Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τη Δευτέρα το επίδομα θέρμανσης
  • [02] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [03] "Σε βαθιά ύφεση οι οικονομίες"
  • [04] Συνάντηση Σ. Χατζηγάκη και αγροτών
  • [05] "Ψήφο εμπιστοσύνης στην Αριστερά"
  • [06] "Οχι σε πρόωρες εκλογές"
  • [07] Προσφορές για την Ολυμπιακή
  • [08] Εως Εθνική Αμυνα οι συρμοί
  • [09] Υποδέχεται τον Αρη στο Φάληρο

  • [01] Από τη Δευτέρα το επίδομα θέρμανσης

    Με απόφαση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά εγκρίθηκαν τα ποσά για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) προς τους Οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 134,843 εκατ ευρώ για τους δικαιούχους του ΟΓΑ, 36,276 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους του ΙΚΑ και 77 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους του Οργανισμού.

    Από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανακοινώθηκε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους 222.205 δικαιούχους ΕΚΑΣ του ιδρύματος και το επίδομα θέρμανσης.

    Επίσης, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) στο σύνολο των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού. Προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος είναι οι άνεργοι να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τις 22 Ιανουαρίου 2009.

    Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση (το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, ότι «δεν είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος από άλλον φορέα που χορηγεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής» (όπως Νομαρχίες, ΟΓΑ κλπ). Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά και ο «αριθμός λογαριασμού του -IBAN- στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα» καθώς και «ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)».

    Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί κατά ζώνη. Πιο αναλυτικά:

    - Α ΖΩΝΗ 200 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    - Β ΖΩΝΗ 150 ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας

    - Γ ΖΩΝΗ 100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

    Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης είναι οικονομική ενίσχυση αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στο εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

    [02] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις

    Ως τις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους τη σχετική αίτηση-δήλωση, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑΣ Β΄) για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009, προκειμένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, υπόχρεοι για την υποβολή της ανάλογης Αίτησης - Δήλωσης είναι :

    Α) Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

    Β) Οι απόφοιτοι, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ.

    Γ) Οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ, χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.

    Δ) Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) - ομάδας Β΄.

    Οπως επισημαίνεται απο το υπουργείο, απο φέτος η Αίτηση - Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Τα τέσσερα, κατά περίπτωση, έντυπα της Αίτησης - Δήλωσης έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ: www.ypepth.gr/exams.

    Ο υποψήφιος, είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση, που αναλογεί στην περίπτωσή του, να συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην Αίτηση - Δήλωση, και να προσέρχεται στο Λύκειο για την υποβολή της ηλεκτρονικά.

    Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία υποβολή ή τροποποίηση Αίτησης - Δήλωσης.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που επιθυμούν να εξεταστούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 20 Φεβρουαρίου να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

    [03] "Σε βαθιά ύφεση οι οικονομίες"

    Οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών είναι σε "βαθιά ύφεση", και η παγκόσμια οικονομία είναι "κοντά στην ύφεση", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν.

    "Η παγκόσμια οικονομία είναι κοντά στην ύφεση με μια πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 0,5% για το 2009, υπογράμμισε ο Στρος Καν στις δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Για τις ανεπτυγμένες χώρες χώρες είμαστε σε βαθιά ύφεση", πρόσθεσε.

    Ο Στρος Καν αποσαφήνισε με τον τρόπο αυτό προηγούμενες δηλώσεις του στις οποίες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας είναι σε βαθιά ύφεση.

    Ο ίδιος πρόσθεσε "ότι δεν βλέπουμε προς το παρόν σημάδι ότι το 2009 μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που περιμένουμε".

    Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα στην διάρκεια του δείπνου των υπουργών Οικονομικών της G7 ( Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία , Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ δήλωσε ότι οι "άνθρωποι δεν τραγουδούσαν και δεν χόρευαν πάνω στα τραπέζια".

