Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για την αιματηρή ληστεία
  • [02] Συνάντηση Παπούλια-Προβόπουλου
  • [03] Αισιοδοξία στις χρηματαγορές
  • [04] Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Παλαιστίνη
  • [05] "Απουσία στρατηγικής"
  • [06] "Εκχώρησαν το όνομα"
  • [07] Το προφίλ του Ελληνα καταναλωτή
  • [08] Αισιόδοξος για τις τράπεζες

  • [01] Ερευνες για την αιματηρή ληστεία

    Έρευνες, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της μια 32χρονη υπάλληλος του καταστήματος "Γερμανός" στην αιματηρή ένοπλη ληστεία που έγινε χθες το μεσημέρι στο Βύρωνα, διενεργεί το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία Εισαγγελέως.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δράστης, ένας 23χρονος Αλβανός, μπήκε στο κατάστημα και με την απειλή πιστολιού άρπαξε 300 ευρώ και ετοιμαζόταν να φύγει προς την έξοδο, όπου τον περίμενε ένας συνεργός του. Στο κατάστημα υπήρχαν άλλοι δύο υπάλληλοι και τέσσερις πελάτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν 38χρονος υπαρχιφύλακας της ΕΛΑΣ που υπηρετεί στην υποδιεύθυνση μέτρων τάξης και ο οποίος είχε πάει εκεί προκειμένου να δώσει για επισκευή ένα κινητό τηλέφωνο.

    Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο αστυνομικός που ήταν εκτός υπηρεσίας επιχείρησε να αφοπλίσει και να ακινητοποιήσει έναν από τους δράστες και κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που ακολούθησε, από τα πυρά πυροβόλου όπλου τραυματίστηκε σοβαρά η 32χρονη υπάλληλος και άφησε την τελευταία της πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα.

    Η αστυνομία μελετά το βίντεο που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας του καταστήματος και φαίνεται καθαρά η σκηνή της ληστείας και της συμπλοκής. Ο δεύτερος ληστής αμέσως μόλις έπεσαν οι πυροβολισμοί τράπηκε σε φυγή και αναζητείται, ενώ ο τραυματισμένος 23χρονος συνελήφθη σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το κατάστημα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το πιστόλι με το οποίο είχε πυροβολήσει.

    Σύμφωνα με τους γιατρούς έχει δεχθεί τρεις σφαίρες. Ο 38χρονος Αστυνομικός δεν τον ακολούθησε παραμένοντας στο κατάστημα για να βοηθήσει την άτυχη κοπέλα και να καλέσει ενισχύσεις. Πιθανότατα αύριο θα διενεργηθεί νεκροτομία στο σώμα της 32χρονης που έχασε τη ζωή της στο περιστατικό, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της εργαστηριακή - βαλλιστικής εξέτασης των όπλων.

    [02] Συνάντηση Παπούλια-Προβόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο,ο οποίος τον ενημερωσε για τις εξελίξεις στα θέματα της οικονομίας.

    Ο Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος το Γ.Προβόπουλο ανέφερε ότι "είμαι μπερδεμένος με τις διάφορες θεωρίες των οικονομολόγων για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και αν θα έρθει σε εμάς με την ίδια ένταση που τη βιώνει η Γερμανία".

    Είπε ακόμη ότι η ενημέρωση που λαμβάνει από τον κ. Προβόπουλο είναι σημαντική και αποτελεί μια καλή καθοδήγηση για αυτόν.

    Από την πλευρά του,ο Γ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η κρίση συνεχίζεται και τόνισε ότι πριν από μέρες βρισκόταν στη Βασιλεία και στην τράπεζα διεθνών διακανονισμών, όπου,όπως είπε,φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι κακές προβλέψεις.

    "Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς οργανισμοί που διατυπώνουν προβλέψεις, κάθε φορά που κάνουν την εκάστοτε τελευταία πρόβλεψη, τα πράγματα πάνε και λίγο πιο κάτω",επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος.

    Νωρίτερα,ο κ.Παπούλιας δέχθηκε τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) Θεόδωρο Μαρκόπουλο και τα μέλη του προεδρείου του.

    Ο Πρόεδρος τόνισε προς το προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ ότι "έχω πολλά να μάθω και να ακούσω από σας.Το περιβάλλον είναι μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντά μου".

    Από την πλευρά του ο κ.Μαρκόπουλος επέδωσε στον Πρόεδρο υπόμνημα με τις απόψεις του ΓΕΩΤΕΕ για τα θέματα με τα οποία ασχολείται, επισημαίνοντας ότι το περιβάλλον είναι μέσα στα άμεσα ενδιαφέροντα του Επιμελητηρίου,καθώς αποτελεί μέρος του επιστημονικού του πεδίου.

