Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαιτούνται δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις"
  • [02] "Ψήφος εμπιστοσύνης και αυτοδυναμία"
  • [03] "Απόφαση των συμφερόντων"

  • [01] "Απαιτούνται δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις"

    Η διυπουργική επιτροπή οικονομικής πολιτικής συνεδριάζει αυτή την ώρα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και θα πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του χθες. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια,στον οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του για την επίσπευση των εκλογών.

    Ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του ανέφερε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους για τους οποίους έλαβε την απόφασή του για εκλογές, απόφαση την οποία χαρακτήρισε πράξη ευθύνης και την οποία, όπως τόνισε, επέβαλε το συμφέρον του τόπου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

    Η Βουλή θα διαλυθεί τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ανέλυσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή. Χαρακτήρισε εθνική πρόκληση την αντιμετώπιση της κρίσης και είπε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Ειδικά το 2010, είπε, θα είναι καθοριστικός χρόνος για την οικονομία.

    Οπως τόνισε στην απόφασή του για πρόωρες εκλογές βάρυνε σημαντικά η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,η οποία,όπως είπε, σε έξι μήνες ήθελε να εκβιάσει πρόωρες εκλογές,με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα ήταν καταστροφική περίοδος για την οικονομία το εξάμηνο που θα ακολουθούσε, αφού η χώρα θα βρίσκονταν σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Απαιτείται σταθερό κλίμα για την εφαρμογή της πολιτικής που θα αντιμετωπίσει την κρίση, κάτι που θα ήταν αδύνατο σε ένα κλίμα εκλογολογίας και πολιτικών εντάσεων,είπε.

    Τόνισε ότι πρόθεσή του ήταν να εξαντλήσει την τετραετία και να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές που απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης τα δύο επόμενα χρόνια,μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τρεις προκλήσεις: Πρώτον, η μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα, δεύτερον ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και τρίτον οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί ο τόπος.

    Τα βήματα προόδου που έκανε η χώρα στην οικονομία απέτρεψαν τις δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα μας.Τώρα, πρόσθεσε, απαιτούνται δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις.Το ζητούμενο είναι μια κυβέρνηση με νωπή εντολή, που θα οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο και στην ανάπτυξη πάνω σε στέρεες βάσεις. Η απόφασή μου για πρόωρες εκλογές είναι πράξη ευθύνης, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει τη χώρα να σέρνεται έξι μήνες για να χρεώσει αργότερα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την πρόκληση πρόωρων εκλογών.

    Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν μεταξύ του δύσκολου και του εύκολου δρόμου, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ο δύσκολος δρόμος είναι δρόμος ευθύνης, ενώ ο εύκολος δρόμος αγνοεί την πραγματικότητα και οδηγεί σε αδιέξοδο.

    Ο εύκολος δρόμος ακούγεται ευχάριστος, αλλά οδηγεί σε επιδείνωση της κρίσης, με δυσβάσταχτο κόστος. Στους πολίτες εναπόκειται να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θέλουν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την κρίση, είπε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην κρίση των πολιτών.

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ.Παπούλια τη διάλυση της βουλής. Εισερχόμενος στο γραφείο του κ. Παπούλια, ο κ. Καραμανλής είπε ότι έλαβε την απόφασή του με αίσθημα ευθύνης και μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου, ενώ ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απόφαση του κ. Καραμανλή κατατείνει στο συμφέρον του τόπου.

    Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι η χώρα διανύει μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον και αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις της κρίσης σε όλο τον κόσμο και είπε ότι οι συνέπειες στη χώρα μας ήταν ηπιότερες αλλά θα ήταν πολύ πιο έντονες αν η κυβέρνηση δεν έκανε τα βήματα προόδου στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι παρέδωσε το 2004 το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ και την ανεργία πάνω από 11%.

