Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είκοσι τρία μέτρα για την οικονομία"
  • [02] Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη
  • [03] Ερευνες για τη συμπλοκή στον Βύρωνα
  • [04] Συνεχίζουν την απεργία οι τελωνειακοί
  • [05] Σε επιφυλακή 'Εβρος και Καστοριά
  • [06] Αίσιον τέλος

  • [01] "Είκοσι τρία μέτρα για την οικονομία"

    Είκοσι τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής που συνιστούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ρυθμίσεις-ανάσα για την οικονομία, παρουσίασε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τη ΝΔ, τα μέτρα είναι χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους και στόχο έχουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ώστε "να μην βουλιάξει η οικονομία στην ύφεση και να μην εκτιναχθεί η ανεργία".

    Η δέσμη μέτρων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση, χωρίς καμία χρονοτριβή, αλλιώς θα προκληθεί ασφυξία στην αγορά.

    Στα γενικά μέτρα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, υπάρχει η υποβολή αιτήματος από την κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεταφορά της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας στο τέλος της παρούσης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ.

    Ακόμα, η ΝΔ ζητά να "ξεκολλήσει" και η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής, με παράλληλη επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης με αυτοχρηματοδότηση.

    Επίσης, η Νέα Δημοκρατία ζητά να "τρέξει" η διαδικασία των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, να εξαντληθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση όλα τα περιθώρια δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας και να προωθηθεί η ιδέα της προηγούμενης κυβέρνησης για αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας με συμβάσεις παραχώρησης.

    Ακόμα, ζητά να εξεταστούν νέοι τρόποι για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και να προωθηθεί το σχέδιο νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου για την ταχεία προώθηση μεγάλων επενδύσεων.

    Τέλος, η ΝΔ ζητά να απλοποιηθεί η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με "σπάσιμο" της γραφειοκρατίας και να καταργηθούν τα εμπόδια που στρεβλώνουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού.

    Στο πακέτο μέτρων της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν μεταξύ άλλων μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οικοδομή αλλά και τον τουρισμό.

    Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η Νέα Δημοκρατία, τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε αύξηση της κατανάλωσης και αποτελούν μία άμεση απάντηση στην ύφεση.

    Προσυνεδριάκες εκδηλώσεις

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη συναίνεσης επέρριψε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα και παρουσίασε το πρόγραμμα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων στο δρόμο για το συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει στις 25, 26 και 27 Ιουνίου στην Αθήνα.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία των ημερών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τον όρο συναίνεση τον είχε εισαγάγει στη δημόσια διαβούλευση η ΝΔ. Και πρόσθεσε ότι καθετί που μας γυρίζει στο παρελθόν προσφέρει κακή υπηρεσία στην πατρίδα.

    Συνέχισε λέγοντας ότι "είναι κρίμα που η κυβέρνηση ενώ αρχικά ανταποκρίθηκε στην έκκληση της ΝΔ για συναίνεση τώρα οδηγεί την κοινωνία στο δρόμο της διαίρεσης και του διχασμού".

    Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση για να πάμε μπροστά, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε ότι αν κοιτάμε πίσω για να πάμε μπροστά μοιραία θα σκοντάψουμε.

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που αρχίζουν αυτή την Κυριακή (21/2/2010) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Απηύθυνε πρόσκληση στην οργανωμένη βάση και στους φίλους του κόμματος να συμμετέχουν και σε αυτή την πρώτη εκδήλωση αλλά και συνολικά στον προσυνεδριακό διάλογο.

    Στην εκδήλωση της Κυριακής θα προβληθεί ταινία με τους σταθμούς στην πορεία της ΝΔ από την ίδρυσή της, και θα γίνουν ομιλίες του κ. Αβραμόπουλου και του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.

