Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αισιοδοξία για συμφωνία"
  • [02] Ικανοποίηση για τα συμπεράσματα

  • [01] "Αισιοδοξία για συμφωνία"

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι είναι "αισιόδοξος" και ότι περιμένει μία "ενιαία" συμφωνία από την διεθνή διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    "Είμαι ενθαρρυμένος και αισιόδοξος. Περιμένω μία ενιαία συμφωνία στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η οποία θα ισχύσει άμεσα και θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες συστάσεις για τα μέτρα για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προσαρμογή σε αυτή", δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης με δημοσιογράφους.

    Ο κ. Μπαν πρόσθεσε ότι το σκάνδαλο του "climategate" δεν αμφισβητεί τα επιστημονικά στοιχεία για την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης. "Τίποτα δεν έχει αποκαλυφθεί δημοσίως που να δημιουργεί αμφιβολία για τα θεμελιώδη επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη", ανέφερε ακόμη ο γγ του ΟΗΕ.

    Με διαπραγματεύσεις τεχνικού χαρακτήρα άρχισαν σήμερα (δεύτερη ημέρα) οι εργασίες της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ενισχυμένες από την ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) η οποία καθιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Οι εκπρόσωποι 193 χωρών, που έχουν συγκεντρωθεί στην Κοπεγχάγη με στόχο την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, άρχισαν σήμερα σε επιμέρους ομάδες την επεξεργασία θεμάτων όπως η αποψίλωση των δασών, η χρηματοδότηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ή οι μηχανισμοί επαλήθευσης της τήρησης των δεσμεύσεων των χωρών.

    "Κατά τη διάρκεια των επομένων τριών ή τεσσάρων ημερών θα εξασκηθούμε στο ξεκαθάρισμα του εδάφους", δήλωσε σήμερα δυτικός διαπραγματευτής.

    Η ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Κοπεγχάγη.

    "Αυτό θα συμβάλει στο να πείσουμε τους εκπροσώπους και τους παρατηρητές άλλων χωρών ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους", σχολίασε ο Ντέιβιντ Ντόνιγκερ, της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) National Resources Defense Council.

    Για τη Greenpeace, η απόφαση αυτή αποτελεί "σημαντικό μήνυμα" στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να αναλάβει δράση, όποια και αν είναι η απόφαση του Κονγκρέσου για τη μείωση των εκπομπών αερίων".

    Η θερμότερη δεκαετία

    Η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα η πέμπτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και η πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα θα είναι η πιο ζεστή από τότε που άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

    Η πιο ζεστή χρονιά ήταν το 1998 και οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

    Ένα νέο φαινόμενο Ελ Νίνιο αναπτύχθηκε φέτος και εξηγεί εν μέρει την άνοδο των θερμοκρασιών. Το 2008 ήταν η 11η πιο ζεστή χρονιά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Μάρτιο του 2010.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια, ο Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. "Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι' αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά", εξήγησε.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας δημοσιοποίησε σήμερα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από εκατοντάδες σταθμούς της, που αποδεικνύουν τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη τα τελευταία 150 χρόνια.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν από 1500 σταθμούς της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,15 βαθμούς Κελσίου από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

    "Η μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και η υπερθέρμανση έγινε με γρήγορο ρυθμό ιδιαιτέρως από τη δεκαετία του 1970", δήλωσε ο Πίτερ Σκοτ, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

    Η αύξηση των "ακραίων καιρικών φαινομένων" έχει προκαλέσει περίπου 600.000 θανάτους και σημαντική οικονομική ζημιά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Το Μπαγκλαντές, η Μιανμάρ και η Ονδούρα έχουν "πληγεί περισσότερο" την περίοδο 1990 με 2008, σύμφωνα με τον κατάλογο Global Climate Risk της εταιρείας Germanwatch.

    Στην έρευνα υπολογίζεται ότι οι ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, όπως τροπικές καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασία και ανεμοστρόβιλοι, φτάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1990 και 2008.

