Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤ: Εκτιμήσεις για την κρίση
  • [02] ΠΟΥ: Τηλεδιάσκεψη για τη νέα γρίπη Α
  • [03] Ειρηνευτική πρωτοβουλία

  • [01] ΕΚΤ: Εκτιμήσεις για την κρίση

    Η ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των δεδομένων και των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης θέτει σε ρεαλιστική βάση το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την οικονομική κρίση. Στη συνέντευξη που έδωσε χθες στη Φρανκφούρτη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης προβλέπεται χρονικά στα μέσα του 2010, μετά από μία περίοδο σταθεροποίησής της στο πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους και μία περίοδο περαιτέρω υποχώρησης, αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό, μέχρι τα τέλη του 2009.

    Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις του επιτελείου της ΕΚΤ είναι δυσμενέστερες σε σχέση με εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από ένα μήνα (εαρινές προβλέψεις της 4ης Μαΐου), αφού προβλέπουν ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι αρνητική και θα κυμανθεί από - 4,1% έως -5,1% (έναντι -4% που ήταν η πρόβλεψη της Επιτροπής) και το 2010 θα κυμανθεί από -1% έως 0,4% (έναντι -0,1%). Συνεχίζεται έτσι το «γαϊτανάκι» των συνεχών αναθεωρήσεων προς το δυσμενέστερο των εκτιμήσεων που γίνονται από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Και αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω επιβεβαιώνεται και από τα προσωρινά στοιχεία για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2009 στην Ευρωζώνη, τα οποία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 4,8% ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδα διατηρήθηκε σε οριακά θετικό έδαφος (+0,3%).

    Στην εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης συμβάλλουν κυρίως η μεγάλη πτώση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, οι εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών) αναμένεται να υποχωρήσουν από 14% έως 16,6% φέτος, ενώ το 2010 προβλέπεται να κινηθούν μεταξύ μίας μικρής υποχώρησης 2% και μίας μικρής αύξησης 1%. Οι επενδύσεις προβλέπονται φέτος μειωμένες κατά 10,1% έως 12,3% και το επόμενο έτος κατά 2,1% έως 6,1%. Ανάλογα είναι και τα αίτια για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, αν και στη χώρα μας προβλέπεται ότι θα είναι σημαντικά μικρότερης έκτασης η μείωση των επενδύσεων, οι οποίες στο πρώτο τρίμηνο του 2009 υποχώρησαν κατά 6,3%.

    Ο πληθωρισμός που υποχώρησε στο 0% τον Μάιο στην Ευρωζώνη (στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποχώρησε κάτω από το 1% που ήταν τον Απρίλιο) εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος τους επόμενους μήνες, για να αρχίσει στη συνέχεια να αυξάνεται και πάλι. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά βάση ένα αποτέλεσμα βάσης, δηλαδή τις υψηλές διεθνείς τιμές (στην ενέργεια, στα τρόφιμα και τις άλλες πρώτες ύλες) πέρυσι, που στη συνέχεια μειώθηκαν λόγω της μείωσης της διεθνούς ζήτησης. Είναι, ωστόσο, σημαντικό ότι η τιμή του πετρελαίου άρχισε και πάλι να ανακάμπτει και έχει ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα τα 65 δολάρια το βαρέλι, ενώ η ΕΚΤ περιμένει αύξηση όλων των διεθνών τιμών μέσα στο 2010 που θα οδηγήσει και σε μικρή άνοδο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, για το πετρέλαιο προβλέπει μέση τιμή για το 2010 τα 65,5 δολάρια το βαρέλι (υπάρχουν και εκτιμήσει επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs για μεγαλύτερη άνοδο), ενώ για τις άλλες πρώτες ύλες (πλην των τροφίμων) προβλέπει άνοδο της τάξης του 9,2% για την επόμενη χρονιά. Έτσι, ο πληθωρισμός προβλέπεται να κινηθεί σε μέσα επίπεδα μεταξύ του 0,1% και του 0,5% φέτος και μεταξύ του 0,6% και του 1,4% το επόμενο έτος. Η ανεργία αναμένεται ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και φέτος και το 2010, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωζώνη θα μείνει σταθερό.

    [02] ΠΟΥ: Τηλεδιάσκεψη για τη νέα γρίπη Α

    Η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε σήμερα έκτακτη "τηλεδιάσκεψη" των ειδικών της Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της επιδημίας της νέας γρίπης Α, της οποίας ο ιός Η1Ν1 εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

    Η τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 GMT (15:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα.

