Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
  • [02] Αρειος Πάγος για την προσωποκράτηση
  • [03] Στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ
  • [04] Περικοπές από Sony, Toyota και Microsoft
  • [05] "Να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας"
  • [06] Παραμένουν στα μπλόκα
  • [07] Επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης
  • [08] Θα κρατήσει το κινητό του

  • [01] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    Με συλλαλητήρια απαντά η εκπαιδευτική κοινότητα, στη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι οι μαθητές και φοιτητές, ενώ δάσκαλοι καθηγητές και πανεπιστημιακοί θα κάνουν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

    Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται δύο πορείες (12 μ.μ.) με κεντρικά συνθήματα τη χρηματοδότηση και την αναγνώριση των κολεγίων.

    [02] Αρειος Πάγος για την προσωποκράτηση

    Η προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές επιταγές, την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφασή της υιοθετώντας σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργου Σανιδά.

    Μετά την εξέλιξη αυτή το ζήτημα της προσωποκράτησης αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Και αυτό διότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της, έχει κρίνει στο παρελθόν τα ακριβώς αντίθετα: ότι δηλαδή η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές.

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η προσωποκράτηση που προβλέπεται μέχρι ένα έτος για χρέη προς το Δημόσιο, δεν είναι αντίθεση στις συνταγματικές επιταγές καθώς δικαιολογείται από σοβαρούς λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος, που συνίσταται στην έγκαιρη είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

    [03] Στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό που επιλέγει τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών, κυρίως, αιτημάτων τους.

    Συγκεκριμένα, όπως έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, γεγονός που σημαίνει ότι στις ώρες αυτές οι συρμοί του ΗΣΑΠ δεν θα κινηθούν.

    [04] Περικοπές από Sony, Toyota και Microsoft

    Την περικοπή μέχρι 5.000 θέσεων εργασίας -την πρώτη παρόμοια κίνηση στην ιστορία της- σχεδιάζει η Microsoft, καθώς αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Στη σχετική ανακοίνωση, η Microsoft ανέφερε, επίσης, ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους 2008-2009 σημείωσαν πτώση κατά 11%, και ανήλθαν στα 4,17 δισ. δολάρια.

    Σε ό,τι αφορά τη μείωση του προσωπικού της, περίπου 1.400 θέσεις εργασίας θα περικοπούν άμεσα, και οι υπόλοιπες στο διάστημα των επόμενων 18 μηνών, ενώ θα υπάρξουν και προσπάθειες για μείωση του κόστους σε μεγάλο φάσμα θεμάτων.

    Η εταιρία Sony ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το οικονομικό έτος 2008 με λειτουργικές ζημιές ύψους 260 δισεκατομμυρίων γεν (2,9 δισ. δολάρια) και καθαρές ζημιές ύψους 150 δισεκατομμυρίων γεν, λόγω της ανόδου της αξίας του γεν και της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, που πλήττουν τις πωλήσεις της εταιρίας, κυρίως τον κλάδο των τηλεοράσεων.

    Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota προτίθεται να απολύσει 1000 υπαλλήλους στη Βόρεια Αμερική και στη Βρετανία λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Nikkei.

    Η Toyota εξετάζει να περικόψει το προσωπικό της σε επτά εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική και σε ένα στη Βρετανία, αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της εταιρίας, τον οποίον δεν κατονομάζει.

    Εκπρόσωπος της Toyota δηλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη πληροφορία.

    [05] "Να πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας"

    Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αγροτική πολιτική, ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Εγγυήσεων.

    «Γιατί να φτάσουμε στην πίεση, στον εκβιασμό, αν θέλετε, των αγροτών, για να δώσετε λύσεις; Έπρεπε να φτάσουμε στο αδιέξοδο; Εμείς λέμε ότι μόνο μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «η λύση μπορεί να δοθεί μόνο αν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ελαστικοποίηση των όρων του Μάαστριχτ».

    Σχολιάζοντας την οικονομική κρίση, ο κ. Καρατζαφέρης ισχυρίσθηκε πως «πρωθυπουργός της χώρας είναι ο αρμόδιος επίτροπος Αλμούνια», αφού, όπως είπε, «αυτόν εκλιπαρούμε, σε αυτόν έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας». Συμπλήρωσε δε, ότι «αν δεν πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας, τίποτα δεν θα πετύχουμε».

    Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και ότι επενδύει στις ευρωεκλογές, με την πεποίθηση ότι θα κερδίσει μια μονάδα το ΠΑΣΟΚ, για να έχει μετά, εσωτερικά προβλήματα.

    [06] Παραμένουν στα μπλόκα

    Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά δίνονται:

    -Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

    -Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

    -Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

    -Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    -Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια, πατάτες κλπ.. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επί πλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

    Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

    "Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

    Επίσης, ο ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά τη συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν ποιούς παραδρόμους θα κλείσουν και ποιά ακριβώς θα είναι η μορφή συνέχισης του αγώνα τους.

    Οι αγρότες στο μπλόκο της Αλαμάνας, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων από την πλευρά του Υπουργού, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουν και οι αγρότες που έχουν αποκλείσει την παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί αποφάσισαν για σήμερα να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς να διευκρινίζουν ούτε την ώρα ούτε τη διάρκεια.

    Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν οι αγρότες των Χανίων, ενώ θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού.

    Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

    Τα μπλόκα

    Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να αποκλείσουν μία ακόμη οδική σύνδεση του Βορρά με το Νότο, στήνοντας μπλόκο με τρακτέρ στο Μοσχοχώρι, σήμερα στις 9 το πρωί.

    Κλειστή στα Τέμπη, στη Νίκαια, αλλά και στις Μικροθήβες εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, ενώ η κινητικότητα των αγροτών συνεχίζεται με αποκλεισμούς και στο Κάστρο Βοιωτίας.

    Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του οδικού κόμβου επβ αόριστο στη Νέα Χαλκηδόνα, στις 11 το πρωί, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

    Στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια» χωρίς την ώρα αυτή να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία.

    Κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα και της Εξοχής στις Σέρρες και στη Δράμα, ενώ αποκλεισμένος από τα τρακτέρ των αγροτών είναι και ο κόμβος του Στρυμόνα.

    Αποκλεισμένη από τα τρακτέρ των αγροτών είναι και η εθνική οδός Κοζάνης-Φλώρινας.Από τις 7 το πρωί, οι αγρότες έκλεισαν τον κόμβο της Χαλκηδόνας. Στις 10 το πρωί θα κλείσει ο κόμβος της Τρίγλιας στη Χαλκιδική. Τα προβλήματα συνεχίζονται και στο συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, καθώς νέος αποκλεισμός θα γίνει στις 10 το πρωί.

    Τα τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στο 1ο χλμ. του δρόμου Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης, χωρίς την ώρα αυτή να δημιουργείται πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπως και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, αλλά και στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων.

    Τα τρακτέρ των αγροτών έχουν επίσης παραταχθεί και στην αερογέφυρα της Νέας Εφέσου - Κορινού - Αιγινίου, χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Τα προβλήματα παραμένουν και στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά διεξάγεται ομαλά η κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης, αλλά και στο δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

    Με διαδοχικούς αποκλεισμούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο στην πόλη της Κομοτηνής.

    Στο χωρό των κινητοποιήσεων θα μπουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, μετά από σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

    Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

    [07] Επίδομα κοινωνικής ενίσχυσης

    Εκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους πάσης φύσεως συνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και στους μακροχρόνια ανέργους θα χορηγηθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

    Οι ανωτέρω υπουργοί κατέθεσαν στη Βουλή τη σχετική τροπολογία στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για το ταμείο εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

    Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 100-200 ευρώ ανά δικαιούχο. Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο ξεχωριστά ανεξάρτητα από το εαν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση. Συνεπώς νοικοκυριό με δύο δικαιούχους η ενίσχυση φθάνει έως τα 400 ευρώ.

    Το ύψος της ενίσχυσης καταβάλλεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

    Ειδικότερα η ενίσχυση καθορίζεται ως εξής:

    1. Για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ενίσχυση θα είναι 200 ευρώ.

    2. Για τους δικαιούχους των νομών Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαϊας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας η ενίσχυση καθοριστηκε σε 150 ευρώ.

    3. Για τους δικαούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου η ενίσχυση καθορίζεται σε 100 ευρώ.

    Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί για μεν τους συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

    Η χορήγηση του συγκεκριμένου εκτάκτου επιδόματος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (Ταμείο Καταπολέμησης της Φτώχειας).

    [08] Θα κρατήσει το κινητό του

    Με τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου θα συναντηθεί σήμερα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για πρώτη φορά μετά την ορκωμοσία του, όπως ανακοίνωσαν πηγές προσκείμενες στο Κογκρέσο.

