Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο"
  • [02] "Πανστρατιά δράσης"
  • [03] "Δύναμη ανόδου"
  • [04] Οδηγία για το ΕΤΑΚ
  • [05] "Σταδιακή ανάκαμψη"

  • [01] "Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο"

    "Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, δεν έχει σημασία η ισχυρή εντολή αλλά ποιος την παίρνει" δηλώνει στη συνέντευξή του στο Εθνικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος εκτιμά ότι "δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία". Λέει ακόμη ότι "γίνεται παρέλαση στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από τα γραφεία του ΛΑΟΣ και προσθέτει ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις". Τέλος στην ερώτηση για το αν ο ΛΑΟΣ θα συνεργαστεί σε σχηματισμό κυβέρνησης απαντά ότι "στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

    Η συνέντευξη του Κ. Αϊβαλιώτη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον πολιτικό συντάκτη Σπύρο Γκουτζάνη έχει ως εξής:

    Ερώτηση: Θα κερδίσετε τους απογοητευμένους Νεοδημοκράτες; Ποιος είναι ο στόχος του κόμματός σας;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Έχω πει αρκετές φορές ότι "όλοι οι Έλληνες είναι Καρατζαφερικοί και απλώς υπάρχουν διαβαθμίσεις". Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες παραδέχονται ότι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ εκφράζει τον μέσο Έλληνα και την κοινή λογική. Απλώς άλλοι είναι πιο πολύ "Καρατζαφερικοί" και άλλοι πιο λίγο. Όλοι, όμως, ομολογούν ότι αυτά που λέει είναι ορθά και λογικά. Εμείς είμαστε ένα δημοκρατικό και πατριωτικό κίνημα το οποίο απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, χωρίς αποκλεισμούς. Εξάλλου είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οι Έλληνες είναι πατριώτες, είναι φιλότιμοι, είναι περήφανοι και αξίζουν μια πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα η οποία θα αναπτύσσεται και δεν θα βουλιάζει στον "βάλτο" των σκανδάλων.

    Ερώτηση: Χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή εντολή για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στην Οικονομία και τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Ισχυρή εντολή είχε π.χ. το 1981 το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τα αποτελέσματα τα είδαμε δυστυχώς. Ισχυρή εντολή είχε και το 2004 η Ν.Δ. και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Νομίζω ότι δεν έχει σημασία η ισχυρή εντολή αλλά το ποιος την παίρνει. Τα δύο παλιά κόμματα έχουν φορτώσει επί δεκαετίες την Ελλάδα με προβλήματα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει και μόνο μια κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση με πατριωτικά χαρακτηριστικά και σύγχρονο πρόγραμμα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα απ' το αδιέξοδο.

    Ερώτηση: Υπάρχει προσέγγιση του κόμματός σας με δυσαρεστημένους βουλευτές της Ν.Δ.;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Υπάρχει... "παρέλαση" στελεχών της Ν.Δ. - αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - απ' το γραφείο του προέδρου μας. Ο δικομματισμός φυλλοροεί, όλοι βλέπουν ότι αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει και έτσι υγιείς δυνάμεις απελευθερώνονται και φεύγουν από τα αποπνικτικά "μαντριά" των δύο γερασμένων κομμάτων.

    Ερώτηση: Θα δεχόσαστε στα ψηφοδέλτια δυσαρεστημένους από τη Ν.Δ. μετά την προκήρυξη των εκλογών, όπως οι κκ Γιάννης Μανώλης και Πέτρος Τατούλης;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Δε θα ήθελα να μπω σε ονοματολογία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα σας έχουμε πολλές εκπλήξεις! Όσοι μπήκαμε στην γραμμή του αγώνα με μπροστάρη τον ηγέτη μας, τον Γ. Καρατζαφέρη, έχουμε αφήσει πίσω μας τις παλιές κομματικές μας ταυτότητες. Εγώ προέρχομαι απ' τη Ν.Δ. - ήμουν για χρόνια συνεργάτης στο Ευρωκοινοβούλιο κορυφαίων στελεχών της - ο φίλος μου στον ΛΑ.Ο.Σ., ο Αλέξης ο Οικονόμου, ήταν στο Κ.Κ.Ε., ο επίσης φίλος μου καθηγητής Βαγγέλης Κριτσίνης απ' τη Σύρο ήταν στο Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού, ο φίλος κι συνάδελφός μου Κυριάκος Βελόπουλος ήταν παλιά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., και όλοι μας σήμερα είμαστε ΛΑ.Ο.Σ.. Ο Γ. Καρατζαφέρης κατάφερε να κάνει πράξη την Εθνική Συμφιλίωση.

