Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις του τόπου"
  • [02] Συγκέντρωση στην Αθήνα
  • [03] "Ριζική αλλαγή πορείας"

  • [01] "Συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις του τόπου"

    "Από τα μέτρα των πρώτων εκατό ημερών θα είναι η άμεση προστασία και στήριξη των ιδιωτικών υπαλλήλων, για να χτυπήσουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με δηλώσεις που έκανε μετά την επίσκεψή του στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

    Περιγράφοντας τον "εργασιακό μεσαίωνα" ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "εξοντωτικά ωράρια εργασίας, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ανεξέλεγκτες συλλογικές απολύσεις, συμβάσεις με μπλοκάκια που υποκρύπτουν θέσεις εργασίας και ενοικίαση εργαζομένων".

    "Θα ξεκινήσουμε άμεσα το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να δώσουμε κίνητρα να επιβραβεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οικονομικά και θεσμικά, τα οποία εκσυγχρονίζουν και εξανθρωπίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να σπάσουμε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι "και βέβαια θα ενισχύσουμε την επιθεώρηση εργασίας, ώστε να αισθάνεται ο ιδιωτικός υπάλληλος και ο εργαζόμενος ότι τα δικαιώματά του είναι πλέον προστατευμένα από την πολιτεία".

    "Για όλα αυτά βέβαια, χρειάζεται ισχυρή εντολή, ισχυρή κυβέρνηση στις 4 Οκτωβρίου", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα τα καταφέρουμε".

    Νωρίτερα, σε σύσκεψη που είχε με διευθυντές και τμηματάρχες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει σωστές εργασιακές σχέσεις. Επιπλέον, μιλώντας με εργαζόμενους που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα Στέιτζ ο κ. Παπανδρέου πληροφορήθηκε ότι από το 2005 δεν υπάρχει μηχανογράφηση και ο ίδιος ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει γιατί συμβάλλει και στη διαφάνεια.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι το ζήτημα της μηχανογράφησης δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά πολιτικής βούλησης.

    Ακόμα, μιλώντας για τους νέους που εργάζονται με προγράμματα Στέιτζ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για "θύματα σκληρής κομματικής εκμετάλλευσης" και πρόσθεσε ότι δεν ευθύνονται αυτοί για την "αίσθηση εξαθλίωσης που επικρατεί", καθώς αυτοί όπως είπε, είναι "θύματα του συστήματος".

    "Σε αυτά τα παιδιά πρέπει να είμαστε κοντά για να έχουν σταθερή εργασία", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • ** Tο βράδυ, ο κ.Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

    "Συνεννόηση με όλες τις δυνάμεις του τόπου"

    Προσκλητήριο ενότητας προς όλους στους Έλληνες και τις Ελληνίδες απηύθυνε με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου το μήνυμά του δεν αφορά μόνο στην Κυριακή των εκλογών, αλλά και την επόμενη μέρα.

    Στις 5 Οκτωβρίου, όπως τόνισε, ο ίδιος προτίθεται να καλέσει σε συνεννόηση όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου να συζητηθούν τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν πράξη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι δυσπιστούν απέναντι στο πολιτικό σύστημα θεωρώντας ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, να του δώσουν τη δύναμη να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό, όπως είπε, θα το κάνει συγκρουόμενος με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη και είναι διατεθειμένος αυτό να το πράξει με κάθε κόστος. Και διαβεβαίωσε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες "μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην αναμέτρηση της Κυριακής, τονίζοντας ότι η κάθε ψήφος είναι καθοριστική για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι την Κυριακή θα πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια Ελλάδα θέλουμε να ζήσουμε. Τόνισε ότι όλες οι χώρες περνούν κρίση, αλλά έχει σημασία εάν θα επιλέξουν να κρυφτούν πίσω από την κρίση και να μην κάνουν τίποτα ή θα κάνουν την κρίση, απόφαση για να αλλάξουν την πορεία προς το μέλλον.

    Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ προτείνει ριζικές αλλαγές και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις με βάση τις οποίες διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος όλο αυτό το διάστημα. Περιμέναμε, πρόσθεσε, μια υπεύθυνη στάση από την κυβέρνηση, αλλά εισπράξαμε ψεύδη και ανακρίβειες.

    Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι στις 5 Οκτωβρίου η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σηκώσει τα μανίκια και θα δουλέψει σκληρά, γιατί, όπως είπε, θέλει πολλή δουλειά για να βγούμε από το σημερινό τέλμα.

    Κοιτάμε μπροστά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαιοσύνης, ευνομίας και ισοπολιτείας. Θα ματώσουμε, πρόσθεσε, στη μάχη κατά της διαφθοράς και της ανομίας που μας πνίγουν όλους.

    Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στο Περιστέρι

    "Χρειάζεται ένας νέος άνεμος αλλαγής για τον επιχειρηματία στη χώρα μας. Να αισθανθεί ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, ότι δεν χάνει αυτό που επένδυσε και ότι έχει ένα κράτος αξιόπιστο δίπλα του". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά από επίσκεψή του σε βιοτεχνία παιδικών ρούχων στο Περιστέρι, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους, βιοτέχνες και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για τα προβλήματα και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τον υγιή επιχειρηματία "όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη, με αναθέρμανση και όχι πάγωμα που λέει η ΝΔ". "Αναθέρμανση σημαίνει να στηρίξουμε και τον εργαζόμενο, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του και αυτό θα κάνουμε, απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στην ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση, ακόμα και στις άθλιες και πελατειακές πρακτικές των στέιτζ", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "γι' αυτό εμείς, στηρίζοντας με κίνητρα θέσεις εργασίας, στηρίζοντας και προστατεύοντας τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του θα επενδύσουμε σε αυτόν με εκπαίδευση και βοήθεια, ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερος να δουλέψει δημιουργικά".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο ως "αιχμή του δόρατος της δημιουργίας στη χώρα μας", εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο "είναι πολύ σημαντικό να τον στηρίξουμε. Και κάλεσε τους Έλληνες να αφήσουν πίσω τους την παρακμή και "να πάμε μπροστά σε μια Ελλάδα ελπίδας και δημιουργίας".

