Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές

  • [01] Άμεσα μέτρα για τις πυρκαγιές

    Μέτρα για τις πληγείσες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι τα μέτρα για όσους επλήγησαν είναι αντίστοιχα με εκείνα που είχαν ληφθεί για τους πληγέντες της Πελοποννήσου το 2007.

    Σε ό,τι αφορά την οικολογική καταστροφή τόνισε ότι χρειάζεται προσπάθεια όλων, συντονισμός, σχέδιο, άμεσες και γρήγορες πρωτοβουλίες, υπομονή αλλά και χρόνια.

    Ανακοίνωσε ότι θα γίνει σχεδιασμός και πολύ γρήγορα εφαρμογή αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών μέτρων, καθώς και χάραξη αντιπυρικών ζωνών και κατασκευή δασικών δρόμων, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές.

    Επεσήμανε τη ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερα αποδοτικό σύστημα καθαρισμού και τόνισε ότι η περιφέρεια θα συνδεθεί με δορυφόρο για την παρακολούθηση των αναδασωτέων εκτάσεων κατά το πρότυπο της Πάρνηθας και έτσι θα γίνεται και εποπτεία της περιοχής.

    «Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως. Όλες οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι θα πρέπει να συντονιστούν και πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε καλό βαθμό αυτή τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που έγινε», τόνισε.

  • Συνάντηση με το νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, θα έχει αύριο στις 12:30 ο πρωθυπουργός. Το απόγευμα, ο κ. Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με το προεδρείο της ΓΣΕΕ (6μ.μ.) και του ΣΕΒ (7:30μ.μ.), εν όψει της ΔΕΘ.

    Τα μέτρα

    «Όπου υπήρχε δάσος θα ξαναγίνει δάσος» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος σε απογευματινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Καμία εξαίρεση, καμία απόκλιση από αυτόν τον κανόνα δεν είναι ανεκτή», δήλωσε και ανακοίνωσε πως συντονιστής των δράσεων αποκατάστασης ορίστηκε ο κ. Γ. Σουφλιάς.

    Επεσήμανε πως κάτω από τον συντονισμό του κ. Σουφλιά προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά η ανάπλαση της Πάρνηθας και ότι το ίδιο θα γίνει, με σχέδιο και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και στην περιοχή της Αττικής όπου θα προχωρήσουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. «Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες από το κάψιμο δέντρων και δασών» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες, θα χαραχτούν και θα κατασκευαστούν δασικοί δρόμοι ενώ δίνεται έμφαση στον έγκαιρο καθαρισμό, κάτι που, όπως είπε, δεν είχαν κάνει εκείνοι που έπρεπε.

    Ανέφερε ότι η περιφέρεια Αττικής θα εφοδιαστεί με σύστημα έγκαιρης πρόγνωσης εστιών φωτιάς και θα συνδεθεί με δορυφόρο ώστε να μπορεί να γίνει παρακολούθηση και να μην έχει κανείς την ευκαιρία να πάει να χτίσει. «Στόχος μας είναι να ξαναγυρίσει το περιβάλλον που επλήγη στην παλιά του ομορφιά» τόνισε, κάνοντας λόγο για μεγάλη καταστροφή και τεράστιες ζημιές.

    Για το θέμα των αποζημιώσεων είπε ότι σε ότι αφορά κατοικίες που καταστράφηκαν εντελώς, θα δοθούν χρήματα για ανέγερση νέων έως 120 τ.μ και με κόστος 750 ευρώ ανα τ.μ.

    Για επισκευές είπε ότι θα δοθούν μέχρι 450 ευρώ κατά ανώτατο όριο.

    «Όταν ένα οίκημα ήταν αυθαίρετο, δεν περιμένει τίποτε ο ιδιοκτήτης του», ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως έχουν ήδη αρχίσει οι καταγραφές από τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας. Σε ερώτηση αν θα κατεδαφιστούν αυθαίρετα χτίσματα, απάντησε πως θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι το ΥΠΕΘΑ θα προβεί άμεσα σε αεροφωτογράφιση των περιοχών ενώ από το ΥΠΕΣ θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών στους ΟΤΑ ύψους 3.300.000 ευρώ. Στην συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς ποια ποσά θα δοθούν στους δήμους και τις κοινότητες ενώ επεσήμανε ότι για το 2009 είχαν πάρει για δασοπροστασία 1,8 εκ. ευρώ, από 1 εκ. που είχαν πάρει το 2003.

    Πρόσθεσε πως κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει ότι υπάρχουν ζημιές σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Ο κ. Αντώναρος ανέφερε επίσης ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει όσους έχασαν το σπίτι τους και με συντονισμένη προσπάθεια να αποκατασταθεί η οικολογική καταστροφή.

