Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενισχύεται η γεωστρατηγική σημασία της χώρας"

  • [01] "Ενισχύεται η γεωστρατηγική σημασία της χώρας"

    Το υπουργείο Ανάπτυξης επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ενημερώθηκε από την πολιτική του ηγεσία για την πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού έργου.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι παράγεται σήμερα σημαντικό έργο τόσο για τη στήριξη της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες.

    Σταθερή προτεραιότητα είπε ο πρωθυπουργός, είναι η προστασία του καταναλωτή μέσα από τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, την καταπολέμηση των καρτέλ, και γι'αυτό αναβαθμίζουμε την επιτροπή ανταγωνισμού και την υπηρεσία εποπτείας της αγοράς, ενώ ψηφίστηκε ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρίες, ελήφθησαν μέτρα για την αγορά του γάλακτος, ενώ προωθούνται νέα μέτρα για την αγορά πετρελαιοειδών.

    Οι μειώσεις τιμών και οι ανακλήσεις αυξήσεων είναι πολύ περισσότερες από τις αυξήσεις που καταγράφονται, είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική μείωση τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

    Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ πάνω από 27.000 επιχειρήσεις με δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 50.000 επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με δάνεια στη δεύτερη φάση του προγράμματος, με το συνολικό ύψος των δανείων να φτάνει τα 9,5 δισ. ευρώ.

    Επίσης ανέφερε ότι μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, πόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανάπτυξη της χώρας, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την έρευνα, σημειώνοντας ότι στόχος είναι έως τον Οκτώβριο να έχει εκταμιευτεί το 40% του προγράμματος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε, ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πρόγραμμα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, οι πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι μερικές από τις δράσεις που βάζουν την Ελλάδα δυναμικά στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι την τελευταία πενταετία η εγκατεστημένη ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τριπλασιάστηκε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση ενισχύει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας με νέες πολιτικές όπως αυτή που εξαγγέλθηκε πριν από λίγες μέρες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ ξεκίνησε η προσπάθεια για την εξασφάλιση αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ και ταυτόχρονα συνεχίζεται η πορεία εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ.

    Αναφερόμενος αναλυτικότερα στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, οι οποίες όπως είπε ο πρωθυπουργός φέρνουν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, ενώ θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και ενισχύουν σημαντικά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, υπενθύμισε ότι ο αγωγός Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας (ITGI) οδεύει με γοργά βήματα προς την ολοκλήρωσή του, ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη προχωρά χωρίς εμπόδια, ενώ προωθείται και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου διπλής ροής, Κομοτηνή - Χάσκοβο. Σχεδιάζουμε είπε ο κ. Καραμανλής νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη βόρεια Ελλάδα.

    Σημείωσε, ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η υπογραφή την περασμένη Παρασκευή στο Σότσι της Ρωσίας, η βασική συμφωνία συνεργασίας για τη σύσταση εταιριών με σκοπό την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού Southstream, ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2015. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια μια υπεύθυνη πολιτική πολλαπλών οδεύσεων και εναλλακτικών λύσεων που ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή εξασφάλιση της ΕΕ.

    Καταλήγοντας στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής, είπε ότι η εντολή που έδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να συνεχίσει με την ίδια μεθοδικότητα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ώστε κάθε εβδομάδα να αναλαμβάνει και μια καινούργια δράση που θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη, καθώς και τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια εξωστρέφεια και την ίδια αποτελεσματικότητα την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής και να προωθούμε με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

    "Είμαστε η παράταξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού

    «Είμαστε οι πρωτοπόροι και πραγματικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μαζί με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη παρουσίασαν τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Επικεφαλής είναι η κα Μαριέττα Γιαννάκου της οποίας, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ζήτησε ο ίδιος να ηγηθεί τους ευρωψηφοδελτίου. Εκφράζει η κα Γιαννάκου, είπε ο κ. Καραμανλής, τη μαχητικότητα, την εμπειρία και τη διάθεση προσφοράς. "Είναι η Μαριέττα του θάρρους, του ξεχωριστού χαρακτήρα, είναι η Μαριέττα μας. Ηταν και παραμένει αγωνίστρια," υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ εκφράζει ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα και ότι πρόκειται για μια ισχυρή, ανανεωμένη ομάδα υπεράσπισης των θέσεων της πατρίδας μας, διεκδίκησης στο πλαίσιο της Ευρώπης αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.

    Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μαριέττα Γιαννάκου, σε σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην Ευρώπη των ανησυχιών και των αμφιβολιών, επικαλούμενη μια φράση του Ζακ Ντελόρ. Σημείωσε, δε, ότι με την επικύρωση της συνθήκης από την Ιρλανδία και τον Τσέχο Πρόεδρο, το Ευρωκοινοβούλιο θα αποκτήσει σημαντικές αρμοδιότητες καθώς θα συναποφασίζει για το 80% των ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας. Ανέφερε ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στην ΕΕ ο διακυβερνητισμός, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει αποκτήσει ισχύ ως υπερεθνικό όργανο και έχει αναλάβει αρμοδιότητες από τα κράτη-μέλη.

    Στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου είναι η κα Ρόδη Κράτσα, κοινωνιολόγος-αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής από το 1999, ενώ ακολουθούν:

    -Γιώργος Παπαστάμκος, ευρωβουλευτής από Μακεδονία.

    -Κώστας Πουπάκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και γγ της ΓΣΕΕ.

    -Θεόδωρος Σκυλακάκης, οικονομολόγος, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών.

    -Γιώργος Κουμουτσάκος, διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

    -Γιώργος Παπανικολάου, δικηγόρος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ.

    -Γιάννης Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην γγ Έρευνας & Τεχνολογίας.

    -Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος, γραμματέας Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ της ΝΔ.

    -Αλίκη Μοσχή, εκλεγμένη Γυναίκα της Ευρώπης, διεθνολόγος, πρώτη επιλαχούσα στα Δωδεκάνησα.

    -Λευτέρης Δημητρίου, πρόεδρος Παγκυπρίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών.

    -Βάσω Κόλλια, πρώην γγ Νέας Γενιάς.

    -Ελένη Φωτέα, δικηγόρος.

    -Βασίλης Κανάκας, αγρότης από τη Θεσσαλονίκη, μηχανολόγος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

    -Άννα Μπρεδήμα, δικηγόρος.

    -Δημήτρης Κούρτης, εκπαιδευτικός, πολύτεκνος, συντονιστής βββάθμιας εκπαίδευσης της Στουτγάρδης.

    -Αλεξάνδρα Πάλλη, γγ Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

    -Γιάννης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

    -Αφροδίτη Μπλέτα, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.

    -Αχμεντσίν Ριτβάν, δάσκαλος.

    -Πηνελόπη Παππά, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών.

    -Γιώργος Κασιμάτης, επιχειρηματίας, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

    Ομιλία Κ.Καραμανλή στην Αρτα

    Την προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές, άνοιξε χθες το βράδυ με ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο της Άρτας ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού προηγουμένως περιόδευσε στην Πρέβεζα και επισκέφθηκε τα έργα στην παράκαμψη της Άρτας που αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τόλμησε και πήρε δύσκολες αποφάσεις

    «Αναλάβαμε πολιτικό κόστος για το συλλογικό, το κοινωνικό όφελος. Μπορέσαμε έτσι να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης στον τόπο μας. Είχαμε μικρότερες επιπτώσεις ακόμη και σε σχέση με πολύ ισχυρές οικονομίες» τόνισε ο κ. Καραμανλής και επισημαίνοντας την ανάγκη συνεννόησης "έστω στα αυτονόητα" για να θωρακιστεί η οικονομία, σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ εναντιώνεται στις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται ο τόπος»

    «Όταν η χώρα είναι αντιμέτωπη με τέτοια διεθνή οικονομική κρίση, είναι μεγάλη ανευθυνότητα να μοιράζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παντού, απραγματοποίητες υποσχέσεις που αν υλοποιούνταν θα οδηγούσαν την οικονομία στην κατάρρευση. Είναι ανευθυνότητα να αποφεύγει συστηματικά τα δυσάρεστα και να μη προτείνει ούτε ένα αναγκαίο μέτρο» είπε ο πρωθυπουργός.

    «Είμαστε σε διαρκή μάχη με τις επιπτώσεις της πιο μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Είμαστε στρατευμένοι στα ζητήματα που κρίνουν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας» τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε:

    «Για εμάς, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η επιλογή μας είναι δεδομένη. Έχουμε διαλέξει το δρόμο της ευθύνης. Το δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. Το δρόμο του εθνικού συμφέροντος. Και το δρόμο αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, αταλάντευτα. Όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος! Πάνω από όλα βάζουμε το κοινωνικό σύνολο. Πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Πάνω από όλα η πατρίδα μας. Αυτή είναι η ιστορική θέση της παράταξής μας. Αυτή είναι η σταθερή πορεία της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η επιλογή που ακολουθώ σε όλη την πολιτική διαδρομή μου. Και την επιλογή αυτή δεν την παζαρεύω με κανέναν. Δεν την εγκαταλείπω. Δεν την αλλάζω. Μβ αυτές τις επιλογές συνεχίζουμε, το έργο που απαιτούν οι περιστάσεις. Μβ αυτές τις επιλογές παλεύω, και θα συνεχίσω να παλεύω για την πατρίδα μου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 May 2009 - 10:30:14 UTC