Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον μετά από τρία χρόνια η εισαγωγή σε ΑΕΙ -ΤΕΙ με νέο σύστημα
  • [02] ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων
  • [03] Νέο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων
  • [04] Βρετανία: Μειώνεται η διαφορά
  • [05] "Νέα σφοδρή επίθεση"
  • [06] "Σε... έλλειμμα η αγορά"
  • [07] "Μεγάλες αντιδράσεις"
  • [08] Διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [09] Στην εντατική λόγω γρίπης
  • [10] Μεγάλη νίκη η Καβάλα

  • [01] Τουλάχιστον μετά από τρία χρόνια η εισαγωγή σε ΑΕΙ -ΤΕΙ με νέο σύστημα

    Το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, σύστημα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση μετά από διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμούς, δεν αφορά τους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου, δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή "Λαβύρινθος" της ΕΡΤ3 και στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη.

    Η υφυπουργός κατέστησε σαφές ότι για λόγους παιδαγωγικούς το νέο σύστημα εισαγωγής θα εφαρμοστεί τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την κατάληξη του διαλόγου.

    «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό και αβεβαιότητα. Δεν θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίσουν το νέο εξεταστικό και για λόγους παιδαγωγικούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι το οποίο είναι αντιπαιδαγωγικό», τόνισε-μεταξύ άλλων-η κα Χριστοφιλοπούλου.

    Σε ερώτηση για τον αν η πλήρης κατάργηση της βάσης του "10" ή η αντικατάστασή της με ένα σύστημα κυμαινόμενης βάσης θα ισχύσει από την τρέχουσα περίοδο (εξετάσεις Ιουνίου 2010) ή από την επόμενη εξεταστική περίοδο(Ιούνιος 2011), η υφυπουργός Παιδείας επισήμανε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων. Εάν το σύστημα που θα επιλεγεί είναι σύνθετο και θέλει επεξεργασία η εφαρμογή του θα πάει για το 2011.

    «Δεν θα αργήσουμε πολύ. Διαβεβαιώνω όμως για το εξής: δεν πρόκειται να πάμε σε βάθος χρόνου, θα αποφασίσουμε σύντομα και δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν», τόνισε η κα Χριστοφιλοπούλου.

    [02] ΗΣΑΠ: Τροποποιήσεις δρομολογίων

    Συνεχίζονται τα προβλήματα με τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των έργων που γίνονται για ανακαίνισης της γραμμής.

    Σύμφωνα με τον ΗΣΑΠ, αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος δεν λειτουργεί στο τμήμα Ειρήνη-Κηφισιά.

    Επίσης, από χθες Σάββατο 21 Νοεμβρίου έως και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου δεν θα λειτουργεί στο τμήμα Φάληρο-Ταύρος.

    Για το τμήμα ΕΙΡΗΝΗ - ΚΗΦΙΣΙΑ οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από την λεωφορειακή γραμμή X5 & στο τμήμα ΦΑΛΗΡΟ - ΤΑΥΡΟΣ από την λεωφορειακή γραμμή Χ6 με στάση στους ενδιάμεσους σταθμούς.

    [03] Νέο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων

    Ξεπερνούν τους 200 οι εμπλεκόμενοι στο νέο σκάνδαλο «στημένων» αγώνων, που συγκλονίζει από την Παρασκευή την ποδοσφαιρική -και όχι μόνον- Ευρώπη, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που κοινοποίησε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο εκπροσώπους της Εισαγγελίας της πόλης Μπόχουμ και της γερμανικής Αστυνομίας, οι οποίοι διεξάγουν τις έρευνες για την υπόθεση σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες.

