Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δικαίωμα ψήφου στους απόδημους"
  • [02] Ομάδα κρούσης δημιουργεί ο Ομπάμα

  • [01] "Δικαίωμα ψήφου στους απόδημους"

    ''Αλίμονο αν παρέχεις το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες αποδήμους με τη λογική αν συμφέρει το κόμμα σου ή όχι.''

    Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός των Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού και Εκκλησιαστικών υποθέσεων Θόδωρος Κασσίμης απευθύνοντας το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ ''γιατί δεν θέλει να ψηφίζουν οι απόδημοι, μετά τις εκλογές του 2011'';

    Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι προέχει να μην χωρίσουμε τους Έλληνες σε κομματικές παρατάξεις, ενώ δεν πρέπει να εξάγουμε το πολιτικό καφενείο.

    Όσον αφορά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο ο Θόδωρος Κασσίμης εκφράζει την αισιοδοξία του να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας και οι δύο πλευρές να ομιλούν την ίδια γλώσσα, λόγω της παρουσίας του Αλέξη Γιαννούλια στο πλευρό του Μπάρακ Ομπάμα. Διευκρινίζει δε, ότι η σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία δεν θα έχει επίπτωση γιατί δεν εμπεριέχει αντιαμερικανική αιχμή.

    Με αφορμή την αύξηση της προκλητικότητας το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Τουρκίας, αυτή την χαρακτηρίζει ποιοτική κι όχι ποσοτική, ενώ εκτιμά ότι δεν δείχνει πολύ φιλοευρωπαϊκή πολύ φιλειρινική στάση κι ευελπιστεί η σύνεση να κυριαρχήσει στη γείτονα χώρα.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Κασσίμη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Κύριε υπουργέ την περασμένη Τρίτη εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχέδιο νόμου για τη ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ποιες αλλαγές φέρνει για τον απανταχού Ελληνισμό;

    ΑΠ: Κατ' αρχάς αξιοπιστία της Ελληνικής πολιτείας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι πολλά χρόνια, πολλοί πολιτικοί οργανισμοί υπόσχονταν και φώναζαν για τη ψήφο των αποδήμων. Στο Σύνταγμα αυτή η υποχρέωση μπήκε επί εποχής που η πλειοψηφία στη Βουλή ήταν το ΠΑΣΟΚ. Ψηφίσθηκε το Σύνταγμα το 2002 και ουδέποτε ενεργοποιήθηκε αυτή η διάταξη. Ο Κώστας Καραμανλής είπε: έχουμε υποχρέωση να δώσουμε ψήφο στους αποδήμους. Και φθάνουμε σήμερα. Αφού έγινε μια ζύμωση -από την πλευρά μου ήμουν εξ' αρχής επιφυλακτικός για το τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε συνταγματικά και πρακτικά- η κυβέρνηση συζήτησε με τα κόμματα ρεαλιστικά πάντα με τους φορείς της ομογένειας, με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και είπε πάμε να το υλοποιήσουμε στην πρώτη φάση. Εδώ, με εντυπωσίασε ο αρνητισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μιλάω επειδή χρειαζόμαστε διακόσιες ψήφους για να περάσει ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος. Θα σας πω το γιατί. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης τι προβλέπει; Προβλέπει ότι κάθε κόμμα που έχει ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρέπει να βάλει σ' αυτό μέσα τρεις υποψήφιους από την ομογένεια. Σε ποια θέση θα τους βάλει, είναι θέμα του κόμματος. Αλλά το κάθε κόμμα ξέρει έναν πάνω έναν κάτω πόσους βουλευτές εκλέγει. Εάν η Νέα Δημοκρατία βάλει στη δέκατη θέση έναν υποψήφιο από την ομογένεια είναι προφανές ότι δεν θέλει να τον εκλέξει. Εάν θέλει να εκλέξει, θα βάλει τουλάχιστον έναν στις πρώτες τρεις θέσεις. Άρα οι απόδημοι θα ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκλέξει έναν απόδημο στο ψηφοδέλτιό της. Και φυσικά οι ψήφοι των αποδήμων προσμετρώνται στο σύνολο των ψήφων της Επικράτειας. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία μας συνάντηση είχαν πει οι ψήφοι των αποδήμων να μην προσμετρώνται.