    Ερώτηση: Πως βλέπετε τα σενάρια συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Είναι και τα δύο παλιά κόμματα οι ίδιες όψεις ενός (κάλπικου) νομίσματος. Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και έτσι η Ν.Δ. θυμίζει "μπλε ΠΑ.ΣΟ.Κ." ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραπέμπει σε μια "πράσινη Ν.Δ."... Το ότι και τα δύο παλιά κόμματα "καίγονται" απ' τον πόθο της εξουσίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να καεί μαζί τους και η Ελλάδαβ¦

    Ερώτηση: Θα συνεργαζόσαστε για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ας γίνουν εκλογές, ας βαθμολογήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους κάθε έναν από εμάς και τότε τα ξαναλέμε.

    Ερώτηση: Βλέπετε εξελίξεις στο θέμα της Ζίμενς; Υπάρχει τρόπος ο κ. Χριστοφοράκος να δώσει στοιχεία για κόμματα και πολιτικούς;

    Κ. Αϊβαλιώτης: Οι εξελίξεις σ' αυτό το θέμα αποπνέουν πολιτική μιζέρια, αναχρονισμό και μπόχα. Όταν έβλεπα την προεκλογική διαφήμιση με τα "παπαγαλάκια" πριν λίγους μήνες σκεφτόμουν ότι τελικά το μόνο "πουλάκι" που έφυγε ανενόχλητο ήταν ο Χριστοφοράκος... Βλέπει κανείς μια υπόθεση όπου και τα τέσσερα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου έχουν εμπλακεί και όλοι ξέρουμε τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που έχει το ηθικό ανάστημα να καταγγέλλει τους αναμεμειγμένους στην υπόθεση και να ζητεί πλήρη διαλεύκανση. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι τίποτε δεν έχουμε να φοβηθούμε γι' αυτό και επιμένουμε να καταλογισθούν ευθύνες και να πάνε στη Δικαιοσύνη αμέσως όσοι φέρονται να είναι μπλεγμένοι. Μπορεί, άραγε, οποιοδήποτε άλλο κόμμα της σημερινής Βουλής να δηλώσει ευθαρσώς ότι κανένας βουλευτής του δεν περιλαμβάνεται στους 153 Βουλευτές του Χριστοφοράκου;...

    [02] "Πανστρατιά δράσης"

    "Σε αυτή την αναμέτρηση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένοι, δυνατότερο το ΚΚΕ για να γίνει δυνατότερο το κίνημα αντίστασης και αποτελεσματικής αντεπίθεσης", τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της για τις πρόωρες εκλογές.

    "Καλούμε σε πανστρατιά δράσης, όχι μόνο τα μέλη του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, όλους τους φίλους και οπαδούς, αλλά και όλους εκείνους που είχαν στο νου τους να ψηφίσουν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αλλά μπήκαν στο κατασκευασμένο ρεύμα της αποχής, πιστεύοντας ότι έτσι θα ασκήσουν πίεση", ανέφερε στη δήλωσή της η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    "Τους καλούμε να πάρουν μέρος στην εκλογική μάχη και ενεργητικά να αναδείξουν ότι η πραγματική αντίθεση, η πραγματική αναμέτρηση διεξάγεται από τη μια μεριά από τη πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη από την πλευρά του ΚΚΕ. Αυτό είναι το σημείο της διαφοράς, το σημείο που χωρίζουν οι δρόμοι και ξεκινάνε οι δρόμοι της διαφορετικής πολιτικής, του διαφορετικού τρόπου και δρόμου ανάπτυξης".

    Απόδειξη για αυτό είναι μία. Η ΝΔ το 2004 δεν άλλαξε κανένα νόμο του ΠΑΣΟΚ, αντεργατικό και αντιλαϊκό, πάτησε σε αυτούς και τους έκανε χειρότερους ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν δηλώνει ότι θα καταργήσει συγκεκριμένους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους, νόμους ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης της αγοράς, αλλά υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια πάνω στο άθικτο έργο και τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ".