    [03] Αισιοδοξία στις χρηματαγορές

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, όπου ο γενικός δείκτης κερδίζει σχεδόν 5%, καθώς οι επενδυτές έδειξαν αγοραστικό ενδιαφέρον ύστερα από το ράλι στη Γουόλ Στριτ.

    Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ο δείκτης Nikkei 225 κερδίζει 356,30 μονάδες, ή ποσοστό 4,95% και βρισκόταν πριν από λίγη ώρα στις 7.554,55 μονάδες.

    Οι συναλλαγές διεξάγονται στον απόηχο των σημαντικών κερδών που κατέγραψε λίγο νωρίτερα η Γουόλ Στριτ, με αφορμή τις καλές ειδήσεις που άκουσε η αγορά για ορισμένες εταιρίες όπως η General Electric και η Bank of America.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 3,5%, ή 239,66 μονάδες, στις 7.170,06. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κέρδισε 29,38 μονάδες, ή 4,1% και έκλεισε στις 750,74. Ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq κέρδισε 54,46 μονάδες, ή 4%, κλείνοντας στις 1.426.10.

    Στο Λονδίνο ο FTSE100 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 3.712,06 μονάδες ενώ ο DAX30 στη Φρανκφούρτη είχε αύξηση κατά 1,05% στις 3.956,22 μονάδες.

    Ο CAC40 στο Παρίσι είχε κέρδη κατά 0,75% μέχρι τις 2.694,25 μονάδες ενώ ο SMI είχε σημαντικά κέρδη κατά 1,50% στις 4.645,78 μονάδες.

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία.

    Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 34 σεντς στα 46,69 δολάρια από τα 47,03 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη,όπου ενισχύθηκε κατά 4,70 δολάρια στη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης το πρωί κατά 33 σεντς στα 46,70 δολάρια το βαρέλι.

    Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει νέα μείωση της παραγωγής του στη σύνοδο της Βιέννης στις 15 Μαρτίου,προκειμένου να στηρίξει τις τιμές.Μεταξύ των 12 χωρών μελών του καρτέλ πάντως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ,όπως παραδέχτηκε ο αλγερινός υπουργός Ενέργειας,Σεκίμπ Χελίλ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [04] Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Παλαιστίνη

    Κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Παλαιστίνη οργανώνεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Η αυλαία του αφιερώματος άνοιξε σήμερα με την προβολή των ντοκιμαντέρ «Occupation 101», «Jenin Jenin» και «Παράδεισος τώρα». Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της εκπομπής «Το κουτί της Πανδώρας», του Κώστα Βαξεβάνη, με θέμα το αρχηγείο της Χαμάς και της βραβευμένης στο Φεστιβάλ των Κανών κωμωδίας του Ελία Σουλεϊμάν «Θεϊκή παρέμβαση». Επίσης, θα διοργανωθούν εκδήλωση αφιερωμένη στον Παλαιστίνιο ποιητή Μαχμούντ Νταρβίς και συζήτηση με θέμα «Βαλκάνια- Μ. Ανατολή».

    Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο».

    [05] "Απουσία στρατηγικής"

    «H κοινωνία παρακολoυθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες οικονομικής κρίσης με καχυποψία και αγωνία και ας προσέχουμε να μην πέφτουμε στη παγίδα των εντυπώσεων και να εμφανιζόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    «Ζούμε σε εποχή μεγάλης ρευστότητας με μεγάλες ανακατατάξεις που είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο βαθιά είναι η κρίση και τι συνέπειες κοινωνικές θα έχει στο μέλλον. Όμως έχει κακό παρελθόν η χώρα μας για αυτό και τονίζουμε ότι πρέπει να μην χάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις», υπογράμμισε ο κ Αλαβάνος.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

    Ακόμα, επανέλαβε την πρόταση του για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν αγνοούμε τις απειλές αλλά μπορεί να υπάρξουν επιλογές ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι δαπάνες», και έφερε ως παράδειγμα ότι «ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 δισεκατ. δολαρίων».

    «Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός επιλογών με ενεργές πολιτικές. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία, Κίνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ. Να πούμε ότι έχουμε δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφάλειας της ΕΕ. Χρειάζεται ρήξη με τον ευρωατλαντισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ.Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τις διεθνείς εξελίξεις,ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική και μίλησε για πολιτική που χαρακτηρίζεται από αγοραφοβία.

