Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες προσφορές για την Ολυμπιακή
  • [02] Ρωσία: Έκρηξη αερίου
  • [03] Ιράκ: Ανοίγουν τα γραφεία της Unicef
  • [04] Αμαλία Φλέμιγκ: Πρότυπο γυναίκας
  • [05] "Συνεργασία με την Ευρώπη"
  • [06] Υπό έλεγχο οι φωτιές

  • [01] Νέες προσφορές για την Ολυμπιακή

    Τις δικές τους πρότασεις για την απόκτηση της Ολυμπιακής, υπέβαλαν επισήμως η Aegean Airlines και η Chrysler Aviation. Κατ΄αρχήν θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες προσφορές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Aegean, η εταιρεία προσφέρει για το πτητικό έργο 90 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο της ελάχιστης αποτίμησης των συμβούλων του Ελληνικού Δημοσίου και για την τεχνική βάση 20 εκ. ευρώ. Παράλληλα διατίθεται να εξαγοράσει την Πάνθεον στην καθαρή αξία των ιδίων κεφαλαίων της που υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος της Aegean και των μετόχων της, είναι η δημιουργία μίας ισχυρότερης ελληνικής αεροπορικής εταιρίας με το απαραίτητο κρίσιμο μέγεθος, ώστε να μπορεί να σταθεί με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στον διεθνή ανταγωνισμό στο πλαίσιο του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "σε περίπτωση που η πρότασή μας τύχει της αποδοχής του Ελληνικού δημοσίου, είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε μέρος της δραστηριότητας εσωτερικού ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο υπάρχων ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, στην οποία ήδη άλλωστε έχουν ενταχθεί πρόσφατα νέοι παίκτες. Φυσικά η υποβολή πρότασης για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών παραμένει υποχρέωση της εταιρείας μας".

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η Aegean δεσμεύεται για την εκτέλεση της συμφωνίας και την ανάληψη του έργου σε διάστημα όχι μεγαλύτερο από 60 ημέρες από την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εξοικονομούνται εκατοντάδες εκατ. ευρώ λειτουργικών ζημιών, που θα επιβάρυναν το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ανάληψης του έργου και της ιδιοκτησίας της ΟΑ από άλλον φορέα σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα και η Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για το σύνολο του Ομίλου της Ολυμπιακής ύψους 210 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Chrysler Aviation κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου της Ολυμπιακής (ΠΑΝΘΕΟΝ, επίγεια εξυπηρέτηση και Τεχνική Βάση) ύψους 210 εκ. ευρώ. Επίσης, η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει προσφορά και για την εξαγορά των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία θα προτείνει στο Ελληνικό Δημόσιο να κρατήσει ποσοστό έως 25%.

    Δηλώσεις Χατζηδάκη

    Κατ΄αρχήν θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες προσφορές για την Ολυμπιακή.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε:

    «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την MIG και την Swissport ως το τέλος της εβδομάδας. Θα σεβαστούμε τον αποκλειστικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων. Θα εξετάσουμε και άλλες προσφορές που κατατέθηκαν με βάση συγκεκριμένες αρχές: τις προβλέψεις των νόμων, το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού, τα πραγματικά στοιχεία των προτάσεων και τις εισηγήσεις του επιτρόπου παρακολούθησης».

    [02] Ρωσία: Έκρηξη αερίου

    Έκρηξη που πιστεύεται ότι οφείλεται σε διαρροή από φιάλες αερίου κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς πολυκατοικία στη Ρωσική Άπω Ανατολή, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για έξι νεκρούς και επτά τραυματίες, μεταδίδουν Ρωσικά ΜΜΕ.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Vesti-24 μετέδωσε βίντεο στο οποίο απεικονίζονταν διασώστες που αναζητούσαν στα συντρίμμια επιζώντες, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, στο χωριό Βοζντβίζενκα. Ένας άνθρωπος αγνοείται --κατ' άλλες εκτιμήσεις, οι αγνοούμενοι φθάνουν τους τέσσερις.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων δήλωσαν σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε διαρροή από φιάλες αερίου που ήταν αποθηκευμένες στο κτίριο.

