Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας"
  • [02] Αποφυλακίστηκε ο Μ.Χριστοφοράκος
  • [03] Διενέργεια έρευνας για θάνατο νεογνών
  • [04] Αιματηρό επεισόδιο στο Ζεφύρι
  • [05] Στο έλεος του χρόνου και του καιρού...
  • [06] "Χρεωκοπημένη τακτική"
  • [07] "Κοινωνικό έλλειμμα"
  • [08] Για το μεταναστευτικό
  • [09] Δίωξη για τη ρύπανση

  • [01] "Πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας"

    Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αφενός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αφετέρου θα βάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε βιώσιμη βάση είναι η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε από το Λουξεμβούργο όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, μετά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ενημέρωσε το Συμβούλιο των χωρών της ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη σημαντική επιδείνωση που σημείωσαν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στη μεγαλύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση που αντιμετωπίζει, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ανέφερε, ακόμη ότι καταγράφηκε πτώση των επενδύσεων κατά 20%, πτώση στον τουρισμό κατά 15% και στη ναυτιλία κατά 20%.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι το διπλάσιο από αυτό που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009. Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου η μεγάλη απόκλιση των δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα τόσο στο Συμβούλιο Eurogroup, όσο και στο Ecofin, προσπάθησε να παρουσιάσει με πειστικό τρόπο ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί το 2010 σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή, τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η στήριξη της εργασίας για τους νέους και η εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αυτούς τους τρόπους είναι αναγκαία και απολύτως συμβατή με το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση πόρων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ένας πρόσθετος δανεισμός με προσεκτικούς όρους, θεωρείται απαραίτητος, προκειμένου να καλυφθούν, μέχρι τα τέλη του χρόνου, ορισμένες συγκεκριμένες ανάγκες όπως για παράδειγμα, η καταβολή συντάξεων και οι μισθοί απλήρωτων καθηγητών.

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τον Ιανουάριο.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκατασταθεί και να κατοχυρωθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα στατιστικά δεδομένα. Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ο υπουργός, η ανεξαρτητοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτελεί προτεραιότητα.

    Ανησυχία για την ελληνική οικονομία

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί αυτή να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασαν χθες από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρός του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ.

    Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαν με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και για την απόλυτη - όπως ανέφεραν - διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Με αφορμή τέλος την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια εξέδωσε την κάτωθι γραπτή ανακοίνωση: «Συναντήθηκα σήμερα για πρώτη φορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία για τις δύσκολες υποχρεώσεις του. Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας. Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο».

    [02] Αποφυλακίστηκε ο Μ.Χριστοφοράκος

    Την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου και χρηματική εγγύηση 250000 ευρώ, αποφάσισε το Εφετείο της Βαμβέργης, ακυρώνοντας την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που έχουν εκδώσει οι ελληνικές αρχές.

    [03] Διενέργεια έρευνας για θάνατο νεογνών

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το θάνατο των τεσσάρων νεογνών στο Μαιευτήριο Αλεξάνδρα, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι. Σακελάκος.

    Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Αν. Ελευθεριάνο, ο οποίος καλείται να μελετήσει τα στοιχεία και ταχύτατα να αποφανθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν ποινικές ευθύνες και εις βάρος ποιων.

    Πριν από λίγες ημέρες στο «Αλεξάνδρα» κάποια νεογνά εμφάνισαν μικροβιαιμία καθώς μολύνθηκαν από το μικρόβιο serratia, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τέσσερα από αυτά.

    [04] Αιματηρό επεισόδιο στο Ζεφύρι

    Αιματηρό επεισόδιο με θύμα ένα 10χρονο αγοράκι έγινε μεταξύ δύο οικογενειών τσιγγάνων χθες στην διασταύρωση Μπουμπουλίνας και Σουλίου στο Ζεφύρι. Το παιδάκι δέχθηκε σκάγια κυνηγετικού όπλου στο πόδι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Όπως λένε οι γιατροί το τραύμα του είναι σοβαρό και τα επόμενα δύο 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας το επεισόδιο είναι συνέχεια ενός άλλου επεισοδίου για προσωπικές διαφορές που έγινε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στους συγγενείς του παιδιού και στα μέλη άλλης οικογένειας.