    "Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν η κρίση μας έβρισκε με τις συνθήκες του 2004, είπε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων καθώς επίσης και τα μέτρα θωράκισης των δανειοληπτών.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους και τόνισε ότι είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Ούτε εύκολα, ούτε ευχάριστα είναι τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είπε ο κ. Καραμανλής, αλλά μόνο αυτά μπορούν να βγάλουν τον τόπο από τα προβλήματα. Σε αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια που ακολουθούν πρέπει να πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να απαντήσουμε σε τρεις προκλήσεις είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρώτον, στον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, κάτι που ξεκίνησε η κυβέρνηση αλλά δεν αρκεί,

    Δεύτερον, στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά: «Όταν μιλάω για πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής το εννοώ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση αλλά θα έπρεπε να είχαν καλύτερα αποτελέσματα, και

    Τρίτον, στις διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος του ήταν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011. Κάναμε σημαντικά βήματα, πήραμε δύσκολες αποφάσεις, είπε ο κ. Καραμανλής. Αναφερόμενος, δε, στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Πού βρίσκουν την άνεση οι κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορούν εμάς γιατί δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα που δημιούργησαν αυτοί; αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε επίσης σε αντιδράσεις από συνδικάτα, όπως στο θέμα του Ασφαλιστικού όπου επί δύο μήνες είχαμε κοινωνική αναταραχή, καθώς επίσης και στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με τις καταλήψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το τελευταίο διάστημα η πορεία της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά δύσκολη, διότι απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δεν υπήρχε εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός του οποίου αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προκαλέσει εκλογές και να τον ψηφίσει μετά.

    Χαρακτήρισε αυτή τη συμπεριφορά ακραία και ανεύθυνη απέναντι στο θεσμό του Προέδρου της δημοκρατίας, την οικονομία και τον τόπο. Ο πρωθυπουργός συνέδεσε επίσης τη στάση του ΠΑΣΟΚ με τη στάση ορισμένων συνδικάτων, τα οποία όπως είπε, ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα να θέτουν μεγάλες διεκδικήσεις και την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν στους πάντες τα πάντα.

    Δημιουργούνταν ένα κλίμα κοινωνικής έντασης και αυτό ήταν ότι χειρότερο για την πορεία της χώρας. Υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής ότι πριν από μερικούς μήνες ζήτησε συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς και εισέπραξε άρνηση. Ότι γίνεται δηλαδή, στις άλλες χώρες, εδώ το μπλοκάρει η αντιπολίτευση. Τόνισε ακόμη ότι οφείλει να αποφασίζει με γνώμονα το κοινωνικό και εθνικό συμφέρον και χαρακτήρισε την απόφασή του για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, «απόφαση ευθύνης που ελήφθη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

    Είπε ότι θα ήταν αδιανόητο να αφήσει τη χώρα να σέρνεται για ένα εξάμηνο μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα και τόνισε ότι δεν θα παραπλανήσουμε, δεν θα υποσχεθούμε πράγματα ανεφάρμοστα, θα πούμε αλήθειες στους Έλληνες, δεν θα εξωραΐσουμε την εικόνα.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι πολίτες έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη οδηγεί σε έξοδο από την κρίση και η δεύτερη αγνοεί την πραγματικότητα και είναι αδιέξοδη. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα και σε εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των Ελλήνων και στην πατρίδα.

    Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της χωρίς ανάπαυλα είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς και τόνισε ότι η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά όπως πρόσθεσε, θα είμαστε πάλι στο τιμόνι της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις πιο βαθιές τομές και να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Δεν παριστάνουμε τους αλάνθαστους, ούτε είμαστε, είπε ο κ. Καραμανλής. Αυτό το αφήνουμε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο άφησε τεράστιο έλλειμμα και δεν έκανε καμιά αυτοκριτική.

    Κάλεσε ακόμα τους υπουργούς να απευθυνθούν στον κόσμο με ειλικρίνεια και είπε ότι έχουμε μια δύσκολη μάχη και πρέπει να τα δώσουμε όλα.

    Λάθη και αβασάνιστες τοποθετήσεις, δεν συγχωρούνται. Θα δώσουμε το αγώνα με ενιαίο λόγο και ψυχωμένα. Κανένας να μην λιποψυχήσει, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα είναι και μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα.