    Κατ' αρχήν είναι προσβλητικό για τους αποδήμους. Δεν μπορεί η ψήφος του αποδήμου να έχει άλλη ισχύ από τη ψήφο του Έλληνα που ζει στην Ελλάδα. Είναι και αντισυνταγματικό. Μία ψήφος πρέπει να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Το δεύτερο, παρουσιάζονται και υπερθεματίζουν σ' αυτό που ήθελε η ομογένεια: να γίνουν έδρες αποδήμων Ελλήνων. Εμείς είπαμε, ότι αυτό θα το εξετάσουμε στην επόμενη φάση. Θα το δούμε και συνταγματικά αν μπορούμε, αλλά και πρακτικά. Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κανείς, μα κανείς στον κόσμο που να μπορεί να μας πει πόσοι απόδημοι θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσοι απόδημοι στην Αυστραλία και πόσοι απόδημοι στην Αφρική. Κανείς δεν το ξέρει. Ο αριθμός των αποδήμων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική βούλησή τους να συμμετάσχουν σε εκλογές. Τι λέμε λοιπόν. Μετά το 2011 στην πρώτη εκλογή να ψηφίσουν. Εκεί θα έχουμε μια αντικειμενική καταγραφή. Αν δούμε ότι εκατό χιλιάδες ψηφίζουν στην αμερικανική ήπειρο, πενήντα χιλιάδες στην αφρικανική ήπειρο, εκατό χιλιάδες στην Ευρώπη, τότε ξέρουμε πόσοι ψηφίζουν. Με το δεδομένο αυτό μπορούμε να συζητήσουμε με τα κόμματα πως θα δώσουμε έδρες στους αποδήμους και να κάνουμε και τη σχετική συνταγματική αλλαγή.

    Εάν σήμερα λέγαμε μία έδρα η αμερικανική ήπειρος και ψήφιζαν διακόσιες χιλιάδες, θα ερχόταν το συνταγματικό δικαστήριο με βάση το νόμο περί εκλογών και το Σύνταγμα και θα έλεγε ότι πρέπει να πάρουν δέκα έδρες. Αντιλαμβάνεστε ότι γι' αυτό και το ΣΑΕ αποδέχεται το σχέδιο νόμου που έχουμε ως πρώτη φάση οι απόδημοι να αρχίσουν να ψηφίζουν.

    Εγώ ρωτώ: ακόμη και να δεχθώ τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ που υπερθεματίζει σε παροχές αυτές που δεν έκανε όταν ήταν κυβέρνηση κι είχε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γιατί δεν θέλουν να ξεκινήσουν να ψηφίζουν οι απόδημοι; Έχουμε τον καιρό μπροστά μας μετά από την πρώτη ψηφοφορία να αλλάξουμε. Να τους κάνουμε πιο ενεργούς. Ας δούμε όμως με τι μιλάμε. Σήμερα τους δίνετε μία ευκαιρία και το ΠΑΣΟΚ αρνείται να τους την προσφέρει. Με διάφορα ιδεολογήματα, ότι δήθεν θέλουν το καλύτερο. Ας κάνουμε αυτό που δεν έκαναν όταν είχαν την πλειοψηφία και από εκεί θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Φοβάμαι ότι δυστυχώς έκαναν το λάθος. Αυτό το λάθος συνίσταται στο ότι μέτρησαν τα κουκιά και δεν τους συμφέρουν. Αλλά αλίμονο εάν παρέχεις ένα δικαίωμα σε Έλληνες πολίτες με τη λογική αν συμφέρει το κόμμα σου ή όχι. Οι απόδημοι είναι συνταγματική επιταγή να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο. Οι απόδημοι θέλουν να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο και δίνουμε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει αυτή η λειτουργία να πραγματοποιείται. Θα πάρει ο καθένας την ευθύνη του. Θέλω να ελπίζω ότι τελευταία στιγμή θα σκεφθούνε πάρα πολύ καλά στην αντιπολίτευση και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Γιατί αν δεν ψηφιστεί κι από αυτούς εμείς δυστυχώς δεν έχουμε διακόσιες έδρες για να μπορέσουμε να το περάσουμε.