    Διευκρίνισε επίσης ότι η σύνοδος θα συνεχιστεί το Σάββατο με μια συζήτηση πάνω στην ιδέα που πρότεινε ο ιταλός υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινή βάσης οικονομικών κανόνων που όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν.

    Στο περιθώριο της G7 ο Στρος Καν υπέγραψε χθες με τον ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Σοίτσι Νακαγκάουα συμφωνία βάσει της οποίας το Τόκιο θα δανείσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ το δάνειο αυτό έχει ως στόχο να "υποστηρίξει την ικανότητα του να προφέρει βοήθεια παρεμβαίνοντας τον κατάλληλο χρόνο και αποτελεσματικά στο ισοζύγιο πληρωμών των μελών του".

    Υφεση και στην ευρωζώνη

    Η οικονομία της ευρωζώνης βυθίστηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 λίγο βαθύτερα στην ύφεση, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, την πιο απότομη στην ιστορία της ζώνης του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση 0,2% σε τριμηνιαία βάση του ΑΕΠ, που κατεγράφη τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο πέρυσι.

    Παράλληλα, η Ευρώπη των 27 εισήλθε, το τέταρτο τρίμηνο του 2008, επισήμως σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση 1,5% που κατεγράφη σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008 είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,2% του ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.

    Στο σύνολο του 2008, ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης "έτρεξε" με ρυθμό 0,7%, σε ετήσια βάση, ενώ η οικονομία της Ευρώπης των 27 αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9%.

    Συγκριτικά, στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 1% σε σχέση με το προηγούμενο, στο οποίο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 0,1% σε σχέση με το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2008.

    Eλλάδα - Οικονομία - ΑΕΠ-Τέταρτο τρίμηνο 2008

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο (3%), τη Σλοβακία (2,7%), την Τσεχία (1%) και την Αυστρία (0,5%) είναι τα μόνα κράτη-μέλη της ΕΕ με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Στην ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο -1,2% και στους «27» διαμορφώθηκε στο -1,1%. Στις ΗΠΑ, η μείωση του ΑΕΠ ήταν 0,2%. Στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για 16 κράτη-μέλη, από τα οποία έντεκα παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, έναντι αύξησης 0,5% το γ' τρίμηνο του έτους. Την ίδια περίοδο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στους «27» σημειώθηκε μείωση -1,5%.

    Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για την ευρωζώνη και την ΕΕ, η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, είπε ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν αποτελούν έκπληξη καθώς κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις της Επιτροπής της 19ης Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι τα όποια σημάδια ανάκαμψης θα είναι σταδιακά και θα πρέπει να αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

    Ανέφερε ακόμη ότι αυτές οι αρνητικές επιδόσεις καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για την οικονομική ανάκαμψη, μέτρα τα οποία μέχρι στιγμής φτάνουν το 3-4% του ΑΕΠ των «27».

    [04] Συνάντηση Σ. Χατζηγάκη και αγροτών

    Χωρίς του εκπροσώπους των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ των αγροτών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εθνική στρατηγική, αφού λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, σε σύσκεψη που έκαναν, πήραν την απόφαση να απέχουν από την εκδήλωση.

    «Εμείς δεν μπορούμε να μετέχουμε σε έναν διάλογο χωρίς να είναι διασφαλισμένες συνθήκες ενός ουσιαστικού διαλόγου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε υποκείμενα επικοινωνιακών χειρισμών από την πλευρά του υπουργείου» ανέφερε ο εκπρόσωπος και μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής κ. Βάϊος Γκανής.

    Από την πλευρά του ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δεν έκρυψε την έκπληξή του για αυτή την εξέλιξη, αφού λίγα λεπτά πριν είχε υπογραμμίσει τη σημειολογία της έναρξης του διαλόγου από τη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως εξήγησε, οι αγρότες από τα μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας έθεσαν αυτό το θέμα, κάτι που όπως ανέφερε ήταν και δικός του στόχος.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο μέσα από αυτό το διάλογο ανοίγει μια ατζέντα στην οποία θα μετέχει το σύνολο των αγροτών και τα θεσμικά τους όργανα, έτσι ώστε να εκφραστούν όλες οι προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του υπουργείου, δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους αγρότες, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους.

