Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι περιστάσεις απαιτούν συνεννόηση"
  • [02] "Είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Τα προβλήματα έχουν χρώμα"
  • [05] "Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία"
  • [06] "Λύση από την παρούσα βουλή"

  • [01] "Οι περιστάσεις απαιτούν συνεννόηση"

    «Εθνική υπόθεση? χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής την αντιμετώπιση της κρίσης, απευθύνοντας προσκλητήριο από τη Λαμία προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.

    ?Στις εθνικές υποθέσεις η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αυταπάτες», ανέφερε ο πρωθυπουργόςκαι συμπλήρωσε ότι «όποτε οι Έλληνες βρεθήκαμε διασπασμένοι, όποτε προτάσσαμε κομματικές σκοπιμότητες, όποτε υιοθετούσαμε διχαστικές πρακτικές, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για όλους. Ενίοτε και καταστροφικό για τον τόπο. Όποτε ενώναμε τις δυνάμεις μας πετυχαίναμε μεγάλους στόχους. Αντιμετωπίζαμε, με επιτυχία, σοβαρότατες προκλήσεις. Κερδίζαμε όλοι οι Έλληνες».

    Ο κ.Κ.Καραμανλής βρέθηκε στη Φθιώτιδα για να επιθεωρήσει έργα του σιδηροδρόμου στη σήραγγα Καλλιδρόμου και της εθνικής οδού στην παράκαμψη της Στυλίδας. Συγχρόνως επισκέφτηκε και το μουσείο των Θερμοπυλών.

    «Το μεγαλύτερο, το πιο επικίνδυνο τμήμα στο πέταλο του Μαλιακού, μήκους 54 χλμ, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Το λεγόμενο ββφονικόββ πέταλο του Μαλιακού έχει ήδη μετατραπεί σβ ένα σύγχρονο, ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση?», σημείωσε.

    Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων στη Λαμία ο πρωθυπουργός άκουσε από το δήμαρχο Λαμίας. Γιώργο Κοτρωνιά και το νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα μια σειρά από ζητήματα που έχουν σχέση με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Και οι δύο ζήτησαν εκτός από την ενίσχυση της κυβέρνησης σε έργα υποδομής, στήριξη του αγροτικού εισοδήματος αλλά και επίλυση θεμάτων που τελευταία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση όπως είναι η βιομηχανία της ΛΑΡΚΟ.

    Συγχρόνως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που έχουν σχέση με την απορρόφηση των πόρων από το 3ο ΚΠΣ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και στον προγραμματισμό για το ΕΣΠΑ. Το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκαν διεξοδικά στις νέες στρατηγικές για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    «Δεν είμαι εδώ για να μοιράσω υποσχέσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη Λαμία, για να συμπληρώσει ότι «τα μεγάλα λόγια, ιδίως σε τόσο κρίσιμες ώρες, όπως αυτή που περνούμε σήμερα- η χώρα μας και βεβαίως η Ευρώπη και ο κόσμος όλος- έχουν μηδενικό αντίκρισμα. Είμαι εδώ για να συνεννοηθούμε. Για να δούμε, μαζί, τί μπορούμε να κάνουμε, ακόμα περισσότερο, για τον Τόπο, τον Νομό, την Περιφέρεια» και για μια ακόμη φορά προσδιόρισε με σαφήνεια ότι το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια.

    Συνδύασε όμως όλες αυτές τις παρεμβάσεις με τις οικονομικές δυνατότητες Αφού επισήμανε ότι «η κρίση χτυπά την πόρτα και της χώρας μας» υποστηρίζοντας ότι «ολόκληρος ο κόσμος είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη καμπή» για να συμπληρώσει την κρισιμότητα των καταστάσεων αφού πρώτα χαρακτήρισε την διεθνή οικονομική κρίση σαν «την πιο μεγάλη στην μεταπολεμική ιστορία της ανθρωπότητας».

