Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απομακρύνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης με τον αστεροειδή "Άποφι"
  • [02] Ακτιβιστές ...εν δράσει
  • [03] Ιστορικές συμφωνίες
  • [04] Συνεργασία Κίνας-Ρωσίας

  • [01] Απομακρύνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης με τον αστεροειδή "Άποφι"

    Μειώθηκαν οι πιθανότητες πρόσκρουσης του μεγάλου αστεροειδή "Άποφι" στη Γη το 2036, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της NASA, η οποία υποβάθμισε την απειλή.

    Ο "Άποφις", ο οποίος έχει μέγεθος όσο περίπου δυόμισι ποδοσφαιρικά γήπεδα, προσήλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όταν ανακαλύφθηκε το 2004 και χαρακτηρίστηκε δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας, με πιθανότητες που αρχικά εκτιμήθηκαν σε μια στις 45.000 να πέσει πάνω στη Γη στις 13 Απριλίου 2036. Η νέα εκτίμηση κατεβάζει πλέον τις πιθανότητες σε μια στις 250.000, σύμφωνα με τα πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ.

    Οι νέοι υπολογισμοί έγιναν από επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια και θα ανακοινωθούν σήμερα στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης στο Πουέρτο Ρίκο.

    "Η βελτιωμένη εκτίμηση για την πορεία του αστεροειδή σημαίνει ότι ο Άποφις συνιστά μια ευκαιρία να τον μελετήσουμε επιστημονικά και όχι να τον φοβόμαστε", δήλωσε ο Ντον Γιέομανς, διευθυντής στη NASA του γραφείου παρακολούθησης των αντικειμένων που πλησιάζουν τη Γη.

    Αρχικά οι αστρονόμοι είχαν εκτιμήσει ότι ο μήκους 270 μέτρων αστεροειδής είχε όχι αμελητέες πιθανότητες (2,7%) να πέσει στη Γη το 2029, αλλά οι κατοπινοί υπολογισμοί απέκλεισαν τελικά αυτή την πιθανότητα, καθώς εκτιμήθηκε ότι ο Άποφις, εκείνη την ημερομηνία, θα περάσει σε απόσταση περίπου 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας.

    [02] Ακτιβιστές ...εν δράσει

    Περισσότεροι από τριάντα ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace σκαρφάλωσαν στη σκεπή του παλατιού του Ουέστμινστερ, έδρα του βρετανικού Κοινοβουλίου στο κέντρο του Λονδίνου, για να διαμαρτυρηθούν κατά της αύξησης της θερμοκρασίας της γης.

    Οι αστυνομικοί του κοινοβουλίου δεν έκαναν καμία σύλληψη, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας του Λονδίνου.

    Οι διαδηλωτές που είχαν την πρόθεση να μείνουν στην σκεπή όλη νύχτα για να περιμένουν την άφιξη των βουλευτών, την Δευτέρα το πρωί, για να τους κάνουν να υπογράψουν ένα μανιφέστο, άπλωσαν ένα πανό που έγραφε: "αλλάξτε πολιτική, σώστε το κλίμα".

    "Πρέπει να αυξήσουμε την ένταση της συζήτησης διότι δεν μένει πλέον πολύς χρόνος. Είναι ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα...και υπάρχουν ακόμη τόσα πράγματα που πρέπει να γίνουν", δήλωσε ένας αξιωματούχος της Greenpeace ο Τζόν Σάουβεν.

    "Αν θέλουμε να αναπτύξουμε νέες ανταγωνιστικές βιομηχανίες και να επιλύσουμετο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να περάσουν το μήνυμα , όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις", πρόσθεσε.

    Καθώς η σύνοδος του κοινοβουλίου αρχίζει αύριο μετά τις θερινές διακοπές , "υπάρχει πραγματικά μια χρυσή ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χάσουμε για να σκεφτούν για το μέλλον τα πολιτικά κόμματα και να συνειδητοποιήσουν" τις προκλήσεις "που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι μελλοντικές γενιές", τόνισε τέλος ο Σάουβεν.

    [03] Ιστορικές συμφωνίες

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας έλυσαν τις διαφορές της τελευταίας στιγμής και υπέγραψαν το Σάββατο στη Ζυρίχη τις συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεων τους που είχαν παγώσει εδώ και περισσότερο από ένα αιώνα από τη μνήμη των σφαγών των Αρμενίων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι δυο υπουργοί έσφιξαν τα χέρια για αρκετό χρόνο μετά την τελετή της υπογραφής , που καθυστέρησε για περίπου τρεισήμισι ώρες λόγω μιας "δυσκολίας της τελευταίας στιγμής" που αφορούσε τις ομιλίες που επρόκειτο να εκφωνηθούν.

