Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 28 Μαίου το "ντιμπέιτ" των αρχηγών
  • [02] Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens
  • [03] ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • [04] Πρόστιμα σε ανυπότακτους και λιποτάκτες
  • [05] Υπάρχουμε χάρη στις ισορροπίες και την αρμονία που μας παρέχει η Φύση
  • [06] "Προεκλογικό πυροτέχνημα"
  • [07] "Πολιτική που γεννάει φτώχεια"
  • [08] "Ανούσιες σκιαμαχίες"
  • [09] Στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

  • [01] Στις 28 Μαίου το "ντιμπέιτ" των αρχηγών

    Για τις 28 του μήνα ορίστηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών ενόψει των ευρωεκλογών, με τη συμμετοχή έξι δημοσιογράφων και ενός συντονιστή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ και για δεύτερη "αναμέτρηση" μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, οι εκλογές αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης. Όταν είναι να συζητήσουμε για το ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα, τότε θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην πρότασή του για τηλεοπτική αναμέτρηση των κ.κ.Καραμανλή και Παπανδρέου, όπως επίσης και σε άλλο ντιμπέιτ μεταξύ των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων.

    Την ίδια ώρα,το ΚΚΕ επέμεινε πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεχθούν τις ίδιες ερωτήσεις (για να μην γίνουν - όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Μαΐλης - παράλληλοι μονόλογοι) ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση πρέπει να αφορά «σε πραγματικά προβλήματα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Α.Καρίτζης ερωτηθείς σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην τηλεοπτική αναμέτρηση, απάντησε λέγοντας πως «ευτυχώς έχουμε την τύχη να έχουμε δύο χαρισματικούς ηγέτες, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αλέκο Αλαβάνο - δεν έχουμε, όμως, ακόμα αποφασίσει, ποιος θα μας εκπροσωπήσει».

    Ο ΛΑΟΣ, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κώστα Αϊβαλιώτη, πρότεινε νβ αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής του ντιμπέιτ,λέγοντας ότι η 28η Μαΐου είναι ημέρα της Αναλήψεως,«σημαντικής εορτής της Ορθοδοξίας και μακάρι αυτό το ντιμπέιτ να γινόταν κάποια άλλη ημέρα». Ο κος Αϊβαλιώτης υπενθύμισε πως το κόμμα του έχει ταχθεί υπέρ της πρότασης δύο δημοσιογράφων και συντονιστών από κάθε κόμμα και επιλογής τους κατόπιν κλήρωσης - μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή, αφού, όπως είπε ο Ε. Αντώναρος, «αυτό θα το ορίσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί».

    Τέλος,ορίστηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση να ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

    [02] Οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιων του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανού, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens κ. Εμμανουήλ Σταυριανού, που κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο κατηγορούμενος προσκόμισε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στον ανακριτή, στο οποίο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι χρηματικό ποσό, περίπου 1 εκ. μάρκων, που έχει βρεθεί ότι υπήρχε σε λογαριασμό του, αποτελούσε αμοιβές και πριμ της εταιρείας.

    Είναι η δεύτερη προφυλάκιση για την υπόθεση μετά την προφυλάκιση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens κ. Πρόδρομου Μαυρίδη, ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

    Ενταλμα σύλληψης

    Διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην «Νούμερο 1» της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου, εξέδωσε ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, καθώς ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενημέρωσε τον ανακριτή -δια του συνηγόρου του- ότι λόγοι υγείας τον εμπόδισαν να ταξιδέψει από το Μόναχο, στην Αθήνα, για να προσέλθει σε απολογία.

    Οι κατηγορίες, που βαραίνουν το μεγαλοστέλεχος της εταιρίας, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Ο συνήγορος του κ. Χριστοφοράκου, Βασίλης Δημακόπουλος, προσκόμισε στον ανακριτή αίτημα του εντολέα του, με το οποίο ζητούσε ολιγοήμερη προθεσμία για την απολογία, διευκρινίζοντας πως είχε μεταβεί στο Μόναχο, στο πλαίσιο έρευνας της γερμανικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού, ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης.

    Ο κ. Μαυρίδης απολογήθηκε επί πέντε ώρες για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Για την ίδια κατηγορία απολογήθηκε και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens κ. Αλέξανδρος Αθανασιάδης, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 700.000 ευρώ, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Μάλιστα, επειδή ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι αδυνατεί να καταβάλλει τόσο μεγάλο ποσό συμφωνήθηκε να προσκομίσει εγγυητικές επιστολές τραπεζών ή τρίτων προσώπων.