    ΕΡ: Η κυβερνητική πρωτοβουλία, το σχέδιο νόμου, για να γίνει νόμος του κράτους απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια απαιτεί την υπερψήφισή του κι από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτιμάται ότι αποτελεί πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ ή όχι;

    ΑΠ: Πιστεύω ναι. Τους προκαλεί ο απόδημος ελληνισμός. Θέλετε πράγματι; Το βάλατε στο Σύνταγμα. Δεν το υλοποιήσατε ποτέ. Έρχεται τώρα μία κυβέρνηση να το υλοποιήσει. Θα αποδειχθεί από τη στάση σας εάν πράγματι όταν το βάλατε το θέλατε ή απλώς από τα γνωστά που όλα τα έχουν πει σ' αυτό το κόμμα, αλλά δεν είχαν υλοποιήσει. Ότι κάνουμε εμείς, μα εμείς το είχαμε αναγγείλει... Το είχες αναγγείλει! Το έκανες; Εδώ είμαστε λίγο διεστραμμένοι. Το είπαμε το 1998. Μέχρι το 2004 όμως δεν το έκανες; Άρα το μπράβο είναι σ' αυτόν που το κάνει κι όχι σ' αυτόν που το λέει. Διότι περισσεύουν τα λόγια στο δημόσιο βίο στη χώρα μας.

    ΕΡ: Είναι προφανές ότι κατά τις επισκέψεις σας στο εξωτερικό, το συγκεκριμένο θέμα το έχετε συζητήσει με τα οργανωμένα τμήματα της ομογένειας. Πως αντιδρούν στην προοπτική αυτή;

    ΑΠ: Το συζητώ πολύ πριν ακόμη το εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Κάποιοι θέλουν, κάποιοι δεν θέλουν. Αυτοί που δεν θέλουν δεν είναι αδιάφοροι. Σου λέει εγώ ζω δεκαπέντε χρόνια στον Καναδά δεν έχω επαφή με την καθημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα. Γιατί μου ζητάς να εκφέρω γνώμη; Είναι κάποιοι άλλοι που λένε: Παρ' ότι ζω στην Αυστραλία, εγώ κάθε ημέρα παρακολουθώ το τι γίνεται στην Ελλάδα και θέλω να έχω γνώμη. Δεν μπορείς όμως να μετρήσεις αυτό το μέγεθος αυτών που θέλουν κι αυτών που δεν θέλουν. Αυτό το οποίο εμένα λίγο με ανησυχεί είναι να μην χωρίσουμε τον απόδημο ελληνισμό σε κομματικές παρατάξεις. Δηλαδή, δεν έχουμε κανένα λόγο να εξαγάγουμε το πολιτικό καφενείο εκτός συνόρων. Θέλω να πιστεύω ότι το νομοσχέδιο όπως κατατίθεται, που δίνει την ευκαιρία στον καθένα να ψηφίσει το κόμμα της προτίμησής του, μειώνει την αντιπαράθεση. Διότι, δεν έχει σχέση με πρόσωπα, δεν έχει σχέση με τίποτα απ' όλα αυτά. Φυσικά επειδή εκτιμώ τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας την πατρίδα, είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους διχάσει η ψήφος. Τουλάχιστον με τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σήμερα.

    ΕΡ: Η αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο κατά πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει, ή αν θέλετε θα συμβάλλει στην αλλαγή των σχέσεών μας προς το καλύτερο με τις ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι την επόμενη εβδομάδα αφικνούνται στη χώρα μας δύο στενοί συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα;

    ΑΠ: Το πρώτο διάγγελμα του Μπάρακ Ομπάμα κάλυψε τις προσδοκίες της παγκόσμιας Κοινότητας και φυσικά τις δικές μας. Από εκεί και πέρα θα πάμε στην υλοποίηση. Μην ξεχνάμε όμως ποτέ, ότι η υλοποίηση μιας πολιτικής δεν είναι θεωρητικό πράγμα. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τα συμφέροντα της κάθε χώρας.

