Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν εφησυχάζουμε"
  • [02] "Κρίση θεσμών και αξιών"
  • [03] Εξαρθρώθηκε σπείρα εκβιαστών
  • [04] Σβήστηκαν οι πυρκαγιές στο Εφετείο
  • [05] Αναβολή εκτόξευσης διαστημικού λεωφορείου
  • [06] Βιώσιμη ανάπτυξη στις Πρέσπες
  • [07] Χαλκιδική: Οι κρυμμένοι "θησαυροί" ενός νομού με πλούσια παράδοση
  • [08] "Ενιαία συνδικαλιστική έκφραση"
  • [09] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [10] "Διαφάνεια και προστασία"
  • [11] Βαθμολογίες μαθημάτων
  • [12] Νέο πακέτο προτάσεων
  • [13] Στον τελικό η Ελλάδα

  • [01] "Δεν εφησυχάζουμε"

    Συνεργασία, διάρκειας περίπου 2 ωρών, είχε χθες στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με την ηγεσία του υπουργείου, στην οποία παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς.

    Ο πρωθυπουργός, που ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισήμανε ότι η κρίση έχει πλήξει όλες ανεξαιρέτως τις χώρες και ότι η ελληνική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις, οι οποίες προστίθενται σε χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

    Το μεγαλύτερο βάρος για την ελληνική οικονομία είναι το δημόσιο χρέος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή του μόνο φέτος θα χρειαστούν 12 δισ. ευρώ.

    Το 2009 θα είναι δύσκολο έτος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικό πρόσημο ανάπτυξης και η ανεργία θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

    "Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Οι στόχοι μας δεν είναι εύκολοι και πρώτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή ως ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά και έδωσε σαφείς οδηγίες για να εξαντληθούν οι ποινές σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον έλεγχο των δαπανών, επισήμανε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικές και εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο νέο μισθολόγιο των νεοπροσλαμβανομένων, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κατάργηση και συγχώνευση φορέων του δημοσίου, στον έλεγχο των φαρμάκων κλπ.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ολοκληρώθηκε το Γ' ΚΠΣ και ότι στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) έχει ήδη προκηρυχθεί πάνω από το 50% των έργων, ενώ αναφερόμενος στις Συμπράξεις του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι κατασκευές των πρώτων έργων και ότι από τώρα και στο εξής κάθε μήνας που περνά θα προκηρύσσεται και ένα νέο έργο.

    "Ζήτησα ακόμη μεγαλύτερη ένταση προσπαθειών, να μην πάει χαμένη ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη

    Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς όπως είπε, "έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο εξάμηνο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον".

    Η υπουργός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την αξιολόγηση του υπουργείου σχετικά με τις καινούργιες προτάσεις Νίμιτις και για το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων, που θα έχει ο κ. Βασιλάκης.

    "Η ουσιαστική αλλαγή, την οποία τόνισε ο κ. Νίμιτς, είναι ότι διαγράφεται βούληση εκ μέρους των Σκοπίων να προχωρήσουν ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση", είπε η κα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: "Θέλω να ελπίζω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και ότι η σκοπιανή ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι προς το συμφέρον του ίδιου του λαού τους".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για καμιά απολύτως εμπλοκή στελέχους της ΝΔ με το σύστημα των φυλακών Κορυδαλλού και πρόσθεσε πως "η τιμή του πολιτικού κόσμου δεν μπορεί να διασύρεται κατ' αυτόν τον τρόπο".

    Επίσκεψη Καραμανλή στην Ισπανία

    Στη Μαδρίτη θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Ισπανό ομόλογό του, κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι.

    Ο πρωθυπουργός, θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της ίδιας μέρας.

    [02] "Κρίση θεσμών και αξιών"

    Τις πέντε προτεραιότητες και τα μέτρα που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αναπτύσσει ο Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του στον «Κόσμο του Επενδυτή».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «με ευθύνη της η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και δημοσιονομικής εκτροπής» και ότι παίρνει «λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα», τονίζει ότι απαιτείται «πολιτική βούληση» για την πολιτική και οικονομική εξυγίανση της χώρας και θέτει πέντε προτεραιότητες για την επίτευξη αυτών των στόχων.

