Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση για τις αποφάσεις των "27"
  • [02] "Ανικανότητα στήριξης των αγροτών"
  • [03] Ομολόγησε τη δολοφονία ειδικού φρουρού
  • [04] Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [05] Επιτροπές Επιστροφής Μαρμάρων Παρθενώνα
  • [06] Μαζεύουν ακόμα τα συντρίμια του Airbus
  • [07] Ημερήσια Ατζέντα: 20/6/2009
  • [08] Σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης
  • [09] "Νέα επίθεση στα δικαιώματα"
  • [10] Επιμένει ο Αλαβάνος
  • [11] Δεν στηρίζει Μπαρόζο

  • [01] Ικανοποίηση για τις αποφάσεις των "27"

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς, θα έχει στις 11:30 π.μ. ο Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις το απόγευμα με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Dina Titus, το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚ Κίνας He Guoqiang, τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς, καθώς και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Για τη Σύνοδο της ΕΕ

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβαν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή επίτευξη συμφωνίας των "27" στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς διπλωματικής προσπάθειας, την οποία κατέβαλε η Ελλάδα μέσω της επιστολής που ο ίδιος έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίτευξη συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία, στο βαθμό που δεν έχουν όλα τα κράτη - μέλη την ίδια προσέγγιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, ούτε υφίστανται όλα τα κράτη τα ίδια βάρη.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα στις αποφάσεις του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι "27" είναι σύμφωνοι ως προς το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών που συνεπάγεται η λαθρομετανάστευση και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη φύλαξη των συνόρων, μέσω της Frontex, αλλά και στη διενέργεια κοινών πτήσεων των κρατών της ΕΕ, σε σχέση με την επιστροφή των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι "27" σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνίες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, τόσο με τις χώρες προέλευσής τους, όσο και με τις χώρες διέλευσής τους.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, οι οποίες επισημαίνονται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων ως χώρες - κλειδιά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία συν τοις άλλοις ενισχύεται και οικονομικά από την ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, την κοινή θέση των "27", ότι οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία με χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως.

    "Προς το σκοπό αυτό", σημείωσε, "θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη παρακολούθηση του τρόπου συμπεριφοράς της Τουρκίας".

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο ζήτημα της οικονομικης κρίσης, ο Κ. Καραμανλής, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η έξοδος από την κρίση πλησιάζει, τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η επίδειξη προσεκτικής στάσης.

    O πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της βελτίωσης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, καθώς και στο θέμα της ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθερότητας των κρατών - μελών.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών, σημαντικό βήμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον και θα στηρίξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν τόσο για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, όσο και ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων που έλαβε η Ιρλανδία για να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο ζήτημα της επανεπιλογής από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Ζοζέ Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και σημείωσε πως πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση την οποια συνυπέγραψαν και οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί.

    Ανέφερε, ότι με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ελλάδα συνεργάστηκε καλά τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα κατά την περίοδο των πυρκαγιών. Σημείωσε, επίσης, τη συμπαράσταση του Πορτογάλου προέδρου της Επιτροπής σε μία σειρά από θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ζ. Μπαρόζο γνωρίζει τα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου και των άλλοτε χωρών της συνοχής.

    Συνεχίζοντας,ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το κυβερνητικό έργο, τον ΛΑΟΣ, την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης στα θέματα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε πως πρόκειται για ένα δύσκολο, σύνθετο και διεθνές πρόβλημα, τόνισε ότι η ισοπεδωτική και μηδενιστική κριτική που ασκούν ορισμένοι δεν βοηθά σε τίποτα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι ανακριβές ότι έχει αποδιαρθρωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις. "Με τον μηδενισμό εξυπηρετούνται οι τρομοκράτες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ο αντιτρομοκρατικός νόμος υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, όχι όμως και από το σύνολο των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    "Χρειαζόμαστε μία αστυνομία με υψηλό ηθικό" τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι όσοι ασκούν μηδενιστική κριτική στέλνουν λάθος μηνύματα.

    Ερωτηθείς, εξ άλλου, αν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ανάλογη πρόθεση και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

    Σημείωσε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση, ενώ ερωτηθείς αν επίκεινται αλλαγές στην κυβέρνηση τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

    "Δεν επιδιώκω κινήσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκω να κρίνομαι από το χειροπιαστό κυβερνητικό έργο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τέλος, τόνισε ότι όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κρίνονται άλλα ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος.

    Ερωτηθείς, στη συνέχεια ως προς τις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματός του, όπως αυτή του Γ. Μανώλη, ο πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα, καθώς και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεκαθάρισε ότι καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και πως "κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι ". Σημείωσε, ωστόσο, πως ο καθείς παίρνει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

    Εξάλλου, ερωτηθείς στη συνέχεια ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτος,λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ έχουν "αγεφύρωτες διαφορές".

    Σημείωσε ότι η θέση του αυτή, είναι σταθερή εδώ και χρόνια και ότι σίγουρα έχει ενισχυθεί μετά την αήθη, όπως τη χαρακτήρησε, πρόσκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ για μετακίνηση βουλευτών της ΝΔ προς το κόμμα του.

    Απαντώντας, στη συνέχεια σε ερώτηση για το τί μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο της Δημορκατίας, ο Κ. Καραμανλής, αφού σημείωσε ότι δεν μπορεί ο κορυφαίος θεσμός της χώρας να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε ότι ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας καλός, αγαπητός και ενωτικός Πρόεδρος, που ασκεί άψογα τα καθήκοντά του και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διατύπωση δεύτερων σκέψεων.

    Σε ό,τι αφορά το αν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ προτίθεται να μεταβεί στην Κέρκυρα για να λάβει μέρος στη Σϋνοδο του ΟΑΣΕ, με κρατικό αεροπλάνο της χώρας του, η οποία θα αναφέρεται ως «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφείς.

    Υπενθύμισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από μερικά χρόνια εθεωρείτο χαμένη υπόθεση και ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη πρόοδο και έχει καταγάγει μεγάλες επιτυχίες στο θέμα αυτό.

    Με βάση τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά απαγόρευε την προσγείωση του αεροπλάνου της ΠΓΔΜ στην Κέρκυρα θα έδειχνε μικρότητα, νευρικότητα και ανασφάλεια.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό το έθεσε στη συνάντηση που είχε προ δύο μηνών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τόνισε ότι σκοπεύει να το θέσει και στον Τούρκο πρωθυπουργό, κατά την αυριανή συνάντησή τους στην Αθήνα.