    Σήμερα οι "αντίπαλοι" πήγαν έξω από το σπίτι και άρχισαν να πυροβολούν με καραμπίνες. Οι άλλοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς μέχρι που τραυματίστηκε το παιδί και σταμάτησε το επεισόδιο, ενώ οι συμπλεκόμενοι εξαφανίστηκαν. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής που αναζητεί τους δράστες.

    [05] Στο έλεος του χρόνου και του καιρού...

    Στέκουν σιωπηλά στην άκρη της Δυτικής Μακεδονίας, στις παρυφές του όρους Βίτσι. Τα αρχοντικά των Κορεστίων, με το εντυπωσιακό πορτοκαλί τους χρώμα αποκαλύπτουν στο φως του ήλιου την ομορφιά τους, αλλά και τη θλίψη της εγκατάλειψης. Φέρνουν στο νου του επισκέπτη μνήμες μιας άλλης εποχής, της εποχής που οι λιγοστοί μάστορες έφτιαχναν λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο για να φτιάξουν πλινθιά. Δίπλα τους βρισκόταν όλο το χωριό για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός σπιτιού. Κάποιοι κουβαλούσαν τα πλινθιά, άλλοι τα έκοβαν, άλλοι έφερναν το χώμα και άλλοι το νερό. Οι μάστορες, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, έχτιζαν με τη δική τους τέχνη, που δεν έμαθαν από κανέναν, αλλά σκαρφίστηκαν μόνοι τους, δίνοντας στον τόπο μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική και έναν ιδιόμορφο χαρακτήρα.

    Σήμερα, στο έλεος του χρόνου και του καιρού έχουν παραδοθεί πάνω από 100 πλινθόκτιστα σπίτια που βρίσκονται εντελώς εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα στους οικισμούς - φαντάσματα Γάβρο, Κρανιώνα και Μαυρόκαμπο.

    «Οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν πριν από περίπου 60 χρόνια για να μεταναστεύσουν κυρίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Τα παιδιά τους δεν επέστρεψαν ή κάποια από αυτά που επέστρεψαν δεν κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους για την επισκευή κάποιου σπιτιού», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορεστίων Καστοριάς, Κώστας Αντωνιάδης.

    Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται άλλα εκατό πλινθόκτιστα σπίτια, στους οικισμούς Άγιος Αντώνιος, Μακροχώρι και Μελάς, που κατοικούνται και απολαμβάνουν τη φροντίδα των ιδιοκτητών τους. Πρόκειται για μετανάστες που γύρισαν στην πατρίδα, αναζήτησαν το σπίτι τους και το ξανάφτιαξαν.

    «Το τελευταίο πλινθόκτιστο σπίτι χτίστηκε το 1955. Μετά, έκαναν την εμφάνισή τους το τσιμέντο και τα τούβλα, παραγκωνίζοντας τον παραδοσιακό αυτό τρόπο χτισίματος που είναι μοναδικός στην περιοχή», λέει ο κ. Αντωνιάδης και αναφέρει με λύπη ότι, η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να βρει κάποιο τρόπο να συντηρήσει τα σπίτια αυτά, λόγω του ασαφούς ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

    «Οι ιδιοκτήτες είναι διασκορπισμένοι σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Οι προσπάθειες του Δήμου να εντοπίσει τους κληρονόμους δεν απέδωσαν καρπούς και έτσι τα σπίτια αυτά εγκαταλείφθηκαν», προσθέτει.

    Σήμερα, τα μυστικά της τέχνης της κατασκευής του πλινθόκτιστου σπιτιού έχουν χαθεί μαζί με τους τελευταίους μάστορες των Κορεστίων. Τα τελευταία δείγματα της τέχνης αυτής μπορεί να δει από κοντά ο περαστικός που θα επισκεφθεί τα Κορέστια, θα περπατήσει στα ορεινά κατάφυτα μονοπάτια και θα γευτεί τα μοναδικά φασόλια της Καστοριάς.

