Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολτικούς αρχηγούς
  • [02] "Χρειάζεται αξιοπιστία"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 5/3/2009
  • [04] "Επικίνδυνο και αντιλαϊκό σχέδιο"
  • [05] Συγκεκριμένες θέσεις
  • [06] "Να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση"
  • [07] Ιστορική πρόκριση

  • [01] Συναντήσεις με τους πολτικούς αρχηγούς

    Σήμερα ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (11:00), τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (12:30), τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (14:00) και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο (17:00). Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Στην σχετική απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τις συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").

    "Θέλω να πιστεύω ότι όσοι προσέρχονται στο διάλογο, δεν προσέρχονται με προσχηματική πρόθεση", πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και υπογράμμισε πως δεν θέλει να προκαταλάβει ούτε το περιεχόμενο, ούτε την έκβαση αυτών των συζητήσεων.

    "Σημασία έχει ότι ο διάλογος γίνεται και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του πρωθυπουργού. Αυτό κρατώ και τίποτα άλλο", πρόσθεσε. "Άλλοι προκαταλαμβάνουν τις αυριανές συζητήσεις. Όχι η κυβέρνηση", απάντησε σε άλλο ερώτημα και ανέφερε πως "οι ακραίες τοποθετήσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν συμβάλουν θετικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεννόησης. Την κυβέρνηση όμως δεν την εγκαταλείπει η ελπίδα". Για το ενδεχόμενο νέου κύκλου τέτοιων συναντήσεων στη περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στην αυριανές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συνεχής άρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το καθήκον της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. "Η συνεχής εκλογολογία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον", είπε σε επόμενη ερώτηση αν η άρνηση οδηγεί σε εκλογές.

    Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ζητά συναίνεση για μία πολιτική που έχει αποτύχει, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως πρώτη η κυβέρνηση διέγνωσε την κρίση και δεν ωραιοποίησε τίποτα. Επεσήμανε πως πρώτη η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες όπως την αύξηση του εγγυημένου ορίου για τις τραπεζικές καταθέσεις ενώ είμαστε μεταξύ των 3-4 χωρών των οποίων τα σχέδια πρώτα εγκρίθηκαν. "Εμείς κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να δίνονται λύσεις και οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες από αυτή την κρίση", συμπλήρωσε και μετά από άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η ρευστότητα για την οικονομία και αφετέρου να συμπαραστέκεται μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, παρέπεμψε στην απάντηση του κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες ενώ σε ερώτηση για σχετικές απόψεις που φέρεται να διατύπωσε μέσα στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Αντώναρος είπε ότι τα Μέσα μπορεί να γράφουν διάφορα αλλά την κυβέρνηση δεσμεύουν οι επίσημες δηλώσεις.

    [02] "Χρειάζεται αξιοπιστία"

    Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Παπανδρέου. Αργότερα, στη 1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στα γραφεία του κόμματος.

    Σήμερα το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου την Προγραμματική Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την Πράσινη Ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, «το οποίο θα στηρίζει τα εισοδήματα», ενώ σε ό,τι αφορά την αποστροφή του πρωθυπουργού πως «χρειάζεται περισσότερο από ποτέ υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους» σχολίασε ότι «πράγματι χρειάζεται, χρειάζεται για παράδειγμα να τηρεί κανένας τον προϋπολογισμό, τον οποίο ψηφίζει στη Βουλή, καθώς και τις δεσμεύσεις του έναντι των Ελλήνων πολιτών, πράγματα για τα οποία δεν διακρίνεται αυτή η κυβέρνηση».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «για να συνεννοηθούμε στα βασικά και αυτονόητα, απαιτείται αξιοπιστία την οποία προ πολλού έχει απολέσει η κυβέρνηση απέναντι στους Ελληνες πολίτες, στους ευρωπαίους εταίρους μας και στις διεθνείς αγορές».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν προετοίμασε τη χώρα ενόψει της κρίσης, καθώς αυτή δεν είναι «φυσική καταστροφή» και πρόσθεσε ότι «όσο βαθαίνει η κρίση, όσο δυσκολεύουν τα πράγματα, τόσο πιο γενικόλογες και κενές περιεχομένου είναι οι διακηρύξεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των αρμοδίων στελεχών. Αυτή η αμηχανία δεν κρύβει, δεν καταφέρνει να κρύψει την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες πολίτες».

    Ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομίας που «έδειξε αιφνιδιασμένος από όσα επιτάσσουν οι Βρυξέλλες», ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα από έναν υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος ομολογεί αιφνιδιασμένος και μιλά για αναπάντεχες εξελίξεις».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ χρεώσε στην κυβέρνηση ότι «αντί να χτίσει πάνω σε αυτό που βρήκε το 2004, γκρέμισε, έκανε αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου και γύρισε τη χώρα πίσω».

    Αναφερόμενος στην αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου για λαϊκισμό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και επιθυμίας του Κινήματος «να καρπωθεί την κατάσταση για να πάει σε εκλογές», ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει (αν) θέλει συζήτηση ή θέλει να χρεώσει σε όλους τους άλλους τα λάθη της πολιτικής της».

    Περί πρόωρων εκλογών και προγράμματος του ΠΑΣΟΚ

    Σε ερώτηση αν «το Μέγαρο Μαξίμου προλειαίνει το έδαφος για πρόωρες εκλογές», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τα αδιέξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα και αυτά τα αδιέξοδα κάποια στιγμή θα φέρουν τις εκλογές».

    Σχετικά με την παρουσίαση από τον Γ. Παπανδρέου της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» και ερωτηθείς αν ο πρόεδρος του Κινήματος θα απαντήσει στις δυσκολίες επένδυσης στην καινοτομία σε εποχές κρίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ιστορικά, όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει».

    «Η πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, σίγουρες θέσεις εργασίας σε τομείς, οι οποίοι είναι το μέλλον της χώρας, από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες. Είναι η μόνη αναπτυξιακή επιλογή που έχει η χώρα εάν θέλει να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη σε ένα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά γεμάτο με προκλήσεις διεθνές περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Περί συναινέσεως

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις ο κ. Παπανδρέου θα συμφωνούσε με τη συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός, είπε ότι «τη συναίνεση τη χτίζεις διαχρονικά και την κερδίζεις, όταν έχεις δείξει διάθεση να ακούσεις και να δεχτείς προτάσεις των πολιτικών σου αντιπάλων» και πρόσθεσε: «Δεύτερον, πρέπει να εξηγήσεις: συναίνεση επί ποίου; Ποιο είναι το θέμα πάνω στο οποίο, και σε ποια βάση, ζητάς συναίνεση. Γιατί είναι προφανές ότι, συναίνεση με πολιτικές που έχουν αποτύχει και δεν θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αντιθέτως θα τη βαθύνουν και θα την επιμηκύνουν, δεν μπορεί να υπάρξει».

    Είπε ακόμη ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό και θα ακούσει και από τον πρωθυπουργό τις δικές του».

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κινήματος δήλωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στις κάλπες και συναινετική εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας «εξακολουθεί να ισχύει».

    «Σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα συναινούσαμε σε μείωση του κατώτερου μισθού», είπε κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας μάλιστα ότι «τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ τις διαβάζει κανένας με ενδιαφέρον, δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με όλες τις προτάσεις, που κάνει αυτός ο οργανισμός».

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 5/3/2009

  • Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της UNICEF Λ. Κανελλόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος θα παρουσιάσουν το δημοσιογραφικό οδηγό με τίτλο «Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών» - 09:30:00, Αθήνα/ΓΓ Ενημέρωσης.

  • Συνέντευξη Τύπου της Greenpeace για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της χαρτογράφησης των θαλάσσιων οικοτόπων στα ανοικτά της Άνδρου - 10:30:00, Αθήνα/Κλεισόβης 9.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - 11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνέντευξη τύπου ΚΕΔΚΕ και της επιστημονικής επιτροπής του Ecocity για το συνέδριο "Χρωματίζω την πόλη" - 12:00:00, Αθήνα/Παπαρηγοπούλου 7 Πλ. Κλαυθμώνος.

  • Εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας με θέμα "Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στον ελληνικό τουρισμό" - 12:00:00, Αθήνα/Φραντζή 9. Ομιλητής ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος - Κεντρική εισήγηση από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο.

  • Συνάντηση Κ. Παπούλια με φορείς και εκπροσώπους της Ψυχικής Υγείας - 12:00:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο - 12:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τη γγ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα - 12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου. Δηλώσεις της Α. Παπαρήγα στις 14:00 στα γραφεία του ΚΚΕ.

  • Ο ΥΠΠΟ Α. Σαμαράς θα ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας - 13:00:00, Αθήνα/Βουλή/223.

  • Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ - 13:00:00, Αθήνα/γραφεία ΠΑΣΟΚ.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη - 14:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου Προγραμματικής Πρότασης για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την Πράσινη Ανάπτυξη - 17:00:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνο - 17:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Ανακήρυξη τεσσάρων καθηγητών ως πρεσβευτών του Ελληνισμού, από τη Νομαρχία Αθηνών - Τιμές στον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο - 18:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής.

  • Σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο διακεκριμένος Έλληνας φιλόσοφος Κ. Αξελός. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή. - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ.

  • Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης - 19:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Εγκαίνια έκθεσης έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση "Από την Αρχαία Ολυμπία στο Πεκίνο" - 20:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής.

  • Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Λίλας Παπούλα - 20:00:00, Αθήνα/Σπίτι της Κύπρου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Γεωργής.

  • Ο Κ. Παπούλιας θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Β. Ξανθόπουλος - Σ. Πνευματικός» του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας - 20:00:00, Αθήνα/Συνεδριακό Κέντρο Μεγάρου Μουσικής.

  • Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Θεαγένειο διοργανώνει εκδήλωση, με στόχο την αφύπνιση των γυναικών ως προς την πρόληψη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Θεσσαλονίκη/πλατεία Αριστοτέλους.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, τεστ pap και έλεγχος χοληστερίνης), στην κινητή μονάδα του Θεαγενείου, που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 5η Αγωνιστική, 5ος Όμιλος): Ολυμπιακός-Αρμάνι Μιλάνο - 20:45:00, Πειραιάς /ΣΕΦ (GRC)

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Φάση των «16», 5η Αγωνιστική, 7ος Όμιλος): Παρτιζάν-Παναθηναϊκός - 21:45:00, Μπεογκράτσκα Αρένα, Βελιγράδι

  • Μπάσκετ-ΕΣΑΚΕ-Συνέντευξη Τύπου 17ου All Star Game - 13:00:00, DIVANI CARAVEL

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (20η ημέρα), Προαγγελία 20ης αγωνιστικής Α1 Ανδρών

  • Βόλεϊ-Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών (κλήρωση φάιναλ-4) - 14:00:00, Αθήνα/Κουκάκι (GRC), 14:00 Κλήρωση φάιναλ-4 (www.volleyball.gr)

    [04] "Επικίνδυνο και αντιλαϊκό σχέδιο"

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει στις 12 το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: "Η κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ".

    "Η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Επικίνδυνο και αντιλαϊκό. Όσα κόμματα ισχυρίζονται ότι δεν έχει, είναι γιατί έχουν το ίδιο σχέδιο, τους ίδιους στόχους: Να διαφυλαχτεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, να υποταχθεί και να πληρώσει την κρίση ο λαός και τα ίδια να δημαγωγήσουν για να ψαρέψουν ψήφους", τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση.

    "Η σύνοδος απέδειξε τα πολύ στενά όρια διαχείρισης που διαθέτουν οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις με την απόφασή τους να μετακυλίσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε:

    "Απομυθοποιείται η ΕΕ. Εδώ λοιπόν υπάρχει χώρος παρέμβασης, δράσης των λαών, με όρους απειθαρχίας και μη υποταγής. Όταν αυτοί δυσκολεύονται οι λαοί μπορούν".