    «Όλοι κριτικάρουν την πολιτική της ΕΕ ως αυτοκαταστροφική γιατί το μόνο που ξέρει είναι τα ελλείματα και όχι στο πως να κινηθεί η οικονομία της. Και ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται να ζητά συναίνεση στα 6 σημεία της ΕΕ. Εμείς λέμε η Ελλάδα έπρεπε να πάρει σειρά πρωτοβουλιών, να έχει ρόλο και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και όχι να απέχει. Να παλέψει για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε ο κ.Αλαβάνος.

    Καυτηρίασε δε την "απουσία της Ελλάδας στη υπόθεση της Γάζας" και σημείωσε ότι «όταν εμείς κλείναμε τα μάτια ο τούρκος πρωθυπουργός ερχόταν σε σύγκρουση με βασικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ».

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνουρκικά, ο κ.Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των μέσων πίεσης που έχουμε, όπως η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στο να καταγραφούν οι ευθύνες της στο Αιγαίο.

    Στο θέμα του κυπριακού, επεσήμανε ότι πρέπει να βγει από τη ναθφαλίνη, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Δημ. Χριστόφιας έδωσε μια νέα ώθηση και πρόσθεσε ότι καμιά λύση του δεν περνάει χωρίς δημοψήφισμα.

    Τέλος για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ ο κ.Αλαβάνος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί έχουμε απέναντι μας μια ακραία εθνικιστική κυβέρνηση, που πρέπει να πάρει απαραίτητες απαντήσεις, χωρίς να πουλάμε εύκολο πατριωτισμό.

    Δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες. Η αριστερά με τις αντιλήψεις της, τις προτάσεις της και τα μηνύματα που θέλει να εκπέμψει μπορεί να παίξει ένα νέο ρόλο στην εποχή που ζούμε», κατέληξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο δευτερολογία του ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε στη γγ του ΚΚΕ που μίλησε για "μεγαλοϊδεατισμό του ΣΥΡΙΖΑ" λέγοντας: «Εμείς, κα Παπαρήγα, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μηδέν, σε μια Ελλαδα που ήταν his master voice των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχουμε πολιτικές να ακουμπήσουνε και άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ τη λογικη σας της Ψωροκώσταινας για την Ελλάδα, αλλα και τη λογική σας για μια μικρή αριστερά».

    Ακόμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για "το φάντασμα μιας ενοποιημένης δεξιάς που δεν αφήνει να γίνει μια κουβέντα επί της ουσίας".

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος υποστήριξε ότι υπάρχει σημείωμα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που επιτρέπει τη χρηματοδότηση του στρατού της Ουγγαρίας, στο Αφγανιστάν.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη η κα Ντόρα Μπακογιάννη για να διευκρινίσει ότι αφορά την περίθαλψη παιδιών και γυναικών.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Κρήτη

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας,ο οποίος περιοδεύει στην Κρήτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι στερείται στρατηγικής, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επιστρέφει, όπως είπε, στην εκσυγχρονιστική πεπατημένη.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε «πώς τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στέκονται αμήχανα, με την κυβέρνηση να παριστάνει ότι κυβερνά, και την αξιωματική αντιπολίτευση να παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται» ενώ αναφερόμενος στο κόμμα του επεσήμανε πώς «δεν είμαστε η Αριστερά της εσωστρέφειας όπως μας παρουσιάζουν ορισμένοι».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για νοικοκύρεμα των δημοσίων δαπανών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν ακυρώνει τα εξωφρενικά από άποψη κόστους και ουσίας εξοπλιστικά προγράμματα; Γιατί δεν ελέγχει τις προμήθειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Γιατί δεν καταργεί τους κομματικούς διορισμούς σε επιτροπές και φορείς μιας χρήσεως; Γιατί δεν προχωράει σε αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος; Πολύ απλά γιατί τέτοιου είδους πολιτικές επιλογές βρίσκονται έξω από την οπτική της κυβέρνησης. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να τα βρει με τον ΛΑ.Ο.Σ. για να σώσει, έστω και με τον τρόπο αυτό, την προοπτική παραμονής της στην εξουσία Σοβαρότερη στρατηγική δεν υπάρχει, ούτε μπορούμε να περιμένουμε».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την πολιτική ενίσχυσης των τραπεζών και πρότεινε την δημιουργία μιας δημόσιας τράπεζας που θα βοηθήσει όπως είπε, την προώθηση της ρευστότητας.

    Υποστήριξε ότι «φυσικά τον πρωθυπουργό, δεν τον πιάνει πρεμούρα για τα δημόσια οικονομικά όταν πρόκειται να ενισχύσει τους τραπεζίτες. Πρόκειται για αίσχος. Οι τραπεζίτες πήραν δημόσιο χρήμα για να βουλώσουν τρύπες που άνοιξε η ανευθυνότητά τους και όχι για να βοηθήσουν την οικονομία. Εμείς έχουμε πει εδώ και καιρό. Να δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα, με την εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που, μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μπορούν να αποτελέσουν έναν μεγάλο προωθητή της ρευστότητας.»

