Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός
  • [02] Εκδοση νέων αδειών οδήγησης
  • [03] Κινητοποιούνται οι αγρότες
  • [04] Νέα αποστολή βοήθειας στη Γάζα
  • [05] "Να τιμωρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [06] Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] "Δεν θα ωφελήσουν οι εκλογές"
  • [08] Η μεγάλη γιορτή για τον Ομπάμα

  • [01] Αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός

    Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση του από την Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο στρατός αποσύρεται σταδιακά από την Γάζα" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του στρατού.

    Η Χαμάς και οι υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν άμεση κατάπαυση του πυρός και δίνει στο Ισραήλ διορία μίας εβδομάδας για να αποσύρει τα στρατεύματά του.Η Χαμάς ζητά επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή τροφίμων και λοιπών αγαθών, προκειμένου "να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του λαού".

    Παράλληλα, το Ισραήλ εξετάζει την περίπτωση να προτείνει στην Αίγυπτο να αυξήσει τον αριθμό των φρουρών της στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες αποτροπής επανεξοπλισμού της Χαμάς, δήλωσαν Ισραηλινού αξιωματούχοι σήμερα.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ παρέθεσε την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας με την Αίγυπτο κατά την ανακοίνωση του για την μονομερή κατάπαυση του πυρός στην Γάζα.

    Από την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 ανάμεσα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, το Ισραήλ έχει εναντιωθεί στις προτάσεις αύξησης των αιγυπτιακών συνοριακών δυνάμεων ασφαλείας. Η ειρηνευτική συμφωνία περιορίζει τον αριθμό των δυνάμεων στους 750 αλλά σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους το Κάιρο πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φρουρών στους 1500.Η Αίγυπτος έχει εναντιωθεί στην παρουσία ξένων στρατιωτών στα σύνορα της.

    Συνάντηση κορυφής για το Μεσανατολικό

    "Τα σημάδια απεμπλοκής από την κρίση είναι εμφανή", δήλωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης κορυφής για το Μεσανατολικό στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ.

    Σύμφωνα με τον αιγύπτιο πρόεδρο, "σημαντικά ζητήματα καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση των αιγυπτιακών προσπαθειών" και ανέφερε ως στόχους της συνάντησης την τήρηση και εδραίωση της εκεχειρίας, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού.

    Της συνάντησης, η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εκεχειρίας, προεδρεύουν από κοινού ο αιγύπτιος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός και συνεχάρη τις προσπάθειες της Αιγύπτου να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες, μέσω της οδού των διαπραγματεύσεων. "Η Αίγυπτος δέχθηκε επικρίσεις, αλλά εργάστηκε σωστά", εκτίμησε ο κ. Σαρκοζί και παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του. "Δεν χρειάζεται να παραμείνουν στη Γάζα. Δεν θα προσφέρουν τίποτε στην ασφάλεια του Ισραήλ και παράλληλα θα κλωνίσουν τη δύναμη του παλαιστινίου προέδρου Αμπάς".

    Ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε απερίφραστα την υποστήριξή του στον παλαιστίνιο πρόεδρο, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ένα δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που στηρίζει την ειρήνη".

    Η Αίγυπτος εξακολουθεί τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά τους οι εξόριστοι ηγέτες της Χαμάς δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την Αίγυπτο για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει οριστική άρση του αποκλεισμού και άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων.

    Δηλώσεις για το Μεσανατολικό έκανε, πριν από την άφιξή του στην Αίγυπτο, και ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η σύγκρουση αυτή κατέδειξε για άλλη μία φορά την άμεση ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμης λύσης, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

    Ικανοποίηση για την κατάπαυση του πυρός

    Ικανοποίηση για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και δηλώνουν ότι αναμένουν και από τα δύο μέρη να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ανακούφισή του.

    Το Ιράν δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή και ότι επιβάλλεται η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ η Τουρκία προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να εξασφαλίσουν δέσμευση της Χαμάς και ο Πάπας προέτρεψε τον κόσμο να προσευχηθεί για την ειρήνη στη Γάζα και τους εκατοντάδες νεκρούς.

    Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του Ισραήλ και σκοπεύει να κάνει περισσότερες δηλώσεις για την κατάσταση στη Γάζα, ύστερα από την ανάληψή των καθηκόντων του την Τρίτη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

    Η τσεχική προεδρία της ΕΕ δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων, η άμεση παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο τερματισμός του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει βοήθεια ύψους 30 εκατομμυρίων στερλίνων στους Παλαιστινίους και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την ανακούφισή του που το Ισραήλ αποφάσισε κατάπαυση του πυρός και κάλεσε το εβραϊκό κράτος να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα "το συντομότερο δυνατό".

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους αρχηγούς των κρατών που συμμετέχουν στη συνάντηση κορυφής στο Σαρμ Ελ-Σέιχ ότι απέκλεισαν την Χαμάς από την ειρηνευτική διαδικασία, παρότι "είναι ένα δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό κόμμα".

    Προειδοποίησε επίσης ότι η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να πάρει μία τελείως διαφορετική διάσταση, εάν οι "δυτικές χώρες" δεν δείξουν την απαραίτητη ευαισθησία προς τη Χαμάς.

    "Το πολιτικό κόμμα Χαμάς κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό περίπου 75%. Η Δύση, η οποία δεν έδειξε κανένα σεβασμό σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου.

    [02] Εκδοση νέων αδειών οδήγησης

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Δημ. Διοίκησης κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα παρουσιάσει σήμερα τους νέους τύπους αδειών οδήγησης.

    Από σήμερα, οι άδειες οδήγησης θα εκδίδονται σε μορφή πλαστικής κάρτας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών, ενώ εξετάζεται σχέδιο για αλλαγές και στον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών

    Προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, την έκδοση των νέων αδειών αναλαμβάνει η διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πάντως να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιών, όπως ισχύει και σήμερα.

    [03] Κινητοποιούνται οι αγρότες

    Συμβολικό χαρακτήρα είχε η σημερινή κινητοποίηση των αγροτών από περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απέκλεισαν, με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, χθες το μεσημέρι για περίπου μισή ώρα την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας.

    Οι αγρότες θα προβούν και σήμερα σε ανάλογη συμβολική κινητοποίηση, ενώ το μέλλον της δράσης τους θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχουν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Λουδίας", Γιάννης Κιουλπεκίδης, στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

    Σημειώνεται ότι οι αγρότες διεκδικούν - μεταξύ άλλων - κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, ρύθμιση των χρεών τους, μείωση του ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο.

    Επιδιώκουν, επίσης, σημαντική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, με παράλληλη μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.

    [04] Νέα αποστολή βοήθειας στη Γάζα

    Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρεί σήμερα νέα Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από τρόφιμα αλλά και φάρμακα που συγκέντρωσε η Εκκλησία της Ελλάδος και άλλοι φορείς και μεταφέρεται με ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid), για να παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών, που θα αναλάβουν τη διανομή τους στο λαό της Γάζας.

    Δηλώσεις για τη συνέχιση της Ελληνικής ανθρωπιστικής προσπάθειας θα κάνουν το μεσημέρι στις 14:00, στο χώρο φόρτωσης της βοήθειας στο λιμάνι του Πειραιά, η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ θα παραβρεθεί εκεί και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    [05] "Να τιμωρηθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    Ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ αλληλοκατηγορούνται για την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η μικρή και μεσαία αγροτιά και οι δυο κρύβουν ότι ο βασικός ένοχος είναι η αναθεωρημένη ΚΑΠ. Είναι η πολιτική της ΕΕ στην οποία και οι δύο συμφωνούν και που την έχουν συνδιαμορφώσει με τη στήριξη και του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Κάνει λόγο για "πακέτο εμπαιγμού" τις προτάσεις που παρουσίασε ο Γ.Παπανδρέου για τους αγρότες, τονίζοντας ότι "καμιά πρότασή του δεν οδηγεί στην ενίσχυση του εισοδήματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ηχηρή είναι η σιωπή του στο αίτημα της μαχόμενης αγροτιάς για ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα".