    Ως πρώτη προτεραιότητα, αναφέρει την εφαρμογή σχεδίου για την «άμεση ανάταξη της οικονομίας», με παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Δεύτερη προτεραιότητα είναι «η στήριξη της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας» , με μέτρα επιδότησης της εργασίας , προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και στήριξης των ανέργων.

    Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί «η δίκαιη ανακατανομή των φόρων», στην οποία θα περιληφθεί και η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ.

    Ως τέταρτος στόχος προβάλλεται «η σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου», με διαφάνεια και λογοδοσία και δραστικό περιορισμό της σπατάλης, ο οποίος θα εξυπηρετήσει και ένα «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».

    Πέμπτη προτεραιότητα είναι η θέσπιση «ενός πλαισίου εποπτείας της αγοράς» με στόχο να «σπάσουν τα καρτέλ» και «να καταπολεμηθεί η ακρίβεια».

    Τα πέντε σημεία θα αποτελέσουν, τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «τη βάση της επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος ανασυγκρότησης της οικονομίας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Επίσκεψη στην Κέρκυρα

    "Έλλειψη σχεδιασμού για τον τουρισμό"

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, λόγω της κρίσης, ήταν το θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου στην Κέρκυρα με εκπροσώπους φορέων Τουρισμού του νησιού.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: "Πέρα από τη διεθνή οικονομική συγκυρία ο ελληνικός τουρισμός περνάει μια μονιμότερη κρίση. Μια μονιμότερη κρίση, που έχει στο βάθος της την κυβερνητική πολιτική. Την έλλειψη επενδύσεων. Την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για την ταυτότητα του ελληνικού τουρισμού. Και βεβαίως, υποφέρει ο κλάδος, ένας βασικός και ζωτικός κλάδος για την ελληνική οικονομία.

    Δεν μπορεί να αφεθεί ο σχεδιασμός, ούτε στους ανέμους της ελεύθερης αγοράς, ούτε στη λογική της κυβέρνησης, μιας πελατειακής διαχείρισης του πλούτου του Ελληνικού λαού. Διότι έχουμε έναν τεράστιο πλούτο. Έχουμε τον πλούτο του περιβάλλοντός μας, της παράδοσής μας, των προϊόντων μας, της μεσογειακής διατροφής, αλλά και των ανθρώπων μας. Η διαχείριση αυτού του πλούτου σήμερα γίνεται με τρόπο πελατειακό και σπάταλο.

    Χρειάζεται σχεδιασμός με όραμα, με στόχο, όπως εμείς προτείνουμε, την πράσινη ανάπτυξη, για να δώσουμε ταυτότητα στον ελληνικό τουρισμό. Και βεβαίως, το νησί της Κέρκυρας είναι ένα νησί που μπορεί να πρωτοπορήσει. Να γίνει ένας πιλότος, ακριβώς γι' αυτή την πράσινη ανάπτυξη. Για μια διαφορετική ταυτότητα ποιοτικού τουρισμού.

    Όπως δεν υπάρχει σχεδιασμός για τον τουρισμό μας, έτσι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και για την οικονομία μας ευρύτερα. Τρανή απόδειξη αυτής της έλλειψης σχεδιασμού, είναι και η σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του κράτους. Τραγικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

    Είναι ακριβώς, λόγω αυτής της πορείας, που απαιτείται η αλλαγή στη χώρα μας. Μια αλλαγή που θα ξαναδώσει ελπίδα. Θα δώσει σχέδιο. Θα δώσει ασφάλεια και σιγουριά για το αύριο και το μέλλον της Ελλάδας."

    Ομιλία σε συνέδριο για την τεχνολογία

    "Είτε ανακαλύπτουμε το μήλο, όπως ο Αδάμ, είτε φέρνουμε τη δύναμη της φωτιάς στην κοινωνία, όπως ο Προμηθέας, είτε ανακαλύπτουμε τη δύναμη του ατόμου, όπως ο Αϊνστάϊν, είτε το Facebook και το Google, πρέπει να μάθουμε πώς να μοιραζόμαστε, πώς να χρησιμοποιούμε αυτή τη δύναμη και να ενδυναμώσουμε τις κοινωνίες μας προς όφελος του δημόσιου καλού, των πολιτών και του περιβάλλοντος", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση, που συνδιοργάνωσαν το "University of Fraser Valley" και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Κέρκυρα.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "αυτό είναι ένα πολιτικό δίλημμα, που πρέπει όλοι να απαντήσουμε και κυρίως οι εκπαιδευτικοί" και χαρακτήρισε το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, "συγκεντρωτικό και κεντρικά ελεγχόμενο, γιατί έχουμε την ανάγκη να ελέγχουμε τη δύναμη και την ανάγκη αλλαγής, που νιώθουν οι νέοι άνθρωποι".