    Από τα Χανιά ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΠΑΣΟΚ.

    Αιχμή του δόρατος της κριτικής του, ήταν η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    «Έβλεπα προχθές μια πρόταση νόμου που κατέθεσε ως υποτιθέμενη στρατηγική για αντιμετώπιση της κρίσης. Τι περιελάμβανε; Την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από το δημόσιο για τους νέους εργαζόμενους. Και την επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή λοιπόν είναι η εναλλακτική λύση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση. Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το δημόσιο. Διαίρεση των εργαζομένων σε παλιούς ακριβούς και νέους φτηνούς. Και στρατοί μισοαπασχολούμενων ανασφάλιστων με αμοιβές 400 ευρώ».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στην «επιστράτευση» όπως την χαρακτήρισε του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    « Με τέτοιο όραμα για διέξοδο από την κρίση, δεν είναι τυχαίο που το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει για μια φορά ακόμα τον κ. Σημίτη. Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου επιλέγει την εκσυγχρονιστική πεπατημένη. Μας θυμίζει ξανά την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Με τους τέσσερις αντεργατικούς νόμους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στο ασφαλιστικό. Την αποχαλίνωση της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εργολάβων που λεηλάτησαν το δημόσιο»

    Κατά την ομιλία του στο ωδείο Χανίων ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τις θέσεις του κόμματος για έξοδο από την κρίση.

    Ζήτησε δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα, κάλυψη με 100 χιλιάδες προσλήψεις των κενών οργανικών θέσεων στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, άμεση υλοποίηση προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, που θα προωθούν την ανάπτυξη και στήριξη της περιφέρειας και των αγροτών, ενώ ζήτησε να αναληφθεί κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που όπως είπε, δεν διαθέτει κανένα κύρος παραβιάζεται συνεχώς και δεν εγγυάται τίποτα, παρά μόνο την διαιώνιση της κρίσης και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    [06] "Εκχώρησαν το όνομα"

    Σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την ομιλία του στην προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του για την εξωτερική πολιτική.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια χαρακτηρίζοντας «αθλιότητα από κάποιους του ΠΑΣΟΚ» τους χαρακτηρισμούς που του απευθύνουν «ότι είναι άκρο» και πρόσθεσε πως αυτό γίνεται όταν εξυπηρετούνται «κομματικοί σκοποί». «Να καταλάβετε», είπε, «ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει σπορά φασισμού μέσα του». Διευκρίνισε πως η ανταπόκριση του κόμματός του στο κάλεσμα Καραμανλή για συναίνεση ενόψει της οικονομικής κρίσης είναι βοήθεια για την κρίση και τίποτε άλλο, συμπληρώνοντας πως αν ήταν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Αλαβάνος το ίδιο θα έκανε. «Δεν με ενδιαφέρετε εσείς, αλλά η κυβέρνηση» είπε προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Εγώ διάλεξα αυτή την πολιτική» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου αντιγύρισε την κριτική «περί ακροτήτων». Χαρακτήρισε «ακρότητα νούμερο ένα» το να ανέχεται ως αντιπρόεδρό του στην Σοσιαλιστική Διεθνή έναν άνθρωπο που επιτέθηκε στη Γάζα και να προστατεύεται ένας εγκληματίας πολέμου.

    Σαν δεύτερη ακρότητα ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την στάση του κ. Παπανδρέου απέναντι «στην φοβερή δήλωση» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζί, «σχετικά με την τουρκική μειονότητα, με το προσκλητήριο της Τουρκίας να την λυτρώσει» και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν την υιοθετεί. Διερωτήθηκε αν ήταν βαρύτερο το ατόπημα του κ. Σημίτη που τον διέγραψε και «τώρα τον προσεγγίζει» «μόλις είδε την συνάντηση τη δική του με τον κ. Καραμανλή», από αυτό του βουλευτή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καταλόγισε ακόμη στον κ. Παπανδρέου ότι και ο ίδιος «έχει αναγνωρίσει την τουρκική μειονότητα» με δηλώσεις του παλαιότερα περί «δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού» και του ζήτησε «να απολογηθεί στον ελληνικό λαό».