    Για εκείνους που, όπως ανέφερε, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, τόνισε ότι το ΥΠΕΣ κάνει τους σχετικούς ελέγχους και όσοι έχουν πάρει χρήματα και δεν τα έχουν διαθέσει για το σκοπό που πρέπει, υφίστανται συνέπειες. Σημείωσε ότι και αυτός είναι ένας από τους λόγους για την εξάπλωση της πυρκαγιάς, ενώ ανέφερε ως κύρια αιτία τους ισχυρούς ανέμους. «Όταν η κεντρική κυβέρνηση διαπιστώσει ότι υπάρχουν αστοχίες ή ελλείψεις με ευθύνη άλλων, τότε μεριμνά ώστε αυτά τα οποία δεν έγιναν από εκείνους που έχουν την ευθύνη να γίνουν», υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση γιατί δεν δίνεται εφάπαξ το ποσό των 3.000 ευρώ όπως το 2007, απάντησε ότι οι συνθήκες και η σύνθεση των πληγέντων είναι διαφορετικές.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τόπο η ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. «Αμετροέπεια, κινδυνολογία, λαϊκισμός, ένα εκρηκτικό τρίπτυχο, ένα απαράδεκτο κοκτέιλ. 48 ώρες κράτησε ο θεατρινίστικός αυτοέλεγχος των υπευθύνων του ΠΑΣΟΚ. Ο πραγματικός τους εαυτός τους προδίδει», πρόσθεσε.

    «Ό,τι είχα να πω το είπα», απάντησε ερωτηθείς αν έχει κάποιες ευθύνες η κυβέρνηση ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί δεν απευθύνθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός στους πολίτες, είπε ότι ο κ. Καραμανλής από την πρώτη στιγμή είναι παρών και ενημερώνεται συνεχώς. «Παρακολουθεί τι γίνεται, συντονίζει τις ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο και έχει απευθυνθεί στους πολίτες αρκετές φορές. Οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού όλες αυτές τις ημέρες, στους πολίτες απευθύνονται», σημείωσε.

    Σχετικά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με σχέδιο τη δημιουργία του. «Αναδασώνεται ό,τι ήταν δάσος. Με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δεν είναι ούτε δάσος, ούτε δασική έκταση», τόνισε.

    Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ

    Ο γενικότερος προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές, καθώς και οι άμεσες και απαραίτητες ενέργειες για τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ευάγγελο Μπαλτά, τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Χαράλαμπο Μανιάτη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ. Σουφλιάς επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο, και του ζήτησε το ταχύτερο να γίνει η αεροφωτογράφηση της περιοχής και να ετοιμασθούν οι ορθοφωτοχάρτες, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τον καθορισμό των αναδασωτέων εκτάσεων.

    Εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα για το νερό της λίμνης Μαραθώνα, το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι "από την πρώτη κιόλας μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή του Μαραθώνα δόθηκε εντολή από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά στην ΕΥΔΑΠ για την πύκνωση του συνεχούς ελέγχου των νερών, τόσο της λίμνης όσο και αυτών που καταλήγουν στα διυλιστήρια".

    Όλες οι αναλύσεις, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση όλων, δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών παραμένει άριστη, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Η λίμνη του Μαραθώνα σε νερά, τροφοδοτείται το χρόνο από τα εδάφη της περιοχής μόλις με το 1,4% της ποσότητας νερού που απαιτείται για την ύδρευση του λεκανοπεδίου Αττικής.

    Το νερό του Μαραθώνα αναμειγνύεται με πολλαπλάσια νερά από τον Μόρνο και την Υλίκη και οδηγείται στα διυλιστήρια τoυ Γαλατσίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης της οποιασδήποτε ρύπανσης στη λίμνη διακόπτεται αμέσως η παροχή από τη λίμνη και το διυλιστήριο τροφοδοτείται απευθείας μόνο από τα νερά του Μόρνου και της Υλίκης.

    Η σημερινή εικόνα της λίμνης δείχνει ότι τα αποκαΐδια έχουν συγκεντρωθεί από τον άνεμο στις όχθες. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ καθαρίζουν όλη την περίμετρο της λίμνης από τα αποκαΐδια.

    Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ πήρε εντολή για λεπτομερή αποτύπωση της καμένης περιοχής γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα, με στόχο την άμεση κατασκευή αναβαθμών συγκράτησης των φερτών υλικών, κατά το πρότυπο των έργων που έγιναν το 2007 στην Πάρνηθα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2009 - 16:30:22 UTC