Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανοχύρωτη η χώρα μπροστά στην κρίση"
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε ακυβερνησία
  • [03] Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη για τα πέντε χρόνια ΝΔ
  • [04] Συνεδρίασε η Διυπουργική για την "ΟΑ"
  • [05] MIG: Το SUPERFAST 12 στην Κρήτη
  • [06] Τραγωδία σε γερμανικό σχολείο

  • [01] "Ανοχύρωτη η χώρα μπροστά στην κρίση"

    "Η Ελλάδα από ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει προβληματική χώρα, ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι έχει ανύπαρκτο ρόλο διεθνώς με σοβαρά ερωτήματα για το κύρος μας", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της, υπό την προεδρία του, συνεδρίασης του επιτελικού κύκλου εξωτερικής πολιτικής του Κινήματος.

    Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η προαναφερθείσα αίσθηση εντείνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και "την ανομία στο κράτος" και πρόσθεσε ότι "η παρουσία μας στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική, ενώ δεδομένη είναι και η απουσία της Ελλάδας από τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, στα δε ελληνοτουρκικά έχει επαναπαυθεί η κυβέρνηση".

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και θέματα άμυνας, με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι "προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι νέοι εξοπλισμοί, αλλά η ενδυνάμωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων" και να προσθέτει ότι "στις πρόσφατες κρίσεις (των Ενόπλων Δυνάμεων) υπήρξε διάχυτος κομματισμός".

  • ** Με τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και συμφώνησαν να συναντηθούν την Πέμπτη αμέσως μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Ανικανότητα στη δημοσιονομική διαχείριση καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος το κείμενο της απόφασης του ECOFIN από το οποίο χρησιμοποίησε και χαρακτηριστικές φράσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν έχει όραμα και προοπτική και δεν έχει καταθέσει ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

    Ο κ. Παπακωσταντίνου αναφερόμενος στην απόφαση του ECOFIN, επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρεται πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης κρίνεται ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας καθώς και ότι δεν περιγράφει συνεκτικά μέτρα και δεν προβλέπει δημοσιονομικό πακέτο στήριξης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι αντί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, επιδίδεται σε μια θεατρική παράσταση αποτελούμενη από επτά πράξεις τις οποίες περιέγραψε. Από τον διορισμό επιτρόπων στις τράπεζες, τις εισπρακτικές εταιρείες, τους ημιυπαίθριους χώρους, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον ΦΠΑ κ.α.

    Με όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση θα στείλει τελικά το λογαριασμό στους πολίτες για να τον πληρώσουν.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα έρθει σε σύγκρουση με το ECOFIN το οποίο προτείνει τη λήψη μόνιμων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συμφωνεί με το ECOFIN για μόνιμα μέτρα που θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, στη λήψη μέτρων στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων και της ανάπτυξης κλπ.

    Εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την παρούσα ηγεσία της δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

    Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Σημίτη και τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από αυτή, απάντησε ότι θα γίνει μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Και σχετικά με τις δηλώσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συνάντηση αυτή, ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις εκφράζουν το σεβασμό προς το πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού και της προσφοράς του αλλά και την αίσθηση μιας αναμενόμενης εποικοδομητικής συνάντησης.

    Σε ερώτηση αν με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η κυβερνησιμότητα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι αυτή χτίζεται καθημερινά κυρίως με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και την εξειδίκευσή του που δείχνουν ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση. Σε ερώτηση εξάλλου σχετικά με τη δημοσίευση καταλόγου στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απορία γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ψάχνουν πως διαρρέουν παρόμοια στοιχεία. Θεώρησε ανεπαρκείς τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις οποίες χαρακτήρισε "δηλώσεις σχολιαστή" και "όχι στελέχους της υπεύθυνης κυβέρνησης" και τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί ο εισαγγελέας και η πολιτική ηγεσία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους ημιυπαίθριους χώρους, τόνισε ότι τυχόν νομιμοποίηση τους θα στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι μπορούν να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες. Και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για άλλες περιπτώσεις όπως η περαίωση φορολογικών υποθέσεων κλπ. Ερωτηθείς για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Μητρόπολη Αττικής και τον πρώην μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως όταν οι αποφάσεις βρίσκονται μακριά από το λαϊκό αίσθημα, αποδοκιμάζονται από το λαό.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σημασία δεν έχει τι κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά τι κάνει και τι δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε πλήρη απουσία από τη διεθνή σκηνή με αποτέλεσμα να έχει χάσει η χώρα σημαντικό έδαφος.

