Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα «νέων επιστημόνων»
  • [03] Χάρτα Πρασίνου από το Δήμο Αθηναίων
  • [04] Νέα βιβλία εξέτασης για άδεια οδήγησης
  • [05] Μια 99χρονη αφηγείται την τέχνη του μεταξιού
  • [06] "Εκλογές τον Φεβρουάριο"
  • [07] Παρατηρητήριο τιμών
  • [08] "Νέα στρατηγική της ΕΕ"

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα 3,8% του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό τον ΑΝΤ1. Τρίτο κόμμα οι Οικολόγοι, με ποσοστό που πλησιάζει το 8%.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 23,5%, το ΠΑΣΟΚ 27,3%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,9%, ο ΛΑΟΣ 4,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 7,9%. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, στις 20 Μαΐου, η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν 4%.

    Επίσης, σε δημοσκόπηση της GΡΟ, που έγινε για λογαριασμό της εκπομπής «Ανατροπή» του Μega, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30% (προηγούμενη μέτρηση 30,7%) έναντι 26,3% της ΝΔ (προηγούμενη μέτρηση 27%).

    Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 8,5% (προηγούμενη μέτρηση 5,8%), το ΚΚΕ με 7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ καταγράφουν το ίδιο ποσοστό με 6%.

    [02] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα «νέων επιστημόνων»

    Ξεκίνησε χθες (Δευτέρα 25 Μαΐου 2009) η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για την επιχορήγηση συνολικά 6.000 «νέων ελευθέρων επαγγελματιών (NEE) - νέων επιστημόνων» έτους 2009.

    Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση και οικονομική ενίσχυση των νέων επιστημόνων, που αποφασίζουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους, δημιουργώντας τη δική τους μικρή επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, συναφή με την ειδικότητά τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες. Η δαπάνη των 90 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος (45 εκατ. ευρώ για το 2009 και 45 εκατ. ευρώ για το 2010) επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

    Προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα

    Στο πρόγραμμα δύνανται να ενταχθούν νέοι επιστήμονες που είναι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι καθώς και μηχανικοί, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών (που παρέχουν υπηρεσίες, εντασσόμενες στα ελευθέρια επαγγέλματα), εφόσον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια ΔΟΥ) υποχρεωτικά από τις 2 Ιανουαρίου 2009 και μετά.

  • Να έχουν, κατά την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους ηλικία μέχρι 34 ετών, πλην των ιατρών και των γυναικών νέων επιστημόνων, μητέρων ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και ανεξαρτήτως ειδικότητας, που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι 42 ετών. Για όσους έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας των 34 ετών, το ηλικιακό όριο παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρονικό διάστημα που αφορά στις μεταπτυχιακές σπουδές. Κατά τον υπολογισμό της ηλικίας του ΝΕΕ θα λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους γεννήσεώς του.

  • Να μην έχει παρέλθει, μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους, χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των έξι ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους (για όλους τους επιστήμονες πλην των ιατρών) ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς). Για νέους επιστήμονες (πλην ιατρών) που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές, το χρονικό διάστημα των έξι ετών παρατείνεται αντίστοιχα κατά το χρόνο των μεταπτυχιακών τους.

  • Να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)

  • Να εμφανίζουν -στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα από την οικεία Δ.Ο.Υ.- εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ, κατά το οικονομικό έτος της έναρξης δραστηριότητάς τους. Ειδικά για τις κατηγορίες νέων επιστημόνων, για τις οποίες απαιτείται πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος (όπως ιατροί, δικηγόροι κ.ά.), η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν υπολογίζεται ως εισόδημα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

  • Να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (οι άνδρες υποψήφιοι).

    Οι υποψήφιοι για ένταξοι στο πρόγραμμα Νέοι Επιστήμονες, λαμβάνουν από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ «βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα».

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν μέχρι και τρία μέλη εταιρειών:

    - Ομορρύθμων (Ο.Ε.),

    - Ετερορρύθμων (Ε.Ε.), μόνο για τα ομόρρυθμα μέλη τους.

    - ΕΠΕ ή

    - Δικηγορικών εταιριών του π.δ. 81/2005,

    με την προϋπόθεση ότι, κάθε υποψήφιος για ένταξη στο πρόγραμμα μετέχει τουλάχιστον με ποσοστό 25% στο εταιρικό κεφάλαιο.

    Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν:

    - Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.),

    - Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,

    - Όσοι ΝΕΕ δημιουργούν επιχείρηση για την άσκηση επαγγέλματος που έχει το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με άλλο επαγγελματία, που δραστηριοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών του νέου ελεύθερου επαγγελματία στη ΔΟΥ.

    - Όσοι είχαν άλλη επιχείρηση πριν από τη νέα έναρξη επιτηδεύματος στη ΔΟΥ. Επιτρέπεται μόνον η έναρξη δραστηριότητας ιατρού άνευ ειδικότητας, η οποία δεν υπερβαίνει, σε καμία περίπτωση, τους 12 μήνες.

    Ύψος και τρόπος καταβολής επιχορήγησης

    Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000 ευρώ.

    Με την έκδοση της απόφασης έγκρισης υπαγωγής στο πρόγραμμα, καταβάλλονται 5.000 ευρώ και στην συνέχεια καταβάλλονται, από 5.000 ευρώ, στο τέλος κάθε εξαμήνου της επιδότησης, που είναι δωδεκάμηνης διάρκειας από την υπαγωγή του ΝΕΕ και αφού στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος (όπου και διαπιστώνεται η κανονική λειτουργία της δραστηριότητας).

    (Μέσα σε 60 ημέρες από τη λήξη κάθε εξαμήνου και προκειμένου να εισπράξει τη δόση της επιχορήγησης, ο ΝΕΕ προσκομίζει στον ΟΑΕΔ αίτηση (όπου δηλώνει ότι η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και ότι το σύνολο των εσόδων εξόδων στα βιβλία του είναι τουλάχιστον ίσο με το ήμισυ του ποσού της δόσης) και βεβαίωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, όπου απαιτείται, τιμολόγια ή βεβαίωση καταβολής ΦΠΑ).

    Διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα

    Η διαδικασία υπαγωγής των νέων στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τρία στάδια:

    1ο στάδιο:

    Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr.

    Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:

    - η συμπλήρωση της «βεβαίωσης συμμετοχής» στο πρόγραμμα και

    - η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

    2ο στάδιο:

    Επιλογή των προς χρηματοδότηση επαγγελματιών, με βάση τη σειρά προτεραιότητας και την κατανομή των θέσεων ανά Διοικητική Περιφέρεια. Η επιλογή γίνεται από Τριμελή Επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

    3ο στάδιο:

    Ένταξη στο πρόγραμμα, ύστερα από την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο άσκησης της δραστηριότητας) από εκπρόσωπο του Οργανισμού και την έκδοση εγκριτικής απόφασης από την Υπηρεσία.

    Έλεγχοι - δικαιολογητικά

    Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με τον επαγγελματία.

    Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν τον επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στο χώρο δραστηριότητάς του, προκειμένου να ελεγχθούν (βεβαίωση έναρξης δραστηριότητας, πτυχίο, τίτλος ειδικότητας για τους ιατρούς, επίσημο έγγραφο από το οποίο αποδεικύεται η ηλικία, εκκθαριστικό σημείωμα ΔΟΥ του έτους έναρξης της δραστηριότητας, εξοφλημένα τιμολόγια και αποδείξεις αγορά εξοπλισμού ύψους αντίστοιχου τουλάχιστον του 40% της επιχορήγησης, μισθωτήριο, καταστατικό σύστασης εταιρείας εάν απαιτείται κλπ).

    Οι ΝΕΕ θα πρέπει να απασχολούνται στο χώρο δραστηριότητάς τους και να είναι ασφαλισμένοι κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα, όπου υπάγεται η επιχείρηση. Οι ενδιαφερόμενοι δε θα πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε χώρους άλλων επιχειρήσεων ή Φορέων.

    Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (εκτός του χώρου της κατοικίας του επαγγελματία), κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το σκοπό της. Επιτρέπεται κατβ εξαίρεση η άσκηση επαγγέλματος σε (κατάλληλα διαμορφωμένο) χώρο εντός της οικίας, στις περιπτώσεις μητέρας παιδιού σε προσχολική ηλικία, ή γυναίκας που φροντίζει στην οικία της, συγγενείς α΄ βαθμού ή σύζυγο με αναπηρία, άνω του 67%. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες απαιτείται να προσκομίζουν σχετικές βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ από δημόσιους φορείς.

    Δίδεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας έδρας άσκησης επαγγέλματος σε κοινό χώρο (που πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις) με άλλους επαγγελματίες ίδιας κατηγορίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διακριτικά στοιχεία του χώρου δραστηριότητάς τους (όπως, πινακίδα στην είσοδο του χώρου, προσωπικό απασχολούμενο αποκλειστικά από τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, εξοπλισμός που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κλπ).

    Ο νέος ελεύθερος επαγγελματίας δεν πρέπει να διακόψει την άσκηση του επαγγέλματoς του στο δωδεκάμηνο διάστημα της επιχορήγησης.

    [03] Χάρτα Πρασίνου από το Δήμο Αθηναίων

    "Σημαία μας για την προστασία του πρασίνου θα πρέπει να γίνει η αρχή ότι όποιος πληγώνει το πράσινο πρέπει να πληρώνει γι' αυτό".

    Αυτό είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, ενημερώνοντας για τη Χάρτα Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, κατά το σημερινό δημοτικό συμβούλιο.

    Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η Χάρτα δημιουργεί τη βάση και το θεσμικό πλαίσιο πάνω στα οποία προτείνουμε να αρχίσει η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης των Αθηναίων με το αστικό περιβάλλον και το μέλλον του.

    Επιπλέον, ο κανονισμός Πρασίνου, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, προβλέπει την επιβολή προστίμων και την καταβολή αποζημίωσης στο Δήμο, τόσο σε περίπτωση κοπής ή αφαίρεσης δένδρων ή θάμνων που έγινε κατόπιν χορήγησης σχετικής άδειας όσο και σε περίπτωση κοπής χωρίς άδεια.

    Ενδεικτικά, σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δένδρων ηλικίας έως τριών ετών, ο δικαιούχος της άδειας θα καταβάλλει στο Δήμο 90 ευρώ, για δένδρα ηλικίας τριών έως 10 ετών, 180 ευρώ και για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών, 300 ευρώ.

    Επιπλέον, για κοπή ή καταστροφή θάμνων ανάλογων ηλικιακών ορίων, η αποζημίωση που θα καταβάλλει ο δικαιούχος της άδειας είναι 25, 50 και 90 ευρώ αντίστοιχα. Για τη μείωση του χώρου πρασίνου (ανά τ.μ.) ο δικαιούχος θα καταβάλλει 240 ευρώ.

    Αντίστοιχα, σε περίπτωση κοπής ή καταστροφής δένδρων χωρίς προηγουμένως να έχει χορηγηθεί άδεια από το Δήμο, τα πρόστιμα είναι τα εξής:

    Για δένδρα ηλικίας έως τριών ετών, καταβάλλονται 150 ευρώ, για δένδρα ηλικίας τριών έως δέκα ετών, 300 ευρώ και για δένδρα ηλικίας άνω των δέκα ετών, 500 ευρώ.

    Επιπλέον, για κοπή ή καταστροφή θάμνων ανάλογων ηλικιακών ορίων και χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια από το Δήμο, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται προς αυτόν είναι 40, 80 και 150 ευρώ αντίστοιχα. Η μείωση του χώρου πρασίνου (ανά τ.μ.) επιφέρει πρόστιμο 400 ευρώ.

    [04] Νέα βιβλία εξέτασης για άδεια οδήγησης

    Τα ειδικά βιβλία εξέτασης για τη χορήγηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα λειτουργικού αναλφαβητισμού, σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, σε μετανάστες που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ελληνική γλώσσα, αλλά και στη μειονότητα, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, στόχος των βιβλίων αυτών, που έχουν προετοιμαστεί από ομάδα των επιστημόνων του ΤΕΙ της Αθήνας, είναι να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που έχουν δυσκολίες στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, να συνειδητοποιήσουν όλους τους κανόνες της οδικής ασφάλειας, χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην αυστηρότητα, την αντικειμενικότητα και την ποιότητα των εξετάσεων για τη χορήγηση των διπλωμάτων.

