Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μπλόκο στα μέτρα"
  • [02] Αίσιον τέλος
  • [03] Η κατανομή πλούτου στην ΕΕ

  • [01] "Μπλόκο στα μέτρα"

    Με κεντρικό σύνθημα "Μπλόκο στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Σύμφωνο Σταθερότητας - Απαντάμε με κοινούς αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη", ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει, το βράδυ, στο γήπεδο του Πανελληνίου, συγκέντρωση ενάντια στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς και Αντώνης Νταβανέλος.

    Οι δυνάμεις της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Νότου "ξεκινάμε μια δύσκολη, αλλά πολύ σημαντική προσπάθεια", με στόχο "να μην αφήσουμε τις δυνάμεις τoυ κερδοσκοπικού κεφαλαίου να συρρικνώσουν κοινωνικές κατακτήσεις που εδώ και δεκαετίες κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες", τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του ΣΥΝ σε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη.

    "Οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου -πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- θα βγουν στην αντεπίθεση και θα απαιτήσουν από την ΕΕ, απ΄ όλους όσους κέρδιζαν και θέλουν να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία, να κάνουν πίσω και να δώσουν τη δυνατότητα στους λαούς να ζήσουν με προοπτική ευημερίας".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι επαφές του με την πορτογαλική και την ισπανική Αριστερά καταλήγουν σε έναν κοινό τόπο, ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από την κρίση, με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη και αυτή την προοπτική θα αναδείξουν με κοινές δράσεις το επόμενο διάστημα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στη Μαδρίτη με τον ΓΓ του ΚΚ Ισπανίας Χοσέ Λουίες Σεντέγια και με τον Εθνικό Συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Κάγιο Λάρα, και χθες στη Λισαβόνα με τον επικεφαλής του "Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς" Φρανσίσκο Λούσα.

    [02] Αίσιον τέλος

    Βρέθηκε το μωρό, που είχε πέσει θύμα αρπαγής τα ξημερώματα από το Μαιευτήριο "Ελενα", και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, συνοδεία περιπολικού, στο μαιευτήριο δίπλα στη μητέρα του.

    Το νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε σε σπίτι 38χρονης γυναίκας στο Αιγάλεω, η οποία κρατείται και ανακρίνεται στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας.

    Η γυναίκα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι μητέρα δύο παιδιών 4 και 10 ετών και στους αστυνομικούς που την συνέλαβαν είπε ότι ήθελε ένα μωρό και πήγε να το πάρει.

    Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν στις 2.30 το μεσημέρι στην Ασφάλεια Αττικής.

    Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας κ.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για την εξαφάνιση βρέφους

    Η ΕΔΕ θα διερευνήσει κάτω από ποιες συνθήκες έχασε από την αγκαλιά της μια γυναίκα αλβανικής καταγωγής το νεογέννητο βρέφος της, στις 5 τα ξημερώματα.

    Από το πρωί βρίσκεται στο νοσοκομείο και συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις ο γγ του υπουργείου υγείας κ.Ν. Πολύζος, ο οποίος ενημερώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

    "Είναι λυπηρό το γεγονός. Θα διερευνηθεί σε βάθος και άμεσα. Έχει ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ από τη Υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και θα αποδοθούν ευθύνες. Είμαστε αυστηρότατοι. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ."

    Το δωμάτιο νοσηλείας απ`όπου εξαφανίστηκε το βρέφος είναι τρίκλινο στο οποίο νοσηλεύονταν δύο λεχώνες. Το μαιευτήριο Έλενα αλλά και τα περισσότερα δημόσια μαιευτήρια με στόχο να προάγουν το θηλασμό αφήνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δίπλα στη μητέρα το νεογέννητο.

    Οπως εξήγησε ο κ.Πολύζος η γυναίκα που έχασε το βρέφος της, κατήγγειλε το περιστατικό στις 5 τα ξημερώματα όταν ξύπνησε και διαπίστωσε ότι το παιδί έλειπε από δίπλα της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλη την κλινική υπάρχουν δύο νοσηλευτές στη βάρδια, αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που καταγράφεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία.

    Όπως έγινε γνωστό, από τις 5 το πρωί σε κανένα αυτοκίνητο δεν επετράπη να εξέλθει από το μαιευτήριο, ενώ οι αστυνομικές αρχές ενημερώνουν συνεχώς και το υπουργείο Υγείας για τις έρευνες που διεξάγουν προκειμένου να βρεθεί το νεογνό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κοριτσάκι γεννήθηκε χθες και βρισκόταν στο καλαθάκι δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας του. Γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα η μητέρα ξύπνησε είδε το μωρό δίπλα της, το χάιδεψε και ξανακοιμήθηκε. Ξαφνικά, όπως λέει, άκουσε ένα θόρυβο, ξύπνησε και πάλι και διαπίστωσε ότι το κοριτσάκι έλειπε από δίπλα της. Ταυτόχρονα είδε κάποιον να βγαίνει από το θάλαμο και έβαλε τις φωνές.

    Ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία, ενώ προκλήθηκε αναστάτωση στο μαιευτήριο. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν λίγο αργότερα το νοσοκομείο και αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του μωρού.

    Παράλληλα, αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων διενεργούν ανακρίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την εκδοχή απαγωγής αλλά και όλες τις άλλες εκδοχές και παίρνουν καταθέσεις από συγγενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου προκειμένου να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.

    [03] Η κατανομή πλούτου στην ΕΕ

    Το 2007, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα ανήλθε στο 92,8% του μέσου κοινοτικού, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, επτά ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

    Στην ΕΕ των 27 κρατών μελών το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτζαπάντεν της Βουλγαρίας (26% του κοινοτικού), ενώ το υψηλότερο στο κέντρο του Λονδίνου (334% του κοινοτικού).

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2007, οι περιφέρειες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του κοινοτικού είναι η Δυτική Ελλάδα (59,7% του κοινοτικού ΑΕΠ), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (62,1%), το Βόρειο Αιγαίο (66,6%), η Θεσσαλία (68,2%), η Ήπειρος (68,3%), η Κεντρική Μακεδονία (72,4%) και τα Νησιά του Ιονίου (73,9%).

    Επίσης, στην Ελλάδα το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στην Αττική (128,1% του κοινοτικού). Ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο (96,2%), η Στερεά Ελλάδα (83,9%), η Κρήτη (83,7%), η Δυτική Μακεδονία (75,8%) και η Πελοπόννησος (75,7%).

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ΕΕ των 27 χωρών μελών, οι είκοσι περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Σύμφωνα με τη Eurostat, κάτω από το 75% του κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται συνολικά 66 ευρωπαϊκές περιφέρειες.

    Τέλος, οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (334% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (275%), οι Βρυξέλλες (221%) και το Αμβούργο (192%). Πέμπτη στην κατάταξη έρχεται η Πράγα και είναι η μοναδική περιοχή της κεντρικής Ευρώπης που περιλαμβάνεται στις πρώτες 20 θέσεις.

    Στο Κεντρικό Λονδίνο, την πιο πλούσια περιοχή, το κατά κεφαλήν προϊόν είναι 334% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και φτάνει τα 49.100 ευρώ το χρόνο, ενώ στην πιο φτωχή περιοχή της Βουλγαρίας είναι 6.400 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2010 - 15:30:26 UTC