Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δυναμική συμμετοχή στην παγκόσμια σκηνή"
  • [02] Βραβεία σε μαθητικά έντυπα
  • [03] "Ρήξεις και όχι συναίνεση"

  • [01] "Δυναμική συμμετοχή στην παγκόσμια σκηνή"

    Τη Βέροια θα επισκεφθεί το Σάββατο και την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Αύριο το πρωί ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας του Κινήματος, στο κέντρο "Εληά", ενώ την Κυριακή το πρωί θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Φιλίππειο Δημοτικό Γυμναστήριο, πλατεία Ωρολογίου.

    Τον «μύθο που καλλιεργεί η Δεξιά, ότι στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στα μεγάλα κόμματα», επέλεξε να ανατρέψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την επίθεση που δέχθηκε από τον Γιώργο Καρατζαφέρη, σε «εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων», η οποία σηματοδοτεί αναίρεση της πολιτικής του μεσαίου χώρου και επιστροφή στη διαπίστωση πως «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

    «Από τη μία έχουμε μία πολιτική αδράνειας που μας πάει σε πατριδοκαπηλεία και ήττες - και από την άλλη, έχουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε νίκες, λύσεις και πατριωτική υπερηφάνεια για την Ελλάδα» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εξουθένωσε την ελληνική οικογένεια και οικονομία» με επακόλουθο τον επηρεασμό του πατριωτικού φρονήματος των Ελλήνων, «κομματικοποίησε τον εθελοντισμό και τον πολιτισμό», «εγκατέλειψε την μεγαλύτερη κατάκτηση στην Ε.Ε., δηλαδή τις αποφάσεις του Ελσίνκι», «έμεινε πιστή στο δόγμα της μικρής και ανίσχυρης Ελλάδας», «θεώρησε πως ο ρόλος για τη χώρα είναι να διαλέγει αφεντικά».

    Η πολιτική αυτή, κατά τον κ. Παπανδρέου, οδήγησε σε σαφείς διπλωματικές ήττες: Έκλεισε ο ΟΤΕ στην FYROM σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, καθώς πουλήθηκε στην DT. Όχι μόνον δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, όπως υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά η χώρα βρίσκεται και μπροστά στη δαμόκλεια σπάθη της κοινοτικής επιτήρησης για δεύτερη φορά (η Κύπρος και η Πορτογαλία ωστόσο, πέτυχαν μειώσεις στο ΦΠΑ). Η Ε.Ε. γύρισε στη λογική «του χαϊδέματος της Τουρκίας με δωράκια σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου» και τα Βαλκάνια δεν αισθάνονται στην Ελλάδα δίπλα τους στην προσπάθειά τους για ένταξη στην Ε.Ε.. Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έπαψε να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εντάχθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    «Εμείς πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνατότητες του λαού μας, ενώ εσείς υιοθετήσατε το δόγμα ότι η μη θέση είναι θέση (...)Θέσαμε στόχους που κινητοποιούν και εμπνέουν τον ελληνικό λαό και συνδέσαμε τους στόχους αυτούς με την εξωτερική πολιτική. Εξωτερική πολιτική δεν είναι οι τυπικές παρουσίες αγγαρείας στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Η απραξία δεν σημαίνει μηδενικό κίνδυνο, αλλά τουναντίον, σβ αυτήν ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, ειδικά για τις μικρές χώρες» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, δεν έχει λόγο για τα Βαλκάνια, δεν ανοίγει νέους αναπτυξιακούς δρόμους με την πράσινη ανάπτυξη, όσο δεν βρίσκεται στην πρωτοπορία με τον αφοπλισμό, τόσο θα μας προσπερνούν, όπως μας προσπερνά η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η τακτική μας, άφησε το περιθώριο στην Τουρκία να θεωρήσει τον εαυτό της απαραίτητο. Η προτίμηση της Τουρκίας είναι έγκλημα της δικής μας στρατηγικής» έκρινε.

    Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, αντιπροτείνει τρεις άξονες στρατηγικής: Οι εθνικές υποθέσεις να εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Να υπάρξει ένα σύστημα διεθνούς δικαίου, με κοινή δημοκρατική διαχείριση προς όφελος όλων. Να διασφαλιστεί η δυναμική συμμετοχή του Ελληνισμού στη νέα παγκόσμια σκηνή.