    [02] "Ανικανότητα στήριξης των αγροτών"

    Για ανικανότητα διεκδίκησης της συνέχισης της κοινοτικής στήριξης των αγροτών μετά το 2013, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    O κος Παπανδρέου υποστήριξε πως η Ελλάδα διέρχεται μια πολυδιάστατη κρίση, η οποία στον αγροτικό τομέα καθίσταται καταλυτική: «Η περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχή συρρίκνωση των πόρων. Η κακοδιαχείριση του Γβ ΚΠΣ στέρησε τεράστιους πόρους και έργα από την Περιφέρεια. Τώρα, το πρόβλημα μεταφέρεται στο Δβ ΚΠΣ, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, διότι όσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν από το Γβ ΚΠΣ, λόγω των δικών σας καθυστερήσεων και αδυναμιών να απορροφήσετε τους σχετικούς πόρους, θα επιβαρύνουν τους πόρους του επόμενου Προγράμματος» υποστήριξε.

    Η κυβέρνηση απέτυχε και στη διαχείριση της νέας ΚΑΠ - συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - καθώς δεν κατάφερε να αναπροσανατολίσει τον αγροτικό τομέα σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, μέσω ενός σοβαρού σχεδίου, κατάρτισης, επιμόρφωσης και στήριξης των αγροτών.

    «Ακόμα περιμένουν οι αγρότες τις λεγόμενες μελέτες για παραγωγικές επιλογές, που τόσες φορές έχετε εξαγγείλει. Με την οικονομική κρίση, ο αγροτικός πληθυσμός αισθάνεται ότι είναι σε τραγική κατάσταση πια - και γνωρίζει πως έχει μια κυβέρνηση, που αδυνατεί να διεκδικήσει το οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα στις Βρυξέλλες. Ποιος θα υπερασπιστεί τους αγρότες στη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο, όπου θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση της ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου.

    «Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και έτσι, να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενόψει της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της γεωργίας μετά το 2013. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι δικές μας δεσμεύσεις είναι ξεκάθαρες. Με βάση μια νέα εθνική στρατηγική για την ύπαιθρο, δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχες ώστε να συνεχιστεί η στήριξη των αγροτών και μετά το 2013, και να προχωρήσουμε παράλληλα σε αλλαγές σε όλο το σύστημα καταβολής των ενισχύσεων, για να αποκαταστήσουμε αδικίες και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια».

    «Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες. Σε αυτή τη Συμφωνία έχουμε δεσμευθεί - και τις δεσμεύσεις μας, εμείς τις τηρούμε. Και με ειλικρίνεια και σε συνεργασία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία και σ' αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή για το Κάπνισμα

    Την "απόλυτη" και "αμέριστη" υποστήριξή του στην "πολύτιμη προσφορά" και τη δουλειά της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα "Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς", εξέφρασε στα μέλη και τον επικεφαλής της Σ.Μπεσμπέα,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στη Βουλή,κατά την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε τη Διακήρυξη κατά του Καπνίσματος.

    "Κάνουμε κι εμείς τη δική μας εκστρατεία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα γραφεία μας, τα οποία είναι πρότυπο, για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο κόμμα με όρους υγιεινής, περιβαλλοντικής προστασίας και πράξεις ενεργειακής λειτουργίας και βεβαίως με την απαγόρευση του καπνίσματος, το οποίο έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σύντομα με τη βοήθειά σας θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ?η δημόσια υγεία είναι ένα καθοριστικό ζήτημα για τον πολίτη? και πρόσθεσε ότι αποτελεί και για το Κίνημα, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

    Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι ?χάνονται τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί? και πρόσθεσε ότι κι ο ανθρώπινος πόνος θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    ?Δυστυχώς,η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά το θέμα του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων?, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα άπτονται μιας γενικότερης δημόσιας παιδείας και δημόσιας εκστρατείας για τη δημόσια υγεία.

    Ζητήματα που, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική πρόνοια,που θα στηρίξουν τον πολίτη να έχει πάρα πολλές άμυνες, πριν αναγκαστεί να πάει σε ένα νοσοκομείο και να έχει τη δυνατότητα για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής,πιο υγιεινής και πιο ανθρώπινης.

    Ο κ. Σ. Μπεσμπέας ανέφερε ότι δεν είναι δύσκολο η πολιτεία, με τα μέσα που διαθέτει, να δημιουργήσει ιατρεία για την απεξάρτηση από τον καπνό και να παραδώσει υγιή και δραστήρια άτομα στην ελληνική κοινωνία,δίνοντας, ταυτόχρονα το παράδειγμα στην Ευρώπη, ότι "εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και ότι έχουμε πολιτικούς και ηγέτες που μπορούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία".

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής παρακάλεσε την ελληνική πολιτεία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία ενισχύοντας την προσπάθεια αυτή.

    Αφού τον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή της Διακήρυξης,ο κ. Μπεσμπέας παρέδωσε ευχαριστήρια επιστολή στο Γ.Παπανδρέου, για τη συμμετοχή και τη συμβολή του στην αντικαπνιστική πολιτική, κατά την εφαρμογή της οποίας ?μπορεί να είστε κι ο μελλοντικής κυβερνήτης της χώρας μας?.

    Τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία και το Κάπνισμα,το οποίο δέχτηκε λέγοντας ότι είναι ?αυτά που ελπίζουμε σύντομα να αξιοποιήσουμε?.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για Σύνοδο Κορυφής

    Κατώτερες των προσδοκιών και των αναγκών της χώρας μας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. "Δεν υπάρχει καμία δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης των εταίρων προς την Ελλάδα" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "η μοναδική χώρα στην οποία υπάρχει ονομαστική αναφορά δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Μάλτα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην απόφαση των ηγετών της Ένωσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, παραμένει στη θέση του κατά της υποψηφιότητας του κ. Μπαρόζο, τόσο για τις θέσεις που εκφράζει, όσο και γιατί η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο της νέας συνθήκης της Λισαβόνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος του χρόνου.

    Αναφέρθηκε επίσης και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η κατεύθυνση που ελπίζαμε για μια πιό επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν προσήλθε με κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

    Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μια συνεπής κυβέρνηση θα είχε πετύχει πολύ περισσότερα στη Σύνοδο Κορυφής με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Και επέκρινε τον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι το να τρέχεις την τελευταία στιγμή μερικές μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια επιστολή και να ελπίζεις σε συμπαράσταση, δεν είναι μια συνεπής πολιτική. Επίσης ανέφερε ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης η κυβέρνηση το ανακάλυψε μετά τις ευρωεκλογές και αφού είδε τη διαρροή των ψηφοφόρων της προς τον ΛΑΟΣ.

    [03] Ομολόγησε τη δολοφονία ειδικού φρουρού

    Στον ανακριτή παραπέμφθηκε ο 31χρονος αναρχικός ο οποίος εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ και ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη που είχε γίνει παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2005 έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου στην Κηφισιά.

    Ο 31χρονος, ο οποίος ήταν προφυλακισμένος και κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό του Χρήστου Πολυζωγόπουλου και εμπρησμό σε τράπεζα της Ξάνθης αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί από τις φυλακές με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Κομοτηνής. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο αναρχικός ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως για τις απεργίες πείνας μακράς διάρκειας που έκανε στη φυλακή πήγε στη ΓΑΔΑ και δήλωσε στον φρουρό ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία του Αμανατίδη.