    Η δύσκολη συγκυρία που διανύουμε απαιτεί αίσθημα ευθύνης από όλους, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι στις 29 Νοεμβρίου, με την εκλογή αρχηγού, η ΝΔ έκανε το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότησή της. Ο διάλογος με την κοινωνία θα είναι διαρκής για μια σύγχρονη και αξιόπιστη πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Η ημέρα αυτή δεν θα αργήσει, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρει τη ΝΔ αλλαγμένη σε αντιλήψεις και δομές εξουσίας. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να βάλουμε τέρμα στη μιζέρια και στο διασυρμό της χώρας. Το βασικό σύνθημα της προσυνεδριακής διαδικασίας είναι "ξεκινάμε".

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε και τα προσυνέδρια που θα ακολουθήσουν την έναρξη της Κυριακής. Ο πρώτος σταθμός θα είναι στις 20 και 21 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με προσυνέδριο για τα πολιτικά και οργανωτικά θέματα.

    Δεύτερος, στις 17 Απριλίου στο Ναύπλιο, για τα πολιτικά θέματα. Τρίτος, στις 22 Μαΐου, για ιδεολογικά θέματα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Τέλος, στις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο οικουμενικού Ελληνισμού στην Αθήνα.

    Ενδιαμέσως, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά θεματικών συνδιασκέψεων.

    Στις 8/3 προσυνεδριακή συνδιάσκεψη για τις γυναίκες στην Αθήνα, στις 13/3 για την ασφάλιση και την κοινωνική συνοχή στην Χαλκίδα, στις 10/4 συνδιάσκεψη για τα αγροτικά θέματα στη Λάρισα, στις 24/4 για την περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον στη Θράκη, στις 9/5 για την παιδεία και τον πολιτισμό στα Γιάννενα και στις 6/6 για τη νησιωτική πολιτική στη Λέσβο.

    Κριτική στην κυβερνητική πολιτική

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και την επιλογή της να συστήσει εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «κάνει ότι μπορεί για να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο» και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο και σε ώρα διεθνούς κρίσης δεν κερδίζεται η μάχη της Οικονομίας.

    Υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υπήρξε τυχερή διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της προσέφερε συναίνεση στα δύσκολα» ωστόσο «το ΠΑΣΟΚ προκαλεί και ζητάει Εξεταστική για την Οικονομία. Χωρίς να νοιάζεται για την εικόνα που θα βγάλουμε προς τα έξω και για τις συνέπειες».

    Ο κ. Σαμαράς είπε με έμφαση: «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτε. Δεν έχει να κρύψει τίποτε. Όλα στο φως! Αλλά όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Από το 1981β¦ Εμείς απαντάμε «ναι» στην Εξεταστική, αλλά αυτοί ας αναλογιστούν τις συνέπειες».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το τεράστιο χρέος της χώρας που τώρα πληρώνουμε δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι «112% είναι σήμερα. 112% ήταν και το 2000 επί ΠΑΣΟΚ, αν και δεν υπήρχε τότε διεθνής κρίση».

    Αναφέρθηκε στην συναίνεση που είχε προσφέρει στην κυβέρνηση προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση: «Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Η κυβέρνηση την εξέλαβε ως αδυναμία. Τώρα θα διαπιστώσει το σφάλμα της».

    Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση και στον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «η πραγματική οικονομία πλήττεται σοβαρά από επικίνδυνες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως εκείνες του υπουργού Οικονομικών για τονβ¦ Τιτανικό!»

    Άσκησε συνολική κριτική στην τακτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι «σε μιαν οικονομία σε βαθιά ύφεση και με μηδενικές επενδύσεις, μεγαλύτεροι φόροι φέρνουν λίγα έσοδα και προκαλούν τεράστια ανεργία. Αυτή την εκτίναξη της ανεργίας θέλησα σήμερα κυρίως να προλάβω. Με δέσμες συγκεκριμένων μέτρων. Με προτάσεις τόνωσης της Οικονομίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός». Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία θα δώσει στη δημοσιότητα μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων που αποτελούν αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ανήσυχος και για την αντοχή της κοινωνίας αλλά και της μεσαίας τάξης. Τα μέτρα για την οικονομία έχουν και τις κόκκινες γραμμές είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «για μας «κόκκινη γραμμή» είναι η αντοχή χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε χωρίς να θίξουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής».

