Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία στη Θεσσαλία
  • [02] "Οξυγόνο και δύναμη στους θεσμούς"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 23/5/2009
  • [04] "Στην πρώτη γραμμή"
  • [05] "Tέλος στην πολιτική της κρίσης"
  • [06] "Χρειάζεται σοβαρότητα"
  • [07] "Ανούσιες σκιαμαχίες"
  • [08] Ο Πάπας στο διαδίκτυο
  • [09] Η κρίση φέρνει... ψώνια

  • [01] Περιοδεία στη Θεσσαλία

    Στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας περιοδεύει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το πρωί τα εργοτάξια της ΠΑΘΕ στα Τέμπη και τον κόμβο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων (Τμήμα της οδού Λάρισας - Τρικάλων) καθώς και το Σπήλαιο Θεόπετρας.

    Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65),(περιοχή Ανάβρας στην Καρδίτσα), το αρδευτικό έργο του Σμοκόβου και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας.

    Στις 8 το βράδυ, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

    "Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας"

    Το νέο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο "Αγιοι Ανάργυροι" στην Κηφισιά, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Το νοσοκομείο είχε καταστραφεί από το σεισμό του 1999 και στη θέση του κατασκευάστηκε και λειτουργεί νέα σύγχρονη μονάδα, όπου στεγάζονται είκοσι κλινικές συνολικής δυναμικότητας 335 κλινών.

    Ο κ. Καραμανλής αφού περιηγήθηκε στο νοσοκομείο στους θαλάμους και είδε το σύγχρονο εξοπλισμό, δήλωσε: "Κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας δώσαμε πνοή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με νέες υποδομές και προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού".

    Ακολούθως αναφέρθηκε στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι η κυβέρνηση "θεσπίζει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, δημιούργησε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας, οργάνωσε το σύστημα εφημεριών ώστε να διασφαλίζεται αξιοπρεπής περίθαλψη και εξάλειψη των ράντζων, κάνει λειτουργικότερη τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας σε επτά τις υγειονομικές περιφέρειες κατά τρόπο που να εξοικονομούνται 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ενισχύσει την αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων και την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος με σύνταξη ισολογισμών και την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και των διεθνών λογιστικών προτύπων σε όλα τα νοσοκομεία μέχρι το 2010.

    «Με έργα -και όχι στα λόγια- ισχυροποιούμε, ενισχύουμε το ΕΣΥ. Με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα κάνουμε το Σύστημα πιο ευέλικτο, πιο ανθρώπινο, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Οξυγόνο και δύναμη στους θεσμούς"

    Στην Ελευσίνα θα βρεθεί το πρωί ο Γ. Παπανδρέου, για να επισκεφτεί την 112 Πτέρυγα Μάχης, 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών - Αεροπυρόσβεσης.

    Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί στη Δραπετσώνα το πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων.

    "Το κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση"

    Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, η αλλαγή του "τοπίου" στα ΜΜΕ και το κράτος διαφάνειας, αποτελούν τις 4 τομές στις οποίες θα προχωρήσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Πολιτικό σύστημα και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκλεισε την Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα, ενώ, σε αντίθεση, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει τον ιστορικό χώρο της Παλαιάς Βουλής για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια.

    «Ο συμβολισμός μιλά καθαρά. Εκπροσωπούμε δύο κόσμους αντίθετους και όσο και αν οι της ΝΔ θέλουν να εθελοτυφλούν, η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές τους, της ανομίας και της ατιμωρησίας, βυθίζουν την χώρα στην βαρβαρότητα της κοινωνικής αδικίας και της πόλωσης», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «το κράτος της ελληνικής Δεξιάς καταρρέει εξαιτίας των πράξεών του, αλλά και της ανικανότητάς του να διασφαλίσει δικαιώματα των πολιτών», συνοψίζοντας δε τους στόχους των σοσιαλιστών για «δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, πράσινη ανάπτυξη, εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την βάση και πολιτική ένωση της Ευρώπης», ζήτησε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και νίκη και αυτοδυναμία του στις εθνικές εκλογές.

    «Το ζήτημα του κράτους είναι κομβικό: οι σοσιαλιστές είναι αντίθετοι τόσο στον κρατισμό, όσο και στον φονταμενταλισμό της αγοράς θέτοντας το ερώτημα "ποιο κράτος και ποια αγορά;"», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι "στην ποιότητα και την ισχύ της δημοκρατίας».

    «Στην Νορβηγία, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια, αλλά τα κέρδη τους, ή μέρος αυτών, διοχετεύονται στο δημόσιο συμφέρον, στην Αφρική τα κέρδη διοχετεύονται σε τσέπες υπουργών», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας ότι «η ποιότητα της δημοκρατίας είναι που κάνει την διαφορά».

    «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δίνει οξυγόνο και δύναμη στους θεσμούς, η αποκατάσταση του κύρους των οποίων αποτελεί για μας χρέος πολιτικής τιμής», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η αυτονομία της πολιτικής» αποτελεί για τον ίδιο «πολιτικό στόχο ζωής και όχι σημαία ευκαιρίας».

    Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε εν συντομία τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους και επέκρινε ιδιαίτερα την ΝΔ ότι «μας οδήγησε στην πιο βαθιά απαξίωση θεσμών», τονίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα».

