Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση της χώρας
  • [02] "Κλειστοί δρόμοι όσο χρειάζεται"
  • [03] Παραμένουν στα μπλόκα

  • [01] Ενισχύεται η γεωστρατηγική θέση της χώρας

    Με τα θέματα της ενέργειας ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς αφορά και την καθημερινότητά μας και τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το περιβάλλον.

    Ο κ.Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη και αυτό οφειλόταν στο σχέδιο της κυβέρνησης που είχε υλοποιηθεί.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να προχωρούμε με βάση αυτό το σχέδιο.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα σχέδια για τον αγωγό South Stream και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά και ενισχύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, είπε ο κ.Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες, τόσο απο τη ΔΕΗ, όσο και απο ιδιώτες επενδυτές.

    Το θέμα που μας απασχολεί, είπε ο υπουργός, είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς απο την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδίως σε σχέση με τα πετρελαιοειδή.

    Αναφέρθηκε δε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στον τομέα των πετρελαιοειδών και πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι, σε σύντομο διάστημα, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

    Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνισε ότι μέχρι το 2008 έπρεπε να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ξεπεράσει τα 1.400 απο τα 450 μεγαβάτ και αυτό δείχνει τη σημασία που έδωσαν οι προκάτοχοί μου στο υπουργείο, ανέφερε.

    Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, στον ίδιο δρόμο και θα προσπαθήσω να ανοίξουμε τον βηματισμό μας.

    Το 2009 θέλουμε να είναι έτος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, καθώς σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι "καταλαβαίνουμε τις θέσεις των αγροτών και τα προβλήματά τους. Οι ίδιοι, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε να δώσει, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το έδωσε. Δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω και κυρίως πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να κρατούν κλειστούς τους δρόμους".

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, πέραν του ότι είναι ουσιαστική για την ελληνική οικονομία, είναι και υποχρέωση της χώρας διεθνώς.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν τα μπλόκα και να μπορεί να γίνει αυτή η ελεύθερη διακίνηση".

    Η κυβέρνηση, τόνισε, έδωσε και εξάντλησε όλα της τα οικονομικά περιθώρια για να στηρίξει τους αγρότες. "Κάθε περαιτέρω προσπάθεια αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί, όχι για τα οικονομικά, αλλά ο διάλογος που ξεκίνησε για τα θεσμικά ζητήματα θα συνεχιστεί", είπε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν βοηθάει καμία κοινωνική ομάδα η εξόντωση άλλων κοινωνικών ομάδων".

    "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι"

    "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνεται η κοινωνία με τον ιδρώτα της οποίας βρίσκονται οι πόροι για τους αγρότες.

    Μιλώντας στην κοπή της πίττας του Τομέα Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει από τις κινητοποιήσεις να προκληθούν ζημιές σε επαγγελματίες και να επιβαρύνεται η οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε 500 εκατομμύρια ευρώ, παρά τα στενά περιθώρια της οικονομίας. Αυτό μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να ξεπερνάμε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση εργάζεται για τη μακρόπνοη και ουσιαστική ενδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος. Υπάρχει και η βούληση και ο χρόνος για διάλογο και από κοινού σχεδιασμό. Σύντομα ενεργοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, είπε.

    Ανέφερε, ακόμη, ο κ. Καραμανλής, ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, το 80% των πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου κατευθύνεται στην περιφέρεια. Βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα, έχει αυξηθεί η επιδότηση των νέων αγροτών, ενώ είναι αυξημένη και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο διάλογο που γίνεται στην παιδεία. Ζητούμε τη συμμετοχή όλων για την αναμόρφωση του λυκείου και για την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, ότι αυτά είναι προϋπόθεση για ένα αυτόνομο ποιοτικό λύκειο, για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας, για την αναβάθμιση συνολικά της εκπαίδευσης.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ένταση και τη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που πλήττει με σφοδρότητα και τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει τα αντανακλαστικά και η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές. Όλοι έχουμε υποχρέωση, είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα η κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στα αιτήματα που διατυπώνουμε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι καταγγέλλοντες εκείνοι που τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος και ανέβασαν την ανεργία από το 3% στο 11%.

    Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεν χωρούν ανευθυνότητα και στείρες αντιπαραθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Δεν είναι ένα πρόβλημα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ένα πρόβλημα που μειώνει συνολικά τις αντιστάσεις της χώρας. Το μέλλον εξαρτάται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Εμείς, ακολουθούμε το δρόμο της υπευθυνότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Εξαντλούμε τις δυνατότητες για τη στήριξη των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά στο τέλος του δρόμου υπάρχει μία καλύτερη μέρα, είπε με κατηγορηματικότητα ο κ. Καραμανλής.