    [05] Συγκεκριμένες θέσεις

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει το απόγευμα στις 5 ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Τη Λαμία επισκέπτεται ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε δημόσια σύσκεψη με φορείς της περιοχής, πριν παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο ΤΕΕ της Λαμίας. Το βράδυ θα μιλήσει στο Εργατικό Κέντρο.

    Δηλώσεις Αλ. Αλαβάνου

    «Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήταν χρήσιμη αν είχαμε μια κυβέρνηση που καταλάβαινε τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι δεν πρέπει να στηρίζει τους τραπεζίτες αλλά κοινωφελείς τράπεζες, ότι δεν μπορεί να δαπανά τα χρήματα τα ελληνικά σ΄ αυτό το τεράστιο κύμα εξοπλισμών και σχετικών δαπανών που έχουμε, ότι θα έπρεπε να ενισχύσει αμέσως την απασχόληση αλλά αυτά τα αυτονόητα δυστυχώς λείπουν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση».

    Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στο Ηράκλειο όπου συναντήθηκε με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου και το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας.

    Ερωτώμενος για το πώς προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Αλαβάνος ανέφερε:

    "Με την αυτοπεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια προειδοποιούσε για τον ερχομό αυτής της κατάστασης και ότι έχει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες θέσεις τις οποίες κοινοποιεί σε όλο το λαό και επομένως και στον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    Ο Αλ. Τσίπρας στον "Ευαγγελισμό"

    Ο πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση επικαλούμενος την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά «επί της ουσίας ζητάει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία και άλλοθι για την πολιτική του» και «αποκρύπτει επιμελώς να μας πει ποια πολιτική έφερε αυτήν την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους εργαζόμενους του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", όπου περιόδευσε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για "κοινωνικό έλλειμμα" σημειώνοντας ότι το ποσοστό των δαπανών του ΑΕΠ για την υγεία είναι στο 2,4%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 13,6% και μίλησε για «συνειδητή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

    «Κατάφεραν να έχουν "στην εντατική" το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, με κλινικές που δεν λειτουργούν, με εφημερίες που δεν βγαίνουν, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, με λίστες αναμονής για τους ασθενείς» τόνισε ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

    «Η εναλλακτική μας προγραμματική πρόταση έχει αφετηρία ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Είναι δικαίωμα και διασφαλίζεται μόνο από ένα δημόσιο σύστημα υγείας και πρόνοιας που παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, την στιγμή της ανάγκης» υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει σφικτή εισοδηματική πολιτική και αυξήσεις πείνας της τάξης του 1,9 με 2,1% , επικαλούμενος τον πληθωρισμό» και πρόσθεσε πως «τα τελευταία 20 χρόνια, όταν πρωθυπουργοί και υπουργοί οικονομίας μιλούν για "σφικτή εισοδηματική πολιτική" και "πειθαρχία", αναφέρονται στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους νέους εργαζόμενους» ενώ «ούτε υπήρξαν καθόλου σφικτοί απέναντι στους τραπεζίτες με τα 28 δις ευρώ» και δεν ζητάνε «καμία πειθαρχία για τους βιομηχάνους που εισηγούνται εβδομάδες τριών ημερών εργασίας, ελαστικές σχέσεις και μισθούς πείνας».

    «Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε η σορός του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Βρίσκομαι στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Και για μένα αυτά τα δύο γεγονότα, ήταν όχι μόνο μία γροθιά στο στομάχι, αλλά και μία νέα συνειδητοποίηση. Μία ακόμα απόφαση πως ο αγώνας για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, των εργαζομένων, των "ενοικιαζόμενων", των ανέργων, της γενιάς των 700 ευρώ, των stage, είναι μία μάχη που εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δίνουμε καθημερινά. Θα την δίνουμε κόντρα σε όλους και σε όλα. Δεν μας δεσμεύει καμία παγιωμένη κατάσταση που έχει επιβάλλει ο δικομματισμός και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Η δική μας η άποψη, το δικό μας πρόγραμμα συνιστά πρόταση ανυπακοής, ρήξης, και υπέρβασης αυτής της κατάστασης, προς όφελος των εργαζομένων» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [06] "Να κρατήσουμε υπεύθυνη στάση"

