Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Νέα διακυβέρνηση αξιών"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Δυνάμωμα του ΚΚΕ"
  • [05] "Να γυρίσουμε το παιχνίδι"
  • [06] "Με νέα πρόσωπα"

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή. Νωρίτερα, ο κ. Κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ κ. Λ. Ζαγορίτη. Το απόγευμα, θα μιλήσει σε νέους, στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω.

    Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα. Η συνάντηση διήρκεσε μιάμιση ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ, οι δε σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται σταδιακά.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μιά ενδεχόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση των κ.κ.Κ. Καραμανλή και Γ. Α. Παπανδρέου και είπε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες ο κ. Ευ. Αντώναρος προκειμένου να συναντηθούν οι αρμόδιοι των δύο κομμάτων για να συζητήσουν τα χαρακτηριστικά της. Σημείωσε ότι θα γίνει τουλάχιστον μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών, με στόχο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη συζήτηση, χωρίς ξύλινο λόγο.

    Δεν είναι θέσφατο ούτε υποχρέωση να πάμε σε αντιγραφή μοντέλων ξένων χωρών, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε ότι θα υπάρχουν δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η υλοποίηση σειράς λεπτομερειών για το πώς θα γίνει το ντιμπέιτ δεν είναι πρόσχημα υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ από το διάλογο και πρόφαση εγκατάλειψης για το ντιμπέιτ, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι παρών και στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ανεξάρτητα από όρους και προϋποθέσεις.

    Αναφερόμενος στα διαφημιστικά σπότ είπε ότι ο χρόνος δημοσιοποιησής τους έχει να κάνει με την επιλογη του κατάλληλου χρονισμού, ενώ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε ότι στο δημοσκοπικό περιβάλλον διακρίνεται σμίκρυνση της διαφοράς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και μείωση μέχρι 1%, εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι αν σε 48 ώρες συμβαίνει αυτό, τότε η ΝΔ έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα σημερινά ευρήματα. Και θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλος την ίδια πολιτική. Τελείωσαν τα ψέματα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι πολύ κοντά στο πολιτικό κύτταρό του παρόμοιοι χειρισμοί με το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας. Το 1985 ενέπαιξαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ένα εμβληματικό πρόσωπο για το χώρο της κεντροδεξιάς, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και τονισε ότι σήμερα λένε στον κ. Κ. Παπούλια ότι τον αποδέχονται αλλά δεν θα τον ψηφίσουν. Μόνο κίνητρο του ΠΑΣΟΚ είναι η εξουσία, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Είπε ακόμη ότι αυτό που έκανε ο κ.Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ, δηλαδή να διεκδικεί ψήφο και να λέει αλήθειες είναι η πολιτική αντίληψη που τον χαρακτηρίζει. Και είπε ότι έγραψε ιστορία ο πρωθυπουργός και η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΝΔ έχει θέσει την ατζέντα και το διακύβευμα των εκλογών: "Πρώτα η οικονομία και το συμφέρον του λαού. Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα; Ειλικρίνεια ή υπεκφυγές και ανεφάρμοστες αοριστολογίες; Σεβασμός στους θεσμούς. όπως του προέδρου της Δημοκρατίας ή εκμετάλλευση και εργαλειοποίησή τους για την εξουσία;", ανέφερε.

    Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του ότι παραμένουν "σιωπηροί και αμήχανοι, σαφώς ασαφείς ως προς το ποια πολιτική ονειρεύονται ότι θα βγάλει τη χώρα από την δίνη σοβαρότερης διεθνούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων 80 χρόνων".

    Χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "λιγότερο σοσιαλιστές και περισσότερο σχολιαστές των πρωτοβουλιών της ΝΔ" και είπε ότι είναι αντιφατικοί. Παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως της Μαρίας Δαμανάκη η οποία είχε πει στη ΝΕΤ 105,8 ότι "δεν θα ξαναπληρώνει ο πολίτης την Ολυμπιακή, ούτε μπορεί αν το κράτος εξοικονομεί να πούμε ότι εμείς θα βάζουμε σε μια μαύρη τρύπα ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα". Ακόμη αναφέρθηκε σε συνέντευξη του κ. Π. Ευθυμίου ο οποίος είχε πει "άρα, λοιπόν, στην Ολυμπιακή θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση που θα βάλει και το δημόσιο ως κομμάτι του εθνικού αερομεταφορέα".