    Εμείς πιστεύουμε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει θέσει ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξυπηρετεί και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της περιοχής μας. Γι αυτό ευελπιστούμε ότι ο νέος τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι και προς δικό μας όφελος. Διότι μην πέφτουμε στην παγίδα να λέμε οι φιλέλληνες και ανθέλληνες πολιτικούς. Ο κάθε πολιτικός ενδιαφέρεται πρώτα απ' όλα για τη χώρα του. Αλλά πιστεύουμε ότι ο τρόπος που παρουσιάζει το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ο πρόεδρος Ομπάμα, είναι αυτό το οποίο συμφέρει και την παγκόσμια κοινότητα και τη χώρα μας.

    Είπατε για τους δύο εκπροσώπους που θα έρθουν στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό κατ' αρχάς ότι και ο πρόεδρος Ομπάμα, αλλά και ο αντιπρόεδρος Μπάιντερ είναι αυτός ο οποίος επανειλημμένως έχει προσυπογράψει στο Κογκρέσο ψηφίσματα υπέρ των ελληνικών θέσεων, διότι πιστεύει στο δίκαιο των θέσεων, όχι γιατί γέρνει από εδώ ή γέρνει από εκεί.

    Το δεύτερο είναι ότι μεταξύ των δύο απεσταλμένων θα είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας, ο οποίος είναι θησαυροφύλακας -υπουργός Οικονομικών- στην πολιτεία του Ιλινόις. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια ήμουν εκεί την ημέρα που εξελέγη και δειπνήσαμε μαζί το βράδυ. Γελώντας του λέω βρε Αλέξη τα ελληνικά σου είναι καταπληκτικά. Μου το αιτιολόγησε γιατί επί δύο χρόνια έπαιζε μπάσκετ στον Πανιώνιο. Είναι ένα νέο παιδί τριάντα δύο τριάντα τριών ετών ο Αλέξης, ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα της Ελλάδας, όχι μόνο γιατί έμεινε δύο χρόνια στην Ελλάδα, αλλά γιατί ολόκληρη η οικογένεια Γιαννούλια, ο αδελφός του αν και είναι τρίτης γενιάς μιλούν καταπληκτικά Ελληνικά και διατηρούν στενή επαφή με την Ελλάδα. Ο Αλέξης ίναι βαθιά πολιτικοποιημένος, είναι χαρισματικό παιδί διότι στα τριάντα δύο του έγινε υπουργός Οικονομικών μιας μεγάλης πολιτείας, του Ιλινόις. Πρώτη φορά που εμφανίσθηκε κατάφερε και εξελέγη και πάρα πολύ άνετα. Φυσικά μας καταλαβαίνει διότι είναι 100% Έλληνας. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά την αμερικανική πολιτική γιατί σ' αυτήν αναμειγνύεται. Άρα, θα έχουμε έναν πάρα πολύ καλό συνομιλητή, ο οποίος ξέρει τις προτεραιότητες της ιδιαίτερης πατρίδας του και τα εθνικά θέματα της μητέρας πατρίδας του. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση να μιλάμε την ίδια γλώσσα.

    ΕΡ: Το ενδιαφέρον του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου και προφανώς για λύση σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό εκτιμάται ότι θα εντείνει την εκπορευόμενη από τους γείτονές μας ένταση, όταν μάλιστα δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα αναφέρονταν σε ενδεχόμενη αύξηση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας;

    ΑΠ: Θα σας πω κάτι. Έχουμε πράγματι μία ποιοτική άνοδο των τουρκικών προκλήσεων, όχι ποσοτική. Δεν μπορώ να προβλέψω εγώ πως θα συμπεριφερθεί η Τουρκία. Θέλω όμως να επισημάνω ότι το τελευταίο διάστημα δεν δείχνει πολύ φιλοευρωπαϊκή και πολύ φιλειρινική. Η πολιτική του προέδρου Ομπάμα δεν είναι συγκρουσιακή. Στο ίδιο πνεύμα είναι και η δική μας πολιτική. Εμείς δεν είμαστε πολιτικοί διεκδικήσεων και συγκρούσεων. Εμείς είμαστε πολιτικοί καλής γειτονίας, φιλικών σχέσεων, ανάπτυξης και τήρησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Εφ' όσον η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάθε περιοχή του κόσμου στηρίζει τη λογική αυτή της καλής γειτονίας, της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο λαών, της οικονομικής ανάπτυξης και της διατήρησης των διεθνών συνθηκών και της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Εμείς τη θεωρούμε καλοδεχούμενη. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η γειτονική χώρα, που μακάρι να καταλάβει κάποτε ότι συμφέρον της είναι η καλή σχέση και με την Ελλάδα. Μπορούμε πολλά να ωφεληθούμε οι δύο χώρες από μία ήρεμη και ειρηνική σχέση. Αλλά αυτό είναι επιλογή της Τουρκίας. Κι ενώ για ένα διάστημα πιστεύαμε ότι η Ευρώπη είναι πολιτική επιλογή της Τουρκίας, σήμερα έχουμε κάποιες ενδείξεις οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω μελέτης για ξεκαθάρισμα. Θα το δούμε. Θέλω να ελπίζω ότι η σύνεση θα κυριαρχήσει και στη γειτονική χώρα.

