Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η εκλογολογία αποπροσανατολίζει τους πολίτες"
  • [02] Πρ.Παυλόπουλος για τη δημόσια διοίκηση
  • [03] Κουβέρτες και υπνόσακοι σε άστεγους
  • [04] "Χαλαρώνει" ο Τειρεσίας
  • [05] Προχωρούν τα έργα του Μετρό
  • [06] Ανοιξαν τα Τέμπη και ο Ισθμός
  • [07] Γενική απεργία στη Γαλλία

  • [01] "Η εκλογολογία αποπροσανατολίζει τους πολίτες"

    Συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, ο κ. Ζαγορίτης απάντησε αρνητικά και σημείωσε "η εκλογολογία βλάπτει, δεν κάνει καλό στη χώρα, αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση για τα μπλόκα των αγροτών, ο γραμματέας της ΚΕ ανέφερε "είναι θετικό το ότι φαίνεται να έχουμε εκτόνωση. Η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί υπεύθυνη στάση και ανοίγει τους δρόμους. Θεωρούμε ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την επίλυση των προβλημάτων και δεν δημιουργεί πρόβλημα και στις άλλες κοινωνικές ομάδες. Η εξειδίκευση των μέτρων είναι ικανοποιητική".

    Ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας. Στην τελετή ορκωμοσίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης.

    Στη 1 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ.Στ.Καλαφάτη.

    Χθες, ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κ. Δ. Σιούφας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του κοινοβουλευτικού έργου, για τις διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, καθώς και για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

    Επίσης, ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή οικονομική κρίση, καθώς και για το μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στη προ ημερησία διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και αφορά τον διάλογο για τα θέματα της Παιδείας.

    [02] Πρ.Παυλόπουλος για τη δημόσια διοίκηση

    «Η μετεξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης σε ισχυρό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό, ο οποίος εγγυάται την παροχή στον πολίτη υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και ανάπτυξης, είναι προτεραιότητες για τις οποίες εργαζόμαστε μεθοδικά και συντονισμένα τα τελευταία 5 χρόνια». Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την πορεία εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013».

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, «οι ευκαιρίες που προσφέρει η 4η προγραμματική περίοδος 2007-2013 και προς την κατεύθυνση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της ανάπτυξης είναι ουσιαστικές και τις αξιοποιούμε οργανωμένα και συστηματικά». Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε, για πρώτη φορά, και ήδη εφαρμόζουμε όπως ανακοινώθηκε και κατά την επίσημη έναρξή του τον Δεκέμβριο του 2007, το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», προϋπολογισμού 631 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα διοικητικής αναδιοργάνωσης που έχει επιχειρηθεί ποτέ για τον ανασχεδιασμό των κρισιμότερων δημόσιων υπηρεσιών οι οποίες αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».

    Ο κ. Παυλόπουλος παρέθεσε ορισμένες από τις κυριότερες παρεμβάσεις, που είναι:

    - Η μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων.

    - Η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις κατά 25%.

    - Η συντόμευση του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών κατά 50%.

    - Ο αυστηρός έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων.

    - Η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

    - Η ουσιαστική καταπολέμηση της διαφθοράς, ιδίως μέσω του περιορισμού της προσωπικής επαφής του υπαλλήλου με τον πολίτη κατά τη συναλλαγή.

    Τόνισε δε ότι «το αναπτυξιακό όραμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος θα μπορούσε να συνοψιστεί στη δημιουργία μίας πολιτο-κεντρικής, αποτελεσματικής, ανοιχτής και ευέλικτης διακυβέρνησης, με στόχο τη μετάβαση από την απλή διαχείριση αρμοδιοτήτων και διαδικασιών στην αποτελεσματική διοίκηση πολιτικών, υπηρεσιών και αποτελεσμάτων».

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ο στρατηγικός στόχος της Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξειδικεύεται σε περαιτέρω τέσσερις επιμέρους στόχους, που είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών, για τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου και των δομών της Δημόσιας Διοίκησης, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και η τεχνική υποστήριξη της εφαρμογής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πολιτική σημειώνοντας την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, την επιτάχυνση της διαδικασίας των μετακλήσεων, την ενδυνάμωση των δομών που συνδέονται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

    [03] Κουβέρτες και υπνόσακοι σε άστεγους

    Κουβέρτες και υπνόσακους σε άστεγους της Θεσσαλονίκης μοίρασαν το πρωί ο δήμαρχος, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Αστέριος Δεληγιάννης, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Στέγη Αστέγων του δήμου.

    «Είναι πολλοί συνάνθρωποι μας που δεν έρχονται στη Στέγη Αστέγων για φιλοξενία και για το λόγο αυτό θέλουμε να τους βοηθήσουμε στην παραμονή τους, στην ύπαιθρο. Είμαστε κοντά και τους συμπαραστεκόμαστε», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Η Στέγη Αστέγων έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 20 ατόμων, ενώ καθημερινά παρέχει γεύμα και δείπνο σε περισσότερους από 150 πολίτες. Αυτή τη στιγμή «καταφύγιο» έχουν βρει δέκα άποροι, μεταξύ των οποίων δύο Παλαιστίνιοι.

    Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, κ. Δεληγιάννης, πολλοί από τους άστεγους είναι χρήστες ναρκωτικών ή αλκοολικοί και δύσκολα μένουν στη Στέγη, είτε γιατί δεν το επιθυμούν οι ίδιοι, είτε για να μην δημιουργούν προβλήματα στους υπόλοιπους.

    Συνολικά, οι άποροι του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στερούνται ένα πιάτο φαγητό για να ζήσουν υπολογίζονται σε 2.000, εκ των οποίων οι 200 δεν έχουν στέγη και τη νύχτα περιφέρονται στους δρόμους. Από το προφίλ των αστέγων προκύπτει πως κυρίως είναι ενήλικες, στην πλειονότητά τους άνδρες, οι περισσότεροι άστεγοι για μικρό διάστημα.

    [04] "Χαλαρώνει" ο Τειρεσίας

    Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς για όσους εντάσσονται στα αρχεία δεδομένων του Τειρεσία λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου στο σχέδιο νόμου " Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων" προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

    - Οι επιταγές ανεξαρτήτως ποσού που θα εξοφλούνται εντός 8 ημερών από τη σφράγισή τους δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του Τειρεσία.

    - Θα διαγράφονται από τα αρχεία μετά την πάροδο τριετίας οι οφειλές από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων εφόσον εξοφλούνται στο σύνολό τους ανεξάρτητα από το αν υπάρχει για το ίδιο άτομο εγγραφή στα αρχεία για άλλες οφειλές με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια τήρησης των δεδομένων τους.

    - Δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 500 ευρώ και τα υφιστάμενα στοιχεία διαγράφονται.

    Παράλληλα μειώνεται ο χρόνος διατήρησης των στοιχείων των οφειλετών στον Τειρεσία από πέντε σε τέσσερα χρόνια για περιπτώσεις που αφορούν διαταγές πληρωμής και από 7 σε πέντε χρόνια για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και διοικητικές κυρώσεις.

    Σε δήλωσή του ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις για τον Τειρεσία έχουν στόχο την εκλογίκευση του συστήματος και τη βελτίωση της λειτουργίας του ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικότερα οι συνεπείς δανειολήπτες.

    [05] Προχωρούν τα έργα του Μετρό

    Διακόπτεται απο τις 14 Φεβρουαρίου και για ένα εξάμηνο η κυκλοφορία της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ απο το σταθμό Εθνική Αμυνας μέχρι το Αεροδρόμιο, προκειμένου να κατασκευαστεί ο σταθμός της Αγ. Παρασκευής.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη διάρκεια της διακοπής, για την εξυπηρέτηση του κοινού, έχουν προβλεφθεί εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών.

    Κυρίως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών προς το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Εθνική Αμυνα, απ' όλη την ευρύτερη περιοχή. Η απευθείας λεωφορειακή σύνδεση του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας με το σταθμό Εθνική Αμυνα και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα απο το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισα.

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι η διακοπή δημιουργεί πρόβλημα στο επιβατικό κοινό, αλλά οφείλεται στο τραγικό λάθος να έχει κατασκευστεί η σήραγγα χωρίς καμία πρόβλεψη για το σταθμό Αγ. Παρασκευή, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010.

    Παράλληλα, στο ίδιο τμήμα της γραμμής κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009.

    Στο σταθμό του Νομισματοκοπείου κατασκευάζεται παράλληλα υπόγειος χώρος στάθμευσης 630 θέσεων, ενώ πάνω απο το σταθμό θα λειτουργεί σταθμός μετεπιβίβασης για τις λεωφορειακές γραμμές.

    Ο κ. Σουφλιάς, που επισκέφθηκε την Πέμπτη τα έργα, είπε ότι θέλει ο σταθμός του Νομισματοκοπείου να λειτουργεί ως φίλτρο για όσους προτίθεται να κατεβαίνουν στο κέντρο απο την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, προβλέπεται χώρος στάθμευσης 500 θέσεων και στο σταθμό της Αγ. Παρασκευής.

    Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί σε λειτουργία οι δύο νέοι σταθμοί της επέκτασης του Περιστερίου στο Δημαρχείο και την Ανθούπολη. Ακόμη, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης προς Ελληνικό, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, οι σταθμοί στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη βρίσκονται στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, ενώ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή των σταθμών στην Ηλιούπολη και στον Άλιμο. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι.