    Πρόσθεσε δε, ότι τα σχολεία βρίσκονται μακριά από την καθημερινή εμπειρία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μη βρίσκουν λόγο να είναι στο σχολείο, το οποίο χαρακτήρισε "στρατόπεδο συγκέντρωσης", υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του Δεκεμβρίου.

    "Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη και το διαδίκτυο, επίσης δεν είναι ουδέτερο. Είναι ιστός, αλλά μπορεί να γίνει ιστός αράχνης", είπε ο κ. Παπανδρέου και αρίθμησε δέκα σημεία σχετικά με τις δυνατότητες και τις προκλήσεις στη χρήση των νέων τεχνολογιών στην Παιδεία.

    Ειδικότερα, έκανε λόγο για δημιουργία "κοινού πλούτου πληροφοριών", "ανάπτυξη και αξιοποίηση του ωκεανού πληροφοριών", "ικανότητα αξιολόγησης και κριτικής αντιμετώπισης της πληροφορίας που λαμβάνουμε" και "ικανότητα σύνθεσης πληροφοριών ανάμεσα σε διαφορετικά πεδία και εφαρμογής της γνώσης".

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει και θα δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας, όχι μόνο για την αγορά, αλλά και ως κοινωνικό εργαλείο. Συνεχίζοντας, μίλησε για την ικανότητα της συλλογικής μάθησης σε αντίθεση με την εξατομικευμένη.

    "Ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, ώστε να βρούμε λύσεις στα κοινά προβλήματα", είπε και πρόσθεσε ότι "οι νέες δυνατότητες θα έχουν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση και την αξιοποίηση του ταλέντου τού καθενός", καθώς "η τεχνολογία ως ικανότητα για δύναμη μπορεί και πρέπει να γίνει σημαντική δύναμη για δημοκρατική επανάσταση".

    Μετά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου πήρε μέρος σε συζήτηση, με θέμα το Ανοικτό Σχολείο στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων Τουρισμού της Κέρκυρας.

    [03] Εξαρθρώθηκε σπείρα εκβιαστών

    Σπείρα που κατηγορείται για απάτη με κλεμμένες πιστωτικές κάρτες και εκβίαση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

    Συγκεκριμένα προχθές συνελήφθησαν στο Χαλάνδρι και το κέντρο της Αθήνας δύο Έλληνες ένας 35χρονος και μία 50χρονη και ένας 28χρονος Μαροκινός, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο είχαν συστήσει ομάδα που διέπραττε απάτες και εκβιάσεις, ενώ αναζητούνται για συμμετοχή άλλοι δύο αλλοδαποί και ένας Ελληνας.

    Οι δράστες έκλεβαν από εισόδους κατοικιών και γραμματοκιβώτια πιστωτικές κάρτες που είχαν σταλεί στους δικαιούχους ταχυδρομικώς. Στη συνέχεια και αφού είχαν τα στοιχεία των καρτών επικοινωνούσαν με τις τράπεζες, δήθεν ως οι κάτοχοι και δήλωναν απώλεια ζητώντας να τους στείλουν νέες. Με αυτές έχοντας το PIN έκαναν αναλήψεις, ενώ εάν δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τις κάρτες, επικοινωνούσαν με τους δικαιούχους και τους εκβίαζαν, ζητώντας τους χρήματα με διάφορες απειλές. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί τρεις περιπτώσεις τέτοιες, ενώ σε μία προξένησαν φθορές στο αυτοκίνητο του θύματός τους. Με τον τρόπο αυτό είχαν αποκομίσει περίπου 50.000 ευρώ.

    Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια του συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 50 πιστωτικές κάρτες που είχαν κλαπεί, 8 λευκές κάρτες, εκ των οποίων οι δύο αντιστοιχούσαν σε πιστωτικές κάρτες κλώνους γνησίων, 2600 ευρώ, 11 κινητά τηλέφωνα και 9 κάρτες SIM, ένα στιλέτο, μικροποσότητα ακατέργαστης κάναβης και άλλα αντικείμενα.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε ειδικό ανακριτή, όπου θα απολογηθούν την Τρίτη.

