Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός
  • [02] Κρίσιμη συνεδρίαση για τη διαδικασία εκλογής
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα"
  • [05] "Ημιυπαίθρια... πολιτική"

  • [01] Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός

    Στο Λονδίνο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Πρόταση για να συνδυασθούν οι προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση, με την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης, έκανε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόταση την οποία υποστήριξε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η πρόταση αφορά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για την πράσινη οικονομία, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και των ελλειμμάτων.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των διεθνών συναλλαγών, η έκδοση πράσινων ομολόγων και ο φόρος στον άνθρακα.

    Από κοινού με τον κ. Γκ. Μπράουν ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης, με νέες θέσεις εργασίας.

    Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να κάνει σοβαρές τομές, όπως στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και στη φορολογία, με σοβαρή αναδιανομή και ένα πακέτο τόνωσης για τα χαμηλά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η ελληνική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αξιόπιστη αλλά αυτό για το οποίο αναρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ύστερα από όσα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια είναι αν η χώρα μας θα μπορέσει να το τηρήσει, είπε.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη, το οποίο μπορεί να φέρει ένταση του κύματος λαθρομετανάστευσης.

    Επίσης, δήλωσε ικανοποιήμενος από τη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου συμπερασμάτων που καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να εφαρμόσει το πρωτοκολο επανεισδοχής.

    Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι τίθεται ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενώ παράλληλα ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση, όπως με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της γείτονος Ν. Γκρούεφσκι έκανε καθαρή τη θέση της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι η επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

    Για την τρομοκρατία

    Τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα βρίσκουν ενωμένη την ελληνική κοινωνία,δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Και πρόσθεσε ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τυφλή δολοφονική βία, που σημαδεύει απλούς, αλλά και ένστολους πολίτες.

    Όλοι μαζί, τόνισε, μπορούμε να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον κύκλο του αίματος, που υπονομεύει ατομικές και συλλογικές ελευθερίες και ταυτόχρονα βλάπτει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

    Απέναντι στη βία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προτάσσουμε περισσότερη δημοκρατία και σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

    Για μας, πρόσθεσε, η ευνομία σημαίνει ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, που είναι η ζωή, η περιουσία και οι ελευθερίες.

    Ο πρωθυπουργος εξήρε επίσης την υπεύθυνη, όπως είπε, στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην οποία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία.

    [02] Κρίσιμη συνεδρίαση για τη διαδικασία εκλογής

    Συγκαλείται σήμερα, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η ΚΕ της ΝΔ. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του προέδρου του κόμματος.

    Διαδικαστικά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος από την κομματική βάση της ΝΔ, συζήτησε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου.

    Η Οργανωτική Επιτροπή, που μένει στην προηγούμενη απόφασή της η οποία συμπεριελήφθη στην πρόταση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, δεν μπήκε καν στη συζήτηση επί των διαφορετικών προτάσεων των υποψηφίων για την ηγεσία, σε σχέση με τη συμμετοχή μελών ή φίλων του κόμματος.

    Στην πρότασή της προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η Οργανωτική Επιτροπή αναφέρει:

    "Η ψηφορία για την εκλογή Προέδρου του κόμματος μετά την τροποποιηση του Καταστατικού θα γίνει αργότερο μέχρι την 14/12/2009.

    Τα μέλη του κόμματος και όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη εγγράφονται αδιακρίτως εκ νέου και καταχωρίζονται αυτομάτως στη νέα βάση μελών του κόμματος με την χρήση ειδικού on line συστήματος. Οσοι εγγράφονται με τον τρόπο που ορίζεται ανωτέρω, ψηφίζουν την ίδια στιγμή και με την χρησιμοποίηση του ίδιου συστήματος ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής που επέβλεψε την εγγραφή τους, με την επίδειξη δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης. Η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπη και με τόσα ψηφοδέλτια όσοι και οι υποψήφιοι".

