Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση"
  • [02] "Αμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Ανάχωμα στο συντηρητισμό"
  • [05] "Ανούσια σκιαμαχία"

  • [01] "Συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει, στις 12.00, η διϋπουργική επιτροπή για την οικονομία. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Το βράδυ,ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του Economist με θέμα "Driving the new agenda for global recovery".

    Ομιλία στον Ασπρόπυργο

    Μήνυμα συστράτευσης έστειλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από τον Ασπρόπυργο όπου μίλησε και υπογράμμισε: "Ενας και μόνο είναι ο γνώμονάς μας, το συμφέρον του τόπου. Το συμφέρον όλων των Ελλήνων, αυτό το λόγο δώσαμε και τον λόγο μας τον τηρούμε".

    Μιλώντας σε προσωπικό τόνο ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Επέλεξα να υπηρετώ την πατρίδα μου με υπευθυνότητα, έτσι αντιλαμβάνομαι το χρέος μου. Αυτό το δρόμο ακολουθώ σε όλη την πολιτική διαδρομή μου. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζω. Στο δρόμο της ευθύνης, στο δρόμο της προοπτικής, στο δρόμο της μάχης για την πατρίδα. Προχωρούμε όλοι μαζί με σιγουριά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με αυτοπεποίθηση. Οι δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της παραπληροφόρησης δεν μπορούν και δεν πρόκειται να σταματήσουν την πρόοδο της πατρίδας μας".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι εθνικός στόχος και βασική του προτεραιότητα. "Ολοι στην κυβέρνηση επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην πιο ανώδυνη έξοδο της πατρίδας μας από τη διεθνή οικονομική κρίση, όλοι στην κυβέρνηση συντονίζουμε τις δράσεις μας για να προωθήσουμε ένα δεύτερο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έχουμε ένα και μόνο πρόταγμα. Μία και μόνο μεγάλη προτεραιότητα, το συμφέρον της πατρίδας μας".

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευσή και στον πρόεδρό της κ. Γιώργο Παπανδρέου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αρνήθηκε και αρνείται οποιαδήποτε συνεννόηση και οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης. Πρόσθεσε, ότι αρνείται να πάρει θέση για τα κρίσιμα ζητήματα του τόπου και παραμένει καθηλωμένη στην άρνηση, ακόμη και μπροστά στη μεγαλύτερη μεταπολεμική πρόκληση, που είναι η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. "Το ΠΑΣΟΚ δεν είδε στην κρίση τίποτε άλλο, παρά μόνο μια ευκαιρία κομματικής εκμετάλλευσης, γύρισε την πλάτη στην πραγματικότητα, γύρισε την πλάτη στα προβλήματα του τόπου, στην αρχή δεν έβλεπε καμία κρίση, στη συνέχεια αποφάσισε ότι η κρίση είναι ελληνικής προέλευσης και αμέσως μετά κατηγορεί όλους τους άλλους για όλα όσα ευθύνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι "οι υπαίτιοι για τα πιο μεγάλα προβλήματα του τόπου έφθασαν στο σημείο να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες και τους επίδοξους σωτήρες. Ομως, είναι εκείνοι που βρήκαν το χρέος στο 30% του ΑΕΠ και το έφθασαν στο 100%, είναι οι ίδιοι που βρήκαν την ανεργία στο 3% και την εκτίναξαν στο 11,3%, αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθούν να κρύψουν".

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "λέει ένα μονότονο όχι σε κάθε μέτρο και σε κάθε πρωτοβουλία, δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό, επιχειρεί να μηδενίσει τα πάντα στο εσωτερικό, στόχος του να ξεχάσουν οι πολίτες τις ημέρες του συστήματος ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύει πως έκανε οδηγό του την ανευθυνότητα. Εκανε σύμβουλό του το άγχος και την βουλιμία για εξουσία. Ζητά να μην κριθεί για τις πολιτικές που στήριξε ως κορυφαίος υπουργός, να μην κριθεί για το σύστημα ΠΑΣΟΚ, παραμένει σταθερά στο ανάχωμα του λαϊκισμού, παραμένει στο γκρίζο της παραπολιτικής, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προτάσεις".