    Άλλωστε, όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται τουλάχιστον 200 αγώνες ποδοσφαίρου από πρωταθλήματα εννέα χωρών και περιλαμβάνουν ματς από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες έως και του Τσάμπιονς Λιγκ (Champions League) αλλά και του νεότευκτου Γιουρόπα Λιγκ (Europe League, πρώην Κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

    Όπως ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι των γερμανικών αρχών, οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ξεκίνησαν πριν από 9 μήνες, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Αυστρίας και της Ελβετίας και σήμερα προχώρησαν στη σύλληψη 17 υπόπτων, οι 15 από τους οποίους διαβιούν στη Γερμανία και οι δύο στην Ελβετία.

    Συνολικά έγιναν 50 έρευνες σε σπίτια και γραφεία και ορισμένες από αυτές διεξήχθησαν στην Αυστρία και τη Βρετανία. Οι αρχές συνέλεξαν σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων, καθώς και σημαντικά χρηματικά ποσά. Οι χώρες, στις οποίες ενδεχομένως στήθηκαν οι αγώνες είναι η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Τουρκία, η Βοσνία και η Ουγγαρία.

    Όπως επισημαίνει η «ΝΒ», ο επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA), Πέτερ Λιμάχερ, τόνισε πως «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

    Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι Εισαγγελίας και Αστυνομίας είχαν ανακοινώσει πως τουλάχιστον 12 παιγνίδια του Γιουρόπα Λιγκ, 3 του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και 32 ματς στη Γερμανία και 29 στην Τουρκία, είχαν διαπιστωμένα «στηθεί». Η Εισαγγελία εκτιμά πως οι στημένοι αγώνες που αποκαλύφθηκαν στη Γερμανία δεν αφορούν στην Μπούντες Λίγκα, αλλά στη Ββ και τη Γβ Εθνική, καθώς και σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

    Το κέρδος του κυκλώματος από τα στοιχήματα με τα στημένα παιγνίδια υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Οι αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των υπόπτων για συμμετοχή στο κύκλωμα των στημένων αγώνων ενδέχεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η διεθνής συμμορία με τη βοήθεια διαιτητών, προπονητών, ποδοσφαιριστών και παραγόντων, επηρέαζε την έκβαση των αγώνων ανάλογα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων.

    [04] Βρετανία: Μειώνεται η διαφορά

    Στις έξι μονάδες περιορίστηκε το προβάδισμα του συντηρητικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο του Observer .

    Η έρευνα δείχνει ότι το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν συγκεντρώνει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 31%, έναντι ποσοστού 37% για τους συντηρητικούς και 17% για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Η ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος έχει ως αποτέλεσμα να έχει ελαχιστοποιηθεί η διαφορά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγκριση με οποιαδήποτε δημοσκόπηση έχει γίνει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του Observer, οι συντηρητικοί, που έφτασαν να έχουν διαφορά μέχρι και 20 μονάδων το τελευταίο εξάμηνο, προσπαθούν τώρα να κερδίσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που η στάση τους θα είναι κρίσιμη για την τελική έκβαση των εκλογών, τον Ιούνιο.

    Το κυβερνών κόμμα μειώνει τη διαφορά από τους συντηρητικούς λόγω της αισιοδοξίας για ανάκαμψη της οικονομίας, με δεδομένες και τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ότι στην αρχή του 2010 η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

    [05] "Νέα σφοδρή επίθεση"

    Συνέντευξη Τύπου για το Ασφαλιστικό, την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας θα παραχωρήσει, αύριο στις 12 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟ Αθήνας (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).

    «Με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση» τονίζει σε ανακοίνωση το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα είναι ακόμα πιο επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα σε σχέση με το προσχέδιο» καθώς «αυξάνει περισσότερο τα φορολογικά βάρη για το λαό, συνεχίζει τη μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ψαλιδίζει πιο πολύ τις εναπομείνασες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μεταφέρει νέα ασφαλιστικά βάρη στους εργαζόμενους».

    Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «πολυχρησιμοποιημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα για δήθεν φοροκυνηγητό σε μεγαλογιατρούς και άλλους φοροφυγάδες» που στοχεύουν στη συγκάλυψη της «νέας σφοδρής επίθεσης στο εισόδημα και τα δικαιώματα» και σημειώνει ότι η κυβέρνηση «αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και σε όλους τους τομείς, επικεντρώνοντας στους αυτοαπασχολούμενους και σε όλους τους εργαζόμενους».

    Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνει λόγο για "παχιά λόγια" λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου είπε για όλα φταίνε η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά, προκειμένου να καλύψει ότι υπερασπίζεται τα καπιταλιστικά κέρδη. Ονόμασε και πάλι αξιόπιστους εταίρους τους βιομήχανους και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που υποστηρίζουν το κεφάλαιο» και κάλεσε τον λαό «να μην πιστέψει ο λαός τίποτα από όσα είπε ο πρωθυπουργός» και «να δώσει άμεση απάντηση στις προκλήσεις».

    Συνέδριο για τον Γ. Ρίτσο

    Διήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον Γιάννη Ρίτσο διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το ΚΚΕ, στο Περισσό. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε το πρωί του Σαββάτου η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    «Αισθανόμαστε ένα είδος ενοχής γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια εκδήλωση. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν γίνονταν όσο ζούσε ο αγαπημένος μας σύντροφος, ώστε ο ίδιος να μας κρίνει πώς τον καταλαβαίνουμε, πώς τον ερμηνεύουμε, πώς τον κατανοούμε, πέρα βεβαίως από τον σεβασμό και θαυμασμό που ήξερε ότι τρέφουμε για αυτόν», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της, η κα; Παπαρήγα, σημειώνοντας:

    «Μας ενδιαφέρει, και ελπίζω να το πετύχουμε, ή έστω να προσεγγίσουμε ένα πιο μεγάλο στόχο που έχουμε: Να συμβάλουμε να εκτιμηθεί, άρα και να κατανοηθεί ευρύτερα ολόκληρο το έργο του Γιάννη Ρίτσου, η σκέψη και η πράξη του. Να αναδείξουμε ολόκληρο τον ίδιο τον Ρίτσο, χωρίς καμία επιλεκτικότητα, χωρίς κανένα ακρωτηριασμό του πολύπλευρου έργου του, το οποίο συνιστά διαχρονικά ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό, πολιτιστικό, αισθητικό γεγονός, μαζί με τις φιλοσοφικές του σκέψεις και τις αναζητήσεις στα καθολικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης που ονομάζουμε υπαρξιακά. Υπαρξιακές αναζητήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την υποκειμενική αυθαιρεσία, με τον αναχωρητισμό στο σκληρό κέλυφος της εγωιστικής ατομικής ζωής».

    «Ο Γιάννης Ρίτσος, ο άνθρωπος με το τόσο βαθύ εσωτερικό κόσμο, με τις τόσες και τέτοιες ικανότητες που συνδυασμένα δύσκολα συναντώνται σε ένα πρόσωπο, ως εξόριστος, ως πολιτικός κρατούμενος, ως αγωνιστής του ΚΚΕ, ζούσε και συμπεριφερόταν ως ένας ανάμεσα στους πολλούς, αν και τόσο ασυνήθιστος άνθρωπος. Στάθηκε βράχος και στις πιο δύσκολες προσωπικές στιγμές, σε στιγμές διώξεων και πιέσεων. Δεν επέτρεψε ούτε ένα λεπτό στον εαυτό του να καταληφθεί από τον φόβο, τη δειλία, την αμφιβολία, την αμφισβήτηση, ζώντας ανάμεσά μας όλες τις περιπέτειες του αγώνα και του ίδιου του κόμματος. Με τη στάση του υπέρ της κομμουνιστικής ιδεολογίας χαστούκισε πολλές φορές τον ταξικό αντίπαλο, όπως βεβαίως το έκανε με τον δυναμικό του στίχο, τον πολιτικό λογοτεχνικό του λόγο, την μοναδική αισθητική του αντίληψη", κατέληξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ενώ τόνισε ότι θα τον σεβόμαστε πάντα χωρίς να αρκεί μόνο αυτό, σημασία έχει να τον γνωρίσουμε καλύτερα εμείς και οι νέες γενιές.

