Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Συνεδριάζει η Επιτροπή Συνεδρίου της ΝΔ
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να οργανώσουν την πάλη τους"
  • [05] "Ο ΛΑΟΣ πέτυχε το στόχο του"
  • [06] "Νέος μονόδρομος"

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη

    Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο.

    Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γ. Προβόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

    "Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο κ Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας παρά είναι σοβαρή για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες και "βέβαια ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας".

    Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε".

    Ερωτηθείς για το εάν το χρέος θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να είπαν σήμερα στελέχη της ΝΔ, που πέρασαν από το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι σήμερα θα είναι η δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου χρέους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου και πως από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η στιγμή.

    Σε ερώτηση για το ποια μέτρα πρότεινε ο κ. Γ.Προβόπουλος και για το αν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και σε εκείνα που η κυβέρνηση έχει κατά νου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν θα μπούμε σε μέτρα", προσθέτοντας ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκ του θεσμικού του ρόλου προτείνει μια σειρά πράγματα και ότι η κυβέρνηση στη συνέχεια παίρνει τις αποφάσεις της και εκτελεί.

    Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι είχε μια εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

    "Τους ενημέρωσα σε βάθος για τις συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη, τους ενημέρωσα, βεβαίως και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, που είναι αρκετά ανησυχητικές, στη δε συνέχεια η συζήτηση εστράφη στον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα".

    Ακόμη, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι "κάναμε μία αρκετά εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα, συζήτηση που θα επαναλάβουμε σε επόμενη συνάντηση, που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα έχουμε, διότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε όλα αυτά τα θέματα, στο πως δηλαδή θα μπορέσουμε θετικά να φύγουμε απ' αυτές τις δυσκολίες".

    Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο κ. Προβόπουλος αναφερθείς στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η ατζέντα ήταν πλούσια και ότι εκτός από τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, υπάρχουν ορισμένα θέματα με το ρόλο που καλείται να παίξει το ΔΝΤ μετά την κρίση.

    "Θα πρέπει να υπάρχει ανακατανομή ψήφων από τις πλούσιες προς τις αναδυόμενες χώρες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι "όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, όπως και το θέμα των αποφάσεων που λαμβάνεται στο επίπεδο των G-20".

    [02] Συνεδριάζει η Επιτροπή Συνεδρίου της ΝΔ

    Συνεδριάζει το μεσημέρι, υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα, η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου Προέδρου της ΝΔ.

    Την παλαιότερη πρότασή του για εκλογή του αρχηγού της ΝΔ από τη βάση επανέφερε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    Βγαίνοντας από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είχε μια συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα ενόψει του συνεδρίου.

    Αυτό που προέχει είπε ο κ.Αβραμόπουλος, είναι η ενότητα της παράταξης και πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει πρόταση από παλαιότερα να εκλέγεται ο αρχηγός από τη βάση του κόμματος. Σημείωσε δε, ότι "μαθαίνω ότι την πρόταση αυτή την έχει αποδεχθεί και η κ. Μπακογιάννη. Είναι θετικό αυτό, καθώς η πρόταση για εκλογή του αρχηγού από τη βάση, ανταποκρίνεται στην προσδοκία των πολιτών".

    "Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι από τις διαδικασίες θα αποδειχθεί η ομοφωνία και η ομοθυμία ώστε να πάμε μπροστά".

    Από την πλευρά της, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το συνέδριο της ΝΔ, τόνισε ότι η ΝΔ στις εκλογές υπέστη μια βαριά ήττα και είναι λογικό, όπως ανέφερε, να υπάρχει προβληματισμός, ενδεχομένως και εντάσεις.

    «Στόχος είναι η ανασυγκρότηση ταχύτατα της μεγάλης παράταξης, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε η κα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στη διαδικασία εκλογής προέδρου σημείωσε:

    «Από το 2000 έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του αρχηγού από τη βάση, αλλά έχουμε καταστατικό που δεν είναι κουρελόχαρτο για να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το συνέδριο. Όμως, οποιαδήποτε πρόταση για διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος, ώστε να εκφραστεί η βάση με πιο δυνατή φωνή, εμένα με βρίσκει σύμφωνη».

    Στο θέμα της εκλογής αρχηγού στη ΝΔ τοποθετήθηκε και ο κ.Αντώνης Σαμαράς.

    «Δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας«, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ άρχισε να χάνει όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της. Θέλω να πω: Προς Θεού όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη ΝΔ και για τους οπαδούς της».

    Σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «σωστή απόφαση».

    Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος τάχθηκε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος δήλωσε ότι «όσο περισσότεροι συμμετέχουν στην διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, τόσο το καλύτερο».

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει, ή να επικυρώσει, απόφαση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του αρχηγού.

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκεμε τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και συζήτησαν τα διαδικαστικά του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΝΔ που αποφασίστηκε να γίνει στις 7 Νοεμβρίου.