    Δώδεκα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου.

    Τα δυστυχήματα του είδους αυτού είναι συχνά, και αρκετές φορές θανατηφόρα, στη Ρωσία.

    [03] Ιράκ: Ανοίγουν τα γραφεία της Unicef

    Η Unicef ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ξανά το γραφείο της στην Βαγδάτη, το οποίο είχε κλείσει πριν από τρία χρόνια λόγω των βιαιοτήτων στην πόλη, καθώς εκτιμά ότι η ασφάλεια έχει πλέον βελτιωθεί.

    "Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Unicef θα ανοίξει πάλι το γραφείο της στην Βαγδάτη, το οποίο έκλεισε το 2006", δήλωσε ο Σικαντέρ Χαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα παιδιά στο Ιράκ, που εδρεύει στην Ιορδανία.

    Η απόφαση της Unicef ήλθε μετά από την σημαντική πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ανασυγκρότησης και των κοινωνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef στο Ιράκ.

    Η παρουσία του ΟΗΕ στο Ιράκ είχε μειωθεί τραγικά όταν το 2003 τα γραφεία της οργάνωσης δέχθηκαν επίθεση με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 22 άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο.

    Ο κ. Χαν δήλωσε ακόμη ότι η σταδιακή επιστροφή του προσωπικού της Unicef που εργάζονται στο Αμάν βρίσκεται υπό εξέταση.

    [04] Αμαλία Φλέμιγκ: Πρότυπο γυναίκας

    «Φάρος έμπνευσης, πρότυπο γυναίκας αλλά και αξιακό πρότυπο για όλους» χαρακτηρίστηκε η αείμνηστη Αμαλία Φλέμιγκ από τους ομιλητές εκδήλωσης προς τιμήν της, που διοργάνωσε για τα 85 χρόνια δράσης του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Για την προσωπικότητα, τη δράση και το έργο της Αμαλίας Φλέμιγκ μίλησαν προσωπικότητες του πολιτικού και επιστημονικού βίου της χώρας καθώς και εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, της Γενικής Γραμματέως Ισότητας .

    Ειδικότερα ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε την προσωπικότητα της Α. Φλέμικγ «ξεχωριστή και σπάνια που συνδύαζε τέλεια πολλαπλούς ρόλους αυτούς της γυναίκας, της επιστήμονος, της πολιτικού». Επίσης μίλησε για «τον επαναστατικό και αγωνιστικό χαρακτήρα της με μια απόλυτα γήινη αντίληψη που κατόρθωνε με επιμονή, σθένος, σταθερότητα και άψογα δομημένη επιχειρηματολογία να προωθεί τις απόψεις της είτε ως βουλευτής της κυβέρνησης είτε από την αντιπολίτευση» . Αναφέρθηκε στην πορεία της Α. Φλέμιγκ ως έφηβης στην αντίσταση, στην απέλασή της από τη χούντα, στη δράση της για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, στη στενή σχέση της με τον Ανδρέα Παπανδρέου, στην πολιτική δράση της από το β74 έως το β86 και στους αγώνες της για την παιδεία, την ισότητα, τα εθνικά θέματα και άλλα.

    Περισσότερο λεπτομερής για την ουσιαστική δράση της ως πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα εθνικά θέματα ήταν στην ομιλία της η τέως ευρωβουλευτής Ειρήνη Λαμπράκη. «Ηταν πάντα πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη και ακαταπόνητη σε ότι αφορά τις επαφές της με τις άλλες αντιπροσωπείες που δεν αντιλαμβάνονταν τα ``δικά μας δίκαια`` στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «μού δίδαξε την τέχνη του lobbing και ότι η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων γίνεται με ψηφοφορίες που διαμορφώνονται από τις επαφές εκτός της συνεδρίασης».