    «Για πρώτη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υφήλιος αφορούν την κάθε περιφέρεια του πλανήτη μας. Είναι τα δικά του καθημερινά προβλήματα. Έκανα την πρόταση η Ευρώπη να παίξει το ρόλο για έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς, ενώ οι ΗΠΑ, με πιο προοδευτική αντίληψη, να πιέσουν την Ε.Ε. συνολικά για ένα πακέτο που να υποβοηθήσει την ανάπτυξη. Οι απόψεις μου αυτές, δικαιώθηκαν. Η δική σας προσέγγιση αδυνατεί να εντοπίσει τα αρνητικά της συντηρητικής Ε.Ε. και να διεκδικήσει μια διαφορετική Ε.Ε.» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, προσλαμβάνουν ένα διπλό χαρακτήρα. Θα δώσουν σαφές μήνυμα για αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και για ανατροπή στην Ε.Ε., των πολιτικών που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

    «Δεν περιγράψαμε μία ειδυλλιακή Ελλάδα, κ.Καραμανλή. Περιγράψαμε μια Ελλάδα που έθετε στόχους και τους πετύχαινε. Εσείς ποιούς στόχους θέσατε και πετύχατε;», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    «Εμείς παραδώσαμε καθαρά βιβλία κι εσεις για μικροκομματικούς σκοπούς βάλατε την Ελλάδα στην απογραφή. Νομίζατε πως διασύρατε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διασύρατε την Ελλάδα. Με τις πολιτικές που μας έφεραν στην επιτήρηση, χάσατε κάθε ουσιαστικό μοχλό για διαπραγμάτευση. Εμείς δεν χειροκροτούμε αποτυχημένες πολιτικές. Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας για την πολιτική της ΝΔ», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την στρατηγική του Ελσίνκι, την οποία, όπως υπογράμμισε, εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση, υπενθύμισε την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για μία «πραγματική δυνατότητα ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ» και απέτισε φόρο τιμής στην μνήμη του σέρβου πολιτικού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από έξι χρόνια. «Τιμούμε το όραμά του, για μια ευρωπαϊκή δημοκρατική βαλκανική. Συνεχίζει το έργο του ο Μπόρις Τάντιτς», είπε.

    Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου, το οποίο, ωστόσο, προϋποθέτει και μία ευρύτερη αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εγκατάλειψη των κυρίαρχων συντηρητικών επιλογών που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα από τη Νέα Δημοκρατία.

    «Δεν κατανοείτε πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περιοριστικές πολιτικές. Η Ευρώπη είναι άκρως συντηρητική και γιβ αυτό δυσκολεύεται να μιλήσει για ένα αναπτυξιακό πακέτο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, απαντώντας στις περί εκλογολογίας βολές του πρωθυπουργού, ο κ.Παπανδρέου τόνισε:

    «Δεν κάνουμε εκλογολογία. Ζητούμε ευθέως εκλογές. Εσείς κάνετε εκλογολογία, με τα μισόλογα και τα προεκλογικά ημίμετρα που λαμβάνετε τα οποία δεν συνιστούν έξοδο από την κρίση».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

    Η χώρα είναι σαφές ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας, δήλωσε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του κ. Γ.Παπανδρέου.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε επίσης ότι θα συνεχίσει να βοηθάει το ΠΑΣΟΚ με ομιλίες και γραπτές παρεμβάσεις και πάντα με τους τρόπους που ο ίδιος κρίνει σκόπιμο και που πιστεύει ότι εξυπηρετουν το συμφέρον της χώρας.

    Χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εκτεταμένη τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, η οποία -όπως είπε- αφορούσε στις οικονομικές εξελίξεις σε σχέση με την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με τα ελληνικά προβλήματα.

    Το υπερβολικό δημόσιο χρέος, τα συνεχή ελλείμματα και το γεγονός ότι πληρώνουμε όλο και πιο ψηλά επιτόκια, έχουν επιτείνει την κρίση, είπε ο κ. Σημίτης. Η ΝΔ, πρόσθεσε, παρακολουθεί αμήχανη και άπρακτη, ενώ ευθύνεται για τις αιτίες της κρίσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ανέφερα.

    Στην συζήτησή τους οι δύο πολιτικοί άνδρες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη την οικονομική κρίση και ότι πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές οι οποίες υπερβαίνουν πολλά πράγματα.

    Ο κ. Σημίτης συμφώνησε με τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου για μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και με την έκδοση ευρωομολόγου.

    Επίσης συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει ένα διπλό πρόβλημα: το πρώτο είναι πώς θα βγει από την οικονομική κρίση και το δεύτερο πού θα πάει μετά. Και στο σημείο αυτό συζητήθηκε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Ο κ. Σημίτης θα προσκαλείται στο εξής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, ενώ δεν έγινε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής του τέως πρωθυπουργού στο ευρωψηφοδέλτιο.