    «Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Θα είναι δύσκολο. Απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Από τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς. Τις Περιφερειακές Διοικήσεις και την Αυτοδιοίκηση. Από την Κυβέρνηση, πάνω απβ όλα. Αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Απαιτείται να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε, ακόμη περισσότερο, την Οικονομία μας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας συγχρόνως ότι «σε κάθε εθνική υπόθεση καθοριστικά στοιχεία είναι η συνεννόηση, η συνένωση δυνάμεων, η ομοψυχία», ενώ διαπίστωσε ότι «η Χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις. Δεν αντέχει ανευθυνότητες. Δεν αντέχει πολωτικές, διχαστικές πρακτικές. Οι περιστάσεις απαιτούν στοιχειώδη συνεννόηση. Η συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, είναι επιβεβλημένη»

    Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να διαφωνούμε σε όλα. Δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση σε όλα. Δεν είναι στάση ευθύνης το ββόχι σε όλαββ.

    Το τονίζω: Δεν χωρά στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις το ββόχι σε όλαββ. Δεν είναι πολιτική ευθύνης η απόπειρα έντασης, η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων». Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες και υπογράμμισε ότι «εάν δεν συμπράξουμε όλοι σε κοινούς στόχους, οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική θύελλα θα είναι δυσμενέστερες. Και αυτό δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω. Τόσο οι επόμενοι μήνες, οι δύσκολοι μήνες που έρχονται, όσο και το αύριο του τόπου μας, εξαρτώνται από την υπευθυνότητα όλων μας, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία"

    Με το προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι.

    Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγεφ και τον πρόεδρο της Βουλής της Χιλής.

    "Εκανα μια ξεκάθαρη πρόταση στον πρωθυπουργό για την διενέργεια εκλογών το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές ή και μαζί τους και συμφωνία για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει", είπε ο κ.Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλαμάτα και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εκλογές για την εξουσία ή γιατί βιάζεται.

    "Αν κοιτάζαμε το μικροκομματικό μας συμφέρον θα αφήναμε την κυβέρνηση να καταρρέει κάθε μέρα, αλλά μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, μας ενδιαφέρει να προλάβουμε τα χειρότερα", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι παρότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη είμαστε έτοιμοι.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος, όπως είπε, σε όλους ανεξαίρετα τους Ελληνες κάλεσε τον ελληνικό λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ξέρει πως υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα. Ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε, κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα, δώστε το λόγο στον ελληνικό λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του και απαντώντας σε σύνθημα "να φύγει η δεξιά" είπε ότι όταν η Καλαμάτα λέει αυτό το σύνθημα, τότε το μήνυμα είναι ισχυρό και ακούγεται σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ για να φέρουμε μήνυμα αλλαγής είπε ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της καταρχήν στα αγροτικά ζητήματα, που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή ενώ σε ότι αφορά την υπόλοιπη πολιτική της, είπε ότι μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχουν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα. Ο κ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ότι αφορά τις σπατάλες του δημοσίου λέγοντας πως η κυβέρνηση δανείστηκε 16 δισεκατομύρια ευρώ παραπάνω σε κάθε χρόνο της διακυβέρνησής της χρεώνοντας έτσι κάθε Ελληνα με 8 χιλιάδες ευρώ παραπάνω και διερωτήθηκε "που πήγαν τα λεφτά".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: "δανείσου", αν θες, " αλλά όχι τα χρήματα να πηγαίνουν σε παχυλούς μισθούς, ρουσφετολογικές προσλήψεις, ύποπτες συμβάσεις και άχρηστη κρατική διαφήμιση προκειμένου να χειραγωγηθούν τα ΜΜΕ.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στο μέσον μιας περιόδου κρίσης, χρειάζεται αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο τις μείωσε αλλά και ότι δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ αφήνοντας έτσι τη χώρα ανοχύρωτη στη διεθνή κρίση.