    Αναλύοντας τις 4 τομές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο εισηγήθηκε την προσαρμογή, στα ελληνικά δεδομένα, του "γερμανικού μοντέλου", λέγοντας ότι έτσι «δίνεται ένα γερό χτύπημα στο "μαύρο" πολιτικό χρήμα».

    Η δημόσια διαβούλευση πριν από την κατάθεση κάθε νομοσχεδίου και ο αποκλεισμός κατάθεσης τροπολογιών μετά την συζήτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις κύριες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά το "τοπίο" των ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας τους, της διαφάνειας στην λειτουργία τους και του ελέγχου των οικονομικών της δημόσιας τηλεόρασης, του τερματισμού της "ομηρίας" με τις άδειες, του ελέγχου της βιωσιμότητας των ΜΜΕ και της στήριξης της ψηφιοποίησης των εντύπων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο κράτος διαφάνειας τόνισε κατβ αρχήν ότι η διαφάνεια δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και έκανε λόγο για λογοδοσία και διαφάνεια στα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.

    Στην ίδια ενότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «εμφανείς πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων» και «αναμόρφωση του πόθεν έσχες, με αποτέλεσμα την απώλεια υπέρ του δημοσίου των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων».

    Η ανάρτηση των υπουργικών "υπογραφών" στο Διαδίκτυο, η καθιέρωση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών του Δημοσίου, ο έλεγχος από την Βουλή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η καθιέρωση "προϋπολογισμού προγραμμάτων" και η σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόνισε ότι «αν είχαν γίνει αυτά σήμερα δεν θα συζητούσαμε για το Βατοπέδι, τα ομόλογα και τις άγονες γραμμές».

    Υπογράμμισε δε ότι η διαφάνεια στο κράτος είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να υλοποιήσει και τους υπόλοιπους στόχους του προγράμματός της.

    Μιλώντας πάντα για το κράτος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις πάγιες προτάσεις του για «μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος που επικεντρώνεται στην άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την δημόσια τάξη και τις μεγάλες υποδομές», ενώ, μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, μια σειρά ζητημάτων θα επιλύονται από την τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα υπάρξει «νέο κύμα συνενώσεων δήμων» ενώ θα «γίνει πράξη και ο μητροπολιτικός δήμος στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και έκανε λόγο για επένδυση στην ευρυζωνικότητα που θα εξασφαλίσει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

    «Κράτος χωρίς Δικαιοσύνη, είναι κράτος ανομίας και βαρβαρότητας», είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει την «εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή», ενώ αναφερόμενος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, με κύριο σημείο να «μην μπορεί μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίζει την διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή».

    Σε ό,τι αφορά τις διάφορες υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η εξέτασή τους από την Βουλή δεν είναι «τεχνικό ζήτημα», αλλά «αν υπήρχε η πολιτική βούληση δεν θα υπήρχε παραγραφή».

    «Η ΝΔ έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά.

    Η κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών, η πάταξη της λαθραίας και "μαύρης" εργασίας, η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όποιον την επιθυμεί και έχει συμπληρώσει έναν ορισμένο χρόνο νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα και η απόδοση της ιθαγένειας στη "δεύτερη γενιά" μεταναστών, συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για το θέμα αυτό.

    «Το ελληνικό κράτος χρειάζεται ειρηνική επανάσταση. Εγγυώμαι την αξιοκρατία παντού. Θα στελεχώσουμε την Δημόσια Διοίκηση με τα καλύτερα στελέχη από όλους τους χώρους και με πυξίδα αυτές τις δεσμεύσεις θα κυβερνήσουμε την χώρα γιατί έχουμε θάρρος, βούληση, εμπειρία και ικανότητα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 23/5/2009

  • Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, θα μεταβεί στην Κορυφή Κωνσταντίνου στα Σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας. - 09:00:00. Ο κ. Καλαφάτης θα παραστεί στη Διασυνοριακή Πολιτιστική Συνάντηση που διοργανώνει ο Δήμος του Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας, με επίκεντρο το Παρεκκλήσι των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου Και Ελένης στο πλαίσιο της προαγωγής της διασυνοριακής συνεργασίας με το Νομό Ξάνθης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση θα παραστούν ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Σεργκέι Στανίσεφ και ο Πρόεδρος του Κόμματος GERB κ. Τσβέταν Τσβετάνοφ και εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών Αρχών.

  • Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, θα εγκαινιάσει το στέγαστρο του 1ου Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Κατερίνης (πρώην Εθνικό Στάδιο Πιερικού), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Γ.Γ.Α. και κατασκευάστηκε από τη Νομαρχ - 10:30:00, Κατερίνη. Σημείωση: Στις 16:30, της ίδιας ημέρας, ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης θα εγκαινιάσει το κλειστό γυμναστήριο της Κρύας Βρύσης Πέλλας.

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα επισκεφθεί την 112 Πτέρυγα Μάχης, 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών - Αεροπυρόσβεσης στην Ελευσίνα. - 10:30:00, Ελευσίνα.

  • Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη Δραπετσώνα (πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων - Γρηγορίου Λαμπράκη και Ανδρέα Παπανδρέου) - 12:00:00, Δραπετσώνα.

  • Η Αλέκα Παπαρήγα θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους - 17:30:00, Περισσός.