    Ο Γ. Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε τί ισχύει, ποιος εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει σχέδιο για να το εκφράσει κάποιος; Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι στελέχη του διακηρύττουν γύρο αλόγιστου υπερδανεισμού για τη χώρα και παρέπεμψε σε συνέντευξη της κας Λούκας Κατσέλη η οποία είπε στην ΝΕΤ 105,8 ότι "για το 2010 μέχρι το 2013 θα γίνει ένας προγραμματισμός, θα υπάρξει δανεισμός, θα είναι αυξημένος στην αρχή, να το περιμένετε αυτό διότι θέλουμε να ξεπληρώσουμε".

    Ο εκπρόσωπος μίλησε για περίοδο φοροεπιδρομής από το ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε δε συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου η οποία είπε στο "Κανάλι 1" ότι "έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το φόρο μεγάλης κληρονομιάς, θα αλλάξουμε όλο το φορολογικό σύστημα, θα επιβάλουμε φορολογία στα κέρδη των μετόχων". Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ για εκτροφή ελλειμμάτων νέας γενιάς, υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και αοριστολογία και επικίνδυνες ασάφειες.

    Τέλος δήλωσε ότι κάθε ψήφος στον ΛΑΟΣ μετατρέπεται σε ψήφο στήριξης στο ΠΑΣΟΚ.

    [02] "Νέα διακυβέρνηση αξιών"

    Με μέλη της πρωτοβουλίας «The Elders» θα συναντηθεί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 3:30 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

    "Ηρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία εθνικής ανάτασης, ήρθε η ώρα να σημάνουμε εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη.

    "Ο τόπος δεν σηκώνει πλέον ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα, φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα και οι οποίες μας οδήγησαν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική παρακμή και τώρα ζητάνε και τα ρέστα" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι "εμείς ζητάμε την ευθύνη να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, στις 4 Οκτώβρη ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί "με κάθε αντίληψη και κατεστημένο που κρατά τον τόπο πίσω" υπογραμμίζοντας ότι "δεν χρωστάμε σε κανένα, λογοδοτούμε μόνο στο λαό".

    Τόνισε την βασική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι στις εκλογές "δεν συγκρούονται μονάχα δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις" και επέκρινε την ΝΔ για το σύνολο της πολιτικής της και υπογράμμισε ότι "εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε τι έχουμε και ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε".

    Η "πράσινη ανάπτυξη" ήταν το επόμενο σημείο το οποίο ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι "η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή παραδοσιακών και εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, τα οποία, όπως είπε, η ΝΔ "επιλέγει να τα αγνοεί, αδυνατεί και δεν μπορεί να σεβαστεί, να τιμήσει και να αξιοποιήσει", ενώ αναφέρθηκε και στα έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

    "Δυστυχώς στα πέντε χρόνια της ΝΔ όλη αυτή η προσπάθεια σταμάτησε, στην εγκατάλειψη της Θράκης έδειξαν όλη τους την αλαζονεία" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφερόμενος στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είπε ότι "τον διαφημίζουν αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς".

    "Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα και κάθε μας συμφωνία θα γίνει μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία" είπε, προσθέτοντας ότι "φυσικά η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας αλλά μονάχα να "μοιράζουν τον πλούτο σε λίγους και ημέτερους, γι' αυτό από πρωταγωνιστή με κύρος την κατάντησαν φτωχό συγγενή στο διεθνές πεδίο, την καταδίκασαν σε αναπτυξιακό μαρασμό και την έφεραν σε κρίση πολύ πριν την διεθνή κρίση".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την ΝΔ για κατασπατάληση όσων είχαν δημιουργηθεί και πρόσθεσε ότι "έτσι άδειασαν τα κρατικά ταμεία και τώρα υπόσχονται πάλι -για τρίτη φορά- την καταπολέμηση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος".