    "Ακόμα και αν δινόταν το 1 δισ. στον αγροτικό τομέα,- που δεν πρόκειται να δοθεί γιατί από τα 28 δις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να ενισχυθούν, εκτός από τους τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας- λεπτό δεν θα πήγαινε στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Η ενίσχυση θα κατευθυνόταν στους μεγαλοαγρότες και στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία και εκμεταλλεύονται τους μικρούς και μεσαίους αγρότες', τονίζει το ΚΚΕ.

    Τέλος, καλεί τους αγρότες "για να μην ξεκληριστούν πρέπει να συσπειρωθούν στην πάλη και με τα αιτήματα της ΠΑΣΥ, τιμωρώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική και τον εμπαιγμό τους".

    Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να πιστέψουν λέξη απβ όσα λένε η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η κρίση που έρχεται είναι αποτέλεσμα υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που δημιούργησαν τα μονοπώλια από ληστεία που έγινε σε βάρος των εργαζομένων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το μέλημα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της είναι το πώς θα φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γιβ αυτό επιχειρούν να τους φοβίσουν τους, να τους παραπλανήσουν και να τους παγιδεύσουν με τη συναίνεση και την ταξική συνεργασία, συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Τέλος, το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο ένα δρόμο για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση στο όνομα της κρίσης. Να οργανώσουν το κίνημά τους και να περάσουν στην αντεπίθεση απορρίπτοντας την ταξική συνεργασία, αποδυναμώνοντας τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ".

    [06] Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει στις 7 το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μ. Γλέζος.

    Με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Χατζηγάκη θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    «Οι νέες πληροφορίες για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελληνική Οικονομία, επιβεβαιώνουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μιας πολιτικής που ξεκινάει και σταματάει στην στήριξη των τραπεζών που δεν κάνουν τίποτε άλλο τον τελευταίο καιρό από το να ψάχνουν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Ένα οικονομικό μοντέλο που να απαντάει στην βαθιά οικονομική κρίση, στηρίζοντας όμως ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τους οικονομικά ασθενέστερους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην οικονομία.

    Με τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω» ο κ. Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τη στρατηγική του κόμματός του για τα προβλήματα της νεολαίας με φόντο τις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Μιλώντας το Σάββατο στο έκτατο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς στην Αθήνα με αντικείμενο την εξέγερση των νέων στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που μίλησε από την πρώτη στιγμή για εξέγερση. Γίναμε στόχος όλου του πολιτικού συστήματος. Εδώ στην Ελλάδα ακούσαμε πολλές ερμηνείες για την εξέγερση της νεολαίας και διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία, ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών καιωμάτων, απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή».

    [07] "Δεν θα ωφελήσουν οι εκλογές"

    Δεν θα ωφελήσουν τον τόπο οι εκλογές μέσα σ΄αυτή την οικονομική κρίση. Είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο, τόνισε ο κ. Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο MEGA, ενώ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι "εξετάζοντάς το τελευταίο εξάμηνο του κ. Καραμανλή, διαπιστώνει κανείς ότι στα δύσκολα δεν τα καταφέρνει. Δυστυχώς ή ζωή δεν είναι πάντα μπουνάτσα. Έχει και τρικυμίες, έχει και θύελλες".

    Μιλώντας για την οικονομία είπε ότι "πρέπει τα λεφτά να βγουν στην αγορά, να αναπνεύσει ο κόσμος".

