Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία
  • [02] Στην εντατική λόγω γρίπης

  • [01] Προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία

    Άρχισε στις 07:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] η προσέλευση των Ρουμάνων ψηφοφόρων στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο για 5ετή θητεία, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης μετά την πτώση της κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου.

    Οι κάλπες θα μείνουν ανοικτές ως τις 21:00.

    Δώδεκα υποψήφιοι, όλοι άνδρες, διεκδικούν το θώκο στις εκλογές, τις πρώτες στη Ρουμανία αφότου η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007.

    Ωστόσο η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα Κυριακή θεωρείται πως μάλλον δε θα αναδείξει νικητή και θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, την 6η Δεκεμβρίου, ανάμεσα στον απερχόμενο κεντροδεξιό πρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου και το Σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του Μιρτσέα Γκεοάνα να καταλαμβάνουν από 30 ως 32% στον πρώτο γύρο, θέτοντας εκτός μάχης τον Φιλελεύθερο Τσριν Αντονέσκου.

    Ο Μπασέσκου, πρώην πλοίαρχος, έδωσε στην προεκλογική του εκστρατεία έμφαση στα επιτεύγματά του, περιλαμβανομένης της εισδοχής στην ΕΕ, στην καταδίκη του στο καθεστώς της εποχής του "υπαρκτού", και στην "πρόοδο" που όπως υποστήριξε επιτεύχθηκε στον "αγώνα κατά της διαφθοράς", παρότι η Ρουμανία παραμένει στις τελευταίες θέσεις του σχετικού καταλόγου της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

    Ακόμη, επιδίωξε περαιτέρω "μεταρρυθμίσεις" και κάλεσε να διοργανωθεί το δημοψήφισμα που διεξάγεται επίσης σήμερα για την μείωση του αριθμού των βουλευτών από τους 471 στους 300.

    Ο Γκεοάνα, διπλωμάτης καριέρας που αρέσκεται να παραλληλίζει τον εαυτό του με τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, προτείνει ένα "ρωμαλέο" πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που περιλαμβάνει ακόμη και ανέγερση εργατικών κατοικιών. Αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να χρηματοδοτηθεί, με το δημόσιο έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ και την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 8% το 2009.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν 18 εκατ. άνθρωποι επί του συνόλου των 21,5 εκατ. κατοίκων, αλλά με την απογοήτευση να κυριαρχεί στο λαό όσον αφορά την πολιτική, 20 χρόνια μετά την πτώση του Νικολάε Τσαουσέσκου, η συμμετοχή δεν αναμένεται να υπερβεί το 50%.

    [02] Στην εντατική λόγω γρίπης

    Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται άκομη τέσσερις άνθρωποι, ο οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό Α(Η1Ν1). Μεταξύ αυτών ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο, και μία 11χρονη, οι οποίοι εμφάνισαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

    Αναφορικά με το 11χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο, σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από ενδελεχή ιατρικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από υποκείμενη νόσο (φυματίωση).

    Οι άλλοι δύο ασθενείς εμφάνισαν βαριά πνευμονία. Πρόκειται για έναν άνδρα 59 ετών με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, και έναν 42χρονο με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια.

    Στο μεταξύ, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. ανακοίνωσε σήμερα ακόμη δύο θανάτους, ενός 70χρονου και ενός αγοριού 16 ετών.

    Συγκεκριμένα, ο άνδρας 70 ετών, που είχε ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής ίνωσης και ανοσοκαταστολής και νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απεβίωσε στις 20/11/2009, λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Στον ασθενή συνυπήρξε η ίωση από τον ιό Α(Η1Ν1)ν.

    Ο 16χρονος νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή, συγχρόνως νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1)ν, παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, πολυοργανική ανεπάρκεια και απεβίωσε στις 21/11/2009.

    Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 40χρονου Βουλγαρικής καταγωγής, ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ με τη νέα γρίπη. Ο ασθενής ήταν παχύσαρκος.

    Εμβολιασμός

    Από αύριο Δευτέρα αρχίζει ο εμβολιασμός, των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, ενώ συνεχίζεται και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

    Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, που παρακολουθούνται από το εκάστοτε νοσοκομείο και για τους αιμοδότες του κάθε νοσοκομείου.

    Οι ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα που δεν παρακολουθούνται από κάπιο νοσοκομείο και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, θα μπορούν να εμβολιασθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ .

    Στην τηλεφωνική γραμμή 1135 το κοινό μπορεί να πληροφορηθεί τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 November 2009 - 9:30:22 UTC