    "Να τους χαλάσουμε τα σχέδια"

    "Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία" ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συμπληρώνοντας ότι "Για να γίνει δυνατός, ο λαός μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ - αδύνατοι και οι δυο τους".

    Αναλυτικά, η δήλωση της κ. Παπαρήγα:

    "Είναι γεγονός, είναι αλήθεια, ότι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που γίνεται με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, γίνεται ακριβώς λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης. Η πλουτοκρατία του τόπου, οι επιχειρηματίες και βεβαίως και τα δύο κόμματά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από αυτές τις εκλογές, ο καθένας για λογαριασμό του, να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι στο λαό, αλλά στην απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κυβέρνηση ικανή να πάρει καινούργια, πιο βάρβαρα, πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

    Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να πάρουν μέτρα υπέρ του λαού, δεν θέλουν, δεν μπορούν, και με αυτή την έννοια η μόνη ελπίδα που έχει ο λαός είναι να τους χαλάσει τα σχέδια, να καταδικάσει και τους δυο, να τους αποδυναμώσει και να φέρει το λαό, το λαϊκό κίνημα ένα βήμα μπροστά, σε θέση επίθεσης για να αντιμετωπίσει τη νέα λαίλαπα που έρχεται.

    Για να γίνει δυνατός, ο λαός μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ - αδύνατοι και οι δυο τους. Δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν, δεν θέλουν να δώσουν λύση στα προβλήματα, γιατί πριν απβ όλα εφαρμόζουν, όπως γίνεται και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, την ίδια στρατηγική, την ίδια επιλογή, που είναι απολύτως ενταγμένη στη λογική του μεγάλου κεφαλαίου, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. Και επομένως, ναι, είναι καλή ευκαιρία η κάλπη να δώσει κάτι καινούργιο, που δεν το έδωσαν οι ευρωεκλογές».

    [03] "Δύναμη ανόδου"

    «Δεν μας ακουμπά ούτε ο πανικός της ΝΔ, ούτε η διάθεση ρεβανσισμού του ΠΑΣΟΚ. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε την αλήθεια, την ωμή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από λάθη, ολιγωρίες, και ανομήματα τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι μια δύναμη ανόδου», τόνισε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Παρέμβαση στη Βουλή

    "Με πανηγυρικό τρόπο παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός", ανέφερε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι ως εκ τούτου πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 38 του Συντάγματος.

    «Η παραίτηση του πρωθυπουργού πέφτει στο άρθρο 38 του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της κυβέρνηση αν αυτή παραιτηθεί καθώς κι αν η Βουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της. Ο πρωθυπουργός της παραιτουμένης κυβερνήσεως είναι αρχηγός ή εκπρόσωπος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και εφαρμόζεται η διάταξη 37 που μιλά για διερευνητικές εντολές. Εδώ έχουμε ad hoc εφαρμογή του άρθρου 38. Παραιτήθη δημοσίως ο πρωθυπουργός και πρέπει η Δημοκρατία θεσμικά να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από το άρθρο 38.

    Θέλω να πιστεύω ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος με την ευαισθησία που διαθέτει για τη Δημοκρατία όσο και ο σεβαστός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές αν δεν εφαρμοστούν οι διαδικασίες του άρθρου 37 όπως επιτάσσει το άρθρο 38 μετά την δημόσια παραίτηση του πρωθυπουργού. Καλώ τα κόμματα να λάβουν δημόσια θέση απέναντι στο θέμα μπροστά στη δημόσια παραίτηση του πρωθυπουργού» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    [04] Οδηγία για το ΕΤΑΚ

    Oδηγίες για την εφαρμογή του νόμου για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.), έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με αυτές, για τα φυσικά πρόσωπα από το έτος 2009 και επόμενα έτη για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, από τη συνολική αξία των κατοικιών των φυσικών προσώπων αφαιρείται ποσό μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 ευρώ) για τους άγαμους. Το ίδιο ποσό αφαιρείται και για διαζευγμένους ή χήρους, εφόσον κατά το χρόνο φορολογίας δεν βαρύνονται με προστατευόμενα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνα.

