Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρό τροχαίο
  • [02] "Κρίση του καπιταλισμού"
  • [03] "Δεσμεύσεις για άμεση ενίσχυση"
  • [04] Παραμένουν στα μπλόκα

  • [01] Αιματηρό τροχαίο

    Μια γυναίκα και ο δωδεκάχρονος γιος της τραυματίστηκαν θανάσιμα το πρωί στην οδό Λιοσίων, έξω από το σταθμό του Μετρό Αττικής όταν φορτηγό έπεσε πάνω τους και στη συνέχεια συγκρούστηκε με λεωφορείο της ΕΘΕΛ που ήταν σταθμευμένο στο σημείο.

    Το φορτηγό μετά τη σύγκρουση βγήκε από την πορεία του και έπεσε πάνω σε μια γυναίκα περίπου 45 ετών, η οποία συνόδευε ένα 10χρονο παιδί.

    Η γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα και διαπιστώθηκε ο θάνατός της στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, ενώ το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων.

    [02] "Κρίση του καπιταλισμού"

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, στις οποίες απέδωσε "επαίσχυντο ρόλο", εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στα μπλόκα, ενώ μιλώντας για την οικονομική κρίση την απέδωσε στην κρίση του καπιταλισμού, τονίζοντας ότι τώρα το πιο σπουδαίο είναι βρεθούν οι εργαζόμενοι σε θέση αντεπίθεσης.

    Ασκώντας κριτική στα άλλα κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι η ΝΔ τα φορτώνει όλα στη διεθνή κρίση και στην πασοκική διαχείριση που παρέλαβε, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με το πλεονέκτημα ότι είναι αντιπολίτευση, άρα μπορεί να δημαγωγεί ασύστολα, ανακάλυψε ότι η διεθνής κρίση δεν αφορά στην Ελλάδα, ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό, αποκλειστικά νεοδημοκρατικό. Για δε το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δημαγωγεί ασύστολα για τα προβλήματα της νεολαίας, αναγορεύοντάς την σε μια κοινωνική δύναμη πέρα και πάνω από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Μας ξανάφερε τις ξεπερασμένες, γερασμένες θεωρίες του Μαρκούζε ως άκρως πρωτότυπες και επαναστατικές, είπε.

    Ειδικότερα για τα δύο μεγάλα κόμματα, η κα Παπαρήγα είπε ότι με διαφορετικές φράσεις και συνθήματα,λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων,όλων των «παραγωγικών δυνάμεων», ώστε η κρίση να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά: Δηλαδή οι ταξικοί αντίπαλοι να συνεργαστούν, δηλαδή η εργατική τάξη να σκύψει το κεφάλι μέχρι να ακουμπήσει το έδαφος.

    Αντίθετα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, οι δικές μας θέσεις και αιτήματα προϋποθέτουν χτύπημα των κερδών των μονοπωλίων και αλλαγή συσχετισμού σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενίσχυση του ΚΚΕ, ενώ τα δικά τους είναι ή ασπιρίνες που τα πληρώνει ένα μέρος των εργαζομένων, ή είναι μέτρα που διευκολύνουν τη λογική της συναίνεσης, της υποταγής, της παραίτησης,που διευκολύνουν την εναλλαγή στη διακυβέρνηση της ίδιας πολιτικής.

    Επικρίνοντας έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ η κα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι "οι προτάσεις του δεν ξεφεύγουν από την κυρίαρχη λογική. Και επειδή έχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δημαγωγία (καθώς από τη μια μεριά νοιώθει στριμωγμένος από το συγγενικό ιδεολογικά κόμμα του ΠΑΣΟΚ,ενώ από την άλλη θέλει να καταγράφεται ως ριζοσπαστική δύναμη για να γίνει ανάχωμα προς την πρόταση του ΚΚΕ), προβάλλει θέσεις και αιτήματα, που ύστερα από λίγο τα αλλάζει, τα θολώνει, τα απεμπολεί. Το σοβαρό είναι ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποσπά τις θέσεις του από τη στρατηγική των μονοπωλίων και υποστηρίζει ότι μια προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση μπορεί να βάλει τάξη και να περιορίσει με μια άλλη διαχείριση και να αλλάξει τη φύση των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, ακόμα και τις δεσμεύσεις της ΕΕ".

    Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι στα 4 χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ ξεκόλλησε από μια σειρά αδυναμίες που στα προηγούμενα Συνέδρια υπογραμμίζαμε, αφομοιώσαμε καλύτερα τη στρατηγική του Κόμματος, την πρόταση συμμαχίας για τον αγώνα που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία και οικονομία,τονίζοντας παράλληλα, ότι σήμερα ο ιδεολογικός αγώνας αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για την οργάνωση και πάλη των εργατών.

    Ο ιδεολογικός αγώνας φέρνει αποτελέσματα όταν αδιαλείπτως και με επεξεργασμένο τρόπο συνδέεται και συνδυάζεται με την πρακτική δράση, με τον καθημερινό αγώνα, είπε.

    Η κα Παπαρήγα έκανε στη συνέχεια εκτενή αναφορά στην κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα για να υπογραμμίσει ότι είναι ανάγκη "να κατανοήσουν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι,μισθωτοί ότι πρέπει να ξεμπερδέψουν με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις παρατάξεις που λυμαίνονται τα ηγετικά όργανα του κινήματος" και έκανε λόγο για "επαίσχυντο ρόλο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ κλπ σε άλλες ομοσπονδίες>>.