    Διαφορετική πρόταση έχει καταθέσει ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος προτείνει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία και νυν μέλη τα οποία θα καταγράφονται σε λίστα στο προοίμιο της οποίας θα υπάρχει αναφορά ότι ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

    Σημειώνεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια σύγκλισης όλων των υποψηφίων σε κοινή πρόταση έτσι ώστε να μην χρειαστεί να γίνει ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Τις προτάσεις της Οργανωτικής επιτροπής προς την ΚΕ για αλλαγή καταστατικού ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να εκλέγεται από τη βάση αλλά και τις τροποποιήσεις που ζήτησαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης για τη συμμετοχή και φίλων έδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες στη δημοσιότητα.

    Εάν δεν υπάρξει εκ των προτέρων νέα συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων τότε είναι πιθανόν να κληθεί το όργανο να αποφασίσει με ψηφοφορία για την τελική πρόταση προς το Συνέδριο το οποίο και θα λάβει την οριστική απόφαση το επόμενο Σάββατο. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση το απερχόμενου προέδρου Κώστα Καραμανλή και η στάση που θα τηρήσει στο επίμαχο θέμα που διχάζει τους διεκδικητές της ηγεσίας.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος με επιστολή του προς τον κ Σιούφα έκανε βελτιωμένη πρόταση για τη συμμετοχή και των « φίλων» στην ψηφοφορία. Στην επιστολή αναφέρει «Σε συνέχεια της από 24.10.2009 επιστολής μου και της σημερινής μας τηλεφωνικής συνομιλίας παραθέτω βελτιωμένη διατύπωση της πρότασής μου για το τρίτο εδάφιο του άρθρου 4 του καταστατικού, ώστε να είναι περισσότερο προσαρμοσμένο σε όσα συζητήσαμε, με την παράκληση να συμπεριληφθεί στην πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής προς την Κεντρική Επιτροπή:Στο άρθρο 4 του καταστατικού να προστεθεί εδάφιο τρίτο ως εξής:«Ομοίως δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν και όσοι προσερχόμενοι δηλώσουν την επιθυμία τους να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο οπαδών και προσκείμενων στις αρχές και την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας κατά τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή του διπλώματος οδήγησης και καταχώρησή τους στο on line σύστημα κατά αναλογία και παράλληλα της διαδικασίας εγγραφής.Οι εκλογικοί κατάλογοι που θα καταρτιστούν ως ανωτέρω κατά τον πρώτο γύρο θα ισχύσουν και για τον δεύτερο γύρο της εκλογής.»

    Ο Π. Ψωμιάδης σε επιστολή του επιμένει για τη συμμετοχή και φίλων χωρίς να θέτει τους ίδιους όρους με τον κ. Αβραμόπουλο. «Στη Νέα Δημοκρατία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, δεν δικαιούμαστε να έχουμε στεγανά. Ιδιαίτερα μετά την οδυνηρή ήττα της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε το μήνυμα της βάσης που ζητά απεγνωσμένα εδώ και χρόνια να ακουστεί η φωνή της. Επίσης, τονίζω ότι το αποτέλεσμα δείχνει από μόνο του τον ένα και μοναδικό δρόμο: εκλογή προέδρου με απολύτως ανοιχτή διαδικασία διότι αν ο νέος Πρόεδρος δεν έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση τότε δεν θα μπορέσει να ηγηθεί νικηφόρα της παράταξης. Τέλος, θεωρώ ότι σε μια εποχή που η κοινωνία, η νέα γενιά στέκει αποστασιοποιημένη από την πολιτική, εμείς πρέπει να την πείσουμε ότι έχει φωνή, έχει ρόλο, μπορεί να επηρεάζει αποφάσεις, μπορεί να παρεμβαίνει. Φοβάμαι ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα που μας έθεσε ο λαός στις 4 Οκτωβρίου: θέλουμε ή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στην κοινωνία;», τονίζει.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Παπανδρέου στo Λονδίνο-Συνάντηση με Γκόρντον Μπράουν και Ντ. Μίλιμπαντ

  • Κηδεία της Έλλης Παππά (10:30:00, Γ' Νεκροταφείο)

  • Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ (11:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Caravel)

  • Αντιρατσιστική διαδήλωση (14:00:00, Αθήνα/Σύνταγμα)

  • Προβολή ταινίας "Χλόη" του Ατόμ Εγκογιάν, παρουσία του σκηνοθέτη (21:00:00, Αθήνα/"Παλλάς")