    Η μεγαλύτερη καταστροφή στο Μπαγκλαντές καταγράφηκε το 1991, όταν το 80% των θανάτων εκείνης της χρονιάς προκλήθηκε από έναν κυκλώνα, αλλά "η χώρα πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα", αναφέρεται στην έρευνα.

    Η Μιανμάρ βρίσκεται στην δεύτερη θέση της κατάταξης εξαιτίας του κυκλώνα Ναργκίς που το 2008 προκάλεσε τον θάνατο 85.000 ανθρώπων.

    Η Ονδούρα κατατάσσεται τρίτη με τον τυφώνα Μιτς που την έπληξε το 1998 να χαρακτηρίζεται από την έρευνα ως μία "τρομερή" καταστροφή.

    Οι πιο φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα, που ζητά από την Κοπεγχάγη να καταλήξει σε μία φιλόδοξη συμφωνία που θα περιλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.

    Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη

    Η Κοπεγχάγη είναι η πιο "πράσινη" πόλη μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων που υποβλήθηκαν στο οικολογικό τεστ που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας Siemens, ενώ η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση και το Κίεβο στην τελευταία.

    Η πρωτεύουσα της Δανίας πήρε 87,31 πόντους, ενώ η Αθήνα 53,09 και το Κίεβο μόλις 32,33 σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το Economist Intelligence Unit (EIU), μία εταιρεία ερευνών του βρετανικού περιοδικού The Economist, και δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα που γίνεται στην Κοπεγχάγη.

    Η Στοκχόλμη (86,56), το Οσλο (83,98), η Βιένη (83,34) και το Αμστερνταμ (83,03) βρίσκονται αμέσως μετά την Κοπεγχάγη στην κατάταξη που λαμβάνει υπόψη 30 δείκτες, που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, μεταξύ αυτών η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους κατοίκους της κάθε πόλης, το ποσοστό ανακύκλωσης, η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και η περιβαλλοντική πολιτική των δήμων.

    Το Βερολίνο βρίσκεται στην 8η θέση (79,01), ακολουθούν οι Βρυξέλλες (78,01), το Παρίσι (73,21) και το Λονδίνο (71,56).

    Κάτω από την Αθήνα βρίσκονται το Ταλίν (52,98), η Πράγα (49,78), η Κωνσταντινούπολη (45,20), το Ζάγκρεμπ (42,36), το Βελιγράδι (40,03), το Βουκουρέστι (39,14) η Σόφια (36,85) και το Κίεβο.

    Η ελληνική αποστολή στην Κοπεγχάγη

    Ενημέρωση βουλευτών κι ευρωβουλευτών έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης για τις ελληνικές θέσεις στη διεθνή σύνοδο της Κοπεγχάγης,με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή, η οποία άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μηνός.

    Της ελληνικής αποστολής θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και θα μετέχουν η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

    Θα μετάσχουν επίσης έξι βουλευτές, δύο από τη συμπολίτευση και τέσσερις από την αντιπολίτευση, τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η (WWF και η Greenpeace) καθώς και εμπειρογνώμονες, κυρίως σε θέματα ναυτιλίας, γεωργίας και οικονομικών.

    Αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις ενώπιον των βουλευτών και ευρωβουλευτών που θα είναι παρόντες στη σύνοδο,ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι "η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με συγκεκριμένους στόχους" και υπενθύμισε τη συμφωνία για μονομερή δέσμευση της ΕΕ στους "στόχους του 20%", στην οποία μετέχει και η Ελλάδα.

    Ειδικότερα για τον τομέα της ναυτιλίας, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι στόχος μας είναι να γίνει μια συνολική συμφωνία, οριζόντια, για όλες τις χώρες και όχι μερική, που θα αφορούσε μόνον μια μονομερή δέσμευση της ΕΕ, ή μια ομάδα χωρών και η οποία θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα στις μη δεσμευόμενες χώρες εις βάρος της Ελλάδας.