    Ο κ. Καραμανλής προδιέγραψε την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Η διεθνής οικονομική κρίση απαιτεί δύσκολες, ρεαλιστικές και υπεύθυνες αποφάσεις. Ξέρουμε όλοι ότι οι επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι για όλη την Ευρώπη. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σοβαρά. Δεν τα κρύβουμε, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, η έγνοια μας είναι στους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τη δουλειά τους, είναι στις οικογένειες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Είναι στις νέες και στους νέους που αγωνιούν για το μέλλον. Είναι στους άνεργους, στους χαμηλόμισθους, στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας, για αυτές παλεύουμε".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συνέχεια στο "συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση" που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση. Αναλύοντας τους άξονες του σχεδίου, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρώτος άξονας είναι τα δημοσιονομικά: "Περιορίζουμε τις κρατικές δαπάνες και βάζουμε φραγμό στη σπατάλη. Τολμούμε μεταρρυθμίσεις που νοικοκυρεύουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα". Ειδική αναφορά έκανε στην Ολυμπιακή, που, "απαλλάσσει τους φορολογούμενους από ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα" και στον ΟΣΕ όπου η λύση που προωθείται "απαλλάσσει τους πολίτες από ζημιές δύο εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εντείνει τη μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής την οποία χαρακτήρισε μία έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά.

    Δεύτερος άξονας του σχεδίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και πρόσθεσε: "Ενισχύουμε τους τομείς και τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο, τον τουρισμό, τις εξαγωγές, την κατασκευαστική δραστηριότητα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

    Τρίτος άξονας του σχεδίου είναι η στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και η θωράκιση της απασχόλησης είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε "στο εθνικό σχέδιο δράσης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας περισσότερους από 1,3 εκατ. εργαζομένους και ανέργους".

    [02] "Αμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας"

    Το Κέντρο Πρόληψης Ψυχικής Υγείας "Αργώ", θα επισκεφθεί στις 11.00 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, οικονομικό σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, Μάρτιν Φέλντσταϊν.

    Την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου προτύπου ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στον κόσμο ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε δείπνο που διοργανώθηκε προς τιμήν του από το Συνέδριο του περιοδικού "Economist".

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, υπενθύμισε ότι «κάποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγε "ποτέ πια πόλεμος", αλλά σήμερα θα μπορούσε να πει "ποτέ πια βαρβαρότητα, που φέρνει η ανισότητα, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο ανθρωπιάς, η προσφυγιά, η αμάθεια και το εμπόριο όπλων μαζικής καταστροφής" και να αποτελέσει μια απάντηση στην αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις δυνατότητές της στο νέο διεθνές περιβάλλον, εάν αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έκανε λόγο για την «απουσία κυβέρνησης με εντολή ισχυρή και ικανή να εμπνεύσει όραμα στην κοινωνία και με βούληση να βάλει τάξη εκεί όπου υπάρχει ανομία και διαφθορά και να εμπεδώσει κράτος δικαίου» και πρόσθεσε: «Η απουσία μιας σοβαρής αναπτυξιακής στόχευσης και πολιτικής και η πελατειακή λογική των αποφάσεων υποσκάπτουν τις όποιες δημιουργικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

    Μίλησε δε για το πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο, όπως είπε, «περιλαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και μεγάλες τομές για υπέρβαση της κρίσης». Αναφερόμενος σε «επερχόμενη ύφεση», «δημοσιονομική εκτροπή» και «κρίση ανταγωνιστικότητας», ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέπτυξε τις προτάσεις του για «άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και στις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη», για «ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και των κλάδων που πλήττονται» και για «άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13». Πρότεινε «στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων με ταυτόχρονα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, περιστολή καταναλωτικών δαπανών, αλόγιστων προμηθειών και ρουσφετολογικών προσλήψεων, ανακατανομή του φορολογικού βάρους μέσω της εφαρμογής σταθερής και δίκαιης φορολογικής πολιτικής».