    Κείμενο: Π.Γιούλτση

    [06] "Χρεωκοπημένη τακτική"

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., σχολιάζοντας τις επαφές του υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

    «Η ΝΔ κατήγγειλε το 2004 ως "αναξιόπιστα" τα στοιχεία της Οικονομίας που είχε ανακοινώσει το ΠΑΣΟΚ Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ καταγγέλλει ως "αναξιόπιστα" τα στοιχεία της Οικονομίας που ανακοίνωσε η ΝΔ! Οι δύο αναξιόπιστοι εταίροι της εξουσίας συνεχίζουν τη γνωστή χρεωκοπημένη τακτική τους.

    Απβ το τέλμα μπορούμε να βγούμε μόνο με τρία πράγματα: Παραγωγή, παραγωγή, παραγωγή».

    Εξάλλου, αναφορικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κυπριακή Βουλή, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε τα εξής:

    «Όχι άλλη "τσίμπλα" στα μάτια του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάποιοι θέλουν προφανώς να τιμωρήσουν τους Έλληνες της Κύπρου για το "ΟΧΙ" στο ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες⦻

    [07] "Κοινωνικό έλλειμμα"

    "Έχει δημιουργηθεί ένας νέος εργασιακός μεσαίωνας" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αναφερόμενος στην Ολυμπιακή καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με την Επιτροπή απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής: "προχθές είχαμε μια φιέστα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Είχαμε τη φιέστα της νέας Ολυμπιακής. Πίσω όμως από τις φιέστες, τα τραγούδια και τα πολύχρωμα μπαλόνια υπάρχει μια οδυνηρή πραγματικότητα. 800 συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που πολλοί απ΄ αυτούς εργάζονται πάνω από δέκα χρόνια, έχουν χάσει τη δουλειά τους, είναι στο δρόμο. Χιλιάδες εργαζόμενοι που βγαίνουν στη σύνταξη περιμένουν ακόμα. Χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι για μετάταξη περιμένουν ακόμα".

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν ξεπουλιέται ο δημόσιος πλούτος, όταν νευραλγικοί τομείς της οικονομίας περνάνε υπό ιδιωτικό έλεγχο στην Ολυμπιακή, στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, τότε η ανεργία θα διογκώνεται και ο εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο περιέγραψε προεκλογικά και ο κ. Παπανδρέου, θα είναι μια πραγματικότητα για ευρύτερους τομείς της εργασίας.

    Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα διαψευστεί σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι: "αυτός είναι ο φόβος μας. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί ο φόβος μας. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν όμως ότι αναμένεται σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης σε μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες που άφηναν ένα παράθυρο ελπίδας".

    Για την οικονομία

    Για «τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ποσοστό της ανεργίας, το οποίο -όπως είπε- «έχει φτάσει στο 15%» αλλά «φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν» και τόνισε ότι «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει έξοδος από την κρίση με τους ανέργους στη χώρα μας να διευρύνονται δραματικά».

    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις μονόδρομες πολιτικές, έτσι όπως έρχονται από τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα. Πολύ γρήγορα θα απογοητευτούν όλοι όσοι είχαν προσδοκίες ότι από την κυβερνητική αλλαγή μπορεί να υπάρξει και μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής".

    "Χθες οι 20 από, τις 27 χώρες είπαν, έστω και σε ημιεπίσημο ύφος, ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον στενό βραχνά του Συμφώνου Σταθερότητας. Όταν εμείς, πριν από έναν χρόνο, λέγαμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, μας κατήγγειλαν ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές κι ότι θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ. Σήμερα αυτό είναι μια πραγματικότητα για τις 20 από τις 27 χώρες", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας, να διεκδικήσει η χώρα την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, προκειμένου να μας δοθεί παράταση ένα ή δύο χρόνια για τους όρους του Συμφώνου, να διαλύσουμε πλήρως το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Άλλωστε είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις μέσα σε 24 ώρες αναγκάστηκε ο Υπουργός Εργασίας να πάρει πίσω τις εξαγγελίες που είχε κάνει σε σχέση με το ασφαλιστικό των γυναικών.