  • Πρωτοβουλία του Δημαρχείου Καισαριανής στο πλαίσιο της καμπάνιας «Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια» με την συμβολική εγγραφή στο δημοτολόγιο του Δήμου ενός παιδιού συμπολίτη μετανάστη από την Αφρική - 19:00:00, Καισαριανή/Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας. Παρουσία Αλέξη Τσίπρα.

  • Περιοδεία Κώστα Καραμανλή στους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας, Τρίκαλα - Λάρισα. Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    -10:30 - Επίσκεψη στα εργοτάξια της ΠΑΘΕ στα Τέμπη

    - 11:40 - Επίσκεψη στον κόμβο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων

    (Τμήμα της οδού Λάρισας - Τρικάλων)

    -12:10 - Επίσκεψη στο Σπήλαιο Θεόπετρας

    - 13:10 - Επίσκεψη στο εργοτάξιο του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), (περιοχή Ανάβρας στην Καρδίτσα)

    -13:30 - Επίσκεψη στο αρδευτικό έργο Σμοκόβου

    - 14:00 - Επίσκεψη στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας

    - 20:00 - Ομιλία του Πρωθυπουργού στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί το Μενίδι και τους Θρακομακεδόνες, Μενίδι, 10:00 - 11:30. 12:00 - 12:30 : περιοδεία στην περιοχή των Θρακομακεδόνων.

  • Περιοδεία υπ. Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, στα Χανιά. Στις 12:30 θα βρεθεί στην τελετή Παραχώρησης των εγκαταστάσεων του παλαιού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Αγιάς της ΔΕΗ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

    Στις 18:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία για τις Ευρωεκλογές σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο ξενοδοχείο Porto Rethymno, στο Ρέθυμνο.

    Το πρωί της Κυριακής θα παρευρεθεί ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη Μάχη της Κρήτης, στο Ρέθυμνο.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (πλέι οφ, θέσεις 3-4, 2ος αγώνας): Μαρούσι-Άρης - 19:00:00

  • Μπάσκετ-Α2 ανδρών (30η ημέρα) - 17:30:00, 17:30 Παγκράτι-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    17:30 ΚΑΟ Δράμας-ICBS

    17:30 Ολυμπιάδα Πατρών-Περιστέρι

    17:30 Δάφνη-Νήαρ Ηστ

    17:30 Ερμής Λ.-Ξάνθη

    17:30 Ηλυσιακός-ΜΕΝΤ

    17:30 Πανερυθραϊκός-Απόλλων Πατρών

    17:30 Ηρακλής-Κεραυνός Αιγίου

  • Μπάσκετ-Φιλικός γυναικών: Γαλλία-Ελλάδα - 21:00:00, Σεντ Ετιέν (FRA)

  • Μπάσκετ-FIBA (Γενική Συνέλευση)-Ανακοίνωση ανάθεσης του Μουντομπάσκετ 2014 σε μία εκ των: Κίνα, Ισπανία, Ιταλία.

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Μονακό (6ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (πλέι οφ, θέσεις 5-6, 3ος αγώνας): Άρης Θεσσαλονίκης-Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών - 15:00:00

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (Β΄ φάση, 3η ημέρα), ΘΕΣΕΙΣ 1-4

    19:00 ΠΑΟΚ-Πανελλήνιος

    19:00 Διομήδης Άργους-ΑΟΔ Θερμαϊκού

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8

    16:00 ΑΕΚ-Φίλιππος Βέροιας

    17:00 ΑΣΕ Δούκα-ΓΑΣ Κιλκίς

    ΘΕΣΕΙΣ 9-12

    18:00 Ζαφειράκης Νάουσας-Βριλήσσια

    18:00 Ιωνικός Ν.Φ.-ΓΣ Κορωπίου

  • Ποδόσφαιρο-Γ` Εθνική (αγώνας μπαράζ): Παναιτωλικός-Ρόδος

  • Ποδόφαιρο-Ευρωπαϊκό Νέων (ενδιάμεση φάση-3ος όμιλος, 1η ημέρα), 19:00 Τουρκία-Ελλάδα

    19:00 Πορτογαλία-Δανία

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (πλέι οφ, β΄ φάση, 2οι σγώνες)

    ΘΕΣΕΙΣ 1-4

    19:00 Βουλιαγμένη-Πανιώνιος

    19:00 ΝΕ Πατρών-Ολυμπιακός

    ΘΕΣΕΙΣ 5-6

    18:00 Χίος-Παναθηναϊκός

  • Υδατοσφαίριση-World League γυναικών (β΄ προκρ. γύρος, Α΄ όμιλος, 2η ημέρα), 17:00 Γερμανία-Βρετανία

    19:00 ΕΛΛΑΔΑ-Ρωσία

  • Τζούντο-Διεθνές τουρνουά «Ακρόπολις» (1η ημέρα), Λουτράκι, Κλειστό Γυμναστήριο «Γ. Γαλανόπουλος».

    [04] "Στην πρώτη γραμμή"

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

    "Στην πρώτη γραμμή"

    Επίθεση τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή όσο και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη που έδωσε στο Ηράκλειο. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στον ελληνικό λαό να κοιτάξει μπροστά ψηφίζοντας ΚΚΕ.

    "Και χθες και προχθές, και πριν", είπε η κ. Παπαρήγα "ο κ. Καραμανλής διατυπώνει την θέση: Δε φοβάμαι το πολιτικό κόστος, έχω το θάρρος να πάρω δύσκολα μέτρα. Εμείς του απαντάμε: Το θάρρος χρειάζεται να πάρεις μέτρα κατά της πλουτοκρατίας. Εκεί κρίνεται το θάρρος. Δε θέλει να πάρει μέτρα και βεβαίως όταν δε θέλεις, δε μπορείς".