    [04] Σβήστηκαν οι πυρκαγιές στο Εφετείο

    Πυρκαγιές σε τρεις ορόφους του κτιρίου του παλιού εφετείου στην οδό Σωκράτους εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, στο κτίριο όπου μένουν εκατοντάδες μετανάστες, κάτω από άθλιες συνθήκες, ξέσπασαν φωτιές σε στρώματα και σκουπίδια στον 4ο, στον 5ο και τον 7ο όροφο, οι οποίες, όμως δεν πρόλαβαν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις, γιατί σβήστηκαν έγκαιρα από ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, λίγο πριν είχε γίνει επεισόδιο μεταξύ των αλλοδαπών, γι'αυτό θεωρείται πιθανότερο οι φωτιές να οφείλονται σε εμπρησμούς.

    Προανάκριση διενεργείται από την Ασφάλεια σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [05] Αναβολή εκτόξευσης διαστημικού λεωφορείου

    Η NASA αποφάσισε να αναβάλει για αύριο Κυριακή την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου "Εντέηβορ" από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, αποστολή του οποίου είναι να προσεγγίσει το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας εκεί διάφορα εφόδια και συνεισφέροντάς στην ολοκλήρωσή του. Η αποστολή αυτή προβλέπεται να είναι 12ήμερη.

    Το διαστημικό λεωφορείο μεταφέρει συγκεκριμένα ένα πλήρες διαστημικό ιαπωνικής κατασκευής εργαστήριο.

    Η ώρα της εκτόξευσης, αύριο, προσδιορίστηκε για τις 19.13, τοπική ώρα.

    Ομως, δύο φορές τον Ιούνιο είχαμε αναβολή εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου.

    Αλλες οκτώ πτήσεις διαστημικών λεωφορείων απομένουν (μαζί με την αυριανή), μέχρι να αποπερατωθεί του χρόνου ο διαστημικός σταθμός. Αποτελεί πρόγραμμα αξίας 100 δισ.δολαρίων, στο οποίο συνεργάζονται συνολικά 16 κράτη.

    Ο διαστημικός σταθμός βρίσκεται εδώ και περίπου 10ετία σε τροχιά σε υψόμετρο 360 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

    [06] Βιώσιμη ανάπτυξη στις Πρέσπες

    Ως ένα από τα πέντε καλύτερα προγράμματα, που ολοκληρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2007 - 2008, αναδείχτηκε το Life - Φύση (2002 - 2007) για την Προστασία και Διατήρηση Ειδών Πουλιών Προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, το οποίο υλοποίησαν η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το WWF Ελλάς.

    Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα στον οικισμό Πύλη του δήμου Πρεσπών, παρουσία του δημάρχου, εκπροσώπων των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος.

    Σε αυτά περιλαμβάνονται η άμεση αύξηση του πληθυσμού των πουλιών στην περιοχή, η κατασκευή φράγματος για τη ρύθμιση της στάθμης των υδάτων, η ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων, αλλά και η αποκατάσταση περίπου χιλίων στρεμμάτων υγρών λιβαδιών, στα οποία βρίσκουν τροφή και φωλιά μεγάλοι πληθυσμοί πουλιών και ψαριών.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μαριάννα Βλάσση, παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι δράσεις του, που έχουν εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση του υγροτόπου, συνεχίζονται και χρηματοδοτούνται από την Εταιρεία.

    «Ωστόσο, είναι απαραίτητη η συνδρομή του κράτους με οικονομικούς πόρους, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό», κατέληξε.

    [07] Χαλκιδική: Οι κρυμμένοι "θησαυροί" ενός νομού με πλούσια παράδοση

    Η Χαλκιδική είναι διάσημη για τις καταγάλανες θάλασσες, τις αμμουδερές παραλίες και το Άγιο Όρος. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι ο νομός κρύβει πλούσια λαογραφική δραστηριότητα, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, υπέροχα ορεινά μονοπάτια, όμορφα δάση με βελανιδιές, καταρράκτες και χείμαρρους, που κυλούν στις πλαγιές του Χολομώντα;

    Η ιστορία του νομού είναι μεγάλη. Τον 18ο και το 19ο αιώνα, τα εύφορα καλλιεργήσιμα χωράφια κοντά στο βουνό ήταν η προίκα που έδιναν οι ντόπιοι στα αγόρια, ενώ στις κόρες και στους γαμπρούς έδιναν αυτά που κανείς δεν ήθελε: τα παραθαλάσσια οικόπεδα. Μέχρι, που αναγνωρίστηκε η "προστιθέμενη" αξία της θάλασσας και ξαφνικά όλα άλλαξαν.