    Αμέσως ενημερώθηκαν οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που τον παρέλαβαν ενώ ειδοποιήθηκαν και ο εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καθώς και ο ανακριτής που χειρίζεται τη δολοφονία του Αμανατίδη προκειμένου να παραβρίσκονται στην κατάθεση που θα έδινε ο αυθορμήτως εμφανισθείς 31χρονος.

    Στην ομολογία του ο 31χρονος ισχυρίζεται ότι μαζί με ένα ακόμα άτομο πήγαν να πάρουν το όπλο του Αμανατίδη ο οποίος όμως αντέδρασε και επειδή φοβήθηκαν ότι θα τους πυροβολούσε τον πυροβόλησαν αυτοί με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν. Σε ερώτηση ποιός είναι ο δεύτερος απάντησε ότι δεν θα αποκαλύψει το όνομα και ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της πράξης.

    Επίσης ομολογεί ότι διέπραξε την ένοπλη ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα στην οδό Ιπποκράτους στις 20 Μαρτίου του 2009 ενώ ήταν έξω από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους. Σε ερωτήσεις των αστυνομικών και του εισαγγελέα σχετικά με τη δολοφονία του Αμανατίδη δεν έδωσε ακριβείς περιγραφές του χώρου και της ενέργειας, γεγονός που κάνει τους αστυνομικους επιφυλακτικούς για όσα ισχυρίζεται, ωστόσο κρατείται προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή.

    [04] Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Την ομόφωνη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία εκφράζουν οι "27" στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει, επίσης, ποιά θα είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, δίνοντας τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην Ιρλανδία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία οι "27" τονίζουν την ανάγκη καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ στα συμπεράσματά τους κάνουν σημαντικές αναφορές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών.

    Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνονται τα εξής:

    ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι το πρόσωπο που σκοπεύουν να ορίσουν ως πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας για την περίοδο 2009-2014.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Σουηδίας, οι χώρες των οποίων ασκούν τη σημερινή και την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου, θα έχουν άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον ορισμό του Μπαρόζο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ορισμού των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής διευκρινίζεται στα συμπεράσματα πως αυτή μπορεί να αρχίσει μόνο όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η νομική βάση για τη διαδικασία ορισμού.

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι η Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2009. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι εφόσον τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους -μέλους. Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι τα ζητήματα που έχει θέσει η Ιρλανδία, όπως η φορολογική πολιτική, οι αμβλώσεις και η πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, θα διευθετηθούν κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο το Δουβλίνο όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσα από την παροχή των απαραίτητων νομικών εγγυήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι η απόφαση της Συνόδου παρέχει νομική εγγύηση οτι ορισμένα μελήματα του ιρλανδικού λαού θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται νέα επικύρωση της Συνθήκης.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση της Συνόδου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και θα ενεργοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συνθήκης.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Με τη διαπίστωση ότι η ΕΕ υφίσταται ακόμα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τις συνέπειες της βαθύτερης και πιο εκτεταμένης ύφεσης της μεταπολεμικής εποχής, οι ευρωπαίοι ηγέτες, ξεκινούν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ.

    Ειδικότερα, οι "27" αναφέρονται στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κάμψης, τονίζοντας ότι το συμφωνηθέν ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομιας προβλέπει για την ΕΕ, συνολική δημοσιονομική στήριξη που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ το 2009 και 2010.

    Συνεχίζοντας, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους, την προσήλωσή τους σε υγιή δημόσια οικονομικά, καθώς και στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Τονίζουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση και ότι η προσοχή των κρατών μελών θα πρέπει να στραφεί στην εξυγίανση, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάκαμψη. Προς το σκοπό αυτό οι "27" τονίζουν την ανάγκη να εφαρμοστεί μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, μέσω της βελτίωσης του μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου και μέσω συντονισμένων μεσοπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών.

    Σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι "27" διαπιστώνουν ότι το περιβάλλον λειτουργίας τους παραμένει προβληματικό και ότι οι χορηγήσεις πιστώσεων εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες.

    Για το λόγο αυτό τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να τελούν εν εγρηγόρσει, ενόψει των νεών μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση ή για την αποκάθαρση των ισολογισμών. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές της ενιαίας αγοράς και να διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Συγκεκριμένα, οι "27" τονίζουν ότι υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων (ΕΣΣΚ) που θα παρακολουθεί και θα εκτιμά δυνητικές απειλές κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, αν χρειαστεί, το ΕΣΣΚ θα προειδοποιεί και θα εκδίδει συστάσεις για δράση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΕΣΣΚ θα εκλεγεί από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Ο ρόλος των εποπτικών αρχών θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της συνοχής της εθνικής εποπτείας, η ενίσχυση της επιτήρησης διασυνοριακών ομίλων μέσω της ολοκλήρωσης της σύστασης σωμάτων εποπτών και η εκπόνηση Ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων που θα εφαρμόζεται σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ενιαίας Αγοράς.

    Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις δυνητικές ή ενδεχόμενες ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για τα κράτη - μέλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θίγουν τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες των κρατών μελών. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας θα πρέπει να διαθέτει δεσμευτικές εξουσίες λήψης αποφάσςεων ως προς το κατά πόσον οι επόπτες πληρούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών ή εντός του σώματος εποπτών. Επίσης, οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν και εποπτικές εξουσίες έναντι των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Τέλος, οι "27" ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου, τις νομοθετικές προτάσεις της για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και σημειώνουν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2009.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της απασχόλησης, οι "27" τονίζουν ότι η προσοχή των κρατών μελών αλλά και της Επιτροπής θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: (α) Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων, καθώς και στην προώθηση της κινητικότητας. (β) στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. (γ) στην αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην απασχόληση.

    Επίσης, οι "27" επισημαίνουν ότι οι προτεραιότητες για την απασχόληση, τις οποίες παρουσίασε η Επιτροπή στις 3 Ιουνίου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λάβει μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν η διανειοδότηση των επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν τονίζοντας ότι "υπό τις παρούσεες συνθήκες η ευελιξία με ασφάλεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση της προσαρμοστικότητας των αγορών εργασίας.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον, οι "27" στα συμπεράσματά τους κάνουν ειδική αναφορά στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και συνολική συμφωνία κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ενίσχυσε τον διμερή διάλογο για την αλλαγή του κλίματος με τους κύριους διεθνείς εταίρους της (Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία και ΗΠΑ).