    Νωρίτερα, δήλωσαν αποχή από την απολογία των εντολέων τους οι συνήγοροι του κ. Χρήστου Καραβέλα και Ηλία Γεωργίου, πρώην στελεχών της Siemens.

    Αδυναμία παράστασης δήλωσε, επίσης, και ο συνήγορος του πρώην στελέχους του ΟΤΕ κ. Γιώργου Σκαρπέλη, ο οποίος, μάλιστα, κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση σε βάρος του ανακριτή για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

    [03] ΟΗΕ για το Κυπριακό

    Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τους ηγέτες της Κύπρου να επιταχύνουν τις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού, προειδοποιώντας ότι όσο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να επιτευχθεί συμφωνία.

    Σε έκθεση που υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αναφέρεται ότι "παρόλο που οι πλευρές έχουν κάνει πρόοδο, βλέπω την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των συνομιλιών, καθώς οι πλευρές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν θέματα περισσότερο ολιστικά".

    "Πραγματικά, οι πλευρές αναγνωρίζουν οι ίδιες ότι μία λύση θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί καθώς περνούν οι μέρες χωρίς λύση", προστίθεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος διαπιστώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι " αναγνωρίζουν ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι απαράδεκτο και η διαδικασία δεν μπορεί να είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα τέλους".

    [04] Πρόστιμα σε ανυπότακτους και λιποτάκτες

    Τσουχτερό πρόστιμο περιμένει όσους δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους που αφορούν τη στρατιωτική τους θητεία πριν το τέλος του 2009.

    Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάου Λέγκα και Εθνικής Άμυνας Κώστα Τασούλα το πρόστιμο που επιβάλλεται για ανυποταξία και λιποταξία και καταβάλλεται για την εξαγορά κάθε μήνα πρόσθετης στρατιωτικής υποχρέωσης από 90 ευρώ πηγαίνει στα 1000 ευρώ από 1/1/2010.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΕΘΑ όσοι κηρύχτηκαν ανυπότακτοι ή λιποτάκτες μέχρι 17/12/2008 και διέκοψαν ή θα διακόψουν την ανυποταξία ή την λιποταξία τους μέχρι 31/12/2009 θα καταβάλλουν για την εξαγορά κάθε μήνα πρόσθετης στρατιωτικής υποχρέωσης το ποσό των 90 ευρώ.

    Όσοι διακόψουν την ανυποταξία ή την λιποταξία τους από την 1/1/2010 και μετά θα καταβάλλουν 1000 ευρώ για κάθε μήνα πρόσθετης θητείας.

    [05] Υπάρχουμε χάρη στις ισορροπίες και την αρμονία που μας παρέχει η Φύση

    Έχουν περάσει 17 χρόνια από τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Ρίο, στις 22 Μαΐου 1992, όταν οι αρχηγοί των κρατών που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν, με τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, να προστατεύσουν τη φύση και την άγρια ζωή και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές όσο το δυνατόν λιγότερο τραυματισμένη και με λιγότερο σπαταλημένους τους πόρους της.

    Αναγνώρισαν ότι η ανθρωπότητα αποτελεί η ίδια μέρος του πολυποίκιλου βιολογικού πλούτου της Φύσης και ότι υπάρχουμε χάρη στις ισορροπίες και την αρμονία που η ίδια η Φύση μας παρέχει. Για να γίνει συνείδηση η ανάγκη να ανακοπεί η αλόγιστη κατασπατάληση του φυσικού πλούτου και να αποκατασταθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα άγρια είδη χλωρίδας και πανίδας και οι φυσικοί οικότοποί τους, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22α Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας.

    Το ειδικότερο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας είναι τα επονομαζόμενα ξενικά χωροκατακτητικά είδη (invasive alien species), οι φυσικοί οργανισμοί δηλαδή που εισβάλλουν σε ένα οικοσύστημα και απειλούν την ύπαρξη των ειδών του.

    Όσο κι αν οι σκεπτικιστές σηκώνουν τους ώμους αμφισβητώντας τη χρησιμότητα "άλλης μιας παγκόσμιας ημέρας", χάρη σ' αυτήν, ένα καυτό περιβαλλοντικό ζήτημα παραμένει στο προσκήνιο και ξανασυζητιέται, όπως έγινε και στα τέλη Απριλίου, στο συνέδριο για τη βιοποικιλότητα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα. Η σχέση ανάμεσα στα περιβαλλοντικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά ζητήματα είναι πλέον προφανής. Η ανάσχεση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας έχει πάρει προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό θεματολόγιο.