    Ως εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τις προτεραιότητες που σχετίζονται με την εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης». Αναλυτικότερα, μίλησε για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες, φιλικές προς το περιβάλλον, για πρακτικές που εκπέμπουν λιγότερα απόβλητα και ρύπους, για ολοκληρωμένες πολιτικές για τη διαχείριση του νερού και την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, για ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, με στροφή στα πιστοποιημένα, επώνυμα, στα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στη βιώσιμη αλιεία και κτηνοτροφία, αλλά και στην προώθηση τουριστικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αλλά και την δυνατότητα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε «διεθνές κέντρο με εφαρμογή συνδυασμένων μεταφορών, προτεραιότητα στα μέσα σταθερής τροχιάς, ενίσχυση των μαζικών Μέσων Μεταφορών και μείωση του κόστους μεταφοράς και επικοινωνίας με τα απομακρυσμένα νησιά» και έκανε λόγο για τέσσερις στόχους: «την εξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα πρωτοπόρα στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, την δημιουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος δημόσιας και δωρεάν παιδείας, βιώσιμου κοινωνικού κράτους και μιας Ελλάδας που συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή δρώμενα, που διεκδικεί, μιας Ελλάδας με σαφή, σταθερή εθνική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην ενότητα του λαού και σε έναν νέο πατριωτισμό που δεν θα βασίζεται στον φόβο του εχθρού, με υπερηφάνεια για τους στόχους και τις δυνατότητες της χώρας».

    Προϋπόθεση για όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ένα ευνομούμενο κράτος, το οποίο θα βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη, με θεσμούς που θα τον σέβονται και θα τον προστατεύουν και θα λειτουργούν με διαφάνεια και λογοδοσία. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αν εμείς όλοι, η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα, δεν αντιληφθούμε την αμεσότητα και το μέγεθος των προκλήσεων, θέτοντας τους κανόνες, διαθέτοντας το κεφάλαιο και καταθέτοντας την πολιτική βούληση για μια ανθρώπινη ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουμε την κυριαρχία φονταμενταλιστικών, αυταρχικών ηγεσιών, την διάρρηξη της συνοχής των κοινωνιών μας και συγκρούσεις γύρω από τους φυσικούς μας πόρους, θα δούμε πολύ σύντομα την αύξηση της βίας και της βαρβαρότητας στον πλανήτη μας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Θέλω να ξέρετε ότι αύριο σας χρειαζόμαστε όλους. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, αλλά με βάση τις αξίες και για τους κοινούς στόχους».

    Την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, βουλευτές του κόμματος και οικονομικοί παράγοντες.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Κλείσιμο της κεντρικής οδικής αρτηρίας του Ασβεστοχωρίου (οδός Παπανικολάου), στο ύψος του Δημαρχείου Χορτιάτη, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου. Διαμαρτύρονται για τη σχολική στέγη (08:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, David Miliband, στην πρεσβευτική κατοικία (πρόγευμα εργασίας)- (09:45:00, Αθήνα/Λουκιανού 2, Κολωνάκι)

  • Στο Οινοποιείο της «Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική» στη Στενήμαχο Ημαθίας θα γίνει συνάντηση εργασίας με τους οινοποιούς / αμπελουργούς της Νάουσας, Ραψάνης, Αμυνταίου και Γουμένισσας (10:00:00, Στενήμαχος/Ημαθία). Σημείωση: Η συνάντηση πραγματοποιείται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου & Οίνου σε άμεση συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Βορείου Ελλάδος και τους στρατηγικούς συμβούλους του κλάδου PRC - Critical Publics - Alter Vision Group, στο πλαίσιο του έργου που εκπονεί: Ανάπτυξη Στρατηγικής Marketing & Συστήματος Ταυτότητας του Ελληνικού κρασιού στην Ελληνική και παγκόσμια αγορά - πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής.

  • Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών David Miliband θα γίνει δεκτός από τον Κώστα Καραμανλή (10:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου )

  • Συνέντευξη Τύπου στο Πολυτεχνείο Κρήτης με θέμα την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Stavanger της Νορβηγίας (10:30:00, Χανιά)

  • Συνέντευξη Τύπου για το 15ο διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας (11:00:00, Αθήνα/ΥΠΠΟ)

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Κέντρο Πρόληψης Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» στο Χολαργό (11:00:00, Αθήνα/Εθν. Αντιστάσεως 52 και Αρκαδίου)

  • Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, κ. David Miliband,θα συναντηθεί με την ΥΠΕΞ Ν . Μπακογιάννη (11:15:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου οργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (11:30:00, Αθήνα/Γρ. Ευρωπαϊκού Κοινοβ. Αμαλίας 8). Συμμετέχουν: Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αθανάσιος Παφίλης, Νίκος Χουντής

  • Συνέντευξη Τύπου από το ΕΚΕΒΙ, τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών για την 6η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Συνέντευξη Τύπου της Aegean Airlines (12:00:00, Αθήνα/Μ.Βρετάνια)

  • Συνέντευξη Τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, στο Στέκι Μεταναστών (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Ερμού 23). Σημείωση: Η συνέντευξη θα δοθεί με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του Δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους, στο Δημαρχείο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο)

  • Συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής οικονομικής πολιτικής υπο την προεδρία του Κ. Καραμανλή (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου από το Εθνικό Θέατρο για την παρουσίαση του ρεπερτορίου του για την περίοδο 2009-2010 (12:30:00, Αθήνα/Αγ. Κωνσταντίνου-αίθουσα Τσίλερ)

  • Γενική συνέλευση Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο της αποθήκης 1, στην Α Προβλήτα Λιμένος (13:00:00, Θεσσαλονίκη/ΟΛΘ)

  • Συνέντευξη προέδρου ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα ενόψει των ευρωεκλογών (13:00:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, οικονομικό σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, Martin Feldstein (13:30:00, Αθήνα/Ξενοδοχείο Intercontinental)

  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας , θα είναι ο πρώτος που θα υπογράψει τη «ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΖΩΗΣ», τη χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων όλων και για ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό. Θα δεχθεί τα μέλη της Εθ. Συντον. Επιτρ. για το κάπνισμα (14:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • Ο Πρ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Nebahat Albayrak (14:30:00, Αθήνα/Βασ. Σοφίας 15)

  • Τιμητική εκδήλωση για τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη (18:30:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο). Ομιλίες: Πέτρος Μολυβιάτης, Σταύρος Λαμπρινίδης, Λεωνίδας Κύρκος, (Πουλίδου Χ.)

  • Παρουσίαση του Οδηγού "Κύπρος: Νήσος Αγίων- Θρησκευτική Περιήγηση" από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς )

  • Εγκαίνια μνημείου για την ουγγρική συνεισφορά στην κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου (20:00:00, Διώρυγα Κορίνθου). Στην τελετή θα παραστούν ο Ούγγρος πρέσβης στην Ελλάδα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Διώρυγας Κορίνθου ΑΕ και ο δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας

  • Αλλοδαποί σπουδαστές από 40 χώρες που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. θα συμμετέχουν στην εκδήλωση "Παράθυρο στον κόσμο", στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Α.Π.Θ.). Σημείωση: Δραματοποιημένες αφηγήσεις για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη και την εμπειρία τους από την Ελλάδα καθώς και παραδοσιακοί χοροί, συνθέσεις τραγουδιών και θεατρικά κείμενα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά η ορχήστρα της ΣΣΑΣ.