    «Ήρθαμε να ακούσουμε και δεν ήρθαμε να μοιράσουμε δεκάρικα» σχολίασε μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε το διάλογο που ξεκίνησε "στοιχείο συμμετοχικής δημοκρατίας".

    Αναφέρθηκε επίσης ιδιαίτερα στην ωριμότητα που πρέπει να έχει ένας τέτοιος διάλογος, υπογραμμίζοντας με σαφήνεια ότι πρέπει να υπάρξει μια σύνθεση απόψεων σε όλα τα επίπεδα.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε τελικά χωρίς τους αποχωρήσαντες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μίλησαν εκπρόσωποι των συνεταιρισμών από την Κεντρική Ελλάδα, εκπρόσωποι των φορέων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι κλαδικών οργανώσεων αγροτικής παραγωγής, ενώ παρόντες ήταν οι δύο υφυπουργοί κ.κ. Κιλτίδης και Παπαδόπουλος, γενικοί γραμματείς του υπουργείου και εκπρόσωποι οργανισμών.

    Τα κηπευτικά, η ελιά και το λάδι, ο ρόλος του συνεταιριστικού κινήματος, τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    [05] "Ψήφο εμπιστοσύνης στην Αριστερά"

    Θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο «ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους», ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος».

    Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία, που συνθέτουν την συνολική αντιπαράθεση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ, κατά του οποίου, άσκησε επίσης έντονη κριτική.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής».

    Για την κυβέρνηση είπε ότι «κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου».

    Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό».

    «Δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που φροντίζει επιμελώς είναι να μην παίρνει σαφή θέση στις μεγάλες συγκρούσεις, στις μεγάλες αντιθέσεις. Να φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο και να καρπώνεται την λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του διατυπώνονται όλες οι δυνατές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, χωρίς τελικά να ακούγεται καθαρά τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Απαντώντας αναλυτικά στη συζήτηση περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας υπγράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για να επιχειρηματολογήσει, ακολούθως, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι: «Μας λένε ότι η Αριστερά, τώρα που δυναμώνει, οφείλει να δείξει υπεύθυνη στάση. Να ενδιαφερθεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τι εννοούν; Στην ουσία, εννοούν να στηρίξουμε τον δικομματισμό, βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία.

    Εννοούν επίσης να στηρίξουμε την πολιτική, που ο δικομματισμός έχει συνομολογήσει, την πολιτική που φορτώνει στην κοινωνία όλο το βάρος της κρίσης. Να παραιτηθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και τις κοινωνικές μας αναφορές για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό να το ονομάσουμε "προγραμματική σύγκλιση". Τώρα που ο δικομματισμός και οι πολιτικές, που ακολούθησε, δεν μπορούν να βρουν ίχνος ανοχής, ίχνος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ζητούν ανοχή και εμπιστοσύνη από την αριστερά. Ε, λοιπόν να το πούμε ξεκάθαρα. Η αριστερά αυτές τις πολιτικές, που έχουν φέρει τη κοινωνία στο απροχώρητο, θα τις αλλάξει».

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς, διότι, όπως είπε, αποτελεί πρόγραμμα διεξόδου, που έχει ανάγκη ο τόπος, και ταυτόχρονα κάλεσε το ΚΚΕ «που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» να απαντήσει «με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό».

    Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημασία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό γιατί «οι πολιτικές επιλογές, που διαμορφώνονται σε διεθνές και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν το ρόλο του "πλαισίου", μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν».

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας και αυτό γιατί ο ΣΥΝ απορρίπτει τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα».

