Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κερδοσκοπικές επιθέσεις καταγγέλλει ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Συνάντηση Δ.Δρούτσα με Μπαν Κι Μουν
  • [03] Ιω. Μανιάτης: Συνομιλίες για τον αγωγό
  • [04] Υπέρ των συμβασιούχων
  • [05] Νέο Δ.Σ. στην ΕΡΤ

  • [01] Κερδοσκοπικές επιθέσεις καταγγέλλει ο Γ. Παπανδρέου

    Στη σπέκουλα που γίνεται μέσω φημών, απέδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την άνοδο των spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας σήμερα στο Νταβός σε πάνελ στο οποίο μετείχαν, επίσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα.

    Ωστόσο, η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, ειπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

    Δεν είχαμε καμία τέτοια επαφή,τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι φήμες αυτές άλλαξαν αμέσως το κλίμα, με συνέπεια να αυξηθούν τα spread.

    "Σύμμαχος" στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.

    Γι΄αυτό, επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχύσουμε το συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί απάντηση στις επιθέσεις κατά της Ευρωζώνης.

    Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου για τα ζήτημα των αγροτών, τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης φάνηκε όταν ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια και ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη.

    Προχωρούμε σε βαθειές αλλαγές, οι οποίες ενδεχομένως να είναι επώδυνες για πολλούς, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το πρόγραμμά μας κι αυτό, όπως είπε, το βλέπω κάθε φορά που περπατάω στους δρόμους.

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

    Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κριση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρύθμισεις οι οποίες θα είναι νόμοι του κράτους τον Ιούνιο.

    Αναφέρθηκε επίσης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα για την ανάπτυξη, την οποία μπορούν να στηρίξουν τα 16 δισ. ευρώ σε διαθέσιμα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και δημιουργεί ένα είδος αναχώματος. Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και σε αυτή την προσπάθεια η Ευρωζώνη θα είναι για μας ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει, εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί και απάντησε με τις λέξεις "ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε".

    Και απευθυνόμενος στους ερωτώντες είπε: συνεχίστε να μας παρακολουθείτε, αλλά να μας έχετε εμπιστοσύνη.

    Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη.

    Ολοι, τόνισε, είμαστε υπό πίεση και απευθυνόμενος στους δύο παριστάμενους πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ισπανίας, είπε ότι είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας.

    Εχετε προβλήματα, αλλά έχετε και προγράμματα, ανέφερε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης, οπως είπε, της εποπτείας των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.

    Πριν τη συζήτηση, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον κ. Θαπατέρο, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του, τονίζοντας ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα δέχεται επιθέσεις από το διεθνή Τύπο και του υποσχέθηκε κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει.

    "Συνάντηση με Μπ. Κλίντον"

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε δεκαπεντάλεπτη συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Στο διάλογο που είχαν ο Μπίλ Κλίντον ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι είναι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τη νίκη του κ. Παπανδρέου στις εκλογές στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τις προσπάθειες που καταβάλλει διεθνώς για την ελληνική οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε", κάτι το οποίο συμμερίστηκε και ο κ. Κλίντον, ο οποίος σημείωσε ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η προσπάθειά του θα στεφθεί από επιτυχία.

    [02] Συνάντηση Δ.Δρούτσα με Μπαν Κι Μουν

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, είχε σήμερα το απόγευμα διμερή συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στην πορεία των των συνομιλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμετ Αλι Ταλάτ και ενόψει της προσεχούς επίσκεψης του κ. Μουν στην Κύπρο.

    Ο κ. Δρούτσας και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ συμφώνησαν να έχουν μια νέα διμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη την άλλη εβδομάδα.

    [03] Ιω. Μανιάτης: Συνομιλίες για τον αγωγό

    Το ζήτημα της χρηματοδότησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη από τη Βουλγαρική πλευρά θα επιλυθεί άμεσα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αναθέτει στο Υπουργείο Οικονομικών την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, σε έξι μήνες θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη που θα θέσει το πλαίσιο σχετικά με την υλοποίηση του έργου, και οι κρατικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για παροχή στοιχείων για την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών της Διεθνούς εταιρίας.

    Τις δεσμεύσεις αυτές ανέλαβε ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Τράιτσο Τράικοφ στη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτη. Ο Έλληνας υφυπουργός έθεσε στη Βουλγαρική πλευρά τις ανησυχίες της χώρας μας, αναφορικά με τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού. Επεσήμανε, ιδιαίτερα, την ανάγκη εκπλήρωσης των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων της Βουλγαρικής πλευράς σε ότι αφορά την χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και εργασιών, προκειμένου να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου, καθώς και την εντατικότερη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών της Βουλγαρίας με τους μελετητικούς φορείς της Διεθνούς εταιρίας. Παράλληλα, ο κ.Μανιάτης ζήτησε να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου, εντός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος. 'Όπως δήλωσε, η Ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί συστηματικά με την Βουλγαρική για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών, για την προώθηση της διασυνοριακής περιβαλλοντικής μελέτης του πετρελαιαγωγού.