    "Δεν ζήτησαν καν τη γνώμη μας για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης πριν το καταθέσουν στην ΕΕ και ζητούν τώρα συμβολή στη συναίνεση. Συναίνεση σε τι; Για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και να κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας; Ούτε ανοχή, ούτε συνενοχή είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το σχέδιο του Κινήματος διαφέρει από όσα λέει και κάνει η ΝΔ και πρόσθεσε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι η προστασία των αδύναμων, της μεσαίας τάξης, της αγροτιάς και η τόνωση της ζήτησης στην αγορά, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα "αν χρειαστεί θα κάνουμε ακόμα και κρατικοποιήσεις τραπεζών".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο στη συνέχεια για τις μεγάλες και απαραίτητες τομές για την Ελλάδα με την αποκέντρωση του κράτους, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο με βάση την πράσινη ανάπτυξη και την επένδυση στον άνθρωπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός άλλου κράτους δικαίου τονίζοντας ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται, καθώς αυτή είναι η συνταγή της καταστροφής. Ενώ υπογράμμισε πως το αποκεντρωμένο κράτος, υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα εποπτεύει και θα βάζει κανόνες. Επίσης ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί την παρουσία της στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και διεθνώς, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να διαπραγματεύεται με αποτελεσματικότητα.

    Σε ότι αφορά το ερώτημα που του τίθεται συχνά που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα είπε ότι αυτά θα βρεθούν στη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, στην αύξηση της "πίττας" μέσω της πράσινης ανάπτυξης, σε ένα κράτος που δεν θα σπαταλά και θα έχει χρηστή διοίκηση.

    Είμαστε η παράταξη που μπορεί να ενώσει το λαό γύρω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης, που μπορούμε να ενώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τα καλά μυαλά και την εμπειρία που διαθέτει η χώρα με τους πιό αδύναμους για να πάμε όλοι μαζί μπροστά, είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι όταν η κυβέρνηση αξιοποιεί τους "κουμπάρους" και τους "κολλητούς", τότε είναι που η χώρα στερείται τα ικανότατα στελέχη που διαθέτει.

    Το δίλημμα που τίθεται μπροστά μας είναι "έξοδος από την κρίση ή χρεωκοπία" είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι ο λαός με την ψήφο του "έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικους κόσμους και θα διαλέξει ΠΑΣΟΚ".

    "Μπορούμε να ενώσουμε τους Ελληνες γύρω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μετά την ομιλία του προήδρευσε σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Και σήμερα - για μια ακόμη φορά - ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμεινε πιστός στον εαυτό του. Κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ξεπεράσει όλες τις παραστάσεις ακατάσχετης εκλογολογίας, άκρατου λαϊκισμού κι αδίστακτης παροχολογίας που έχει δώσει μέχρι τώρα.

    Ο παρονομαστής; Πολιτική ανευθυνότητα. Τίποτε συγκεκριμένο, τίποτε ουσιαστικό, τίποτε χρήσιμο για τους ανθρώπους και τον τόπο.

    Ο κ. Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα έχουν κάνει τέχνη τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, τη παραποίηση στοιχείων, την αποσιώπηση των σχεδίων τους.

    Κανέναν όμως δεν πείθουν προσπαθώντας να διαγράψουν το βεβαρημένο παρελθόν τους.

    Κανένας Έλληνας δεν ξεχνάει ότι τα τεράστια χρέη τα οποία ξεπληρώνουμε είναι αποτέλεσμα της άφρονας διαχείρισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, των οποίων ο κ. Παπανδρέου ήταν - αδιαμαρτύρητα - κορυφαίο στέλεχος.

    Κανένας δεν λησμονεί ότι τους πειραματισμούς του ΠΑΣΟΚ με τα δημόσια οικονομικά τα πλήρωσαν οι Έλληνες με 80 καινούργιους φόρους πάλι από τις κυβερνήσεις που τόσο πιστά υπηρέτησε ο κ. Παπανδρέου.