    "Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια. 'Ηταν πολιτική επιλογή και με αυτήν έδωσε το σήμα σε όλους τους πολίτες ότι την επιτυχία μπορούν να την κατακτήσουν μόνο μέσα από την διαφθορά" είπε, τονίζοντας πως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και αναπτυξιακή, πολιτική, κοινωνική και κρίση αξιών.

    "Είναι γενικότερη η κατάπτωση που ζούμε, ούτε αρκούν μεγάλες κουβέντες, αυτά που ακούσαμε ξανά σαν χαλασμένη κασέτα πριν λίγες μέρες από την Θεσσαλονίκη, τα ίδια και τα ίδια που ακούμε έξι χρόνια τώρα χωρίς ποτέ να γίνουν πράξη" ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί να "διαβάζεις ένα κατεβατό μέτρων χωρίς σχέδιο, προοπτική και διαβούλευση ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στα μεσαία και χαμηλά στρώματα".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για την έξοδο από το τέλμα της παρακμής απαιτείται πριν από όλα μια νέα ηγεσία που θα δώσει το στίγμα μιας νέας διακυβέρνησης που θα διέπεται από ευνομία, δικαιοσύνη, όραμα, σχέδιο και σταθερότητας κανόνων για όλους.

    "Απέναντι σε μια εξουσία που δεν πίστεψε στην Ελλάδα που πορεύτηκε με μόνη πυξίδα την επιβίωσή της στην νομή της εξουσίας, δεσμευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα" είπε, προσθέτοντας ότι στην ΔΕΘ θα παρουσιάσει "ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα τον βοδικό μας χάρτηβ για την έξοδο από την κρίση και την Ελλάδα που ονειρευόμαστε".

    "Τα όνειρα μας είναι εφικτά επιβεβλημένα και αυτονόητα" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στη συνέχεια ότι η Θράκη μπορεί και πρέπει να είναι δύναμη λύσης, που επενδύει μεταξύ άλλων και "σε μια νέα σχέση της μειονότητας με την πλειονότητα".

    "Πρεσβεύω την πολιτική που λέει σεβασμός στα σύνορα και σεβασμός στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, έχω πει ότι οι ίδιες οι μειονότητες πληρώνουν τις σκοπιμότητες όταν δημιουργείται το αίσθημα ότι γίνονται δούρειος ίππος για την εδαφική ακεραιότητα και σήμερα θέλω να πάω ένα βήμα πιο πέρα (λέγοντας) ότι η συνύπαρξη πολιτισμών είναι από μόνη της ο μεγάλος μας πλούτος, αληθινό προνόμιο για την περιοχή" τόνισε, καλώντας τους πολίτες "μην αφήσετε κανένα και ποτέ να μπει ανάμεσά σας, ούτε καν το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, και αυτή μόνο μαζί μπορείτε να την αντιμετωπίσετε".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πάγια θέση του για "επένδυση στους ανθρώπους της περιοχής μέσα από την παιδεία και μέσα από την ενίσχυση των ΤΕΙ και ΑΕΙ της περιοχής και την διασύνδεσή τους με την τοπική αγορά εργασίας και την τοπική παραγωγή με συνδιαμόρφωση του περιεχομένου σπουδών μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και περιφέρειας και απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον κρατισμό και την γραφειοκρατία".

    Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εγγυάται μια δυναμική εξωτερική πολιτική που θα ξαναδώσει κύρος και δύναμη σε διεθνές πεδίο, δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία για όλους, νέα δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και για ένα νέο κοινωνικό κράτος που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών, δεσμευόμενος ταυτόχρονα εκ μέρους όσων "στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μια ηγεσία αξιών που θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου".

    Συνάντηση με Γ.Προβόπουλο

    Το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Οπως ανέφερε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης γι΄αυτό.

    Εθεσε, επίσης, το θέμα της ανάγκης να υπάρξει μια νέα αρχιτεκτονική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να καταστεί μοχλός για τη σωστή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη να περισταλούν οι πελατειακές δαπάνες στο δημόσιο και να γίνει και ανακατανομή των δαπανών του δημοσίου.