    Καινούργιες πληροφορίες, ενισχυμένα επιχειρήματα και ευρύτερη συζήτηση βοηθούν στην κατανόηση και τη συνειδητοποίηση των οικολογικών προβλημάτων, δίνουν την ευκαιρία στους ενεργούς πολίτες να ζητήσουν να ληφθούν πρακτικά μέτρα για την επίλυσή τους, ενδυναμώνουν τις κυβερνήσεις για να αντισταθούν στο πολιτικό κόστος και στις πιέσεις των ιδιωτικών και βραχυπρόθεσμων συμφερόντων.

    Η σημασία της βιοποικιλότητας

    Ο όρος "βιοποικιλότητα" περιλαμβάνει όλα τα είδη ζωής πάνω στη γη: τα φυτά, τα ζώα, τους μικροοργανισμούς, αλλά και τα γονίδια που περιέχουν, καθώς και τα οικοσυστήματα που σχηματίζουν. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας δημιουργεί ένα δυναμικό, ανθεκτικό και υγιές οικοσύστημα που βοηθάει κάθε ζωντανό οργανισμό να προσαρμοστεί στις διαρκείς αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον. Η καλή λειτουργία του οικοσυστήματος προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες από τα οποία εξαρτάται η υγεία, η ευημερία, η ποιότητα της ζωής και το μέλλον της ανθρωπότητας. Η βιωσιμότητα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και των δασών, η παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων, η γονιμότητα των εδαφών, η απορρύπανση της ατμόσφαιρας και των υδάτων εξαρτώνται από τη δυναμική του οικοσυστήματος, που με τη σειρά της κι αυτή εξαρτάται από τον πλούτο των ειδών του, την προσαρμοστικότητα, την ανθεκτικότητα και την καλή λειτουργία του.

    Η διατήρηση της βιοποικιλότητας μπορεί να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα περιβαλλοντικό κίνδυνο για τον πλανήτη. Κλιματικές αλλαγές και βιοποικιλότητα αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται: Η βιοποικιλότητα απειλείται από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά ο πλούτος της μπορεί να περιορίσει τον αρνητικό τους αντίκτυπο. Αν εξασφαλιστούν τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αν διατηρηθούν οι βιότοποι που διευκολύνουν τη σταδιακή προσαρμογή στις νέες συνθήκες, αν οι κλιματικές αλλαγές και οι απώλειες σε βιοποικιλότητα αντιμετωπιστούν ως ενιαίο πρόβλημα, τότε οι καταστροφικές συνέπειές τους θα μετριαστούν και οι προοπτικές προσαρμογής θα είναι καλύτερες. Αυτό ακριβώς είναι και το γενικό μήνυμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας.

    Υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί λόγοι που επιβάλλουν τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, πέρα από τη χρησιμότητά του για τον σημερινό άνθρωπο. Είδη που διανύουν τη μοναδικά δική τους εξελικτική πορεία, εδώ και χιλιάδες έως και εκατομμύρια χρόνια, έχουν επίσης δικαίωμα ύπαρξης πάνω στον πλανήτη. Όπως επίσης και οι μελλοντικές γενιές της ανθρωπότητας έχουν το δικαίωμα να κληρονομήσουν έναν πλανήτη που σφύζει από ζωή, έναν πλανήτη που θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουν τα αγαθά της ευημερίας και του πολιτισμού, όπως τον παρέδωσαν σε εμάς οι προηγούμενες γενιές.

    Τι είναι τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη

    Η χλωρίδα και η πανίδα της Γης εξελίχθηκαν στη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών. Οι θάλασσες, οι οροσειρές, οι έρημοι, οι μεγάλοι ποταμοί παρεμβάλλονταν ως φυσικά εμπόδια στη μετακίνηση ζώων και φυτών. Έτσι αναπτύχθηκαν οι χαρακτηριστικές ζωικές και φυτικές κοινότητες κάθε τόπου. Με την ανθρώπινη παρέμβαση, πολλά από τα φυσικά εμπόδια που προστάτευαν τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά των κοινοτήτων καταργήθηκαν, είτε τυχαία είτε σκόπιμα. Έτσι, ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί βρέθηκαν σε άλλους τόπους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από εκείνους στους οποίους γεννήθηκαν.

    Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα ετερόχθονα, μη ιθαγενή είδη - τα "ξενικά είδη", όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται - δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον τους και εξαφανίστηκαν. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ξενικά είδη κατόρθωσαν να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν και να εγκατασταθούν εκεί. Ορισμένα από αυτά προσαρμόστηκαν καλά και ενσωματώθηκαν στο νέο τους οικοσύστημα. Κάποια άλλα όμως που αποδείχθηκαν ισχυρότερα στον φυσικό ανταγωνισμό, πολλαπλασιάστηκαν και επεκτάθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε αποτέλεσαν πραγματική απειλή για αυτόχθονα είδη χλωρίδας και πανίδας. Υφάρπαξαν πόρους από τα αυτόχθονα είδη, μετέδωσαν παθογόνους οργανισμούς και κατέστρεψαν την οικολογική ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων. Αυτά τα επεκτατικά και καταστροφικά για την τοπική οικολογική ισορροπία και οικονομία είδη αποκλήθηκαν "χωροκατακτητικά ξενικά είδη".