    Τα τρία "πόδια" της Χαλκιδικής, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία και ο Άθως (που ήταν ήδη γνωστό), έγιναν ξαφνικά περιζήτητα. Ο τόπος είναι αρχαίος και όμορφος και κάθε καλοκαίρι προσελκύει χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, καθώς μπορεί και συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το βουνό με τη θάλασσα.

    Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία του παρελθόντος

    Ο νομός Χαλκιδικής, με πρωτεύουσα τον Πολύγυρο, έχει να επιδείξει, εκτός από τις θάλασσες και τα αμέτρητα beach bars, το σπήλαιο των Πετραλώνων, που μαρτυρά την αρχαιότητα του τόπου. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959 κι ύστερα από έρευνες βρέθηκε κρανίο γυναίκας, που ανήκει σε τύπο αρχανθρώπου, δηλαδή όρθιου ανθρώπου.

    Οι παλαιο-ανθρωπολόγοι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα σχετικά με τη χρονολόγηση του κρανίου και οι προτάσεις σχετικά με την ηλικία του αρχανθρώπου των Πετραλώνων κυμαίνονται από 260.000 έως 700.000 χρόνια.

    Ο πλέον, όμως, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Χαλκιδικής, είναι αυτός της αρχαίας πόλης Ολύνθου, ενώ στα βόρεια της νέας Ολύνθου, υψώνεται ο επιβλητικός Πύργος των Μαριανών, βυζαντινό κτίσμα του 1375.

    Στην ανατολική ακτή της Χαλκιδικής, νοτιοανατολικά του χωριού Ολυμπιάδα, εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγίρων, η πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη.

    Στην Ουρανούπολη δεσπόζει ο πύργος του Προσφορίου. Πρόκειται για κτίσμα του 14ου αιώνα, με σκοπό την προστασία της περιοχής, που αποτελούσε μετόχι της Μονής Βατοπεδίου.

    Περιοχές που θα πρέπει, επίσης, να επισκεφτούν οι τουρίστες και για τις οποίες έχει να "υπερηφανεύεται" η Χαλκιδική είναι τα καρνάγια της Ιερισσού, το Στρατώνι που ζει στη "σκιά" των μεταλλείων, η διώρυγα της Ποτίδαιας, το λιμανάκι του Πόρτο Κουφό όπου υπάρχει και μνημείο - ελικόπτερο για να θυμίζει τη συντριβή του Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου επέβαινε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

    Άγιο Όρος

    Σχεδόν ολόκληρη η ανατολικότερη χερσόνησος της Χαλκιδικής φιλοξενεί το Άγιο Όρος, όπου, από τα βυζαντινά χρόνια βρίσκονται συγκεντρωμένα είκοσι μεγάλα μοναστήρια και πολυάριθμες σκήτες και ασκηταριά. Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στον μοναχισμό και τη λατρεία, την επικοινωνία με το θείο, στο πλαίσιο ενός τοπίου απόκοσμου και ταυτόχρονα γοητευτικού, με βραχώδεις ακτές και πυκνή άγρια βλάστηση.

    Τα 17 είναι ελληνικά, ένα ρωσικό (Αγιος Παντελεήμονας), ένα βουλγαρικό (Ζωγράφου) και ένα σερβικό (Χιλιανδαρίου), ενώ συνολικά 19 ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (13 ημέρες διαφορά) και μόνο η Μονή Βατοπεδίου ακολουθεί το νέο.

    Κάθε μοναστηριακό συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλά τείχη και λειτουργεί σαν μια μικρή πολιτεία, ενώ η προσέγγιση γυναικών στη χερσόνησο του Αθω απαγορεύεται ρητά.

    Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

    Η Χαλκιδική προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα ορειβατικού - αθλητικού τουρισμού, στην ορειβατική διαδρομή Παρθενώνας - Βουρβουρού, ιαματικού τουρισμού στην πηγή Αγίου Νικολάου, στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, καθώς και συνεδριακό τουρισμό.