    Ο ίδιος ο κ.Σημίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι δεν συζητήσαμε για την Ευρωβουλή και ούτε υπήρχε θέμα να συζητήσουμε κάτι τέτοιο.

    Συνάντηση με Τρισέ και Παπαδήμο

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο, στην έδρα της Τράπεζας στην Φρανκφούρτη. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    [02] Βραβεία σε μαθητικά έντυπα

    Για 24η συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση» σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, απένειμε σήμερα βραβεία σε Μαθητικά Έντυπα και εγκαινίασε την Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικού Τύπου.

    Σκοπός των βραβείων και της έκθεσης είναι να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τη δημοσιογραφία και για την ενεργότερη συμμετοχή τους στα κοινά.

    Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι σε έντυπα του δημοτικού, γυμνασίου και του λυκείου.

    Τα βραβεία απονεμήθηκαν:

    Στο έντυπο «Μικροί ρεπόρτερ» του 4ου δημοτικού σχολείου Ελευσίνας. Το βραβείο απένειμε ο κ. Σόμπολος.

    Στο έντυπο «Μαθητικές αναζητήσεις» του γυμνασίου Κάτω Μηλιάς Πιερίας. Το βραβείο απένειμε ο κ. Καραγιάννης.

    Στο έντυπο «Κάτι τρέχει στο σχολείο» του 11ου λυκείου Ηρακλείου Κρήτης. Το βραβείο απένειμε ο κ.Πλαχούρης.

    Οι έπαινοι απονεμήθηκαν:

    Στο έντυπο «Το κουνούπι» του 1ου δημοτικού σχολείου Ν. Ψυχικού. Τον έπαινο παρέδωσε η ββ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Έννυ Μαγιάση.

    Στο έντυπο «Φενεάτικη πένα» των μαθητικών κοινοτήτων του γυμνασίου και γενικού λυκείου Γκούρας Κορινθίας.

    Στο έντυπο «Απβ το θρανίο» του 3ου γενικού λυκείου Πετρούπολης. Τον έπαινο απένειμε ο κ.Μπεσχένης.

    Απονεμήθηκε ακόμη Ειδικός Έπαινος στο έντυπο «Τα νέα του γυμνασίου» του Κολεγίου Αθηνών από τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Κώστα Κατή.

    Επίσης απονεμήθηκαν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι σε μαθητικά έντυπα που προβάλλουν την ποιότητα ζωής, τα οποία έχει αθλοθετήσει ο Ελληνικό Ερυθρός Σταυρός, που ήταν και ο χορηγός της εκδήλωσης.

    Τα βραβεία δόθηκαν:

    Στο έντυπο «Τρυφερά χρόνια»του 13ου και 21ου δημοτικού σχολείου Κερατσινίου. Το βραβείο έδωσε ο κ. Μαρτίνης.

    Στο έντυπο «7χορδο» του 7ου γυμνασίου Αγρινίου. Το βραβείο απένειμε ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος Σπύρος Αβαρκιώτης.

    Στο έντυπο «Ανεμοδείκτης» του γενικού λυκείου Βουνάργου Ηλείας. Το βραβείο έδωσε ο κ. Σόμπολος.

    Οι έπαινοι απονεμήθηκαν:

    Στο έντυπο «Οι μικροί εξερευνητές» του 2ου δημοτικού σχολείου Πεύκης, από τον κ. Κακλαμάνη.

    Στο έντυπο «Ταξιδευτές» του 6ου γυμνασίου Γαλατσίου, από τον κ. Γείτονα.

    Στο έντυπο «Η φωνή» του 1ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας από το μέλος του Ιδρύματος Δημήτριο Παναγιωτόπουλο.

    Η τελετή της απονομής πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημ.Σιούφας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Μπότση" Πάνος Καραγιάννης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο πρόεδρος της Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Γιάννης Πλαχούρης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, ο κ.Μπεσχένης εκπροσωπώντας τον υπουργό Παιδείας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας.

    Στο χαιρετισμό του ο κ.Σιούφας τόνισε ότι η συμμετοχή των μαθητών στην έκδοση εντύπων τους προετοιμάζει να γίνουν πρώτα απβ όλα ενεργοί πολίτες.

    Αναφέρθηκε στα προγράμματα για τους νέους που έχει η Βουλή, καθώς και στη «Βουλή των Εφήβων», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα πέρασε πολλές δυσκολίες και πιο σοβαρές από αυτές που περνάει σήμερα και τα κατάφερε» και ευχήθηκε ένα καλύτερο μέλλον για τη νεολαία της χώρας.

