Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία"
  • [02] "Παράλογη η αποκρατικοποίηση"
  • [03] "Ενίσχυση της ρευστότητας"
  • [04] Διάλογος για την Παιδεία
  • [05] Τραγωδία σε γερμανικό σχολείο

  • [01] "Αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία"

    Σε «αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία για αύξηση μισθών, συντάξεων και προστασία των ανέργων, για αξιοπρεπές εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών, για την ανατροπή της πολιτικής του "ευρωμονόδρομου"» καλεί με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    «Η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών δεν είναι προς όφελος των μικρομεσαίων και των νοικοκυριών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση » αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, αλλά «γίνεται για την προστασία της κερδοφορίας των τραπεζών και των βιομηχάνων στη χώρα και τα Βαλκάνια, από τον πλούτο που έχουν παράγει οι εργαζόμενοι».

    Για τις αποφάσεις του ECOFIN

    Για "αντιδραστικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της ΕΕ" μιλά του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις αποφάσεις του ECOFIN που "κινούνται στην κατεύθυνση της εφαρμογής νέων αντεργατικών μέτρων στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα, στην ακόμα πιο δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, συντάξεις και μισθούς, έχουν αποκλειστικό σκοπό να στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων που ευθύνονται για την κρίση".

    "Τα νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ προκρίνει και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λάβει, δρομολογούνται στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων. Αυτή η πολιτική είναι ενιαία στην ΕΕ και αφορά όλες τις χώρες κι αυτές που δεν έχουν μεγάλα ελλείμματα. Είναι υλοποίηση της στρατηγικής που η ΕΕ είχε και πριν την κρίση και τώρα με την κρίση συμπληρώνεται και γίνεται ακόμα πιο επιθετική σε βάρος των λαών. Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται ούτε για τα ελλείμματα ούτε για την κρίση. Πλήρωσαν πολύ ακριβά και το ευρώ και την καπιταλιστική ανάπτυξη", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

    Το ΚΚΕ ζητά "να απορρίψει ο λαός τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Όσο πιο γρήγορα ο λαός ορθώσει το ανάστημά του στις πολιτικές της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά που θα πληρώσει. Ο λαός πρέπει να ενισχύσει την πολιτική ανυπακοής στην ΕΕ, να περάσει στην αντεπίθεση και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, τη συνέπεια και τη σταθερότητά του. Αυτός είναι ο δρόμος για να μην πληρώσει την κρίση, να αποκρούσει και να ανατρέψει στην πορεία την αντιλαϊκή πολιτική".

    Για την Ολυμπιακή

    Για "υπονόμευση, συρρίκνωση και παράδοση της Ολυμπιακής σε επιχειρηματικούς ομίλους", κάνει λόγο το ΚΚΕ και εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή "είναι πια αντιμέτωποι με την ανεργία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και δικαιωμάτων και με τους εκβιασμούς της MIG".

    "Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής και ο ελληνικός λαός έχουν πολλούς λόγους να παλέψουν κατά της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου» και να τιμωρήσουν τα κόμματα που τον εκφράζουν", καταλήγει το ΚΚΕ.

    [02] "Παράλογη η αποκρατικοποίηση"

    Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία πιλότων της Ο.Α. (ΕΧΠΑ)

    «Σε εποχή οικονομικής κρίσης, όπου όλοι προστρέχουν στην ενίσχυση του κράτους και στο ζεστό κρατικό χρήμα, και θα δούμε και κρατικοποιήσεις τραπεζών, είναι παράλογο να αποκρατικοποιείς ένα σημαντικό στρατηγικό όπλο για τη χώρα, όπως ο εθνικός αερομεταφορέας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισήμανε ότι «οι χειριστές και οι πιλότοι της Ολυμπιακής κτάτησαν ψηλά τα στάνταρ ασφαλείας» της εταιρείας και τόνισε ότι «μια εταιρεία η οποία δεν θα έχει ως πυρήνα, ως βασικό συστατικό τους ανθρώπους που την κράτησαν ψηλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν θα είναι η ίδια. Και δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί ο έλληνας να εμπιστευτεί μια εταιρεία η οποία δεν θα πληροί όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την κάνουν ασφαλή και αξιόπιστη».

