Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Α.Διαμαντοπούλου για το άσυλο
  • [02] "Ελληνικά ποτάμια σε κρίσιμη κατάσταση"
  • [03] Άκαρπες συναντήσεις

  • [01] Επιστολή Α.Διαμαντοπούλου για το άσυλο

    Εν όψει της συνόδου των πρυτάνεων αλλά και των συζητήσεων που έγιναν κατά την προηγούμενη συνεδρίασή τους, η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε απόψε επιστολή σε όλους τους πρυτάνεις, ζητώντας τους να καθορίσουν τα όρια προστασίας του ασύλου σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, να καταγράψουν τους χώρους που τελούν υπό κατάληψη, να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς για την προστασία της περιουσίας των πανεπιστημίων και να λάβουν όλα τα μέτρα εφαρμογής του νόμου.

    Η επιστολή της υπουργού έχει ως εξής :

    «Αξιότιμοι Kύριοι Πρυτάνεις και Πρόεδροι,

    Επειδή η Κοινωνία το απαιτεί και η Κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των ευθυνών της, και με δεδομένο ότι η Πανεπιστημιακή Κοινότητα εξέφρασε κατά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την πλήρη ετοιμότητά της να συζητήσει τα θέματα που σχετίζονται με το ακαδημαϊκό άσυλο, θα παρακαλούσα αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα, έχοντας ως βάση ότι :

    Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του. Στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική εφαρμογή του ακαδημαϊκού ασύλου για την προστασία της ελεύθερης έκφρασης όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αδιάλειπτης λειτουργίας της εκπαίδευσης και της έρευνας στα Ιδρύματα, και της δημόσιας περιουσίας.

    Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των Πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του Νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των Πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο.

    Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές, και με σεβασμό, τόσο στην αποστολή των Πανεπιστημίων, όσο και στην ιστορία του θεσμού.

    Συμπληρωματικά, θα πρέπει - και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό- να αντιμετωπιστούν και τα εξής δύο ζητήματα:

    α. Κάθε Ίδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

    β. Κάθε Πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας, αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές οι οποίες δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό έργο, επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη και προσβάλουν την αξιοπρέπεια όλων μας.

    Κύριοι Πρυτάνεις και Πρόεδροι,

    Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει τις απαντήσεις σας σε όλα τα παραπάνω θέματα το ταχύτερο δυνατόν. Εκτιμώ ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορούν να κατατεθούν σχετικές προτάσεις, ώστε να αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου ως συνώνυμο της ελεύθερης έκφρασης ιδεών.

    Στην προσπάθειά σας αυτή θα έχετε την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων του οποίου ο σεβασμός προς την, κατά το γράμμα του Συντάγματος, «πλήρη αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ παραμένει απόλυτος.

    Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να μην ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά να τα προλαμβάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας εγγυηθούμε όλοι μαζί ένα φωτεινό μέλλον για το ελληνικό Πανεπιστήμιο αρχίζοντας από τα πλέον βασικά, όπως η ακώλυτη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου.»

    [02] "Ελληνικά ποτάμια σε κρίσιμη κατάσταση"

    "Μεγάλο μέρος των ποταμών της χώρας είναι σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την ποιότητα των νερών τους", όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Καρτάλης στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, στην οποία εξετάστηκε το θέμα.

    "Tο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να σκύψει σοβαρά πάνω στο θέμα", τόνισε ο κ. Καρτάλης.

    Την Υποεπιτροπή ενημέρωσαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος Π. Μέρκος.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ:

    - Λόγω της περιορισμένης βιομηχάνισης της Ελλάδος, η κατάσταση των ποταμών στη χώρα είναι καλύτερη από το μέσο όρο σε επίπεδο Ε.Ε.

    - Παρ' όλα αυτά το 58% του μήκους των ποταμών βρίσκεται σε μέτρια ή και σε κακή κατάσταση σε ορισμένα τμήματα, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποίησε στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2009 το Ινστιτούτο.

    - Υπάρχουν πολλά ποτάμια - ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες - που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

    - Υπολογίζεται ότι σήμερα ποσοστό 85% των βιολογικών καθαρισμών είτε δεν λειτουργεί καθόλου είτε δεν αποδίδει στο μέγιστο βαθμό.

    - Παρατηρείται διαχρονική μείωση της παροχής των ποταμών (π.χ. Ευρώτας -84% στο διάστημα 1974-2006, Άραχθος -30% στο διάστημα 1982-2006, Αλιάκμονας -12.2% στο διάστημα 1963-2006).

    - Η διαχρονική μείωση της ποτάμιας απορροής σε συνδυασμό με την κατακράτηση ιζημάτων στα φράγματα προκαλούν μείωση μεγαλύτερη του 80% στα φορτία ιζημάτων με αποτέλεσμα την απώλεια εκτάσεων (π.χ. Δέλτα Νέστου).