    "Θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η σοβαρότητα του ιού Α (Η1Ν1), καθώς και η επισκόπηση των υγειονομικών μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο", για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    "Πραγματικά δεν μπορώ να σας πω" εάν οι ειδικοί θα προτείνουν την αύξηση στο επίπεδο 6 του συναγερμού, απάντησε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Φαντέλα Χαΐμπ, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής από τον ιό έχουν μολυνθεί 21.940 άνθρωποι σε 69 χώρες, ενώ 125 από τα κρούσματα αυτά υπήρξαν θανατηφόρα. Από αυτά, τα 2.681 κρούσματα και οι 8 θάνατοι καταγράφησαν τις τελευταίες 48 ώρες.

    [03] Ειρηνευτική πρωτοβουλία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη για "σοβαρό διάλογο" με το Ιράν και ότι ήλθε η στιγμή για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επιμένοντας στις "δύσκολες επιλογές" που πρέπει να γίνουν τόσο από τους Αραβες όσο και από τους Ισραηλινούς για την επίτευξη λύσης στη διένεξη.

    "Πρέπει να αποφύγουμε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στη Δρέσδη.

    "Με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και τον Ομπάμα, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να αναβιώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία", δήλωσε από την πλευρά της η Αγγελα Μέρκελ.

    Προς τους Παλαιστίνιους και τους Αραβες ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να κάνουν κινήσεις προς το Ισραήλ, ενώ από το Ισραήλ ζήτησε για μία ακόμη φορά τον τερματισμό του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει τέτοια ισραηλινή δέσμευση, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στη Δρέσδη.

    Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται επί του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη συνέχιση του εποικισμού.

    "Είμαι βέβαιος ότι εάν προσπαθήσουμε, έχοντας ξεκινήσει νωρίς, μπορούμε να καταγράψουμε σοβαρή πρόοδο εντός του έτους", είπε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα, διαφορετικά το Ισραήλ μπορεί να συναντήσει προβλήματα στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Αναφερόμενος στο Γκουαντάναμο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν ζήτησε ούτε έλαβε "συγκεκριμένες δεσμεύσεις" από τη Γερμανία για την υποδοχή πρώην κρατουμένων του κέντρου εν όψει της διακοπής της λειτουργίας του.

    "Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίσθηκε πολύ ανοικτή στις συνομιλίες μαζί μας, δεν ζητήσαμε δεσμεύσεις και εκείνη δεν μάς τις έδωσε", είπε προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της υποδοχής απελευθερωθέντων κρατουμένων του Γκουαντάναμο πρόκειται να διευθετηθεί "σε δύο ή τρεις μήνες" και ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για την εξεύρεση λύσης.

    Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε περισσότερο αισιόδοξος για τον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα του στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    "Είμαι σήμερα περισσότερο αισιόδοξος από πριν για τον ηγετικό ρόλο που η Αμερική μπορεί να διαδραματίσει στο θέμα αυτό", είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδεθούν με την Ευρώπη, "η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προηγηθεί των ΗΠΑ στο θέμα αυτό".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε χθες το βράδυ στη Γερμανία όπου θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Προερχόμενος από το Κάιρο, όπου εκφώνησε μια ομιλία για τις νέες σχέσεις του μουσουλμανικού κόσμου με τις ΗΠΑ, ο Ομπάμα έφτασε στη Δρέσδη, όπου διανυκτέρευσε.

    Σήμερα, μετά τις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, περιόδευσε στην μπαρόκ πόλη, την επονομαζόμενη "Φλωρεντία του Έλβα". Η Δρέσδη ξαναχτίστηκε αφού καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1945 από τους αμερικανικούς και βρετανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε 35.000 ανθρώπους.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί κατόπιν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ συνοδευόμενος από την Μέρκελ και έναν από τους επιζώντες, τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βίζελ.

    Το βράδυ θα μεταβεί στο νοσοκομείο του Λάντστουλ, στη δυτική Γερμανία, όπου νοσηλεύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Γαλλία προκειμένου να παραστεί, το Σάββατο, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 65η επέτειο από την Απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία.

    Το Σάββατο, ο Ομπάμα θα πάρει μέρος μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, στις εκδηλώσεις στη Νορμανδία, για την 65η επέτειο από την απόβαση των συμμάχων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 June 2009 - 12:30:23 UTC