    [02] "Ψήφος εμπιστοσύνης και αυτοδυναμία"

    Σειρά επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ΔΕΘ. Θα συναντηθεί διαδοχικά με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), φορείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

    Ομιλία στο Θησείο

    «Σήμερα που γιορτάζουμε τα γενέθλια των 35 χρόνων, ξεκινάμε έναν νέο αγώνα για τη νίκη όλων των Ελλήνων» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Θησείο για την επέτειο των 35 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, ζητώντας ταυτόχρονα «νίκη με αυτοδυναμία» στις εθνικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως ήρθε η ώρα του λαού για μια νέα πορεία εθνικής ανάτασης, επισημαίνοντας πως «μπροστά μας ορθώνονται μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα, θα δουλέψουμε αδιάκοπα με όλη μας τη ψυχή αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανάφερε ότι «η πίστη μας στην Ελλάδα που δημιουργεί, γέννησε το Κίνημά μας το 1974, και ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε σήμερα τη συμβολική αυτή μέρα για όλους μας να σημάνουμε ξανά εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί, που κοπιάζουν για ένα καλύτερο αύριο, που δεν ανέχονται να βλέπουν τον πλούτο της χώρας μας να ιδιοποιείται από λίγους, ισχυρούς και ημέτερους».

    «Σε αυτή τη μεγάλη δημιουργική πλειοψηφία της κοινωνίας μας απευθύνομαι σήμερα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα αφύπνισης (πως) τώρα είναι η ώρα να χαράξουμε μια πορεία δημιουργίας και προσφοράς (καθώς) η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «στις 4 του Οκτώβρη θα ανατείλει ξανά ο ήλιος της ελπίδας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην Ελλάδα του 2004 που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι πολλοί ελπίσανε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχτιζε πάνω στις κατακτήσεις και θα διόρθωνε πιθανές αδυναμίες, «γιατί εμείς κάθε φορά που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, χτίσαμε πάνω σε αυτά που παραλάβαμε».

    «Σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα, αλλά δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι και δύο διαφορετικές επιλογές για την πατρίδα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η μια αντίληψη οδήγησε την Ελλάδα να βιώνει την βαθύτερη της κρίση από την εποχή της μεταπολίτευσης ενώ το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί μια περίοδο δημιουργίας για τη χώρα, βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου.

    «Εκείνοι θεωρούν ότι η νίκη στις εκλογές τους δίνει δικαιώματα. Εμείς ξέρουμε ότι η νίκη στις εκλογές μας γεμίζει ευθύνες. Και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται δεν έχει θέση στη δική μου κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας για την ΝΔ - χωρίς να αναφέρει το όνομα του κόμματος, ούτε το όνομα του κ. Καραμανλή - ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «φυγομαχούν, καταρρέοντας κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι πολιτικές τους».

    «Έχω όραμα για την Ελλάδα, έχουμε όραμα για την πατρίδα, εφικτό, επιβεβλημένο και αυτονόητο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας πως «είναι αυτονόητο ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης δεν πάει άλλο και είναι επιβεβλημένο γιατί δεν μπορεί να επικρατεί η αντίληψη ότι κάθε τι που δεν γίνεται τσιμέντο γίνεται στάχτη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην «πράσινη ανάπτυξη» που μπορεί εκτός των άλλων να εγγυηθεί χιλιάδες νέες δουλειές, με σημαντικά έσοδα για τον κρατικό κορβανά.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «οραματίζομαι το αυτονόητο: Δίκαιο φορολογικό σύστημα, νέα αναδιανομή όπου όλοι μας θα πληρώνουμε δίκαια το μερίδιό που μας αναλογεί, αλλά και θα ξέρουμε την ίδια ώρα ότι οι φόροι μας έχουν αντίκρισμα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημοκρατική αναδόμηση και αποκέντρωση του κράτους, να εγγυηθούμε την εφαρμογή των νόμων, να καταργήσουμε τη σχέση εξάρτησης Δικαιοσύνης-κυβερνήσεων, μπορούμε να σπάσουμε την κομματικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ είναι επιβεβλημένο να φέρουμε πάλι τη σιγουριά και την ασφάλεια στη ζωή του πολίτη, και να δημιουργήσουμε μια δημόσια δωρεάν ποιοτική παιδεία για όλους που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας για μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα, μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο και ανθρώπινο ΕΣΥ, μπορούμε να έχουμε εξωτερική πολιτική που θα ξαναδίνει φωνή στην Ελλάδα και θα την κάνει σεβαστή από όλους».

