Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Από 1/10 η εφαρμογή του ΑΜΚΑ
  • [03] Ο ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [04] Ρωσική βοήθεια στην Ουκρανία
  • [05] Αναβιώνει στη Β. Ελλάδα το έθιμο των Αναστενάρηδων

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα 6 μονάδων διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με το κυλιόμενο βαρόμετρο της Public Issue για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΙ. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34% και ακολουθούν ΝΔ 28%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 7%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, ΚΚΕ 5,5% και ΛΑΟΣ 5%. Η συσπείρωση στη ΝΔ ανέρχεται στο 55%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ φθάνει το 74%.

    Εξάλλου, σε δημοσκόπηση της ALCO για την τηλεόραση του ALTER η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φθάνει στο 4,1%.

    [02] Από 1/10 η εφαρμογή του ΑΜΚΑ

    Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα επιτευχθεί με τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), αναφέρθηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά, στην επίσκεψή της στο ΚΕΠ Συντάγματος

    Η κ. Πετραλιά συνομίλησε με τη διοίκηση του Κ.Ε.Π., αλλά και με τους εργαζόμενους, καθώς και με τους πολίτες, που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, για τον τρόπο απόκτησης του ΑΜΚΑ.

    Στις δηλώσεις της τόνισε τη σημασία του ΑΜΚΑ, που επιβεβαιώνεται από το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι η εφαρμογή του από τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2009.

    [03] Ο ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τους ηγέτες της Κύπρου να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού, προειδοποιώντας ότι όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να επιτευχθεί συμφωνία.

    Σε έκθεση που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αναφέρεται ότι "παρόλο που οι πλευρές έχουν κάνει πρόοδο, βλέπω την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των συνομιλιών, καθώς οι πλευρές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα περισσότερο ολιστικά".

    "Πραγματικά, οι πλευρές αναγνωρίζουν οι ίδιες ότι μία λύση θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί καθώς περνούν οι μέρες χωρίς λύση", προστίθεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι " αναγνωρίζουν ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι απαράδεκτο και η διαδικασία δεν μπορεί να είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα τέλους".

    [04] Ρωσική βοήθεια στην Ουκρανία

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία για να αποφύγει ένα νέο "πόλεμο του αερίου" και κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο ότι παρεμποδίζει την εξεύρεση λύσης.

    "Τεχνικά, η ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο των υπόγειων δεξαμενών. Πρέπει αυτό το φυσικό αέριο να αποθηκευτεί τώρα", τόνισε ο Πούτιν στη συνάντηση που είχε στην Αστάνα με την πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο.

    "Κάτι τέτοιο θα στοιχίσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ας πούμε μεταξύ 4,7-4,8 δισεκατομμύρια δολάρια", πρόσθεσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους Ρώσους δημοσιογράφους.

    Η ύπαρξη φυσικού αερίου σε δεξαμενές θα μπορούσε να απομακρύνει την επανάληψη κρίσεων όπως αυτή του Ιανουαρίου του 2009 που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει η Ευρώπη επί δύο εβδομάδες χωρίς φυσικό αέριο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η Μόσχα κατηγορούσε το Κίεβο ότι "έκλεβε" το αέριο που προοριζόταν για τους Ευρωπαίους.

    Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να "συμμετάσχει" οικονομικά στις ουκρανικές προσπάθειες και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα να δανείσει χρήματα στο Κίεβο, πληρώνοντας τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας για την επόμενη πενταετία. "Οι κίνδυνοι για τους Ρώσους είναι πολύ σημαντικοί, εν όψει των προσεχών προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία", επισήμανε. "Η κατάσταση δυσχεραίνεται επειδή ο πρόεδρος Γιούσενκο θεωρεί απαράδεκτο αυτό το είδος πληρωμής", πρόσθεσε.

    Ο Γιούσενκο και η Τιμοσένκο, που διαφωνούν ανοιχτά για πολλά άλλα θέματα, αναμένεται ότι θα είναι και οι δύο υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2009 ή τις αρχές του 2010.

    "Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο θα αποθηκευτεί" είπε από την πλευρά της η Τιμοσένκο. "Οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί όμως νομίζω ότι θα βρούμε μια συμβιβαστική λύση", κατέληξε.

    [05] Αναβιώνει στη Β. Ελλάδα το έθιμο των Αναστενάρηδων

    Το αν θα πατήσουν στα αναμμένα κάρβουνα το αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Για να το κάνουν πρέπει «να έχουν δρόμο», όπως λένε οι ίδιοι.

    Είναι οι Αναστενάρηδες. Μόνο αυτοί καταλαβαίνουν τι θα πει να "έχεις δρόμο" και να πατάς με γυμνά πόδια σε κάρβουνα που καίνε χωρίς να παθαίνεις εγκαύματα.

    Πρόκειται για ένα εγκάλεσμα προσωπικό, ιδιαίτερο, ξεχωριστό. Τέτοιο, που πριν από χρόνια έκανε ένα δωδεκάχρονο παιδί, τότε, να πετάξει ξαφνικά τα παπούτσια του και να ριχτεί στα πυρακτωμένα κάρβουνα. Εκτοτε, δεν έλλειψε καμία φορά από τα αναστενάρια. Μέχρι σήμερα, στα 60 του, ο δημοσιογράφος και λαογράφος, Γιώργος Μελίκης, ζει από κοντά -ως Αναστενάρης- το θρακιώτικο έθιμο, ένα έθιμο που αναβιώνει αυτές τις μέρες στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης αλλά και στη Μαυρολεύκη Δράμας, τη Μελίκη Ημαθίας, την Αγία Ελένη και την Κερκίνη Σερρών.