    Η κυβέρνηση ακολουθεί στοχευμένα προγράμματα για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, για την τόνωση του δείκτη κοινωνικής προστασίας, εξαντλεί τα περιθώρια της οικονομίας, είπε.

    Ειδική αναφορά έκανε στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, σημείωσε ότι πήρε μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων, ανέφερε ότι το επίδομα των 2000 ευρώ δίνεται πια από το τρίτο παιδί και μετά, και ότι επεκτάθηκε το πολυτεκνικό επίδομα και στους τρίτεκνους.

    [02] "Κλειστοί δρόμοι όσο χρειάζεται"

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε σήμερα τους αγρότες να αντιδράσουν στην προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης να σπάσουν τα μπλόκα των αγροτών.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι με παροχές ακόμη και κάτω από το τραπέζι σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών, επιχειρεί να σπάσει τα μπλόκα. Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, πρωτοστατεί στο σπάσιμο των μπλόκων, ενώ είναι υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τόνισε ακόμα ότι οι αγρότες δεν πρέπει να δείχνουν την παραμικρή πίστη και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αιτιολογώντας τη θέση της υπέρ της διατήρησης των μπλόκων και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των αγροτών, η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι αν υπάρξει υποχώρηση εκ μέρους των αγροτών και περάσει η κυβερνητική πολιτική, τότε οι εξελίξεις θα είναι ακόμη δυσμενέστερες για τους αγρότες, κυρίως μετά το 2013, οπότε ναι μεν θα υπάρχουν ακόμη επιδοτήσεις, αλλά αυτές θα στρέφονται κυρίως προς τους ισχυρούς και όχι προς τους μικρομεσαίους αγρότες. Προέβλεψε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα στη χώρα μας, καθώς θα παρατηρηθεί μετανάστευση των αγροτών λόγω της αδυναμίας τους να επιβιώσουν οικονομικά.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι μετά το 2013 και κάθε χρόνο περίπου 20.000 αγρότες θα εγκαταλείπουν το επάγγελμα, ενώ σημείωσε ότι και σήμερα πολλοί αγρότες αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη δουλειά προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.

    Αλλά και η σημερινή κατάσταση είναι δύσκολη, είπε η κ. Παπαρήγα, γιατί καταγράφεται σημαντική μείωση της παραγωγής και ταυτόχρονα μεγάλη αύξηση των εισαγωγών. Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, οι δρόμοι πρέπει να μείνουν κλειστοί όσο χρειάζεται για να ανοίξουν τα σπίτια των αγροτών και όχι να συμβεί το αντίθετο.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων επαγγελματιών για το κλείσιμο των δρόμων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται "για εκβιασμούς των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών που δεν θέλουν τον αγροτικό ξεσηκωμό γιατί μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να αντιδράσουν και οι εργατοϋπάλληλοι". Οποιος εκβιάζει φοβάται, κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    [03] Παραμένουν στα μπλόκα

    Κλειστά παραμένουν τα Τέμπη, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών που συνεδρίασε το μεσημέρι αποφάσισε την παραμονή των τρακτέρ στο μπλόκο, απόφαση που έγινε δια βοής αποδεκτή από τους αγρότες που βρίσκονται εκεί.

    Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη εκτός από το πάγωμα των δόσεων των δανείων που έχουν από την Αγροτική Τράπεζα, και το πάγωμα των τόκων για τρία χρόνια και επιπλέον να δοθούν ακόμη 150 εκατ. ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς εκτιμούν ότι από το συνολικό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τα 300 εκατ. ευρώ θα πάνε στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ως εκ τούτου ζητούν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξαν απόψεις περί αποχώρησης ή προτάσεις που ήθελαν τα τρακτέρ να παραμένουν εκατέρωθεν της εθνικής οδού αλλά να ανοίξει το οδόστρωμα ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ή ακόμα και προτάσεις για περιοδικό κλείσιμο στο ύψος των Τεμπών, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη να παραμείνουν τα τρακτέρ στο μπλόκο.

    Εξάλλου, στη θέση τους παραμένουν και οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

    Δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

    Την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής προανήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το μεγάλο βήμα μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας και σύνθεσης.

    Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι με τις αποζημιώσεις που δίνονται τα εισοδήματα των αγροτών θα αγγίξουν τα επίπεδα του εισοδήματος της τελευταίας τριετίας και δεν θα υπολείπονται των εισοδημάτων τους για το 2006. Πρόσθεσε δε, ότι «ουδέποτε έως σήμερα δεν είχαν δοθεί τόσο γενναίες και κατβ εξαίρεση -καθώς δεν είναι δικαιούμενες από τον ΕΛΓΑ- αποζημιώσεις» και ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την καταβολή των χρημάτων. Είπε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε τέτοια έκταση και κατά προϊόν εξειδίκευση μέτρων από την κυβέρνηση και έκανε ακόμη λόγο για πρωτοφανούς ταχύτητας διαδικασία.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της κρίσης από το Υπουργείο του λέγοντας ότι η κυβέρνηση έδρασε άμεσα και ταχύτατα. Ο διάλογος με τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους φορείς ξεκίνησε την επομένη της ορκωμοσίας της κυβέρνησης και ήταν σαφής και συγκεκριμένος εξαρχής, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Οσον αφορά δε, τα προϊόντα στα οποία δεν γίνεται αναφορά στα εξαγγελθέντα μέτρα, ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα αιτήματα με την ίδια φροντίδα και αποφασιστικότητα που έδειξε ως σήμερα.

    Αναλυτικά τα μέτρα για τους αγρότες

    "Σταθερή επιλογή της Κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσει το μέγιστο των αιτημάτων των αγροτών που υπέστησαν ζημιές το 2008 στα βασικά και μεγάλα προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ελιές-ελαιόλαδο και οπωροφόρα δέντρα), μετά από εξαντλητικό και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών και των συντονιστικών επιτροπών", τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια αναφέρονται τα ακόλουθα:

    Εκτιμώντας τις επιμέρους ζημιές των παραγωγών των προϊόντων αυτών, προχώρησε στην κάλυψή τους με την έγκριση πακέτου μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής και εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για ένα ποσό ιδιαίτερα γενναιόδωρο, για το οποίο η Κυβέρνηση μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξάντλησε κάθε δυνατότητα.

    Οι καταβολές αυτών των αποζημιώσεων, γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μεγάλος δημοκρατικός διάλογος που κυριάρχησε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων δεν βρήκε την Κυβέρνηση απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη. Αντίθετα διεξήχθη σε πολύωρες συνεδριάσεις καθημερινά, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων, τόσο γενικό όσο και ειδικό. (Ως ανακοίνωση της 22/01)

    Σήμερα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην τελική εξειδίκευση των ποσών κατά καλλιέργεια και προϊόν, η οποία είναι η εξής:

    1. ΒΑΜΒΑΚΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Σαράντα πέντε (45) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) β¬ / στρέμμα

    2. ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι (20) β¬/ στρέμμα

    Σε όλους τους καλλιεργητές αραβόσιτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 5,5 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    3. ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δέκα (10) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Επτά (7) β¬ / στρέμμα

    Στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 3,0 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    4. ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δώδεκα (12) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Οκτώ (8) β¬ / στρέμμα

    Στους καλλιεργητές μαλακού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 2,5 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    5. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής, από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης για την περίπτωση του μεγάλου ποσοστού ζημίας και την περίπτωση του μικρότερου ποσοστού ζημίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της 22/01.

    6. ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ - ΚΑΠΝΟΣ -ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ - ΠΑΤΑΤΑ

    Επιταχύνονται αποφασιστικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον ΕΛ.Γ.Α. ώστε πολύ σύντομα να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες, με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους, τα αναλογούντα στον καθένα ποσά αποζημιώσεων κατά προϊόν.

    Β· Επισημαίνεται ότι με την πληρωμή των προαναφερόμενων ποσών αποζημιώσεων, το εισόδημα των αγροτών ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας είτε προσεγγίζει, είτε ξεπερνά τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας και πάντως είναι μεγαλύτερο από αυτό του καλλιεργητικού έτους 2006.

    Ποτέ μέχρι σήμερα, στην ιστορία της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων, δεν αποφασίστηκε να δοθούν τόσο γενναίες κατβ εξαίρεση αποζημιώσεις (πακέτο 500 εκ. ευρώ), πέραν των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ.

    Β· Οι διαδικασίες καταβολής από τον ΕΛΓΑ θα επιταχυνθούν ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. Με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή τρόπο πληρωμής (πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων).

    Β· Όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγιναν με εξαιρετική ταχύτητα, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούσαν το δύσκολο έργο της αναλυτικής εξειδίκευσης των διαφόρων κατηγοριών των αποζημιώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων που δικαιούται η καθεμία κατηγορία παραγωγών (στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ΚΕΠΥΟ, τον ΕΛΓΑ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και Οργανισμούς).

