Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέχρι το καλοκαίρι οι επιδοτήσεις των αγροτών
  • [02] "Δεν μένουμε στην κριτική, έχουμε προτάσεις"

  • [01] Μέχρι το καλοκαίρι οι επιδοτήσεις των αγροτών

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Marfin Investment Group κ. Α. Βγενόπουλο, συνοδευόμενο από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα δέχθηκε την πρώην υπουργό κ.Μ. Γιαννάκου, ενώ το πρωί είχε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την προώθηση του αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα δώσει ώθηση, όπως είπε, στην ελληνική ύπαιθρο του έργου "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" το οποίο όπως σημείωσε, θα επικαιροποιηθεί και θα αναθερμανθεί.

    Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα προωθηθούν οι επιδοτήσεις, οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών με τις οποίες θα ανακουφιστούν και θα στηριχτούν πάνω από 400-500.000 Ελληνες αγρότες.

    Επίσης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον εθνικό διάλογο, ο οποίος όπως ανέφερε, θέτει εκτάκτως εκ νέου το αγροτικό πρόβλημα.

    Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι διεθνές και ευρωπαϊκό είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε, ότι μέσα από τον εθνικό διάλογο θα επανοικοδομήσουμε το εθνικό συμβούλιο αγροτικής πολιτικής, ώστε να υπάρχει συμμετοχική δημοκρατία και συμμετοχή γενικότερα του αγρότη στα θέματα που τον αφορούν.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα φέρεται να είχε πει ο πρωθυπουργός ότι θα αποχωρήσει αν χάσει τις εκλογές και στα περί κούρασης, ο κ. Χατζηγάκης είπε "αυτά είναι θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί και από τον πρωθυπουργό και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνω εγώ σχόλιο".

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με Κ. Χατζηδάκη και Αν. Βγενόπουλο

    Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον αντιπρόεδρο της MIG Ανδρέα Βγενόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι "κουβεντιάσαμε για τα θέματα της οικονομικής κρίσης, η οποία ταλανίζει όλη την Ευρώπη, ενώ, ειδικότερα, έγινε συζήτηση για το θέμα των αερομεταφορών".

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση και για την Ολυμπιακή, η οποία κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα ανοίγοντας και μια νέα σελίδα στον τομεα των αερομεταφορών. Εμείς πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι αυτό που έγινε με την Ολυμπιακή είναι ένα βήμα μπροστά και δείχνει και το δρόμο για τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, από την πλευρά του, ανέφερε πως "ο πρωθυπουργός είχε την καλωσύνη να με καλέσει σε μια συζήτηση η οποία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Συζητήσαμε για θέματα που αγγίζουν την Ολυμπιακή, τις αερομεταφορές, τον τουρισμό και για θέματα που αφορούν την οικονομία, σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία".

  • ** Αύριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο. Το πρωί (10:30) κατά την άφιξή του στο νησί, θα επισκεφθεί τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο Ζακύνθου (10:55), στο υπό ανέγερση Δημοτικό Θέατρο (11:15) και στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου (ΟΔΑΖ) (11:50). Τέλος, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε συγκέντρωση εκπροσώπων φορέων και παραγωγικών τάξεων της Ζακύνθου, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μουσικού Γυμνασίου (12:15).

    [02] "Δεν μένουμε στην κριτική, έχουμε προτάσεις"

    Μεγάλη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών απ΄ όλο τον κόσμο αρχίζει σήμερα (Παρασκευή 27 Μαρτίου) στη Βίνια Ντελ Μαρ της Χιλής, με διοργανώτρια την κυβέρνηση της χώρας και την Πρόεδρο Μισέλ Μπασελέ, με τη συνεργασία του Βρετανικού think tank "Policy Network" και θέμα: "Προοδευτική Διακυβέρνηση-Απάντηση στην Παγκόσμια Κρίση: για ένα μέλλονν σε προοδευτική κατεύθυνση.

    Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, πέραν της κ. Μπασελέ, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και πολλοί άλλοι.

    Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία μετέχουν οι κορυφαίοι σοσιαλιστές ηγέτες και στην οποία είναι προσκεκλημένος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Ωστόσο και λόγω τεχνικού, όπως εξηγήθηκε, προβλήματος στην πτήση της Air France που θα τον μετέφερε στη Χιλή, η αναχώρηση του Προέδρου του Κινήματος, αλλά και η άφιξή του στη Χιλή, πήραν αναβολή μίας ημέρας.

    Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να φθάσει αύριο το πρωί. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα προλάβει να πάρει μέρος στο επίσημο δείπνο, στο οποίο ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, θα έχει την ευκαιρία να κάνει γνωστές τις απόψεις του, για το πολύ σημαντικό θέμα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης, στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος που θα παραθέσει αύριο στις 2 το μεσημέρι, η Πρόεδρος Μπασελέ, αποκλειστικά για αρχηγούς χωρών και κυβερνήσεων, και στην οποία έχει προσκληθεί να πάρει μέρος από την κ. Μπασελέ.

    Στη συνέχεια, την Κυριακή 30 Απριλίου, ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί (με απευθείας πτήση από το Σαντιάγκο) στη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς, πριν αυτή δώσει τις προτάσεις της στη Σύνοδο Κορυφής των G-20.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση αφορούν τη χάραξη προοδευτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, τη προώθηση μίας υπεύθυνης και βιώσιμης παγκοσμιοποίησης, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε μια εποχή παγκόσμιας ύφεσης, την κατάσταση της κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ρόλο του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη, την συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τόσο στη συνάντηση της Χιλής, όσο και στην Επιτροπή Στίγκλιτς, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αναπτύξει τις θέσεις του σε πέντε άξονες.

    Πρώτο, στην άμεση ανάγκη μιας τόνωσης των οικονομιών και στην ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης του κράτους στην κοινωνία.

    Δεύτερο, η στήριξη των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

    Τρίτο, να δημιουργηθεί ένα νέο, πρότυπης ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στις επενδύσεις και στην πράσινη ανάπτυξη.

    Τέταρτο, στην ανάγκη να συνηδειτοποιηθεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία, πέραν των στενών ορίων κάθε χώρας.

    Πέμπτο, στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον πλανήτη.

    Πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνει ειδική συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής, με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, η οποία διοργανώνεται από το Συμπόσιο της Σύμης. Μεταξύ των οικονομολόγων που θα πάρουν μέρος, στην κοινή συνεδρίαση, είναι οι: Τζόζεφ Στίγκλιτς , Τζέημς Γκάλμπρεηθ, Γκάρι Ντίμσκυ, Στούαρτ Χόλλαντ, Ρίτσαρντ Πάρκερ, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιόακιμ Πάλμε κ.ά

    Γ.Παπανδρέου: "Δεν μένουμε στην κριτική, έχουμε προτάσεις"

    Την πλήρη αντίθεσή του στις αντιλήψεις που θέλουν σε καιρούς οικονομικής κρίσης να εγκαταλείπονται οι δομές πρόνοιας και ιδιαίτερα εκείνες που ασχολούνται με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικώς νοσούντες και οι τοξικομανείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο με θέμα "Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε επίσης ότι η πρόνοια δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας αλλά πως είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η εφαρμογή των επιστημονικών συμπερασμάτων και η πρόσληψη προσωπικού.

    "Το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε με την εμπορευματοποίηση του πόνου, ούτε από μόνο του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πριν από 20 χρόνια υπήρχε μια μεσαιωνική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας με την ύπαρξη δέκα μεγάλων ψυχιατρείων, τα οποία όμως λειτουργούσαν ως "αποθήκες ανθρώπων", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι έκτοτε έγιναν μεγάλες προσπάθειες αποασυλοποίησης των ασθενών και επανένταξής τους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δυστυχώς λόγω των πολιτικών της ΝΔ τα τελευταία χρόνια ξαναγυρίσαμε στο μηδέν με αποκορύφωση το σταμάτημα της χρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, διότι τα κονδύλια δεν διοχετεύονταν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονταν.

