Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης
  • [02] ΕΕΤ-Απάτες με πιστωτικές κάρτες
  • [03] Περιβάλλον και κακοήθη νοσήματα
  • [04] "Αντιλαϊκή απόφαση"
  • [05] "Αποτυχία στο ασφαλιστικό"
  • [06] Ενθουσιώδης ανταπόκριση
  • [07] Η Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

  • [01] ΕΕ: Απόφαση για ηλικία συνταξιοδότησης

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία βάσει του ελληνικού συστήματος πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι κανόνες της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας προβλέπουν για τις γυναίκες, ιδίως τις μητέρες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε σχέση με τις ισχύουσες για τους άνδρες, χωρίς να αποκαθιστούν τα προβλήματα που οι γυναίκες ενδέχεται να συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κατά το Δικαστήριο, οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων δεν αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν στη σταδιοδρομία τους οι γυναίκες πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι, βοηθώντας τις γυναίκες αυτές στην επαγγελματική τους ζωή.

    Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

    Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η αρχή αυτή δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, για να μην έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχειρίσεως, οι εθνικές ρυθμίσεις πρέπει, εν πάση περιπτώσει, να βελτιώνουν την ικανότητα των γυναικών να ανταγωνίζονται τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ακολουθούν σταδιοδρομία υπό συνθήκες ισότητας με αυτούς.

    Στη συνέχεια το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει κάθε διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων όσον αφορά την αμοιβή, ασχέτως των ρυθμίσεων από τις οποίες απορρέει η ανισότητα αυτή.

    Στην προσφυγή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι οι διατάξεις του ελληνικού κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων ( Προεδρικό διάταγμα 166/2000, της 3ης Ιουλίου 2000), που προβλέπουν διαφορετική μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία, παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των ανδρών σε σχέση με εκείνη των γυναικών.

    Όπως αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του, η Ελλάδα δεν αμφισβήτησε τη διαφορετική μεταχείριση, αλλά υποστήριξε ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ως εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης, αλλά σε αυτό της οδηγίας 79/7/EΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1978, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία δεν θίγει την ευχέρεια που έχουν τα κράτη μέλη να αποκλείουν από το πεδίο εφαρμογής της τον καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως . Εν πάση περιπτώσει, η διαφορετική αυτή μεταχείριση ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο κοινωνικό ρόλο των ανδρών και των γυναικών και συνιστούσε μέτρο το οποίο αντιστάθμιζε τα μειονεκτήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της παραμονής τους στην αγορά εργασίας για συντομότερο χρόνο.

    Το Δικαστήριο υπενθυμίζει, επίσης, ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας. Ως «αμοιβή» νοούνται οι αποδοχές και όλα τα άλλα οφέλη, που παρέχονται άμεσα ή έμμεσα, σε χρήματα ή σε είδος, από τον εργοδότη στον εργαζόμενο, λόγω της σχέσεως εργασίας. Η έννοια της αμοιβής δεν περιλαμβάνει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που ρυθμίζονται απευθείας από τον νόμο, αλλά τις παροχές που χορηγούνται βάσει ενός συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο, κατά τα ουσιώδη, αποτελεί συνάρτηση της θέσεως την οποία κατείχε ο ενδιαφερόμενος.

    Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μεταξύ των κριτηρίων που έχει δεχθεί με τη νομολογία του, για τον χαρακτηρισμό ενός συνταξιοδοτικού συστήματος, αποφασιστικό κριτήριο αποτελεί μόνον η σχέση εργασίας (το γεγονός ότι η σύνταξη καταβάλλεται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσεως εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του), ενώ ο τρόπος χρηματοδοτήσεως και διαχειρίσεως του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν συνιστά αποφασιστικό στοιχείο.

    Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η χορηγούμενη βάσει του ελληνικού κώδικα σύνταξη πληροί, κατβ ουσίαν, τα τρία κριτήρια που απορρέουν από τη νομολογία του Δικαστηρίου και επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό της ως αμοιβής κατά την έννοια της Συνθήκης:

    -Η σύνταξη καταβάλλεται σε μια ευρεία και διαφοροποιημένη ως προς τη σύνθεση ομάδα εργαζομένων η οποία -μολονότι απαρτίζεται από ετερόκλητες κατηγορίες εργαζομένων, με εντελώς διαφορετικά είδη καθηκόντων και εντελώς διαφορετικά είδη σχέσεων εργασίας- διακρίνεται λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που εμφανίζει η σχέση εργασίας με το κράτος ή με άλλους εργοδότες του δημοσίου τομέα,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον χρόνο υπηρεσίας που συμπλήρωσε ο εργαζόμενος και τέλος,

    -Η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τελευταίου μισθού.

