Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Νάουσα-Πέλλα
  • [02] Ρύθμιση για τιμές γεωργικών προϊόντων
  • [03] Σχολική καμπάνια της UNICEF
  • [04] Γονίδιο μπλοκάρει τον ιό του AIDS
  • [05] Παραμύθια που χάνονται στο βάθος του χρόνου
  • [06] Ενημέρωση για τη γρίπη
  • [07] Κρίσιμος αγώνας

  • [01] Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Νάουσα-Πέλλα

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε χθες, στις 20:30, το βράδυ σε σκουπιδότοπο, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. έξω από τη Νάουσα, στην περιοχή Πλακένια. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί 3 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 2 υδροφόρες του τοπικού δήμου, αλλά και λοιπός εξοπλισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί και η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες, στις 21:30, στην περιοχή Άνυδρο, του δήμου Μενηίδος, του νομού Πέλλας. Τη φωτιά επιτηρούν 8 πυροσβέστες, ενώ επί τόπου βρίσκονται 3 οχήματα.

    Οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    [02] Ρύθμιση για τιμές γεωργικών προϊόντων

    Με στόχο τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης τιμής για τα κύρια αγροτικά προϊόντα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης αποφάσισε να προσθέσει ένα νέο ασφαλίσιμο κίνδυνο στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρεται στις δυσμενείς επιπτώσεις από στρεβλώσεις στις συνθήκες αγοράς των αγροτικών προϊόντων.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος της νέας ρύθμισης είναι να εξασφαλιστεί ένα είδος τιμής ασφάλειας για τα γεωργικά προϊόντα. Για την επεξεργασία της πρότασης αυτής συγκροτήθηκε επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και εκπροσώπους των φορέων του χώρου.

    [03] Σχολική καμπάνια της UNICEF

    Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού, η Unicef, ξεκίνησε τη μεγάλη σχολική καμπάνια της για το 2009, και προσκάλεσε όλους τους πολίτες, στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, να ενισχύσουν την προσπάθειά της, να στείλει, όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο σχολείο.

    Την εκδήλωση, στήριξαν με την παρουσία τους, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Λουίς Σάντο, η ηθοποιός Σύλβια Δεληκούρα, καθώς και η μικρή αγαπημένη του κοινού, ηθοποιός, Νεφέλη Κανάκη.

    Μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας από όλο τον κόσμο, με θέμα την Εκπαίδευση των Παιδιών, θα παρουσιάζεται έως και την Πέμπτη από της 8 το πρωί, έως και τις 10 το βράδυ, στη στάση του μετρό στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ένα τριήμερο bazaar με την πλήρη σειρά σχολικών ειδών της Unicef.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef, Λάμπρο Κανελλόπουλο, σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, περίπου 101 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Από αυτά, τα 53 εκατομμύρια είναι κορίτσια. Επίσης, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 781 εκατομμύρια ενήλικες αναλφάβητοι, με το 64%, από αυτούς να είναι γυναίκες.

    [04] Γονίδιο μπλοκάρει τον ιό του AIDS

    Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης κατάφερε να αναπαράγει γονίδιο που βρίσκεται σε πίθηκο της Νότιας Αμερικής και μπορεί να μπλοκάρει τον ιό του AIDS, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών τους που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Journal of Clinical Investigation.

    Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ πιθανό να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες κατά της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Το 2004 αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψαν σε είδος πιθήκων το γονίδιο αυτό που παράγει μια πρωτεΐνη ανθεκτική στον ιό HIV.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γενεύης κατάφεραν να αναπαράγουν με τεχνητούς τρόπους το συγκεκριμένο γονίδιο, μετά την ανακάλυψη ότι αντιστοιχεί με την σύντηξη δύο ανθρώπινων γονιδίων. Επίσης πέτυχαν να μεταφέρουν το νέο αυτό γονίδιο σε ανθρώπινα αιμοκύτταρα.

    Όταν μεταμόσχευσαν το γονίδιο αυτό σε ποντίκια που παρουσιάζουν τα ίδια ανοσολογικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο παρατήρησαν πως το γονίδιο είχε την ίδια αντίδραση κατά του ιού, όπως το γονίδιο που είχε ανακαλυφθεί το 2004.