  • ** Ο κ. Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στην Κρήτη την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

    [03] "Ενίσχυση της ρευστότητας"

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως το νόμο για τη ρευστότητα των τραπεζών και κατ'επέκταση της οικονομίας, προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των πολιτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου μετά την πρώτη συνεδρίαση του αρμοδίου Συμβουλίου Εποπτείας.

    Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε, ότι θα γίνονται τακτικές συναντήσεις ανά μήνα του Συμβουλίου Εποπτείας στο οποίο μετέχουν οι επίτροποι που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση στις τράπεζες.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, για την πορεία του προγράμματος ρευστότητας της οικονομίας και συζητήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος και όπως αναφερόταν από το υπουργείο Οικονομίας, το θέμα δεν είναι να απορροφηθεί το σύνολο της ρευστότητας αμέσως, αλλά να υπάρχει ρευστότητα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης.

    Για τη συνεδρίαση του Ecofin

    Για να σημειωθεί ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι είχε προβλεφθεί, κάτι που θα επιβεβαιώσει κατά πάσα πιθανότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές της εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει το Μάιο.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ. Παπαθανασίου συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών της συνόδου του Ecofin στις Βρυξέλλες. Οι προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση μετατίθενται για το 2010, τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των εκτιμήσεων για την οικονομία θα είναι η αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε όλες της χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο η αύξηση των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη είναι 2,5%.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία ο κ. Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται ευρύτερα απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο Γ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμα και για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ακόμη, ότι η κάθε χώρα θα καταβάλει τις δικές της προσπάθειες, αλλά και σε συντονισμό με τις άλλες χώρες για την έξοδο από την κρίση. Σε γενικές γραμμές ανέφερε ότι χώρες όπως η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο που εμφανίζουν ακόμα δημοσιονομικά πλεονάσματα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, όπως άλλωστε και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, παρά την επιδείνωση που εμφανίζουν στα δημόσια οικονομικά τους. Από την άλλη μεριά, σημείωσε ότι η επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά υπάρχει το 2009 σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία και ότι όπως είναι γνωστό χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία εμφανίζουν ήδη υπερβολικά ελλείμματα. Ως θετικό σημάδι ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τη μείωση του πληθωρισμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού Ecofin προετοιμάστηκε η επόμενη σύνοδος κορυφής καθώς και η κοινή ευρωπαϊκή θέση ενόψει της ομάδας των 20 σημαντικότερων οικονομιών της Γης που θα πραγματοποιηθεί όπως είναι γνωστό στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών. Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί πιο έντονα από την οικονομική κρίση, ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ecofin συμφώνησε ότι η κάθε χώρα θα κρίνεται ξεχωριστά για το αν θα της δοθεί οικονομική υποστήριξη, χωρίς να αλλάζουν ή να παραβιάζονται οι υφιστάμενοι κανόνες.

    Αναφερόμενος, ειδικά στην ελληνική οικονομία ο Γ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επισήμανε με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους.

    Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνολικότερων συζητήσεων για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός.

    Ερωτηθείς αν επίκειται υιοθέτηση φορολογικών μέτρων, ο υπουργός εθνικής οικονομίας ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που θα πρέπει να έχουν στόχο την περικοπή των δαπανών και τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης, ο Γ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Ecofin στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε τα εξής: «Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες 20 ετών, η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Από εκεί που μας στοίχιζε 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, περιμένουμε να έχουμε έσοδα 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».

    Τέσσερις βασικές συστάσεις

    Το Συμβoύλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ , στο πλαίσιο της σημερινής εξέτασης των προγραμμάτων σταθερότητας και σύγκλισης 21 κρατών μελών της ΕΕ, απηύθυνε προς την Ελλάδα, τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής με βάση τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της χώρας μας για την περίοδο 2008-2011.

    Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας το 2009, η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

    Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιρλανδία) εμφάνισαν το 2008, έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Για τη Μάλτα που εμφάνισε επίσης έλλειμμα πάνω από το 3% κρίθηκε ότι η υπέρβαση του ορίου έχει προσωρινό χαρακτήρα.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γενικές γραμμές αναγνωρίζει ότι οι δημοσιονομικές ανισορροπίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι λαμβανομένου υπόψη πως η Ελλάδα αφενός μεν δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, αφετέρου δε έχει μεγάλο χρέος, έχει περιορισμένα περιθώρια για τη δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

    Με βάση τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται:

    - Να ενισχύσει ουσιαστικά την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης ήδη το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους/ΑΕΠ.