    Στην συνάντηση Σαμαρά - Παπανδρέου συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε αμέσως μετά ότι «τόνισα στον Πρωθυπουργό ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφβ όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, (κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν) και να παραμείνει προσηλωμένη στη γραμμή που έχουν χαράξει και ακολουθήσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -ανεξαρτήτως κομμάτων- από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα».

    Δηλώσεις Π.Παναγιωτόπουλου

    Πρωτοβουλία για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη διεθνή κοινότητα, αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

    «Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει μπροστά για την Ελλάδα, δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να βγει η Ελλάδα απο την κρίση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

    Για τα περί συναίνεσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

    «Όταν ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι στραβώνει η πορεία, που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, τότε έχει εθνικό καθήκον να ασκήσει κριτική και να προτρέψει τον πρωθυπουργό να διορθώσει την πορεία του».

    Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, με κύριο στόχο να διατυπώσει τις απόψεις του, αλλά και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία.

    «Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν απαιτηθούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να τα έχει πάρει μέχρι τις 16 Μαρτίου και να μην περιμένει να τα πάρει μετά. Παράλληλα, πρέπει να αποτραπεί η μονομερής προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται εκτός οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ξεκαθάρισε δε, για μία ακόμη φορά ότι «συναίνεση δεν σημαίνει λευκή επιταγή» και επισήμανε πως «όταν ο κ. Σαμαράς κρίνει ότι ο τρόπος που κινείται η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί την υπόθεση εξόδου της ελληνικής οικονομίας απο την κρίση, τότε θα ασκεί έντονη κριτική».

    Σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο και να οδηγήσει στην πόλωση.

    «Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι "αλά κάρτ". Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κομματική αλήθεια και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θέλουν να λάμψει όλη η αλήθεια».

    [02] Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη

    Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και Κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας κα Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών (500 εκατ. ευρώ), την δημιουργία "πράσινων" ΒΙΠΕ στις οποίες θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.

    Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κα Κατσέλη τόνισε ότι από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 2.500 είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ. Αιτίες είναι οι δυσκολίες στην εξεύρεση γης, η έλλειψη υποδομών (οδικά δίκτυα, ύδρευση, κλπ.), οι δυσκολίες στη μετεγκατάσταση. Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Η κα Κατσέλη είπε ακόμη ότι από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πριν 2 εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.

    Η υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δράση για τα νησιά τόνισε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών και η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών για ενέργεια, νερό και τρόφιμα που δημιουργούνται το καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας το πρόγραμμα "πράσινης ανάπτυξης" θα οδηγήσει σε δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονόμηση 2.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα. Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014 θα γίνουν στη χώρα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 12 δις. ευρώ που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία ο κ.Σάλλας τόνισε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα, "να ανοίξουμε πανιά, να επενδύσουμε στον τόπο μας, να πάρουμε κινδύνους και ρίσκα γιατί πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον του τόπου".

    [03] Ερευνες για τη συμπλοκή στον Βύρωνα

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η βαλιστική έρευνα στις τέσσερις βολίδες απο όπλο των 9 χιλιοστών που αφαιρέθηκαν από το σώμα του 25χρονου υδραυλικού, ο οποίος έπεσε νεκρός προχθές κατά την ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών με δύο αλβανούς κακοποιούς, στο Βύρωνα.

    Οπως έγινε γνωστό από την έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια προέκυψε ότι οι τέσσερις βολίδες προέρχονται από όπλο αστυνομικού. Σημειώνεται ότι ο 25χρονος δέχθηκε συνολικά 9 σφαίρες και είχε 5 διαμπερή και τέσσερα τυφλά τραύματα.

    Τα δύο απ' αυτά ήταν στο κεφάλι και την καρδιά. Απο την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι και τα τυφλά και τα διαμπερή τραύματα είχαν πύλη εισόδου από την ίδια πλευρά, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προέρχονται όλα από το ίδιο όπλο.