    Για τους έγγαμους, αφαιρείται ποσό μέχρι διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 ευρώ), επιμεριζόμενο αναλογικά μεταξύ των κατοικιών των ιδιοκτητών που αναγράφονται στην ίδια δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. Το ίδιο ποσό αφαιρείται και για χήρους ή διαζευγμένους ή άγαμους που βαρύνονται με προστατευόμενα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνα, όπως αυτά αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους. Το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000 ευρώ) προσαυξάνεται κατά τριάντα χιλιάδες ευρώ (30.000 ευρώ), όταν στη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους περιλαμβάνονται τρία προστατευόμενα, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνα και άνω.

    Παράδειγμα:

    Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009, ο υπόχρεος Α (χήρος), δήλωσε και τρία προστατευόμενα, κατά τον Κ.Φ.Ε,. τέκνα. Στη δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. του Α αναφέρονται κατοικίες του ιδίου και ενός προστατευομένου τέκνου του. Για το έτος 2009 ο Α έχει ποσό απαλλαγής από τις κατοικίες αυτές 230.000,00β¬ που επιμερίζεται στις κατοικίες του ιδίου και του τέκνου του.

    Η απαλλαγή αυτή, από το έτος 2009 και επόμενα έτη, για λόγους οριζόντιας φορολογικής ισότητας χορηγείται και σε φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή.

    Η απαλλαγή αυτή χορηγείται ανεξάρτητα από:

    Β· Το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία)

    Β· Το αν το ακίνητο είναι ημιτελές ή έχει οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό (π.χ. διατηρητέο)

    Β· Το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κατοικίας

    Επισημαίνεται ότι η απαλλαγή χορηγείται μόνο για την κατοικία και όχι για το γήπεδό της. Δεν χορηγείται επίσης σε βοηθητικούς χώρους κατοικίας (π.χ. αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.).

    Για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων των δηλώσεων Ε.Τ.ΑΚ. φυσικών προσώπων, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 1, 4, 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 1, καθώς και των άρθρων 2, 4, 9, 15, 22, 23 και 24 του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 197 Α΄), όπως ισχύουν. Έτσι:

    Αν δεν υποβληθεί καθόλου δήλωση, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2,5% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης για κάθε μήνα καθυστέρησης,

    Αν υποβληθεί ανακριβής δήλωση, επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 2% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου θα απέφευγε, για κάθε μήνα καθυστέρησης,

    Αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του φόρου που οφείλεται με τη δήλωση, για κάθε μήνα καθυστέρησης.

    Τα ανώτατα όρια για την επιβολή πρόσθετων φόρων ανέρχονται σε ποσοστό 100% για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης και ποσοστό 200% για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολή δήλωσης.

    Επίσης, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο (άρθρο 4 του ν.2523/1997) σε περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, που ορίζεται από 117 έως 1.170 ευρώ και το οποίο σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό περιορίζεται στο 1/3 αυτού.

    Να σημειωθεί ότι δεν επιβάλλεται το ανωτέρω αυτοτελές πρόστιμο σε δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. για την οποία δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, εφόσον αυτό έχει ήδη επιβληθεί κατά την παραλαβή της εκπρόθεσμης δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).

    Ως αφετηρία για την επιβολή των πρόσθετων φόρων και προστίμων, ορίζεται η επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης Ε9, του οικείου έτους.

    Για τα νομικά πρόσωπα, το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με εξαίρεση τα ημιτελή κτίσματα και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτήρια.

    Με το 1052212/258/0013 /22-5-2009 έγγραφό μας σας ενημερώσαμε για την εξαίρεση από τον κανόνα του 1β¬/τμ των γεωργικών και κτηνοτροφικών κτισμάτων των νομικών προσώπων και δώσαμε οδηγίες για τον τρόπο αναγραφής στις δηλώσεις Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 των κτισμάτων αυτών.

