Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS
  • [02] Συλλήψεις για τρομοκρατία
  • [03] Δέσμευση για το κλίμα

  • [01] Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS

    Αμερικανοί και Ταϊλανδοί ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα στη Μπανγκόκ ότι παρασκεύασαν ένα εμβόλιο, ικανό να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS, ύστερα από τη δοκιμή του σε 16.000 ετεροφυλόφιλους ταϊλανδούς εθελοντές οι οποίοι διέτρεχαν ένα μέσο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

    Οι δοκιμές αυτές, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι σημαντικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως για ένα εμβόλιο κατά του AIDS, διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης και του αμερικανικού στρατού. Το εμβόλιο υπόσχεται να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης κατά το 1/3.

    "Στο 32,1% των περιπτώσεων, το εμβόλιο περιορίζει τον κίνδυνο της λοίμωξης", αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπανγκόκ.

    "Τα αποτελέσματα αυτά συνιστούν σημαντική επιστημονική εξέλιξη για την παρασκευή εμβολίου κατά του AIDS, καθώς υπάρχει η απόδειξη της προληπτικής του δράσης", τονίζουν.

    "Είναι μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV έχει προληπτική δράση και αυτό μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως ένα δραστικό εμβόλιο παγκοσμίως θα είναι εφικτό στο μέλλον", δήλωσε ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ζερόμ Κιμ.

    Το εμβόλιο είναι ο συνδυασμός δύο παλαιότερων εμβολίων, του ALVAC των εργαστηρίων Sanofi-Aventis και του AIDSVAX των εργαστηρίων VaxGen που είχαν δοκιμαστεί χωριστά αλλά είχαν αποδειχτεί αναποτελεσματικά.

    Το εμβόλιο ανήκει στη μη κερδοσκοπική παγκόσμια οργάνωση υγείας Global Solutions for Infectious Diseases που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εμβολίων και άλλων προϊόντων τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Το εμβόλιο είχε δοκιμαστεί από τον Οκτώβριο του 2003 σε δύο επαρχίες της Ταϊλάνδης σε εθελοντές, οι οποίοι διέτρεχαν ένα μέσο κίνδυνο μόλυνσης.

    [02] Συλλήψεις για τρομοκρατία

    Τέσσερα άτομα από τα πέντε που προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, μετά από την έφοδο της Αστυνομίας σε "γιάφκα τρομοκρατικής οργάνωσης" στο Χαλάνδρι χθες το απόγευμα, συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Η προανάκριση συνεχίζεται.

    Στη μονοκατοικία του Χαλανδρίου, όπου συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας, έχουν ήδη βρεθεί εκρηκτικά, κατσαρόλες και έντυπο υλικό. Τα ευρήματα εκτιμάται ότι σχετίζονται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών» και ενδεχομένως με μία ακόμη.

    Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στην Εγκληματολογική Υπηρεσία για εργαστηριακή έρευνα.

    Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι εξελίξεις σχετίζονται με την βομβιστική ενέργεια, που σημειώθηκε το πρωί στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη και του Γεράσιμου Αρσένη, στο Κολωνάκι.

    [03] Δέσμευση για το κλίμα

    Οι ημέρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες "καθυστερούσαν" στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή πέρασαν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υποσχόμενος να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μοιραστεί και με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο την πράσινη τεχνολογία.

    "Θα προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρές περικοπές στις εκπομπές αερίων ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέσαμε για το 2020 και πιθανώς και για το 2050", τόνισε ο κ. Ομπάμα στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε, επίσης, "να εργαστεί προσωπικά" υπέρ της ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι "τούτο πρέπει να γίνει με τρόπο ισορροπημένο και υποστηρικτικό".

    "Θα συνεργαστώ με τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, για να ξαναπάρει μπροστά η διεθνής οικονομία, όσο πιο ισορροπημένα και όσο πιο υποστηρικτικά" μπορεί αυτή η προσπάθεια να εξελιχθεί, δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    "Θα πασχίσουμε και θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν και να (ξανα)δημιουργηθεί ζήτηση", πρόσθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα. "Αλλά τούτο", υπογράμμισε ταυτοχρόνως, "σημαίνει νέους κανόνες, ενίσχυση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου όλων των σημερινών χρηματοπιστωτικών κέντρων (υπό το πρίσμα τού εποπτικού ρόλου, που θα πρέπει να τα διακρίνει στο μέλλον) , ούτως ώστε να τερματιστούν και η απληστία, και οι υπερβολές και οι καταχρήσεις, που όλες μάς οδήγησαν στην (οικονομική) καταστροφή, προκειμένου επίσης να παρεμποδίσουμε--για πάντα--την επανάληψη" παρόμοιων καταστάσεων, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Τέλος παρέπεμψε στις επικείμενες εργασίες της ομάδας κρατών G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

    "Εκεί, στο Πίτσμπουργκ, εμείς θα συνεργαστούμε με τους ηγέτες των ισχυρών οικονομιών για μία διεθνή ανάπτυξη ισορροπημένη και διαρκή", προέτρεψε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    Συνάντηση Ομπάμα - Μεντβέντεφ

    Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία "START" για περικοπές στο πυρηνικό τους οπλοστάσιο, το Δεκέμβριο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις συνομιλίες που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα.