    «Δεν υπάρχει καλύτερος φίλος των Αμερικανών από τον κ. Παπανδρέου» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης για να πει πως την φιλία με τους Αμερικανούς «στήθος και στήθος» την μοιράζεται με την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

    Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως για πρώτη φορά έρχεται Αμερικανός πρόεδρος στην περιοχή και πάει μόνο στην μία πλευρά. «Αυτό δεν είναι επίτευγμα» είπε «είναι απόρροια της εξωτερικής πολιτικής των λιμναζόντων υδάτων» και αναφερόμενος στην συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με την Χ. Κλίντον την χαρακτήρισε «ξεπέταγμα δέκα λεπτών». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ρώτησε εξάλλου τον κ. Καραμανλή αν γνωρίζει αν τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ διοχετεύονται για την υπεράσπιση της εξωτερικής πολιτικής ή για «να φιλοτεχνείται το πορτρέτο της κυρίας Μπακογιάννη».

    Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε ακόμη μία φορά κατά της υποστήριξης της χώρας μας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό αν δεν ακούσει εκείνον «ας ακούσει τουλάχιστον τον Σαρκοζί, που λέει όχι». Παράλληλα - με αφορμή ψηφίσματα που αφορούν σε ζητήματα σχέσεων με την γείτονα και το Κυπριακό - ο κ. Καρατζαφέρης καταλόγισε στους βουλευτές και των δύο κομμάτων διαφορετικές τοποθετήσεις εντός και εκτός.

    Καταλόγισε ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση πως δεν σηκώνει το ανάστημά της, διερωτώμενος αν θα «παίζουμε τον ρόλο του βαστάζου» των συμφερόντων των Αμερικανών στην περιοχή. Σημείωσε ότι «χάσαμε την ευκαιρία με τον Πούτιν», «ας μην χάσουμε την ευκαιρία και με τον Σαρκοζί που είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας μας. Τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθυνόμενος προς τον κ. Καραμανλή είπε πως δεν θα του υποδείξει «ποια όπλα να πάρει», αλλά «ποια να μην πάρει» κι αυτά είναι τα όπλα που «δεν ελέγχει ο Αμερικάνος».

    Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ διαπίστωσε κοινές θέσεις μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Αλβανία (χωρίς εξασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας), την Τουρκία, για το Αιγαίο, για το σχέδιο Ανάν και το Μάαστριχτ και καταλόγισε και στο κυβερνών και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκχώρησαν το όνομα «Μακεδονία».

    «Το πρόθεμα είναι η διαφορά, αν θα είναι Βόρεια ή Νέα. Και ευτυχώς ο Γκρούεφκι είναι εθνικιστής και ακραίος και δεν δέχεται κανένα από αυτά», είπε και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, στο χρόνο των Ευρωεκλογών, για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

    Δημοψήφισμα ζήτησε και για το θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με το επιχείρημα πως η Γαλλία έκανε τροποποίηση στο Σύνταγμά της για να δώσει τέτοια δυνατότητα στον λαό της.

    «Δεν γίνεται με χαριεντισμούς και με χαμόγελα η εξωτερική πολιτική», ανέφερε και σημείωσε πως αυτή την στιγμή ο μόνος κερδισμένος στην περιοχή είναι η Τουρκία.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ακόμη στην τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Καταλόγισε στην κα Μπακογιάννη ότι προσβάλλει το εκλογικό σώμα και τον πατέρα της, του οποίου ο ίδιος ήταν επί δεκαετία στενός συνεργάτης, όταν τον χαρακτηρίζει «άκρο».

    Πρόσθεσε πως ο κόσμος που τον ψήφισε δεν είναι φασίστες, ούτε το εκλογικό σώμα της ΝΔ που τον τίμησε τρεις φορές με την ψήφο του όταν ανήκε στους κόλπους αυτής της παράταξης. Ακόμη είπε ότι εκείνος ήταν που «χτυπούσε την φασιστική τηλεόραση του ΠΑΣΟΚ» και «επέστρεψε αυτά τα περί ακροτήτων» στην υπουργό.

    «Αν εγώ είμαι εγώ ακραίος - επειδή σας κάνω κριτική, γιατί αν έλεγα ζήτω η κυρία Μπακογιάννη ενδεχομένως να ήμουν και υπουργός - τότε είναι και ο Μάκης Κουρής στο "Παρόν", που σε πολλά σημεία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά ασκεί κριτική στην κυρία Μπακογιάννη. Συνιστώ στον πρωθυπουργό να το διαβάζει για να συνειδητοποιεί σε ποιες Φαλκονέρες τον οδηγεί η κα Μπακογιάννη», ανέφερε.

