Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα οι άνθρωποι"
  • [02] "Eπιλέγουμε πολιτικές"
  • [03] Συλλήψεις για τρομοκρατία

  • [01] "Προτεραιότητα οι άνθρωποι"

    Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, παρουσίασαν το μεσημέρι στην Καρδίτσα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο αγρότης, μέλος της θεματικής επιτροπής αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, υπεύθυνη του αγροτικού τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ, και ο Βάιος Αναγνωστόπουλος, κτηνοτρόφος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καρδίτσας.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε πως «έχουμε μία κυβέρνηση που καταρρέει και μία αντιπολίτευση, που διεκδικεί να γίνει κυβέρνηση, όχι με το επιχείρημα ότι έχει να δώσει προοπτική και ελπίδα, αλλά με το επιχείρημα ότι αποκλείεται να είμαστε τόσο χάλια όσο η κυβέρνηση».

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν εστιάσει όλο το ενδιαφέρον τους στην οικονομία «ξεχνώντας ότι πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι» και τόνισε πως «εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και οι άλλοι για κόστη και ζημιές».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς -όπως υποστήριξε- μειώθηκαν οι αγρότες και πως «ο αγροτικός πληθυσμός έχει πέσει κάτω από το 10%».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως ο αγροτικός κόσμος δεν διεκδικεί πια κάποιες καλύτερες τιμές για να βγει ο χειμώνας, αλλά αγωνιά για το αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πατροπαράδοτο επάγγελμα των πατεράδων και των παππούδων τους, ή αν θα έχουμε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης στα αστικά κέντρα.

    Στο πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε, η βασική αρχή είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να αναστραφεί η κατάρρευση της αγροτικής οικονομίας και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει μια μορφή γεωργίας, πιο ήπια, που σέβεται το περιβάλλον, τον παραγωγό και τον καταναλωτή, χωρίς να θυσιάζει τη διατροφική επάρκεια, που στοχεύει στην εξάλειψη της εκμετάλλευσης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των εργατών γης, εξασφαλίζει απασχόληση και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς, τροφοδοτεί τους εργαζόμενους της πόλης με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, σέβεται τους φυσικούς πόρους, απαγορεύει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος», τονίστηκε κατά την παρουσίαση και δόθηκαν οι κατευθύσεις για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες είναι:

  • Εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, που θα αποσκοπεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας και στον επαναπροσανατολισμό των στόχων της, στην προώθηση αναδιαρθρώσεων, σε μέτρα βελτίωσης των υποδομών της αγροτικής οικονομίας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

  • Ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, θα εξασφαλίζει κατώτερες εγγυημένες τιμές για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

  • Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.

  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή και διατήρηση των ενισχύσεων για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μετά το 2013.

  • Δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

  • Έλεγχος της χρήσης χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

  • Ειδική στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση των παραγωγών στη μεταφορά του προϊόντος, στην αγορά ζωοτροφών και αύξηση της εθνικής καλλιέργειας με έλεγχο της σύστασης τους.

  • Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).

  • Ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.

  • Ορθή διαχείριση υδάτων. Μέτρα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων. Ήπια εγγειοβελτιωτικά έργα με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

  • Απαγόρευση της παραγωγής και εμπορίας γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

  • Στήριξη της εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο.

  • Ανασύνταξη και ενίσχυση νέου τύπου σύγχρονων, ισχυρών, διαφανών, αποδοτικών και δημοκρατικών συλλογικών μορφών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών), μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

  • Αποτροπή υπερσυγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στις μεγάλες αγροτοεπιχειρήσεις και τα «καρτέλ» (κρέατος, γάλακτος, αγροεφοδίων, κ.ά.)

  • Πάταξη της αισχροκέρδειας των μεγάλων επιχειρήσεων, των πολυεθνικών και των αλυσίδων supermarket, στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

  • Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

  • Αύξηση των κατώτερων αγροτικών συντάξεων στο επίπεδο των κατώτερων συντάξεων του Ι.Κ.Α.

  • Να σταματήσει η εκμετάλλευση των εργατών γης και των οικονομικών μεταναστών στην γεωργία με διασφάλιση ίσων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

  • ** Το βράδυ, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Λάρισα.

    -

    [02] "Eπιλέγουμε πολιτικές"

    «Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν επιλέγουμε μόνον πρωθυπουργό και κυβέρνηση, αλλά επιλέγουμε κυρίως πολιτικές», τόνισαν οι εκπρόσωποι των Οικολόγων - Πρασίνων, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν το μεσημέρι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

    Ο επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων, υποψήφιος βουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, υποστήριξε πως το κόμμα του «δεν ασκεί μόνον κριτική, αλλά προτείνει λύσεις», καθώς «διαθέτει συγκεκριμένο και συνεκτικό πρόγραμμα που συνδέει την οικολογία με την οικονομία και την κοινωνία».

    Ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν με συνείδηση, αφού -όπως είπε- τους Οικολόγους - Πράσινους τους ενδιαφέρει η πολιτική των πολιτών και όχι των πολιτικών.

    Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ψηφίσει κάποιος το κόμμα του, υποστηρίζοντας πως «φέρνει στην επιφάνεια, όσα έχουμε κρύψει εδώ και χρόνια κάτω από το χαλί». Τόνισε δε, πως «οι Οικολόγοι-Πράσινοι θέλουν τους πολίτες συμμέτοχους των αλλαγών».

    Για τη διαφθορά είπε ότι μπορεί να χτυπηθεί με μια υπεύθυνη διακυβέρνηση και εφόσον οι πολίτες βάλουν φραγμό στους πολιτικούς, ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «η μεν ΝΔ, για να βγει η χώρα από την κρίση, ανακάλυψε τη λιτότητα, το δε ΠΑΣΟΚ την αύξηση της κατανάλωσης».

    «Και οι δύο πολιτικές -υπογράμμισε- είναι ξεπερασμένες αφού είναι αυτές, που μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι για να βγει από την κρίση η χώρα, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που ταυτόχρονα θα προστατεύουν το περιβάλλον. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη. Τα χρήματα, που ξοδεύονται για την αγορά ενέργειας, θα πρέπει να επενδυθούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας εντός της χώρας».

    Ο κ. Χρυσόγελος εκτίμησε ότι οι Οικολόγοι - Πράσινοι θα είναι η έκπληξη των εκλογών και εξέφρασε αισιοδοξία ότι ήδη έχουν ξεπεράσει το ποσοστό, που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή.

    Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, οι Οικολόγοι - Πράσινοι είπαν ότι δεν το αποκλείουν και διευκρίνισαν ότι «οι όροι θα καθοριστούν μετεκλογικά», καθώς και ότι «η συνεργασία δεν θα αφορά μόνο θέματα περιβάλλοντος».

    Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν βλέπουν συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς «ένα κράτος χωράει μόνο έναν κομματικό στρατό και δεν μπορεί να βολέψει και τους δυο».

    Για τη μεταναστευτική πολιτική υποστήριξαν ότι «πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός στη συμφωνία του Δουβλίνου 2, που αφορά την επαναπροώθηση των μεταναστών», ενώ για το ασφαλιστικό ότι «πρέπει να επιστραφούν στα ταμεία οι εισφορές και να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή», συνδέοντας τις εισφορές με το τζίρο των επιχειρήσεων.

    Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια του περασμένου Δεκεκμβρίου, οι Οικολόγοι - Πράσινοι είπαν ότι υποστηρίζουν ειρηνικές και δημιουργικές εκφράσεις, εξέφρασαν την αλληλεγγύης τους στα αιτήματα των νέων και δήλωσαν πως δεν θέλουν «τα κόμματα να ανακατεύονται στις κινήσεις των πολιτών».

    [03] Συλλήψεις για τρομοκρατία

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί το αργότερο, τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μετά την έφοδο που έγινε σε διαμέρισμα - γιάφκα, στην οδό 25ης Μαρτίου 8, στο Χαλάνδρι χθες το απόγευμα.

    Στο σπίτι συνελήφθησαν ο ενοικιαστής, 21 ετών, ο γιος της ιδιοκτήτριας. 20 ετών και μια φίλη του, επίσης 20 ετών, ενώ από το Γαλάτσι προσήχθησαν άλλα δύο άτομα, το ένα από τα οποία επίσης συνελήφθη, ενώ το άλλο αφέθηκε ελεύθερο.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Παναγιώτης Στάθης, στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός, πλήρης και έτοιμος να λειτουργήσει, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε μαγειρική χύτρα.

    Ο μηχανισμός είναι πανομοιότυπος με αυτόν που τοποθετήθηκε στην είσοδο του διαμερίσματος της κ. Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι, χθες το μεσημέρι.

    Επίσης, βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε συσκευασίες χωρίς εκρηκτική ύλη, ποσότητες εκρηκτικής ύλης διάσπαρτες, εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών (ρολόγια, καλώδια, συνδετική ύλη κ.α), ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έντυπο υλικό, τα οποία μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Επίσης, σε έρευνα που έγινε σε άλλο σπίτι στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι τύπου μπρελόκ με μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, ποσό 3.800 ευρώ, η κατοχή του οποίου δεν δικαιολογήθηκε, κρυμμένο επιμελώς στη βάση από ένα γκαζάκι, διάφορα εργαλεία και εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

    Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

    Όπως είπε αξιωματικός της Αστυνομίας, πρόκειται για την οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" η οποία θεωρείται συνέχεια της Οργάνωσης "Ενέδρα - Ένοπλη Επαναστατική Δράση".

    Το μεσημέρι, επισκέφθηκε τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος συνεχάρη τους αστυνομικούς και δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 14:30:25 UTC