    Για τον κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "έχει βρει ένα πολύ εύπεπτο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ". Πέρα από τις ρεμούλες και τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, όπου άντε να βρεις άκρη ποιος έκανε τα περισσότερα και ποιος τα λιγότερα, ποια είναι πραγματικά και ποια συκοφαντία, έχει σηκώσει το ΠΑΣΟΚ τη σημαία της διαφάνειας.

    Η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως "τους Η/Υ με τα διάφορα διαφανή και αδιαφανή στοιχεία τους ταΐζουν άνθρωποι δεν αυτοταϊζονται". Όμως οι πολίτες, δήλωσε η ίδια, δεν έχουν πολλά να κερδίσουν από τη διαφάνεια, φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τους άνεργους, τους αγρότες, τους νέους, τους μικρομεσαίους εμπόρους, που έχουν σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν από το εάν υπάρχει ή όχι διαφάνεια.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες στις ευρωεκλογές να υιοθετήσουν στάση απειθαρχίας και ανυπακοής σταματώντας να τρέφουν ελπίδες έναντι της ΕΕ.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ διαβεβαίωσε πως το κόμμα που εκπροσωπεί θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πεδίο της μάχης, στην πρώτη γραμμή και μάλιστα, εάν εκλέξει 3-4 ευρωβουλευτές "θα μπορεί να χαλάσει τη σούπα της ευρύτερης συναίνεσης στο Ευρωκοινοβούλιο".

    Θεωρούμε, είπε, ζήτημα σοβαρό και ζωτικό το να εκλεγούν στις ευρωεκλογές όσοι γίνεται περισσότεροι συνεπείς μαχητές εναντίον της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που εκφράζει. Για τις πολιτικές διαφημίσεις των μεγάλων κομμάτων, είπε: "δεν ασχολούμαι με τις πολιτικές διαφημίσεις των άλλων, έχουμε κοκορομαχία 365 μέρες το χρόνο οι διαφημίσεις τώρα μας πείραξαν. Το ψέμα πάει σύννεφο και η εξαπάτηση του ελληνικού λαού οπότε κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν αυτή την τακτική τους.

    Αναφερόμενη στο debate των πολιτικών αρχηγών, το παραλλήλισε με τη Eurovision λέγοντας πως μετά το διαγωνισμό τραγουδιού θα είναι το αγαπημένο θέμα για σχολιασμό προσθέτοντας «εάν δεν φοβόμαστε πως θα χρησιμοποιηθεί από τα άλλα κόμματα ως φυγομαχία δεν θα παίρναμε μέρος».

    Ομιλία στο Ηράκλειο

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες, κατά την κεντρική ανοιχτή ομιλία της στο Ηράκλειο, να τιμωρήσουν τα κόμματα της ΕΕ που τους είπαν ψέματα για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, το ευρώ και τώρα τους λένε, όπως είπε, ψέματα για την κρίση.

    "Σήμερα", ανέφερε η κ. Παπαρήγα, "υπάρχουν όλα τα μέσα και οι δυνατότητες για να βελτιωθεί ριζικά η ζωή του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, του μικροϊδιοκτήτη αγρότη, των νέων και των γυναικών που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα".

    Όπως ανέφερε, σήμερα είναι και ρεαλιστική και αναγκαία η δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση του μισθού και των κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων.

    Είναι, είπε, ρεαλιστική η βδομάδα των 5 ημερών, το 7ωρο καθημερινά. Όπως είναι ρεαλιστική η εξασφαλισμένη εργασία για όλους.

    Επιτέθηκε στα μονοπώλια που κυριαρχούν, όπως είπε, παντού λέγοντας ότι η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα υπηρετούν.

    Υποστήριξε ότι «εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία, άφησαν ασύδοτους τους εργοδότες να χρωστάνε και κατά διαστήματα παράγραψαν τα χρέη τους. Και οι δύο έβαλαν τα ασφαλιστικά ταμεία στο χρηματιστήριο, στον πάσης φύσεως τζόγο».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας της ανέφερε ότι ο σοσιαλισμός πριν πολλές δεκαετίες έδωσε κοινωνικά δικαιώματα που τότε δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν και οι πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ενώ σήμερα τα έχουν πάρει όλα πίσω.

    Αναφερόμενη στην κρίση μίλησε για πιο βαθιά και γενικευμένη καπιταλιστική κρίση που έπληξε και όλες τις χώρες της ΕΕ, αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της αναρχίας και της ανισομετρίας που βασιλεύουν παντού και της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων».

    Και πρόσθεσε: «η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον, ανάγκη και μπορούμε να βαδίσουμε σε άλλο δρόμο. Το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας".

    Για το ΠΑΣΟΚ η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι έχει μεταλλαχθεί και αποκρυσταλλωθεί πλήρως, είναι υπέρ του καπιταλισμού. Συναγωνίζεται με την ΝΔ στο ποιος θα υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Για αυτό ηγείται και της αντικομουνιστικής εκστρατείας στην χώρα μας.

    Όσο για το ΛΑΟΣ ζήτησε από τους πολίτες να κρατηθούν μακριά του χαρακτηρίζοντας το ρατσιστικό και εθνικιστικό.

