Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις"
  • [02] Νέα δημοσκόπηση

  • [01] "Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις"

    Μένουν δέκα ημέρες για τις Ευρωεκλογές, συζητήσαμε για τα οργανωτικά ζητήματα στην τελική ευθεία για την κάλπη, στόχος μας είναι να είμαστε πρώτοι στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ευρωεκλογών, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση, ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ και σε αυτόν του ΠΑΣΟΚ και απέδωσε στον κ. Παπανδρέου αοριστολογία και αμηχανία.

    Σε ερώτηση για την αρνητική διαφήμιση της ΝΔ, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι δεν υπήρξε αρνητική διαφήμιση και ότι αυτό που έγινε φανερό είναι οι υπερβολές και οι ανακρίβειες του Γ. Παπανδρέου.

    Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης χαρακτήρισε "λειτουργικά, ενημερωτικά και ευρηματικά" τα διαφημιστικά σποτ της ΝΔ, και σημείωσε ότι στόχος είναι η ενημέρωση του κόσμου και η ανάδειξη της δουλειάς που έχει κάνει ο Κώστας Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ΝΔ

    Πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να ξέρει και να μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα και να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. ''Ο Κώστας Καραμανλής και ξέρει και μπορεί''.

    "Θα δώσουμε τη μάχη για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές", ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης και υπογράμμισε ότι η ΝΔ ανεβαίνει στις μετρήσεις, ανεβαίνει η συσπείρωση των ψηφοφόρων γύρω από τη ΝΔ και ανεβαίνει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή. "Κλιμακώνουμε τον αγώνα ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι φάνηκε αυτό στις συγκεντρώσεις που μίλησε ο πρωθυπουργός. Αυτή η εβδομάδα είναι των τηλεοράσεων και του ντιμπέϊτ, ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων.

    Ο Κώστας Καραμανλής απέχει μακράν σε επίπεδο κύρους και εμπιστοσύνης, δήλωσε ο κ. Ζαγορίτης. Αναφέρθηκε στην αποχή, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές και πρόσθεσε, ότι και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές η αποχή ήταν μεγάλη, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν οι πολίτες και αυτή την περίοδο που είναι κρίσιμη και για τη χώρα και για την Ευρώπη.

    Ερωτηθείς για την παρουσία του κ. Γιώργου Σουφλιά στη συγκέντρωση της Λάρισας, όπου μίλησε ο κ. Καραμανλής ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι ''ο κ. Σουφλιάς είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος και έχει απήχηση και στην ιδιαίτερη πατρίδα του και γενικότερα''.

    Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Σουφλιάς θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε: "πάτε πολύ μακριά, την επόμενη εβδομάδα έχουμε Ευρωεκλογές".

    Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη αποχή στις Ευρωεκλογές και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα θα υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

    Η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη σημασία των Ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφιση της συνθήκης της Λισαβόνας θεσμοποιούνται νέες σχέσεις των πολιτών με τα ευρωπαϊκά όργανα και ενδυναμώνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Συμμετοχή στις Ευρωεκλογές σημαίνει ισχυροποίηση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Καλώ όλους να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και θεωρώ ότι η συμμετοχή είναι το καλύτερο εργαλείο για την προώθηση του εθνικού συμφέροντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξε η κ. Γιαννάκου.

    Ο κόσμος ζητά από εμάς να επιδείξουμε υπευθυνότητα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε, ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στον υπεύθυνο δρόμο που έχει επιλέξει. Το αποτέλεσμα μέχρι τώρα μας δικαιώνει, υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος στο ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία.

    Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση θα υπάρχει μειωμένη συμμετοχή στις Ευρωεκλογές, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι να πείσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν και να τους πείσουμε για τη σημασία των Ευρωεκλογών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι είναι θετικό ότι καταγράφεται τάση μείωσης της αποχής στις Ευρωεκλογές. Είπε ακόμη, ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν από τις Ευρωεκλογές, ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να αναζητήσουν αιτίες για την αποχή.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών και απάντησε ότι οι εθνικές εκλογές είναι το 2011, θεσμικά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τις προκαλέσει νωρίτερα, εάν ''μπλοκάρει'' την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για το ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε "δεν βλέπω πού στηρίζονται τα συμπεράσματα αυτά, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να προχωρήσουμε σε μακροχρόνιο σχεδιασμό".

    Σημείωσε ακόμη, ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και ότι δεν απαιτούνται εκλογές, αλλά κατάθεση προτάσεων. Για τα γενικότερα συμπεράσματα των εκλογών, είπε ότι αυτά θα αναζητηθούν μετά τις 8 Ιουνίου, αφού μέχρι τότε έχουμε μόνο τις δημοσκοπήσεις και η δημοσκοπική συμπεριφορά των πολιτών είναι διαφορετική από αυτή που καταγράφεται στην κάλπη.

  • ** Το μεσημέρι, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανάις Τραϊάν Μπασέσκου.