  • Κεντρική πολιτική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο, στο "Μακεδονία Παλάς"(20:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέδριο του "Εκόνομιστ", Αθήνα/Ιντερκοντινένταλ (20:00 - Ομιλία Καραμανλή)

    - 10:00- Ομιλία Κ. Χατζηδάκη (Βουτσαδάκης)

    -10:20 - Α. Ανδριανόπουλος (Σιμάτος)

    -11:00 - Αθ. Πολυχρονόπουλος, Σπύρος Νικολάου (Τσεκούρας)

    -12:20 - Σπύρος Καπράλος (Χριστοφιλέας)

    -14:15 - Φ. Πάλλη-Πετραλιά (Νταβανέλος)

    [04] "Ανάχωμα στο συντηρητισμό"

    Σε συγκέντρωση νεολαίας, στον πεζόδρομο του Θησείου, θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Στη συγκέντρωση θα χαιρετήσει ο γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Π. Παπαγεωργόπουλος.

    Να μετατρέψουν τη μάχη των ευρωεκλογών σε ανάχωμα στο συντηρητισμό κάθε μορφής και συνθηματολογίας, κάλεσε τους πολίτες η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Η συμμετοχή στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα κάνει τη διαφορά στις 8 Ιουνίου, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε έντονη κριτική στα άλλα κόμματα, ενώ αρνητικές ήταν οι τοποθετήσεις που έκανε και για το επικείμενο debate των πολιτικών αρχηγών.

    Η κα Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της καταγγέλοντας τη συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ και χαρακτήρισε ντροπή μιά πιθανή συμφωνία των δυο πλευρών, κάνοντας λόγο για υποταγή της ΓΣΕΕ.

    Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η κα Παπαρήγα για το debate των πολιτικών αρχηγών, λέγοντας ότι αναγκάζεται να πάρει μέρος, παρά την αντίθεση θέση της, επειδή, όπως είπε, έχει ευθύνες έναντι του κόμματος. Πρόσθεσε ότι τα debate πρέπει ή να αλλάξουν ή να καταργηθούν.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ πρότεινε, για παράδειγμα, κοινές ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συγκρίνονται οι απαντήσεις και τόνισε ότι το κόμμα της ουδέποτε έθεσε θέμα ποιοί δημοσιογράφοι θα πάρουν μέρος. Αντίθετα, είπε, το ΚΚΕ πρότεινε να παίρνουν μέρος και δημοσιογράφοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι ακόμα και το πιο ζωντανό debate δεν μπορεί να διαμορφώσει τη συνείδηση των ψηφοφόρων, ούτε διαμορφώνει συσχετισμούς. Ετσι όπως γίνονται τα debate είναι ό,τι πρέπει για εκπομπές κους-κους, πρόσθεσε. Ωστόσο, είπε, θα πάρω μέρος γιατί έχω ευθύνες απέναντι στο κόμμα.

    Αναφερόμενη στις θέσεις με τις οποίες το ΚΚΕ προσέρχεται στην εκλογική αναμέτρηση, η κα Παπαρήγα είπε:

    "Εμείς χαράζουμε μια βαθιά και αμετακίνητη διαχωριστική γραμμή απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπωλιακά συγκροτήματα γενικότερα, τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιδιώκουν το υπερκέρδος με κάθε μέσο και κάθε αντιλαϊκό όπλο. Δίπλα σε αυτούς βάζουμε εκείνους τους μεσαίους επιχειρηματίες που τα συμφέροντά τους είναι κοντά στα μονοπώλια, αποτελούν στεφάνι τους. Δίπλα σε αυτούς βάζουμε την εργατική αριστοκρατία και όλα τα εκείνα τρωκτικά και παπαγαλάκια, που είναι ομοτράπεζοι της πλουτοκρατίας, καθώς χρηματίζονται από αυτή και τα κοινοτικά κονδύλια, όλους εκείνους που κρατικοδίαιτοι ή ΕΟΚοδίαιτοι, μισθοφόροι των επιχειρηματικών μεγαθηρίων, επιδιώκουν να παραπλανήσουν το λαό, του λένε ψέμματα και τον τρομοκρατούν ώστε να τον κρατάνε στο δόκανο".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε επίσης ότι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη μπορεί να γίνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για την ανασύνταξη της λαϊκής πάλης και μπορεί να αναγεννηθεί, στις σύγχρονες συνθήκες, ένα ρωμαλέο και αποτελεσματικότερο σε πίεση κίνημα.