    Επίσης χαρακτήρισε ως επικίνδυνες αυταπάτες και ψέματα τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει λύση με άθικτα τα μονοπώλια και εντός της ΕΕ .

    Τέλος κάλεσε όλους να ψηφίσουν το ΚΚΕ κάνοντας το πιο ισχυρό, λέγοντας «Δεν είναι μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και προοπτικής για το λαό».

  • *Αύριο, Κυριακή, στις 20:00, η κα Παπαρήγα θα συναντηθεί με συνδικαλιστές από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

    [05] "Tέλος στην πολιτική της κρίσης"

    Το Μενίδι και τους Θρακομακεδόνες θα επισκεφθεί το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Το απόγευμα, συνοδευόμενος από τις υποψήφιες του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Καντίτζα Σάνκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βρεθεί στο Δημαρχείο Καισαριανής για την πρωτοβουλία του Δημαρχείου Καισαριανής στο πλαίσιο της καμπάνιας «Όχι στον Ρατσισμό από την Κούνια» με την συμβολική εγγραφή στο δημοτολόγιο του Δήμου ενός παιδιού συμπολίτη μετανάστη από την Αφρική.

    "Tέλος στην πολιτική της κρίσης"

    «Να βάλουν τέλος στην πολιτική που οδήγησε την Ευρώπη στη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στην Αλεξανδρούπολη, στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

    Ο στόχος για τις ευρωεκλογές, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι να αναδείξουν οι πολίτες το ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, με την εκλογή τριών ευρωβουλευτών. Υπογράμμισε δε, ότι κάθε ψήφος που απομακρύνεται από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι χρήσιμη, ενώ καλωσόρισε τις πολιτικές κινήσεις εκείνες που μιλούν για οικολογία και προστασία περιβάλλοντος που χρόνια τώρα προστάζει ο Συνασπισμός, ωστόσο, όπως είπε, κάθε πολιτική κίνηση πρέπει να κρίνεται με βάση τη συνολική της τοποθέτηση στα προβλήματα.

    Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του Συνασπισμού στην κίνηση των πολιτών που συγκέντρωσαν υπογραφές και κατέθεσαν αίτημα προς την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη.

    «Το δημοψήφισμα είναι το ιδανικότερο προκειμένου οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης να εκφράσουν την άποψη τους για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο πρόεδρος του συνασπισμού ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Θράκη.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για υποσχέσεις για υψηλή ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία, ωστόσο όπως είπε οι πολίτες της περιοχής θα ζούν με τον κίνδυνο μόλυνσης της θάλασσας.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση προκειμένου να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ενώ για τη λαθρομετανάστευση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όσα σιδερόφραχτα τείχη και αν κατασκευαστούν, δεν πρόκειται να σταματήσει η κίνηση των ανθρώπων και τόνισε ότι για τον Συνασπισμό «κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος».

    [06] "Χρειάζεται σοβαρότητα"

    Την Ηγουμενίτσα και τα Ιωάννινα επισκέπτεται σήμερα ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επισκέφθηκε χθες το Αγρίνιο, όπου παρεχώρησε Συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, "το οποίο θέλει να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκφραστής της δημοκρατίας". Και αναφερόμενος στην φράση του κ. Παπανδρέου «σοσιαλισμός ή βαραβαρότητα» δήλωσε πως πιστεύει πως επρόκειτο για ένα λεκτικό ατόπημα.

    Κατόπιν αναφέρθηκε στον κ. Καραμανλή και εστίασε την κριτική του στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και την οικονομική πολιτική που ακολουθεί με ενέργειες οι οποίες αναιρούν η μία την άλλη. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να κάνει εντατικά μαθήματα στα παπαγαλάκια τα οποία δεν θα μπορούν να απαντήσουν στα ευρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο μιλά για χρέος το οποίο δεν μπορεί να εκπληρωθεί».

    Ανέφερε μάλιστα ότι εχθές, στην επέτειο των 30 χρόνων από την υπογραφή της εισόδου της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν θα αλλάξει το σύμφωνο Σταθερότητας. Και σχολίασε χαρακτηριστικά. «Αν δεν αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ευρώπη θα διαλυθεί, αν δεν υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων του Μάαστριχτ δεν θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση.

    Τότε που υπογράφηκε το Μάααστριχτ, πριν 15 χρόνια, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές ».

    Κατόπιν αναφέρθηκε στα προβλήματα της ενέργειας και τόνισε ότι «η Ευρώπη διαθέτει επαρκή αποθέματα ενέργειας αρκεί να τα αξιοποιήσει. Θα πρέπει για παράδειγμα να αντλήσει τα πετρέλαια του Αιγάιου που βρισκονται στα σύνορά της. Αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει πρώτα να προστατέψει τα σύνορά της».

    Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια Τουρκία που «ενώ φιλοδοξεί να μπει στην Ευρώπη, εξακολουθεί να επισείει την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, χώρας της Ε.Ε., αν εφαρμοσθεί το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο. Μία χώρα η οποία κατέχει το 40% του εδάφους μιας άλλης Ευρωπαικής χώρας, της Κύπρου, και κανείς δεν μιλά. Μάλιστα, για όλα αυτά τα θέματα που αναφέρω υπάρχουν κόμματα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο που σε σχετικές τροπολογίες που κατέθεσα ψήφισαν εναντίον!».