    "Γίνεται ήδη προετοιμασία. Μία καλή αρχή μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα συναντηθούν και εγκαίρως θα έχουμε ένα έγγραφο", δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

    Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας εξάλλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την απόφασή του να εγκαταλείψει το πρόγραμμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, απόφαση την οποία χαρακτήρισε "συνετή".

    Αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προσφέρει κίνητρα για να βοηθήσει το Ιράν να λάβει "τη σωστή απόφαση" για τα πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    "Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε ένα σύστημα κινήτρων που θα επιτρέπουν στο Ιράν να χρησιμοποιεί ειρηνικά την πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε το Ιράν να λάβει τη σωστή απόφαση", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στις προτάσεις για τον τερματισμό του αδιεξόδου που έχουν προκαλέσει οι πυρηνικές φιλοδοξίες της.

    "Το Ιράν παραβιάζει πολλές από τις διεθνείς δεσμεύσεις του", δήλωσε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον Μεντβέντεφ.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε ότι οι δυτικές δυνάμεις γνωρίζουν πως οι κυρώσεις είναι μία πολιτική καταδικασμένη να αποτύχει. "Εάν θέλουν να δοκιμάσουν για άλλη μία φορά αποτυχημένες πολιτικές, είναι δικό τους θέμα", είπε χαρακτηριστικά ο Μοτακί, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Σύνοδος της Ομάδας των 20

    Οι ηγέτες των 20 πρώτων οικονομιών του πλανήτη συναντώνται σήμερα στο Πίτσμπουργκ για να θέσουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Απρίλιο, κυρίως ως προς τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Έναν χρόνο περίπου μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης από το 1929 παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και τη στιγμή που αρχίζει να είναι ορατό το τέλος της ύφεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20, επισημαίνει στο μήνυμα χαιρετισμού της συνόδου κορυφής ότι η διεθνής κοινότητα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να αποφύγει μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή.

    "Ωστόσο, οφείλουμε όλοι να θυμηθούμε ότι η αποστολή μας δεν έχει επιτελεσθεί", αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του καλώντας τους προσκεκλημένους του να επεξεργασθούν έναν νέο κώδικα ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μιας τέτοιου είδους κρίσης.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καθώς και των αναδυομένων οικονομιών, θα συνέλθουν στο κέντρο διασκέψεων του Πίτσμπουργκ, του παλιού κέντρου της σιδηρουργίας στην Πενσιλβανία, η οποία έχει στραφεί προς την πράσινη οικονομία, για να διαπιστώσουν την πρόοδο που σημειώθηκε στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, ενός από τους στόχους της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 , η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου στο Λονδίνο.

    Ως προς τα τραπεζικά μπόνους, άλλο μεγάλο θέμα στην ατζέντα της Ομάδας των 20, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. "Συζητούμε, τσακωνόμαστε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε συμφωνία", είπε.

    Η μεταρρύθμιση της επιτήρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει πηγή τριβών μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων.

    Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν τον περιορισμό των τραπεζικών μπόνους, που τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες με την επιβολή περιορισμών, στην επιδίωξή τους να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της ισχυρής χρηματοπιστωτικής τους κοινότητας, όπως και η Βρετανία.

    "Υπάρχουν τεράστιες αντιστάσεις στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι τράπεζες αναπαράγουν πρακτικές που οδήγησαν στο πρόσφατο χάος. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να έχουν τεράστιες απολαβές, τη στιγμή που εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους", τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Από το ίδιο βήμα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την ενίσχυση της ρύθμισης όλων των κέντρων του χρηματοπιστωτικού τομέα, κατά τρόπον ώστε να τεθεί τέλος στην απληστία, στις υπερβολές και στις καταχρήσεις που οδήγησαν στην καταστροφή και ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη μια τέτοιας κρίσης.

    Άλλη πηγή διαφωνιών είναι η στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για την διασφάλιση της εξόδου από την κρίση, που φέρνει αντιμέτωπη τη Γερμανία, η οποία ζητεί το τέλος των προγραμμάτων ανάκαμψης, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οικονομίες των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο κόκκινο και φοβούνται την άνοδο της ανεργίας.

    Οι χώρες της Ομάδας των 20 θα ασχοληθούν με τη λειτουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επιδιώκουν ισχυρότερο ρόλο στο Συμβούλιο Διοίκησης, όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλή εκπροσώπηση σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2009 - 10:30:25 UTC