    Επιπλέον, οι "27" υπενθυμίζουν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει αναλάβει τη φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική υποχρέωση να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σημειώνουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που οι λοιπές ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και αν οι αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλουν επαρκώς, η ΕΕ θα αναβαθμίσει τη δέσμευσή της σε 30%.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι όλες οι χώρες, πλην των ελάχιστα ανεπτυγμένων θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η ΕΕ "θα συνεισφέρει κατά το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή δημόσια στήριξη των δράσεων μετριασμού και προσαρμογής, ειδικότερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες".

    Εξ άλλου, όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, το ΕυρωπαΪκό Συμβούλοιο εκφράζει την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην προμήθεια αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και τονίζουν ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν στενά την κατάσταση.

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Tα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι επείγει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να αποτραπούν οι μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες, επισημαίνεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, απαιτείται ενισχυμένη ευρωπαϊκή αντίδραση με οδηγό την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και της Παγκόσμιας Προσέγγισης της Μετανάστευσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους , ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και σημειώνει πως θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συντονισμό των εθελοντικών μέτρων εσωτερικής ανακατανομής των δικαιούχων της διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στα κράτη - μέλη τα οποία υφίστανται συγκεκριμένες και δυσανάλογες πιέσεις.

    Σημειώνει παράλληλα την πρόθεση της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό έναντι της Μάλτας και ζητά επειγόντως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτύχουν συμφωνία για την ταχεία θέσπιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το άσυλο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι απαιτούνται ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι, τους οποίους θα συντονίζει η FRONTEX , σαφείς κανόνες για τη συγκρότηση κοινών περιπόλων και την αποβίβαση των διασωθέντων, και αυξημένη χρήση κοινών πτήσεων επιστροφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης και καλεί την Επιτροπή να μελετήσει μέτρα για συγκεκριμένη συνεργασία με τις τρίτες χώρες σύμφωνα με παλαιότερες εντολές που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο. Η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, ως μέρος της συνολικής εξωτερικής πολιτικής της, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επισημαίνει ότι η περάτωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, αποτελεί προτεραιότητα.

    Μέχρι τότε θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται δεόντως οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες, αναφέρει το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο υπουργών να συνεκτιμήσει πλήρως τα θέματα αυτά κατά την εκπόνηση του νέου πολυετούς προγράμματος πλαισίου στο Χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

    [05] Επιτροπές Επιστροφής Μαρμάρων Παρθενώνα

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο είναι η καλύτερη περίσταση για τους Βρετανούς και το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο σπίτι τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια τα 17 μέλη των Επιτροπών Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που εκπροσωπούν 15 χώρες και βρίσκονται στην Αθήνα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι κατά την οποία και ανακοίνωσαν τις ενέργειές τους για το προσεχές χρονικό διάστημα.

    Ο πρόεδρος των επιτροπών, Ντέιβιντ Χιλ, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια καθιέρωσης Ημέρα Παρθενώνα κάθε χρόνο μέσα στον Ιούνιο, ενώ θα ξεκινήσει και μεγάλη καμπάνια με τη φράση "why not" (γιατί όχι).

    Επίσης, το προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνουν δημοσκοπήσεις, ενώ θα συγκεντρωθούν και υπογραφές στήριξης στο αίτημα της επιστροφής.

    "Τα Μάρμαρα είναι σαν τα παιδιά μας, σαν να τα απαγάγουν και να τα δίνουν πίσω για τρεις μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χιλ απαντώντας στην υπεύθυνη επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου που έκανε λόγο για τρίμηνο δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα.

    Να σημειωθεί ότι βρίσκονται εδώ μέλη από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Ν. Ζηλανδία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σερβία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

    [06] Μαζεύουν ακόμα τα συντρίμια του Airbus

    Πλοίο που μεταφέρει πάνω από 130 κομμάτια του αεροσκάφους της Air France που συνετρίβη στον Ατλαντικό την 1η Ιουνίου αφίχθη χθες Παρασκευή στην πόλη Ρεσίφε της βορειοανατολικής Βραζιλίας, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

    Ανάμεσα στα συντρίμμια που μετέφερε το σκάφος Caboclo του Βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού ήταν ένα μπλε κάθισμα, τμήματα της ατράκτου, μάσκες οξυγόνου και ρούχα που ανήκαν σε ορισμένους από τους 228 επιβαίνοντες, μετέδωσε το Βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Estado.

    Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φορτίο με συντρίμμια από το επιβατικό αεροσκάφος της Αίρ Φρανς --το οποίο κατέπεσε στα ανοικτά της βορειοανατολικής Βραζιλίας ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου με προορισμό το Παρίσι-- που μεταφέρεται στη Ρεσίφε.

    Κανένα από τα συντρίμμια αυτά δεν έχει εμφανή σημάδια από φωτιά. Το φορτίο παραδόθηκε στην BEA, τη Βραζιλιάνικη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών για το δυστύχημα.

    Ομάδες έρευνας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανασύρουν τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου, επιχειρώντας υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη θάλασσα, σε μια περιοχή με μέγιστο βάθος 4.600 μέτρων. Το σήμα που εκπέμπουν αυτόματα τα μαύρα κουτιά για τον εντοπισμό τους μπορεί να ληφθεί σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων και είναι εγγυημένο ότι εκπέμπεται για μόλις 30 ημέρες.

    Αυτό σημαίνει πως τα πλοία, τα βαθυσκάφη και τα αεροπλάνα που "χτενίζουν" μια περιοχή περίπου 17.000 χλμ.2 έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες πριν οι πιθανότητες να βρουν τα μαύρα κουτιά εκμηδενιστούν.

    Τα μαύρα κουτιά --μια συσκευή καταγραφής των συνδιαλέξεων στο πιλοτήριο και μια συσκευή καταγραφής των δεδομένων πτήσης-- θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες να εξακριβωθεί ο λόγος που το Airbus A330-200 συνετρίβη.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί από τα νερά του Ατλαντικού 50 σοροί επιβατών.

    [07] Ημερήσια Ατζέντα: 20/6/2009

  • Ειδική εκδήλωση στην Πλ. Αριστοτέλους της Δημ. Αστυνομίας με θέμα τον εθελοντισμό και την προφύλαξη του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από τις πυρκαγιές. - 10:00:00, Θεσσαλονίκη/Πλ. Αριστοτέλους. Οι πολίτες θα συζητήσουν και θα ενημερωθούν για το σχέδιο περιφρούρησης & περιπολιών αυτό το καλοκαίρι & τις δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

  • Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου - 11:00:00, Αθήνα/Α Νεκροταφείο.

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια - 13:00:00, Αθήνα /Προεδικό Μέγαρο.

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα δεχθεί το Γενικό Διευθυντή της UNESCO Koichiro Matsuura - 14:00:00, Αθήνα/Προεδικό Μέγαρο (GRC).

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Georgi Parvanov - 15:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρέσβη κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ και την επίσημη εκπρόσωπο του αμερικανού Προέδρου κ. Ντίνα Τίτους, στο γραφείο του στον 7ο όροφο, στην Τσόχα 7 - 15:00:00.