    Ο Χολομώντας είναι το ψηλότερο βουνό. Λόγω των σημαντικών οικοσυστημάτων που αναπτύσσονται στον ορεινό όγκο, αλλά και την ποικιλία άγριας ζωής, το βουνό έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Τόπος Κοινοτική Σημασίας και έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

    Από τα σημεία, όμως, που δεν πρέπει να χάσουν οι επισκέπτες είναι οι καταρράκτες της Βαρβάρας, στο δρόμο προς την Ολυμπιάδα, με το φυσικό τοπίο, τις βελανιδιές, να κυριαρχούν. Όσοι τολμήσουν ν' αφήσουν το αυτοκίνητο και να περπατήσουν κάποια λεπτά μέχρι να φτάσουν στις όχθες του χειμάρρου θα ανταμειφθούν από το θέαμα του καταρράκτη των 10 μέτρων.

    Μακριά από τους έντονους ρυθμούς των κοσμοπολίτικων θέρετρων, τα χωριά της Χαλκιδικής ξεχωρίζουν για την παραδοσιακή τους δόμηση και τους πατροπαράδοτους ρυθμούς ζωής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το "χωριό των Χριστουγέννων", τον Ταξιάρχη, όπου οι περισσότερες οικογένειες ασχολούνται με την παραγωγή και την καλλιέργεια ελάτων, αλλά και τον οικισμό Αρναία.

    Στην πλατεία του χωριού, το νερό τρέχει μέσα από τον κορμό του πλάτανου και σύμφωνα με την τοπική παράδοση όποιος πίνει από εκεί νερό, παντρεύεται Αρναιώτη ή Αρναιώτισσα.

    Το νησί της Χαλκιδικής

    Η Αμμουλιανή είναι το μόνο κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής και βυζαντινό μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Τα καραβάκια φεύγουν από την Τρυπητή, κοντά στην Ουρανούπολη και οι επισκέπτες του νησιού απολαμβάνουν τις ωραίες παραλίες, τα ταβερνάκια με το φρέσκο ψάρι και το πράσινο της φύσης.

    Οι γυναίκες της Αμμουλιανής φτιάχνουν ένα αμυγδαλωτό, που συνήθιζαν να προσφέρουν στους γάμους και τις γιορτές, στη Μικρά Ασία.

    Ανατολικά της Αμμουλιανής βρίσκεται το σύμπλεγμα των νησίδων Δρένια ή Γαϊδουρονήσια, με ένα μεγαλύτερο νησάκι, τα Δρένια και άλλα μικρότερα, όπως η Φέτη, η Πέννα, η Άρτεμη.

    Τοπικά προϊόντα

    Η Χαλκιδική, χάρη στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους, παράγει λάδι και ελιές που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητα τους, ενώ χαρακτηρίζεται ως η "μάνα" της μελισσοκομίας.

    Οι τοπικές παραδοσιακές συνταγές του νομού είναι το κοτόπουλο με τραχανά, το τσοπάνικο ρυζόγαλο και η γίδα λεμονάτη.

    [08] "Ενιαία συνδικαλιστική έκφραση"

    Στις εκδηλώσεις του Αντι-ιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στον Γράμμο θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Αυτή την ώρα, επισκέπτεται τον χώρο της κατασκήνωσης στο Νεστόριο. Αύριο, Κυριακή 12 Ιουλίου, και ώρα 10:00 π.μ., η κα Παπαρήγα θα παραβρεθεί στην κεντρική εκδήλωση για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Λυκόραχη.

    "Ενότητα δράσης"

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ είχε χθες η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του κόμματος, στον Περισσό.

    Μετά τη συνάντηση, η κα Παπαρήγα δήλωσε πως "είναι απαράδεκτη κάθε προσπάθεια οργανωτικής διάσπασης στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ραδιόφωνο και τηλεόραση" και εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ για ενιαία έκφραση των εργαζομένων σε σωματεία και ομοσπονδία, ανεξάρτητα αν δουλεύουν σε κρατικά μέσα ή ιδιωτικά, ανεξάρτητα από τη μορφή και το είδος των εργασιακών σχέσεων.

    "Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, για την απόκρουση της αντιδραστικής πολιτικής, που ακολουθείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τους διευθυντές και ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γίνεται καλά η δουλειά τους, με ένα προσωπικό, όμως, που θα είναι όμηρος των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων και με καταφανή τάση την παραπέρα ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης", υποστήριξε και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ παλεύει, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γράφονται στα σωματεία".