    Αναφερόμενος στην Εξεταστική για το Βατοπαίδιο τόνισε ότι "αυτό που βγήκε δεν είναι η πλήρης εικόνα, δεν είναι η διαφανής εικόνα που θέλει ο Ελληνικός λαός. Έχει πολλά σκοτεινά σημεία". Σχετικά τη στάση του κόμματός του για τη σύσταση Προανακρατικής είπε ότι "δεν θα παραμείνω στην αίθουσα αν δεν υπάρχει η αρχή της δεδηλωμένης. Δηλαδή εάν δεν υπάρχουν 151. Και θα θέσω προ των ευθυνών τους, όλους όσοι είναι μέσα στην αίθουσα. Να το καταλάβουν. Και πάνω από όλα, ζητώ δημόσια , απ' τον κ. Καραμανλή να αποδεσμεύσει απ' την κομματική πειθαρχεία τους 5 που κατηγορούνται. Δεν μπορεί να τους αφήσεις τους ανθρώπους ισοβίως, όσο ζουν οι άνθρωποι και μετά τον θάνατό τους να είναι στη συνείδηση του λαού ως κλέφτες, ως απατεώνες, γιατί αυτό δεν θα σβήσει ποτέ. Άρα λοιπόν να τους επιτρέψει να έρθουν να υπερασπιστούν την τιμή τους και αν κάποιος από αυτούς θέλει να πάει στο δικαστήριο να πάει. Εγώ δηλαδή εάν ήμουν ο κ. Ρουσόπουλος θα έλεγα βεβαίως να πάω για να αποδείξω την αθωότητά μου".

    [08] Η μεγάλη γιορτή για τον Ομπάμα

    Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την Κυριακή μαζί με χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν στην καρδιά της Ουάσινγκτον τη νίκη του και το γεγονός ότι θα είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, αλλά στην σύντομη ομιλία του ζήτησε απο όλους θυσίες για να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες στην οικονομία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

    "Στην ιστορία της χώρας μας, μόνο μια φορά κάποιες λίγες γενιές αντιμετώπισαν τόσες πολλές προκλήσεις σοβαρές όσο αυτές που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα" τόνισε ο κ. Ομπάμα στην σύντομη ομιλία του ενώπιον του μεγάλου πλήθους που συγκεντρώθηκε στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει τη συναυλία διάσημων καλλιτεχνών που γιόρτασαν τη νέα, ελπιδοφόρα προεδρία των ΗΠΑ.

    "Παρά την υπερβολή των στόχων που έχουμε θέσει, παρουσιάζομαι σήμερα εμπρός σας ακλόνητος στην πεποίθησή μου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ζήσουν και πως το όνειρο των ιδρυτών της χώρας μας θα συνεχίσει να ζεί ", τόνισε καταχειροκροτούμενος και περιστοιχισμένος από τους λαμπερούς καλλιτέχνες που τον τίμησαν.

    "Αυτό μου που δίνει τη μεγαλύτερη ελπίδα για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά δεν είναι τα μάρμαρα και οι πέτρες που βρίσκονται γύρω μας αλλά είστε εσείς οι Αμερικανοί όλων των φυλών που ήρθετε εδώ από παντού, υπό όλες τις συνθήκες, γιατί πιστεύετε στη χώρα μας και θα συνεισφέρετε γι αυτήν" υπογράμμισε ο μελλοντικός πρόεδρος.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και μακρύς. Η κατηφόρα είναι μεγάλη. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι το πνεύμα του έθνους μας δεν αναδείχτηκε από την αντιπαράθεση και την ευκολία αλλά από τα καλά που καταφέραμε στους δύσκολους καιρούς",είπε ο κ. Ομπάμα και καταλήγοντας επισήμανε υπό τα ζωηρά χειροκροτήματα των χιλιάδων συγκεντρωμένων:

    "Σας ζητώ ακόμα μια φορά να με βοηθήσετε να εξυψώσω αυτό πνεύμα και να ξέρετε ότι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε προς τα εμπρός, ως κράτος και ως λαός, να συνεχίσουμε την κληρονομιά των προγόνων που τιμούμε σήμερα".

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσουν την μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζοντας έτσι τους εορτασμούς πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

    Στην συναυλία, που θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες θα συμμετάσχουν διάσημα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως το συγκρότημα U2, η Μπιγιόνσε, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Στίβι Γουόντερ και η Σέριλ Κρόου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 January 2009 - 7:30:29 UTC