  • Τελετή εγκαινιων Μουσείου Ακροπολης - 18:00:00, Μουσείο Ακρόπολης

  • Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν - 18:30:00, Μέγαρο Μαξίμου.

  • Τελετή εγκαινίων Μουσείου Ακροπόλεως - 20:00:00, Ακρόπολη.

  • Συναντήσεις Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου:

    11.30 με Πρόεδρο Υπ. Συμβουλίου Βοσνίας Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς

    16.10 με μέλος Βουλής Αντιπροσώπων ΗΠΑ Dina Titus

    16.30 με μέλος πολιτικού γραφείου ΚΚ Κίνας He Guoqiang

    17.00 με πρωθυπουργό Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς

    18.30 με Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν

    Αθλητική Ατζέντα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Βρετανίας (8ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Μπάσκετ-Ευρωμπάσκετ γυναικών (θέσεις 5-6): Ελλάδα-Ιταλία - 15:45:00, Ρίγα, Λετονία

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό λιγκ Γυναικών (5η εβδομάδα, 2ος αγώνας) - 19:00:00, Δράμα/Γυμν. «Δ. Κραχτίδης» (GRC), 19:00 Ελλάδα-Ισπανία

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό λιγκ Ανδρών (3η εβδομάδα, 1ος αγώνας) - 20:30:00, Βρέμη/Βρέμη (DEU), 20:30 Γερμανία-Ελλάδα

    [08] Σήμερα τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης

    Τους επισκέπτες του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης "καλωσορίζει" σήμερα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα επίσημα εγκαίνια θα τελεστούν παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας και προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτική και πολιτιστική σκηνή.

    Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα περιμένει τους επισκέπτες του νέου μουσείου, καθώς κάθε βράδυ, μέσω βίντεο προβάλλονται στους τοίχους των κοντινών κτιρίων εικόνες εκθεμάτων που με την βοήθεια της τεχνολογίας "ζωντανεύουν".

    Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing που σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7000 εισιτήρια.

    Συγκινημένος ο πρόεδρος του Μουσείου και καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Δημήτρης Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του και είπε χαρακτηριστικά ότι « το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό , προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του. Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξειββ, συμπλήρωσε.

    Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες, μια από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.

    Τα περίπου 4000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακρόπολης (λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου) ,στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά (όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων ) και τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα.

    Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει εύκολα ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία ( του 1846) ώστε να καταστεί απόλυτα προφανής η μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας.

    Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14000 τ.μ σε αντίθεση με τα 1450 τ.μ του παλαιού Μουσείου επάνω στον Βράχο.

    Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».

    Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μιας μαζικής ξενάγησης.

    Την Πέμπτη, δεύτερη ημέρα των εγκαινίων ξεναγήθηκαν προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Σήμερα το βράδυ σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Από τις 21 ως τις 23 Ιουνίου θα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μουσείο μόνο εφόσον έχει κάνει κράτηση μέσω του συστήματος e-ticheting. Η επίσκεψη-ξενάγηση θα γίνεται τις τρείς αυτές ημέρες σε τρεις χρονικές ζώνες στις 9 το πρωί, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα και κάθε ζώνη θα έχει 250 άτομα. Δηλαδή γι' αυτές τις τρεις ημέρες 2.250 άτομα από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο, θα ξεναγηθούν με αυτή τη διαδικασία.

    Η τιμή του εισιτηρίου για το 2009 δεν θα ξεπεράσει το 1 ευρώ, ενώ το 2010 θα φτάσει τα 5 ευρώ. Από το 2011 η τιμή του εισιτηρίου θα προβλεφθεί με ειδική μέριμνα για τις κατηγορίες ηλικιωμένων, παιδιών, φοιτητών, αναπήρων, ενώ με το σύστημα ηλεκτρονικής κράτησης θα προσδιορίζεται ακόμα και η ώρα της επίσκεψης στο Μουσείο.

    Εστιατόριο και μπαρ θα λειτουργήσουν με αυτεπιστασία "με προδιαγραφές που θα ζήλευαν και τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου'', όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τους θερινούς μήνες προβλέπεται η διεύρυνση του ωραρίου, από 8 π.μ. ως 8 μ.μ.

    Εξάλλου, εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε παρακείμενα οικόπεδα που προβλέπεται να αποκτήσει το υπουργείο Πολιτισμού για τη συνολική μεταφορά των σπιτιών προκειμένου να βρεθεί μια "σολομώντεια λύση" - να διατηρηθεί, δηλαδή, η αξία των σπιτιών και να μην εμποδίζουν οι προσόψεις τους τη θέα του Μουσείου προς τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως. Αναμένονται οι απαντήσεις των ενδιαφερόμενων μερών.

    Τέλος, έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της οδού Μακρυγιάννη, καθώς και οι εργασίες του κήπου του Νέου Μουσείου, με τη δενδροφύτευση δέντρων νεραντζιάς και ελαιώνα.

    Δηλώσεις

    «Για την Πόλη της Αθήνας η ύπαρξη ενός Μουσείου αντάξιου της ιστορίας της και του πολιτισμού της ήταν όραμα δεκαετιών. Σήμερα, μαζί με τη συγκίνηση που μας διακατέχει για τα ιστορικά εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ανοίγουμε με περηφάνια την αγκαλιά μας σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να τον κάνουμε κοινωνό των μοναδικών και παράλληλα πανανθρώπινων αξιών της ελληνικής τέχνης και πολιτισμού. Και πλέον τώρα που υπάρχει το νέο Μουσείο, όλα είναι έτοιμα να δικαιωθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και οι Άγγλοι, τηρώντας τα υπεσχημένα από το 1816, να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, προκειμένου όλος ο κόσμος να μπορεί να χαρεί και να εκτιμήσει ενοποιημένο τον ανώτερο συμβολισμό του πνευματικού κληροδοτήματος της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.».

    Όλοι μας προσβλέπουμε σε όμορφα εγκαίνια ενός μεγάλου Μουσείου, ενός Μουσείου που ξεκίνησε βεβαίως - και καλό είναι να τα θυμόμαστε αυτά - ως όραμα της Μελίνας Μερκούρη, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Δημοσιεύματα από τον διεθνή Τύπο

    Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι το Νέο Μουσείο αποτελεί «ισχυρό επιχείρημα» προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το τηλεοπτικό δίκτυο ABC και άλλα ΜΜΕ στις ηλεκτρονικές σελίδες τους φιλοξενούν ανταπόκριση του πρακτορείου «Associated Press» για τα εγκαίνια του μουσείου, δίνοντας έμφαση στον αντίκτυπο που έχει στην ελληνική κοινωνία το αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τονίζει ότι «το νέο μουσείο αποτελεί καταλύτη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Ελλάδας που τιμά το παρελθόν με έργα εφάμιλλα με εκείνα των προγόνων μας».