    - Να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης συνδέονται επίσης με τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη αναπροσαρμογή της οικονομίας, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.

    - Να εφαρμόσει με ταχύ ρυθμό τις πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιονομικών διαδικασιών με την αύξηση της διαφάνειάς τους, τη χάραξη δημοσιονομικής στρατηγικής με γνώμονα τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές και τη σύσταση μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών.

    -Να βελτιώσει, εν όψει του αυξανόμενου επιπέδου του χρέους και της προδιαγραφόμενης αύξησης των δαπανών λόγω γήρανσης του πληθυσμού, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών με τη συνέχιση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

    Στο κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα είχε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο 4% σε ετήσια βάση στη διάρκεια της δεκαετίας. Παράλληλα, όμως όπως τονίζεται, οι εγχώριες και εξωτερικές μακροοικονομικές ανισορροπίες διευρύνθηκαν σημαντικά, γεγονός που οδήγησε σε υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος. Η σημερινή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, έχει αντίκτυπο στην οικονομία και ασκεί πιέσεις στο χρέος, αναφέρει το κείμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου.

    Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Επιτροπής, το 2008 το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,9% και αναμένεται το 2009 να παραμείνει θετικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 3% το 2007 και το δημόσιο χρέος ήταν από τα υψηλότερα στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια για δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας ώστε να μην διακυβεύσει περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την ανταγωνιστική θέση της χώρας, υποστηρίζει το Συμβούλιο το οποίο διαπιστώνει ακόμη πως η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει πακέτο για την τόνωση της οικονομίας. Επισημαίνεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές περιέλαβαν στον προϋπολογισμό του 2009 ορισμένα μέτρα που στοχεύουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται οφέλη για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών και να προχωρήσει σε διόρθωση των παραγόντων που οδηγούν σε υψηλές εγχώριες και εξωτερικές ανισορροπίες της οικονομίας.

    [04] Διάλογος για την Παιδεία

    Άρχισε πανηγυρικά στο Ζάππειο το μεσημέρι ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία, με απόντες τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των καθηγητών.

    Το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπό τον κ. Μπαμπινιώτη, που πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση, θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση του σχολείου, την αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα πανεπιστήμια, την εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, την κινητροδότηση δεξιοτήτων και τη σύνδεση της παιδείας με την κουλτούρα και τον πολιτισμό.

    Ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διαλόγου, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, κομματικοί ανταγωνισμοί και προειλημμένες αποφάσεις.

    Ο ελληνικός λαός, είπε, περιμένει απ' εμάς πολιτικούς και πνευματικούς ανθρώπους, θεσμικούς παράγοντες και οργανώσεις μόνο θετική απάντηση.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε πως αποτελεί ρεαλιστική προοπτική "να επιτύχουμε ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις προτεινόμενες λύσεις, εφόσον αυτές ακουμπούν στην πραγματικότητα, είναι τεκμηριωμένες και εξασφαλίζουν διάρκεια στο χρόνο. Συζητώ τα πάντα, συνέχισε, κάθε ιδέα, κάθε πρόταση και απ' όποιο κανάλι του διαλόγου προκύψει. Ο επιμερισμός των ευθυνών, είπε, είναι ελκυστικός για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Δεν προσφέρει όμως καμία λύση για το μέλλον".

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στους στόχους. Οι στόχοι για το λύκειο, είπε ο υπουργός, είναι να γίνει αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών και για να το επιτύχουμε χρειαζόμαστε νέο πρόγραμμα σπουδών, μείωση της διδακτέας ύλης, λίγα υποχρεωτικά μαθήματα και περισσότερα επιλογής, νέο πλουραλισμό στα σχολικά βιβλία.

    Οι στόχοι μας για το εξεταστικό πρόσθεσε είναι μαζική πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης για όλους τους νέους, αξιόπιστο τεχνικό εξεταστικό σύστημα, εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών, σταδιακός περιορισμός και εξάλειψη της παραπαιδείας τελικά.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης από την πλευρά του, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση της ΟΛΜΕ να πάει στα γραφεία τους και να του αναπτύξουν τις θέσεις τους, συνέχισε λέγοντας ότι η ημερήσια διάταξη δεν είναι δεσμευτική αλλά ενδεικτική. Μπορούν να προστεθούν και άλλα θέματα κατά την πορεία του διαλόγου, συμφωνήθηκε με τον υπουργό Παιδείας ότι δεν θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά όχι ότι θα είναι και ατέρμων ο διάλογος και κατέληξε λέγοντας ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 6 μήνες για το λύκειο και το εξεταστικό.

    Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, εκθέτοντας αναλυτικά τις απόψεις τους για τον διάλογο και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

    [05] Τραγωδία σε γερμανικό σχολείο

    Σε 17 ανέρχεται ο απολογισμός του μακελειού που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε τεχνικό κολέγιο βορειοανατολικά της Στουτγκάρδης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης, Χέριμπερτ Ρεχ.

    Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε στο Βερολίνο "βαθειά συγκλονισμένη" από το τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο σύμφωνα με την αστυνομία έχασαν τη ζωή τους δέκα σπουδαστές ηλικίας 16-17 ετών, τρεις καθηγητές, άλλα τρία άτομα και ο ίδιος ο δράστης, στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που ακολούθησε την απρόκλητη επίθεση και είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό δύο αστυνομικών.

    Οπως εξήγησε ο Ρεχ, ο 17χρονος, ντυμένος στα μαύρα, εισέβαλε στο σχολείο γύρω στις 9.30 το πρωί και χωρίς να πει λέξη άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας εννέα μαθητές και τρεις καθηγητές.

    Στην προσπάθειά του να διαφύγει σκότωσε τρεις περαστικούς και στη συνέχεια μπήκε σε ένα αυτοκίνητο εκδιώκοντας τον οδηγό του και ετράπη σε φυγή, αλλά λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα αναχαιτίστηκε από την αστυνομία. Στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών που ακολούθησε σκοτώθηκε ο δράστης και τραυματίστηκαν οι δύο αστυνομικοί.

    ... και στην Αλαμπάμα

    Τη ζωή δέκα ανθρώπων, περιλαμβανομένης της δικής του, καθώς και της μητέρας του, αφαίρεσε ένας άνδρας περίπου 35 ετών που καταλήφθηκε από δολοφονικό αμόκ και καταδιώχθηκε από αστυνομικούς στην πόλη Σάμσον, στο νότιο τμήμα της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Ο δράστης σκότωσε πέντε άτομα, περιλαμβανομένης της συζύγου ενός τοπικού βοηθού σερίφη και του βρέφους της, ηλικίας μόλις 3 μηνών, μέσα σε τροχόσπιτο στη Σάμσον, σύμφωνα με τον Γουίντον Μέλτον, δήμαρχο στη γειτονική πόλη Γενεύη.

    Τα υπόλοιπα θύματα του άνδρα --που δεν κατονομάζεται-- περιλαμβάνουν δυο άνδρες που εκτέλεσε σε ένα κατάστημα κι έναν οδηγό ανοικτού ημιφορτηγού ο οποίος μάλλον δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα.

    Το πολλαπλό φονικό άρχισε στη Σάμσον και ολοκληρώθηκε, μετά την καταδίωξη του δράστη από τους αστυνομικούς, στη Γενεύη, 20 χλμ. μακρύτερα, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών (FBI) και την τοπική αστυνομία.

    Σύμφωνα με έναν αστυνομικό ο άνδρας πυροβόλησε εναντίον αρκετών αυτοκινήτων εν μέση οδό καθώς κι εναντίον δυο πολυκαταστημάτων. Οι αρχές στην Αλαμπάμα έκαναν λόγο για "μια σειρά τουλάχιστον τεσσάρων περιστατικών πυροβολισμών", στα οποία ενέχεται ο ένοπλος.

    Ο ύποπτος "σκότωσε τουλάχιστον εννέα θύματα πριν πεθάνει από αυτοτραυματισμό", σύμφωνα με ανακοινωθέν του πολιτειακού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας. Ο τοπικός επικεφαλής της αστυνομίας δέχθηκε μια σφαίρα, αλλά δεν τραυματίστηκε σοβαρά διότι φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, πιστεύεται ότι θα βρεθούν κι άλλα θύματα. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για τα κίνητρα του άνδρα, ο οποίος έκαψε επίσης ένα σπίτι.

    Η νοτιοανατολική Αλαμπάμα, που γειτνιάζει με τη Φλόριντα, είναι κυρίως αγροτική περιοχή με πολλές οικογένειες που έχουν χαμηλό εισόδημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 March 2009 - 15:31:02 UTC