    "Το γονίδιο που βρήκαμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική λύση στις θεραπείες κατά του AIDS, τις οποίες πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν", τόνισε ο καθηγητής Τζέρεμι Λιούμπαν, επικεφαλής της ελβετικής ομάδας.

    "Μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό γονίδιο εναντίον του ιού HIV και να μεταμοσχευτεί στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτό", διευκρίνισε ο καθηγητής.

    Ο καθηγητής Λιούμπαν, που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας η οποία ανακάλυψε το γονίδιο, τόνισε πως οι έρευνες θα συνεχιστούν για να εντοπιστεί το πως το γονίδιο αυτό μπλοκάρει τον ιό του AIDS.

    [05] Παραμύθια που χάνονται στο βάθος του χρόνου

    Τα δημοφιλή παραμύθια και οι λαϊκοί μύθοι είναι πολύ πιο παλιοί από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Αυτό διαπίστωσε μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία εστιάστηκε στη διάσημη «Κοκκινοσκουφίτσα» και ανακάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, αλλά ότι η προέλευσή της ιστορίας, που κάθε παιδάκι έχει ακούσει με δέος το βράδυ στο κρεβάτι του, χάνεται στο βάθος του χρόνου.

    Μια νέα μελέτη από ανθρωπολόγους, υπό τον ιρανικής καταγωγής δρα Τζέιμι Τεχράνι του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναζήτησε την καταγωγή των πιο διάσημων παιδικών και λαϊκών ιστοριών, υιοθετώντας νέες τεχνικές που συνήθως χρησιμοποιούν οι βιολόγοι για να κατατάξουν τα διάφορα είδη στο «δέντρο της ζωής» και έτσι να εντοπίσουν τις διαδοχικές φάσεις της εξέλιξης μέχρι έναν κοινό πρόγονο στο απώτατο παρελθόν.

    Όπως διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» μιλά για ένα λύκο που έχει μασκαρευτεί σαν γιαγιά, στην κινεζική μια τίγρη αντικαθιστά το λύκο, ενώ στην ιρανική, όπου δεν είναι νοητό ένα κοριτσάκι να περπατά μόνο του στο δάσος, ο πρωταγωνιστής είναι αγοράκι.

    Αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη ότι η «Κοκκινοσκουφίτσα» κατάγεται από τη Γαλλία, λίγο πριν ο Τσαρλς Περό παρουσιάσει την πρώτη γραπτή εκδοχή της ιστορίας κατά τον 17 αιώνα, την οποία στον 190 αιώνα ξαναέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ, η έρευνα του δρα Τεχράνι κατέληξε ότι στην πραγματικότητα διάφορες παραλλαγές της ίδιας ιστορίας μοιράζονται κάποιον κοινό «πρόγονο», που υπήρξε τουλάχιστον πριν 2.600 χρόνια. Συνολικά σε όλο τον κόσμο εντοπίστηκαν 70 παραλλαγές στους πρωταγωνιστές και στο «σενάριο» της «Κοκκινοσκουφίτσας».

    Ο άγνωστος κοινός «πρόγονος» εκτιμάται ότι πρέπει να έμοιαζε με μια άλλη ιστορία, το «Λύκο και τα Παιδιά», όπου ο λύκος προσποιείται ότι είναι μια κατσικούλα για να μπορέσει να τρυπώσει σε ένα σπίτι γεμάτο κατσίκες. Οι διάφορες αφρικανικές παραλλαγές της «Κοκκινοσκουφίτσας» θεωρείται ότι προέρχονται από αυτή την συγγενική ιστορία, οι παραλλαγές του Ιράν αποτελούν στενό «συγγενή» της ευρωπαϊκής «Κοκκινοσκουφίτσας», ενώ οι παραλλαγές που συναντώνται στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και τη Βιρμανία, αποτελούν μια ξεχωριστή ασιατική οικογένεια.

    Όπως δήλωσε ο Τεχράνι, «διαχρονικά αυτές οι λαϊκές ιστορίες έχουν αδιόρατα αλλάξει και έχουν εξελιχτεί, προσαρμοζόμενες όπως ένας βιολογικός οργανισμός. Επειδή πολλές καταγράφηκαν πολύ μετά την αρχική δημιουργία τους, έχουν επανεφευρεθεί από εκατοντάδες γενιές. Η μελέτη της εξάπλωσης και των μεταβολών αυτών των ιστοριών μάς μαθαίνει διάφορα πράγματα για την ανθρώπινη ψυχολογία και για το είδος των πραγμάτων που θεωρούμε αξιομνημόνευτα».

    Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο η ιστορία της «Κοκκινοσκουφίτσας» πέρασε από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά είναι πιθανό αυτό να συνέβη κατά μήκος των διακρατικών εμπορικών οδών της αρχαιότητας και μέσω της συνεχούς μετακίνησης ανθρώπων από τόπο σε τόπο. Σύμφωνα με μια θεωρία, η εξάπλωση αυτών των ιστοριών είχε και μια άλλη μισο-συνειδητή αιτία: την επιθυμία να περάσουν στις νεότερες γενιές μια σειρά από ιδέες και συμβουλές για καλύτερη επιβίωση, π.χ. για την αντιμετώπιση της βίας και της απάτης.

    Η αρχαιότερη ιστορία που βρέθηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους βρετανούς μελετητές, είναι ένας μύθος του Αισώπου, που χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ περίπου. Συνεπώς, όπως ανέφεραν, ο κοινός πρόγονος όλων αυτών των παιδικών ιστοριών πρέπει να αναζητηθεί ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. «Ψάχνουμε μια πολύ αρχαία ιστορία που εξελίχτηκε με το πέρασμα του χρόνου», ανέφερε ο Τεχράνι, ο οποίος θα παρουσιάσει την έρευνά του στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης αυτή την εβδομάδα.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] Ενημέρωση για τη γρίπη

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει, στις 11 το πρωί, ο υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νέα γρίπη εν όψει της έναρξης της σχολικής περιόδου. Συνέντευξη θα παραχωρήσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία.

    Χθες, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

    Οι εκπαιδευτικοί στο τέλος των συναντήσεων είπαν ότι εξέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα των σχολείων και ιδιαίτερα: ελλείψεις εκπαιδευτικών, βιβλίων και περιέγραψαν πόσο ανέτοιμα για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη είναι τα σχολεία.

    Ο υπουργός απάντησε: «Όλα λειτουργούν με έναν αυστηρό προγραμματισμό και θα σας έλεγα ότι αυτός ο καθορισμένος προγραμματισμός βοηθάει έτσι ώστε όλα να λειτουργήσουν ομαλά. Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι σε μια προεκλογική περίοδο όλοι θα επιθυμούν, κυρίως οι αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, άρα και οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε αυτές, να περιγράφουν δυσκολίες εκεί που δεν υπάρχουν. Εκείνο, όμως, που ήθελα εγώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, πράγματι, όλα είναι συντονισμένα έτσι ώστε και η πρώτη μέρα αλλά και οι επόμενες ημέρες στο σχολείο να λειτουργήσουν όπως κάθε χρονιά».

    Ο υπουργός απέδωσε σε σκοπιμότητες λόγω της προεκλογικής περιόδου τις ελλείψεις που υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι υπάρχουν στα σχολεία:

    «Συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε άλλες πολιτικές παρατάξεις θα θέλουν να κατασκευάσουν προκειμένου να εμφανιστεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Και με αυτήν την αφορμή θα σας έλεγα ότι είχα την ευκαιρία σήμερα να ευχαριστήσω και την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ για τη συνεργασία που μέχρι σήμερα έχουμε, να τους καλέσω σε αυτές τις 30 ημέρες τις προεκλογικής περιόδου να σταθούν στο ύψος των ευθυνών και της περίστασης και να θέσουν την Παιδεία πάνω και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και, κυρίως, να μην αφήσουν την Παιδεία να κατρακυλήσει στις αντιπαλότητες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εξαιτίας αυτής της μικρής προεκλογικής περιόδου, όπου ο πειρασμός στη σύγκρουση είναι πάρα πολύ μεγάλος. Μπορούμε να συγκρουστούμε σε πολλά άλλα θέματα, εκτός από τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας γιατί δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε ούτε τις μαθήτριες ούτε τους μαθητές ούτε, βεβαίως, να παίζουμε με την αγωνία των γονιών τους».