    "Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις"

    Την πρόθεσή του να λάβει όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες, με όποιο κόστος κι αν χρειαστεί, για να βγει η χώρα μας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση επισήμανε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

    «Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα αίτια της κρίσης, στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιπτώσεις, και στην πρόθεσή του να συνεχίσει αταλάντευτα τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση και είπε ότι προκλήθηκε από ισχυρές δόσεις ανευθυνότητας σε πολλά επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, από την ανεπάρκεια των κανόνων διαφάνειας και από αλληλουχία ανεύθυνων αποφάσεων που συσσώρευσαν και διόγκωσαν ένα εκρηκτικό τοξικό μείγμα, όπως είπε.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και της στήριξης της απασχόλησης περιγράφοντας τον πρώτο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Μεταξύ άλλων ανέφερε τις επιχορηγήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, την επιδότηση νέων επιστημόνων για το δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα, και τόνισε ότι ενώ η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλά από το 2004.

    Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά στην στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας είπε ο Κώστας Καραμανλής και ανέφερε μεταξύ άλλων την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 1,3 δισ. Ευρω, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το εμπόριο την μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

    Τρίτος άξονας του σχεδίου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Περιορίζονται οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, και μειώθηκαν κατά 10% όλοι οι κωδικοί που αφορούν ελαστικές δαπάνες, ενώ προχωρά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, γίνεται πράξη η συγχώνευση εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα για την διαφάνεια στα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    «Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πολιτών για επίορκους λειτουργούς που είτε επιδιώκουν παράνομη συναλλαγή, είτε κωλυσιεργούν κατά τρόπο ύποπτο, στην εκπλήρωση του έργου τους. Τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθιές ρίζες στο χρόνο και προχωρούμε στο ξερίζωμά τους. Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι στην αγορά αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς» είπε, στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσοι στελεχώνουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

    «Η φοροδιαφυγή είναι μια κατεξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά την οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο ο τόπος. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση» ανέφερε.

    Έμφαση έδωσε και στην συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης για να βγει η χώρα ενισχυμένη από την κρίση, και αυτό θα επιτευχθεί με υπεύθυνη πολιτική όπως είπε: «θα το πετύχουμε με δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τέλος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι προσέκρουσαν αρχικά στο συντηρητισμό των βολεμένων, όσο και στην αντιπολιτευτική αντιδραστικότητα.

    «Στα τελευταία πέντε χρόνια έγινε σημαντικό έργο. Πάνω απ' όλα η χώρα μπήκε σε μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες και πιο επιτακτικές από ποτέ. Η μεταρρυθμιστική συζήτηση έχει ανοίξει στην Ελλάδα και αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση» είπε ο κ. Καραμανλής.

    [02] Νέα δημοσκόπηση

    Μείωση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ έναντι της Ν.Δ. από τις 6 στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφει το τέταρτο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33% και η Ν.Δ. 28,5%. Αύξηση εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που καταγράφουν 8,5% (έναντι 7% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 5,5% (από 6%), το ΚΚΕ 5% (5,5%) και ο ΛΑΟΣ 4,5% (5%). Περί το 5% αθροιστικά μοιράζονται τα μικρότερα κόμματα, με τη Δράση του κ. Στ. Μάνου να υπολογίζεται στο 1% και το ΠΑΜΜΕ του κ. Στ. Παπαθεμελή στο 0,5%.

    Στην παράσταση νίκης, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει την πρωτιά στην επικείμενη αναμέτρηση.

    Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εμφανίζουν έντονο πρόβλημα συσπείρωσης. Μόνο το 61% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ το 2007 δηλώνει ότι θα επιλέξει το ίδιο ψηφοδέλτιο του Περισσού, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 44%. Απώλειες καταγράφει και ο ΛΑΟΣ, με τη συσπείρωσή του να εκτιμάται περί το 54%.

    Οι -εν δυνάμει- ψηφοφόροι των Οικολόγων προέρχονται κατά 33% από τη Ν.Δ, 22% από το ΠΑΣΟΚ 11% από το ΣΥΡΙΖΑ και 8% από το ΚΚΕ, ενώ δεν μοιάζουν να αποτελούν επιλογή των νέων ψηφοφόρων, αφού το ποσοστό περιορίζεται σε μόλις 2%. «Οικολόγοι», δηλώνουν μόλις το 5% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα των Οικολόγων - Πρασίνων.

    Συνολικά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του 2007 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ό,τι επέλεξαν και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, το 31% δηλώνουν ότι θα επιλέξουν μάλλον διαφορετικό κόμμα, εξηγώντας τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού.

    Το 36% των αναποφάσιστων προέρχονται από τη Ν.Δ και το 12% από το ΠΑΣΟΚ. Το 28% όσων θα απέχουν δηλώνει ότι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές Ν.Δ., και το 24% ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, το 79% των ερωτηθέντων από το Βαρόμετρο δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την 7η Ιουνίου, αλλά σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται είτε λίγο είτε καθόλου για τις ευρωεκλογές. Το 23% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται "αρκετά", και μόνο το 18% των ερωτηθέντων δηλωνουν ότι ενδιαφέρονται "πολύ" για τις ευρωεκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 May 2009 - 10:30:17 UTC