Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης ο νομός Ηλείας"
  • [02] Ανοικτό το θέμα της διαδικασίας εκλογής
  • [03] Νέα 48ωρη απεργία λιμενεργατών
  • [04] Νέα δημοσκόπηση
  • [05] Εγκαίνια Ταινιοθήκης της Ελλάδος
  • [06] Επαναλειτουργία και διακοπή σταθμών του ΗΣΑΠ
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 12/10/2009
  • [08] "Στο ΚΚΕ το βάρος"
  • [09] "Ενδιαφέρουσα περίοδος"
  • [10] "Αόριστες προτάσεις"

  • [01] "Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης ο νομός Ηλείας"

    Στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Πόλης των Αθηνών από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής που διοργανώνει στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ο Δήμος Αθηναίων θα παραστεί στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρπίλη, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο και τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο, Γιόσεφ Ασεμπίγιο, θα επισκεφθεί, τις Ολυμπιακές Eγκαταστάσεις Ελληνικού και Φαλήρου.

    "Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης ο νομός Ηλείας"

    Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε χθες με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, περιοχή που, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, θα επισκεπτόταν πρώτη ως πρωθυπουργός.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

    Συνοδευόμενος από τους "κατ' εξοχήν αρμόδιους υπουργούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής" Δ. Ρέππα, Κ. Μπατζελή, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη και Π. Γερουλάνο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή "ως χρέος της πολιτείας".

    Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο Ισπανός αρχιτέκτονας-χωροτάκτης και αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, Γιόσεφ Ασεμπίγιο, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα συμβάλει μαζί με τους υπουργούς και τους Ελληνες επιστήμονες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τόσο η παρουσία του κ. Ασεμπίγιο όσο και η συμβολή του, αποτελούν "μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά τη διεθνή κοινή γνώμη". "Θυμάμαι καλά ότι η ανησυχία σας ήταν ότι θα σας ξεχάσει η πολιτεία μόλις φύγουν οι κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας. Δυστυχώς, ο φόβος σας ήταν δικαιολογημένος" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που πήρε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 .

    "Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, νομοσχέδιο στη Βουλή, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση, χρήματα για την ανασυγκρότηση, ολοκληρώσαμε διαγωνισμό για την ανάδειξη προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. "Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου και "διαβεβαίωσε" ότι "οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξεις" και πως "μετά τον απαραίτητο διάλογο και επικαιροποίηση όπου χρειάζεται θα ψηφίσουμε άμεσα το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα ενσωματώνει τις ανησυχίες και τις ελπίδες των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και άλλα που δημιουργούν την υποδομή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη. Χαρακτήρισε δε ως στοίχημα για την Ελλάδα να μπορέσει να οικοδομηθεί πάνω στις πληγές των πυρκαγιών και των σεισμών, αυτό το πρότυπο ανάπτυξης. Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο θα συνδυαστεί με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης και είπε ότι γι' αυτό προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. "Ολα αυτά θα γίνουν με την κινητοποίηση του πολίτη και των φορέων, αλλά και των κεφαλαίων" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Αργότερα, σε ανοιχτή ομιλία που απηύθυνε στους πολίτες της Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τους θανάτους, τις φυσικές καταστροφές και τις καταστροφές των κατοικιών το 2007, ως πραγματική τραγωδία και τόνισε ότι "ξεκινάμε επίπονη και κοπιαστική δουλειά, γιατί οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα". Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει από την καταστροφή αυτή να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να οργανωθεί το κράτος έτσι, ώστε να υπάρχει πρόληψη και η αντιμετώπιση παρόμοιων καταστροφών να είναι άμεση και επαρκής. Επισήμανε δε, ότι "πρέπει να δώσουμε νέο περιεχόμενο στη ζωή των πολιτών με όραμα και όχι πελατειακά". "Η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και εξήγησε ότι η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή της Πράσινης Ανάπτυξης, καθώς είναι προικισμένη σε όλους τους τομείς.

    "Τώρα είναι η δική μας σειρά, της πολιτείας", είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι "θα είμαστε πάντα δίπλα σας". Κάλεσε δε τους πολίτες να γίνουν "συνοδοιπόροι στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε για μια νέα πατρίδα που θα αναδεικνύει ό,τι καλύτερο έχει".

    Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι υπουργοί που συνόδευσαν τον κ. Παπανδρέου. Η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη είπε μεταξύ άλλων ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κεντρικός στόχος για την Ηλεία και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η περιοχή να γίνει πρότυπο πράσινος νομός στον τομέα της ενέργειας, στη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το υπουργείο θα παίξει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό για την ανασυγκρότηση

    Επιπλέον, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για "αναγέννηση" της ελληνικής γεωργίας, που θα αξιοποιεί και δεν θα καταστρέφει το περιβάλλον, που δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη διαχείρισής τους. Είπε, ακόμη, ότι θα είναι η γεωργία αποκεντρωμένη και με στοχοθετημένες δράσεις σε κάθε περιφέρεια.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι ο θυμός και η απελπισία που ένιωθε κάθε πολίτης πριν δύο χρόνια πρέπει να γίνουν πηγή ελπίδας και πως πρέπει να υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση για να γίνει αυτό πράξη. Είπε, μάλιστα, ότι η περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πως απαιτούνται συνέργιες μεταξύ του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού για να δώσουμε αξία σε αυτά που πραγματικά μας νοιάζουν ως Ελληνες.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι για την πρωτοφανή καταστροφή του 2007 δεν υπάρχει ένα πόρισμα των υπηρεσιών του κράτους "όχι να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα, αλλά για να αποδώσει υπηρεσιακές ευθύνες".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και ότι "δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή".

    Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι έγινε μια "μικρή επανάσταση" με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο και είπε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, αλλά και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης ανακήρυξε τον κ. Παπανδρέου επίτιμο δημότη.

    Εξάλλου, πριν την πραγματοποίηση της σύσκεψης στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και συνομίλησε με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους.

    Ο Γ. Παπανδρέου χαιρετίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Αρμενίας

    Ο Προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία, για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

    ''Καλωσορίζω την ιστορική αυτή συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και εξαίρω την προσπάθεια και την πολιτική βούληση στην οποία οι δύο ηγέτες επενδύουν, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές και να εργαστούμε προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή που είναι προς το συμφέρον όλων μας'' , δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.

    Οι ιστορικές συμφωνίες υπογράφτηκαν χθες στη Ζυρίχη, μετά από πολύμηνες συνομιλίες υπο την αιγίδα της Ελβετίας. Ήδη τον Απρίλιο είχε συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του καθεστώτος των κλειστών τουρκικών συνόρων με την Αρμενία που ίσχυε από το 1993, εξαιτίας της διένεξης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

    [02] Ανοικτό το θέμα της διαδικασίας εκλογής

    Μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος στην εκλογή προέδρου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταφέροντας τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, η οποία έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι τέσσερις ενδιαφερθέντες για την εκλογή προέδρου Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο, αφού συγκληθεί ως Σώμα, έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ακόμη και την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου και συμμετοχή της κομματικής βάσης. Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής, σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

    Η οργανωτική επιτροπή κατέληξε επίσης στις εξής αποφάσεις:

    - Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος.

    - Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με γραπτή δήλωση, που θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2009, στις 8 το βράδυ. Για να γίνει όμως τυπικά δεκτή η υποψηφιότητα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου το αργότερο μέχρι την 22 Οκτωβρίου 2009, πάλι μέχρι τις 8 το βράδυ, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων. Διευκρινίζεται ότι κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υπογράψει μόνο μία υποψηφιότητα.

    - Ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό.

    Ο πρόεδρος και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, είπε ακόμη στην δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζουν και εξαίρουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης των τεσσάρων ενδιαφερθέντων για να θέσουν υποψηφιότητα, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα το Σάββατο το βράδυ στην πρόσκληση της Επιτροπής να εκθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους ως συμβολή τους στην επίτευξη του κοινού στόχου όλων, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συνεδρίου και ταυτόχρονα για τη διασφάλιση της αρραγούς ενότητας του κόμματος.