    Επιπλέον, είπε ότι "βεβαίως θα συμπαρασταθούμε σε κάθε προσπάθεια που θα γίνει να υπογραφεί συλλογική σύμβαση, όχι με τους μισθούς πείνας, που καθόρισε η ΓΣΕΕ, αλλά με βάση τις πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων σε συνθήκες κρίσης".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, δήλωσε πως τα μέλη της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν την κ. Παπαρήγα για τα προβλήματα των εργαζομένων και τις απολύσεις στον κλάδο.

    [09] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Με θέμα "Αποτίμηση αποτελεσμάτων ευρωεκλογών - Προετοιμασία του κόμματος για το επόμενο διάστημα" συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού. Οι εργασίες της ΚΠΕ άνοιξαν σήμερα το πρωί, με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    "Αποτελεσματική αστυνομία"

    "Στηρίζουμε κάθε ενέργεια, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής και αποτελεσματικής αστυνομίας, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Υπερασπίζεται τη δημοκρατική πορεία της χώρας μας από προσπάθειες έντασης και αποσταθεροποίησης, που προκαλούνται από τρομοκρατικές ενέργειες".

    Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, ύστερα από συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

    "Για μας, είναι αδιανόητο η αστυνομία να καλείται να λύσει ένα τεράστιο διεθνές κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η μετανάστευση. Όπως, πριν από λίγες μέρες, η αστυνομία κλήθηκε να λύσει τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από την αποτυχία της κυβέρνησης στην πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό", είπε ο κ. Αλαβάνος, ενώ αναφέρθηκε και στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

    "Θέλω να πω ότι εκφράζουμε την ανησυχία μας, διότι και η πρόσφατη υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου δημιουργεί ερωτηματικά για διασυνδέσεις ανάμεσα στο οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική εξουσία και την αστυνομία", δήλωσε προσθέτοντας ότι "τις ίδιες ανησυχίες δημιουργούν και τα στοιχεία τα οποία έχουν έρθει στην επιφάνεια από το κύκλωμα της μαστροπείας".

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των αστυνομικών, είπε ότι όλα τα θέματα θα τεθούν με ερωτήσεις στη Βουλή και στον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα, μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, ευχαρίστησε τον κ. Αλαβάνο λέγοντας ότι "η αστυνομία είναι για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος κι όσο την αφήνουμε να ασχολείται μ' αυτό το έργο θα έχουμε επιτυχίες, όπως είχαμε πρόσφατα".

    [10] "Διαφάνεια και προστασία"

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ είχε στα γραφεία του κόμματός του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και για τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην επιχείρηση.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης στήριξε την προσπάθεια της ΠΟΣΠΕΡΤ "να μείνει ελεύθερη, να καταδεικνύει τα γεγονότα και να προσπαθεί για διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

    "Καπελωμένος συνδικαλισμός σημαίνει και μεγάλο βαθμό εξάρτησης", είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [11] Βαθμολογίες μαθημάτων

    Από σήμερα το πρωί έχουν "ανέβει" στο διαδίκτυο, οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων (Ξένη γλώσσα - Σχέδια - Μουσική).

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στην ηλεκτρονική του διεύθυνση Οι ονομαστικές μηχανογραφικές καταστάσεις με τους αντίστοιχους βαθμούς θα αποσταλούν την Τρίτη, σε όλες τις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Χώρας, προκειμένου οι διευθυντές να τις προωθήσουν άμεσα στα λύκεια αρμοδιότητάς τους για ενημέρωση των υποψηφίων.

    [12] Νέο πακέτο προτάσεων

    Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταρτίζει ένα νέο πακέτο προτάσεων, το οποίο θα προτείνει στις χώρες της Δύσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί τόνισε ότι το νέο πακέτο αφορά την πολιτική, την ασφάλεια και διεθνή θέματα.

    Ο Μοτακί σε ομιλία του στην Τεχεράνη, μερικές ώρες μετά τη λήξη της συνόδου της G8 στη Λ΄Ακουιλα της Ιταλίας, είπε πως οι ηγέτες της ομάδας των Οκτώ έχουν ανησυχήσει με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Ιράν.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε κατά τη σύνοδο της G8 ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες "ανησυχούν ιδιαιτέρως" από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν απορρίπτει την εκδοχή ότι επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.