    Διαμαρτυρία ΑΔΕΔΥ

    Με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης.

    Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι καταδικαστική για τη χώρα μας, όπως αναμενόταν, αφήνοντας έκθετη την ελληνική κυβέρνηση η οποία παρενέβη πλημμελώς και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει την θεμελιώδη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο».

    Κάνει λόγο για κατάρηση «κάθε κοινωνικού στοιχείου στους όρους, τις προϋποθέσεις και τις ρυθμίσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης, απειλώντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα» και καλεί τη κυβέρνηση «να απαντήσει άμεσα στο θεμελιώδες ερώτημα αν αποδέχεται ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο παραμένει κοινωνική ή είναι επαγγελματική» και «να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών για να μην οδηγηθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες σε πρόωρη φυγή με διαλυτικό αποτέλεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».

    Τέλος η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη, «προκειμένου να αποτρέψουν κάθε φαλκίδευση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

    [02] ΕΕΤ-Απάτες με πιστωτικές κάρτες

    Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες μέλη της, ενημερώνουν τους κατόχους των πιστωτικών καρτών ότι απατεώνες μέσω του διαδικτύου, στέλνουν πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους καλούν να τους δώσουν τα στοιχεία της κάρτας τους, με το ψευδή ισχυρισμό ότι η ΕΕΤ και τράπεζες μέλη της, δήθεν έχουν κάνει σχετική συμφωνία και προσφέρουν στους κατόχους των καρτών δωρεάν έξοδα για κάθε συναλλαγή σε ΑΤΜ ή σε ηλεκτρονικό κατάστημα και επιπλέον 20 ευρώ δώρο.

    Τα μηνύματα αυτά είναι στο σύνολό τους πλαστά και προκειμένου να αποφευχθεί οικονομική ζημιά των κατόχων πρέπει να μην απαντώνται και να διαγράφονται αμέσως.

    Με την ευκαιρία η ΕΕΤ στην ανακοίνωση της υπενθυμίζει ξανά και συνιστά προς όλους τους πελάτες που ασχολούνται με το Διαδίκτυο, τα εξής:

    - Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς σας κωδικούς. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε διαρροή του κωδικού πρόσβασής σας επικοινωνήστε άμεσα με την Τράπεζά σας.

    - Αγνοείστε και διαγράψτε αμέσως "ύποπτα" e-mail με τα οποία σας ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε "άγνωστες" ιστοσελίδες.

    - Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να σας ζητήσουν τα προσωπικά σας στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό να διαγράφετε τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοείτε αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.

    - Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς σας.

    - Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το "λουκέτο" μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας.

    - Ρυθμίστε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιείτε, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.

    - Αν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε συμβουλευτείτε τον προμηθευτή του υπολογιστή σας.

    [03] Περιβάλλον και κακοήθη νοσήματα

    Τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά, και κύρια αιτία αυτών των νοσημάτων, σε ποσοστό 90%, αποτελούν περιβαλλοντικοί παράγοντες.

    Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Ζαχαρία Σινάκο, η διακρίβωση των περιβαλλοντικών παραγόντων και η απομόνωση τους θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή της νόσου.

    Είναι γνωστό ότι στο κάπνισμα οφείλεται το 30% των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ το 30% - 40% των περιπτώσεων σε διαιτητικούς παράγοντες. Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και κυρίως η ύπαρξη φυτοφαρμάκων ευθύνονται για την εκδήλωση κακοήθων νεοπλασμάτων, ενώ συνδέεται η χρήση εντομοκτόνων στο σπίτι με την παιδική λευχαιμία.

    Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι για 20.000 περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας τον χρόνο, ενοχοποιείται το ραδόνιο, άοσμο αέριο από το έδαφος, κυρίως από ηφαιστειακά πετρώματα, που μπαίνει στα σπίτια, όπου συσσωρεύεται σε κλειστούς χώρους. Στη χώρα μας έρευνες έδειξαν αυξημένα επίπεδα ραδονίου σε εννέα σχολεία της Ξάνθης και του Δήμου Μελίτης στη Φλώρινα. Για το λόγο αυτό, συνιστάται καλός αερισμός και ο αποκλεισμός υπογείων χώρων για χρήση αιθουσών διδασκαλίας και ιδιαίτερα για νηπιαγωγεία.