    Ταυτόχρονα δε να υπάρξει ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές και θα είναι του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσει σε ορισμένα μέτρα, όπως είναι η προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις των όρων των δανειακών τους συμβάσεων, στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, εφαρμόζοντας ένα σχέδιο ανάταξης, καθώς και στην εφαρμογή ενός νέου τύπου ρυθμίσεων για την οικονομία.

    Αυτός, πρόσθεσε ο κ.Παπακωνσταντίνου,θα είναι και ο κορμός των όσων θα εξαγγείλει στην Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ με μια προοδευτική φορολογηση της μεγάλης περιουσίας.

    Για δε τους ημιυπαίθριους χώρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποβάλει πολύ σημαντικές ενστάσεις στις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα μετά τις εκλογές.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Υποδοχή κρουαζιερόπλοιου από αντιπροσωπεία του ΕΕΘ, στο λιμάνι της πόλης (10:00:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι ). Σημείωση: Το ΕΕΘ επιδοτεί τη ξενάγηση 800 επισκεπτών κρουαζιέρας που ακολουθεί τα βήματα του Αγίου Παύλου.

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη νέα γρίπη εν όψει της έναρξης της σχολικής περιόδου (11:00:00, Μαρούσι/ΥΠΕΠΘ)

  • Συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (11:00:00, Αθήνα/Γενναδίου 8 & Ακαδημίας 65)

  • Συνέντευξη τύπου της ΔΟΕ με θέμα: "Τα προβλήματα των σχολείων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς" (11:30:00, Αθήνα/Ξενοφώντος 15α)

  • Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο πολυκατάστημα Fokas (Τσιμισκή) - (11:30:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή)

  • Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα δεχθεί μέλη της πρωτοβουλίας βThe Eldersβ (11:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Συνάντηση Καραμανλή - Ζαγορίτη (11:30:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου για το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 50)

  • Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (12:00:00, Αθήνα/"Αίγλη" Ζαππείου)

  • Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής (13:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εναρκτήρια συναυλία των 44ων Δημητρίων με θέμα «200 χρόνια από τη γέννηση του Μέντελσον» (14:30:00, Θεσσαλονίκη/Εθν. Αμύνης- Αλ. Σβώλου)

  • Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με μέλη της πρωτοβουλίας "The Elders" (15:30:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Ομιλία Κώστα Καραμανλή σε νέους στο κλειστό γυμνάστηριο στο Αιγάλεω (19:00:00, Αιγάλεω)

  • Επίσκεψη της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη και την 74η ΔΕΘ:

    Στις 9:00 π.μ. θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Μετρό στο Βαρδάρη

    Στις 10:30 π.μ. θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ

    Στις 12:30 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Νικόλαος Γερμανός» (περίπτερο 8 ΔΕΘ), στην αίθουσα C

    [04] "Δυνάμωμα του ΚΚΕ"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η κ.Αλέκα Παπαρήγα, στις 12.30 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της 74ης ΔΕΘ. Νωρίτερα, θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Μετρό στο Βαρδάρη και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

    Δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κατά την ομιλία της, χθες, σε εκδήλωση στον χώρο του στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

    «Τα δυο μεγάλα κόμματα πρέπει να χάσουν στις εκλογές και το κριτήριο της θετικής έκβασης τους είναι το δυνάμωμα του ΚΚΕ», είπε και πρόσθεσε πως αν δεν συνδυαστούν και τα δύο αυτά στοιχεία, τότε η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

    Επισήμανε ότι είναι αποπροσανατολιστική η συζήτηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το ΚΚΕ δεν θέλει να δημιουργεί πλάνες στον λαό, διότι μπορεί να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους, αλλά τα χρήματα θα διατεθούν και πάλι στους μεγάλους.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πετούσε στα σύννεφα» όταν έλεγε πως θα ανατρέψει το σύστημα κι έκανε ζημιά στους αριστερούς ανθρώπους.

