Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
  • [02] "Σεβασμό στην ιδιωτική ζωή"
  • [03] Ήρθαν τα... σέιζερ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

    Στα 42 εκατομμύρια έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2008, σημειώνοντας ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρβ όλο που η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε συγκρούσεις.

    Στην ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) τονίζεται πως οι ξεριζωμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα έφθασαν τα 26 εκατ., ενώ οι πρόσφυγες σε άλλες πατρίδες, μεταξύ τους και όσοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο ανέρχονται στα 16 εκατ., ένας αριθμός μικρότερος κατά 700.000 αναλογικά με το 2007.

    Εντούτοις, «οι νέοι υποχρεωτικοί εκτοπισμοί του 2009, που δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια τούτη έκθεση, έχουν ισοσκελίσει αυτήν τη μείωση», υπογραμμίζεται στο ίδιο κείμενο.

    Κυρίως αυτό οφείλεται στις συρράξεις στη Σρι Λάνκα, στη Σομαλία και στο Πακιστάν, όπου η επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Σουάτ μόνο αυτή έχει προκαλέσει την έξοδο 1,8 εκατ.κατοίκων. Όπως τονίζει ο Ύπατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες η κρίση των προσφύγων στο Πακιστάν είναι «ίσως εκείνη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την κρίση στη Ρουάντα» το 1994.

    Η Αρμοστεία αποκαλύπτει επίσης πως το 80% των προσφύγων προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες και ο Γκουτέρες επέκρινε τις πλουσιότερες χώρες για την πλημμελή υποστήριξή τους στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, είτε στο Πακιστάν, είτε σε άλλες περιοχές.

    Σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να προστεθεί και επιβράδυνση του συνολικού αριθμών των επαναπατρισμών (περίπου 2 εκατ. άνθρωποι), που αντανακλά, όπως τονίζει η Αρμοστεία, την επιδείνωση της κατάστασης στην ασφάλεια στο Σουδάν, ή το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επαναπατρισμοί μειώθηκαν κατά 17% και η επιστροφή των εκτοπισθέντων προσώπων κατά 34%.

    Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως «τουλάχιστον 5,7 εκατ, πρόσφυγες ζουν στη λήθη», μη διαθέτοντας «καμία άμεση λύση εν όψει». Τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισθέντων έχει η Κολομβία με 3 εκατ. ανθρώπους, ακολουθούμενη από το Ιράκ (2,6 εκατ.), το Νταρφούρ (2 εκατ.) και κατόπιν η ΛΔ του Κονγκό (1,5 εκατ.) και η Σομαλία (1,3 εκατ.).

    Η Νότιος Αφρική ήταν η χώρα που δέχθηκε τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου με 839.000 αιτούντες, και ακολουθούν οι ΗΠΑ (49.000 αιτήσεις) και η Γαλλία (35.000).

    Το Πακιστάν είναι η πρώτη χώρα σε υποδοχή προσφύγων (1,8 εκατ.) και ακολουθούν η Συρία (1,1 εκατ.), το Ιράν (980.000) και η Γερμανία (582.000). Σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες υπό την ευθύνη της Αρμοστείας είναι Αφγανοί και Ιρακινοί.

    [02] "Σεβασμό στην ιδιωτική ζωή"

    Η ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής στην Ιταλία επανέλαβε σήμερα ότι είναι "παράνομο" να φωτογραφίζει κανείς χωρίς άδεια το εσωτερικό μιας κατοικίας, δικαιώνοντας εν μέρει τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ζητούσε να κατασχεθούν ορισμένες "ενοχλητικές" φωτογραφίες.

    "Είναι παράνομη η λήψη και η κυκλοφορία φωτογραφιών προσώπων από το εσωτερικό μιας ιδιωτικής κατοικίας, χωρίς τη συναίνεσή τους, και χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως επιθετικές τεχνικές", όπως πελώριους τηλεφακούς, υπενθυμίζει η αρχή σε ανακοίνωσή της.

    Πριν από δύο εβδομάδες ο Μπερλουσκόνι είχε ζητήσει την κατάσχεση εκατοντάδων φωτογραφιών που είχαν τραβηχτεί στη Σαρδηνία, μέσα στη βίλα του και σε άλλες περιοχές. Ορισμένες από αυτές, που δημοσιεύτηκαν στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, έδειχναν τον Ιταλό πρωυπουργό στον κήπο της βίλας του, περιτριγυρισμένο από πολλές γυναίκες, δύο γυμνόστηθες κοπέλες που έκαναν ηλιοθεραπεία και έναν γυμνό άνδρα.

    Η ανεξάρτητη αρχή εξέτασε συνολικά 43 φωτογραφίες από τις οποίες οι 27 εικονίζουν το εσωτερικό της βίλας και έχουν τραβηχτεί απ' έξω, χωρίς να το γνωρίζουν τα άτομα που φωτογραφίζονταν. Η αρχή απαγόρευσε τη δημοσίευση άλλων φωτογραφιών που έχουν παρόμοιο περιεχόμενο, ωστόσο δεν έκρινε σκόπιμο να παρέμβει για τις υπόλοιπες 16 φωτογραφίες καθώς έχουν τραβηχτεί σε δημόσιους χώρους (ένα αεροδρόμιο και ένα τουριστικό χωριό).