    Επίσης, κίνδυνος λευχαιμίας υπάρχει από τους αγωγούς ρεύματος υψηλής τάσεως, όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικημένη περιοχή, ενώ εργασίες δείχνουν κίνδυνο εγκεφάλου και λευχαιμίας από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

    [04] "Αντιλαϊκή απόφαση"

    «Η απόφαση του ευρωδικαστηρίου που δήθεν στο όνομα της ισότητας εξισώνει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών είναι εχθρική, αντιλαϊκή και πρέπει να απορριφθεί από το σύνολο των εργαζομένων» γιατί «στρέφεται συνολικά κατά των εργαζόμενων γυναικών» αλλά και κατά των εργαζόμενων ανδρών «καθώς σπρώχνει τα όρια συνταξιοδότησης προς τα πάνω» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    «Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις της ΕΕ, συμφωνούσαν και τις υλοποιούσαν ψηφίζοντας αντιασφαλιστικούς νόμους» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εντάσσεται στο σχεδιασμό κλιμάκωσης της επίθεσης στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και προνοιακά δικαιώματα με νέα χειρότερα μέτρα, (ίδρυση επαγγελματικών - ουσιαστικά ιδιωτικών - ταμείων), όπως απαιτεί η ΕΕ και όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας».

    Το ΚΚΕ καλεί σε «ανυπακοή και απειθαρχία στην ΕΕ και τιμωρία των κομμάτων που την υπηρετούν, ανεξάρτητα από τις δημαγωγικές κορόνες δήθεν αμφισβήτησής της» και πρότείνει:

    «Συσπείρωση και αντεπίθεση για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, για σύγχρονα δικαιώματα στην ασφάλιση, στη σύνταξη, στην εργασία, στους μισθούς. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των πολύτεκνων, των γονέων και κηδεμόνων των ΑμεΑ και των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα».

    [05] "Αποτυχία στο ασφαλιστικό"

    «Ακόμη μια αποτυχία πρόνοιας προστίθεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ασφαλιστικό μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την χώρα μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος σχολιάζοντας την απόφαση που προβλέπει την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

    «Εμείς εμμένουμε στις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό και αναφορικά για την συνταξιοδότηση των γυναικών, προτείνουμε αφαίρεση δύο ετών χρόνου εργασίας για κάθε παιδί και την πλήρη σύνταξη για τις μητέρες 5 παιδιών» πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

    Αναφερόμενος στην ανακοίνωση μείωσης τιμών στα σούπερ-μάρκετ που εξήγγειλε ο υπουργός ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο κ. Χατζηδάκης μετά από συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των σούπερ-μάρκετ, για μία ακόμη φορά ανακοίνωσε μειώσεις τιμών σε βασικά είδη διατροφής. Αυτή η κυβέρνηση αντί να χτυπήσει τα καρτέλ και να πατάξει την κερδοσκοπία, εκλιπαρεί τα σούπερ-μάρκετ για τα αυτονόητα».

    [06] Ενθουσιώδης ανταπόκριση

    Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ελληνικών φορέων, που δηλώνουν συμμετοχή στην περιβαλλοντική δραστηριότητα «Ώρα της Γης», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

    Εκτός από τη συμμετοχή του Προεδρικού Μεγάρου στη συσκότιση της μιας ώρας, από τις 20.30, που κοινοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, στον πρόεδρο του ελληνικού γραφείου της WWF, Δ. Καραβέλλα, στη σημερινή τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, συμμετοχή δήλωσαν ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος» και η ΔΕΗ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το «Ελ. Βενιζέλος», «το αεροδρόμιο της Αθήνας δηλώνει "παρών" στην "Ώρα της Γης" σβήνοντας τα φώτα και διακόπτοντας τη λειτουργία ενός από τους δύο διαδρόμους του». Παράλληλα, για την προγραμματισμένη ώρα, θα μειωθεί ο φωτισμός στα κτήρια, στους χώρους στάθμευσης οχημάτων προσωπικού και σε άλλους επιλεγμένους χώρους, εντός του αεροδρομίου.

    Στην αντίστοιχη ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται ότι αποφασίσθηκε να σβήσουν τα φώτα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων της Επιχείρησης ανά την επικράτεια. «Εξαιρούνται τα κτήρια εκείνα που συνδέονται με την παραγωγή και ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πελάτες και την ασφάλεια εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων της Επιχείρησης».