    Ως προς τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την ελπίδα ο ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές και ζήτησε να γίνει δεκτή η ακόλουθη πρόταση:

    Να καταλάβουν τη πρώτη, την τρίτη θέση και την πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρείς πρώτοι που θα αναδειχτούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Συνασπισμού. Στην δεύτερη, την τέταρτη και την έκτη να εκπροσωπηθούν αυτοί που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Το θέμα του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθεί επίσης, από τους συνέδρους. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν από κοινού στην Ενωτική Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

    Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με ψηφοφορίες.

    [06] "Οχι σε πρόωρες εκλογές"

    "Να πάμε τώρα σε εκλογές θα είναι μεγάλο λάθος για την Ελλάδα. Σε αυτήν την οικονομική κρίση είναι περιπέτεια να πάμε σε μία, δύο και τρεις αναμετρήσεις...Η κάθε αναμέτρηση είναι 280 εκατ. άρα 1 δις 400 εκατ. Με τα χρήματα αυτά λύνουμε το θέμα των αγροτών και της φτώχειας. Η παρούσα Βουλή θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Η πρόταση Πάγκαλου, η πρόταση Βερελή, η πρόταση Σαρκοζί, η πρόταση Ομπάμα. Ποιος είπε ότι οι καλοί είναι μόνο στην ΝΔ και οι κακοί στο ΠΑΣΟΚ και στα άλλα κόμματα; Καλοί υπάρχουν παντού", ανέφερε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο MEGA.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ εκτίμησε ότι θα "έχουμε άγριες εξελίξεις. Ακόμα τα φαινόμενα της κρίσης δεν έχουν χτυπήσει την πόρτα μας, όπως η ανεργία".Αναφερόμενος στο κόμμα της ΝΔ είπε ότι "έχει αρχίσει η μάχη των δελφίνων.Αυτή την στιγμή αυτή η κυβέρνηση δεν έχει σύμπνοια.Να ψάξουμε να βρούμε μέσα από την Βουλή κάτι καλύτερο...

    Δηλώσεις Βελόπουλου

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος, να σχολιάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στην ανεργία, δήλωσε:

    «Τα πράγματα στην ελληνική οικονομία δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Κάποιοι «περίπου» σκεπτόμενοι θα λέγαμε, μιλούν για προσωρινή ανεργία. Εμείς ρωτάμε; Προσωρινή ανεργία τι σημαίνει; Προσωρινά τρώμε και προσωρινά θα υπάρχουμε;

    Ας βάλουν μυαλό και ας κυβερνήσουν, γιατί η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες».

    [07] Προσφορές για την Ολυμπιακή

    Προσφορά 62,4 εκατ. ευρώ για το πτητικό έργο και την τεχνική βάση της Ο.Α. κατέθεσε η MIG, ενώ 44,8 εκατ. ευρώ δίνει η Swissport για την επίγεια εξυπηρέτηση.

    O υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αρμόδιος για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Οι επενδυτικοί σύμβουλοι της Kυβέρνησης έλαβαν δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία MIG για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με το πτητικό έργο της Ολυμπιακής ύψους 45,7 εκατ. ευρώ και των περιουσιακών στοιχείων της τεχνικής βάσης ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, καθώς και δεσμευτική οικονομική προσφορά από την εταιρεία SWISSPORT για τα περιουσιακά στοιχεία των κλάδων επίγειας εξυπηρέτησης ύψους 44,8 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω προσφορές μαζί με την εξαγορά των κεφαλαίων της ΠΑΝΘΕΟΝ, της νέας εταιρείας τεχνικής βάσης και της νέας εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αντιστοιχούν με ποσό 177,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο από την πώληση των πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής (π.χ. αεροπλάνα, εξοπλισμός επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης) που αποτιμήθηκαν ξεχωριστά από τους ανεξάρτητους εκτιμητές. Η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπ΄ όψιν :

    - τις δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών ΜIG και SWISSPORT για την Ολυμπιακή

    - τα σχετικά τιμήματα που τις συνοδεύουν και τα οποία ισοδυναμούν με τις αποτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών

    - τα αιτήματα των εταιρειών για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις

    - την εισήγηση των επενδυτικών και νομικών συμβούλων της Κυβέρνησης

    - τη σύμφωνη γνώμη του Επιτρόπου Παρακολούθησης που ορίσθηκε από κοινού από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Αποφάσισε οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει να συνεχιστούν με αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, διάρκειας έως τριών (3) εβδομάδων, με τις εν λόγω εταιρείες, χωρίς βεβαίως να προδικάζεται το τελικό τους αποτέλεσμα.