    Αναφερόμενος στην επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου 1974 ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «μια χούφτα ανθρώπων έμελλε ν' αλλάξει το ρου της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς έδωσαν την υπόσχεση ότι δεν θα συμβιβαστούν με κατεστημένες λογικές και ότι θα βάλουν απέναντί τους μία ολόκληρη πολιτική αντίληψη που ήθελε την Ελλάδα για δεκαετίες εξαρτημένη και κατακερματισμένη».

    «Σήμερα τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους. Τον Γιώργο Γεννηματά, τον Γιάννη Αλευρά, την Μελίνα, τον Αντρέα» είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως η πολιτική τους ένωσε τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις που ήθελαν να βάλουν τέλος στο καθεστώς της ξένης εξάρτησης και της κοινωνικής αδικίας και το πέτυχαν.

    «Η δημοκρατία εδραιώθηκε, το πολιτικό φρόνημα έπαψε να διώκεται, ενώ η χώρα έζησε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου σε όφελος των φτωχών, των μη προνομιούχων και της μεσαίας τάξης» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «στην δεκαετία του '90 συνεχίσαμε το έργο μας, αποδεικνύοντας ξανά ότι το ΠΑΣΟΚ όποτε ανέλαβε την τύχη της χώρας, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, προσέφερε έργο στον τόπο».

    «Η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στους λίγους» είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα αυτή η αυτοσυγκέντρωση εξουσίας καταλήγει στην εξάρτηση της πολιτικής από κάθε είδους μικρό ή μεγάλο ανεξέλεγκτο συμφέρον επιχειρηματικό, ιδιωτικό, κομματικό, μιντιακό ή όποιο άλλο».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «οι σημερινές εξαρτήσεις στέλνουν σε όλη την κοινωνία τα χειρότερα μηνύματα και με αυτή την αντίληψη η χώρα έφθασε σε πλήρες αδιέξοδο» τονίζοντας πως το χειρότερο όλων είναι «η αποκαρδιωτική κατάσταση που ζούμε και η συνθηκολόγηση με την παραίτηση από κάθε προσπάθεια αφού, όπως λένε, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

    «Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς ευθύνης πέφτει σε 'κείνους τους πολιτικούς που με τη στάση τους έδωσαν το σήμα της ηθικής και θεσμικής αποσύνθεσης σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «αυτοί οι ίδιοι σήμερα δεν σέβονται ούτε τη νοημοσύνη μας και μας λένε ότι θα κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν το 2004».

    «Τέρμα τα ψέματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας την «ευρύτερη δυνατή ενότητα όλων των δυνάμεων της δημιουργίας και της παραγωγής, της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας».

    «Σήμερα τραβάμε μια κόκκινη γραμμή. Το τέλος της σημερινής κυβέρνησης σηματοδοτεί το τέλος της Ελλάδας της απαξίωσης των αρχών μας, του χαμηλού πήχη, της ανοχής σε φαινόμενα που μας προσβάλλουν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «υπάρχει ένας τρόπος για να γίνει η αρχή και το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου γιατί από εκεί ξεκινούν όλα».

    «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια νέα, μια εντελώς διαφορετική πολιτική ηγεσία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «(τα πράγματα) θα αλλάξουν και μπαίνω μπροστά στη μάχη", δεσμευόμενος για μια ηγεσία που θα ξεκινήσει τις ανατροπές από την ίδια την εξουσία».

    Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια σε κάθε τι που κάνει την χώρα μας πιο δυνατή, πιο δημιουργική, πιο πλούσια».