    Είναι πια ηλίου φαεινότερο πως ο κ. Παπανδρέου νοσταλγεί εκείνες τις εποχές.

    Όμως οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θα του επιτρέψουν να καταφύγει ξανά σε τέτοιους πειραματισμούς. Και γι` αυτό εμπιστεύονται τη μόνη δύναμη ευθύνης που μπορεί να τους βγάλει με σιγουριά και σωφροσύνη από τη διεθνή οικονομική κρίση, της οποίας οι επιπτώσεις φτάνουν τώρα και στη χώρα μας: Τη σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή».

    Ανταπάντηση Γ.Παπακωνσταντίνου

    O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Κατανοούμε την δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να πείσει ούτε καν μέλη της κυβέρνησής του και στελέχη του κόμματος του, ότι έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση - πόσο μάλλον τους Έλληνες πολίτες.

    "Προστασία των αδύναμων και στήριξη της μεσαίας τάξης"

    Ο κ.Παπανδρέου με δήλωσή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" αναφέρεται στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από το κόμμα του. Υπογραμμίζει ότι σε περίοδο κρίσης το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να προστατεύσεις τους αδύναμους και να στηρίξεις τη μεσαία τάξη.

    Μπροστά στην κρίση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη η ανόρθωση του κοινωνικού κράτουςΒ· η επένδυση στην παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, που θα μειώσει τις δαπάνες σε κάθε ελληνική οικογένεια. Επιμένουμε και για τις δημόσιες επενδύσειςΒ· που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, υπογραμμίζει.

    Κάνει λόγο για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, που θα μεταφέρουν το βάρος από τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα στα υψηλά εισοδήματα και στον πλούτο που σήμερα μπορεί και φοροδιαφεύγει και τονίζει την ανάγκη για «ένα ισχυρό κράτος, όχι μεγάλο και σπάταλο αλλά επιτελικό».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα του ΥΠΕΣΔΔΑ και της ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το Ελεγκτικό Συνέδριο με θέμα: «Έλεγχος Νομιμότητας επί των Δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (10:00:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο "Imperial"). Ομιλία Π Παυλόπουλου, Ν Κακλαμάνη

  • Συνέντευξη Τύπου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (10:30:00, Αθήνα)

  • Σύσκεψη στη νομαρχία Κοζάνης για την ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσία κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη. (11:00:00, Κοζάνη/Νομαρχία Κοζάνης)

  • Συνέντευξη Τύπου υπουργού Πολιτισμού Α. Σαμαρά (12:00:00, Αθήνα/ΥΠΠΟ)

  • Συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής για την έκθεση "εικαστικό παιδικό εργαστήρι" (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνεδρίαση του ΔΣ ΚΕΔΚΕ (12:00:00, Αθήνα/Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65,). Ενημέρωση από πρόεδρο, Πρόγραμμα Απασχόλησης ΟΑΕΔ και ΤΑ, Ενημέρωση για την ΚΥΑ ΚΑΠ-ΣΑΤΑ 2009,

  • Σύλλογος "Φλόγα"- Βράβευση ΟΠΑΠ Βγενόπουλου (12:00:00, Αθήνα/Αιγίου 7)

  • Εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα "Κρίση οικονομίας και αξιών - Προκλήσεις και προοπτικές για την ιδιωτική ασφάλιση" - Ομιλίες Γ. Παπαθανασίου, Μ. Ανδρουλάκη (12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής )

  • Συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου (13:00:00, Αθήνα/Τράπεζα της Ελλάδος)

  • Συνέντευξη Τύπου για τη νόσο αλτσχάιμερ στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ. (13:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Δημοκρατίας της Χιλής, Francisco Encina Moriamez (13:00:00, Αθήνα/Βουλή )

  • Ο υπουργός Πολιτισμού, Α.Σαμαράς, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ.Ιωαννίδης, θα τιμήσουν τους Ελληνες Ολυμπιονίκες του Πεκίνου (13:30:00, Αθήνα/ΟΑΚΑ)

  • Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με το προεδρείο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) (14:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Heydar Oglu Aliyev (15:30:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία)

  • Παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Γαβριήλογλου-Φιλιπποπούλου "Αλέξανδρος ο Μέγας: Η εκστρατεία στην Ασία 334 π.Χ.-323 π.Χ.", στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (18:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη "Ελληνική Εξωτερική Πολιτική -Προκλήσεις και προοπτικές" σ' εκδήλωση του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής (18:30:00, Ξεν. Μεγάλη Βρετανία)

  • Ο Αλέκος Παπαδόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του "Τα βήματα του Έστερναχ - Η Ελλάδα μετά το 2010" (Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς)

    - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Λαδάδικα

  • Επίσκεψη προέδρου Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, Αθήνα (GRC) (11:40 - Συνάντηση με τον Κ. Παπούλια + Διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών + Δηλώσεις)

    -15:30 - Συνάντηση με Γ. Παπανδρέου -"Μ. Βρετανία"

    -16:00 - Επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

    -17:00 - Συνάντηση με Βαρδή Βαρδινογιάννη - "Μ. Βρετανία"

    -21:00 - Επίσημο δείπνο - Προεδρικό Μέγαρο

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' εθνική (22η ημέρα): ΑΣΚ Ολυμπιακός-Κέρκυρα - 18:00:00, Βόλος

  • Ποδόσφαιρο-Γ' εθνική (1ος όμιλος, 24η ημέρα): Αιγάλεω-Αστέρας Ρεθύμνου - 15:00:00, Αθήνα/Χαϊδάρι

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (16η ημέρα), 19.00 Φοίνικας Σύρου-Απόλλων Καλαμαριάς

    Νovasports 3

    [04] "Τα προβλήματα έχουν χρώμα"

    Οι εργαζόμενοι δεν δημιούργησαν ούτε τα ελλείμματα ούτε την κρίση. Δημιούργησαν αμύθητα πλούτη και κατέβαλαν βαριές θυσίες για να εκπληρωθούν η συνθήκη του Μάαστριχ και οι στόχοι της ΟΝΕ. Καμιά ανοχή πια στο δρόμο της διαρκούς επιτήρησης από την ΕΕ, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, λαϊκή αντεπίθεση για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια που τη δημιουργούν, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Στο μεταξύ, ο κ.Μάκης Μαίλης σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα τόνισε ότι "τα προβλήματα του λαού έχουν χρώμα. Χρώμα έχει και η αιτία τους. Είναι γαλαζοπράσινη. Χρώμα έχει και η λύση τους: Λαϊκή αντεπίθεση! Συναίνεση σημαίνει σφάξε με αγά μου".

    Για την Ολυμπιακή

    "Ιδιωτικοποίηση υγιής και προς όφελος του λαού δεν υπάρχει. Ανεξάρτητα από την τιμή της «Ολυμπιακής» και σε ποιον κεφαλαιοκράτη την παραδίδει η κυβέρνηση, η ιδιωτικοποίησή της είναι μια αρνητική εξέλιξη για το λαό. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν τετελεσμένα. Ανυπακοή στην ΕΕ, πάλη κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, για αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα αερομεταφορών", υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    [05] "Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να: "Οδηγήσει τη χώρα σε δημοκρατική διέξοδο από την κρίση, με την διεξαγωγή εκλογών".

    Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και υπερασπίστηκε το πρόγραμμα του κόμματός του, τονίζοντας ότι "πρόκειται για ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, των φτωχών, αλλά δεν εκφράζει - όπως είπε - τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους". Ανέφερε επίσης ότι θα στείλει το πρόγραμμα του κόμματος και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τον πρωθυπουργό ο οποίος ζητάει συναίνεση για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής: "δεν μπορεί να ζητάει συναίνεση από τους εξαθλιωμένους για συνέχιση της εξαθλίωσής τους, ούτε από τους απολυμένους, ούτε απ΄όσους έχουν επισφαλή εργασία".