    Αυτή η κοροϊδία των απογραφών και των καταγραφών πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί. Εμείς προτείνουμε μια ανεξάρτητη διακομματική επιτροπή ελέγχου στη Βουλή, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ώστε αυτή η κοροϊδία κάποια στιγμή να λάβει τέλος, είπε ο κ. Τσίπρας..

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τα stage ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "η αίσθηση που έχουμε εμείς είναι ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι αισθάνονται όμηροι πελατειακών σχέσεων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα και σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουν σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.Από κει και πέρα, η υπόθεση των stage για μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, γιατί αναδεικνύει το έλλειμμα αξιοκρατίας και αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος. Και έχουμε πει ότι ό,τι δεν είναι νόμιμο και ηθικό για το δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμο και ηθικό στον ιδιωτικό".

    [08] Για το μεταναστευτικό

    Τη μεταφορά της αρμοδιότητας του πολιτικού ασύλου από την αστυνομία στο Υπουργείο Εσωτερικών, την υποστήριξη των αστυνομικών τμημάτων στις ευαίσθητες περιοχές με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, την πρόσληψη, στα αστυνομικά τμήματα, μεταναστών, που θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους αλλοδαπούς, τη συμμετοχή, στο πολιτικό προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων, μεταναστών 2ης γενιάς, τη σύσταση Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και την τιμωρία όσων αστυνομικών «υποθάλπτουν φασιστικά στοιχεία», προκειμένου να ελεχθούν οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασισιστική απειλή».

    Ο υπουργός, συναντήθηκε με εκπροσώπους της οργάνωσης, προκειμένου να συζητηθούν οι καταγγελίες για χρήση βίας κατά την προσαγωγή αλλοδαπών και οι καταγγελίες για κακομεταχείριση - βασανισμό αλλοδαπών κατά την κράτησή τους σε αστυνομικά τμήματα.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε την πρόταση του, για αποδέσμευση της Αστυνομίας από την αρμοδιότητα του πολιτικού ασύλου, «συμβολική κίνηση δεδομένου ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες στο θέμα του πολιτικού ασύλου». Πρόσθεσε ότι η πρόταση πρόκειται άμεσα να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

    Οι εκπρόσωποι της «Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασισιστική απειλή» έθεσαν τέσσερα ζητήματα στον υπουργό.

  • Το πρώτο αφορά την απόδοση δικαιοσύνης στο θέμα του θανάτου του Πακιστανού Μοχάμεντ Καμράν. Σύμφωνα με την πρώτη ιατροδικαστική έκθεση, που διενεργήθηκε με ευθύνη της αστυνομίας, ο αλλοδαπός πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Η δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση, που έγινε εκ μέρους της «Κίνησης», απέρριψε τον ισχυρισμό του πνευμονικού οιδήματος. Επιπλέον εντοπίσθηκαν κακκώσεις, εκδορές και εγκαύματα. Η εσκεμμένη ταρίχευση του σώματος δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη δεύτερη ιατροδικαστική έκθεση, αλλά θα ακολουθήσει ιστολογική εξέταση.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Αρείου Πάγου στο θέμα του θανάτου του Καμράν. Όπως είπε «δεν επιλέγω να κάνω άλλη μια ΕΔΕ, διότι έτσι συνήθως τα ζητήματα ξεχνιούνται και γίνονται εσωτερικά της αστυνομίας».