    Έχοντας ξεφύγει και εξαπλωθεί έξω από τον φυσικό τους βιότοπο έχουν πλέον επηρεάσει τη φυσική βιοποικιλότητα σε όλα σχεδόν τα είδη των οικοσυστημάτων του πλανήτη και γνωρίζουμε ότι ευθύνονται για το 40% των εξαφανίσεων ζωικών ειδών από τον 17ο αιώνα.

    Εισβολείς, συνέπειες και αντιμετώπιση

    Η παγκοσμιοποίηση που οδήγησε στην αύξηση του εμπορίου, των μεταφορών, των ταξιδιών και του τουρισμού διευκόλυνε την είσοδο και την εξάπλωση των χωροκατακτητικών ειδών. Οι χωροκατακτητικοί εισβολείς καταστρέφουν καλλιέργειες, κλέβουν την κατοικία και την τροφή των ντόπιων ειδών, προξενούν αρρώστιες σε ζώα και φυτά και απειλούν τη δημόσια υγεία. Ευθύνονται για την αύξηση της φτώχειας και αποτελούν ιδιαίτερη απειλή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς προκαλούν ζημιές στη γεωργία, στα δάση, στην αλιεία και στα φυσικά οικοσυστήματα που αποτελούν τους κύριους πλουτοπαραγωγικούς πόρους των λαών τους.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα χωροκατακτητικά είδη αποτελούν πλέον τη δεύτερη σε μέγεθος παγκόσμια απειλή για τη βιοποικιλότητα. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με διαθέσιμα τεκμηριωμένα στοιχεία, το κόστος των ζημιών που προκαλούν, μαζί με το ετήσιο κόστος των μέτρων που λαμβάνονται για τον έλεγχό τους ξεπερνάει τα 12 δισ. ευρώ ετησίως.

    Παρά τις προσπάθειες, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και οξύνεται, με σοβαρό κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό αντίκτυπο για τον πλανήτη και την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού. Την κατάσταση επιδεινώνουν οι κλιματικές αλλαγές, η μόλυνση, η καταστροφή βιοτόπων και άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

    Οι χώρες που αντιμετωπίζουν σύνθετα και δαπανηρά προβλήματα από τα χωροκατακτητικά είδη είναι πολλές. Για παράδειγμα το 2006 η ετήσια περιβαλλοντική ζημιά από μη ιθαγενή χωροκατακτητικά ζώα και φυτά για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και τη Βραζιλία υπολογιζόταν μεγαλύτερη από 120 δισ. ευρώ. Το κόστος για το περιβάλλον πολλαπλασιάζεται ραγδαία με το πέρασμα του χρόνου, καθώς τα προβλήματα γίνονται σοβαρότερα και η αντιμετώπισή τους πιο σύνθετη και πολύπλοκη.

    Για την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη έχει διαπιστωθεί ότι θα είναι αδύνατη εάν τα χωροεπεκτατικά είδη δεν αντιμετωπιστούν από τα κράτη-μέλη συλλογικά, με συντονισμένη αντίδραση και κοινές πολιτικές. Παρ' ότι οι οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες είναι σημαντικές, η ΕΕ αδυνατεί ακόμη να χειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μιλούν για δραματική αύξηση των βιολογικών εισβολών στην Ευρώπη και θεωρούν πιθανή την επιδείνωση της κατάστασης.

    Το βήμα της χελώνας

    "Η προστασία της βιοποικιλότητας είναι ευθύνη όλων μας" - Το σύνθημα ακούγεται κοινότοπο και φθαρμένο, όταν μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων και την παραδοχή των κυβερνώντων, η βιοποικιλότητα μειώνεται παγκοσμίως, ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι μεγαλύτερος από ποτέ, η έκταση των βιοτόπων μειώνεται και η ποιότητά τους υποβαθμίζεται. Όπως λένε οι ειδικοί, τα τελευταία 50 χρόνια, η φυσική πορεία εξαφάνισης των ειδών έχει επιταχυνθεί 1.000 φορές λόγω της ανθρώπινης επέμβασης. Και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τρία είδη χλωρίδας ή πανίδας εξαφανίζονται κάθε ώρα?