    [03] Ήρθαν τα... σέιζερ

    Ολοι έχουν ακούσει τα λέιζερ, τις εστιασμένες ακτίνες φωτός που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία εφαρμογών, από τα DVD players μέχρι τα φουτουριστικά όπλα. Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες δημιούργησαν τα σέιζερ (saser), τα ηχητικά ισοδύναμα των λέιζερ.

    Το σέιζερ δημιουργεί μια ισχυρή ακτίνα ομοιόμορφων ηχητικών κυμάτων σε νανοκλίμακα. Η νέα συσκευή μπορεί να έχει σημαντικές μελλοντικές εφαρμογές στους υπολογιστές, τις τεχνολογίες απεικόνισης, τη δημιουργία νέων αντιτρομοκρατικών μεθόδων κ.α.

    Η ανακάλυψη έγινε από τον καθηγητή Άντονι Κεντ της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με επιστήμονες του ουκρανικού Ινστιτούτου Φυσικής Ημιαγωγών, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review B", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

    Οπως δήλωσε ο ερευνητής, "η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την περιοχή της Ακουστικής, με τον ίδιο τρόπο που το λέιζερ μεταμόρφωσε την Οπτική στη διάρκεια των 50 ετών μετά την εφεύρεσή του". Ο Αϊνστάιν έθεσε τις θεωρητικές βάσεις για τα λέιζερ (αρκτικόλεξο της φράσης Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation) το 1917, αλλά η πρώτη συσκευή λέιζερ κατασκευάστηκε πολύ αργότερα, στη δεκαετία του ΄60.

    Το λέιζερ χρησιμοποιεί τα "πακέτα" ηλεκτρομαγνητικών δονήσεων, που αποκαλούνται φωτόνια και που είναι οι μονάδες όλου του φωτός στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του ορατού φωτός, του υπέρυθρου και των ακτινών Χ. Το σέιζερ (αρκτικόλεξο της φράσης Sound Amplification by the Stimulated Emission of Radiation), από την άλλη, χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα αποτελούμενα από ηχητικές δονήσεις, που αποκαλούνται φωνόνια.

    Στο λέιζερ η ακτίνα φωτονίων παράγεται από τη διέγερση των ηλεκτρονίων από μια εξωτερική πηγή ενέργειας, έτσι ώστε να απελευθερώνουν ενέργεια, όταν συγκρούονται με άλλα φωτόνια σε μια ιδιαίτερα αντανακλαστική οπτική κοιλότητα. Με αυτή τη διαδικασία παράγεται μια ελεγχόμενη ακτίνα φωτός λέιζερ, όπου όλα τα φωτόνια έχουν την ίδια συχνότητα και ταλάντωση.

    Το σέιζερ μιμείται αυτή την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας τον ήχο, για να παράγει μια ηχητική ακτίνα φωνονίων που ταξιδεύει όχι μέσω μιας οπτικής κοιλότητας, όπως στο λέιζερ, αλλά μέσω μιας τεχνητής μικροσκοπικής δομής που αποτελείται από περίπου 50 τρομερά λεπτά φύλλα δύο εναλλασσόμενων υλικών ημιαγωγών, του αρσενιδίου του γαλλίου και του αρσενιδίου του αλουμινίου, το καθένα από τα οποία έχει πάχος μόλις λίγα άτομα.

    Όταν ενεργοποιούνται από μια ακτίνα φωτός, τα φωνόνια πολλαπλασιάζονται και συγκρούονται ανάμεσα στα στρώματα των δύο παραπάνω υλικών, ώσπου τελικά "δραπετεύουν" με τη μορφή μιας ακτίνας φωνονίων πολύ υψηλής συχνότητας.

    Το σέιζερ είναι η πρώτη συσκευή που εκπέμπει κύματα ήχου στην περιοχή συχνοτήτων των terahertz. Η ακτίνα των παραγόμενων ηχητικών κυμάτων έχει μήκη κύματος της τάξης των νανομέτρων (δισεκατομμυριοστού του μέτρου). Μεταξύ άλλων, η ακτινοβολία σε terahertz χρησιμοποιείται στους σκάνερ ασφαλείας των αεροδρομίων για να αποκαλύψει τι βρίσκεται κάτω από ρούχα και μέσα σε αποσκευές. Έτσι, στο μέλλον, μεταξύ άλλων, τα σέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική απεικόνιση ή σε ηλεκτρονικούς ελέγχους ασφάλειας.

    Οι επιστήμονες πήραν επιχορήγηση 636.000 λιρών από το βρετανικό Συμβούλιο Έρευνας στις Μηχανολογικές και Φυσικές Επιστήμες, για να αναπτύξουν την τεχνολογία του σέιζερ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Σύνδεσμος για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία, στη διεύθυνση: http://scitation.aip.org/getabs/servlet/GetabsServlet?prog=normal&id=PRBMDO000079000024245313000001&idtype=cvips&gifs=Yes


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 June 2009 - 6:30:15 UTC