Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σβήνουμε τα φώτα
  • [02] Τιμητική διάκριση στην Ειρήνη Παπά

  • [01] Σβήνουμε τα φώτα

    Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών φορέων, που δηλώνουν συμμετοχή στην περιβαλλοντική δραστηριότητα «Ώρα της Γης», που μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, ώστε να συνεισφέρουμε στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών και είναι προγραμματισμένη να γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 τοπική ώρα.

    Εκτός από τη συμμετοχή του Προεδρικού Μεγάρου στη συσκότιση της μιας ώρας, από τις 20.30, που κοινοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, στον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της WWF, Δ. Καραβέλλα, στη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, συμμετοχή δήλωσαν ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» και η ΔΕΗ.

    «Συγχαρητήρια. Μας συμπαρασύρετε όλους. Και στο Προεδρικό Μέγαρο κατεβάζουμε φώτα. Πάντως, είναι ευχάριστο ότι η Ελλάδα διαπρέπει. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά για την Ώρα της Γης», επισήμανε ο κ. Παπούλιας στο διευθυντή της WWF Hellas.

    Επίσης με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και εστάλη προς όλα τα υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις Ανεξάρτητες Αρχές, όλες τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες των Υπουργείων, καλούνται οι παραπάνω φορείς να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, σβήνοντας τα εξωτερικά φώτα των δημόσιων υπηρεσιών (κεντρικών κτιρίων, περιφερειακών υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων - ΝΠΔΔ, κτίρια των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού) εφόσον αυτό δεν θα προκαλέσει τυχόν προβλήματα λειτουργίας ή ασφάλειας εγκαταστάσεων .

    Η συμμετοχή όλων στην πρωτοβουλία αυτή, αναφέρεται στην εγκύκλιο, αποτελεί μήνυμα ελπίδας για τη διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά και τη δημιουργία των εχεγγύων εκείνων που διασφαλίζουν πρωτίστως το αγαθό της ίδιας της ζωής.

    Σε σχετική ανακοίνωση από το «Ελ. Βενιζέλος» αναφέρεται ότι «το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει "παρών" στην "Ώρα της Γης" σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του». Παράλληλα, για την προγραμματισμένη ώρα, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτήρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους, εντός του αεροδρομίου.

    Στην αντίστοιχη ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται ότι αποφασίσθηκε να σβήσουν τα φώτα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Επιχείρησης ανά την επικράτεια. «Εξαιρούνται τα κτήρια εκείνα που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες και την ασφάλεια εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων της Επιχείρησης».

    H δυναμική συμμετοχή της χώρας μας αποτυπώνεται και στον αριθμό φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων, που έχουν δηλώσει το «παρών» και προετοιμάζουν ήδη πρωτότυπες δράσεις ευαισθητοποίησης και όχι μόνο.

    Συμμετοχή έχουν δηλώσει περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες ανά την Ελλάδα, ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ωρας της Γης 2009" (http://www.earthhour.org/news/gr:el).

    «Η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή των Ελλήνων στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Ώρας της Γης 2009, αποδεικνύει ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν έτοιμοι να δράσουν για την αναχαίτιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ελπίζουμε ότι το ηχηρό μήνυμα που θα στείλουν στις 28 Μαρτίου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους παγκόσμιους ηγέτες», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

    Η επιχείρηση «Ώρα της Γης» (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

    «Για τη φετεινή χρονιά, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κλίμα, στόχος είναι να κινητοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον κόσμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης WWF.

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    «Στις 28 Μαρτίου ο κόσμος θα συμμετάσχει στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. "Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής''», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την "Ώρα της Γης", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

    «Η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ. Οι άνθρωποι θα ζητήσουν από τους ηγέτες τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

    Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Μια συμφωνία που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα.

    Έχουμε πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

    Χρειαζόμαστε πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ενέργεια για ένα φιλικό προς το κλίμα κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί. Σε όλον τον κόσμο, πολλά διάσημα μνημεία θα συσκοτιστούν στην Ώρα της Γης. Στη Νέα Υόρκη, θα σβήσουμε τα φώτα στο κτίριο του ΟΗΕ. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σας παρακαλώ, στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα».

    [02] Τιμητική διάκριση στην Ειρήνη Παπά

    Στη σπουδαία ηθοποιό Ειρήνη Παπά απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για "τις Ελληνίδες και τους Έλληνες παγκόσμιας αναγνώρισης".

    Το βραβείο παρέδωσε στη διεθνούς φήμης τραγωδό, ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Κ. Μητσοτάκη, των πρώην προέδρων του κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη και ¶. Μπενάκη-Ψαρούδα αλλά και πολλών βουλευτών. Η βράβευση συνέπεσε με τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας Θεάτρου (27/3).

    Συγκινημένη, η κ. Παπά σημείωσε ότι η σημερινή βράβευση "έχει ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό, γιατί με βραβεύει το Κοινοβούλιο και η πατρίδα μου". Ανταποκρινόμενη στην ευχή του κ. Σιούφα "να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμη το έργο σας για την τέχνη, την Ελλάδα και τον Κόσμο", η κ. Παπά μίλησε για το "Σχολείο" της, το παλιό εργοστάσιο της "Σάνιτας" στην οδό Πειραιώς, όπου φιλοδοξεί να φέρει τις τραγωδίες και το έργο που έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό.

    "Το βραβείο αυτό εκφράζει την ατομική και συλλογική επιθυμία κάθε Ελληνίδας και Έλληνα να βραβεύσει την Ειρήνη Παπά" είπε στην προσφώνησή του ο κ. Σιούφας, ο οποίος τόνισε ότι (η κ. Παπά) καθιερώθηκε στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα "όχι μόνο ως η μεγάλη ηθοποιός, αλλά ως η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός". Περιέγραψε μάλιστα -με τα λόγια του μεγάλου σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα- την κ. Παπά ως την "πανέμορφη και μεγαλοπρεπή φιγούρα που ενσαρκώνει τη γυναικεία ψυχή στη βαθύτερη έκφραση της. Είναι η εικόνα της Ελλάδας όλων των εποχών "μητέρα ενός ποταμού", πηγή ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 March 2009 - 13:30:16 UTC