    Μ.Χρυσοχοΐδης: "Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία"

    Ηταν μια κρίσιμη μάχη με βαρύ τίμημα η υπόθεση που εξελίχθηκε στο Βύρωνα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία, όταν θρηνούμε μια απώλεια ζωής.

    Με τη φράση αυτή αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην μάχη μεταξύ αστυνομικών και Αλβανών κακοποιών, η οποία εξελίχθηκε στην περιοχή του Βύρωνα και είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός, τυχαία, διερχόμενου από εκεί 25χρονου πολίτη, ομογενή από την Αλβανία, ο οποίος ήταν πατέρας ενός 18μηνου μωρού.

    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε επίσης ότι για την όλη υπόθεση διεξάγεται προανάκριση από τη δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει ποιοι και αν έχουν ευθύνες, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας απέναντι στην εγκληματικότητα.

    Ο αρχηγός της Αστυνομίας αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου αναφερόμενος στο ίδιο δραματικό περιστατικό είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν, γιατί πήγαν εκεί προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο των κακοποιών κι είχαν υποψία ότι πρόκειται για τους ίδιους κακοποιούς που είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στην περιοχή του Αμαρουσίου το προηγούμενο βράδυ.

    "Πήγαν μόνο για να ερευνήσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση εξελίχθηκε αυτόματα και ραγδαία και δεν μπορούσαν να αναμένουν άλλες αστυνομικές δυνάμεις", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΕΚΑΜ δεν μπορούν να κάνουν επέμβαση σε ανοιχτό χώρο υπό φόβο ύπαρξης θυμάτων.

    Στο κρησφύγετο των Αλβανών κακοποιών οι οποίοι ήταν δραπέτες των φυλακών Λάρισας -ο κ. Χρυσοχοϊδης τους χαρακτήρισε ιδιαίτερα επικίνδυνους- βρέθηκαν 30 χειροβομβίδες, καλάζνικοφ, πιστόλια, σφαίρες αλλά και πολύ μεγάλη ποσότητα της ισχυρότατης εκρηκτικής ύλης tnt.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, οι αστυνομικοί είχαν στήσει ενέδρα στους δύο κακοποιούς και την ώρα που βγήκαν από σπίτι της περιοχής, τούς ζήτησαν να παραδοθούν. Εκείνοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με πιστόλια, πετώντας παράλληλα χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί. Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε βαρύτατα και ο 25χρονος πολίτης, ο οποίος βρισκόταν σε διπλανή οικοδομή και ξεψύχησε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

    Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη αμέσως, ενώ ο δεύτερος κρύφτηκε στο πατάρι παρακείμενου αρτοποιείου, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα.

    Στον εισαγγελέα οι δύο κακοποιοί

    Χθες, οι δύο δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

    Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά ληστεία που είχαν κάνει στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

    Ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων Ακης Κεχαγιόγλου εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του 25χρονου πολίτη και τη λύπη και συντριβή των εντολέων του, οι οποίοι, όπως είπε, τονίζουν πως δεν έχουν αυτοί ευθύνη για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου, οι εντολείς του υποστηρίζουν ότι ο 25χρονος δεν πέθανε από δικά τους πυρά, κάτι που, όπως λένε, θα αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεχαγιόγλου οι δύο κατηγορούμενοι ομολογούν τις ληστείες και υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί χωρίς να προειδοποιήσουν για τις ιδιότητές τους άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Οπως μετέφερε ο συνήγορός τους, οι δύο δράστες έριξαν χειροβομβίδες τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπήρχε κανένας πολίτης και μετά από λίγο είδαν τον 25χρονο να πέφτει κάτω. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο ένας εκ των δύο εντολέων του αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο του 25χρονου και για το λόγο αυτό προτίθεται να αναλάβει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια για το μεγάλωμα του παιδιού του.

    Η δικογραφία για τη συμπλοκή στο Βύρωνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και γι΄αυτό δεν διαβιβάστηκε χθες στον εισαγγελέα.

    [04] Συνεχίζουν την απεργία οι τελωνειακοί

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι της 24 Φεβρουαρίου, που είναι η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε η ομοσπονδία τελωνειακών υπαλλήλων.