    Τελικά δεν εκφωνήθηκε καμία ομιλία.

    "Αγκάθι" η γενοκτονία

    Το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων, που η Αρμενία χαρακτηρίζει γενοκτονία, ήταν η αιτία της καθυστέρησης στην υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία, όπως δήλωσε χθες αρμενική διπλωματική πηγή.

    Ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει ιστορική αυτή την υπογραφή, προειδοποιώντας ότι η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη. "Μια πόρτα μισάνοιξε για την επίλυση ενός προβλήματος που θεωρούσαμε άλυτο, αφού είναι βαθειά ριζωμένο στην ιστορία", γράφει η εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

    Πολλοί αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην επικύρωση των συμφωνιών από τα δύο κοινοβούλια, και κυρίως από το αρμενικό, όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν εγκατέλειψε τη θέση της γενοκτονίας. Αλλά και το τουρκικό κοινοπβούλιο θα ζητήσει να υπάρξει συμφωνία με την Αρμενία για το μέλλον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τονίζει η εφημερίδα Ραντικάλ.

    Το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει νέα αστάθεια στον Καύκασο.

    "Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί ότι το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

    Ικανοποιημένη δήλωσε η Χ. Κλίντον

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι μπορούν για να χτίσουν πάνω στο "ορόσημο" που επέτυχαν η Τουρκία και η Αρμενία με την υπογραφή των πρωτοκόλλων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους.

    Η Κλίντον, που δήλωσε "πολύ ικανοποιημένη" από την υπογραφή των συμφωνιών αυτών, πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες είχαν κάποιες ανησυχίες που καθυστέρησαν την υπογραφή των πρωτοκόλλων, στην τελετή που έγινε στη Ζυρίχη.

    "Υπήρξαν ανησυχίες και από τις δύο πλευρές", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον στους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας πάντως "ιστορική" τη συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μεσολάβησε ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας για να τους πείσει να υπογράψουν τις συμφωνίες, λέγοντάς τους ότι το ζήτημα ήταν πολύ σοβαρό και δεν έπρεπε να επιτρέψουν να οδηγηθεί σε αποτυχία.

    Υστερα από πολύωρη καθυστέρηση, η οποία οφειλόταν στη φρασεολογία των εγγράφων, ο Αχμετ Νταβούτογλου και ο Εντουαρντ Ναλμπαντιάν υπέγραψαν τελικά χθες τα δύο πρωτόκολλα και αντάλλαξαν χειραψία. Τα πρωτόκολλα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή διπλωματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    "Είπα επανειλημμένα στις δύο πλευρές ότι το θέμα είναι σοβαρό, πρέπει να πετύχει", είπε η Χίλαρι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης από την Ελβετία προς το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με βρετανούς αξιωματούχους. "Τους είπα ότι θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία δυσκολίες στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, αλλά πρέπει να τα υπογράψουν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση".

    Η Χίλαρι δήλωσε ότι τηλεφώνησε πολλές φορές στον πρόεδρο Ομπάμα στη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

    [04] Συνεργασία Κίνας-Ρωσίας

    Η Ρωσία και η Κίνα θα προχωρήσουν από κοινού στην εκμετάλλευση αρκετών κοιτασμάτων στη Σιβηρία, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Βεντομόστι, επικαλούμενη το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2009-2018.

    Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 205 κοινά έργα για τις μεθοριακές περιοχές εγκρίθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Χου Τζιντάο σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "σχεδόν όλα τα έργα στο ρωσικό έδαφος στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πρώτων υλών της ανατολικής Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής".

    "Η Ρωσία είναι έτοιμη να θέσει σε κοινή εκμετάλλευση κοιτάσματα γαιάνθρακα, σιδηρομεταλλευμάτων και πολύτιμων μετάλλων", διευκρινίζεται.

    Από την πλευρά τους, "οι Κινέζοι θα κατασκευάσουν στη βορειοανατολική πλευρά της Κίνας εργοστάσια παραγωγής κασσίτερου, μολύβδου, πλακών χαλκού και τούβλων", αναφέρει το δημοσίευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 October 2009 - 6:30:22 UTC