    Η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι "ακριβώς επειδή το ΚΚΕ είναι ασυμφιλίωτος αντίπαλος της ΕΕ των μονοπωλίων, γι'αυτό και αξίζει να πάνε πάλι τρεις ευρωβουλευτές του στην Ευρωβουλή".

    Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα είπε ότι "έχει ευτελιστεί ο τσακωμός ανάμεσά τους" και πρόσθεσε ότι δεν είναι η ΝΔ χειρότερη από το ΠΑΣΟΚ, ούτε χειρότερο το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Είναι ίδιοι και όμοιοι στη στρατηγική, είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμιά προσωπική βεντέτα με κανέναν πολιτικό, πρόσθεσε δε ότι το ΚΚΕ δεν έχει απευθύνει ποτέ προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε κανέναν πολιτικό ηγέτη και, όπως είπε, εμείς χτυπάμε συμφέροντα, κόμματα και πολιτικές. Στο τι είναι αντικομμουνισμός, είπε επίσης η κα Παπαρήγα, έχουμε απαντήσει πολλές φορές και δεν απολογούμαστε. Οι κατηγορούμενοι είναι αυτοί που απολογούνται, είπε και πρόσθεσε ότι σε τελική ανάλυση αντικομμουνισμός είναι όταν χρησιμοποιείς βρώμικα και ανέντιμα μέσα απέναντι στον άλλον.

    Ερωτηθείσα γιατί το ΚΚΕ δημοσκοπικά δεν φαίνεται να κερδίζει, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους Οικολόγους, η κα Παπαρήγα είπε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ της δυσφορίας του κόσμου και της ψήφου, ωστόσο σημείωσε ότι ο κόσμος κατανοεί σήμερα πολύ περισσότερο τις θέσεις του ΚΚΕ.

    Για τους Οικολόγους η κα Παπαρήγα είπε ότι έξω από το λεκανοπέδιο δεν τους ξέρει κανείς, γιατί δεν τους έζησε ο κόσμος, ούτε στα εργοστάσια, ούτε στις απεργίες και ούτε τα ονόματά τους δεν ξέρουν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη λέξη "χρηματίζονται" από κοινοτικά κονδύλια διάφοροι εργαζόμενοι ή συνδικαλιστές, λέξη την οποία ανέφερε, η κα Παπαρήγα διευκρίνισε ότι πολύς κόσμος πηγαινοέρχεται στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο και "βρωμάει ο τόπος"- όπως είπε - και πρόσθεσε ότι "δεν λέω ότι κλέβουν, αλλά ότι παίρνουν χρήματα".

    Τέλος σε ερώτηση για το ποσοστό που θα ικανοποιούσε το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι η στρατηγική και η πολιτική του κόμματος δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα της κάλπης και ότι το κόμμα θα μελετήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

    Και στην ερώτηση αν η ίδια θα ηγηθεί του ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές, απάντησε λέγοντας ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει αυτό και ότι ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ας μην ψάχνουμε για υποκατάστατα.

    [05] "Ανούσια σκιαμαχία"

    Την προβλεπόμενη από την απόφαση της διακομματικής επιτροπής, διακαναλική συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις και να θέσει τις βάσεις στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται για μια νέα δυναμική της ριζοσπαστικής αριστεράς, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας σε εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ).

    Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι τόσο να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του, αλλά να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για μια μεγάλη αλλαγή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, γιατί αυτό έχει να κάνει με τις ανάγκες των πολλών, με τις ανάγκες της κοινωνίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για ανούσια σκιαμαχία, επέκρινε τον πρωθυπουργό για το κλείσιμο της Βουλής γιατί υπήρχε φόβος, όπως είπε, να κλείσουν σπίτια από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων, ενώ υπογράμμισε ότι από τις 8 Ιουνίου η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή στους μη έχοντες και στους μη προνομιούχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 May 2009 - 4:30:26 UTC