    Η κ. Λαμπράκη είπε ότι η Αμαλία Φλέμιγκ ήταν πρότυπο για τη γενιά των νεώτερων πολιτικών γυναικών οι οποίες ένιωθαν ιδιαίτερη τιμή που ήταν και ιδρυτικό μέλος του κόμματός τους. Είχε πολύπλευρες δραστηριότητες, πρόσθεσε και αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής της στον αγώνα του γυναικείου κινήματος και στην προώθηση της ισότητας.

    Επίσης για την Αμαλία Φλέμιγκ ως φίλη και επιστήμονα μίλησαν οι πρόεδροι του ελληνικού Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Ερεύνης, Αλέξανδρος Φλέμιγκ και του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών, Αλέξανδρος Φλέμιγκ Ελσα Ροκοφύλλου και Γεώργιος Κόλλιας. Η πρόεδρος του ΣΕΕ Εύη Μπάτρα μίλησε επίσης για τη δράση το σκοπό και τους στόχους του συνδέσμου.

    [05] "Συνεργασία με την Ευρώπη"

    Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία και να οδηγήσουν τον κόσμο εκτός της ύφεσης, όμως και άλλα κράτη πρέπει να κάνουν την προσπάθεια τους, σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Σε ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Μπράουν κάλεσε τις ΗΠΑ να αντισταθούν στον προστατευτισμό και καθώς το κλίμα είναι θετικό μετά την εκλογή του προέδρου Ομπάμα να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να συνεργαστούν με την Ευρώπη. Όπως σημείωσε "τώρα έχετε την πιο φιλοαμερικανική ευρωπαϊκή ηγεσία που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Μια ηγεσία που θέλει να συνεργαστεί πιο στενά, προκειμένου να συνεργαστεί μαζί σας. Δεν υπάρχει η παλιά Ευρώπη, ούτε η νέα Ευρώπη, υπάρχει μόνο η φίλη σας Ευρώπη".

    Ο Γ. Μπράουν κάλεσε τις ΗΠΑ σε συνεργασία σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων και τα σχέδια ενίσχυσης της οικονομίας με στόχο την αντιμετώπιση της ύφεσης. Όπως επισήμανε μιλώντας προς τα μέλη του Κογκρέσου "σκεφτείτε πως κάθε μια από τις ενέργειες μας, αν συνδυαστούν, μπορούν να σημαίνουν πιο πολλά ως σύνολο σε σχέση με το άθροισμα τους, καθώς η επίδραση τους θα πολλαπλασιαστεί αφού όλοι θα λειτουργούν στην ίδια γραμμή".

    Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία που θα έχει η συνεργασία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα. Όπως είπε "αναδομείτε και εσείς τις τράπεζες σας, όπως και εμείς. Αλλά πόσο ασφαλέστερες θα ήταν οι καταθέσεις των πολιτών αν ολόκληρος ο κόσμος συνεργαζόταν για να θέσει εκτός νόμου τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα και τους υπεράκτιους τραπεζικούς παράδεισους".

    [06] Υπό έλεγχο οι φωτιές

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές της 7ης Φεβρουαρίου που άφησαν πάνω από 210 νεκρούς στη Βικτόρια ανεπίσημα βρίσκονται "υπό έλεγχο" από σήμερα, σχεδόν ένα μήνα αργότερα.

    Η βροχή που έπεσε σε όλη την πολιτεία και η πτώση της θερμοκρασίας συνέβαλε στο να σβήσουν φωτιές ή να τεθούν υπό έλεγχο.

    Περίπου χίλιοι πυροσβέστες από το εξωτερικό κι άλλες πολιτείες επιστρέφουν στις βάσεις τους και τώρα αρχίζει το έργο της ανασυγκρότησης.

    Πάντως χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού η ανεμοθύελλα των προηγούμενων ημερών συνέβαλε ώστε 100.000 σπίτια σε όλη τη Βικτόρια να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 7:31:05 UTC