    Η κα Παπαρήγα είπε πρέπει να αναπτυχθεί ενιαία δράση ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν αυτά δουλεύουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων και πρόσθεσε ότι η ανασύνταξη του κινήματος εξαρτάται άμεσα και καίρια από την ενίσχυση του ΠΑΜΕ αλλά και της ΠΑΣΥ και του πόλου συσπείρωσης στο χώρο των αυτοαπασχολουμένων, με προϋπόθεση και ισχυρή απαίτηση να εξειδικεύεται η δράση στις νέες ηλικίες και στις γυναίκες κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, στην κοινωνική πολιτική. Νέα σωματεία, πρωτοβάθμια κυρίως, και συνδικαλιστικά στελέχη πρέπει να συσπειρώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις και να εντάσσονται ή να συνεργάζονται με το ΠΑΜΕ σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα, ώσπου να καταλήξουν μέσα από την πείρα τους ότι το ΠΑΜΕ μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως ο μοναδικός συνδικαλιστικός εργατικός φορέας που μπορεί να εκπροσωπεί την εργατική τάξη. Ανάλογα ισχύει για τους πόλους συσπείρωσης στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, είπε.

    [03] "Δεσμεύσεις για άμεση ενίσχυση"

    Με αντιπροσωπεία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.), θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στις 11.00.

    "Ζητάμε άμεσα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που πριν από λίγα χρόνια ανέβαινε πάνω στα τρακτέρ και τώρα γυρνάει από κανάλι σε κανάλι λέγοντας ότι είναι ανενημέρωτος κι ότι χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί για τα προβλήματα των αγροτών, πως πρέπει να δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους αγρότες. Δεσμεύσεις για την άμεση ενίσχυση του εισοδήματός τους καθώς και για τη διασφάλιση της συνέχειας της αγροτικής παραγωγής ώστε να μπορέσει να προκύψει επιτέλους η ανόρθωση της υπαίθρου και η ανασυγκρότηση της Αγροτικής Οικονομίας", δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Πρωτοβουλίες για την Παιδεία

    Μια διαφορετική πρωτοβουλία εγκαινίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, καλώντας τους δημοσιογράφους να εκθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για εκπαιδευτικά ζητήματα.

    Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε τη χρησιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στη συζήτηση.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τις προτάσεις του στο πλαίσιο της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την Παιδεία.

    Την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε τα θέματα της Παιδείας και οι λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν με τους προέδρους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

    Τόσο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι καυτηρίασαν έντονα την απόφαση του πρωτοβάθμιου Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τα ελληνικά κολέγια, χαρακτηρίζοντάς την ως πραξικοπηματική και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση που προωθεί, όπως είπαν, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

    «'Εχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί πάνω στην πραξικοπηματική αυτή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που παραβιάζει το σύνταγμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κοινοτική οδηγία έχει σχέση με την αγορά εργασίας ενώ σήμερα με την απόφαση αυτή βγαίνει θέμα εξίσωσης των ακαδημαϊκών προσόντων κάτι που δεν μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε η ΕΕ», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης που "οδήγησε σε καράβι που μπάζει, την παιδεία".

    [04] Παραμένουν στα μπλόκα

    Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά δίνονται:

    -Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

    -Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

    -Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

    -Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    -Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια, πατάτες κλπ.. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επί πλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

    Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

    "Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

    Επίσης, ο ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν ποιούς παραδρόμους θα κλείσουν και ποιά ακριβώς θα είναι η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

    Οι αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων από την πλευρά του Υπουργού, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουν και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει την παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί αποφάσισαν για σήμερα να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς να διευκρινίζουν ούτε την ώρα ούτε τη διάρκεια.

    Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν οι αγρότες των Χανίων, ενώ θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού.

    Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

    Τα μπλόκα

    Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του Βορρά με το Νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, σήμερα στις 9 το πρωί.

    Κλειστή στα Τέμπη, στη Νίκαια, αλλά και στις Μικροθήβες εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, ενώ η κινητικότητα των αγροτών συνεχίζεται με αποκλεισμούς και στο Κάστρο Βοιωτίας.

    Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του οδικού κόμβου επβ αόριστο στη Νέα Χαλκηδόνα, στις 11 το πρωί, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

    Στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια» χωρίς την ώρα αυτή να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    Κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα και της Εξοχής στις Σέρρες και στη Δράμα, ενώ αποκλεισμένος από τα τρακτέρ των αγροτών είναι και ο κόμβος του Στρυμόνα.

    Αποκλεισμένη από τα τρακτέρ των αγροτών είναι και η εθνική οδός Κοζάνης-Φλώρινας.Από τις 7 το πρωί, οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο της Χαλκηδόνας. Στις 10 το πρωί θα κλείσει ο κόμβος της Τρίγλιας στη Χαλκιδική. Τα προβλήματα συνεχίζονται και στο συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, καθώς νέος αποκλεισμός θα γίνει στις 10 το πρωί.

    Τα τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στο 1ο χλμ. του δρόμου Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, χωρίς την ώρα αυτή να δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπως και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, αλλά και στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων.

    Τα τρακτέρ των αγροτών έχουν επίσης παραταχθεί και στην αερογέφυρα της Νέας Εφέσου - Κορινού - Αιγινίου, χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Τα προβλήματα παραμένουν και στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά διεξάγεται ομαλά η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, αλλά και στο δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

    Με διαδοχικούς αποκλεισμούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο στην πόλη της Κομοτηνής.

    Στο χωρό των κινητοποιήσεων θα μπουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, μετά από σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

    Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2009 - 9:30:16 UTC