    Απευθύνθηκε στο σημείο αυτό προς τον πρωθυπουργό για να πει: «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να σας καταργήσουν. Είμαι ο τελευταίος. Άλλοι θέλουν να σας καταργήσουν και να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

    «Ατυχήσατε ατυχία μεγάλη κα Μπακογιάννη. Εναντιωνόμαστε γιατί έχετε γίνει χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εάν αλλάξετε πολιτική και δεν λειτουργείτε ως όργανο των Αμερικανών στη χώρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να σας ενοχλούμε», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο μόνος λόγος των επιθέσεών του.

    «Δεν διεκδικώ τίποτα μέσα από την ΝΔ. Και όλες αυτές οι διαρροές που γίνονται, μακριά από μένα. Και σαφώς ο πρωθυπουργός το διαχώρησε. Δεν έχω καμία σχέση με το δικό σας κόμμα, όπως κι εσείς με το δικό μου» συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως "δεν θα είμαστε μαζί με χώρους που έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές" ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι «βεβαίως με το ΚΚΕ δεν μπορείτε να ξαναπάτε, πήγατε μία φορά το 1989».

    Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε αν είναι συμπτωματικό ότι όλες οι χώρες που έχουν σοσιαλιστικές ηγεσίες πηγαίνουν χειρότερα από κείνες που έχουν δεξιές και απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου είπε:

    «Πώς θα φτιάξατε τα οικονομικά του κράτους, όταν δεν μπορείτε να φτιάξετε του κόμματός σας. Χρωστάτε 55 εκατ.ευρώ στις τράπεζες και δεν σας δανείζουν άλλα. Εγώ αν θέλετε σας δανείζω από το ταμείο του ΛΑΟΣ 5 εκατ. άτοκα για να τα βγάλετε πέρα».

    [07] Το προφίλ του Ελληνα καταναλωτή

    ''Ψαγμένοι'', ευαισθητοποιημένοι ως προς την τιμή αλλά και υπερκαταναλωτικοί είναι οι περισσότεροι έλληνες καταναλωτές ενώ 1 στους 3 Έλληνες καταναλωτές επιλέγει τρόφιμα και ποτά μαρκών σούπερ μάρκετ ή αποθήκης και το βασικότερο κριτήριο επιλογής τους αποτελεί η χαμηλότερη τιμή των προϊόντων. Αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα του Ιδρύματος Δασκαλόπουλου σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MRB Hellas σε δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας 15-65 ετών, κατοίκους αστικών περιοχών και με στόχο να καταγράψει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων και να σκιαγραφήσει το προφίλ του μέσου Έλληνα καταναλωτή.

    Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν 5 τύποι καταναλωτών: οι υπερκαταναλωτικοί (22%), οι πιστοί (17%), οι αδιάφοροι (16%) οι ψαγμένοι (25%) και οι ευαισθητοποιημένοι ως προς την τιμή (Price Conscious) (20%) και ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες που απάντησαν ότι επιλέγουν τρόφιμα και ποτά σούπερ μάρκετ ή αποθήκης είναι, κυρίως, άτομα μεγαλύτερων ηλικιών (56-65 ετών)(ποσοστό προτίμησης της τάξεως του 39%) και κατώτερης οικονομικοκοινωνικής τάξης (38%), και το βασικότερο κριτήριο επιλογής τους αποτελεί η χαμηλότερη τιμή των προϊόντων.

    Επίσης οι 9 στους 10 καταναλωτές επιμένουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι Υπερκαταναλωτικοί προτιμούν τις επώνυμες μάρκες τροφίμων και ποτών (κατά 73%), επιμένουν σε συγκεκριμένες επιλογές μαρκών-θεωρούν πιο ασφαλή τα προϊόντα μεγάλων εταιρειών/βιομηχανιών, καθώς και τα συσκευασμένα, δοκιμάζουν πάντα τα νέα προϊόντα που διαφημίζονται, παρασύρονται από προσφορές στο σημείο πώλησης, αγοράζοντας έτσι αγαθά που συχνά δεν χρειάζονται, θεωρούν ότι η οικογένεια είναι αυτή που τους προστατεύει ως καταναλωτές, αλλά φαίνεται ότι δίνουν το μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης σε όλους τους φορείς σε σχέση με τους άλλους τύπους καταναλωτών. Ιδιαίτερα μάλιστα, σε σύγκριση με τους ευαισθητοποιημένους ως προς την τιμή (Price Conscious), τους αδιάφορους και τους πιστούς.

    Οι Πιστοί επιμένουν να αγοράζουν συγκεκριμένες μάρκες τροφίμων και ποτών σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους τύπους καταναλωτών, προτιμούν πάντα τις επώνυμες μάρκες, δεν μπαίνουν στη διαδικασία σύγκρισης τιμών στο σημείο πώλησης και δεν παρασύρονται από προσφορές στο σημείο πώλησης.