    Ο πρώην υπουργος Αμυνας πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ. Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο, η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

    Στις 7 Νοεμβρίου η εκλογή αρχηγού της ΝΔ

    Αποστάλησαν προς τα μέλη της ΚΕ της ΝΔ οι επιστολές με την απόφαση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή να συγκαλέσει το έκτακτο συνέδριο με θέμα την εκλογή αρχηγού για τις 7 Νοεμβρίου, το οποίο βάσει του καταστατικού θα έχει την ίδια σύνθεση με το τελευταίο συνέδριο του 2007.

    Με απόφαση του κ. Κώστα Καραμανλή ορίζεται Επιτροπή Συνεδρίου με πρόεδρο τον κ. Δ. Σιούφα και μέλη τους Λ.Ζαγορίτη, Μ. Γιαννάκου, Ευ. Μεϊμαράκη, Ντ. Μπακογιάννη, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Π. Παναγιωτόπουλο, Πρ. Παυλόπουλο, Β. Πολύδωρα, Γ. Τραγάκη, Δ. Κοντό, Κ. Κωστούλα, Χ. Μανιάτη, Δ. Πανοζάχο, Φ. Πατριανάκου, Σ. Τσίφτη,Γ. Παπανικολάου και Μ. Δασκαλάκη.

    Συνέντευξη Π.Ψωμιάδη

    Έκκληση στον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω, θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΝΔ, στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, ωστόσο, όμως, τάχθηκε υπέρ μιας και μόνο υποψηφιότητας που θα μπορεί, όπως είπε, να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να ξαναζωντανέψει την ελπίδα.

    «Δεν είμαι προπομπός κανενός. Με χαρακτήρισαν λαγό. Αλεπού μπορεί να είμαι, λαγός όχι. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου τάραξα τα λιμνάζοντα ύδατα. Η απόφασή μου να διεκδικήσω την προεδρία υποδηλώνει ότι στέκομαι δίπλα στον προδομένο, αλλά υπερήφανο λαό της ΝΔ και ότι όλοι μαζί, με ψυχραιμία και ενότητα, μπορούμε να κρατήσουμε όρθια την παράταξη», είπε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

    Εξέφρασε το φόβο για «ισχυρούς κραδασμούς» στο κόμμα της ΝΔ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου και δήλωσε:

    «Η ΝΔ δεν ανήκει ούτε στον Καραμανλή ούτε στον Μητσοτάκη. Ανήκει στον λαό της».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ο κ. Ψωμιάδης τάχθηκε υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ από το σύνολο των μελών της παράταξης και υπογράμμισε:

    «Είμαι πολύ θυμωμένος. Είναι ώρα να πέσουν οι μάσκες. Δεν πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο απλής διαδοχής, αλλά να κάνουμε και την κριτική μας. Επιβάλλεται να πάμε σε ένα ανοιχτό συνέδριο. Δεν είναι δυνατόν να κρίνουν το αύριο της παράταξης στελέχη που με τη συμπεριφορά τους μάς έριξαν στα δίχτυα του ΠΑΣΟΚ».

    Άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ και σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών σχολίασε ότι δικαιώθηκε σχετικά με τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει.

    «Το μήνυμα των ευρωεκλογών δεν το πήραμε. Δεν το πήραμε ούτε στις εθνικές εκλογές. Δυστυχώς, πολλοί υποτίμησαν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Τελικά ποιος φταίει; Ο Χάρι Πότερ ή ο Γιώργος Παπανδρέου που του σερβίραμε στο πιάτο την εξουσία;», ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Διαβαλκανικής Συνεργασίας. Θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

  • Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ββ Πειραιά και Υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, θα επισκεφτεί το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά (Γενικό Κρατικό Νίκαιας) και θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

  • 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΕΚΕΤΑ (09:00:00, Θεσσαλονίκη/6ο χλμ Χαριλάου-Θέρμης )

  • Συνεδρίαση οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου της ΝΔ υπό την προεδρία του κ. Δ. Σιούφα (12:00:00, Αθήνα/Ρηγίλλης)

  • Συνέντευξη Τύπου, με θέμα: "ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2008-2009 του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ." στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. (12:30:00, Θεσσαλονίκη/ΜΜΣΤ)

  • Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, θα συναντηθούν με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργο Προβόπουλο (13:30:00, Αθήνα/Υπ. Οικονομικών)

  • Παρουσίαση ποιητικής συλλογής του Β. Λυσσαρίδη (20:00:00, Αθήνα/Στοά Βιβλίου )

  • 1ο διεθνές συνέδριο με θέμα "Εξελίξεις στη Διαβητική Νεφροπάθεια", στο Μακεδονία Παλάς (Θεσσαλονίκη)