    "Στην αυτοδυναμία της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ο λαός πρέπει να κατακτήσει τη δική του αυτοδυναμία. Να απαντήσει στα εκβιαστικά διλήμματα, στον εκφοβισμό, στο ψέμα και στην παραπλάνηση. Και πριν απβ όλα να σκεφτεί ότι τα άδεια ταμεία, τα ελλείμματα, δεν οφείλονται σε αυτόν. Τα άδειασε η πλουτοκρατία, τα άδειασε η πολιτική των κυβερνήσεων, η οποία πάνω απβ όλα βλέπει την κερδοφορία του κεφαλαίου", δήλωσε η κ. Παπαρήγα κατά την αφιξή της στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    [05] "Να γυρίσουμε το παιχνίδι"

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ.Το μεσημέρι θα περιοδεύσει το πολυκατάστημα "Φωκάς".

    Αύριο, θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Επίσης, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και θα περιοδεύσει στα περίπτερα της έκθεσης.

    Την πεποίθηση ότι «η Αριστερά υπάρχει και θα υπάρχει γιατί είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στους κοινωνικούς αγώνες», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Δράμα.

    «Σε αυτές τις εκλογές, η ψήφος στην Αριστερά είναι μια ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι μια άρνηση στα επικοινωνιακά σχέδια του δικομματισμού. Ψήφος στην αριστερά σημαίνει κάτω τα χέρια από την κοινωνία», είπε και σημείωσε: «Η Αριστερά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, οι δυνάμεις που μέσα από τις δυσκολίες διαλέγουν τον δρόμο της ενότητας, είναι εδώ. Γιατί η Αριστερά δεν έπεσε από τον ουρανό. Ούτε είναι κατασκευή επικοινωνιακών επιτελείων. Η Αριστερά υπάρχει και θα υπάρχει γιατί είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στους κοινωνικούς αγώνες. Μέσα στην αμφισβήτηση. Μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Ολα δείχνουν ότι μέσα από τους δύσκολους δρόμους στους οποίους βρεθήκαμε, αντέχουμε. Τώρα είναι η ώρα να γυρίσουμε το παιχνίδι. Και ακόμα πιο δυνατοί, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να αλλάξουμε το μέλλον, για το οποίο μας προετοιμάζουν».

    Σχετικά με τα μέτρα που εξήγγειλε στην 74η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι «ζητάει την ψήφο του κόσμου για να συνεχίσει τα ίδια, για μια τετραετία ακόμα».

    «Κάποιοι που αρέσκονται στις φράσεις - κλισέ, λένε ότι προκαλώντας εκλογές, ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίο του χαρτί. Μόνο που στα χέρια του πρωθυπουργού δεν υπάρχει κανένα απολύτως χαρτί για να παίξει. Το τελευταίο του χαρτί το έπαιξε στις εκλογές του 2007. Έκτοτε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε έναν ασταμάτητο κατήφορο από τον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

    Άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παπανδρέου ίπταται μέσα σε ένα νέφος λέξεων χωρίς πολιτικό περιεχόμενο. Κάτω το κακό, ζήτω το καλό, ζήτω το όραμα, το σχέδιο, η ευθύνη, η πράσινη οικονομία. Προωθητική του δύναμη είναι η πλήρης κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά εναλλακτική πρόταση δεν είναι σε θέση να διατυπώσει. Καταριέται την συντήρηση, ντόπια και διεθνή που μας οδήγησε στην κρίση και δεν μπορεί να μας βγάλει από αυτήν. Και την ίδια στιγμή, προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του, στέλνουν μηνύματα προς άλλες κατευθύνσεις, ότι η πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει. Ότι οι ίδιοι είναι πιο συνεπείς διαχειριστές της κρίσης και ότι μπορούν να βγάλουν πέρα τη δουλειά της σημερινής κυβέρνησης με λιγότερη κοινωνική αναστάτωση, με πιο ήπιες κοινωνικές αντιστάσεις».