    - Η μείωση των παροχών των ποταμών έχει περιορίσει κατά 60% το ποσοστό της προβλεπόμενης μέγιστης παραγωγής υδροηλεκτρικών σταθμών στα τελευταία 50 έτη.

    - Καταγράφονται σημαντικές διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της βουλγαρικής πλευράς αναφορικά με τις εκτιμήσεις της ρύπανσης για τους διασυνοριακούς ποταμούς Νέστο, Αξιό, Στρυμόνα και Έβρο. Για παράδειγμα οι τιμές που καταγράφονται στους μετρητικούς σταθμούς στα σύνορα (επί του ελληνικού εδάφους) είναι μεγαλύτερες των τιμών που δίδει η βουλγαρική πλευρά για τα ανάντη τμήματα των ποταμών κατά 80 έως 120% για τον Αξιό και τον Έβρο.

    - Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης εντοπίζονται στους ποταμούς Αξιό, Πηνειό, Έβρο και Ασωπό, ενώ μέτρια ή ελλιπής είναι η κατάσταση στο Σπερχειό, το Νέστο, τον Αλιάκμονα, το Στρυμόνα και τον Αχελώο).

    - Καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60, ενώ η χώρα στερείται ουσιαστικού δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των νερών των ποταμών.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι:

    - Απαιτείται στελέχωση της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καθώς το δυναμικό που υπάρχει σήμερα - 30 επιθεωρητές - δεν επαρκεί (στο Βέλγιο υπάρχουν 400).

    - Από τους 30 Επιθεωρητές, οι 15 βρίσκονται καθημερινά στα δικαστήρια και οι υπόλοιποι πρέπει να διαχειρίζονται τις υποθέσεις όλης της Ελλάδος. Μόνο για τον Ιανουάριο 2010 εισήχθησαν 700 αναφορές - καταγγελίες από όλη την Ελλάδα.

    - Απαιτείται επίσης νομοθετική θωράκιση της Υπηρεσίας ώστε να είναι δυνατή η επιβολή - και όχι μόνο η εισήγηση - ποινών αλλά και η δυνατότητα ανάκλησης αδειών για μονάδες που ρυπαίνουν.

    - Το νομικό μας πλαίσιο δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει και ποσοτικοποιήσει τι σημαίνει ρύπανση των ποταμών και συνήθως οι παραβάτες απαλλάσσονται γιατί δεν τεκμαίρεται με αυστηρά προσδιορισμένο τρόπο αν και κατά πόσο ρύπαναν.

    - Δεν έχει μετρηθεί ποτέ η φέρουσα ικανότητα των ποταμών σε ρυπαντικά φορτία δηλαδή οι μέγιστες αποδεκτές τιμές που μπορεί να αποδεχθεί ένα ποτάμι.

    - Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των γεωτρήσεων που κατ΄ εκτίμηση είναι σε ποσοστό 50% παράνομες. Τα πρόστιμα των Νομαρχιών είναι ύψους 350 ευρώ για μία παράνομη ανόρυξη με αποτέλεσμα να συμφέρει έναν αγρότη να πληρώσει το πρόστιμο αντί να πληρώσει μελετητή και να ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.

    - Δέχονται τεράστιες πιέσεις ο Ασωπός, ο Κηφισός, ο Ευρώτας, ο Άραχθος, ο Πηνειός, ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας.

    - Ο Ασωπός αντιμετωπίστηκε ως οχετός και η Πολιτεία δεν ήταν παρούσα. Σε νερό που διατίθεται στην περιοχή των Μεσσαπίων Ευβοίας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκαν απόβλητα του Ασωπού με βυτία αστικών αποβλήτων.

    Σε επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή θα ασχοληθεί με την κατάσταση των λιμνών στην Ελλάδα και θα προετοιμάσει κείμενο προτάσεων - νομοθετικές ρυθμίσεις και μέτρα πολιτικής - για την προστασία των ποταμών και λιμνών στην Ελλάδα και το κείμενο θα κατατεθεί στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

    [03] Άκαρπες συναντήσεις

    Συναντήσεις με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από τη βόρεια Ελλάδα είχαν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Παράλληλα, η κ. Μπατζελή μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζαν οι νέοι αγρότες.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν μετά τις πολύωρες συναντήσεις, ο διάλογος δεν απέδωσε.

    Εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία στο πρόγραμμα του υπουργείου για τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία στην αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων των κτηνοτρόφων.