    [06] "Σε... έλλειμμα η αγορά"

    «Κυνηγώντας το έλλειμμα είναι προφανές ότι θα οδηγήσουμε σε "έλλειμμα" την αγορά. Το δίλλημα της κυβέρνησης είναι από ποιο δρόμο θα οδηγηθεί στην πτώχευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 «ημίμετρα στα ημίμετρά τους»

    «Φοβούνται να φτάσουν στο μεδούλι του προβλήματος. Το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα φοβικά σύνδρομα που έδειξε στις προτάσεις Σπράου και Γιαννίτση, όταν ακόμη υπήρχε διαθέσιμος χρόνος. Τώρα - για άλλη μια φορά - δείχνει ατολμία. Ας περιμένουν χαστούκια από Ε.Ε, από ΟΟΣΑ, από ΔΝΤ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Αϊβαλιώτης, επίσης, ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ "καλοδέχεται" την πρόταση του πρωθυπουργού για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τα θέματα της διαφάνειας και της διαφθορά, σημειώνοντας ότι αυτό «αποτελεί πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ από πέρυσι» και πρόσθεσε: «Πέρα από τη διαφάνεια στα θέματα της Οικονομίας περιμένουμε να δούμε διαφάνεια και στα εθνικά θέματα».

    [07] "Μεγάλες αντιδράσεις"

    «Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς πυξίδα», τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, και εξέφρασε την εκτίμηση πως αν συνεχίσει έτσι «πολύ γρήγορα θα φάει τα μούτρα της».

    «Η λέξη που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση σήμερα είναι η λέξη ανεμόμυλος. Αλέθει ανέμους, σπέρνει ανέμους, πολύ γρήγορα θα θερίσει και θύελλες. Δεν εξηγείται αλλιώς το πώς, μέσα σε 24 ώρες, φαίνεται να αλλάζουν στρατηγικές», είπε για το ζήτημα «παγώματος» μισθών και συντάξεων στο δημόσιο και σημείωσε: «Ας μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας ο πρωθυπουργός και αν η στρατηγική της κυβέρνησης είναι το πάγωμα μισθών και συντάξεων, τότε ας μας πει ότι με έναν μήνα καθυστέρηση βρήκε ταύτιση με όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής και καταποντίστηκε. Εάν οι αντιδράσεις για το πάγωμα μισθών και συντάξεων ήταν ισχυρές και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, οι αντιδράσεις που θα συναντήσει, αν προχωρήσει στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, θα είναι τόσο μεγάλες, που οι προχθεσινές θα φαντάζουν ως μηδαμινές».

    Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, είπε ότι είναι «προϋπολογισμός αδιεξόδων».

    Σχετικά με την ανάδειξη προέδρου και υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι με βασική ευθύνη των δύο κυρίαρχων ομάδων, των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών, «η Ε.Ε. επιλέγει να είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ταυτόχρονα και πολιτικός νάνος».

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του θεσμού των ωρομισθίων, διότι η ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία αποτελεί «μεγάλη ντροπή» για το εκπαιδευτικό σύστημα, και πρότεινε μαζικούς διορισμούς για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Εξέφρασε τη συμπαράσταση στα αιτήματα και τους αγώνες τους και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «κάνει λάθος αν νομίζει πως θα ξεμπερδέψει εύκολα μαζί τους, με το να τους πετάξει στο δρόμο».

    Παρέμβαση Αλ.Αλαβάνου

    Παρέμβαση σε ζητήματα της Αριστεράς και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έκανε ο Αλέκος Αλαβάνος, στην ομιλία του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντια Βαλαβάνη με τίτλο «Η μεγάλη εποχή».

    Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απηύθυνε «επτά πολιτικές παραινέσεις προς την Αριστερά», όπως τις ονόμασε ο ίδιος και είναι οι εξής:

    1. Η Αριστερά ως κομματικός σχηματισμός ή ακόμη κι ως πολιτική προσπάθεια δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα ενός καθολικών διαστάσεων εγχειρήματος.

    2. Ο κίνδυνος για την Αριστερά είναι κυρίως εντός των τειχών. Στη φάση της τελευταίας διακυβέρνησης της Δεξιάς στην Ελλάδα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δυνάμωνε αντί να τραυματίζεται από τον αμείλικτο ολοκληρωτικό πόλεμο του συστήματος, τελικά, όμως, για εσωτερικούς λόγους χάνει τρεις μεγάλους στόχους. Την ακύρωση του δικομματισμού. Την αλλαγή των συσχετισμών στην ιστορική αριστερά (ΚΚΕ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α). Την προσέγγιση της νεανικής πρωτοπορίας που προσχωρεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

    3. Η Αριστερά δεν υποτάσσεται στην επίκληση της καθημερινότητας, δεν την εκφράζουν οι φευγαλέες ατάκες δευτερολέπτων χωρίς ίχνη στα δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών.

    4. Η Αριστερά είναι απλή. Σήμερα το απλό αίτημα για «μέλη» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α εμπλέκεται σε βυζαντινολογίες, σε περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, σε σχέδιο Ανάν, σε μια αργκό ακατανόητη από την κοινωνία, σε κόλπα.

    5. Για την Αριστερά η αντίσταση και η ανατροπή, η ρήξη, δεν είναι απλοί κανόνες. Είναι κυρίως κώδικες αξιών, κριτηρίων και νοηματοδοτήσεων. Το σύστημα θέλει τους νέους επιτυχημένους, life style, γιάπι, άνετους, επικοινωνιακούς, survivors, νικητές.

    6. Η Αριστερά για να ζήσει πρέπει να ονειρεύεται. Να σαρώσει τις συνταγές για ρεαλισμό, εκσυγχρονισμό, ευρωπαϊσμό, που της επιβάλλουν το σαβουάρ βιβρ του συστήματος.

    7. Αριστερά είναι η ιστορία σε εξέλιξη. Πάνω από τα αγόρια, κορίτσια του Δεκέμβρη με φτερά στην πλάτη υπερίπτανται οι παρέες της ΕΠΟΝ, οι εκδρομείς των Λαμπράκηδων, οι φοιτητές στην πύλη του Πολυτεχνείου.

    Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη ο ψυχολόγος-φιλόλογος Θεόδωρος Αζούδης, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ Φοίβος Γκικόπουλος και η ιστορικός-σκηνοθέτρια Έλενα Πατρικίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας Μάκης Τρικούκης. Ποιήματα από το βιβλίο της διάβασε η Νάντια Βαλαβάνη.

    [08] Διάλογος για το ασφαλιστικό

    Με μια από κοινού συνεδρίαση της ηγεσίας της ΓΣΣΕ, με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αύριο στις 13:30, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό.

    Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν επίσης με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ.

    «Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος σε επιστολές που απέστειλε προς τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με τις οποίες τις προσκαλεί στη συνάντηση της Δευτέρας «για τον από κοινού προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτού του διαλόγου».

    Ο προϋπολογισμός του 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή, απεικονίζει τον βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα που είναι η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών,.

    Στόχος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

    -Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

    -Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

    -Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.

    -Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    -Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

    -Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

    -Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

    -Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

    [09] Στην εντατική λόγω γρίπης

    Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται άκομη τέσσερις άνθρωποι, ο οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό Α(Η1Ν1). Μεταξύ αυτών ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο, και μία 11χρονη, οι οποίοι εμφάνισαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

    Αναφορικά με το 11χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο, σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από ενδελεχή ιατρικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι πάσχει από υποκείμενη νόσο (φυματίωση).

    Οι άλλοι δύο ασθενείς εμφάνισαν βαριά πνευμονία. Πρόκειται για έναν άνδρα 59 ετών με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, και έναν 42χρονο με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια.

    Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 40χρονου Βουλγαρικής καταγωγής, ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ με τη νέα γρίπη. Ο ασθενής ήταν παχύσαρκος.

    Στο μεταξύ, από αύριο Δευτέρα αρχίζει ο εμβολιασμός, των ειδικών ομάδων πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, των αιμοδοτών και των ατόμων που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, ενώ συνεχίζεται και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

    Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία για τις ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα από την ηλικία 6 μηνών και άνω, που παρακολουθούνται από το εκάστοτε νοσοκομείο και για τους αιμοδότες του κάθε νοσοκομείου.

    Οι ειδικές ομάδες πληθυσμού με χρόνια νοσήματα που δεν παρακολουθούνται από κάπιο νοσοκομείο και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών, θα μπορούν να εμβολιασθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ .

    Στην τηλεφωνική γραμμή 1135 το κοινό μπορεί να πληροφορηθεί τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν.

    [10] Μεγάλη νίκη η Καβάλα

    Στη σκιά του αδόκητου χαμού του Αντόνιο Ντε Νίγκρις, αλλά και της λάμψης από την πρόκριση της εθνικής ομάδας στα τελικά του Μουντιάλ 2010 διεξάγεται η 11η αγωνιστική στη Σούπερ Λίγκα. Από το πρόγραμμα της αγωνιστικής το σημερινό ντέρμπι στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη κλέβει την παράσταση.

    Χθες, στην αυλαία της αγωνιστικής η Καβάλα συνέχισε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα, καθώς κατέβαλε την αντίσταση της ΑΕΚ στη μακεδονική πόλη με 2-1. Οι «αργοναύτες» προηγήθηκαν στο 55΄ με το πέναλτι του Ντομπρασίνοβιτς, ο «Δικέφαλος» ισοφάρισε προσωρινά με τον Γκέντσογλου στο 68΄, ενώ ο Γιάννου χάρισε τους τρεις βαθμούς στους γηπεδούχους στο 85΄.

    Η έκπληξη έγινε στα Γιάννενα όπου ο Ολυμπιακός υποχρεώθηκε σε δεύτερη συνεχή ισοπαλία, που μεταφράζεται σε συνολική απώλεια τεσσάρων βαθμών, καθώς στην αναμέτρηση με τον γηπεδούχο ΠΑΣ, οι "ερυθρόλευκοι" αν και προηγήθηκαν με 2-0 (23΄ Ζεβλάκοφ, 80΄ Μήτρογλου) ισοφαρίστηκαν στο 90΄ από τον Μπακαγιόκο, κι ενώ προηγουμένως είχε μειώσει στο 83΄ ο Τζάνης. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη βαθμολογική απώλεια του Ολυμπιακού εκτός έδρας στο εφετινό πρωτάθλημα.

    Τέλος στη Λειβαδιά, η Ξάνθη -παρά το αριθμητικό μειονέκτημά της έναντι του Λεβαδειακού για περίπου μία ώρα, λόγω της αποβολής του Παπαδημητρίου στο 34΄- νίκησε την ομάδα της Βοιωτίας με 1-0 (6΄ Πόι). Με το τρίποντο το ακριτικό συγκρότημα βελτίωσε σημαντικά τη βαθμολογική θέση του, αφήνοντας ταυτόχρονα τον αντίπαλό της στην προτελευταία θέση της κατάταξης.

    Σήμερα, εκτός από το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (19:00 - ΝOVA), ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Αστέρα Τρίπολης (16:45 - ΝOVA), ενώ παίζουν επίσης Ηρακλής-Ατρόμητος (16:45 - ΝOVA) και Πανιώνιος-Πανθρακικός (14:30-ΝOVA).

    Ο αγώνας ανάμεσα στον Εργοτέλη και τη Λάρισα, αναβλήθηκε λόγω πένθους της θεσσαλικής ομάδας για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου (Ηράκλειο, 16:45)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 November 2009 - 7:30:34 UTC