    Οι ερωτήσεις που περιέχονται σε αυτά τα βιβλία είναι καταχωρημένες σ' ένα μηχανογραφικό σύστημα εξέτασης όμοιο με αυτό που ισχύει και για τους λοιπούς υποψήφιους οδηγούς. Επίσης, ειδικά CD θα συνοδεύουν τα βιβλία, περιλαμβάνοντας το ηλεκτρονικό ακουστικό σύστημα εκπαίδευσης και το σύστημα αυτοαξιολόγησης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 11 πιστών για την εξέταση υποψήφιων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και μέσα στο 2009 θα είναι έτοιμες τρεις τέτοιες σε Ιωάννινα, Καβάλα και Δράμα.

    Σε ό,τι αφορά το σημερινό περιστατικό με τη δολιοφθορά κατά του ΟΣΕ, όπου κάποιοι έκοψαν τα ηλεκτροφόρα καλώδια μεταξύ Οινόης και Θηβών, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε έχουν δοθεί εντολές για αυστηρούς προληπτικούς ελέγχους, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Αστυνομίας, αλλά δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί πλήρως το δίκτυο του ΟΣΕ σε όλου του το μήκος.

    Ερωτηθείς για το θέμα των ευρωεκλογών ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε εξαιρετικά αλαζονικό το δίλημμα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα", γεγονός που όπως είπε σημαίνει; Πας μη ΠΑΣΟΚος βάρβαρος.

    Για τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας από μουσουλμάνους μετανάστες ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας είναι να συμβάλλουν στην ένταξη των μεταναστών με τρόπο ομαλό, αλλά βεβαίως είναι και υποχρέωση των μεταναστών να σέβονται τους δημοκρατικούς κανόνες που υπάρχουν στο κράτος που τους φιλοξενεί. Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ως υπουργός Παιδείας είχε εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος του τεμένους.

    [05] Μια 99χρονη αφηγείται την τέχνη του μεταξιού

    Αν και είναι 99 ετών θυμάται με ακρίβεια και καθαρό μυαλό που θα ζήλευαν νεότεροί της κάθε στιγμή που έζησε πριν από αρκετές δεκαετίες. Ένα βήμα πριν από το κατώφλι των 100 της χρόνων, η Μαγδαληνή Κολιάκη αποτελεί ανεκτίμητη "πηγή" για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων που αφορούν την εκτροφή του μεταξοσκώληκα στην περιοχή της Καλαμπάκας, αφού έχει ζήσει τόσο τις "χρυσές" εποχές όσο και τις δύσκολες.

    Το πρόσωπο της 99χρονης λάμπει, όταν αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία της εκτροφής του μεταξοσκώληκα στην Καλαμπάκα, μια απασχόληση, που, όπως μας λέει, αποτελούσε το βασικό μέσο επιβίωσης για τις οικογένειες της περιοχής, κυρίως προπολεμικά.

    Στο θεσσαλικό ημερολόγιο του 1935 αναφέρεται, μάλιστα, πως "από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1933 στην κοινότητα Καλαμπάκας απονεμήθηκε χρυσό βραβείο και έπαινος για τα κουκούλια που εκτέθηκαν, το ούζο και τα κρασιά, και έπαινος δια τα σταφύλια και τις φράουλες".

    Η 99χρονη Μαγδαληνή Κολιάκη θυμάται πως στα χρόνια πριν από τον πόλεμο, οι κάτοικοι της Καλαμπάκας ασχολούνταν σε μεγάλο βαθμό με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα.

    Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν σε κάποιο σημείο του σπιτιού τους ειδικό χώρο για την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων, ενώ ορισμένοι διέθεταν ολόκληρα σπίτια, που τα ονόμαζαν κουκουλόσπιτα. Πάντως, το σκουλήκι προτού μεγαλώσει- μας εξηγεί- ήταν σε μορφή σπόρου τοποθετημένο σε μικρά σακουλάκια.

    Οι γυναίκες, κάθε Μάρτιο, τοποθετούσαν αυτά τα σακουλάκια στον κόρφο τους για να τα ζεστάνουν κι όταν έβγαιναν τα σκουλήκια, τα έβαζαν σε ένα φύλλο μουριάς.

    Στη συνέχεια έκοβαν μικρά κομματάκια τα φύλλα μουριάς και τα έδιναν για τροφή των σκουληκιών, που ήταν τοποθετημένα πάνω σε κρεβάτια κατασκευασμένα από κλωνάρια, φύλλα και σχοινιά.

    "Ο θόρυβος που έκαναν ήταν τόσο δυνατός, όταν τρώγανε, που οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κοιμούνται έξω από τα δωμάτια που είχαν τέτοια κρεβάτια" αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Μαγδαληνή.