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε ακυβερνησία

    Τα πενήντα χρόνια προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο κοινοβουλευτικό βίο της χώρας τίμησε απόψε η κομματική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας Κηφισιάς, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων.

    Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μόνο η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση, καθώς το κόμμα μας, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραμένει η μόνη ελπίδα για τον τόπο.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές είπε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί απάντηση στη συγκυρία των ημερών και τόνισε πως με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο εάν γίνουν πρόωρες εκλογές υπάρχει ισχυρή πιθανότητα αυτές να οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συμπλήρωσε πως δεν είναι βέβαιος αν πραγματικά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θέλει εκλογές αυτή την ώρα, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει εκλογές για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε το ενδεχόμενο σε ένα χρόνο από σήμερα το ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε πως το τι θα πράξουν οι Έλληνες μπροστά στην κάλπη, όταν τελικά θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, είναι δύσκολο να το προβλέψει από τώρα οποιαδήποτε δημοσκόπηση.

    Ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε θετικό το πρόσφατο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς από τους οποίους ζήτησε συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάλεσε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και να "αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με διάλογο", λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν χρειαζόμαστε κανέναν Αλμούνια για να μας πει τι συμβαίνει. Δεν χρειαζόμαστε παιδονόμο".

    Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, πρότεινε εμπειρογνώμονες κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα, που θα εκπροσωπούν την Τράπεζα της Ελλάδος, να αναλάβουν να πληροφορήσουν τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για το που ακριβώς βρίσκεται σήμερα η οικονομία μας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος και σε πρόσφατα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, τόνισε πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια είναι ανέφικτη, κατηγορώντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι δεν συναινεί ούτε στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως για παράδειγμα, η αναθεώρηση του συντάγματος, από όπου, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή από πολιτική ιδιοτέλεια. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει και ορισμένες προτάσεις, όπως η αλλαγή των άρθρων περί ευθύνης υπουργών.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πολιτικό κεφάλαιο, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τη χώρα. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος της Κηφισιάς.

    [03] Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη για τα πέντε χρόνια ΝΔ

    Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά τον ανασχηματισμό πραγματοποίησε απόψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και παρέστησαν 44 νυν και πρώην υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αλλά και πλήθος κόσμου, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, και υπεραμύνθηκε των επιλογών του στην πενταετή θητεία του ως υπουργός Οικονομίας, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις του για να ξεπεραστεί η κρίση.

    Τόνισε ότι επί πέντε χρόνια η χώρα γνώρισε υψηλή ανάπτυξη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, μείωση ανεργίας και ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, και ζήτησε συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική που έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

    Αναφέρθηκε στην δημοσιονομική κατάσταση η οποία παρά την πρόοδο, όπως είπε, των τελευταίων ετών παρέμεινε εύθραυστη, κάτι που ουδέποτε έκρυψε η κυβέρνηση όπως τόνισε, και έκανε λόγο για την υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών, ενώ χαρακτήρισε την κρίση αφορμή ή πρόσχημα για επιπλέον πιέσεις που οδήγησαν στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών.

    Ο κ.Αλογοσκούφης έκανε λόγο για αδυναμία της κρατικής μηχανής να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων.