    «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που διεκδικούν την ψήφο σας όπως ο κ. Τρεμόπουλος ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει την μετονομασία της οδού Α. Παύλου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Κεμάλ Αττατούρκ! Ή να ονομάζονται τα Σκόπια, «Μακεδονία»! Άνθρωποι που συνεργάζονται με το Ουράνιο Τόξο και που προωθούνται από διάφορα Μέσα που η εμπλοκή τους με τα πολιτικά θέματα της Ελλάδας θα επιφέρει εξυπηρετικές καταστάσεις για τον Αμερικανό ο οποίος θέλει πάση θυσία κάποιες εξελίξεις στην περιοχή».

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην διεύρυνση της Ευρώπης και είπε: « Το 2004 όταν έλεγα να μην μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. κάποιοι με έλεγαν ακραίο. Σήμερα η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν τις τότε δικές μου θέσεις για ειδική σχέση με την Τουρκία και κάποιοι εδώ επιμένουν στην ένταξή της».

    «Πιστεύω λοιπόν πως σε μια τέτοια κομβική στιγμή χρειάζεται σοβαρότητα. Σοβαρότητα η οποία μας λείπει, όπως για παράδειγμα η παραγγελία των νέων F16 τα οποία, αν και διαθέτουν σύστημα ασφαλείας που δεν πληρεί τις προδιαγραφές του υπουργείου Άμυνας, τα παραλαμβάνουμε με αυτό αναγκαστικά και τελικά λιγο πριν έρθουν διαπιστώνεται και πρόβλημα στεγανότητας στο σύστημα τους! Και να θυμήσω ότι ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών έχει πάψει να παράγεται στις ΗΠΑ και κατασκευάζονται στην Τουρκία!».

    Κατόπιν αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της SIEMENS λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο κ. Χριστοφοράκος έπραξε αυτό που ευχόντουσαν όλοι. Εξαφανίστηκε!».

    «Κλείνοντας τη Βουλή ο κ. Καραμανλής δεν έδωσε τη δυνατότητα να μάθουμε τι έγινε στο Βατοπέδιο, στην υπόθεση Παυλίδη αλλά και στην υπόθεση Γερμανός, στο άκουσμα της οποίας ένα πολιτικό Κόμμα ανατριχιάζει».

    «Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπανδρέου και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές χωρίς κανείς εξ αυτών να αναλογίζεται αν ο ελληνικός λαός αντέχει διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις».

    Τελικά το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι « Μιλάμε για εκλογές για έναν φορέα του οποίου οι αποφάσεις καθορίζουν το 68% των κανόνων που επηρεάζουν τη ζωή μας. Ειδικά την επόμενη πενταετία τα κρίσιμα θέματα - προκλήσεις της Ε.Ε. είναι η Οικονομία και η Ενέργεια. Γιαυτό και εγώ επέλεξα μία γυναίκα τεχνοκράτη, την κ. Τζαβέλλα, η οποία ακριβώς σε αυτούς τους τομείς έχει διακριθεί σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης».

    [07] "Ανούσιες σκιαμαχίες"

    "Το μεγάλο δίλημμα των ευρωεκλογών είναι αν θα αναπαραχθεί ένα φθαρμένο και χρεωκοπημένο δικομματικό σκηνικό ή θα υπάρξει η προοδευτική ανατροπή του, με μια μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄Πειραιά και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

    Ο κ. Λαφαζάνης κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν έχουν να πούν τίποτα για την Ευρώπη και επιδίδονται σε ανούσιες και ασύνδετες εσωτερικές σκιαμαχίες. Ακόμη επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από την Ελλάδα στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

    Η συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν έχει σχέση με τους συσχετισμούς στο πλαίσιο του δικομματισμού. Αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παίχθηκε για δεκαετίες χωρίς προοπτική. Σήμερα, η επανάληψή του, με μια ανούσια τεχνητή δικομματική πόλωση, δεν έρχεται μόνο από το παρελθόν, αλλά και βουλιάζει κυριολεκτικά τη χώρα.

    Το μεγάλο δίλημμα των ευρωεκλογών είναι αν θα αναπαραχθεί ένα φθαρμένο και χρεωκοπημένο δικομματικό σκηνικό ή θα υπάρξει η προοδευτική ανατροπή του, με μια μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΕΡ: Και τα δύο μεγάλα κόμματα προσέρχονται στην εκλογική αναμέτρηση με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Πιστεύετε ότι τα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις ;

    ΑΠ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε πάνω σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο οδήγησε την Ευρώπη στη σημερινή κρίση. Κι όμως, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης όσο και ο συναινετικός δικομματισμός στη χώρα μας, προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και δόντια όρθιο αυτό το χρεωκοπημένο μοντέλο, επιδεινώνοντας σε όλη την Ευρώπη τα κρισιακά φαινόμενα.