    Ο υπουργός τόνισε ότι ήδη έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές προκειμένου να αγοράσουν τα υλικά που απαιτούνται για τη γρίπη και εάν χρειασθεί, πρόσθεσε, θα δοθούν και περισσότερα.

    Οσο για το θέμα των καθαριστριών των σχολείων που οι δάσκαλοι κατήγγειλαν ότι δεν έχουν πληρωθεί και δεν μπορούν να είναι συνεχώς στα σχολεία, ο υπουργός απάντησε: «Ήδη έχουν υπάρξει πιστώσεις προκειμένου από τη μια πλευρά να πληρωθούν οι καθαρίστριες, από την άλλη, ήδη, με εγκύκλιο που έχει φύγει, όπως ξέρετε, από την προηγούμενη εβδομάδα, από το προηγούμενο διάστημα, καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να προχωρήσουν σε καινούργιες συμβάσεις έργου έτσι ώστε οι καθαρίστριες να είναι στα πόστα τους και να κάνουν τη δουλειά τους».

    Κλείνουν σχολεία στη Γαλλία

    Λίγες μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων στη Γαλλία, πολλές τάξεις, αλλά και ολόκληρα σχολεία έκλεισαν στην περιοχή του Παρισιού και στη νοτιο-δυτική περιοχή της χώρας, καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης H1N1, έγινε γνωστό από τις νομαρχιακές αρχές.

    Η απόφαση για το κλείσιμο μιας τάξης ή ενός σχολείου λαμβάνεται από τον νομάρχη μετά την εμφάνιση τριών κρουσμάτων την ίδια εβδομάδα σε μία ή σε διαφορετικές τάξεις που έχουν κοινές δραστηριότητες, όπως τη χρήση της ίδιας καντίνας.

    Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε τον Αύγουστο, δύο εβδομάδες πριν από το άνοιγμα των σχολείων το σχέδιο πρόληψης κατά της γρίπης H1N1.

    Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μεγάλου αριθμού σχολείων, προβλέπει τη μετάδοση τέσσερις ημέρες την εβδομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το ραδιοφωνικό δίκτυο France Culture και το τηλεοπτικό δίκτυο France 5. Οι μαθητές θα μπορούν να εργασθούν επίσης σε ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο Ιντερνετ.

    Η Φρανσουάζ Βεμπέρ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης, δήλωσε χθες ότι υπάρχει σαφής τάση ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων στη Γαλλία.

    [07] Κρίσιμος αγώνας

    Με μοναδικό στόχο την νίκη που θα την κρατήσει «ζωντανή» στην μάχη της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ 2010, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, φιλοξενείται σήμερα από την -βαθμολογικά αδιάφορη- Μολδαβία.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ μπορεί να υπολογίζει στον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος αναμένεται να συμπεριληφθεί στην αρχική 11αδα, ενώ ο Γερμανός τεχνικός φαίνεται πως θα παρατάξει την ομάδα με 4-3-3 προκειμένου να φτάσει γρήγορα στο γκολ και να αποκτήσει προβάδισμα για την νίκη.

    Παράλληλα, η Λετονία θα υποδεχθεί την Ελβετία, σε μία αναμέτρηση που θα κρίνει πολλά στον όμιλο. Οι γηπεδούχοι διεκδικούν την πρόκριση στα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης και θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς, έτσι ώστε να πιάσουν τους Ελβετούς -και πιθανότατα την Ελλάδα- στην πρώτη θέση. Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Οτμαρ Χίτσφελντ -με ανεβασμένη ψυχολογία μετά το 2-0 επί της Ελλάδας- θα παραταχθούν με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθούν, έτσι ώστε να παραμείνουν επικεφαλής του ομίλου.

    Στον τρίτο αγώνα της ημέρας για τον 2ο όμιλο, το Ισραήλ φιλοξενεί το Λουξεμβούργο, σε μία αναμέτρηση χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Ουγγαρίας με την Πορτογαλία, της Αλβανίας με την Δανία, της Μάλτας με την Σουηδία, της Σλοβενίας με την Πολωνία, της Βόρειας Ιρλανδίας με την Σλοβακία, της Βοσνίας με την Τουρκία, της Λευκορωσίας με την Ουκρανία, της Σκωτίας με την Ολλανδία και της Νορβηγίας με την ΠΓΔΜ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 2009 - 6:30:29 UTC