    Η πυροβασία δεν είναι προϋπόθεση για τον Αναστενάρη. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η συμμετοχή σε όλο το τελετουργικό, που αρχίζει στις 20 Μαΐου, παραμονή της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και ολοκληρώνεται το βράδυ της 23ης Μαΐου, όπως περιγράφει ο κ. Μελίκης.

    Η ετοιμασία των σφάγιων, το αποκαλούμενο κουρμπάνι και η συγκέντρωση των εικόνων και μαντηλιών στο κονάκι συνοδεύονται πάντα από τη μελωδία συγκεκριμένων θρακιώτικων τραγουδιών. Τραγούδια ηρωικά, θρησκευτικά και ακριτικά, που "ντύνουν" η γκάιντα, το νταούλι και η θρακιώτικη λύρα.

    Οι εικόνες και τα μαντήλια που συγκεντρώνονται στο κονάκι είναι κληρονομιά των Αναστενάρηδων από τις προηγούμενες γενιές. Το προηγούμενο διάστημα τα φυλάσσουν οι οικογένειες στα σπίτια τους και τα παραδίδουν τέτοιες μέρες για τις ανάγκες του εθίμου.

    Η πυροβασία στο Λαγκαδά, γίνεται σήμερα-ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και στις 23 του μήνα.

    Πριν από την πυροβασία δημιουργείται μια πομπή, με τους Αναστενάρηδες να κρατούν ανά χείρας τις εικόνες, τα μαντήλια, τα όργανα και τις λαμπάδες και να ξεκινούν έναν κυκλικό χορό γύρο από τη φωτιά. Ακολουθεί η πυροβασία, από όσους Αναστενάρηδες το επιθυμούν και η διαδικασία καταλήγει με το συρτό της "απόλυσης".

    "Είναι ένα τελετουργικό που ακολουθείται απόλυτα. Είμαστε μια ομάδα που ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας κάθε φορά, όχι με λόγια αλλά κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια. Το συναίσθημα είναι καθαρά προσωπικό", εξηγεί ο κ.Μελίκης. "Εδώ είμαστε αυτόκλητοι, όχι πειθαναγκασμένοι από ομάδα", υπογραμμίζει.

    "Το θρησκευτικό βίωμα δεν μπορεί να περιγραφεί, είναι υποκειμενικό και δυστυχώς οι λέξεις τόσο φτωχές, που αν επιχειρήσει κανείς να το περιγράψει, κινδυνεύει να το υποβαθμίσει και να το εκχυδαΐσει", σημειώνει ο Αρχιαναστενάρης στην Αγία Ελένη, Αναστάσιος Ρέκλος.

    Παρά την επιστημονική του ιδιότητα- ο κ.Ρέκλος είναι νευρολόγος ψυχίατρος- δεν ερμηνεύει το φαινόμενο. "Είναι η πίστη ότι ο Άγιος καθοδηγεί τον Αναστενάρη στη φωτιά", λέει.

    Όσο για τις αντιδράσεις που κατά καιρούς συναντούν από διάφορους εκκλησιαστικούς κύκλους, ο κ. Ρέκλος εξηγεί πως αυτές υπήρχαν ανέκαθεν, όμως ποτέ δεν υπήρξε επίσημη καταδικαστική απόφαση της Εκκλησίας.

    Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο κ.Μελίκης, "η ιερή εμπάθεια είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ζωντανών των εθίμων".

    Πάντως, το φαινόμενο της ακαΐας έγινε αντικείμενο πολλών ερευνητών, επιστημόνων μελετητών, διεθνώς, καθώς η πυροβασία συναντάται και σε άλλα μέρη του κόσμου ως κομμάτι διαφορετικών πολιτισμών.

    Ένας από αυτούς είναι και ο νευρολόγος - ψυχίατρος, επ. καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), Θεόδωρος Μπαλλής, ο οποίος αφιέρωσε αρκετά χρόνια στο να μελετήσει το φαινόμενο. Όπως λέει: «Έχω μετρήσει τη θερμοκρασία της θράκας και το χρόνο κατά τον οποίο έρχεται σε επαφή το σώμα με τη φωτιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις που οι Αναστενάρηδες περνάνε γρήγορα, ο χρόνος, όντως δεν είναι αρκετός για να προκληθεί έγκαυμα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που παραμένουν πολύ περισσότερο χρόνο πάνω στα αναμμένα κάρβουνα και δεν παθαίνουν εγκαύματα. Από την άλλη πλευρά, η επιφάνεια της φωτιάς δεν είναι επίπεδη, άρα μπορεί κανείς να πει ότι το πέλμα κάθε φορά έρχεται σε επαφή με τη φωτιά σε διαφορετικό σημείο. Ωστόσο, ούτε αυτό δίνει κάποια ικανοποιητική απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται».

    Όσο για τους επιστήμονες που μιλούν για άλλα επίπεδα συνειδητότητας στα οποία μετέρχονται οι αναστενάρηδες, ο κ.Μπάλλης εμφανίζεται επιφυλακτικός. "Αυτό προϋποθέτει την ανατροπή των φυσικών νόμων, το οποίο επίσης δεν είναι κάτι που μπορεί να υποστηριχθεί με ευκολία", λέει.

    Ο κ.Μπαλλής καταλήγει ότι το φαινόμενο δεν εξηγείται επιστημονικά, ίσως κατά βάθος και να μην το επιθυμεί, γιατί όπως λέει, όσο υπάρχει το μυστήριο υπάρχει και η ελπίδα...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 May 2009 - 6:30:22 UTC