    Γι' αυτό στην Ελλάδα, παρότι έχουμε Ευρωεκλογές, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν να πουν τίποτα για την Ευρώπη και επιδίδονται σε ανούσιες και ασύνδετες εσωτερικές σκιαμαχίες. Άλλωστε, τί να πουν, αφού οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου ψήφισαν, από κοινού, σε μια νύχτα στη Βουλή, την απαράδεκτη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η συναίνεση επί της Λισαβόνας, είναι συναίνεση πάνω στις βασικές αρχές ενός νεοφιλελεύθερου αντικοινωνικού υποδείγματος, που εφαρμόζεται, σχεδόν πανομοιότυπα, στην "Ευρώπη των 28". Είναι μια συναίνεση του αδιέξοδου και της οικονομικής κατάρρευσης. Γι' αυτό, άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αποφύγουν την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών και επιχειρούν με την πόλωση να κρατήσουν όρθιο το δικομματισμό, για να αποτρέψουν τις μεγάλες τεκτονικές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στις 7 του Ιούνη από μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

    ΕΡ: Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Ο στόχος μας είναι να πάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά στις ευρωεκλογές. Τόσο ψηλά, μάλιστα, ώστε να επιτύχουμε την ανατροπή. Την ανατροπή από τα αριστερά του δικομματικού πολιτικού τοπίου. Ξέρουμε τις δημοσκοπήσεις. Ξέρουμε και τα ισχυρά οικονομικά κέντρα και τα κυρίαρχα "media" που επενδύουν στο δικομματισμό ή στη χειρότερη, γι' αυτούς περίπτωση, σε μια ανώδυνη, εφεδρική στο δικομματισμό, διαμαρτυρία δια του ψηφοδελτίου των "Οικολόγων".

    Οι κάλπες, όμως, δεν είναι δημοσκοπήσεις. Και στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σπάσει όλα τα "κοντέρ". Να γίνει η θετική έκπληξη για τις εκλογές και η ευχάριστη έκπληξη για την μετεκλογική πορεία της χώρας.

    ΕΡ: Οι συνθήκες πόλωσης και οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ωφελεί ή δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Η ανούσια και τεχνητή "πόλωση" μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βλάπτει και ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, βουλιάζει τον τόπο. Γιατί αυτή η κούφια αντιπαράθεση δεν έχει διακύβευμα, επομένως τίποτα το δημιουργικό. Είναι μια μάχη κυρίως για τη νομή της εξουσίας και των λαφύρων της.

    Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν κυβερνήσεις συντηρητικών κομμάτων (στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ), υπάρχουν κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (στην ίδια πολιτική οικογένεια με το ΠΑΣΟΚ), όπως υπάρχουν και κυβερνήσεις συνεργασίας συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία υπό την Μέρκελ. Βλέπετε καμία ουσιαστική διαφορά στις ασκούμενες πολιτικές; Βλέπουμε καμία διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές των συντηρητικών Σαρκοζί και Μέρκελ και των δήθεν "σοσιαλιστών" Γκόρντον Μπράουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Θαπατέρο στην Ισπανία, Σώκρατες στην Πορτογαλία; Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε παντού είναι μια ύφεση που λαμβάνει διαστάσεις κατάρρευσης και μια ανεργία που ιδιαίτερα στην Αγγλία και κυρίως την Ισπανία, σπάει όλα τα ρεκόρ. Κι όμως εδώ στην Ελλάδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές στηρίζουν και παρακολουθούν δορυφορικά τα ως άνω ευρωπαϊκά κόμματα, σκιαμαχούν χωρίς ουσία για να δώσουν την ψευδαίσθηση της συγκρουόμενης διαφορετικότητας.

    Δυστυχώς, έχουμε εισέλθει στην πιο φαιδρή και άνευ περιεχομένου προεκλογική εκστρατεία όσον αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τίποτα απ' όσα λένε δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Τίποτα απ' όσα υπόσχονται δεν το εννοούν και ούτε πρόκειται να το εφαρμόσουν. Αντίθετα, μετά τις ευρωεκλογές αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια άνευ προηγουμένου αντεργατική και φορολογική επιδρομή!

    ΕΡ: Μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη και την Τουρκία αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία απορρίπτει την εταιρική σχέση , η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στην θέση για πλήρη ένταξη. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η ενδεδειγμένη πολιτική δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Αιγαίο;

    ΑΠ: Μείζον το θέμα για λίγες γραμμές. Δύο πράγματα είναι βέβαια. Καταρχάς, ότι η νέα αμερικάνικη διοίκηση Ομπάμα έχει σε περίοπτη θέση την Τουρκία και θεωρεί πολύτιμο κεφάλαιο προς αξιοποίηση την πολιτική "light" Ισλάμ του κ. Ερντογάν. Το δεύτερο, είναι ότι η Τουρκία επιμένει, αν δεν αναβαθμίζει, στην πολιτική των "γκρίζων" ζωνών στο Αιγαίο, ενώ κατά πρωτοφανή τρόπο δεν εφαρμόζει το Τελωνειακό Πρωτόκολλο απέναντι στην Κύπρο, χώρα μέλος της Ε.Ε., στην οποία και επιδιώκει να ενταχθεί! Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες, σε αντίθεση με την Τουρκία του Ερντογάν, έχει πάψει να έχει εξωτερική πολιτική. Ή καλύτερα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι η παράδοση και η τυφλή προσήλωση στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ευρωατλαντισμού. Πρόκειται για κατάντημα!

    ΕΡ: Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο προσκήνιο και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και με εκθέσεις που προοιωνίζονται ένταση του προβλήματος. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό;

    ΑΠ: Η Ελλάδα, με τη γεωγραφική θέση της και τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, είναι, εκ των πραγμάτων, κεντρική πύλη εισόδου οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που ζητούν καταφύγιο, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Άρα το θέμα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι στενά ελληνικό αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται, ούτε να οχυρώνεται πίσω από την Ελλάδα όσον αφορά στην μετανάστευση. Η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει για το σύνολο της Ευρώπης μια νέα πιο ανοικτή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική. Και φυσικά, πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε η Ευρώπη να διαδραματίσει ένα διαφορετικό πρωταγωνιστικό ρόλο για μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και των πολέμων, που συνιστούν την κύρια αιτία των μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων.