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα έχει στις 2 μμ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος, ερωτηθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό δήλωσε:

    «Όταν το ομόλογο του δημοσίου το δανείζεται η χώρα μας με 6%, όταν το δημόσιο χρέος αγγίζει τα 300 δις ευρώ και όταν η πραγματική κρίση στην οικονομία έρχεται, είναι εθνικό χρέος να σταματήσει η πολιτική ανευθυνότητα. Πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να σταθούν υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα γιατί η εθνική αυτή κρίση δεν επιδέχεται μικροπολιτικά και ψηφοθηρικά παιγνίδια.

    Εμείς διαλέγουμε τον δρόμο της σωφροσύνης και της υπευθυνότητας για το καλό του τόπου μας και όχι της αφροσύνης και ανευθυνότητας για το μικροκομματικό συμφέρον».

    Ακόμη, σχετικά με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση φταίει για την κατάσταση της οικονομίας, την υστέρηση εσόδων, την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή. Οι υπουργοί είναι υπεύθυνοι για τις κρατικές δαπάνες, το μεγάλο δημόσιο χρέος και την υστέρηση εσόδων. Αυτά τα λέει ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών της ΝΔ, Γ. Βαρβιτσιώτης, όχι εμείς. Τα λόγια είναι περιττά».

    [07] Ιστορική πρόκριση

    Εκπληξη πρώτου μεγέθους στο Κύπελλο καθώς ο Πανσερραϊκός προκρίθηκε εις βάρος του Παναθηναϊκού. Στην παράταση προκρίθηκε ο Ολυμπιακός σε βάρος του ΠΑΟΚ, ο οποίος αγωνίστηκε για μεγάλο διάστημα με 9 παίκτες. Τα ζευγάρια στα ημιτελικά: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ-Πανσερραϊκός.

    Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0 (παράταση)

    Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας του ΠΑΟΚ στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης" με 2-0 στην παράταση. Οι "ερυθρόλευκοι" ανέτρεψαν το εις βάρος τους 0-1 από τον αγώνα της Τούμπας χάρη σε γκολ του Ντιόγκο στο 46΄, ενώ την πρόκριση έδωσε ο Ματ Ντάρμπισιρ στο 110΄, ο οποίος σκόραρε ταυτόχρονα το πρώτο γκολ του με την φανέλα του Ολυμπιακού. Ο "Δικέφαλος" ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με εννέα παίκτες, καθώς στην κανονική διάρκεια του αγώνα αποβλήθηκαν (με δύο κίτρινες κάρτες έκαστος) οι Κοντρέρας και Ιβιτς.

    Παναθηναϊκός-Πανσερραϊκός 2-3

    Ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, με μία ιστορική νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ, πέτυχε ο Πανσερραϊκός, ο οποίος στη ρεβάνς του 0-0 του α' αγώνα, επικράτησε 3-2 του Παναθηναϊκού και τώρα θα τεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ. Μάλιστα η μακεδονική ομάδα προηγήθηκε 3-0, με ένα γκολ του Μπαϊκαρά (23΄) και δύο του Τσεχ (55΄ πεν., 71΄), ενώ οι γηπεδούχοι μείωσαν με φάουλ του Χριστοδουλόπουλου (75΄) και αυτογκόλ του Παπάζογλου (90΄+3).

    Αστέρας Τρίπολης-Πανιώνιος 1-0

    Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Αστέρας Τρίπολης εξασφάλισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στη σημερινή ρεβάνς με τον Πανιώνιο, οι Αρκάδες επικράτησαν με 1-0 (με το ίδιο σκορ είχαν κερδίσει και στη Νέα Σμύρνη), χάρη στο γκολ του Μπαστία στο 35΄, και περιμένουν τον αποψινό δεύτερο αγώνα της προημιτελικής φάσης, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, προκειμένου να μάθουν τον αντίπαλό τους στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

  • Ο τελικός του Κυπέλλου θα διεξαχθεί στις 2 Μαϊου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 5:32:07 UTC