    Ο αρχιτέκτονας του μουσείου, Μπερνάρ Τσουμί, δηλώνει ότι «ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον τέλεια κτίρια, το οποίο έχει ασκήσει επιρροή επί αιώνες σε γενεές δυτικών αρχιτεκτόνων. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, ήταν να είμαστε όσο το δυνατόν απλοί, καθαροί και ακριβείς στη δημιουργία οπτικής σχέσης μεταξύ του Παρθενώνα, του Μουσείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου». Ο κ. Τσουμί δηλώνει «πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, τα μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο θα επιστρέψουν στην Αθήνα».

    Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξενεί επίσης δυο άρθρα για το επίμαχο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Το πρώτο είναι του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Κρίστοφερ Χίτσενς, από το περιοδικό "Vanity Fair", ο οποίος επιχειρηματολογεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, υπογραμμίζοντας ότι «η άλλοτε μερικώς βάσιμη θέση του Βρετανικού Μουσείου περί έλλειψης χώρου στέγασης των γλυπτών, δεν υφίσταται πλέον. Κάθε επισκέπτης δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από τις συντονισμένες προσπάθειες του αρχιτέκτονα του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί και του διευθυντή του Δημήτρη Παντερμανλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χίτσενς, σημειώνοντας ότι «όλοι οι διαθέσιμοι θησαυροί του Παρθενώνα έχουν τοποθετηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα σε μια αίθουσα που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο σε σχέση με το υπόλοιπο Μουσείο, ώστε να αντικατοπτρίζει τη διαρρύθμιση του ναού».

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες επιστροφές τμημάτων του μνημείου από την Ιταλία και από το Μουσείο της Χαιδελβέργης, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «κάποια μέρα η Βρετανία θα αποφασίσει να διορθώσει ένα λάθος του παρελθόντος».

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Φρέιζερ ζήτησε και πάλι την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Φρέιζερ έφτασε στο σημείο να προσθέσει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τα γλυπτά αυτά ακόμα και δικαστικά.

    Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Γκοφ Ουίτλαμ είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα:

    "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δίνει στο Βρετανικό Μουσείο την ευκαιρία να διορθώσει ένα από τα μεγάλα σφάλματα της ιστορίας. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τη διατήρηση της συλλογής στην Πινακοθήκη Νταβίν στο πίσω μέρος του Βρετανικού Μουσείου, τώρα που τα γλυπτά μπορούν να ενοποιηθούν και να εκτεθούν με τα λοιπά σωζόμενα γλυπτά της Ακρόπολης".

    Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιώργος Βαρδάς, μέλος της Κίνησης "Αυστραλοί Υπέρ της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα", κάλεσε την Ελλάδα να διεκδικήσει "πιο δυναμικά" την επιστροφή τους.

    Στο μεταξύ, τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να δίνουν σημαντική προβολή στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο SBS έκανε σύντομο αφιέρωμα στα εγκαίνια, τονίζοντας το γεγονός ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν ενώ τμήματα της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αντικαθιστούνται από γύψινα εκμαγεία, ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη άποψη της εικόνας που παρουσίαζαν αρχικά.

    Στο αφιέρωμα παρουσιάστηκαν συνεντεύξεις (οι οποίες δόθηκαν στο χώρο του Νέου Μουσείου):

    -Του επικεφαλής αρχιτέκτονα του Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες της κατασκευής, καθώς έπρεπε να λάβει υπόψη του τη σεισμικότητα της περιοχής, τις νέες ανακαλύψεις αρχαιοτήτων στο οικόπεδο ανέγερσης του Μουσείου και την καλύτερη προβολή όλων των αρχαιοτήτων που το παλιό μουσείο δεν μπορούσε να εκθέσει ταυτόχρονα.

    -Του διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος μίλησε για ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα έπειτα από 30 χρόνια.

    -Του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη επαναπατρισμού των γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα με κάποια μέλη της ίδιας οικογένειας να λείπουν και υπογραμμίζοντας την ανάγκη η οικογένεια να επανενωθεί.

    -Ο παρουσιαστής του σταθμού σχολίασε πως το Μουσείο αποτελεί με την ύπαρξή του ικανό επιχείρημα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Εξάλλου και ο γραπτός Τύπος αναφέρεται στο Μουσείο με ιδιαίτερα θετικά σχόλια. Τα δημοσιεύματα παραθέτουν δηλώσεις των Α. Σαμαρά και Μπ. Τσουμί και δίνουν το χρονικό της ιστορίας του Παρθενώνα και της αφαίρεσης των Γλυπτών από τον Έλγιν. Δίνονται επίσης πληροφορίες για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με εντυπωσιακές φωτογραφίες.

    Τέλος έως τις 10 Ιουλίου θα συνεχίζεται μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Ομοσπονδίας της Μελβούρνης (Federation Square), με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτός της Μελβούρνης, ο ομογενής Κωνσταντίν Δημόπουλος κάνει την παρέμβαση "Μαύρος Παρθενώνας".

    Όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν στην πλατεία διάφορες σκαλωσιές ντυμένες με μαύρο ύφασμα στο σχήμα του Παρθενώνα. Τη νύχτα με ειδικό φωτισμό "στήνεται" ένας "Παρθενώνας" με λευκό και γαλάζιο σε μαύρο φόντο.

    Στις 2 Ιουλίου θα γίνει δημόσιος διάλογος στην κεντρική πλατεία της Μελβούρνης, με αίτημα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιστροφής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, Ντέϊβιντ Χιλ.

    Η ιστορία του Νέου Μουσείου

    Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήταν το δεύτερο πολιτιστικό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μαζί με την ανασκαφή των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας από τον αρχαιολόγο Μάνο Ανδρόνικο αποτέλεσαν την μεγάλη του πολιτιστική κληρονομιά. Αργότερα, η Μελίνα Μερκούρη ονειρεύτηκε πως το μουσείο θα μπορούσε να φιλοξενήσει και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα λεγόμενα τότε Ελγίνεια, μια ονομασία που καταργήθηκε όταν το αίτημα της επιστροφής άρχισε να αντιμετωπίζεται θετικά από την διεθνή κοινότητα.

    Ποτέ άλλοτε δεν έγινε τόσος θόρυβος για ένα κτίσμα. Αντιπαραθέσεις, κόντρες πολιτικών αρχηγών στην Βουλή, δημόσια κριτική. Για περίπου τριάντα χρόνια, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι "βασανίστηκαν" για το αν το συγκεκριμένο οικόπεδο του στρατοπέδου Μακρυγιάννη ήταν ο καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση του μουσείου. Η αρνητική γνώμη επιφανών ειδικών στηριζόταν στο σκεπτικό ότι το οικόπεδο ήταν εξαιρετικά περιορισμένο από τα γύρω κτίσματα, βρισκόταν πολύ κοντά στην Ακρόπολη -επομένως δεσμευόταν από τους όρους δόμησης της περιοχής- και ότι σε τμήμα του είχαν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαία, τα οποία δεν έπρεπε να καταστραφούν. Ο πόλεμος για τη χωρόθετηση διεξήχθη με δημόσια αντιπαράθεση και πλήθος προσφυγών για την αρχαιολογική ανασκαφή του οικοπέδου, την επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου και τις απαλλοτριώσεις.