    «Συγχαρητήρια. Μας συμπαρασύρετε όλους. Και στο Προεδρικό Μέγαρο κατεβάζουμε φώτα. Πάντως, είναι ευχάριστο ότι η Ελλάδα διαπρέπει. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά για την Ώρα της Γης», επισήμανε ο κ. Παπούλιας στο διευθυντή της WWF Hellas.

    Πράγματι, η δυναμική συμμετοχή της χώρας μας αποτυπώνεται και στον αριθμό φορέων, σχολείων και επιχειρήσεων, που έχουν δηλώσει το «παρών» και προετοιμάζουν ήδη πρωτότυπες δράσεις ευαισθητοποίησης και όχι μόνο.

    Συμμετοχή έχουν δηλώσει περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες ανά την Ελλάδα, ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της "Ωρας της Γης 2009" (http://www.earthhour.org/news/gr:el).

    «Η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή των Ελλήνων στην παγκόσμια πρωτοβουλία της Ώρας της Γης 2009, αποδεικνύει ότι οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει την απειλή της κλιματικής αλλαγής και δείχνουν έτοιμοι να δράσουν για την αναχαίτιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Ελπίζουμε ότι το ηχηρό μήνυμα που θα στείλουν στις 28 Μαρτίου περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι από ολόκληρο τον πλανήτη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους παγκόσμιους ηγέτες», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς.

    Η επιχείρηση «Ώρα της Γης» (EARTH HOUR), που μας καλεί να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, ώστε να συνεισφέρουμε στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών και είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 28 Μαρτίου από τις 20.30 έως τις 21.30 τοπική ώρα για κάθε χώρα, ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

    «Για τη φετεινή χρονιά, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κλίμα, στόχος είναι να κινητοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες στον κόσμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης WWF.

    Μήνυμα του γγ του ΟΗΕ

    «Στις 28 Μαρτίου ο κόσμος θα συμμετάσχει στην Ώρα της Γης. Εκατομμύρια άνθρωποι, σε εκατοντάδες πόλεις θα σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Με την Ώρα της Γης, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. "Θέλουμε δράση κατά της κλιματικής αλλαγής''», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την "Ώρα της Γης", ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του υπογραμμίζει επίσης τα εξής:

    «Η Ώρα της Γης θα είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ. Οι άνθρωποι θα ζητήσουν από τους ηγέτες τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Σε μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που θα προστατεύει τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

    Χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική. Μια συμφωνία που θα βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα.

    Έχουμε πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Ο πλανήτης μας θερμαίνεται. Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

    Χρειαζόμαστε πράσινη ανάπτυξη προς όφελος όλων. Χρειαζόμαστε βιώσιμη ενέργεια για ένα φιλικό προς το κλίμα κόσμο. Έναν κόσμο ευημερίας. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πρέπει να τον βαδίσουμε μαζί. Σε όλον τον κόσμο, πολλά διάσημα μνημεία θα συσκοτιστούν στην Ώρα της Γης. Στη Νέα Υόρκη, θα σβήσουμε τα φώτα στο κτίριο του ΟΗΕ. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σας παρακαλώ, στείλτε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μαζί μπορούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα».

    [07] Η Εκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

    «Αμυντική και εσωστρεφή έναντι της κοινωνίας και των πολιτών» χαρακτηρίζει τη διοίκηση ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας σήμερα την Ετήσια Έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για το 2008, αφού προηγουμένως την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κ. Καμίνης, επιχειρώντας να κάνει μία πρώτη απόπειρα καταγραφής της κακοδιοίκησης, είπε ότι η διοίκηση (δημόσια διοίκηση, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ κλπ) έπεσε και πάλι σε παλινωδίες και παραλείψεις, πολλές φορές κινήθηκε αυθαίρετα και επισήμανε με έμφαση ότι «η ελληνική διοίκηση φαίνεται να αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

    Η Αρχή, όπως είπε ο Συνήγορος, δέχθηκε, μέσα στο 2008, συνολικά 10.954 νέες αναφορές πολιτών, παρουσιάζοντας αύξηση 3,23%, ενώ το ποσοστό των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο λόγω αναρμοδιότητας ήταν 25,8%, το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων εννέα χρόνων, μία μείωση που υποδηλώνει ότι σταδιακά οι πολίτες είναι περισσότερο ενήμεροι για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής.