    Στη συνάντηση εξετάστηκε και η πορεία προώθησης του Διασυνδετικού Αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Χάσκοβο (IGB), ο οποίος ύστερα από παρεμβάσεις των δύο Υπουργείων απέσπασε Κοινοτική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της Ε.Ε (Recovery Plan), τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Διμερούς Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των Ενεργειακών θεμάτων. Η πρώτη συνάντηση της Διμερούς Ομάδας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

    Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Τράικοφ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ο κ.Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από εντατικό διάλογο, για τη διευθέτηση των δυσχερειών. Σημείωσε, πάντως, πως όταν υπάρχουν ζητήματα ανάμεσα σε κράτη - μέλη της Ε.Ε θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι μέσω άλλων, μη δόκιμων επιλογών.

    [04] Υπέρ των συμβασιούχων

    Το ΚΚΕ δεν μπορεί να ανεχθεί πέρα από την πώληση της Ολυμπιακής τελικά να μείνουν απέξω από τις ρυθμίσεις τα μεγαλύτερα θύματα, οι συμβασιούχοι, οι οποίοι αριθμούν πολλά χρόνια δουλειάς και έφτασαν να έχουν σήμερα άσπρα μαλλιά, δουλεύοντας ως συμβασιούχοι μέχρι την πώληση της εταιρίας, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη σημερινή συνάντησή της με τους απολυμένους συμβασιούχους της Ολυμπιακής.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τη θέση των απολυμένων συμβασιούχων να υπάρξει τροποποίηση στη Βουλή και να ενταχθούν στο καθεστώς των μετατάξεων, όπως συνέβη με όλους τους άλλους εργαζόμενους.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την υποστήριξή της στους αλλιεργάτες της Ν. Μηχανιώνας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η στάση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, που αρνήθηκε να καλύψει την απεργιακή κινητοποίηση των Αιγυπτίων εργατών που ψαρεύουν για λογαριασμό πλουσίων «δουλεμπόρων» στη Μηχανιώνα.

    Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για τις εργασιακές σχέσεις, η κα Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση "θεσμοθετεί το δουλεμπόριο.Το νομιμοποιεί και μάλιστα αφήνει ακόμα περισσότερο εκτεθειμένους αυτούς τους εργαζόμενους με την τρίμηνη απασχόληση, την ελαστική απασχόληση στα νύχια της εργοδοσίας, αφού λέει ότι μπορούν όλα αυτά να παρατείνονται, αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι".

    Επίσης, η κα Παπαρήγα είπε ότι "καμία, ούτε μία, θέση εργασιακής περιπλάνησης δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ούτε θέση μερικής απασχόλησης. Και θεωρούμε επίσης σκάνδαλο των σκανδάλων την πριμοδότηση της εργοδοσίας με 4 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το κράτος χρωστάει πρόσφατα 9 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ, θεωρούμε πρόκληση να παίρνει όλα αυτά τα χρήματα η εργοδοσία, που στην ουσία την απαλλάσσει και από αυτές τις εργοδοτικές εισφορές".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόστιμο χρηματιστηριακής εταιρείας που δεν έχει καταβληθεί, η κα Παπαρήγα είπε ότι "είμαστε ριζικά αντίθετοι, δεν μας κάνουν όμως καμία εντύπωση τα νομικά προσχήματα για το πρόστιμο, από τη στιγμή που σήμερα στη Βουλή και χθες επί ΝΔ, παραγράφηκαν, όχι με νόμο αλλά ντε φάκτο, τα περίπου 70 δισ. που χρωστάει το κράτος και διαδοχικά οι κυβερνήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία".

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επιθέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων κατά του ΚΚΕ η κα Παπαρήγα είπε ότι:

    "Όταν στριμώχνονται από το λαό τότε ξεκινούν τον αντικομμουνισμό. Αυτή είναι η ουσία. Σημαίνει ότι σήμερα είναι στριμωγμένοι, όχι μόνο από την αγροτιά που αγωνίζεται αλλά είναι κυριολεκτικά χρεωμένη με ευθύνες από ολόκληρο το λαό. Κάποιος υφυπουργός, δεν θυμάμαι το όνομά του, αδιάβαστος, μπολιασμένος διαχρονικά με αντικομμουνισμό, τόλμησε να πει ότι το ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, τα πέντε, που ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τόλμησε να κάνει ούτε μία παρέμβαση στη Βουλή για την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ. 21 παρεμβάσεις έχουμε, ερωτήσεις, επερωτήσεις, αναφορές τόσο για την ΕΡΤ όσο και για τον ΟΠΑΠ. Αυτό δείχνει τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Και θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη θέση τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που σιγοντάρει τα αντιλαϊκά μέτρα, όσο βεβαίως και των γνωστών εμποροβιομηχάνων, μεγαλοεισαγωγέων, οι οποίοι έχουν το θράσος να θέλουν να τους αφήσουν να φέρνουν ελεύθερα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα και οι αγρότες να τους δίνουν και πάσο να περνάνε".

    [05] Νέο Δ.Σ. στην ΕΡΤ

    Aνακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η σύνθεση του νέου ΔΣ της ΕΡΤ.

    Το νέο ΔΣ αποτελούν οι Γιώργος Γαμπρίτσος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος), Θανάσης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος Χρήστος Αβραάμ, Εμπειρογνώμων Αβ στο Υπουργείο Εξωτερικών, Λένα Διβάνη, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών, Συγγραφέας, Γεωργανδρέας Ζάννος, Δικηγόρος Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος, Ηλίας Μοσχονάς, Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, Στέλιος Στεφάνου, Οικονομολόγος.

    Παραμένουν στο ΔΣ οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΟΚΕ.

    Τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν από ακρόαση από το ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος θα περάσει από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 January 2010 - 17:30:33 UTC