    Κατά την περίοδο αυτή, δεν αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι από την υποβολή σοβαρών επενδυτικών προτάσεων, οι οποίες θα εξετασθούν ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

    Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη θετική ανταπόκριση της MIG που πρώτη απάντησε στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η διϋπουργική επιτροπή, καθώς και της SWISSPORT που ανέβασε την αρχική προσφορά της στα όρια που έθεσε η Κυβέρνηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι μία υγιής αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής".

    [08] Εως Εθνική Αμυνα οι συρμοί

    Διακόπτονται από σήμερα και για έξι μήνες τα δρομολόγια του Μετρό προς το αεροδρόμιο λόγω έργων για την κατασκευή νέων σταθμών σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή. Οι συρμοί θα τερματίζουν στην Εθνική Αμυνα.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τις δύο νέες λεωφορειακές γραμμές Χ5 και Χ6, ενώ έχει προβλεφθεί η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα από το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισσα.

    Ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010. Παράλληλα, κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009.

    Επέκταση της γραμμής 3

    Εξι όμιλοι εταιρειών υπέβαλλαν στην Αττικό Μετρό φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ από το Χαϊδάρι στον Πειραιά προϋπολογισμού 515 εκ.ευρώ. Πρόκειται για τους ομίλους:

    1. IMPREGILO - ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - SELI - ANSALDO STS

    2. FCC CONSTRUCCION S.A. - ALPINE BAU GMBH

    3. DRAGADOS S.A. - ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

    4. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ

    5. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

    6. J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ - GHELLA SPA - ALSTOM TRANSPORT SA

    Οι κοινοπραξίες/εταιρείες αυτές θα αξιολογηθούν από την Αττικό Μετρό ΑΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα τεύχη του διαγωνισμού, και όσες προεπιλεγούν θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού να υποβάλλουν οικονομική προσφορά για το έργο.

    Οι κατασκευαστικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση να μην χαθεί χρόνος από προσφυγές κλπ. από τις διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες.

    Η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με άνεση.

    Διορθωτικές ρυθμίσεις για τις κάρτες μετακίνησης με Μετρό

    Σε διορθωτική ρύθμιση για τους κατόχους των ετήσιων καρτών του Μετρό, αξίας 300 ευρώ, προχωράει ο ΟΑΣΑ, καθώς το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς θα σταματήσει για έξι μήνες τα δρομολόγιά του από την Εθνική Άμυνα έως το Αεροδρόμιο, λόγω εργασιών στο δίκτυο Αμυνα-Πλακεντίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, από σήμερα (14 Φεβρουαρίου), στους κατόχους της ετήσιας κάρτας του Μετρό θα παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των μέσων αστικών συγκοινωνιών, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση και όπως ακριβώς επιτρέπει η ετήσια κάρτα των 350 ευρώ, για όσο διαρκούν τα έργα.

    Όσοι επιβάτες δεν ικανοποιούνται από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, μπορούν έως και τις 31 Μαρτίου να επιστρέψουν την ετήσια κάρτα τους στα γραφεία του ΟΑΣΑ και θα τους καταβληθούν στο ακέραιο τα χρήματα που κατέβαλαν, εκτός από την αξία του ήδη χρησιμοποιηθέντος χρονικού διαστήματος.

    Επίσης, οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών 30 ευρώ και 15 ευρώ του Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα, από τις 14 ως το τέλος του μηνός, να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα αστικών συγκοινωνιών χωρίς επί πλέον επιβάρυνση.