    «Αποδεικνύεται ότι η κρατική μηχανή και η δημόσια διοίκηση έχουν δυσκολία στο να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις που δημιουργούνται όταν επιδιώκονται μεγάλες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και μεταβολές» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκαν ήπια μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής βάσης που είχαν στόχο τον μετριασμό των δημοσιονομικών αποκλίσεων, χωρίς να επηρεαστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όπως είπε φέρουν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών.

    Αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο και τις επιλογές των τελευταίων πέντε ετών στην οικονομική πολιτική καθώς και στα αποτελέσματά τους, και τόνισε με έμφαση την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.

    «Δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια από τους πολίτες, για την κατάσταση της χώρας, δεν υποκύψαμε στον πειρασμό να κάνουμε το μαύρο άσπρο όπως συστηματικά έκαναν οι κυβερνήσεις του χθες» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Χαρακτήρισε κεντρικούς στόχους την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια αλλά και πρέπει «να αποφευχθούν παλινδρομήσεις και πειραματισμοί που ενισχύουν την αβεβαιότητα».

    Σύμφωνα με το κ.Αλογοσκούφη η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. «Είναι σημαντική η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν σκέπτεται εκλογές. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ακόμα πιο έντονα ότι προέχει η πολιτική σταθερότητα» είπε ο πρώην υπουργός.

    Δεύτερον εκτίμησε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις για τα αυτονόητα, αλλά εάν δεν γίνει αυτό τότε η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον δικές της πολιτικές πρωτοβουλίες, τρίτον οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να χαρακτηρίζονται από συνέχεια και συνέπεια, και πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή καθώς και τις επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

    Για την συνέχεια, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, να ξεκαθαρίσουν οι παράμετροι του προγράμματος σταθερότητας και να καταστούν συμβατές με τις κατευθύνσεις της ευέλικτης εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας όπως ερμηνεύονται από την Κομισιόν και το ΕΚΟΦΙΝ, να δοθεί έμφαση στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, η οποία όπως είπε είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργείου Οικονομίας.

    «Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι κυρίως υπόθεση των άλλων υπουργείων ιδίως εκείνων που έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς και εποπτεύουν μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο κ.Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι δεν χρειάζονται άλλα φορολογικά μέτρα, και τόνισε ότι τα μόνα μέτρα που δικαιολογούνται είναι αυτά που διευρύνουν την φορολογική βάση.

    «Η φοροδιαφυγή αποτελεί κοινωνική μάστιγα και καμία πολιτική σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί υπαναχωρήσεις στην προσπάθεια για την αντιμετώπισή της» είπε ο πρώην υπουργός.

    Τόνισε ακόμη ότι η αναπτυξιακή πολιτική είναι πολύ πιο σύνθετη υπόθεση, καλώντας την κυβέρνηση να χτίσει επάνω στις βάσεις που μπήκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, διότι «αυτό απαιτεί η συνέχεια και η συνέπεια» όπως είπε.

    «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην δεκαετία του 1950 ή του 1960 για να βασίζει την ανάπτυξή της αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες επενδύσεις, όπως υποστηρίζει η οπισθοδρομική ματιά της αντιπολίτευσης» είπε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Τέλος έκανε λογο για έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας και τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση ως παράταξη και ως κυβέρνηση να δώσουμε αποτελεσματικές λύσεις και απαντήσεις σε αυτά τα φαινόμενα που απειλούν την ασφάλεια και τον κοινωνικό ιστό».

    Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε επί πέντε χρόνια και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον παρευρισκόμενο διάδοχό του στο υπουργείο Γιάννη Παπαθανασίου, και τόνισε ότι θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας.

    Μεταξύ των παρευρισκομένων υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών στην εκδήλωση ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Βύρων Πολύδωρας, ο Χρήστος Φώλιας, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Γ. Σαλαγκούδης, ο Κωστής Χατζηδάκης ο Νίκος Λέγκας, ο Αντώνης Μπέζας ο Θανάσης Μπούρας, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Γιάννης Ιωαννίδης, η Σοφία Καλαντζάκου, ο Γιώργος Κοντογιάννης, κ.α.