    Αναφερόμενος ειδικά στα ναρκωτικά ο κ. Παπανδρέου, έκανε ειδική μνεία στον πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για χορήγηση υποκαταστάτων και είπε, ότι με τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος και αυστηρούς ελέγχους θα μπορούσε ο αριθμός της αναμονής να μειωθεί και να χορηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα υπό τις προϋποθέσεις του αυστηρού ελέγχου τα υποκατάστατα ακόμα και στο σπίτι.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι στεκόμενη η πολιτεία δίπλα στους τοξικομανείς μπορεί να βοηθήσει παράλληλα ορισμένες γειτονιές που έχουν στιγματιστεί ως χώροι παραβατικότητας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, ότι το 40% των τοξικομανών που βρίσκονται στις φυλακές είναι λόγω μικροπαραβάσεων. Και τόνισε αν υπήρχαν κοινωνικά προγράμματα θα αποφεύγαμε τη φυλάκιση που ουσιαστικά λειτουργεί ως "εκπαίδευση στην εγκληματικότητα" ή στις βαρύτερες περιπτώσεις θα μπορούσε να προβλεφθεί εναλλακτική έκτιση της ποινής.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, ότι πρέπει να αντληθεί εμπειρία από διάφορες χώρες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων σε επίπεδο δήμου ή συνοικίας, κλπ.

    "Πολλοί εργαζόμενοι στις δομές πρόνοιας εργάζονται επί μήνες απλήρωτοι και προσφέρουν από τα αποθέματα της ψυχής τους, όμως ένα σοβαρό σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στον εθελοντισμό, είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε λέγοντας "θέλουμε τον πολιτισμό και την ανθρωπιά. Στην πολιτική μας, επισημαίνω ότι πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη χρηματοδότηση, όσο με μια άλλη αντίληψη για τα ζητήματα αυτά".

    "Σε ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, σαφώς δεν χωρά μικροκομματική πολιτική, αλλά δεν μπορεί κανείς να μένει βουβός και αδιάφορος μπροστά σε αυτά που βλέπουμε", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δευτερολογία του σημειώνοντας ότι "δεν μένουμε στην κριτική, έχουμε προτάσεις", ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι διακατέχεται από την αντίληψη κατεδάφισης ή υποβάθμισης όσων έκαναν άλλες κυβερνήσεις.

    Τόνισε ακόμη, ότι στόχος μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι η δημιουργία νέων και η επαναφορά παλαιότερων δομών πρόνοιας και πρόληψης σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, καθώς και η άσκηση πολιτικής στήριξης των οικογενειών εκ μέρους της πολιτείας. «Θα ξαναφτιάξουμε τις δομές και καλύτερα», είπε.

    Ο κ.Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ των δημόσιων δομών και κατά της εμπορευματοποίησης τους, και υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι η πρωτοβάθμια υγεία.

    "Είναι σημαντική η γενική ανασυγκρότηση της έννοιας της κοινότητας στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε τον εθελοντισμό, ενώ και η δημόσια τηλεόραση μπορεί, μέσω συζητήσεων και ενημέρωσης του πολίτη, να παρέχει υπηρεσίες", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Θα δώσω χώρο στη δημόσια τηλεόραση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για "διαφάνεια, αξιολόγηση, λογοδοσία και εκπαίδευση" στο χώρο της Υγείας.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    «Η έλλειψη στρατηγικής της ΝΔ και τα δημοσιονομικά της αδιέξοδα δεν μπορούν να αποτελούν το άλλοθι για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε στρατηγικούς τομείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχέδια για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), σκέψεις για την πώληση της ΕΥΑΘ (νερό), ενώ «ακούμε και για παραχώρηση και άλλου ποσοστού στον ΟΤΕ» και σημείωσε ότι αυτές οι εταιρείες με ένα σωστό σχεδιασμό θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά, διατηρούμενες υπό δημόσιο έλεγχο.

    Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα του δανεισμού των επιχειρήσεων σημείωσε ότι «η επιβράδυνση του δανεισμού στις επιχειρήσεις συνεχίζεται και αυτό παρά την ρευστότητα που δίνεται στις τράπεζες" και επισήμανε ότι «τον Ιανουάριο σημειώθηκε αρνητική καθαρή ροή ύψους - 269 εκατ.ευρώ και το Φεβρουάριο μια αύξηση ύψους μόλις 48 εκ. ευρώ».

    «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε μια "ένεση" της πραγματικής οικονομίας και αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την κριτική που έχουμε ασκήσει στην κυβέρνηση σχετικά με την χρήση του πακέτου των 28 δισ. από τις τράπεζες», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 March 2009 - 15:33:58 UTC