    Από τις βάσιμες αναφορές ποσοστό 75,5% επιλύθηκε υπέρ του πολίτη, ενώ αντιθέτως, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν επιλύθηκε το 9% των υποθέσεων και το 7,8% των περιπτώσεων που δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν εξαιτίας κενών της νομοθεσίας και οργανωτικών αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης.

    Τα περισσότερα προβλήματα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν στους δήμους (18,13%), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής (13,5%), στα ασφαλιστικά ταμεία (9,3%), σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ (10,5%), στις νομαρχίες (7,74%), στο υπουργείο Οικονομικών (4,66%) και στο υπουργείο Παιδείας (4,5%).

    Πάντως, όπως επισημάνθηκε, θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι τόσο οι δήμοι, κοινότητες, καθώς και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζουν αξιοσημείωτα ποσοστά επίλυσης των υποθέσεων για τις οποίες διαμεσολαβεί ο Συνήγορος.

    Για θέματα περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, η αρχή επισημαίνει ότι παρατηρεί «αποσπασματικότητα στη δράση της δημόσιας διοίκησης και χαλαρότητα στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» (η μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων), αλλά και η αρχή της διαφάνειας, όπως στο θέμα της χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων από το ΕΤΕΡΠΣ, καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, όπως έγινε στην καταβολή πάγιου τέλους κτηματογράφησης ανά δικαιούχο και όχι ανά ακίνητο.

    Για την κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, ο Συνήγορος κατέβαλε προσπάθειες για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά η αρχή βρήκε μπροστά της εμπόδια, που έγκειται στη διοικητική ανεπάρκεια και τον κατακερματισμό της νομοθεσίας.

    Το 2008 σημαδεύτηκε από σειρά γεγονότων κρίσιμων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως οι μαζικές εισροές αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά», η ειρηνική διαμαρτυρία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλα και η αντιπαράθεση γύρω από την κοινοτική υποχρέωση της χώρας να αναγνωρίζει πτυχία και εργασιακά δικαιώματα. Επίσης, γίνεται αναφορά στα βίαια επεισόδια, που ακολούθησαν του φόνου νεαρού μαθητή από αστυνομικό και τη φονική επίθεση κατά αλλοδαπής συνδικαλίστριας.

    Τέλος, για τη νέα αρμοδιότητα του Συνηγόρου, την ισότητα των Φύλων στην εργασία, ήδη η αρχή έχει διαπιστώσει ότι πλήττονται τα δικαιώματα και η προστασία της μητρότητας, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, καθιστώντας ευάλωτη τη θέση και την παραμονή της γυναίκας στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

    Παράδοση στον Πρόεδρο της Βουλής

    Στον Πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση του για το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη, δια του προέδρου του Γιώργου Καμίνη.

    Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για σημαντικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, που βοηθάει τους πολίτες και ζήτησε από τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

    «Παραλαμβάνω την έκθεση σας με την πεποίθηση ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, οι συνεργάτες σας, έχουν κάνει το καλύτερο για να διευκολύνουν τους πολίτες, που έχουν προβλήματα με τη Δημόσια Διοίκηση», τόνισε ο κ. Σιούφας, ενώ επισήμανε πως, πρώτος ο Συνήγορος του Πολίτη παραδίδει την ετήσια έκθεση του, μέσα στις νέες προθεσμίες, που έχει καθορίσει ο Κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες, οι Ανεξάρτητες Αρχές οφείλουν να καταθέτουν τις εκθέσεις τους για το απερχόμενο έτος, ως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου.

    «Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα να γίνεται οργανωμένα η επεξεργασία τους από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές αλλά και να συζητούνται με μεγαλύτερη άνεση στην Ολομέλεια», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ετήσια έκθεση της Αρχής θα σταθεί πολύτιμο βοήθημα στους βουλευτές για να ασκήσουν και το νομοθετικό και το ελεγκτικό τους έρχο.

    «Πιστεύω ότι είναι σημαντικές αυτές οι Εκθέσεις και μάλιστα, όταν υποβάλλονται σε έγκαιρο χρόνο και ενιαία όλες, και όχι ανάλογα με το πότε δευκόλυνει την Ανεξάρτητη Αρχή η κατάθεση τους. Αυτή η τάξη, η οποία μπαίνει, νομίζω ότι είναι για το καλό όλων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 March 2009 - 15:31:20 UTC