  • Φθινοπωρινές Συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Αθήνα/Καβούρι) Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ο.Α.Σ.Ε. Joao Soares και ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας. Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό θα απευθύνει χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

    Αθλητική ατζέντα

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Α΄ προκριματικός, 4ος όμιλος, 2η ημέρα): Ντε Πορτινάδο-Βουλιαγμένη - 10:45:00, Κόζιτσε (SVK)

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (Β΄ φάση, 2ος όμιλος, 1η ημέρα): Φίλιππος Βέροιας-Λοκομοτίβ Βάρνα - 15:00:00, Λουχάνσκ (UKR)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (4η αγωνιστική) - 19:00:00, ΟΦΗ-Πανσερραϊκός

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων 2011 (προκριματική φάση) - 19:00:00, Τρίπολη/Τρίπολη (GRC), 19:00 Ελλάδα-Πορτογαλία

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Α΄ προκριματικός, 4ος όμιλος, 3η ημέρα): Βουλιαγμένη-Γαλατασαράι - 19:15:00, Κόζιτσε (SVK)

    [04] "Να οργανώσουν την πάλη τους"

    "Το πρώτο βήμα έγινε. Η αναμενόμενη σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Προβόπουλο επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό: Τη μεθόδευση των μέτρων που θα φορτώσουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος στο λαό", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματα. Αυτά δημιουργήθηκαν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν την πάλη και την αντεπίθεση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια", προσθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    [05] "Ο ΛΑΟΣ πέτυχε το στόχο του"

    Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, ο οποία προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συνεδρίασε στα γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του πέτυχε το στόχο του, αυξάνοντας κατά 50% τους βουλευτές, για τη νέα εκλογική περίοδο.

    Εκτίμησε ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα, εξαιτίας, όπως είπε, των επιλογών του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, λέγοντας ότι "εκπληρώθηκε ο στόχος του Νίμιτς".

    Επίσης ανακοίνωσε ότι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ θα εκπροσωπεί ο Αστέριος Ροντούλης, με αναπληρωτές τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Αϊβαλιώτη.

    Γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο ΛΑΟΣ θα προτείνει για τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής τον Βαΐτση Αποστολάτο.

    [06] "Νέος μονόδρομος"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ββ Πειραιά και Υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, θα επισκεφτεί σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά (Γενικό Κρατικό Νίκαιας) και θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

    "Η εκτίμηση του κ. Γ. Προβόπουλου, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 θα προσεγγίσει το 10%, ήταν αναμενόμενη. Όπως αναμενόμενο ήταν το γνωστό αντεργατικό συνταγολόγιο που εξέπεμψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από τη Σύνοδο του ΔΝΤ", δήλωσε ο κ. Π.Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

    "Αυτό, όμως, που ίσως πολλοί δεν ανέμεναν, είναι η σιωπή και η συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι κοινωνικά ασύμφορες συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσουν πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά τον νέο κυβερνητικό μονόδρομο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας του σχηματισμού.

    Σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές την 4η Οκτωβρίου έδωσαν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και πρόσθεσε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανανεωμένη σε πρόσωπα αλλά και με την εμπειρία των παλαιών κοινοβουλευτικών, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να δώσει έναν σκληρό και δύσκολο, αλλά αποτελεσματικό αγώνα, να αποτελέσει για άλλη μια φορά στο κοινοβούλιο τη βασική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κοινωνία.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας είπε ότι: "δεν ακούσαμε λέξη για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα" και σημείωσε ότι "είτε το θέλουμε είτε όχι, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το αν θα καταφέρει να αποκρούσει την λαίλαπα που έρχεται, την κοινωνική και οικονομική κρίση, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την κρίση".

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώνας το εκλογικό αποτέλεσμα τονίζει ότι αυτό κρίνεται ιδιαίτερα θετικό για το σχηματισμό και την ενωτική προοπτική του, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, μέσα στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη.

    Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών, η συντριβή της ΝΔ, η οποία δεν αποτελεί ήττα προσώπων, αλλά συντριβή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, κυρίως, όχι από την πειστικότητα του πολιτικού του σχεδίου, αλλά από τη συντριβή της πολιτικής της ΝΔ, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από το περιεχόμενό της, χωρίς αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά σε έντονα προβλήματα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Για το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αντι-ενωτική πολιτική του Περισσού, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, φθάνει στα όριά της, κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσει η ηγεσία του, σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

    Για τον ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της ΝΔ, ωστόσο φαίνεται να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό, ως μια δύναμη της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, ενώ για τους Οικολόγους Πράσινους αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι έμειναν εκτός Βουλής είχαν μια αξιοσημείωτη εκλογική απήχηση.

    Τέλος η Γραμματεία αποφάσισε την σύγκληση της Οργανωτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στο τέλος του Νοέμβρη 2009,με θέμα την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2009 - 4:30:26 UTC