    Ο Μοτακί προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διεθνείς ανησυχίες για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, λέγοντας πως "δεν υπάρχει νέο μήνυμα από τη G8".

    "Εμείς θα παρουσιάσουμε σύντομα το πακέτο των προτάσεών μας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση όλων των περιφερειακών και διεθνών θεμάτων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

    "Το πακέτο αυτό μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για συνομιλίες με τις χώρες της Δύσης", επισήμανε.

    Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τεχεράνη, αν απορρίψει τις προτάσεις για αναστολή των πυρηνικών της δραστηριοτήτων. Το Ιράν τονίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για μη στρατιωτική χρήση.

    [13] Στον τελικό η Ελλάδα

    Στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ θα βρεθεί αύριο η εθνική Εφήβων, η οποία επικράτησε άνετα της Αυστραλίας στον ημιτελικό με 84-69! Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για μία ακόμη φορά έπαιξε εξαιρετική άμυνα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και, πλέον θα αντιμετωπίσει στον τελικό τις ΗΠΑ.

    Από το πρώτο λεπτό η ομάδα του Γιώργου Βλασσόπουλου έδειξε ποιος θα είναι το αφεντικό της αναμέτρησης. Εξουδετερώνοντας όλα τα «όπλα» των Αυστραλών πήρε το προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο (29-18), έχοντας τον Γιάνκοβιτς να «εκτελεί» από τη γραμμή των 6,25μ., τον Παππά με τον Σλούκα να οργανώνουν με μαεστρία και τους Παπανικολάου, Κασελάκη να «καθαρίζουν» όλες τις φάσεις κάτω από τις δύο ρακέτες.

    Η συνέχεια; Ανάλογη... Οι Αυστραλοί προσπαθούσαν να απειλήσουν με σουτ τριών πόντων, ενώ αντίθετα οι Ελληνες διεθνείς πηγαίνοντας σε οργανωμένες επιθέσεις «έχτιζαν» μία υπέρ τους διαφορά, η οποία κυμαινόταν σε διψήφιο αριθμό. Οι Εφηβοι πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 46-33 και βγήκαν από αυτά αποφασισμένοι να κάνουν περίπατο ως τον τελικό. Κάθε φορά που οι Αυστραλοί προσπαθούσαν να πλησιάσουν στο σκορ ο αρχηγός, Νίκος Παππάς (ο οποίος σήμερα έχει τα γενέθλιά του), μαζί με τον Γιάνκοβιτς είχαν τις απαραίτητες λύσεις. Γυρίζοντας την μπάλα με υπομονή και χωρίς λάθη στην ασφυκτική πίεση των Αυστραλών, πέρασαν την μπάλα μέσα στο καλάθι, όπου οι Παπανικολάου και Κασελάκης δεν είχαν κανένα πρόβλημα απέναντι στους ψηλούς των Αυστραλών. Η διαφορά έφτασε πάνω από τους 20 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, δίνοντας το δικαίωμα στους διεθνείς να αρχίσουν τους πανηγυρισμούς στα τελευταία λεπτά.

    Μαθαίνοντας από τα λάθη της και «εκμεταλλευόμενη» τα μαθήματα που πήρε από τις ήττες της, η εθνική Εφήβων απέδειξε ότι διαθέτει ταλέντο, ψυχή και όλα τα απαραίτητα εχέγγυα έτσι ώστε μελλοντικά αυτά τα παιδιά να απαρτίσουν την εθνική Ανδρών, αλλά και τα ρόστερ των ομάδων τους.

    Τα δεκάλεπτα: 29-18, 46-33, 67-47, 84-69.

    ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Βλασσόπουλος): Παπαντωνίου, Κατσίβελης, Αγγελόπουλος, Μάντζαρης 8, Καραθανάσης, Παπανικολάου 18 (2), Γεωργάκης 2, Σλούκας 8, Γιάνκοβιτς 16 (4), Παππάς 19 (2), Κασελάκης 13.

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (Μάρτι Κλαρκ): Πέιτζ 15 (2), Αρνοτ, Καντί 3, Σέλεσιτς 6 (1), Ντελαβεντόβα 12 (2), Γκρίνγουντ 1, Μπρόκοφ 4, Μόταμ 9, Ελις 8 (2), Χοντγκσον 1, Γιανγκ 10, Τανκς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 July 2009 - 16:30:46 UTC