    Πιο πιστοί φαίνεται να είναι οι Αθηναίοι καταναλωτές (46%) και μάλιστα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης.

    Οι Αδιάφοροι δεν απογοητεύονται και δεν διαμαρτύρονται, σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους τύπους καταναλωτών, όταν το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, δεν αγοράζουν είδη που δεν χρειάζονται και περισσότερο αδιάφοροι εμφανίζονται οι νέοι άντρες ηλικίας 15-25 με ποσοστό 53% έναντι των γυναικών με 47%.

    Οι "ψαγμένοι" νιώθουν απογοήτευση και διαμαρτύρονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους τύπους καταναλωτών, όταν το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους-περισσότεροι από τους μισούς (54%) "ψαγμένους" καταναλωτές, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με ένα προϊόν, το επιστρέφουν ή διαμαρτύρονται στο μαγαζί που το αγόρασαν. Μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 3% φαίνεται να μην κάνει τίποτα.

    Έχουν το υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης σε σχέση με το τι αγοράζουν, δεν αγοράζουν ποτέ είδη που δεν χρειάζονται, συγκρίνουν πάντα τις τιμές πριν αποφασίσουν τι θα αγοράσουν και περισσότερο "ψαγμένοι" καταναλωτές είναι οι Θεσσαλονικείς.

    Οι ευαισθητοποιημένοι ως προς την τιμή (Price Conscious) προτιμούν λιγότερο από τους άλλους τύπους καταναλωτών τις επώνυμες μάρκες, δεν επιμένουν σε συγκεκριμένες επιλογές, σπάνια δοκιμάζουν νέα προϊόντα που διαφημίζονται, συχνά συγκρίνουν τις τιμές πριν αγοράσουν κάποιο τρόφιμο ή ποτό, διαμαρτύρονται λιγότερο από όλους τους τύπους καταναλωτών, όταν το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και δεν αγοράζουν είδη που δεν χρειάζονται.

    Οι κάτοικοι επαρχίας φαίνεται να είναι συχνότερα καταναλωτές ευαισθητοποιημένοι ως προς την τιμή.

    Αυτός ο τύπος αυτός καταναλωτή παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης (40%) στις μάρκες supermarket ή αποθήκης για προϊόντα τροφίμων και ποτών, σε αντίθεση με τους άλλους τύπους καταναλωτών που τα προτιμούν σε ποσοστό μικρότερο του 33%.

    Η αντίδραση των ευαισθητοποιημένων ως προς την τιμή όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με ένα προϊόν που έχουν αγοράσει ή επιθυμούν να αγοράσουν, είναι να μην το ξαναγοράσουν σε ποσοστό 48%, με σημαντική διαφορά από τους ψαγμένους που μόνο το 27% δεν θα το ξαναγοράσει, αλλά και από τους υπερκαταναλωτικούς (35%) και τους πιστούς (35%).

    Ακόμα από τα ευρήματα προκύπτει ότι οι καταναλωτές με ένα ποσοστό της τάξεως του 66.5% θεωρούν τα ντόπια προϊόντα αρκετά έως πολύ ασφαλή. Τα προϊόντα των μεγάλων εταιρειών χαίρουν αναγνώρισης για την ασφάλειά τους από το 51% των ερωτηθέντων, ενώ περίπου 1 στους 3 ερωτηθέντες θεωρεί ότι τα χύμα προϊόντα δεν είναι καθόλου ασφαλή.

    Επιπλέον σε ότι αφορά την προστασία τους μόνο το 14% των καταναλωτών θεωρούν ότι οι κρατικοί φορείς τους προστατεύουν ως καταναλωτές και η οικογένεια αναγνωρίζεται από όλες τις ηλικιακές ομάδες ως "πρωταθλητής" στην προστασία των μελών της. Το ποσοστό, μάλιστα, των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι τους προστατεύει αρκετά έως πολύ ανέρχεται στο 86% και οι κρατικοί φορείς καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

    Επίσης το Ίδρυμα παρουσίασε και τα αποτελέσματα της τελευταίας Πανευρωπαϊκής Έρευνα Καταναλωτών, που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (European Food Information Council, EUFIC) και στην οποία ρωτήθηκαν περίπου 17.300 άτομα σε Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την εντός των καταστημάτων παρατήρηση, κατανόηση και χρήση των διατροφικών πληροφοριών στις ετικέτες και από την οποία προκύπτει ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν αναζητά διατροφικές πληροφορίες.