    Δύο πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν, το 1976 και το 1979, και οι δύο χωρίς αποτέλεσμα. Το 1989 πραγματοποιήθηκε ο τρίτος διαγωνισμός, διεθνής αυτή τη φορά. Ύστερα από αντιδράσεις της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας το υπουργείο πρότεινε στους διαγωνιζόμενους δυο ακόμη εναλλακτικές θέσεις (Κοίλη και Διόνυσος), που όμως κρίθηκαν προβληματικές. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό οδηγήθηκαν τελικά στη λύση Μακρυγιάννη. Αν και επελέγη η πρόταση δυο Ιταλών αρχιτεκτόνων, το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε τον διαγωνισμό, εντοπίζοντας εξόφθαλμες παρατυπίες.

    Παρά τις αντιρρήσεις σημαντικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων (Γιώργος Κονδύλης, Άρης Κωνσταντινίδης κ.α.) και αρχαιολόγων όπως ο Γιώργος Δοντάς, οι διαδοχικές κυβερνήσεις επιμένουν πεισματικά στην αρχική χωροθέτηση Καραμανλή. Ακόμη και όταν με την ανασκαφή του 1997-1999 αποκαλύπτονται σημαντικές αρχαιότητες μπροστά στο διατηρητέο κτήριο Βάιλερ, η κυβέρνηση επιμένει στην οικοδόμηση του νέου μουσείου σε αυτή τη θέση. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, η τότε κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το μουσείο θα είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το καλοκαίρι του 2004, ενώ εντάθηκαν οι προσπάθειες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έστω και με την μορφή του δανεισμού.

    Το καλοκαίρι του 2000 ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός προεπιλογής μελετητών για την εκπόνηση των σχεδίων του Νέου Μουσείου που θα στεγάσει τα αριστουργήματα της Ακρόπολης. Δώδεκα από τα διαγωνιζόμενα γραφεία υπέβαλαν σχέδια και προπλάσματα με βάση τις απαιτήσεις του έργου:

    -Πρωτοποριακή πρόταση ενσωμάτωσης της τοπικής ανασκαφής στο Μουσείο ώστε να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά ευρήματα ως ένα μουσειακό έκθεμα.

    -Χρήση του φυσικού φωτός και δημιουργία της αίσθησης ανοιχτού περιβάλλοντος, αφού τα περισσότερα εκθέματα ήταν στημένα στην αρχαιότητα στο ύπαιθρο.

    -Επιδίωξη ισόρροπης σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική του μουσείου και των αρχαίων κτηρίων στο βράχο της Ακρόπολης.

    -Ικανοποιητική ένταξη του Νέου Μουσείου στο άμεσο αλλά και στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον.

    -Παροχή δυνατότητας στον επισκέπτη να βλέπει συγχρόνως τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο και τον ίδιο τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

    Έπειτα από αναλυτική μελέτη, η επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο, ενώ αναγνώρισε την πρωτοτυπία άλλων δύο λύσεων και πρότεινε την διάκριση τους με ειδική μνεία. Επικρατέστερη κρίθηκε η πρόταση του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και του ελληνικού γραφείου του Μιχάλη Φωτιάδη.

    Βάσει του μουσειολογικού προγράμματος, μεγάλο βάρος δίνεται στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, με την διαμόρφωση ειδικών χώρων υποδοχής (φουαγιέ, καταστήματα, εστιατόριο, αμφιθέατρο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων) αλλά και την παροχή πληροφοριών ώστε το κοινό να ενημερώνεται πλήρως για ό, τι έχει σχέση με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.

    Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε, εκ μέρους του Δημοσίου, ο Οργανισμός Νέου Μουσείου Ακρόπολης με επικεφαλής των καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Το μουσείο κτίστηκε με ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιολόγοι και όλοι όσοι είχαν εμπλακεί στον σχεδιασμό και στο κτίσιμο του ήξεραν εκ των προτέρων τι ακριβώς επρόκειτο να στεγάσει. Η πιθανότητα να βρεθούν μελλοντικά στην περιοχή νέες σημαντικές αρχαιότητες, αν και υπαρκτή, είναι μάλλον περιορισμένη.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέγερσης ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 30% έχει καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια.

    «Ψηφίδες» του Μουσείου

    -Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη, νοτιανατολικά του ιερού βράχου. Απέχει μόνο 300 μέτρα από την Ακρόπολη και περίπου δύο χιλιόμετρα από το Σύνταγμα. Άμεση πρόσβαση από το σταθμό του μετρό "Ακρόπολη", στην ανατολική παρυφή του χώρου του Μουσείου.

    -Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΝΜΑ (Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης) είναι ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτριος Παντερμαλής και αντιπρόεδρος ο καθηγητής οικονομικών Γεώργιος Αγαπητός.

    -Πολλοί Έλληνες αλλά και μεγάλος αριθμός Βρετανών πιστεύουν ότι το σύγχρονο μουσείο θα συμβάλλει στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που σήμερα επιδεικνύονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η διεκδίκηση της επιστροφής τους αποκτά νέα διάσταση μετά την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

    -Τα απόντα γλυπτά, γνωστά και ως Ελγίνεια, διακοσμούσαν αρχικά τον Παρθενώνα και άλλα κτίσματα της Ακρόπολης και αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά των γλυπτικών διακοσμήσεων της ιστορικής τοποθεσίας. Αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα και η επιστροφή τους υπήρξε σημαντικό θέμα για τις ελληνικές κυβερνήσεις για πολλά χρόνια.

    -Η κατασκευή άρχισε το Νοέμβριο του 2004.

    [09] "Νέα επίθεση στα δικαιώματα"

    "Το κύριο από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν είναι η ομόφωνη πρόταση συντηρητικών και ορισμένων σοσιαλδημοκρατών ηγετών υπέρ του Ζ. Μπαρόζο για πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά η ομόφωνη απόφασή τους να εξαπολύσουν νέα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    "Είναι ομόφωνη απόφασή τους να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με στόχο να θωρακίσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά τους. Να στείλουν στους λαούς το χρεωστικό των τρισεκατομμυρίων ευρώ που διέθεσαν για να τα στηρίξουν. Να παγώσουν μισθούς, να περικόψουν ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές δαπάνες, αποδεικνύοντας τον ταξικό προσανατολισμό στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης".

    "Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε πλήρως τα αντιδραστικά μέτρα της Κομισιόν που οδηγούν στη γενίκευση της ελαστικής, μερικής εργασίας. Στην εκ περιτροπής δουλειά με μισό μισθό και στην ανεργία. Την κινητικότητα των εργαζομένων. Την επιδείνωση των όρων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Επιτίθεται με αγριότητα στα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα για να στηρίξει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου της. Για τον ίδιο λόγο επεκτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια, στην κοινωνική μέριμνα συνολικότερα, προωθώντας την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους".