    Η συνεχιζόμενη απεργία των τελωνειακών εκτιμάται πως θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά καυσίμων, αφού ήδη σε ορισμένα πρατήρια παρατηρείται έλλειψη στην αμόλυβδη βενζίνη.

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει σήμερα η Αθήνα από τις 11 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα, εξαιτίας της στάσης των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Χρίς ταξί, αύριο, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι ιδιοκτήτες, αντιδρώντας στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους.

    [05] Σε επιφυλακή 'Εβρος και Καστοριά

    Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Νομαρχίας Έβρου, καθώς, λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών, ο ακριτικός νομός βρίσκεται για τέταρτη ημέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Οι στάθμες του ποταμού Έβρου, μετά τις ρήξεις των αναχωμάτων, σε διάφορα σημεία, που οδήγησαν στην εκτόνωση του φαινομένου, παρουσιάζουν σήμερα μικρές πτωτικές τάσεις και η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη.

    Οι αρμόδιες αρχές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ειδικά από τον ποταμό Άρδα, δεν εισρέουν στην κοίτη του Έβρου μεγάλες ποσότητες νερών.

    Οι εκτιμήσεις για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σ' όλο το νομό αναφέρουν ότι το νερό έχει καλύψει περισσότερα από 200.000 στρέμματα, ενώ εκτός λειτουργίας, λόγω πλημμύρας, βρίσκεται, για πέμπτη ημέρα, η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Δικαίων.

    Στα Λάβαρα του δήμου Ορφέα εκκενώθηκαν συνολικά 40 κατοικίες, 15 σπίτια στη Μάνδρα Διδυμοτείχου, ενώ από την Κυριακή, 200 κάτοικοι του Πόρου του δήμου Φερών έχουν αποχωρήσει από τις οικίες τους για προληπτικούς λόγους. Επίσης, εκκενώθηκαν και 48 κτηνοτροφικές μονάδες, που βρίσκονται στην παρέβρια ζώνη.

    Το βράδυ, αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος, αύριο, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στη Νομαρχία και θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

    Ζημιές από την υπερχείλιση του Πηνειού

    Σε 10.000 ανέρχονται τα στρέμματα που έχουν κατακλυστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση του Πηνειού τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθυντής της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τρικάλων Αναστάσιος Γκούτσιας. Σύμφωνα με τον ίδιο και μετά από επίσκεψη κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων και του γραφείου Θεσσαλίας του ΕΛΓΑ, από τα 10.000 στρέμματα τα 3.000 είναι με σιτηρά και τα 500 με μηδική ενώ τα υπόλοιπα είναι ακαλλιέργητα. Οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από τις καταστροφές έχουν ενημερωθεί για τις διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να αποζημιωθούν.

    Υπερχείλιση της λίμνης της Καστοριάς

    Βροχές και καταιγίδες, που όμοιες δεν έχουν σημειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, έπληξαν την πόλη της Καστοριάς. Η λίμνη έχει υπερχειλίσει με αποτέλεσμα να έχουν σκεπαστεί με νερά δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών και να κινδυνεύουν κατοικίες.

    Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αυξημένη ποσότητα και για το λόγο αυτό η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Υπολογίζεται πως εξαιτίας της βροχής η στάθμη της λίμνης ανέβαινε κάθε μέρα έναν με δύο πόντους, ενώ με το λιώσιμο του χιονιού θα φτάσει τουλάχιστον τους 50 πόντους.

    Σε άμεσο κίνδυνο βρέθηκαν οι παραλίμνιοι οικισμοί Μαυροχώρι, Πολυκάρπη και Δισπηλιό, καταστροφές έχουν υποστεί οι μηλοκαλλιεργητές, ενώ πλημμύρισαν και αρκετοί δρόμοι του κέντρου της πόλης.

    Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση περίπου 28 τ.χλμ. και σε κανονικές συνθήκες το μέγιστο βάθος της περίπου εννέα μέτρα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πολλές υπολίμνιες πηγές, κυρίως όμως από τα νερά της βροχής που πέφτουν απευθείας στην επιφάνεια της αλλά και από το λιώσιμο του χιονιού.