    Ο κ.Καραγιάννης τόνισε ότι σε λίγα χρόνια μια νέα γενιά με μόρφωση και ήθος θα μπει στη δημοσιογραφία, ενώ ο κ. Σόμπολος είπε ότι για να πετύχει κάποιος στη δημοσιογραφία χρειάζεται ήθος και εργατικότητα.

    Ο κ.Πλαχούρης είπε ότι τα έντυπα των μαθητών εμπεριέχουν δυναμισμό, φρεσκάδα και τόλμη, ενώ ο κ.Μαρτίνης απευθυνόμενος προς τους μαθητές είπε ότι «είστε η σκεπτόμενη μερίδα της νεολαίας. Η καθαρή και δροσερή αύρα σε μια Αθήνα των μολότοφ και της καταστολής.

    Την εκδήλωση πλαισίωσε το παραδοσιακό σύνολο του μουσικού γυμνασίου-γενικού λυκείου Πειραιά.

    Μετά την απονομή των βραβείων εγκαινιάστηκε, επίσης σε χώρο του Πολεμικού Μουσείού, η ετήσια Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικού Τύπου, στην οποία λαμβάνουν μέρος σχολεία απβ όλη την Ελλάδα με περίπου 300 έντυπα που συντάσσουν και εκδίδουν μαθητές τους.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 20 Μαρτίου (9.00-14.00), ώστε να την επισκεφτούν όσα σχολεία επιθυμούν.

    [03] "Ρήξεις και όχι συναίνεση"

    «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίση την οποία θα κληθούν να πληρώσουν όσοι για τόσα χρόνια έκαναν θυσίες χωρίς αντίκρισμα», υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Χανιά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «για να ξεπεραστεί η κρίση, δεν χρειάζεται συναίνεση, αλλά ρήξεις».

    Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε έκρηξη της ανεργίας, ενώ έκανε λόγο για «τραγική θέση», στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που έχει, είναι να υπηρετήσει τυφλά τις επιταγές της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ελίτ της Ευρώπης, που δεν ενδιαφέρεται να υπάρξει μια άλλη πολιτική στήριξης της κοινωνίας».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, «η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση με το επικοινωνιακό τέχνασμα έκκλησης για συναίνεση».

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «είναι φανερό ότι μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, αυτό που χρειάζεται δεν είναι συναίνεση, αλλά ρήξεις, ρήξεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ρήξεις με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στένεψε τα όρια, που οδηγεί την κοινωνία όλο και περισσότερο προς το χείλος του γκρεμού, ρήξεις με μια πολιτική, που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις του κυρίου Σημίτη και τα τελευταία πέντε χρόνια της κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή».

    Επανέλαβε δε, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εναλλακτικές προτάσεις εξόδου από την κρίση και ανέφερε ως κρίσιμη τη μάχη των ευρωεκλογών, την οποία χαρακτήρισε «ευκαιρία για να σταλεί ένα μήνυμα για αναγκαία αλλαγή πορείας της χώρας».

    «Για μας αυτή η μάχη θα θέσει ένα δίλλημα. Ή θα επικροτήσουμε, το "μια από τα ίδια", τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, ή θα αναζητήσουμε αλλαγή σελίδας. Ή θα επικροτήσουμε ξανά τα δύο κόμματα που μας οδήγησαν εδώ ή θα δώσουμε μια εναλλακτική, ένα μήνυμα ότι μπορούμε να τα ανατρέψομε όλα. Ένα μήνυμα ελπίδας. Και το μήνυμα ελπίδας είναι, για μας, η λύση της αριστερας, η λύση της ριζοσπαστικής αριστεράς, που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε επίσης πως «υπάρχουν σενάρια που έχουν να κάνουν με τις πιέσεις για το λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό, για τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε ένα πλαίσιο συναινετικό, για να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν με τους 151 και 152 βουλευτές, υπάρχουν σενάρια για νέα κόμματα που θα παίξουν αυτό το ρόλο, της υποστήριξης τέτοιων κυβερνήσεων» και επανέλαβε ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίσχυρη», ενώ «η πολιτική που ακολουθεί βρίσκει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αντίθετη».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατά καιρούς τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΝ επί του ενδεχομένου συνεργασίας του κόμματoς με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας τόνισε:« Αν διαβάσετε πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΝ, που υπερασπίζονται την προοπτική να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία, θα διαπιστώσετε, ότι κανείς εξ αυτών δεν λέει ότι σήμερα υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, λένε ότι δεν υπάρχουν σήμερα προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας με το χώρο του ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την επαναπροσέγγιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    «Θα έλεγε κανείς ότι η διακυβέρνηση Σημίτη αποτελεί το βασικό άλλοθι της κυβέρνησης Καραμανλή να συνεχίσει την ίδια ρότα. Άρα, λοιπόν, είναι αντιφατικά τα μηνύματα, που έρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αντιφατικό να μιλάει για την ανάγκη ριζικών τομών και αλλαγών σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, είναι απολύτως αντιφατικό, σε ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να κάνει αναφορά στο γνωστό σύνθημα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και την ίδια στιγμή να επιστρέφει στην αγκαλιά του κυρίου Σημίτη».