    "Ο μεταξοσκώληκας"- συνεχίζει- "περνούσε συνολικά πέντε ηλικίες, και όταν τελικά έφτανε στην πέμπτη μεγάλωνε φτάνοντας σε μήκος το ένα δάκτυλο, οπότε και σταματούσε η ανάπτυξή του", σημειώνει και προσθέτει πως στη συνέχεια, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μαζέψουν κλαδιά από πουρνάρια, όπου σε αυτά ανέβαιναν οι μεταξοσκώληκες και έπλεκαν τα κουκούλια. Μετά, συγκέντρωναν τα κουκούλια και τα έδιναν στους εμπόρους, οι οποίοι τα έψηναν οπότε και πέθαιναν τα σκουλήκια.

    "Οι έμποροι ζύγιζαν το μετάξι, μας έδιναν τα χρήματα και πήγαιναν την κλωστή στο εργοστάσιο" λέει η 99χρονη, διευκρινίζοντας πως οι άνθρωποι δεν κρατούσαν καθόλου μετάξι για τον εαυτό τους, επειδή δεν μπορούσαν να το επεξεργαστούν στους αργαλειούς που είχαν.

    Μπορεί τα χρήματα που κέρδιζαν τότε όσοι ασχολούνταν με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα να μην ήταν πολλά, αλλά βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν πολλές ανάγκες.

    "Μπορεί"-λέει- "να είχαμε τότε μεγάλη φτώχεια αλλά ζούσαμε χωρίς άγχος. Ο καθένας φορούσε ό,τι είχε και ζούσε σε σπίτι όπως ζούσαν και οι περισσότεροι. Τώρα, μπορεί να τα έχουμε όλα, αλλά έχουμε και άγχος, γι' αυτό και νέοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο εύκολα", τονίζει η κυρία Μαγδαληνή.

    Με τη σηροτροφία στην προπολεμική Καλαμπάκα ασχολήθηκε και ομάδα μαθητών του 1ου γυμνασίου Καλαμπάκας, που σε σχετική έκθεσή τους διαπιστώνουν- μεταξύ άλλων- τα εξής:"Σύντομα καταλάβαμε πως το μετάξι είναι τόσο υπέροχο, γιατί είναι από τη μια τόσο προσιτό και από την άλλη τόσο απόμακρο ταυτόχρονα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης μετάξι μας προδιαθέτει για την τέλεια απαλότητα, την καθαριότητα, την ευγένεια της όψης και της αφής του. Σε όλη τη διάρκεια της έρευνάς μας ανακαλύπταμε συνεχώς καινούργιες πτυχές αυτής της τέχνης".

    [06] "Εκλογές τον Φεβρουάριο"

    Το ΙΚΑ Πειραιά θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    «Στόχος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι η εκλογή δύο ευρωβουλευτών» τόνισε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., «μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για την Ευρώπη», διότι όπως πρόσθεσε «οι πρωταγωνιστές ασχολούνται με τα ωδικά πτηνά και τη βαρβαρότητα». Επίσης ο Γιώργος Καρατζαφέρης ασκώντας κριτική στα υπόλοιπα κόμματα τόνισε ότι «δεν μας είπαν πως έγιναν οι επιλογές των ευρωψηφοδελτίων», για να συμπληρώσει ότι «οι επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι επιλογές τετραμήνου».

    Ακόμη σημείωσε ότι «επειδή η επόμενη πενταετία είναι η πενταετία της οικονομίας και της ενέργειας, ο ΛΑ.Ο. Σ. κατέληξε στη Νίκη Τζαβέλα, ως το καταλληλότερο πρόσωπο στα θέματα αυτά», η οποία όπως πρόσθεσε «θα εξαντλήσει την πενταετή θητεία της»

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει να δείξουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και επικαλέστηκε ψηφοφορίες που έγιναν κατά το παρελθόν, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας, το σχέδιο Ανάν και την ονομασία της ΠΓΔΜ, ώστε να ασκήσει κριτική στα υπόλοιπα κόμματα για το τι ψήφισαν.

    Όσον αφορά στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ο Γιώργος Κατατζαφέρης τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός δημοκρατικής χώρας, που θα κυβερνήσει έξι μήνες χωρίς Βουλή» και πρόσθεσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μετατρέψει τον τελευταίο καιρό την Βουλή σε ανακριτικό γραφείο.» Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα» τόνισε ότι «πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα του Γ. Παπανδρέου.»

    Επίσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, τάχθηκε κατά, διότι όπως εκτίμησε θα χρειαστούν δύο αναμετρήσεις για να προκύψει αυτοδυναμία και υπενθύμισε την πιθανότητα και άλλων εκλογών το 2010 με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο».

    Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ πρότεινε «να ψηφιστεί η ποσόστωση για τις χώρες της Ευρώπης και οι υπόλοιποι μετανάστες να προωθηθούν από εκεί που ήλθαν.» Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «όπως εμείς σεβόμαστε την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα των μουσουλμάνων, έτσι και αυτοί θα πρέπει να σέβονται την θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα της χριστιανικής χώρας, που τους φιλοξενεί» Και πρόσθεσε: «Αν δεν τους αρέσει η πόρτα είναι ανοικτή.»

    [07] Παρατηρητήριο τιμών

    Εντός του Ιουλίου θα μπορούν οι καταναλωτές να ενημερώνονται από το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο τιμών που θα αφορά τη σύγκριση τιμών και υπηρεσιών αρχικά σε 160 προϊόντα (περίπου 2000 κωδικούς) και στην πλήρη ανάπτυξή του, που θα συμβεί στο τέλος του χρόνου, θα αφορά περίπου 80.000 κωδικούς.

    Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης αναπτύσσεται ένα πανελλήνιο δίκτυο συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών που στην πλήρη ανάπτυξή του θα αφορά τρόφιμα -ποτά (είδη σούπερ μάρκετ, λαϊκών αγορών, ιχθυοπωλείων κλπ), βιομηχανικά είδη (καύσιμα, ορυκτέλαια, σχολικά είδη, ανταλλακτικά, καλλυντικά κλπ) καθώς και υπηρεσίες (ιδιωτικά σχολεία, χώρους στάθμευσης, συνεργεία, ασφαλιστικές κλπ).

    Στην πρώτη φάση αφορά μόνο 160 προϊόντα με κωδικούς σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές θα μπορούν αν ενημερώνονται μέσω διαδικτύου ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο υπολογίζεται να έχουν εγκατασταθεί και τα infokiosks - ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης - με διαδραστικές επιφάνειες τα οποία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά εμπορικά σημεία. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 10 σε όλη τη χώρα (5 στην Αθήνα και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα) με προοπτική στο μέλλον να τοποθετηθούν περισσότερα.

    Η εμβέλεια δράσης του Παρατηρητηρίου θα καλύπτει το σύνολο της χώρας αλλά σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει από Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

    Η τιμοληψία θα γίνεται από τιμολήπτες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και από τις νομαρχίες ενώ στη δεύτερη φάση στόχος είναι να υπογραφεί ένα Μνημόνιο συνεργασίας με τις επιχειρήσεις ώστε χωρίς τη βοήθεια των τιμοληπτών και μόνο με ενημέρωση από τα ίδια τα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις για τις τιμές λιανικής να εισέρχονται τα δεδομένα στο δίκτυο.

    Ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει με την καλή συνεργασία των επιχειρήσεων, εξέλιξη για την οποία δήλωσε σίγουρος, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχολίασε ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες αγορανομικές διατάξεις για να στηρίξει την καλή λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος επανέλαβε από την πλευρά του ότι κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος στην αγορά και στο πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης για την διαφάνεια σε θέματα ενημέρωσης τιμών το Παρατηρητήριο θα έχει σημαντική συμβολή. "Απευθύνεται σε όσους θέλουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους" τόνισε ο ίδιος.

    Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου επιτυγχάνονται τρεις στόχοι που είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν καλύτερη εικόνα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου με στατιστικούς δείκτες των τιμών και την καλύτερη παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς ενώ δημιουργείται και ένας ακόμη μηχανισμός αποστολής παραπόνων και καταγγελιών για περιπτώσεις στρέβλωσης της συμπεριφοράς της αγοράς.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτίμηση της Κυβέρνησης εάν υπάρχει ή όχι ακρίβειας στην αγορά ο υπουργός σημείωσε ββτο ψέμα έχει κοντά πόδια. Επενδύουμε στην αλήθεια και τη διαφάνεια. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα στην αγορά αλλά υπάρχει πρόοδος και οι καταναλωτές βλέπουν και αντιλαμβάνονται ποια είναι η αλήθεια και βγάζουν τα συμπεράσματά τουςββ

    Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Για την επόμενη φάση του έργου με στόχο την επέκταση και τη βελτίωσή του που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει προκήρυξη μέσα στον Ιούνιο μέσω του ΕΠΑΝ 2 και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    Στην πλήρη ανάπτυξη του έργου ο καταναλωτής θα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να φτιάξει το δικό του καλάθι με προϊόντα και υπηρεσίες θα κάνει συγκρίσεις τιμών με άλλες περιοχές και με άλλες επιχειρήσεις της περιοχής του ενώ για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο θα υπάρχουν οθόνες προβολής μέσω των ΜΜΕ, όπως με εμφάνιση πληροφοριών σε μπάρα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε ειδικές στήλες εφημερίδων, με τηλεφωνική επικοινωνία (φωνητική πύλη ή προσωπική επικοινωνία) και με τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

    [08] "Νέα στρατηγική της ΕΕ"

    Το θέμα των αμυντικών δαπανών της χώρας μας και την κάλυψή τους από την ΕΕ καθώς και την αύξηση των κονδυλίων για τη φύλαξη των συνόρων μας από τη λαθρομετανάστευση, θα θέσει κατά προτεραιότητα το ΛΑ.Ο.Σ. στην Ευρωβουλή, τονίζει σε συνέντευξή της στο Εθνικό Πρακτορείο, η επικεφαλής του ερυωψηφοδελτίου του κόμματος κ. Νίκη Τζαβέλλα.

    Η συνέντευξη της Νίκης Τζαβέλλα στην Αλκμήνη Ψιλοπούλου:

    ΕΡ: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Ζητούμενο σε αυτές τις ευρωεκλογές είναι η παραγωγή προτάσεων, η νέα στρατηγική της ΕΕ, όσον αφορά την ανάπτυξη , την απασχόληση με ασφάλεια, την ενέργεια και το περιβάλλον καθώς επίσης και τον τομέα έντασης γνώσης. Όλα αυτά προέρχονται μετά τον ευρωσκεπτικισμό και προβληματισμό που είχαν δημιουργηθεί μέσα στην ΕΕ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    ΕΡ: Ποιά θα είναι τα πρώτα θέματα που θα βάλετε σαν ομάδα στην Ευρωβουλή;

    ΑΠ: Πέραν των θεμάτων τα οποία θα τεθούν εκ των πραγμάτων όπως είπα για το νέο μοντέλο της παγκόσμιας οικονομίας το οποίο μοντέλο θα καθορίσει και την οικονομική πολιτική οπωσδήποτε και την περιβαλλοντική πολιτική, αυτά εκ των πραγμάτων θα τεθούν στην ΕΕ, από πλευράς του ΛΑΟΣ έχουμε κατά νου να θέσουμε το θέμα των αμυντικών δαπανών της Ελλάδος, για να φυλάξει τα νότια σύνορα της Ευρώπης από μια χώρα η οποία διατηρεί το casus belli και είναι η Τουρκία. Η πρότασή μας λοιπόν είναι, θα δουλέψουμε προς τον στόχο να μετακυλίσουμε αυτές τις δαπάνες στην ΕΕ, όπως επίσης να αυξήσουμε τα κονδύλια τα οποία μας δίδονται για τη φύλαξη των συνόρων μας από την λαθρομετανάστευση που είναι και τα νότια σύνορα της ΕΕ. Συγκεκριμένα πράγματα δηλαδή τα οποία είναι και μετρήσιμα. Σε πέντε χρόνια μπορούμε να πούμα, τι κάναμε σε αυτά τα δύο θέματα.

    ΕΡ: Τον πήχη σαν κόμμα που τον βάζετε;

    ΑΠ: Ότι ποσοστά πάρουμε πάρα πάνω θα είναι πολύ καλά για μας. Ο στόχος μας είναι δύο έδρες, πρέπει όμως να αυξηθούν τα ποσοστά μας. Μπορεί να έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά αλλά να μην έχουμε δύο έδρες λόγω του συστήματος έτσι όπως μετρώνται οι έδρες. Ο στόχος μας όμως είναι δύο έδρες


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 May 2009 - 6:30:27 UTC