    «Μπροστά σε μια κυβέρνηση που δεν τίμησε την εντολή που της έδωσε 2 φορές ο ελληνικός λαός, είμαστε έτοιμοι με σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας για την ανασυγκρότηση του κράτους, την αναδιανομή του πλούτου, την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου και την αναδόμηση του πολιτικού συστήματος» είπε ο κ. Παπανδρέου δεσμευόμενος «εκ μέρους όλων εκείνων που θα στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για μια ηγεσία που δεν χρωστάει σε κανένα, μόνο στον ίδιο τον λαό».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ το σχέδιο Εθνικής Ανάτασης και τόνισε ότι «όπως το 1981 και το 1993 δεν μας φοβίζει η πρόκληση της διακυβέρνησης».

    «Πάμε μαζί για τη νίκη στις 4 του Οκτώβρη, για τη νίκη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που ελπίζουμε να μας εμπιστευθεί ο πολίτης", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι το Κίνημα δεν θα ακολουθήσει την ΝΔ σε τυχόν επιχείρηση "τεχνητής πόλωσης και λασπολογίας",ενώ "προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να κλείσει διευθετήσεις και να προχωρήσει σε πελατειακές μετατάξεις, καθώς δεν έχει την νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο".

    Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΝΔ αν επιχειρήσει πόλωση θα το κάνει "γιατί δεν έχει να επιδείξει έργο και θα προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών". "Εμείς θα σταθούμε με τις προτάσεις μας" πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο πρωθυπουργός ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησης, είπε ότι ενώ το 2008 έλεγε ότι η οικονομία είχε ισχυρές αντοχές, τώρα μιλά για δύο επόμενα δύσκολα χρόνια, ενώ αναφερόμενος στις τρεις προτεραιότητες που έθεσε ο κ. Καραμανλής με το χθεσινό του διάγγελμα είπε ότι "το 2006 έλεγε ότι το "συμμάζεμα" των δημοσίων δαπανών γίνεται επιτυχώς, το 2007 έλεγε ότι αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και το 2005 έλεγε πως η κυβέρνηση προχωρούσε σε διαρθρωτικές αλλαγές".

    "Ο κ. Καραμανλής δεν ήξερε να διαχειριστεί την εντολή που του έδωσε δύο φορές ο ελληνικός λαός και ζητά και τρίτη",είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σχολιάζοντας και την αποστροφή του πρωθυπουργού για προσφυγή στις κάλπες ως πράξη ευθύνης,διερωτήθηκε "πού ήταν το αίσθημα ευθύνης, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου καλούσε τον πρωθυπουργό για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή στις κάλπες. Τί άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες;".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την χθεσινή δήλωσή του έδωσε "καθαρό στίγμα" για το ΠΑΣΟΚ,υπογραμμίζοντας ότι το Κίνημα έχει σχέδιο και κυρίως εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Έλληνα πολίτη.

    Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "και με αυτοδυναμία θα απευθυνθούμε στον προοδευτικό χώρο", ενώ για την περίπτωση μη κατάκτησης αυτοδυναμίας είπε ότι το Κίνημα θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του Συντάγματος.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα "εγκλωβιστεί" σε περίπτωση που ο κ.Καραμανλής αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τους "Βατοπεδινούς",είπε ότι "μάλλον ο κ. Καραμανλής είναι εγκλωβισμένος, καθώς αν τους "κόψει" παραδέχεται την ενοχή,αν θέλει να είναι συνεπής με αυτά που έλεγε πρέπει να τους συμπεριλάβει.Και στις δύο περιπτώσεις αναδεικνύεται η υποκρισία του, η ασυνέπειά του και η ανακολουθία του σε αυτές τις υποθέσεις που ταλάνισαν τον ελληνικό λαό".

    Σε ό,τι αφορά την "επιχείρηση προσωποποίησης της εκλογικής μάχης" εκ μέρους του κ. Καραμανλή και την περίπτωση debate, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η μάχη των εκλογών κρίνεται σε επίπεδο προσώπων,κομμάτων και αντιλήψεων" προσθέτοντας ότι "είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους αναμέτρηση και σε debate, υπό τον όρο -για τον οποίο έχουμε δεσμευθεί- ότι δεν θα διεξαχθεί όπως την τελευταία φορά".