    Όσον αφορά τους νέους αγρότες, η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ότι οι δύο τελευταίες εντάξεις των νέων αγροτών στο σχετικό πρόγραμμα θα ενοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν όσοι είναι δικαιούχοι και μέχρι το ύψος των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Η κ. Μπατζελή και ο κ. Καρχιμάκης κάλεσαν για άλλη μια φορά τους αγρότες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη. Ξεκαθάρισαν δε, ότι άμεσες εθνικές ενισχύσεις όπως γινόταν στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν.

    Οι κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι σε γενικές συνελεύσεις θα πάρουν απόφαση εάν θα κατέβουν με δικά τους μπλόκα στους δρόμους.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

    Την τακτική των ολιγόωρων αποκλεισμών των δρόμων συνέχισαν και σήμερα οι αγρότες στον Πλατύκαμπο και τον Τύρναβο Λάρισας, καθώς έκλεισαν τα σημεία διέλευσης στις 12 το μεσημέρι και παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι τις 3 το απόγευμα. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της Νίκαιας.

    Αργά το απόγευμα, άνοιξε ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από το μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η συνεχής χιονόπτωση και οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή οδήγησαν τους αγρότες, στην απόφασή τους να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να απεγκλωβιστούν τα φορτηγά που βρίσκονται σε αναμονή διέλευσης των συνόρων από το πρωί. Σε καμία ενέργεια δεν προέβησαν οι Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί, που σύμφωνα με το μέλος της συντονιστική επιτροπής των αγροτών του Προμαχώνα, Γιάννη Τουρτούρα, επρόκειτο σήμερα να συναντήσουν τους Έλληνες αγρότες στον Προμαχώνα και να προβούν σε κλείσιμο των συνόρων τους στα Κούλατα.

    Οι αγρότες αποφάσισαν το μεσημέρι το κλείσιμο ξανά της Εγνατίας οδού, στο κόμβο των Κερδυλλίων.

    Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπή Ανέστη Κεμανιτζόγλου, παρότι οι αγρότες είχαν αποφασίσει να την αφήσουν ανοιχτή, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, η συνεχής χιονόπτωση και ο φόβος πρόσκρουσης των ΙΧ αυτοκινήτων στα παραταγμένα τρακτέρ τους οδήγησε στην απόφαση να ξανακλείσουν την Εγνατία Οδό.

    Ανοιχτή παραμένει η Εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης.

    Ανοιχτή παραμένει και η σιδηροδρομική γραμμή στον Προμαχώνα, χωρίς να υπάρχει- μέχρι στιγμής- κάποια δήλωση πρόθεσης, από την πλευρά των αγροτών, για αποκλεισμό της.

    Αντίθετα, αποκλεισμένος παραμένει ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Για μια ώρα, συμβολικά, έκλεισαν στις 3.30 το μεσημέρι τον κόμβο της Εγνατίας Οδού με την παλιά εθνική οδό Γρεβενών-Κοζάνης, στη θέση «Μερσίνα», οι αγρότες του νομού Γρεβενών.

    Τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων.

    Παράλληλα, ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

    Συνάντηση εκπροσώπων από 12 μπλόκα

    Σε συνάντηση των εκπροσώπων από 12 μπλόκα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και εκείνου του Προμαχώνα Σερρών, που θα γίνει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο και την Μελούνα. Οι αγρότες, συνεδρίασαν χθες το απόγευμα, προκειμένου να επανακαθορίσουν την στάση τους από δώ και πέρα.

    Στόχος είναι, στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης το Σάββατο, να καθοριστεί ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και εν συνέχεια να ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, η οποία τοποθετείται στις αρχές της ερχόμενη εβδομάδας.

    Εξάλλου συζητήθηκε και το ενδεχόμενο τα δύο μπλόκα να συμπτυχθούν σε ένα στην Μελούνα Τυρνάβου, αλλά τελικά δεν ελήφθη σχετική απόφαση.

    Έρευνα από την ΕΕ

    Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ό,τι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή αμφισβητεί επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε.

    Δηλώσεις Κ. Μπατζελή

    "Θα υπερασπίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της χώρας μας ώστε να μην έχουμε δημοσιονομική επιβάρυνση και πρόστιμα". Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, με αφορμή προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της χώρας μας για το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πέρυσι ο κ. Χατζηγάκης στους Έλληνες αγρότες.

    Στην προσφυγή εναντίον της χώρας μας έχει ενταχθεί και το ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δώσει πρόπερσι ο κ. Κοντός στους συνεταιρισμούς.

    Η κ. Μπατζελή επανέλαβε ότι οι εθνικές και οι έκτακτες ενισχύσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα των αγροτών και γι' αυτό η κυβέρνηση επιμένει στις θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν το εισόδημα του αγρότη και θα εξυγιάνουν τον αγροτικό χώρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 January 2010 - 19:30:30 UTC