  • 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού, με θέμα: "Ταξίδια και Τουρισμός: Η επόμενη μέρα- Από την Ύφεση στην Ανάπτυξη" ("Ι. Βελλίδης"- Θεσσαλονίκη)

  • Επίσκεψη της Γενικής Κυβερνήτου του Καναδά στην Αρχαία Ολυμπία (11:00 )

    Αθλητική ατζέντα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Άμπου Ντάμπι (17ος και τελευταίος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Αγώνες της Σούπερ Λίγκα

    Λάρισα-Άρης 16:45 ΝOVA

    ΠΑΟΚ-Ξάνθη 16:45 ΣΚΑΪ

    Ατρόμητος-Ολυμπιακός 19:00 ΝOVA

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Κυπελλούχων γυναικών (3ος γύρος, α΄ αγώνας):

    Νέα Ιωνία-Κίντι Γουόρλντ - 18:00:00, Αθήνα (GRC)

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών (3ος γύρος, α΄ αγώνας):

    ΑΣΕ Ορμή-Κούμπαν Κράσνονταρ - 19:00:00, Πάτρα (GRC)

  • Βόλεϊ-Α1 ανδρών (4η ημέρα), 19:00 ΕΑ Πατρών-ΑΕΚ

    19:00 Λαμία-Ηρακλής

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (3η ημέρα)

  • Βόλεϊ-Α2 ανδρών (3η ημέρα)

  • Χάντμπολ-Διεθνές τουρνουά ΟΧΕ (4η ημέρα), 12:00 Ελλάδα-Ισραήλ

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (1η ημέρα), 16.00 Ολυμπιακός-Π.Φάληρο

    17.00 Παναθηναϊκός-ΝΕ Πατρών

    17.00 Χανιά-Ποσειδών Ιλισίων

    17.00 ΝΟ Πατρών-Χίος

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων

    14:45 Αρσεναλ-Τότεναμ

    17:00 Εβερτον-Αστον Βίλα

    19:00 Στουρμ Γκρατς-Αούστρια Κέρντεν

    21:45 Γκρόνινγκεν-Αλκμααρ

    23:15 Μπράγκα-Μπενφίκα

    [04] "Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα"

    Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ, ενώ διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, προκλητικά επιχειρούν να την αξιοποιήσουν εξαγγέλλοντας ακόμα πιο επιθετική πολιτική κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με τη γενίκευση της ελαστικής - μερικής - προσωρινής εργασίας, με την χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες στο όνομα της απασχόλησης, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά ότι υπάρχει "ενιαία στρατηγική τους υποστήριξης, με κάθε μέσο και τρόπο, της υψηλής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα".

    Σχετικά με τη συνθήκη της Λισαβόνας, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η προώθησή της, έγινε για μία ακόμα φορά πίσω από τις πλάτες των λαών και στρέφεται εναντίον τους... Η εφαρμογή της θα αποτελέσει βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση της ΕΕ ως διακρατικού οργανισμού που υπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αμβλύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της. Αντίθετα, θα τις οξύνει και θα τις βαθύνει ακόμα περισσότερο".

    Σε ότι αφορά τη διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το ΚΚΕ μιλά για "«πράσινο» μανδύα, με τον οποίον προσπαθούν να στηρίξουν την επιδίωξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να διεισδύσουν στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές"

    [05] "Ημιυπαίθρια... πολιτική"

    «Τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν προ 20ημέρου φάνηκαν στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά τα άλλα κυρίαρχα θέματα, ο κ. Παπανδρέου επιμένει να φτιάξει "ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά". Απ΄ ότι φαίνεται, ήδη έχει εξαντλήσει τα πλεονεκτήματα που του προσέφερε η θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

    Αναφορικά με τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς τι τελικώς θα ισχύσει για τους ημιυπαίθριους και την απόσυρση Ι.Χ., ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «για τους ημιυπαίθριους χώρους η κυβέρνηση ακολουθεί ..."ημιυπαίθρια" πολιτική: ούτε εντός, ούτε εκτός, όπως εξάλλου και με τις αποσύρσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 31 October 2009 - 5:30:29 UTC