    Προτάσεις στην Οργανωτική Επιτροπή

    Τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τη δικαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν οι φερόμενοι ως υποψήφιοι στην Οργανωτική Επιτροπή του εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος που συνεδρίασε χθες στη Ρηγίλλης.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και την προετοιμασία που πρέπει να υπάρξει μέχρι την εκλογή.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

    "Η κα Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Ψωμιάδης παρέστησαν στις εργασίες της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου συνεδρίου ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή της. Η επιτροπή τους ευχαρίστησε πάρα πολύ και ειλικρινά για το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση. Και οι τέσσερις υπέβαλαν, με διάθεση να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία του συνεδρίου, σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες έγιναν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε άριστο κλίμα που επιβεβαιώνει τη διάθεση και την απόφαση όλων να διασφαλίσουν την ενότητα της ΝΔ και μια πορεία για το καλύτερο δυνατό συνέδριο".

    Οι εργασίες της επιτροπής συνεχίζονται λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των φερόμενων ως υποψηφίων.

    [03] Νέα 48ωρη απεργία λιμενεργατών

    Νέα 48ωρη απεργία, για σήμερα Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου και αύριο Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, αποφάσισαν η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας -ΟΜΥΛΕ- και η Ένωση Λιμενεργατών με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της σύμβασης εγκατάστασης στο ΣΕΜΠΟ Νέου Ικονίου της κινεζικής εταιρείας Cosco.

    Στην ανακοίνωσή τους οι 1.500 λιμενεργάτες καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να "παγώσει" η εγκατάσταση των Κινέζων στο πρώτο εμπορικό λιμάνι της χώρας, ενώ επισημαίνουν ότι διεκδικούν να υπάρξει αναστροφή της εκποίησης του κερδοφόρου και με αναπτυξιακές δυνατότητες Σταθμού Εμπορευματοκιβοτίων.

    [04] Νέα δημοσκόπηση

    Το 83% των πολιτών διάκειται ευνοϊκά έναντι της νέας κυβέρνησης, ενώ θετική γνώμη για το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει και το 70% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από την Public Issue για την "Καθημερινή" και τον "Σκάι".

    [05] Εγκαίνια Ταινιοθήκης της Ελλάδος

    Στην γωνία της Ιεράς οδού με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, δυο βήματα από τον Κεραμεικό, εκεί που κάποτε λειτουργούσε ο θερινός κινηματογράφος Λαϊς, εγκαινιάστηκε επισήμως χθες η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνοντας σάρκα και οστά όχι μόνο στο όραμα της ιδρύτριάς της, Αγλαϊας Μητροπούλου αλλά και στις προσδοκίες των πολιτών.

    Τώρα πια η Ταινιοθήκη, μπαίνει στον 21ο αιώνα, υπερσύγχρονη, με ένα κτίριο 1785 τ.μ., δύο αίθουσες προβολών 200 θέσεων και 50 αντίστοιχα, εργαστήρια συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης σπάνιων ταινιών, βιβλιοθήκη, φουαγιέ και έναν εξώστη μαγικό, με την κτιστή οθόνη του θερινού σινέ Λαϊς, και τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές, να βλέπει προς την Ακρόπολη.

    Άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο, με πολλούς καλούς φίλους και υποστηρικτές της, με σκηνοθέτες που μεγάλωσαν μαζί της ακολουθώντας την από την δεκαετία του 60 έως σήμερα. Και περιμένει τους νέους εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες και κινηματογραφόφιλους, να ανακαλύψουν τους 10000 τίτλους και να απολαύσουν τους χώρους της.

    `` Δεν καταφέραμε μόνο μετά την πυρκαγιά του 1997 στην οδό Κανάρη να στεγαστούμε σήμερα σε ένα ωραιότατο κτίριο αλλά κατορθώσαμε και μια μικρή προσωπική συλλογή ταινιών να την αυξήσουμε. Ειμαστε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων -FIAC ``, τόνισε η Μαρία Κομνηνού, κόρη της Αγλαϊας Μητροπούλου και γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης, καλωσορίζοντας και τους αντιπροσώπους πολλών χωρών- μελών της FIAC.

    Ο πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Νίκος Κούνδουρος, χαιρέτισε τα εγκαίνια με μια μικρή και αναγκαία αναδρομή στο ιστορικό στέγασης της Ταινιοθήκης γιατί, όπως είπε, `` είναι φανερό ότι αυτό το κτίριο δεν μας το χάρισε κανείς``.