    Εξάλλου, μιλώντας με εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι κακώς τα 28 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στις τράπεζες και όχι στην αγορά και πρόσθεσε, ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

    [02] Συγκέντρωση στην Αθήνα

    Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ, στην πλ. Κοτζιά, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    Θα χαιρετήσει ο Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και συνπρόεδρος του Κόμματος «Η Αριστερά» της Γερμανίας (Die Linke) και οι υποψήφιοι Βασ. Μουλόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια Β΄ Αθήνας.

    Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από τους Δ. Στρατούλη, υποψήφιο βουλευτή Ββ Αθηνών, και Σ. Σιώκο, μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και το Σωματείο Εργαζομένων της Ασφαλιστικής "Ασπίς Πρόνοια".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν τονίζοντας: «Αυτές είναι οι δικές μας δεσμεύσεις για δράσεις, για στήριξη των εργαζόμενων, για στήριξη της ξεχασμένης κοινωνίας. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ασπίδα προστασίας».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μέσα σε λίγες μέρες χάθηκαν σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας, στον Σκαραμαγκά, σε ναυτιλιακές εταιρείες και στην "Ασπίς Πρόνοια".

    «700 εργαζόμενοι στην "Ασπίς Πρόνοια" και σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται στο δρόμο, στον αέρα» σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει δημιουργήσει μια προοπτική ιδιαίτερα δύσκολη, ζοφερή για την ελληνική κοινωνία» και το ΠΑΣΟΚ πως «δεν δεσμεύεται πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα ... Ζητάει λευκή επιταγή, δίχως να απαντά συγκεκριμένα πάνω στα προβλήματα».

    «Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, που έχουν να πληρωθούν 4 μήνες, κρύβονται άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε:

    «Εμείς θα βρεθούμε δίπλα τους για να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους. Για να μπορέσουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Για να απορροφηθούν στον κλάδο που δουλεύουν στις άλλες ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα πάρουν τα συμβόλαια και δεν έχουν δεσμευτεί ότι θα πάρουν και τους εργαζόμενους. Θα βρεθούμε δίπλα τους προκειμένου να αγωνιστούμε όσο μπορούμε και μέσα στη Βουλή προκειμένου τα δίκαια αιτήματά τους να υλοποιηθούν. Θα αγωνιστούμε προκειμένου οι καταναλωτές ασφαλισμένοι, που είναι χιλιάδες, να μην χάσουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου η εποπτική αρχή να λειτουργήσει με γνώμονα και τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Και, βεβαίως, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εποπτική αρχή.

    Αυτές είναι οι δικές μας δεσμεύσεις για δράσεις, για στήριξη των εργαζόμενων, για στήριξη της ξεχασμένης κοινωνίας. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες και η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ασπίδα προστασίας».

    [03] "Ριζική αλλαγή πορείας"

    «Η χώρα δεν αντέχει άλλη λευκή επιταγή σε κανέναν. Χρειάζεται, όχι απλώς αλλαγή κυβέρνησης, αλλά ριζική αλλαγή πορείας και τρόπου διακυβέρνησης».

    Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του κόμματος για τη διεύρυνση της δημοκρατίας, την αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Οι προτάσεις για αλλαγή μοντέλου διακυβέρνησης, που παρουσίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του συνδυασμού Γιάννης Παρασκευόπουλος, κινούνται γύρω από τους εξής 6 βασικούς άξονες: δημοψηφίσματα και νομοθετικές πρωτοβουλίες πολιτών, ουσιαστική αυτοδιοίκηση στις περιφέρειες, δημοκρατικό εκλογικό σύστημα με απλή αναλογική, διαφανής και ανοικτή νομοθετική διαδικασία, ισχυρή περιβαλλοντική διακυβέρνηση με ανεξάρτητο υπουργείο Περιβάλλοντος και θεσμικά όρια στην αυθαιρεσία των κυβερνήσεων.

    Τις προτάσεις για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, παρουσίασε το μέλος της ομάδας θεμάτων οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Καρράς και είναι: Ανοικτές διαδικασίες και έλεγχοι, ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, αγώνας κατά της γραφειοκρατίας, ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, πλαίσιο διαφάνειας για τα ΜΜΕ, παρεμβάσεις στις πολεοδομίες και τη χωροταξία, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και αυστηρές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις του κράτους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη διαφθορά και ειδικότερα για την υπόθεση Siemens, ο κ. Χρυσόγελος είπε ότι «η κοινωνία πρέπει να μάθει που πήγαν τα χρήματα, ασχέτως από το εάν έχουν διαγραφεί τα αδικήματα. Πρέπει τα κόμματα να δώσουν το παράδειγμα ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή διαφάνειας».

    Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα και τις αλλαγές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη της Πράσινης Οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα σέβονται το περιβάλλον».

    Τέλος, ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αυτά που πρεσβεύουν προεκλογικά, θα συνεχίσουν να τα υποστηρίζουν και μετά τις εκλογές, είτε ασκώντας δημιουργική αντιπολίτευση, είτε συμμετέχοντας σε μια δημοκρατική διακυβερνητική λύση».

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου, τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκαν με εκπροσώπους φορέων βιολογικής καλλιέργειας, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για θέματα, που σχετίζονται με τις βιολογικές καλλιέργειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 September 2009 - 12:30:34 UTC