    [06] Αίσιον τέλος

    Βρέθηκε το μωρό, που είχε πέσει θύμα αρπαγής τα ξημερώματα από το Μαιευτήριο "Ελενα", και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, συνοδεία περιπολικού, στο μαιευτήριο δίπλα στη μητέρα του.

    Το νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε σε σπίτι 38χρονης γυναίκας στο Αιγάλεω, η οποία κρατείται και ανακρίνεται στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας.

    Η γυναίκα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι μητέρα δύο παιδιών 4 και 10 ετών και στους αστυνομικούς που την συνέλαβαν είπε ότι ήθελε ένα μωρό και πήγε να το πάρει.

    Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα γίνουν στις 2.30 το μεσημέρι στην Ασφάλεια Αττικής.

    Στο μεταξύ η υπουργός Υγείας κ.Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση για την εξαφάνιση βρέφους

    Η ΕΔΕ θα διερευνήσει κάτω από ποιες συνθήκες έχασε από την αγκαλιά της μια γυναίκα αλβανικής καταγωγής το νεογέννητο βρέφος της, στις 5 τα ξημερώματα.

    Από το πρωί βρίσκεται στο νοσοκομείο και συμμετέχει σε συνεχείς συσκέψεις ο γγ του υπουργείου υγείας κ.Ν. Πολύζος, ο οποίος ενημερώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου και ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

    "Είναι λυπηρό το γεγονός. Θα διερευνηθεί σε βάθος και άμεσα. Έχει ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ από τη Υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και θα αποδοθούν ευθύνες. Είμαστε αυστηρότατοι. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί ."

    Το δωμάτιο νοσηλείας απ`όπου εξαφανίστηκε το βρέφος είναι τρίκλινο στο οποίο νοσηλεύονταν δύο λεχώνες. Το μαιευτήριο Έλενα αλλά και τα περισσότερα δημόσια μαιευτήρια με στόχο να προάγουν το θηλασμό αφήνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας δίπλα στη μητέρα το νεογέννητο.

    Οπως εξήγησε ο κ.Πολύζος η γυναίκα που έχασε το βρέφος της, κατήγγειλε το περιστατικό στις 5 τα ξημερώματα όταν ξύπνησε και διαπίστωσε ότι το παιδί έλειπε από δίπλα της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλη την κλινική υπάρχουν δύο νοσηλευτές στη βάρδια, αποτέλεσμα της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού που καταγράφεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία.

    Όπως έγινε γνωστό, από τις 5 το πρωί σε κανένα αυτοκίνητο δεν επετράπη να εξέλθει από το μαιευτήριο, ενώ οι αστυνομικές αρχές ενημερώνουν συνεχώς και το υπουργείο Υγείας για τις έρευνες που διεξάγουν προκειμένου να βρεθεί το νεογνό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κοριτσάκι γεννήθηκε χθες και βρισκόταν στο καλαθάκι δίπλα στο κρεβάτι της μητέρας του. Γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα η μητέρα ξύπνησε είδε το μωρό δίπλα της, το χάιδεψε και ξανακοιμήθηκε. Ξαφνικά, όπως λέει, άκουσε ένα θόρυβο, ξύπνησε και πάλι και διαπίστωσε ότι το κοριτσάκι έλειπε από δίπλα της. Ταυτόχρονα είδε κάποιον να βγαίνει από το θάλαμο και έβαλε τις φωνές.

    Ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία, ενώ προκλήθηκε αναστάτωση στο μαιευτήριο. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν λίγο αργότερα το νοσοκομείο και αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του μωρού.

    Παράλληλα, αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων διενεργούν ανακρίσεις προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Οι αστυνομικοί εξετάζουν την εκδοχή απαγωγής αλλά και όλες τις άλλες εκδοχές και παίρνουν καταθέσεις από συγγενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου προκειμένου να ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2010 - 13:30:25 UTC