    Ένας αγώνας δρόμου, που ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, από τον εντοπισμό κατ΄αρχήν και την αγορά, με διαμεσολάβηση Κ. Λαλιώτη, του εγκαταλελειμμένου συνεργείου αυτοκινήτων που στο δώμα του στεγαζόταν ο θερινός κινηματογράφος Λαϊς. Η έγκριση και εξασφάλιση των κονδυλίων από το Γ΄ΚΠΣ, του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Νίκου Μπελαβίλα, στον οποίο εξαρχής, το 1999, είχε αποταθεί ο Νίκος Κούνδουρος.

    Σε μήνυμά του, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, τη βραδιά των εγκαινίων ``ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο και τον ελληνικό πολιτισμό`` και πως το υπουργείο,στο νέο του ξεκίνημα, θα σταθεί στο πλευρό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

    Ανάμεσα στους παλιούς, πιστούς φίλους της Ταινιοθήκης, παραβρέθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια, οι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κ. Βρεττάκος, Δ. Χρονόπουλος, Μ. Ευστρατιάδης, ο νυν πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου Γ. Παπαλιός, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Φίλιππος Κουτσάφτης, η Πένυ Παναγιωτοπούλου,ο Σταύρος Καπλανίδης, ο υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο βουλευτής του Συριζα Θ. Δρίτσας κ.ά.

    [06] Επαναλειτουργία και διακοπή σταθμών του ΗΣΑΠ

    Παραδίδεται και πάλι στο επιβατικό κοινό, από σήμερα η αποβάθρα καθόδου στο σταθμό Πετράλωνα, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί λόγω έκτέλεσης έργων.

    Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΗΣΑΠ, από σήμερα τίθεται εκτός λειτουργίας η άνοδος του σταθμού ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 12/10/2009

  • Η Υπ. Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου θα επισκεφθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ. τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας - 09:30:00, Αθήνα/Λ Μεσογείων 14-18.

  • Ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους θα έχει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη - 11:00:00, Αθήνα/Υπ. Περιβάλλοντος-Αμαλιάδος.

  • Επίσκεψη του Π/Θ Γ. Παπανδρέου στον Βράχο της Ακρόπλης - 11:00:00, Αθήνα/Ακρόπολη.

  • Παρουσίαση του βιβλίου των Αθανάσιου Ελλις και Μιχάλη Ιγνατίου με τίτλο "Ιμια - Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών" - 12:00:00, Αθήνα/"Μετρόπολις"-Πανεπιστημίου 54. Θα μιλήσουν οι Αλέξης Παπαχελάς και Γιώργος Χαρβαλιάς.

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου ντοκιμαντέρ της οργάνωσης "Καλλιστώ", με τίτλο: "Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ελλάδα. Από τη σύγκρουση στη συνύπαρξη...", στην ΕΣΗΕΜ-Θ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Στρ. Καλλάρη 5.

  • Συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ - 12:00:00, Αθήνα/Ρηγίλλης.

  • Συνέντευξη Τύπου του ΣΒΒΕ (στα γραφεία του) και της Eurobank για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας διοργάνωσης συνεδριακών εκδηλώσεων με τίτλο: ΣΒΒΕ - Eurobank EFG: Βιομηχανία 2020", Περιφερειακή Ανάπτυξη - Καινοτομία - Εξωστρέφεια». - 12:30:00, Θεσσαλονίκη/Γραφεία ΣΒΒΕ.

  • Ο Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Γερουσίας του Καζακστάν και Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Kassym-Jomart Tokayev - 13:00:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Επίσκεψη του Π/Θ Γ. Παπανδρέου στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Φαλήρου -Ελληνικού - 13:00:00, Ελληνικό/Φάληρο-Ελληνικό.

  • Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης θα δώσει το εναρκτήριο μάθημα στο Οικονομικό Τμήμα του ΑΠΘ, με θέμα: "Τι μπορούν να διδαχθούν οι φοιτητές των Οικονομικών Επιστημών από την κρίση". - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ, Σχολή ΝΟΠΕ.

  • Εγκαίνια του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης από το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/Νέο δημαρχείο.

  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιόλιου "Σκιές της πόλης-Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας" - 19:00:00, Αθήνα/Παλαιά Βουλή. Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Μωυσής Κωνσταντίνης - Θα μιλήσουν οι Θάνος Βερέμης, Νίκος Μπακουνάκης.