    Την ίδια στιγμή που η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία του κύματος μετανάστευσης, εμμένει στην πολιτική της άγριας δίωξης και της υπερεκμετάλλευσης των εξαθλιωμένων μεταναστών. Με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης η ΕΕ μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών, εφόσον αρνείται τη μετεγκατάστασή τους στο εσωτερικό της, όπως επιθυμούν. Η ενίσχυση του FRONTEX θα εντείνει την καταστολή και τους θανάτους στα σύνορα, χωρίς να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα. Το ίδιο και οι λεγόμενες συμφωνίες επανεισδοχής.

    Οι λεγόμενες νομικές εγγυήσεις - δεσμεύσεις προς τον Ιρλανδικό λαό, αποτελούν απόπειρα συγκάλυψης ενός ωμού εκβιασμού, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της συνθήκης της Λισσαβόνας που απέρριψε με δημοψήφισμα. Αυτή είναι η δημοκρατία τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου

    "Εγκαίνια στην επιχειρηματική λειτουργία ακόμη και των αρχαιολογικών μουσείων με στόχο την ολοσχερή εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σηματοδοτούν οι λαμπερές εκδηλώσεις για την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης". Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με την οποία καταγγέλλει ότι «το νέο μουσείο, εκτός από κτήριο-χοάνη που καταπίνει όλους τους ελεύθερους χώρους καθώς και την αρχαία και νεότερη ιστορική και αρχιτεκτονική μνήμη από την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί τον πολιορκητικό κριό για την επιβολή των νόμων του κέρδους στη λειτουργία των κρατικών μουσείων και την παράδοση τους σταδιακά στην «ιδιωτική εκμετάλλευση». Πρόκειται για την ίδια πολιτική που, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, παραδίδει κομμάτι - κομμάτι τους βασικούς τομείς του πολιτισμού βορά στο κεφάλαιο, όπως έγινε με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη, τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη που πρόσφατα εκχωρήθηκαν στο ίδρυμα Νιάρχου κ.α.» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι «το μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό νόμο 3711/08 - συνέχεια των θεσμικών ρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ- αποτελεί το πρώτο κρατικό μουσείο που, στο όνομα της «ευελιξίας» και της «αποκέντρωσης», αποκόπτεται από την επιστημονική φροντίδα και έλεγχο της κεντρικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για να παραδοθεί στους «μάνατζερς» και τους «χορηγούς». Στόχος είναι οι θησαυροί του μουσείου από ανεκτίμητο ιστορικό και μορφωτικό εργαλείο για το λαό και προπαντός τους νέους ανθρώπους, να χρησιμοποιηθούν σαν «κράχτης» για την προσέλκυση τουριστών - πελατών στις διάφορες προσοδοφόρες εμπορικές δραστηριότητες (εστιατόρια, καφετερίες, καταστήματα, ποικίλες «πολιτιστικές» και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κλπ.) που θα συμβιώνουν με τις αρχαιότητες και θα αποτελούν τελικά την κύρια αποστολή του μουσείου. Όσο οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων του τουρισμού και της διασκέδασης θα εξακολουθούν να ρυθμίζουν την πολιτιστική πραγματικότητα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., οι κινήσεις για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων της Ζωφόρου του Παρθενώνα θα μένουν άκαρπες και οι σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις θα αποδεικνύονται ανέξοδοι λεονταρισμοί».

    Τέλος, σημειώνεται ότι στην υπόθεση του μουσείου της Ακρόπολης συγκρούονται η πολιτική που θεωρεί τον πολιτισμό χρυσοφόρο κέρας για το τουριστικό κεφάλαιο και τη βιομηχανία του θεάματος, και η πολιτική που επιδιώκει ο πολιτισμός να γίνει κτήμα των πολλών, που τον διαφύλαξαν, τον ανέπτυξαν και εξακολουθούν με το μόχθο τους να τον δημιουργούν : «Ο λαός έχει έναν ακόμη λόγο να συνταχθεί δραστήρια με τη δεύτερη πολιτική, στον αγώνα για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στα μουσεία, που πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία στο έδαφος της φιλολαϊκής ανάπτυξης του πολιτισμού, στις συνθήκες της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

    "Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ"

    "Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ πρέπει να απορρίψουν συνολικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών και το λαό για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν ο ΟΤΕ και οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες λαϊκή περιουσία", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει ότι "σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τις δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού γιατί γίνεται σε καλή τιμή ούτε την ψευτοαντιπολίτευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση θα είναι λιγότερο αντιλαϊκή - αντεργατική, αν διατηρήσει το Δημόσιο κάποιο ποσοστό".

    [10] Επιμένει ο Αλαβάνος

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί.

    Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι έπειτα από διεξοδική και σε βάθος συζήτηση η κοινοβουλευτική ομάδα κάλεσε τον Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την αποφασή του.

    Στον κ. Αλαβάνο προτάθηκε μάλιστα να αναβάλει την υποβολή της παραίτησής του για λίγες ημέρες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά εκείνος επέμεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί.

    Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο Αλέκος Αλαβανος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του.

    Την Πέμπτη, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόθεσή του να παραιτηθεί.

    Η Πολιτική Γραμματεία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκτίμησε τη συνεισφορά και τη συμβολή του Αλ. Αλαβάνου στην ανάπτυξη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει το έργο του από την θέση ευθύνης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Η Π.Γ. σημειώνει ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενιαία πορεία και εικόνα του κόμματος με τη συμβολή όλων των δυνάμεών του καθώς και η ενδυνάμωση, εμβάθυνση και ουσιαστική αναβάθμιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εγχείρημα που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ.

    Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

    Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή».

    Σημειώνει ότι «η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους» και προσθέτει ότι «επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος».

    Αλ. Τσίπρας: Δυσάρεστη εξέλιξη

    «Αυτή την στιγμή, αυτό που προέχει είναι να ακούσουμε τι έχουν να μας πούν τα μέλη και οι φίλοι μας πριν πάρουμε αποφάσεις. Η κοινωνία χρειάζεται και έχει ανάγκη μια δυνατή και ενιαία Αριστερά?».

    Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «?Είμαστε ζωντανοί και παρόντες στις μάχες που έρχονται. Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο ζωντανό. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ψηφοφόρους μας. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, να έχουμε ενότητα και συντροφικότητα. Έστω την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, προκειμένου την Δευτέρα να πάρουμε αποφάσεις».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση του κ. Αλαβάνου να παραιτηθεί, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι ήταν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέκος θα το ξανασκεφθεί?».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι δεν σκέφτεται να "Όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    [11] Δεν στηρίζει Μπαρόζο

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 June 2009 - 4:30:40 UTC