    Στη διάρκεια της συνόδου, η ελληνική πλευρά προγραμματίζει εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των σοσιαλιστών ηγετών που θα είναι παρόντες στην πρωτεύουσα της Δανίας, ενώ στο περιθώριο της συνόδου αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο σύνδεσης της συνόδου με την πορεία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κουβέλης απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε για τον Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη ούτε για τους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream και TGI, ο προγραμματισμός των οποίων θα προχωρήσει κανονικά.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών τέλος υπογράμμισε ότι το κόστος της ελληνικής αποστολής θα περιοριστεί στη μετακίνηση 30 περίπου ανθρώπων, πολιτικών και εμπειρογνωμόνων των υπουργείων.

    Στην ενημέρωση του κ Κουβέλη ήταν παρόντες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Μερεντίτη και Γ. Δριβελέγκας, , ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θ, Σκυλακάκης, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης και ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων, ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος Τ. Κρομμύδας.

    Πράσινη οικονομία

    Στην παγκόσμια διάσκεψη για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών και την προστασία του περιβάλλοντος αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το κατά πόσο θα εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο και το σημερινό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο στηρίχθηκε σε ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όπως είναι το κάρβουνο και το πετρέλαιο.

    Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το ζητούμενο είναι πλέον η «πράσινη οικονομία». Τονίζεται, μάλιστα, πως «η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μια στροφή στην οικονομία, μια πράσινη στροφή». Είναι ευνοϊκή, άλλωστε, διότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλές κυβερνήσεις έχουν καταρτίσει αναπτυξιακά προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και μέσα από αυτά μπορεί να δοθεί ώθηση στην «πράσινη οικονομία».

    Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος για το Περιβάλλον (UNEP), του ΟΗΕ, Άχιμ Στάινερ: «Πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση η οικονομία να αποδίδει καταναλώνοντας ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Οι δουλειές του μέλλοντος δε θα είναι στη βιομηχανία του σήμερα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να θέσουμε σε κίνηση αυτήν τη μετάλλαξη. Διαφορετικά θα διαπράξουμε ένα ιστορικό λάθος». Ξεκινά μια νέα βιομηχανική επανάσταση; Πριν από ένα χρόνο, οι υπεύθυνοι το UNEP του ΟΗΕ, κατέθεσαν την πρόταση για μια οικολογική, οικονομική μεταρρύθμιση. Σλόγκαν τους: «Αειφόρος ανάπτυξη, αντί της υπερκατανάλωσης». Δηλαδή, τεχνολογίες που δεν παράγουν CO2, καθώς και μια καλύτερη κατανομή των παγκόσμιων αποθεμάτων. «Αυτό δε θα αποτρέψει μόνο μια κλιματική καταστροφή αλλά θα δρομολογήσει και μια οικονομική επανάσταση», είπε ο Ντιρκ Μέσνερ, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής, DIE.

    Πρόσθεσε δε πως «μέχρι το 2050 επιτρέπεται σε παγκόσμια κλίμακα η εκπομπή 1,5 τόνων CO2 κατά κεφαλήν. Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ινδία. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουμε σήμερα δέκα τόνους ανά άτομο, στις ΗΠΑ 20 τόνους. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε μια γεύση για την ταχύτητα και τη δυναμική με την οποία πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων. Αυτό που πρέπει να ξεκινήσουμε είναι μια βιομηχανική επανάσταση».

    Δυνατότητες αλλαγής πλεύσης υπάρχουν. Ήδη, σήμερα οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, παρά στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Στη Γερμανία ο αριθμός των θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς αυξάνεται συνεχώς. Από τη στροφή στην πράσινη οικονομία ωφελούνται όλες οι επιχειρήσεις. Οικολογικός ο 21ος αιώνας; Παράδειγμα αποτελεί η επιχείρηση ταχυμεταφορών DHL, η οποία έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο. Όπως δήλωσε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο υπεύθυνος του τμήματος ανάπτυξης Ράινερ Βεντ, «στόχος μας είναι 30% αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας μέχρι το 2020. Κι αυτό το κάνουμε εθελοντικά. Πρέπει, όμως, να πω ότι οι πελάτες μας περιμένουν όλο και περισσότερο πως στις μεταφορές θα περιορίσουμε τις εκπομπές CO2».