    Σας υπενθυμίζουμε ότι γεωργικά θεωρούνται τα κτήρια στα οποία φυλάσσονται ζωοτροφές, σπόροι, γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα και κτηνοτροφικά θεωρούνται τα κτήρια που στεγάζουν ζώα, στα οποία εκτελούνται απλές εργασίες εκτροφής και γενικά φροντίδας ζώων. Δεν εντάσσονται στις ανωτέρω κατηγορίες κτήρια μαζικής διαλογής, συσκευασίας ή μεταποίησης αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων, τα σφαγεία, τα εργαστήρια κατασκευής ή επισκευής αγροτικών μηχανημάτων και οι χώροι στους οποίους ψύχονται τα αποθηκευμένα προϊόντα. Η αξία των ανωτέρω κτισμάτων προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

    Στα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις ενιαίου τέλους ακινήτων μετά από παρέλευση τριών μηνών από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που ορίζεται σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Ως χρονικό σημείο αφετηρίας για την επιβολή του προστίμου αυτού λαμβάνεται η επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του ν.3634/2008, όπως ισχύει. Σε περίπτωση που έχει δοθεί παράταση με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κατ' εξουσιοδότηση του νόμου, ως κατά νόμο προθεσμία λογίζεται αυτή της παράτασης.

    Η επιβολή του προστίμου αφορά δηλώσεις που η φορολογική τους υποχρέωση γεννήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2009.

    Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας στην οποία γίνεται σύντομη περιγραφή της παράβασης, η οποία καταχωρείται και κοινοποιείται αρμοδίως.

    Τονίζεται ότι η επιβολή του είναι ανεξάρτητη από τυχόν πρόσθετους φόρους ή αυτοτελή πρόστιμα που τυχόν επιβληθούν μετά την υποβολή της δήλωσης.

    Σε διοικητική επίλυση της διαφοράς ή δικαστικό συμβιβασμό, το πρόστιμο της παραγράφου αυτής περιορίζεται στα τρία πέμπτα (3/5) αυτού.

    Περαιτέρω, για τη βεβαίωση και την καταβολή του προστίμου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του ν. 2523/1997, όπως ισχύουν.

    Σε περίπτωση αποδεδειγμένης ανυπαρξίας της παράβασης το πρόστιμο διαγράφεται. Η πράξη διαγραφής πρέπει να περιέχει πλήρη και ειδική αιτιολογία για την ανυπαρξία της παράβασης.

    Υπενθυμίζεται ότι, από το έτος 2008 και επόμενα η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) δεν αποτελεί συνυποβαλλόμενο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά υποβάλλεται αυτοτελώς.

    [05] "Σταδιακή ανάκαμψη"

    Αμετάβλητο, στο ιστορικό χαμηλό του 1%, διατήρησε το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο πρόεδρός της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ διαπίστωσε ότι η οικονομία της ζώνης του κοινού νομίσματος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα σταδιακή ανάκαμψη από την ύφεση.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος και του χρόνου ενώ οριακά προς τα άνω αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού.

    "Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και αλλού", είπε, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τρισέ. "Αυτό συνάδει με την προσδοκία ότι η σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έφτασε στο τέλος της. Την διαδέχεται, πλέον, μια περίοδος σταθεροποίησης και πολύ σταδιακής ανάκαμψης", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς να αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα τα οποία έδωσαν ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης και γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ θα διαθέσει, αργότερα εντός του μηνός, περισσότερο ρευστό στην αγορά, μέσω δημοπρασίας αναχρηματοδότησης δωδεκάμηνης διάρκειας, με επιτόκιο μόλις 1%.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε, τέλος, ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και ερωτηθείς για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει η ΕΚΤ τη σημερινή νομισματική πολιτική της απάντησε: "σήμερα, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για έξοδο από αυτή την πολιτική".

    Πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης

    Συρρίκνωση 4,4% με 3,8% της οικονομίας της ευρωζώνης το 2009 αναμένει, πλέον, η ΕΚΤ, ενώ η εκτίμηση του μηνός Ιουλίου έκανε λόγο για συρρίκνωση 4,6%, φέτος.

    Επιπλέον, η σημερινή εκτίμηση της ΕΚΤ για το 2010 κάνει λόγο για ελαφρά αύξηση 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ, του χρόνου.

    Αναθεώρησε, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τα άνω τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, αναμένοντας πλέον διαμόρφωση στο 0,4% το 2009 ( η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 0,3%) και στο 1,2% το 2010 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 1%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 September 2009 - 9:53:24 UTC