    Το 27% ή και λιγότερο των καταναλωτών δήλωσαν ότι κοιτούσαν τις διατροφικές πληροφορίες, όταν επέλεγαν ένα συγκεκριμένο προϊόν από το ράφι. Οι καταναλωτές αυτοί ήθελαν, κυρίως, να μάθουν για το περιεχόμενο του προϊόντος σε θερμίδες, λίπη και ζάχαρη, και συμβουλεύονταν για αυτό κυρίως το Διατροφικό Πίνακα ή την ετικέτα GDA.

    Ακόμα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν επαρκείς διατροφικές γνώσεις, αλλά τείνουν να υπερβάλλουν σχετικά με τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη, ζάχαρη ή αλάτι, παρά να "τρώνε λιγότερο" από αυτά. Το χαρακτηριστικό αυτό ήταν πιο έντονο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Επίσης, όταν οι καταναλωτές βλέπουν ετικέτες με το σύστημα των χρωματικών κωδικών, οι περισσότεροι υπερβάλλουν σχετικά με το νόημα του χρώματος που αντιπροσωπεύει την υψηλή περιεκτικότητα στο θρεπτικό συστατικό ενώ δεν εμφανίζονται σίγουροι για το νόημα των χρωματικών κωδικών. Η πλειοψηφία των καταναλωτών θεωρούσε ότι τα χρώματα που υποδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα του θρεπτικού συστατικού (κόκκινο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πορτοκαλί στη Γαλλία) σήμαιναν ότι "θα πρέπει να προσπαθούν να μην καταναλώνουν το προϊόν".

    Οι περισσότεροι καταναλωτές όμως μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες για να αναγνωρίσουν τα πιο υγιεινά προϊόντα - εάν επέλεγαν να το κάνουν.

    Παρόλο που οι καταναλωτές έχουν ικανοποιητικές διατροφικές γνώσεις και οι περισσότεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις διατροφικές ετικέτες όταν παροτρύνονται, μόνο μια μειοψηφία κοιτά αυτές τις πληροφορίες όταν ψωνίζει. Τέλος, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η επίδραση της διατροφικής επισήμανσης στην αγοραστική απόφαση των καταναλωτών. Η μακροχρόνια επίδραση στις διατροφικές επιλογές των ατόμων παραμένει ακόμα άγνωστη, ενώ αναγκαία κρίνεται η ανάλυση της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών στα σούπερ-μάρκετ σε βάθος χρόνου.

    [08] Αισιόδοξος για τις τράπεζες

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η πλειονότητα των τραπεζών θα ορθοποδήσουν και θα είναι αποδοτικές, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε κατά της υπερβολικής εμπιστοσύνης που οδήγησε στις "φούσκες" στην οικονομία.

    "Πρέπει να επικεντρωθώ στα μακροπρόθεσμα (αποτελέσματα) και οι προβλέψεις μου για το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξες", είπε ο Ομπάμα σε στελέχη επιχειρήσεων."Το μόνο που δεν θέλω να κάνω είναι να επενδύσω στην υπερβολική εμπιστοσύνη που βασίστηκε σε "φούσκες".

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισε ότι η κρατική παρέμβαση δεν θα πρέπει να καταστείλει την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα.

    "Θα υπάρξει μία σειρά από αρκετά σύνθετα ζητήματα αναφορικά με τον έλεγχο των αγορών που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος", είπε ο Ομπάμα σε στελέχη επιχειρήσεων.

    "Ταυτόχρονα όμως είμαστε και πολύ προσεκτικοί ώστε να μην ελέγχουμε με τέτοιο τρόπο που να αποκλείει την καινοτομία και την δημιουργικότητα, αλλά (με τρόπο που) να αντιμετωπίζει τους κινδύνους του συστήματος, τους οποίους προφανώς είμασταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσουμε όταν προέκυψε αυτή η τελευταία κρίση".

    Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι οι πραγματικοί ισολογισμοί των τραπεζών δεν ήταν γνωστοί και ότι η κυβέρνησή του θα δράσει αποτελεσματικά ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αρκετό ρευστό για να λειτουργήσουν.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διαθέτουν τοξικά τραπεζικά προϊόντα, τα οποία καθιστούν παθητικούς τους ισολογισμούς και συνεισφέρουν στην επιβράδυνση του δανεισμού.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι η Ομάδα των 20 θα πρέπει να καταδικάσει τον προστατευτισμό στο εμπόριο και ότι έχουν υπάρξει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της συγκράτησης αυτής της τάσης.

    Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν θα καταφύγουν στον προστατευτισμό, είπε.

    "Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, παρατηρούμε κάποια κίνηση προς τον περιορισμό της τάσης προστατευτισμού στις διάφορες εγχώριες αγορές, αλλά πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό", δήλωσε ενώπιον στελεχών του επιχειρηματικού χώρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 March 2009 - 7:32:58 UTC