    Τι μας απομένει; Οι διεθνείς διασκέψεις και διαβουλεύσεις προχωρούν χωρίς εξαιρετική πρόοδο, χωρίς υπερβάσεις. Τα τελικά ανακοινωθέντα εξετάζονται λέξη προς λέξη, κόμμα προς κόμμα, αποδυναμώνονται και συχνά καταλήγουν είτε σε ουδέτερες διακηρύξεις είτε σε ευχολόγια χωρίς δεσμεύσεις και κυρώσεις, έτσι όπως επιβάλλουν τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα.

    Ωστόσο, έστω κι αν ακολουθούν βήμα χελώνας, τουλάχιστον προχωράνε. Καθώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ας οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή. Ας υιοθετήσουμε τη συμπεριφορά ενός υπεύθυνου Πολίτη του Κόσμου που αναλαμβάνει τις ευθύνες του και διεκδικεί τα δικαιώματά του. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Στην παγκόσμια Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ επισημαίνεται το ισότιμο δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των λαών (ιδιαίτερα των φτωχών και μη ανεπτυγμένων) στην ανάπτυξη που προκύπτει από την οικολογική διαχείριση του φυσικού πλούτου.

    Ας κρατήσουμε επίσης την ομόφωνη διακήρυξη των αιρετών μας αρχόντων ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν μέτρα κι ας τους πιέσουμε, όπου και όπως μπορούμε, να υλοποιήσουν αυτά τα μέτρα. Μέτρα για την ουσιαστική προστασία της θαυμαστής ποικιλίας ζωής που μας περιβάλλει και όχι μόνον λόγια, λόγια, λόγια?.

    [06] "Προεκλογικό πυροτέχνημα"

    Η ΓΓ του ΚΚΕ θα επισκεφτεί σήμερα το πρωί τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.Θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα, το Σωματείο των εργαζομένων και θα μιλήσει στους υπαλλήλους.

    Στη συνέχεια, η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα αναχωρήσει για το Ηράκλειο Κρήτης, όπου το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

    Κατά τη χθεσινή της επίσκεψή στο πλοίο «BLUE STAR 2» στον Πειραιά, σχολίασε τη διαμάχη Καραμανλή - Παπανδρέου σχετικά με το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λέγοντας: «Η διαμάχη του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Λοιπόν ας τα ξεκαθαρίσουμε: Είναι άδικη η αγανάκτηση του πρωθυπουργού γιατί η βαρβαρότητα ταυτίζεται με την πολιτική της ΕΕ, που ακολουθείται και για την Ελλάδα. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, όση σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο, άλλη τόση έχει το ΠΑΣΟΚ με το σοσιαλισμό».

    Για την ψήφο των ναυτικών η κ. Παπαρήγα είπε:«Το ΚΚΕ ζητά άμεση σύγκληση της διακομματικής επιτροπής, γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί η ψήφος των ναυτεργατών. Δεν έχει λυθεί πρακτικά αυτό το ζήτημα που είναι σοβαρότατο. Η ψήφος των ναυτεργατών χρειάζεται».

    ΚΚΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    "Προεκλογικό πυροτέχνημα" χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις εξαγγελίες τους υπουργού Οικονομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ, 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ με ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το νέο πρόγραμμα, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις, δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται για τα καλά μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης", τονίζει το ΚΚΕ.

    [07] "Πολιτική που γεννάει φτώχεια"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συνοδευόμενος από την υποψήφια του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Χαμπίπ Διλέκ, θα πραγματοποιήσει σήμερα περιοδεία στον Έβρο. Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου, από την Αλεξανδρούπολη.

    Επίθεση στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κομοτηνή.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον ΟΑΕΔ, είπε: "Και επισκέφθηκε και τον ΟΑΕΔ. Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος. Γιατί είναι έγκλημα να ξοδεύεις τα λεφτά του ΟΑΕΔ σε κομματικές πελατειακές σχέσεις σε προγράμματα κατάρτισης απασχόλησης χωρίς αντίκρισμα και προοπτική, σε επιδότηση της εργοδοσίας για πάμφθηνη έως «τζάμπα» εργασία".

    Για την Ελλάδα του σήμερα τόνισε ότι έχει 360.000 άνεργους, 350.000 προσωρινά απασχολούμενους, 270.000 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, 30.000 εργαζόμενους με καθεστώς δανεισμού, 70.000 εργαζόμενους με καθεστώς εργολαβίας, 30.000 εργαζόμενους με καθεστώς stage, 270.000 μισθωτούς με μπλοκάκι, 600.000 ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ολοι αυτοί στις 7 Ιουνίου θα στείλουν το μήνυμα τους, παρατήρησε.

    Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο ΙΚΑ και αναρωτήθηκε: «Για ποιο λόγο άραγε; Για να τους πει που επενδύθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; Για να τους πει ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καθιέρωσε την ανασφάλιστη εργασία των προγραμμάτων stage αλλά και εισηγήθηκε πρόσφατα στη βουλή τη νομοθετική της κατοχύρωση στον ιδιωτικό τομέα; Η μήπως για να τους παραθέσει την πρόταση για τετραετή εργασία των νέων με τις ασφαλιστικές εισφορές πληρωμένες από το κράτος. Αυτή είναι μια παραλλαγή της περιβόητης πρότασης του Λαυρίου. Δεν το καταλαβαίνουν ότι μετά το πέρας της τετραετίας οι άνθρωποι αυτοί θα απολύονται για να προσληφθούν άλλοι για τους οποίους ο εργοδότης πάλι δεν θα υποχρεούται να καταβάλει ασφάλιση;»

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν στο ΙΚΑ. Και συνέχισε: «Να το εκλάβουμε ως αυτοκριτική για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που από το 2000 μέχρι το 2004 έκαναν τρεις παρόμοιες χαριστικές ρυθμίσεις; Αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν αλλάξει γνώμη να το πουν ανοιχτά. Όσο για τα περί χαμηλών συντάξεων, θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αθέτησαν πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για επαναφορά των κατώτερων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη».

    Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Κομισιόν επισήμανε ότι ο κ. Μπαρόζο ήρθε στην Ελλάδα, ζήτησε επώδυνα μέτρα και οι κυβερνητικοί τον χειροκροτούσαν «με χέρια και με πόδια». Επίσης, είπε, «ο σοσιαλιστής κ. Αλμούνια ζήτησε να μειωθούν οι μισθοί και μας απείλησε ότι θα μας τιμωρήσουν οι αγορές. Και δεν βρέθηκε ένας Ελληνας σοσιαλιστής να τον βάλει στη θέση του. Αλήθεια συμφωνούν μαζί του;».

    Περιοδεία στην Ξάνθη

    Στην ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ξάνθη, συνοδευόμενος από την υποψήφια ευρωβουλευτή, Χαμπίπ Ντιλέκ.

    «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δίνουμε αγώνα, προκειμένου να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση από την πλευρά της κεντρικής πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας της μειονότητας», είπε και για τη συμμετοχή της Χαμπίπ Ντιλέκ υπογράμμισε: «Δεν είναι απλά μια τιμητική θέση. Η Ντιλέκ Χαμπίπ είναι μια συντρόφισσα, που αγωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσα από τη μειονότητα, αλλά και μέσα στον κοινωνικό ιστό για τα δικαιώματα της μειονότητας. Συνεπώς, ο αγώνας που δίνουμε είναι ένας κοινός αγώνας. Δεν θέλουμε τους συμπολίτες μας από τη μειονότητα, ως μαϊντανούς στα ψηφοδέλτιά μας. Τους θέλουμε ως ισότιμους συμμέτοχους σ΄ έναν κοινό αγώνα, που δεν σταματάει όταν κλείνουν τα φώτα των εκλογών, αλλά συνεχίζεται, προκειμένου να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας της μειονότητας».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητής πόλωσης και παρατήρησε: «Τα κόμματα του 2% των μαύρων ταμείων της Siemens προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τεχνητής πόλωσης και ανούσιας αντιπαράθεσης, προκειμένου να κρύψουν τις αιτίες των πραγματικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Να κρύψουν τις αιτίες της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ακρίβειας, της φτώχειας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τις ευρωεκλογές, δίνει 7 δισ. ευρώ στις εύρωστες επιχειρήσεις, χαρίζοντας χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ή επιδοτώντας την ελαστική απασχόληση, ενώ από τον Οκτώβρη και μετά, έχουμε πάνω από 160.000 απολύσεις. Όσο κι αν θέλουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα, οι πολίτες τα ζουν καθημερινά. Και θα δώσουν την απάντησή τους στην κάλπη. Θα δώσουν μια απάντηση για να σταματήσουν όλους όσοι θέλουν να μας πάρουν νέα μέτρα. Και η απάντηση θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Στοπ στα νέα μέτρα, στοπ στην πολιτική που γεννάει νέα φτώχεια και κοινωνικές ανισότητες».