    [08] Ο Πάπας στο διαδίκτυο

    Στροφή στην τεχνολογία κάνει ο Πάπας Βενέδικτος XVI, ο οποίος όχι μόνο έφτιαξε το δικό του προφίλ στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook αλλά δημιούργησε και την προσωπική ιστοσελίδα του, με σκοπό να φέρει τους νέους πιο κοντά στην καθολική εκκλησία.

    Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Βατικανού που ονομάζεται www.pope2you.net είναι πλέον δυνατή, ενώ οι πιστοί μπορούν να γίνουν μέλη και να βλέπουν τους λόγους του Πάπα μέσω των κινητών τηλεφώνων τους iPhone ή να τους ακούν μέσω των iPod.

    Οι ενδιαφερόμενοι βέβαια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν mail που έχει γράψει ο Πάπας, ούτε μπορούν να του κάνουν σχόλια και να σημειώνουν στον "τοίχο" του προφίλ του στο Facebook.

    "Αναγνωρίζουμε ότι η εκκλησία που δεν επικοινωνεί παύει να είναι εκκλησία. Πολλοί νέοι σήμερα δεν προτιμούν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όπως οι εφημερίδες και τα περιοδικά για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους", δήλωσε ο μονσινιόρος Πολ Τίγκε, γραμματέας του κέντρου κοινωνικών επικοινωνιών του Βατικανού.

    [09] Η κρίση φέρνει... ψώνια

    Φαίνεται πως αν η καταναλωτική ζήτηση έχει διεθνώς πέσει τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης, φταίνε οι άνδρες γι' αυτό, αφού μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι, ακριβώς στις περιόδους κρίσης, οι γυναίκες ψωνίζουν ακόμη περισσότερο από ό,τι συνήθως στις ομαλές οικονομικές περιόδους.

    Η έρευνα έγινε από την καθηγήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ Κάρεν Πάιν, συγγραφέα επίσης του φετινού βιβλίου "Sheconomics", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science. Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου οι μισές γυναίκες δηλώνουν τρομαγμένες από την κρίση και αισθάνονται ότι η οικονομική τους κατάστασή τους έχει χειροτερεύσει. Κι ενώ τρεις στις τέσσερις (75%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν κάποιου είδους περικοπές στις συνολικές δαπάνες τους, την ίδια στιγμή ακόμα περισσότερες (79%) αναφέρουν ότι θα κάνουν σπατάλες σε ψώνια για να ανεβάσουν την ψυχική τους διάθεση!

    Το 40% των γυναικών θεωρεί ότι η κατάθλιψη αποτελεί επαρκή δικαιολογία για τις παραπανίσιες αγορές τους στα μαγαζιά, ενώ το 60% δηλώνει ότι όταν νιώθουν "κάπως πεσμένες", είναι ένας καλός λόγος για σπατάλες. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, "αυτού του είδους η αντισταθμιστική κατανάλωση λειτουργεί ως μέθοδος ρύθμισης των έντονων συναισθημάτων".

    Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι ο πειρασμός για κατανάλωση κατακλύζει ορισμένους ανθρώπους (ιδίως γυναίκες), είτε απλώς για λόγους υλιστικής-καταναλωτικής νοοτροπίας είτε για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών-ψυχικών προβλημάτων. Πολλοί ερευνητές έχουν παρομοιάσει αυτή την κατάσταση με εθισμό και τη θεωρούν επιδεινούμενο πρόβλημα στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία. Μια έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών και το 5,5% των ανδρών μπορούν να θεωρηθούν "ψυχαναγκαστικοί" αγοραστές/αγοράστριες.

    Η νέα βρετανική έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο δεν "φρενάρεται" από μια οικονομική κρίση, αλλά μάλλον γίνεται ακόμα πιο έντονη και?ψυχαναγκαστική. Ορισμένοι άνθρωποι, κατά την ερευνήτρια, χρησιμοποιούν ναρκωτικά ή αλκοόλ για να τα βγάλουν πέρα με τα συναισθήματά τους, αλλά κυρίως οι γυναίκες καταφεύγουν στα ψώνια ως άμυνα απέναντι στα αρνητικά αισθήματά τους ή στη γενικότερη έλλειψη ικανοποίησης με τη ζωή τους. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι, αν γυναίκες δεν μπορούν ή εμποδιστούν να ψωνίσουν, ίσως αυξηθούν τα προβλήματα νοητικής υγείας τους, όπως το άγχος και η κατάθλιψη!

    Καλώς ή κακώς όμως, η έρευνα διαπίστωσε ότι όλες οι γυναίκες δεν το ευχαριστιούνται όταν ψωνίζουν. Το 25% αναφέρουν ότι έχουν αισθήματα λύπης, ενοχής ή ντροπής για τις αγορές που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που, κατά την Πάιν, θυμίζει τις αντιδράσεις των ανθρώπων και σε άλλα είδη εθισμού. Άραγε πόσο θα έπρεπε να χαίρονται οι σύζυγοι γι' αυτά τα αισθήματα ενοχής;


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 May 2009 - 4:30:36 UTC