    [06] "Με νέα πρόσωπα"

    «Λυπάμαι ειλικρινά που εμείς οι πολιτικοί ταγοί δεν δίνουμε το καλό παράδειγμα στην κοινωνία. Έχουμε ξεφύγει από την πολιτική ευπρέπεια. Οι "κορώνες" της κ. Παπαρήγα όπως και προχθές του κ. Καραμανλή δεν εξυπηρετούν το ήπιο, πολιτισμένο πολιτικό κλίμα που πρέπει να έχουν οι εκλογές. Ο ΛΑ.Ο.Σ δεν πρόκειται να βρίσει κανένα, θα κρατήσει στο επίπεδο που επιβάλλεται στον πολιτικό του λόγο, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου», δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στις δηλώσεις της γγ του ΚΚΕ.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και σχολίασε, χαρακτηριστικά, ότι "για εμάς είναι εξαιρετικά. Άλλωστε, εμείς παίρνουμε πάντα το διπλάσιο από αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις. Το 2004 μας έδιναν 1,9% και πήραμε 3,8%. Στις Ευρωεκλογές έλεγαν 3,1% και πήραμε 7,2%. Άρα, λοιπόν, έχω το δικαίωμα να μιλάω για τα διπλάσια. Είμαστε πάρα πολύ καλά".

    Αναφερόμενος στις πιθανές υποψηφιότητες του κόμματος τόνισε ότι "προσπαθώ να βρω πρόσωπα, που θα φέρουν στην πολιτική, εκείνους που τής έχουν γυρίσει την πλάτη. Τα νέα παιδιά ή ακόμα και εκείνες τις γυναίκες των μεσημβρινών ζωνών της τηλεόρασης. Απευθύνθηκα σε κάποια πρόσωπα, έκανα διάλογο. Δεν έχω καταλήξει πουθενά, ίσως η πρόταση, έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα για να είχε και την ανάλογη επώαση. Θα δούμε. Πάντως το μήνυμά μου είναι να φέρω μέσα καινούργια πρόσωπα".

    Η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα υπουργεία, η χώρα είναι σε «οδυνηρή» κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση τη βρήκε απροετοίμαστη, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 74η ΔΕΘ.

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην οικονομία, ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν μπορεί να ρίχνει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι τα 6 χρόνια που είναι στην εξουσία δεν διόρθωσε όσα κληρονόμησε από την κυβέρνηση Σημίτη.

    Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 74ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισήμανε ότι αν εφαρμοστούν θα «στεγνώσουν» την αγορά.

    Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να κινηθεί η αγορά, να κινηθεί το χρήμα και πρότεινε την απαλλαγή από τις εισφορές στο ΙΚΑ για όσες επιχειρήσεις εξάγουν το 100% των προϊόντων τους.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «ύβρη» την αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο ΛΑΟΣ επιδίδεται σε «ακραία ανευθυνολογία» και ότι με τα «άκρα» δεν συνεργάζεται.

    Σημείωσε ότι ο ΛΑΟΣ δεν είναι «άκρο», αλλά παρατήρησε πως καταλαβαίνει τον κ. Καραμανλή που μίλησε έτσι, επειδή, όπως είπε, ο πρωθυπουργός είναι «αγχωμένος».

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για υποχωρητικότητα, λέγοντας ότι η Τουρκία επέβαλε «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο, με τα πολεμικά αεροσκάφη της να πετάνε όπου και όποτε θέλουν, ενώ τα Σκόπια «πήραν» το όνομα Μακεδονία.

    Ειδικότερα για τον πρωθυπουργό έθεσε το ερώτημα: «Ποιος του επέτρεψε να προδώσει το δάκρυ του θείου του;».

    Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρίσκεται μακριά από την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, για δε τον εαυτό του είπε ότι βρίσκεται στην ίδια απόσταση και από τον Κώστα Καραμανλή και από τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά παράλληλα έκανε την πρόβλεψη ότι μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα συμπράξουν μεταξύ τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι στον ΛΑΟΣ προσχώρησε η πολιτευτής της ΝΔ στην Εύβοια Ουρανία Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι οι «μεταγραφές» περνούν από λεπτό κόσκινο. Για τον εαυτό του ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος σε έναν από τους τρεις νομούς της Θράκης για να ενισχύσει, όπως είπε, το φρόνημα των κατοίκων.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τη λύπη του γιατί στη νέα Βουλή δεν θα είναι ο Αλέκος Αλαβάνος, διότι, όπως είπε, χάνει "έναν πολύ καλό συμπαίκτη στο πολιτικό πινγκ πονγκ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 September 2009 - 4:30:24 UTC