    [08] "Ανούσιες σκιαμαχίες"

    "Το μεγάλο δίλημμα των ευρωεκλογών είναι αν θα αναπαραχθεί ένα φθαρμένο και χρεωκοπημένο δικομματικό σκηνικό ή θα υπάρξει η προοδευτική ανατροπή του, με μια μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄Πειραιά και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

    Ο κ. Λαφαζάνης κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν έχουν να πούν τίποτα για την Ευρώπη και επιδίδονται σε ανούσιες και ασύνδετες εσωτερικές σκιαμαχίες. Ακόμη επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να οχυρώνεται πίσω από την Ελλάδα στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης Η συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη στον Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών;

    ΑΠ: Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν έχει σχέση με τους συσχετισμούς στο πλαίσιο του δικομματισμού. Αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παίχθηκε για δεκαετίες χωρίς προοπτική. Σήμερα, η επανάληψή του, με μια ανούσια τεχνητή δικομματική πόλωση, δεν έρχεται μόνο από το παρελθόν, αλλά και βουλιάζει κυριολεκτικά τη χώρα.

    Το μεγάλο δίλημμα των ευρωεκλογών είναι αν θα αναπαραχθεί ένα φθαρμένο και χρεωκοπημένο δικομματικό σκηνικό ή θα υπάρξει η προοδευτική ανατροπή του, με μια μεγάλη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΕΡ: Και τα δύο μεγάλα κόμματα προσέρχονται στην εκλογική αναμέτρηση με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Πιστεύετε ότι τα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις ;

    ΑΠ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οικοδομήθηκε πάνω σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο οδήγησε την Ευρώπη στη σημερινή κρίση. Κι όμως, τόσο οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης όσο και ο συναινετικός δικομματισμός στη χώρα μας, προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και δόντια όρθιο αυτό το χρεωκοπημένο μοντέλο, επιδεινώνοντας σε όλη την Ευρώπη τα κρισιακά φαινόμενα.

    Γι' αυτό στην Ελλάδα, παρότι έχουμε Ευρωεκλογές, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν να πουν τίποτα για την Ευρώπη και επιδίδονται σε ανούσιες και ασύνδετες εσωτερικές σκιαμαχίες. Άλλωστε, τί να πουν, αφού οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου ψήφισαν, από κοινού, σε μια νύχτα στη Βουλή, την απαράδεκτη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η συναίνεση επί της Λισαβόνας, είναι συναίνεση πάνω στις βασικές αρχές ενός νεοφιλελεύθερου αντικοινωνικού υποδείγματος, που εφαρμόζεται, σχεδόν πανομοιότυπα, στην "Ευρώπη των 28". Είναι μια συναίνεση του αδιέξοδου και της οικονομικής κατάρρευσης. Γι' αυτό, άλλωστε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αποφύγουν την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών και επιχειρούν με την πόλωση να κρατήσουν όρθιο το δικομματισμό, για να αποτρέψουν τις μεγάλες τεκτονικές πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στις 7 του Ιούνη από μια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

    ΕΡ: Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Ο στόχος μας είναι να πάμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά στις ευρωεκλογές. Τόσο ψηλά, μάλιστα, ώστε να επιτύχουμε την ανατροπή. Την ανατροπή από τα αριστερά του δικομματικού πολιτικού τοπίου. Ξέρουμε τις δημοσκοπήσεις. Ξέρουμε και τα ισχυρά οικονομικά κέντρα και τα κυρίαρχα "media" που επενδύουν στο δικομματισμό ή στη χειρότερη, γι' αυτούς περίπτωση, σε μια ανώδυνη, εφεδρική στο δικομματισμό, διαμαρτυρία δια του ψηφοδελτίου των "Οικολόγων".

    Οι κάλπες, όμως, δεν είναι δημοσκοπήσεις. Και στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σπάσει όλα τα "κοντέρ". Να γίνει η θετική έκπληξη για τις εκλογές και η ευχάριστη έκπληξη για την μετεκλογική πορεία της χώρας.

    ΕΡ: Οι συνθήκες πόλωσης και οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ωφελεί ή δημιουργεί πολιτικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠ: Η ανούσια και τεχνητή "πόλωση" μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βλάπτει και ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, βουλιάζει τον τόπο. Γιατί αυτή η κούφια αντιπαράθεση δεν έχει διακύβευμα, επομένως τίποτα το δημιουργικό. Είναι μια μάχη κυρίως για τη νομή της εξουσίας και των λαφύρων της.

    Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν κυβερνήσεις συντηρητικών κομμάτων (στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ), υπάρχουν κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (στην ίδια πολιτική οικογένεια με το ΠΑΣΟΚ), όπως υπάρχουν και κυβερνήσεις συνεργασίας συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Γερμανία υπό την Μέρκελ. Βλέπετε καμία ουσιαστική διαφορά στις ασκούμενες πολιτικές; Βλέπουμε καμία διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές των συντηρητικών Σαρκοζί και Μέρκελ και των δήθεν "σοσιαλιστών" Γκόρντον Μπράουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Θαπατέρο στην Ισπανία, Σώκρατες στην Πορτογαλία; Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε παντού είναι μια ύφεση που λαμβάνει διαστάσεις κατάρρευσης και μια ανεργία που ιδιαίτερα στην Αγγλία και κυρίως την Ισπανία, σπάει όλα τα ρεκόρ. Κι όμως εδώ στην Ελλάδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές στηρίζουν και παρακολουθούν δορυφορικά τα ως άνω ευρωπαϊκά κόμματα, σκιαμαχούν χωρίς ουσία για να δώσουν την ψευδαίσθηση της συγκρουόμενης διαφορετικότητας.