    [04] Συνεδρίασε η Διυπουργική για την "ΟΑ"

    Τη Διυπυργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ενημέρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζιδάκης για την πώληση της Ολυμπιακής.

    Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Ο.Α..

    «Η διαδικασία αποκρατικοποίησης εξελίχθηκε με διαφάνεια, χωρίς διακρίσεις. Δυστυχώς, οι προσφορές ήταν χαμηλότερες από την τιμή που ο ανεξάρτητος εκτιμητής είχε καθορίσει, ως ελαχίστη τιμή στην πώληση», δήλωσε ο ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Ευρωπαίκής Επιτροπής, αρμόδιος επίτροπος για τις Μεταφορές, Αντόνιο Ταγιάνι και υπογράμμισε ότι «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ήταν υποδειγματική» και ότι η τελική κατάληξη για την πώληση των τριών μερών, στα οποία χωρίζεται η Ολυμπιακή, έχει η εξής:

    Η επίγεια εξυπηρέτηση (handling) πωλείται στην Swissport Aviarets Hellas για το συνολικό ποσό των 44,8 εκατ. ευρώ. Το πτητικό έργο και η τεχνική βάση στη Marfin Investment Group (MIG) για τα ποσά των 45,7 εκατ. και 16,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

    Το συνολικό κόστος πώλησης της Ολυμπιακής ανέρχεται σε 107,2 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Ταγιάνι υπογράμμισε ότι η νέα εταιρία θα είναι «ολοκληρωτικά ιδιωτική και μικρότερη από την παλαιά Ολυμπιακή και η πώληση έγινε στην τιμή της αγοράς». Ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έτσι, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και σε άλλες εταιρείες για μεγαλύτερη συμμετοχή στην ελληνική αγορά».

    Με γραπτή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται ότι «το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης δεν συνεπάγεται προβλήματα σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις».

    Αναφέρει επίσης, ότι «η άμεση πώληση της Ολυμπιακής αναμένεται να εξασφαλίσει ότι θα συνεχισθεί η πραγματοποίηση των δρομολογίων, που διέπονται από τις διατάξεις περί παροχής δημόσιων υπηρεσιών, προφυλάσσοντας έτσι τους κατοίκους απομακρυσμένων νήσων από το ενδεχόμενο διατάραξης των παρεχόμενων αεροπορικών υπηρεσιών».

    Με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ταγιάνι έδωσε το «πράσινο φώς» και για την πώληση της Ιταλικής «Alitalia» αντί του ποσού των 1.052 εκατ. ευρώ.

    «Η Επιτροπή αποδέχθηκε την εκτίμηση αυτή», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι και πρόσθεσε: «Επομένως, έχουμε σήμερα στην Ευρώπη δύο νέες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Σε περίοδο κρίσης κερδίσαμε, τελικά, την πρόκληση να αποφύγουμε τις κρατικές ενισχύσεις. Δύο πρώην κρατικές εταιρίες γίνονται μικρότερες και ιδιωτικές. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο ιδιωτικών εταιρειών, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουμε την αγορά στον ανταγωνισμό», κατέληξε ο Επίτροπος.

    Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη

    «Η κυβέρνηση δέχεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής έχει εξελιχθεί στο πιο δύσκολο, μεταπολεμικά, οικονομικό τοπίο και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως είναι μια προσπάθεια, η οποία στηρίχτηκε σε πολύ γερά θεμέλια».

    Ερωτηθείς σχετικά με το πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «σύντομα θα έχουμε τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και στη συνέχεια, οι τρεις συμβάσεις θα σταλούν στη Βουλή προς κύρωση, διότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει επικύρωση των συμβάσεων αυτών από την Βουλή».