    Ο Ομπάμα θα δεχτεί στο Λευκό Οίκο τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στο ίδιο Σώμα, Στένι Χόγιερ. Παρόντες στο επίσημο πρόγευμα που θα παραθέσει ο νέος πρόεδρος θα είναι επίσης οι ηγέτες της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και τη Βουλή, Μιτς Μακόνελ και Τζον Μπένερ αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την Πελόζι, στην "ημερήσια διάταξη" θα βρεθεί το ζήτημα της έγκρισης του σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη ή "όποιο άλλο θέμα θα θελήσει να συζητήσει ο πρόεδρος".

    Ο Χόγιερ είπε από την πλευρά του ότι ελπίζει οι Ρεπουμπλικανοί να δηλώσουν υπό ποιες συνθήκες θα στηρίξουν το σχέδιο το οποίο οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να ψηφίσουν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου. "Αυτό που ελπίζω από αυτή τη συνάντηση είναι μια συμφωνία για την υποστήριξή τους στο σχέδιο", επισήμανε.

    Πίστευαν ότι είναι μουσουλμάνος

    Περισσότεροι από δύο στους δέκα Αμερικανούς πίστευαν, ακόμη και μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ότι είναι μουσουλμάνος ενώ στην πραγματικότητα είναι προτεστάντης χριστιανός..

    Το 91% των ερωτηθέντων στην έρευνα που διενήργησε η Κέλι Γκάρετ, του πανεπιστημίου του Οχάιο, είπε ότι είχε ακούσει φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μουσουλμάνος. Σε ποσοστό 22% μάλιστα είπαν ότι τις πιστεύουν.

    Η έρευνα διενεργήθηκε αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, στο διάστημα 6-20 Νοεμβρίου, σε δείγμα 600 ατόμων.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυκλοφόρησαν πολύ περισσότερες ψεύτικες φήμες για τον Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρο Σάρα Πέιλιν.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι άνθρωποι ακούν και πιστεύουν πιο εύκολα τις φήμες που αφορούν τον υποψήφιο της "αντίπαλης" πλευράς από αυτήν που επιλέγουν να ψηφίσουν τελικά.

    Έτσι, το 59% είχε "ακούσει" ότι ο Ομπάμα δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος επειδή δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά μόνο το 10% πίστεψε αυτή τη φήμη. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (41%) "πληροφορήθηκαν" ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προερχόταν από "πλούσιους ξένους" και το 20% από αυτούς το πίστεψε.

    "Θύμα" αυτών των μύθων έπεσαν και οι Ρεπουμπλικάνοι: τέσσερις στους δέκα άκουσαν ότι η Πέιλιν απαγόρευσε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη της Ουασίλα όταν ήταν δήμαρχος της πόλης αυτής και το 13% το πίστεψε. Όσον αφορά τον Τζον Μακέιν, ένας στους δέκα (11%) άκουσε πως είχε δηλώσει ο ίδιος στην τηλεόραση ότι είναι "εγκληματίας πολέμου" και ότι "είχε βομβαρδίσει γυναίκες και παιδιά". Από αυτούς, το 3% δεν το αμφισβήτησε...

    Κράτησε το κινητό του

    Ένα από τα πιο "καυτά" προβλήματα που αντιμετώπιζε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, βρήκε τη λύση του δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία του, αφού έπεισε τους συμβούλους του να κρατήσει το αγαπημένο του κινητό τηλέφωνο.

    Ο εκπρόσωπός του, Ρόμπερτ Γκιμπς, αποκάλυψε ότι ο Ομπάμα δεν θα αποχωριστεί τελικά το κινητό Blackberry που του έχει γίνει απαραίτητο. Θα περιορίσει όμως τη χρήση του και θα επικοινωνεί μόνο με ορισμένους στενούς συνεργάτες και φίλους του.

    Ο Ομπάμα έχει πάθος με τη νέα τεχνολογία και ειδικά με το συγκεκριμένο κινητό τηλέφωνο, κάτι όμως που γεννούσε ερωτήματα τόσο για την ασφάλειά του προέδρου όσο και για την τήρηση της νομοθεσίας. Ο νόμος προβλέπει ότι οι συνομιλίες των προέδρων καταγράφονται και η αλληλογραφία τους στο τέλος δίνεται στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί ότι ούτε ο Μπιλ Κλίντον ούτε ο Τζορτζ Μπους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα για να στέλνουν μηνύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2009 - 7:30:24 UTC