    Διευκρινίζεται ότι η ετήσια κάρτα των 300 ευρώ, καθώς και οι αντίστοιχες μηνιαίες των 30 ευρώ και 15 ευρώ, θα εξακολουθήσουν να πωλούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα καλύπτουν αποκλειστικά μετακινήσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, μέχρι το σταθμό «Εθνική Άμυνα».

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Θα συνεχιστούν και τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, 14-15 και 21-22 Φεβρουαρίου, τα προβλήματα στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, εξαιτίας των έργων εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής που εκτελούνται.

    Συγκεκριμένα, τα δύο αυτά Σαββατοκύριακα ο Ηλεκτρικός θα εκτελεί τοπική συγκοινωνία μεταξύ των σταθμών Ταύρος-Πειραιάς και Ομόνοια-Κηφισιά.

    Όπως είναι γνωστό για το τμήμα Ομόνοια-Ταύρος οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή της ΕΘΕΛ 010, η οποία θα διέρχεται από τους ενδιάμεσους σταθμούς του Ηλεκτρικού, καθώς και τη γραμμή εξπρές 011, με το ίδιο εισιτήριο και αφετηρία την Ομόνοια.

    Από την προσεχή Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, τις καθημερινές ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος δεν θα σταματάει στο σταθμό Θησείο, με ενδεχόμενη καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών στα δρομολόγια.

    Ενισχυτικά, για καλύτερη εξυπηρέτηση θα λειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή 500 Α της ΕΘΕΛ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Ομόνοια-Πειραιάς-Ομόνοια.

    Η διοίκηση του ΗΣΑΠ ζητάει την κατανόηση του κοινού για την ταλαιπωρία.

    [09] Υποδέχεται τον Αρη στο Φάληρο

    Χωρίς σημαντικές ανακατατάξεις στην βαθμολογία, αναμένεται να κυλήσει η 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός που μόνο με «θαύμα» θα χάσει τον τίτλο, υποδέχεται στο Φάληρο τον Αρη, που τις τελευταίες αγωνιστικές δείχνει σημάδια βελτίωσης. Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν για ακόμη μία φορά να ικανοποιήσουν τους 30.000 φίλους τους που θα κατακλύσουν το «Γ.Καραϊσκάκης», απέναντι στην ομάδα του Μαζίνιο, που θα παραταχθεί στο φαληρικό γήπεδο με στόχο να παίξει ανοικτά και χωρίς αμυντικούς προσανατολισμούς.

    Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στην Θεσσαλονίκη από τον Ηρακλή και είναι το φαβορί για την νίκη που θα τον κρατήσει σε τροχιά τσάμπιονς λιγκ, ενώ ο ΠΑΟΚ φιλοξενείται στην Λειβαδιά από τον τοπικό Λεβαδειακό -που εντός έδρας μετρά μόλις μία ήττα (σ.σ. αυτήν από τον Παναθηναϊκό)- σε μία ανοικτή αναμέτρηση.

    Επίσης, η ΑΕΚ, υποδέχεται τον ουραγό Θρασύβουλο και θέλει τους τρεις βαθμούς για να παραμείνει στα «υψηλά πατώματα» της βαθμολογίας, ενώ η Λάρισα έχει δύσκολη αποστολή, αφού δοκιμάζεται στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό, που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης.

    Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναμετρήσεις του ΟΦΗ -που παλεύει για την παραμονή- με τον Αστέρα Τρίπολης, του Πανσερραϊκού με την Ξάνθη και του Πανιωνίου με τον Εργοτέλη.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

    Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 16:45 Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ ALPHA

    16:45 Πανιώνιος-Εργοτέλης NOVA

    19:00 ΑΕΚ-Θρασύβουλος NOVA

    19:00 Ολυμπιακός-Αρης ΝΕΤ

    Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 15:00 ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης

    16:45 Πανσερραϊκός-Ξάνθη ALPHA

    16:45 Πανθρακικός-Λάρισα NOVA

    19:00 Ηρακλής-Παναθηναϊκός NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 February 2009 - 7:30:29 UTC