    «Για τους εργαζόμενους υπάρχει απόλυτη κάλυψη, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση είτε με μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, οι εργαζόμενοι είναι απολύτως καλυμμένοι χωρίς να θίγεται ούτε στο ελάχιστο το εισόδημά τους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Συμπλήρωσε δε ότι «από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι ότι και η νέα ιδιοκτησία θα απασχολήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζόμενους της Ολυμπιακής, και αυτό, άλλωστε, είναι φυσικό, διότι έχουν γνώση, εμπειρία και προϋπηρεσία». Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    Ερωτηθείς για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν όλες οι λεπτομέρειες. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίγεια εξυπηρέτηση συνεχίζονται και ότι έχει δοθεί προθεσμία έως την Παρασκευή.

    «Όταν θα υπάρξει έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή θα σας μιλήσουμε για όλα, όμως στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για καινούρια πράγματα», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι «υπάρχει απόλυτη κάλυψη για τους εργαζόμενους». Σχετικά με το εάν η διαδικασία θα επηρεάσει το επιβατικό κοινό, ο υπουργός τόνισε ότι το επιβατικό κοινό δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.

    «Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει εξελιχθεί για ενάμιση χρόνο, δουλέψαμε συστηματικά και στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που προκύπτουν από τη νομική πλευρά και σε σχέση με τους εργαζόμενους και σε σχέση με το επιβατικό κοινό», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

    Σε ερώτηση για την "ύπαρξη γκρίζων σημείων", "για τα οποία έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ", ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές και διαφορετικές απόψεις, δυσκολεύομαι να τις παρακολουθήσω», και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι και στο κόμμα αυτό και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς τις δικές μας θέσεις που είναι οι θέσεις της κοινής λογικής και της Ευρώπης».

    [05] MIG: Το SUPERFAST 12 στην Κρήτη

    Με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης από το λιμάνι του Πειραιά βάζει πλώρη από σήμερα το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό Superfast ΧΙΙ της Attica Group, του ομίλου της MIG.

    Το SUPERFAST 12 είναι το τρίτο πλοίο που μπαίνει στην αγορά των ακτοπλοϊκών μεταφορών στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς. Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Ανδρέας Βγενόπουλος εγκαινιάζει το νέο δρομολόγιο του πλοίου που μέχρι πρότινος εκτελούσε δρομολόγια προς Ιταλία.

    Το Superfast XII κατασκευάστηκε το 2002 και μπορεί να μεταφέρει 1.640 επιβάτες και 650 ΙΧ ή 110 φορτηγά και 100 ΙΧ. Διαθέτει 198 καμπίνες και 714 κρεβλαταια. Αναπτύσσει ταχύτητα 30 μιλίων την ώρα και θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια ημερησίως από Πειραιά, στις 15:30 με ώρα άφιξης στο Ηράκλειο τις 10 το βράδυ. Από το Ηράκλειο θα αναχωρεί στις 11.45 μ.μ. με ώρα άφιξης στον Πειραιά τις 6.15 το πρωί. Η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 6 ώρες και 30 λεπτά.

    Στις γραμμές της Κρήτης διακινούνται σε ετήσια βάση περίπου 390.000 ΙΧ,, 200.000 φορτηγά και 2,5 εκατομμύρια. επιβάτες, οι οποίοι εξυπηρετούνται σήμερα από έξι πλοία (τέσσερα ανήκουν στην ΑΝΕΚ και δύο στη Minoan Lines). Στη γραμμή του Ηρακλείου μόνον διακινήθηκαν πέρυσι, περίπου 1.400.000 επιβάτες, 230.000 ΙΧ και 145.000 φορτηγά.

    Αύριο το πρωι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από την διοίκηση της Attica Group, παρουσία του αντιπροέδρου της μητρικής εταιρίας Marfin Invesment Group Ανδρέα Βγενόπουλου.

    [06] Τραγωδία σε γερμανικό σχολείο

    Δεκαέξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί όταν ένας νεαρός 17 ετών άνοιξε αδιακρίτως πυρ σε τεχνικό κολέγιο κοντά στη Στουτγάρδη. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής αστυνομίας, ο 17χρονος δράστης αυτοκτόνησε, ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά.