    Β· Η εργασία της απόλυτης εξειδίκευσης είναι πρωτοφανής σε έκταση και πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, δηλαδή κατά συγκεκριμένο προϊόν, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, αλλά αντίθετα έχει υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

    Β· Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο διάλογος με τους αγρότες και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ξεκίνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Υπήρξε εξαρχής σαφής και συγκεκριμένος, σε όλες τις φάσεις του. Η Κυβέρνηση έδρασε ταχύτατα και άμεσα και χάρη της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων και χάρη του συμφέροντος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

    Β· Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα.

    Β· Πέραν των ανωτέρω άμεσων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, ο διεξαγόμενος διάλογος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των «ανοιχτών θυρών» και της συντονισμένης κοινής προσπάθειας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) -το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και θα γίνει πιο ευέλικτο. Σταθερή απόφαση του Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη είναι στο ΕΣΑΠ να συζητηθούν όλα τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και μάλιστα με ανοιχτή ατζέντα και σαφές χρονοδιάγραμμα.

    Απάντηση από Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανo αγροτών

    Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, ο κ. Βασίλης Κιλάφας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε πως οι αγρότες εκφράζουν την πλήρη απογοήτευσή τους για την αδιαλλαξία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο για τις εξειδικεύσεις όσο και για το ύψος των αποζημιώσεων και του χρονοδιαγράμματος και της καταβολής των αποζημιώσεων.

    Η απόφασή μας είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανέφερε ο κ. Κιλάφας.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Σήμερα συνεδριάζουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τον καθορισμό της στάσης τους, σύμφωνα με δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών, ενώ οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με αποκλεισμούς δρόμων και μπλόκα.

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, και στο Κάστρο της Βοιωτίας. Κλειστός είναι και η εθνική Αθηνών -Πάτρών στον Ισθμό της Κορίνθου.

    Κλειστή επβ αόριστον είναι η Εγνατία Οδός, στο ύψος της Χρυσούπολης και του Στρυμόνα, ενώ η παλιά εθνική οδός, στα ίδια σημεία, έχει κλείσει μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι.

    Άνοιξε, ωστόσο, ο κόμβος στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα, ενώ τη γέφυρα του Στρυμόνα θα κλείσουν το μεσημέρι, αγρότες της Ξάνθης.

    Στο ύψος των Γρεβενών, η Εγνατία Οδός θα κλείσει στις δύο και μισή, για δύο ώρες, ενώ κλειστή παραμένει επβ αόριστον, στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας.

    Αγρότες έκλεισαν ήδη και το τελωνείο της Νίκης, από τις 11.00 το πρωί και για τρεις ώρες.

    Ανοιχτά ήταν όλη τη νύχτα τα μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, που θα κλείσουν πάλι το μεσημέρι, ενώ κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα, όπου οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους.

    Κλειστοί είναι οι δρόμοι προς το τελωνείο των Κήπων και στο Ορμένιο Έβρου.

    Στη μία μετά το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει για μιάμιση ώρα ο κόμβος στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ αντίστοιχα θα κλείσουν, στα ανατολικά της πόλης και τα «Πράσινα Φανάρια».

    Το απόγευμα θα κλείσει και ο δρόμος στη Χαλκηδόνα.

    Τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στην εθνική οδό Κοζάνης - Λάρισας, στα Σέρβια, στην Καστοριάς - Κοζάνης, στο Αργος Ορεστικό και στο Κωσταράζι και στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας (ΑΕΒΑΛ).

    Κατά διαστήματα ανοίγουν και κλείνουν και τα μπλόκα σε παρακαμπτήριους των κεντρικών εθνικών οδών, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Μπλόκα των αγροτών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν στα Μάλγαρα, και στα «Πράσινα Φανάρια» στο δρόμο προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.Την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στα Μάλγαρα, αλλά και προς το αεροδρόμιο διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Στην Πελοπόννησο, εκτός από το μπλόκο στον Ισθμό, αγρότες παραμένουν από χθες στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας και είναι κλειστή η εθνική οδός Καλαμάτας - Τρίπολης, ενώ σήμερα έκλεισαν την εθνική οδό και στην Τσακώνα, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων τόσο προς Τρίπολη όσο και προς Κυπαρισσία.

    Από τις 9:00 το πρωί σήμερα οι αγρότες της δυτικής Μεσσηνίας έκλεισαν το δρόμο Κυπαρισσία - Πύργος στο Καλό Νερό κι η μόνη διέξοδος του νομού είναι από Λακωνία.

    Στην Κρήτη, συνεχίζεται ο αποκλεισμό στο Πλατάνι Χανίων, ενώ σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι αγρότες του Ηρακλείου, που έκλεισαν από τις 12 το μεσημέρι την Εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων στο ύψος των Ληνοπεραμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 January 2009 - 13:30:21 UTC