    Δυστυχώς, έχουμε εισέλθει στην πιο φαιδρή και άνευ περιεχομένου προεκλογική εκστρατεία όσον αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τίποτα απ' όσα λένε δεν έχει σχέση με την αλήθεια. Τίποτα απ' όσα υπόσχονται δεν το εννοούν και ούτε πρόκειται να το εφαρμόσουν. Αντίθετα, μετά τις ευρωεκλογές αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια άνευ προηγουμένου αντεργατική και φορολογική επιδρομή!

    ΕΡ: Μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη και την Τουρκία αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία απορρίπτει την εταιρική σχέση , η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στην θέση για πλήρη ένταξη. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η ενδεδειγμένη πολιτική δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Αιγαίο;

    ΑΠ: Μείζον το θέμα για λίγες γραμμές. Δύο πράγματα είναι βέβαια. Καταρχάς, ότι η νέα αμερικάνικη διοίκηση Ομπάμα έχει σε περίοπτη θέση την Τουρκία και θεωρεί πολύτιμο κεφάλαιο προς αξιοποίηση την πολιτική "light" Ισλάμ του κ. Ερντογάν. Το δεύτερο, είναι ότι η Τουρκία επιμένει, αν δεν αναβαθμίζει, στην πολιτική των "γκρίζων" ζωνών στο Αιγαίο, ενώ κατά πρωτοφανή τρόπο δεν εφαρμόζει το Τελωνειακό Πρωτόκολλο απέναντι στην Κύπρο, χώρα μέλος της Ε.Ε., στην οποία και επιδιώκει να ενταχθεί! Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες, σε αντίθεση με την Τουρκία του Ερντογάν, έχει πάψει να έχει εξωτερική πολιτική. Ή καλύτερα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι η παράδοση και η τυφλή προσήλωση στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ευρωατλαντισμού. Πρόκειται για κατάντημα!

    ΕΡ: Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο προσκήνιο και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και με εκθέσεις που προοιωνίζονται ένταση του προβλήματος. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η λύση στο πρόβλημα αυτό;

    ΑΠ: Η Ελλάδα, με τη γεωγραφική θέση της και τα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, είναι, εκ των πραγμάτων, κεντρική πύλη εισόδου οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που ζητούν καταφύγιο, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Άρα το θέμα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι στενά ελληνικό αλλά πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται, ούτε να οχυρώνεται πίσω από την Ελλάδα όσον αφορά στην μετανάστευση. Η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει για το σύνολο της Ευρώπης μια νέα πιο ανοικτή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική. Και φυσικά, πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε η Ευρώπη να διαδραματίσει ένα διαφορετικό πρωταγωνιστικό ρόλο για μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, για την καταπολέμηση της φτώχειας και των πολέμων, που συνιστούν την κύρια αιτία των μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων.

    [09] Στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    Η Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργων Εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Στη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα Κλίντον τόνισε ότι θα είναι παρούσα στη σύνοδο,η οποία θα συνέλθει στην Κέρκυρα στις 27 και 28 Ιουνίου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοκρατικού γερουσιαστή Μπέντζαμιν Κάρντιν ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη διένεξη Ρωσίας - Γεωργίας και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύνοδος της Κέρκυρας, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ είναι σημαντική και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

    Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή της εντάσσεται και στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης Ομπάμα για ενίσχυση διεθνών οργανισμών οι οποίοι έχουν ρόλο να παίξουν στο μέλλον και ειδικότερα ο ΟΑΣΕ του οποίου μέλη είναι, όπως τόνισε με έμφαση η κα Κλίντον, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στη σύνοδο της Κέρκυρας θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ακουσθούν διαφορετικές θέσεις, καθώς "ο εκπρόσωπος της Εστονίας έχει πολύ διαφορετική άποψη από κάποιον που εκπροσωπεί τη Ρωσία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, και πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητούμε πολύ ανοιχτά για μερικές από τις ανησυχίες που έχουμε. Γι αυτό νομίζω ότι αυτό (σύνοδος ΟΑΣΕ) είναι ακριβώς το σωστό φόρουμ και προσβλέπω στη συμμετοχή μου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 May 2009 - 6:30:30 UTC