  • Γιορτή του περιοδικού "Διαβάζω" - 19:00:00, Αθήνα/"Μετρόπολις"- Πανεπιστημίου 54 και Εμμαν. Μπενάκη.

  • Διαδοχικές συναντήσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τη διοίκηση του ΟΛΠ και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ΥΕΝΑΝΠ , -Στις 9:00 π.μ. θα συναντηθεί με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    -Στις 10:30 π.μ. θα συναντηθεί με την διοίκηση του Ο.Λ.Π.

    -Στις 11:30 π.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (4η αγωνιστική) - 18:00:00, Πιερικός-Ολυμπιακός Βόλου (ΕΤ3)

    [08] "Στο ΚΚΕ το βάρος"

    Στο ΚΚΕ πέφτει το βάρος της αντεπίθεσης στην επίθεση που θα δεχθούν τα λαϊκά στρώματα εκτίμησε η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε εκδήλωση της κομματικής οργάνωσης Πειραιά για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το "να σηκώσουμε το κίνημα πάνω απ΄όλα και αυτό το βάρος πέφτει στο ΚΚΕ".

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων για μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση, αφού, όπως είπε, οι εκατό πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης θα είναι μια εφ' όλης της ύλης επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην υγεία, την παιδεία και την πρόνοια.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ θα πιέζει από δεξιά για ακόμη περισσότερο αντιλαϊκά μέτρα, ενώ προέβλεψε ότι την επόμενη περίοδο θα ενταθεί ο αντικομμουνισμός.

    Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ

    "Η νέα κυβέρνηση θα διαψεύσει πολύ πιο γρήγορα, από κάθε προηγούμενη φορά , κάθε ελπίδα και προσδοκία των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, των γυναικών", εκτιμά το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε μακροσκελή ανακοίνωσή του που αναφέρεται στα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και τις θέσεις του ΚΚΕ.

    Το Πολιτικό Γραφείο αναφέρει ότι το ΚΚΕ πιστεύει στο λαό, στο εργατικό κίνημα, στη δυναμική της συμμαχίας του με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις του κινήματος, των αυτοαπασχολουμένων και της φτωχής αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα. Η ευθύνη του , προσθέτει, γίνεται ακόμα πιο μεγάλη για τη συσπείρωση δυνάμεων, την οργάνωση των λαϊκών μαζών, την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, την αντεπίθεση και σημειώνει ότι η μετεκλογική δυναμική της παρέμβασης του ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να γίνει ευρύτερη και αποτελεσματικότερη.

    Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα διευρύνουν την επικοινωνία τους με τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ώστε να διαμορφωθεί ένα ενιαίο μέτωπο από τα κάτω, εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας, των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων, τονίζει το Πολιτικό Γραφείο και προσθέτει:

    "Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Η νέα κυβέρνηση θα διαψεύσει πολύ πιο γρήγορα από κάθε προηγούμενη φορά κάθε ελπίδα και προσδοκία των ανθρώπων του μόχθου, της νεολαίας, των γυναικών. Οτι δηλαδή μπορεί να αποτελέσει πιο φιλολαϊκή εκδοχή της ίδιας πολιτικής, ότι μπορεί να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και της ΕΕ. Θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αγοράς, ότι δε διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα, η ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και γενικότερα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ".

    Σύμφωνα με το ΠΓ του ΚΚΕ "ήδη εμφανίζονται ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αναγνωρίζουν ότι ψήφισαν με μισή καρδιά" και τονίζει ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί η ανάκαμψη του κινήματος, να αντιμετωπισθεί η ενίσχυση του κλίματος απογοήτευσης. Να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

    Οσον αφορά τη διακυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΓ του ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει την περαιτέρω θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια, χρησιμοποιώντας και εναλλάσσοντας την καταστολή με την ενσωμάτωση. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου δήλωσαν ήδη τη στήριξή τους στη νέα κυβέρνηση και κατά συνέπεια "μονόδρομος είναι η εργατική αντεπίθεση, η ένταση της ταξικής πάλης απέναντι στις αντιλαϊκές συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και του σχεδίου της ΕΕ για ανάκαμψη".

    Για τη ΝΔ το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ανεξάρτητα πώς θα διαχειριστεί τη βαριά ήττα της, θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των αντεργατικών, αντιλαϊκών γενικότερα αναδιαρθρώσεων. Δε θέλει και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή των λαϊκών διεκδικήσεων.