    Ο κ. Τσίπρας από χθες πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη. Σήμερα συναντήθηκε σήμερα με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και το απόγευμα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για θέματα περιβάλλοντος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης.

    Αλ.Αλαβάνος: Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες

    «H κοινωνία παρακολoυθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες οικονομικής κρίσης με καχυποψία και αγωνία και ας προσέχουμε να μην πέφτουμε στη παγίδα των εντυπώσεων και να εμφανιζόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    «Ζούμε σε εποχή μεγάλης ρευστότητας με μεγάλες ανακατατάξεις που είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο βαθιά είναι η κρίση και τι συνέπειες κοινωνικές θα έχει στο μέλλον. Όμως έχει κακό παρελθόν η χώρα μας για αυτό και τονίζουμε ότι πρέπει να μην χάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις», υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

    Ακόμα, επανέλαβε την πρόταση του για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν αγνοούμε τις απειλές αλλά μπορεί να υπάρξουν επιλογές ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι δαπάνες», και έφερε ως παράδειγμα ότι «ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 δισεκατ. δολαρίων».

    «Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός επιλογών με ενεργές πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία, Κίνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ. Να πούμε ότι έχουμε δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφάλειας της ΕΕ. Χρειάζεται ρήξη με τον ευρωατλαντισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τις διεθνείς εξελίξεις,ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική και μίλησε για πολιτική που χαρακτηρίζεται από αγοραφοβία.

    «Όλοι κριτικάρουν την πολιτική της ΕΕ ως αυτοκαταστροφική γιατί το μόνο που ξέρει είναι τα ελλείματα και όχι στο πως να κινηθεί η οικονομία της. Και ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται να ζητά συναίνεση στα 6 σημεία της ΕΕ. Εμείς λέμε η Ελλάδα έπρεπε να πάρει σειρά πρωτοβουλιών, να έχει ρόλο και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι να απέχει. Να παλέψει για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε ο κ.Αλαβάνος.

    Καυτηρίασε δε την "απουσία της Ελλάδας στη υπόθεση της Γάζας" και σημείωσε ότι «όταν εμείς κλείναμε τα μάτια ο τούρκος πρωθυπουργός ερχόταν σε σύγκρουση με βασικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ».

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνουρκικά, ο κ.Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των μέσων πίεσης που έχουμε, όπως η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στο να καταγραφούν οι ευθύνες της στο Αιγαίο.

    Στο θέμα του κυπριακού, επεσήμανε ότι πρέπει να βγει από τη ναθφαλίνη, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Δημ. Χριστόφιας έδωσε μια νέα ώθηση και πρόσθεσε ότι καμιά λύση του δεν περνάει χωρίς δημοψήφισμα.

    Τέλος για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ ο κ.Αλαβάνος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί έχουμε απέναντι μας μια ακραία εθνικιστική κυβέρνηση, που πρέπει να πάρει απαραίτητες απαντήσεις, χωρίς να πουλάμε εύκολο πατριωτισμό.

    Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Η αριστερά με τις αντιλήψεις της, τις προτάσεις της και τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει μπορεί να παίξει ένα νέο ρόλο στην εποχή που ζούμε», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο δευτερολογία του ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε στη γγ του ΚΚΕ που μίλησε για "μεγαλοϊδεατισμό του ΣΥΡΙΖΑ" λέγοντας: «Εμείς, κα Παπαρήγα, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μηδέν, σε μια Ελλαδα που ήταν his master voice των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχουμε πολιτικές να ακουμπήσουνε και άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ τη λογικη σας της Ψωροκώσταινας για την Ελλάδα, αλλα και τη λογική σας για μια μικρή αριστερά».

    Ακόμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "το φάντασμα μιας ενοποιημένης δεξιάς που δεν αφήνει να γίνει μια κουβέντα επί της ουσίας".

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος υποστήριξε ότι υπάρχει σημείωμα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουγγαρίας, στο Αφγανιστάν.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη η κα Ντόρα Μπακογιάννη για να διευκρινίσει ότι αφορά την περίθαλψη παιδιών και γυναικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 March 2009 - 13:56:48 UTC