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για το debate.

    Απαντώντας σε διάφορες συναφείς ερωτήσεις ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αρνήθηκε ότι εγείρονται ορισμένα ζητήματα συνταγματικότητας ως προς τον τρόπο προκήρυξης των εκλογών, ωστόσο πρόβαλε το πολιτικό ζήτημα που είναι "η αλλαγή πορείας της χώρας"."Η δέσμευσή μας για τον Κάρολο Παπούλια ισχύει απολύτως, δεν έχει και ο κ. Καραμανλής παρά να πει το ίδιο" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρη Ψαριανού ότι "αν το ΠΑΣΟΚ δεσμευτεί σε δύο-τρία μεγάλα θέματα που συμφωνούμε προγραμματικά θα έδινα ψήφο ανοχής" και ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τέτοιες κινήσεις ψάχνοντας κοινούς στόχους με "τα κόμματα της αριστεράς για να έχετε έστω την ψήφο ανοχής τους",είπε ότι "εδώ και πολύ καιρό επιχειρούμε να βρούμε κοινούς στόχους. Μετά τις εκλογές θα δούμε τις επόμενες κινήσεις".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε τη θέση ότι όσο περισσότερες φωνές (από τον ΣΥΡΙΖΑ) υποστηρίζουν τον διάλογο, τόσο το καλύτερο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος και παρέπεμψε στις αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής, όταν του ετέθη σχετικό ερώτημα για τους κ.κ. Α. Τσοχατζόπουλο, Χρ. Βερελή και Κ. Κουλούρη.

    Ερωτηθείς αν στην πορεία προς τις κάλπες το ΠΑΣΟΚ θα "αναδείξει την ομάδα με την οποία θα κυβερνήσει", είπε ότι "προέχει το ζήτημα πως έχουμε σχέδιο και λύσεις, τη δε σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου θα την αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου".

    "Υπάρχουν κώδικες και κανόνες από την Επιτροπή Δεοντολογίας οι οποίοι θα τηρηθούν και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και εκείνος του "πόθεν έσχες" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα θέσει κανόνες στην συμπεριφορά των υποψηφίων βουλευτών του.

  • **"Έχω εκπλαγεί από το ύφος της επιστολής η οποία μιλά από μόνη της", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ.Μιχάλη Λιάπη.

  • ** Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

    [03] "Απόφαση των συμφερόντων"

    "Τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το οικονομικό κατεστημένο εξώθησαν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες κάλπες, προκειμένου να αναζητηθεί νωπή εντολή αυτοδυναμίας ή και μεγάλου συνασπισμού, ώστε να περάσουν νέα πιο επώδυνα αντιλαικά μέτρα", ανέφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Δήλωσε ότι σύνθημα όλων αυτών είναι "συντρίψατε το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μας βγούν τα κουκιά" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "δεν θα τους περάσει, γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή του Υμηττού είπε ότι οι περιαστικοί δασικοί όγκοι, το περιαστικό πράσινο,το φυσικό περιβάλλον που έχει απομείνει στην Αττική, είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε για να προστατεύσουμε από κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα και από μια αναπτυξιολάγνα πολιτική,που εφήρμοσε η προηγούμενη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

    Συνάντηση Αλαβάνου με ΑΔΕΔΥ

    Κεντρικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ανάγκη αναδιανομής του εισοδήματος, η διασφάλιση του εισοδήματος των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και οι σταθερές εργασιακές σχέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αμέσως μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι η ΝΔ ζητά νωπή λαϊκή εντολή, ενώ έχει κατεψυγμένες πολιτικές και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής έδωσε χθες σαφές νόημα για το πού πάει η ΝΔ.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ με την αοριστία ή τις καλές προθέσεις να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και ο πολίτης απαιτεί συγκεκριμένο λόγο που δεν διαθέτει το ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 September 2009 - 10:30:21 UTC