    Για τα άλλα κόμματα το ΠΓ αναφέρει ότι "ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, θέτουν εμπόδια στο ριζοσπαστικό περιεχόμενο και στη μαχητική κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, καθώς η προγραμματική κατεύθυνσή τους δεν έρχεται σε ριζική εναντίωση με την εξουσία των μονοπωλίων και τον ευρωμονόδρομο. Συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της πλουτοκρατίας με τη θέση τους ότι θα ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τις "υποσχέσεις της" ή με τη λογική ότι θα στηρίξουν τα "θετικά", θα ασκήσουν κριτική στα "αρνητικά". Συμβάλλουν στην αναμόρφωση του "διπολισμού" που έχει ανάγκη η αστική τάξη με τη μορφή της κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς, για αποτελεσματική ενσωμάτωση στον ευρωμονόδρομο".

    Για το μετεκλογικό τοπίο, το ΠΓ του ΚΚΕ αναφέρει ότι είναι "επιτακτική η ανάγκη για ανάκαμψη του κινήματος, με ακρογωνιαίο λίθο το εργατικό κίνημα, την προώθηση της εργατικής συμμαχίας με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της φτωχής αγροτιάς και των μικρών εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών. Χρειάζεται πολύ γρήγορα να μπουν σε κίνηση αναξιοποίητες εφεδρείες, να ενεργοποιηθούν εργατοϋπάλληλοι, νέοι και νέες που ψήφισαν το ΚΚΕ, όσοι και όσες, πάρα το ριζοσπαστικό προβληματισμό τους, δεν έφθασαν στη ριζοσπαστική πολιτική ψήφο υπέρ του ΚΚΕ." Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι "δεν πρέπει να δοθεί καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός και πνεύμα αναμονής από το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ".

    Το ΚΚΕ, καταλήγει η ανακοίνωση τουΠολιτικού Γραφείου, "θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να αποκτήσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα γενικότερα δυναμισμό, ώστε να ανυψωθεί σε παράγοντα αλλαγών και ανατροπών. Θα υπερασπισθεί, χωρίς να λυπηθεί κόπους και θυσίες, τα συμφέροντα του λαού, θα αντιπαρατεθεί σε κάθε απόπειρα να υποταχθεί το κίνημα στην πολιτική συναίνεσης και υποταγής".

    [09] "Ενδιαφέρουσα περίοδος"

    Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, ο οποία προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συνεδρίασε στα γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του πέτυχε το στόχο του, αυξάνοντας κατά 50% τους βουλευτές, για τη νέα εκλογική περίοδο. Εκτίμησε ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα, εξαιτίας, όπως είπε, των επιλογών του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, λέγοντας ότι "εκπληρώθηκε ο στόχος του Νίμιτς".

    Επίσης ανακοίνωσε ότι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ θα εκπροσωπεί ο Αστέριος Ροντούλης, με αναπληρωτές τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Αϊβαλιώτη.

    Γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο ΛΑΟΣ θα προτείνει για τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής τον Βαΐτση Αποστολάτο.

    [10] "Αόριστες προτάσεις"

    "Σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα επίσκεψη του στην Ηλεία ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά τις αορίστου περιεχομένου προτάσεις αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών που είχε καταθέσει ως σχέδιο νόμου το 2008 το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εξειδικεύσει ούτε το ποσό που χορηγείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ούτε και την πηγή χρηματοδότησής του", τονίζει σε ανακοίνωσή του αναφορικά με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ηλεία ο Συνασπισμός.

    "Ταυτόχρονα", συνεχίζει η ανακοίνωση, "δεν απάντησε τι θα κάνει ως κυβέρνηση με την αντιμετώπιση των αιτιών που προξενούν τέτοιου μεγέθους καταστροφές και είναι το ισχύον μοντέλο δασοπυρόσβεσης που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το 1998 αλλά και ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ.

    Ο ΣΥΝ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών μέσω Ειδικού Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, όσο και για την προώθηση του δασολογίου και των δασικών χαρτών ώστε να μην υπάρξουν δυνατότητες καμιάς αλλαγής χρήσης στις καμένες εκτάσεις και να επιτευχθεί η ταχεία αναδάσωσή τους", καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 October 2009 - 4:30:32 UTC