    Ο 17χρονος, ντυμένος στα μαύρα, εισέβαλε στο σχολείο γύρω στις 9.30 το πρωί και χωρίς να πει λέξη άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας εννέα μαθητές και τρεις καθηγητές.

    Στην προσπάθειά του να διαφύγει σκότωσε τρεις περαστικούς και στη συνέχεια μπήκε σε ένα αυτοκίνητο εκδιώκοντας τον οδηγό του και ετράπη σε φυγή, αλλά λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα αναχαιτίστηκε από την αστυνομία.

    Μέρκελ: Ημέρα πένθους

    Η σημερινή σφαγή σε γερμανικό κολέγιο είναι "αδιανόητη", δήλωσε σε τηλεοπτικό της μήνυμα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    "Όπως όλος ο κόσμος στη Γερμανία, αισθάνομαι φρίκη, έχω αναστατωθεί και έχω μείνει κατάπληκτη από αυτά που έγιναν στο σχολείο Αλμπερβιλ στο Βίνινγκεν", στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, δήλωσε η Μέρκελ που διαβεβαίωσε τις τοπικές αρχές για την πλήρη υποστήριξη των ομοσπονδιακών αρχών.

    "Είναι ημέρα πένθους για όλη τη Γερμανία", πρόσθεσε και τόνισε ότι οι σκέψεις και οι προσευχές της είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.

    ... και στην Αλαμπάμα

    Τη ζωή δέκα ανθρώπων, περιλαμβανομένης της δικής του, καθώς και της μητέρας του, αφαίρεσε ένας άνδρας περίπου 35 ετών που καταλήφθηκε από δολοφονικό αμόκ και καταδιώχθηκε από αστυνομικούς στην πόλη Σάμσον, στο νότιο τμήμα της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Ο δράστης σκότωσε πέντε άτομα, περιλαμβανομένης της συζύγου ενός τοπικού βοηθού σερίφη και του βρέφους της, ηλικίας μόλις 3 μηνών, μέσα σε τροχόσπιτο στη Σάμσον, σύμφωνα με τον Γουίντον Μέλτον, δήμαρχο στη γειτονική πόλη Γενεύη.

    Τα υπόλοιπα θύματα του άνδρα --που δεν κατονομάζεται-- περιλαμβάνουν δυο άνδρες που εκτέλεσε σε ένα κατάστημα κι έναν οδηγό ανοικτού ημιφορτηγού ο οποίος μάλλον δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα.

    Το πολλαπλό φονικό άρχισε στη Σάμσον και ολοκληρώθηκε, μετά την καταδίωξη του δράστη από τους αστυνομικούς, στη Γενεύη, 20 χλμ. μακρύτερα, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών (FBI) και την τοπική αστυνομία.

    Σύμφωνα με έναν αστυνομικό ο άνδρας πυροβόλησε εναντίον αρκετών αυτοκινήτων εν μέση οδό καθώς κι εναντίον δυο πολυκαταστημάτων. Οι αρχές στην Αλαμπάμα έκαναν λόγο για "μια σειρά τουλάχιστον τεσσάρων περιστατικών πυροβολισμών", στα οποία ενέχεται ο ένοπλος.

    Ο ύποπτος "σκότωσε τουλάχιστον εννέα θύματα πριν πεθάνει από αυτοτραυματισμό", σύμφωνα με ανακοινωθέν του πολιτειακού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας. Ο τοπικός επικεφαλής της αστυνομίας δέχθηκε μια σφαίρα, αλλά δεν τραυματίστηκε σοβαρά διότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, πιστεύεται ότι θα βρεθούν κι άλλα θύματα. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τα κίνητρα του άνδρα, ο οποίος έκαψε επίσης ένα σπίτι.

    Η νοτιοανατολική Αλαμπάμα, που γειτνιάζει με τη Φλόριντα, είναι κυρίως αγροτική περιοχή με πολλές οικογένειες που έχουν χαμηλό εισόδημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 March 2009 - 19:32:02 UTC