    Απαντώντας τις τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλου για συγκράτηση των μισθών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για την ίδια κασέτα που παίζεται εδώ και πολλά χρόνια και διερωτήθηκε αν ορισμένοι: "έχουν καταλάβει τι συμβαίνει" και πρόσθεσε ότι τα πράγματα για το λαό θα γίνουν χειρότερα όσο συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές. Είπε επίσης ότι η κρίση μετατράπηκε σε εργαλείο για περισσότερα κέρδη, αλλά όπως υποστήριξε "το παραμύθιασμα τελείωσε γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία".

    Σε μια νέα επίθεσή του προς τον δικομματισμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ξήλωσαν την κοινωνία και συμμάχησαν με το κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την εξουσία, υποστηρίζοντας επίσης ότι "η ανάπτυξη έγινε τοξικά προϊόντα και παράγωγα".

    Για τον πρόεδρο του ΣΥΝ "το δίλημμα ενόψει προφανώς των εκλογών είναι ότι ο λαός θα έχει επιλογή: ή να στηρίξει τα κόμματα εξουσίας ή να ενισχύσει την αριστερά". Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στα σενάρια ακυβερνησίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ενός κόμματος, λέγοντας ότι "ο μπαμπούλας της ακυβερνησίας δεν ισχύει" και πρόσθεσε ότι πραγματικά ισχυρές κυβερνήσεις δεν είναι αυτές που έχουν μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ΝΔ, σημείωσε, καταρρέει επειδή οι πολιτικές της δεν βρίσκουν σύμφωνη την κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τις ενστάσεις του για τις δημοσκοπήσεις κάνοντας λόγο για δημοσκοπικές αλχημείες που έχουν στόχο να στριμώξουν τον ΣΥΝ προς μια κατεύθυνση συνεργασιών, κάτι που απέρριψε για μια ακόμη φορά.

    Τέλος είπε ότι το κόμμα είναι ενωμένο και ότι θα βγει ενισχυμένο από το συνέδριο, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

    Εγκρίθηκαν οι προγραμματικές θέσεις

    Με ψήφους 600 υπέρ και 137 λευκά, το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ ενέκρινε τις προγραμματικές θέσεις που θα αποτελέσουν στη συνέχεια βάση συζήτησης στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης με ευρεία πλειοψηφία υιοθετήθηκε η πρόταση του Α. Τσίπρα, την πρώτη, τρίτη και πέμπτη θέση του ευρωψηφοδελτίου να καταλάβουν υποψήφιοι που θα προέρχονται από τον Συνασπισμό. Και στο θέμα αυτό οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    [06] "Λύση από την παρούσα βουλή"

    Αντίθετος προς την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης και με υποβόσκουσα μια κοινωνική κρίση, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".

    Αντί των εκλογών προτείνει μια ευρύτερη συνεννόηση, ώστε η λύση του προβλήματος να προκύψει από την παρούσα Βουλή. Και καλεί τον Πρωθυπουργό "να εγκαταλείψει την αλαζονεία του και να ζητήσει αυτό το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας και επαφής", καθώς πιστεύει ότι "υπάρχουν εξέχουσε προσωπικότητες του πολιτικού βίου που θα μπορούσαν να αναλάβουν ευθύνες ώστε να βγει το κάρο από το βάλτο".

    Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι ανοιχτός σε κάθε προσκλητήριο της πατρίδας είτε το εκπέμψει ο κ. Καραμανλής, σήμερα, είτε ο κ. Παπανδρέου, αύριο. Και προσθέτει ότι η "εύθραυστη πλειοψηφία των 151 βουλευτών, δεν μπορεί να δώσει ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων".

    Σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκητης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις του "εξτρεμιστικές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 February 2009 - 5:30:25 UTC