  • Το δεύτερο ζήτημα, που έθεσαν οι εκπρόσωποι της «Κίνησης», αφορά την υπόθεση της απαγωγής των 28 Πακιστανών, η οποία έχει «κολλήσει» στον Εισαγγελέα, ενώ συγχρόνως -όπως σημείωσαν εκπρόσωποι της οργάνωσης- Πακιστανοί έχουν «τιμωρηθεί», άλλοι με αφαίρεση διαβατηρίων κι άλλοι με μη δυνατότητα επανεισόδου στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός απάντησε ότι είναι θέμα της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε, όμως, ότι στο πλαίσιο της αντοικτής μεταναστευτικής πολιτικής, που σκοπεύει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται και η ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού της οικογενειακής συνένωσης. Όπως σημείωσε «είναι τραγικό το σημερινό καθεστώς με χωρισμένες και εγκλωβισμένες οικογένειες».

  • Το τρίτο ζήτημα, που τέθηκε, ήταν η αντιμετώπιση των προσφύγων, η δράση της FRONTEX και τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Παγανής». Η οργάνωση ζήτησε από τον υπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα δημιουργήσει άλλα «στρατόπεδα» του ιδίου τύπου και ότι θα καταργήσει όσα υπάρχουν.

  • Τελευταίο τέθηκε το θέμα της «συνεργασίας αστυνομικών με φασίστες και τη Χρυσή Αυγή και το θέμα της αδράνειας της αστυνομίας στα τεκταινόμενα από τους φασίστες στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα».

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι εξετάζει το θέμα και τόνισε ότι «όποιος αστυνομικός έχει σχέση με τη Χρυσή Αυγή και φασιστικές οργανώσεις θα πάει σπίτι του».

    Επίσης, δήλωσε ότι στο άμεσο μέλλον τα αστυνομικά τμήματα στις ευαίσθητες περιοχές θα υποστηρίζονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, μετανάστες, ενώ μελλοντικά σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού των αστυνομικών τμημάτων θα συμμετέχει και η δεύτερη γενιά. Η αρχή θα γίνει με το τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα, που άμεσα θα «υποστηριχθεί» από κοινωνικούς επιστήμονες και αλλοδαπούς, οι οποίοι θα λειτουργούν ως διαμεσολαβητές με τους κρατούμενους. Ο υπουργός θα συννενοηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων για το άνοιγμα της παιδικής χαράς.

    Σε ό,τι αφορά εν γένει τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας, θα συσταθεί Ειδικό Γραφείο Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη.

    Συνέντευξη στα ΝΕΑ

    Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκαθαρίζει στα ΝΕΑ ότι στο εξής δεν θα σβήνονται οι κλήσεις της Τροχαίας και ο ίδιος θα προστατεύσει του αξιωματικούς της αστυνομίας από τις πιέσεις που θα δέχονται από πολιτικά στελέχη και παράγοντες.

    Επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι "η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι ούτε θα γίνει κολαστήριο ψυχών" και τονίζει ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή νέο αυστηρό και οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να περιοριστεί δραστικά η είσοδος των λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

    Παράλληλα ξεκαθαρίζει με απόλυτο τρόπο ότι τα γκέτο και τα άβατο στο κέντρο της πόλης θα τελειώσουν και μάλιστα πολύ σύντομα.

    [09] Δίωξη για τη ρύπανση

    Ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων είκοσι βιομηχανικών μονάδων για τη συστηματική ρύπανση της λίμνης Κορώνειας, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η δίωξη αφορά το πλημμέλημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

    Μετά από πολύμηνη έρευνα, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαβίβασε το πόρισμα που συνέταξε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Βάσει των στοιχείων του πορίσματος, ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος εισαγγελέας, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, προέβη στην άσκηση διώξεων για την υπόθεση.

    Οι παραπάνω βιομηχανικές μονάδες κατηγορούνται -μεταξύ άλλων- ότι εκφόρτιζαν τα λύματά τους απευθείας στη λίμνη, χωρίς τον προαπαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις είναι μία γαλακτοβιομηχανία, βαφεία και βουστάσια.

    Παράλληλα, αναμένεται το επόμενο διάστημα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν -για την ίδια υπόθεση- ευθύνες σε βάρος στελεχών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 October 2009 - 6:30:31 UTC