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ακράδαντα πως «η αγορά κεφαλαίων θα προσέχει όλο και περισσότερο, εάν μια επιχείρηση εκπέμπει λιγότερους ρύπους ή όχι. Για το λόγο αυτό κινούμαστε εθελοντικά προς την κατεύθυνση αυτή και είναι σωστό αυτό που κάνουμε. Δηλαδή, πιστεύουμε πως είναι καλό και για τους στόχους της επιχείρησης».

    Πάντως, σύμφωνα με τους επαΐοντες, το αν η παγκόσμια οικονομία λάβει τα μηνύματα των καιρών αλλά και το αν διαμορφώσει το πλαίσιο που χρειάζεται, το οποίο είναι απαραίτητο, ώστε να περάσει στην οικολογική εποχή του 21ου αιώνα, θα φανεί τώρα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

    [02] Ικανοποίηση για τα συμπεράσματα

    Την πλήρη ικανοποίησή τους για τα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στον απόλυτο συντονισμό μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο Δ. Δρούτσας αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που αφορούν την ΠΓΔΜ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Δ. Δρούτσας ανέφερε ότι μετά από μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση η ελληνική και κυπριακή διπλωματία επέτυχαν να βελτιωθούν ουσιαστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε ο Δ. Δρούτσας, «η στενή, σχεδόν σε καθημερινή βάση, συνεργασία με την κυπριακή πλευρά, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή φωνή Ελλάδας - Κύπρου». Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά επέτυχε μια μεγάλη ανατροπή υπό «αντίξοες συνθήκες», σημειώνοντας ότι η Σουηδική Προεδρία της ΕΕ είχε ριζικά αντίθετες απόψεις από τις ελληνικές.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας, ο Δ. Δρούτσας χαρακτήρισε «σημαντική επιτυχία» των σημερινών διαπραγματεύσεων, τη διαγραφή από το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου μίας πρότασης της σουηδικής προεδρίας, η οποία ανέφερε ότι οι διμερείς διαφορές των κρατών-μελών με τις υποψήφιες χώρες δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη διεύρυνση της ΕΕ.

    Όπως τόνισε ο Δ. Δρούτσας, στα συμπεράσματα γίνεται, επίσης, ρητή αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ιδιαίτερα να σεβαστεί θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι θρησκευτικές ελευθερίες, οι ελευθερίες των μειονοτήτων και τα περιουσιακά τους δικαιώματα, θέματα κρίσιμης σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα. Επίσης, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου γίνεται ρητή αναφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπου επισημαίνεται η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει συνάψει, καθώς και η ανάγκη να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της.

    Ακόμη, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, και εφόσον χρειαστεί, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει απειλές και πράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επίσης, για πρώτη φορά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, προστέθηκε αναφορά σύμφωνα με την οποία τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, οι 27 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις τους, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο εμμένει στην απόφαση που έλαβε το Δεκέμβριο του 2006 να παγώσει οχτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έκανε καμία πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο. Επιπλέον, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να επαναξιολογήσει την πρόοδο της Τουρκίας στην επόμενη ετήσια έκθεσή της και τονίζει ότι αναμένεται πρόοδος χωρίς επιπλέον καθυστέρηση. Επίσης, το Συμβούλιο τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για μια δίκαιη, και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Η.Ε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, ο Δ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή: «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Ελλήνων πολιτών. Η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Σε αυτό το θέμα είμαστε κάθετοι, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, όσον αφορά την ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η Σουηδική Προεδρία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010. «Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα» ανέφερε.

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης». Το Συμβούλιο καταγράφει την έκθεση της Επιτροπής που προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Προσθέτει δε, ότι θα επανέλθει στο θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης Προεδρίας της ΕΕ, δηλαδή μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2009 - 19:30:24 UTC