    ΕΡ: Το άνοιγμα -και σύντομα μάλιστα- της Ουάσινγκτον στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη σχέση που έχει αναπτύξει και σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια με τη Ρωσία η χώρα μας;

    ΑΠ: Πιστεύω ναι. Πιστεύω ότι η θέση του προέδρου Ομπάμα είναι η κατανόησης της πολιτικής της Ελλάδας. Οι ενέργειες που έχει κάνει η Ελλάς δεν είναι εναντίον κανενός. Είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Η στενή σχέση - στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία δεν έχει καμία αντιαμερικανική αιχμή. Εμείς έχουμε μια μακρά φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μας στάθηκαν δύσκολες στιγμές του εθνικού μας βίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν αισθανόμαστε κοντά στη Ρωσία παράλληλα, που είναι μια γειτονική μας χώρα. Δεν έχουμε υποχρέωση να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας απ' όπου μπορούμε; Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Δεν είμαστε μία χώρα η οποία επιδιώκει στενή, φιλική σχέση μ' όλο τον κόσμο και συνεργασία, αλλά πάνω απ' όλα με τη γειτονιά μας; Που στη γειτονιά μας είναι η Μέση Ανατολή, είναι τα Βαλκάνια, είναι η Ρωσία και πάντοτε ως ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Νομίζω ότι θα κατανοήσει πολύ καλύτερα η σημερινή αμερικανική διοίκηση το λόγο για τον οποίο η Ελλάς δεν κάνει τίποτε άλλο απ' αυτό που ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είπε τελευταία. Καλή σχέση χωρίς φοβίες και συνεργασίες με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

    [02] Ομάδα κρούσης δημιουργεί ο Ομπάμα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε τη δημιουργία μιας κυβερνητικής ομάδας κρούσης που θα επιβλέπει την αναμόρφωση της δοκιμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αντί να ορίσει κάποιον "τσάρο της αυτοκινητοβιομηχανίας" με εκτεταμένες αρμοδιότητες, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

    Ο Ομπάμα όρισε τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ως "υπεύθυνο" για την επιτήρηση των δανείων προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες και ως συμπρόεδρο του νεοσύστατου πάνελ, που απαρτίζεται από υψηλόβαθμούς αξιωματούχος και από τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λόρενς Σάμερς.

    Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα που ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 20 Ιανουαρίου και την περασμένη εβδομάδα κατόρθωσε να αποσπάσει την έγκριση του Κογκρέσου για το σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας, απέρριψε την ιδέα να ορίσει έναν και μόνο άνθρωπο , ένα " τσάρο της αυτοκινητοβιομηχανίας," που θα έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης του προγράμματος για την αναζωογόνηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύριο στο Ντένβερ , μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δύο ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ομπάμα το Σάββατο χαιρέτισε την έγκριση από το κογκρέσο του τεράστιου αυτού ποσού που το χαρακτήρισε "ορόσημο για το δρόμο μας προς την ανάκαμψη" και υποσχέθηκε να τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

    "Θα υπογράψω αμέσως ώστε να γίνει νόμος και θα αρχίσω πάραυρα να προχωρώ στις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να επιστρέψουν οι πολίτες στις εργασίες τους" τόνισε ο κ. Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του που έγινε από το Σικάγο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2009 - 11:30:17 UTC