    Οπως είπε ο υπουργός βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών, ύψους 155 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εγκατασταθεί κλιματισμός σε όλους τους παλαιούς συρμούς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά προάστια, με κατάληξη στον Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρίες θα καταθέσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Η επέκταση αυτή είναι μήκους 7,6 χιλιομέτρων με έξι σύγχρονους σταθμούς.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε επίσης ότι προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι μελέτες για τη γραμμή 4 (γραμμή U) που θα έχει τη μορφή πετάλου, θα ξεκινά απο το Γαλάτσι θα φθάνει στο Πανεπιστήμιο και απο εκεί μέσω Παγκρατίου θα καταλήγει στο Μαρούσι. Η γραμμή αυτή θα έχει 20 σταθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις όσο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής της και γενικότερα για το σχετικό διαγωνισμό.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν ξεκινήσει προμελέτες και για άλλες επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, όπως για παράδειγμα απο το Περιστέρι στην Πετρούπολη και απο τον Πειραιά στον Αγ. Δημήτριο.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Κοινοπραξία που κατασκευάζει τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Νομισματοκοπείο και την Αγ. Παρασκευή να ''καθαιρέσει'' όλες τις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος της λεωφόρου Μεσογείων, γιατί η κατάσταση, όπως είπε, είναι τραγική. Σε αυτό, πρόσθεσε, συμφώνησαν και όλοι οι παριστάμενοι δήμαρχοι. Διευκρίνισε ότι για το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων στη Μεσογείων θα έχει αύριο και σχετική σύσκεψη.

    ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

    Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης βρήκε τη σειρά του. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε και τα προβλήματα που είχαν υπάρξει με αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με την Κοινοπραξία ξεπεράστηκαν, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση και του έργου επέκτασής του προς την Καλαμαριά.

    Για αγρότες και εκλογές

    "Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε άλλο απ' αυτό που απαιτούσε η κοινωνική δικαιοσύνη και αυτό δεν συναρτάται με τις εκλογές", δήλωσε ο κ.Σουφλιάς, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου, αν οι παροχές στους αγρότες, η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και η επιδότηση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών, αποτελούν εκλογικές παροχές.

    Η οικονομική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τρεις κατευθύνσεις, είπε. Την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και να υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ανάλογα με τις δυνατότητες που είχε προέβη στις συγκεκριμένες παροχές. Επρεπε, πρόσθεσε ο υπουργός, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αγροτών, έπρεπε να δοθεί το επίδομα θέρμανσης που είχε εξαγγελθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά και να επιδοτηθούν τα πλοία για να εξυπηρετηθούν τα νησιά.

    Ο κ. Χατζηγάκης έκανε 17 μέρες διάλογο με τους αγρότες, αποφασίσαμε να τους δώσουμε αυτά τα χρήματα που μπορούσαμε, απ' εκεί και πέρα είπαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα.

    Σε άλλη ερώτηση αν θα αυξηθούν οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι ''αυτή η συζήτηση είχε γίνει πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός, στον προϋπολογισμό έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, εάν υπάρξουν δυνατότητες απορρόφησης, τότε το συζητάμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των σχετικών δαπανών''. Είμαστε, πρόσθεσε, στην κατεύθυνση αυτή, αν υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες απορρόφησης.

    Τέλος, για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το ΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε και ελπίζει ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου που θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η υπόθεση θα έχει διευθετηθεί. Γίνονται προσπάθειες, πρόσθεσε, απ' όλες τις πλευρές.

    [06] Ανοιξαν τα Τέμπη και ο Ισθμός

    Καθοριστική για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με δηλώσεις αγροτών της Μακεδονίας, θα είναι η συνάντηση που έχει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ με αντιπροσωπείες από τα μπλόκα. Τα κατά τόπους συντονιστικά θα συνεδριάσουν και πάλι από το απόγευμα και μετά για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Μετά το άνοιγμα του μπλόκου στα Τέμπη, χθες το μεσημέρι, τα βασικά μπλόκα των αγροτών βρίσκεται πλέον στη Νίκαια της Λάρισας, στην Αλαμάνα και στο Κάστρο Βοιωτίας.

    Από τα Τέμπη αποχώρησαν σήμερα και τα 215 τρακτέρ που είχαν απομείνει, μετά την μαζική αποχώρηση των περισσοτέρων χθες, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η παραμονή εκεί έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση.

    Επίσης αποχώρησαν συντεταγμένα τα τρακτέρ και από τις Μικροθήβες.

    Πάντως όσοι από τους αγρότες είτε από τα Τέμπη είτε από τις Μικροθήβες επέλεξαν να συνεχίσουν τον αγώνα κατευθύνθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας το οποίο παραμένει ισχυρό.

    Αποχώρησαν το πρωί από την Εγνατία Οδό και την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης, αγρότες της Καβάλας. Κλειστή μέχρι το μεσημέρι θα είναι η Εγνατία Οδός και η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ξάνθης στα Κερδύλια, από αγρότες του Στρυμόνα.

    Προσωρινά άνοιξε για λίγο η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα και θα κλείσει αργότερα. Ανοιχτό είναι και το τελωνείο των Ευζώνων, που θα κλείσει και πάλι για λίγες ώρες το μεσημέρι. Κατά διαστήματα ανοίγει και η διάβαση της Εξοχής.

    Κλειστό μέχρι τις τρεις το μεσημέρι θα είναι και το τελωνείο των Κήπων Έβρου.

    Παραμένουν τα τρακτέρ στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα, χωρίς να κλείνουν το δρόμο. Αργότερα θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικούς ωριαίους αποκλεισμούς, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως έκαναν τις προηγούμενες μέρες.

    Περιφερειακά της Κατερίνης, τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στη Νέα Έφεσο, αλλά και στο Αιγίνιο, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Στον κόμβο της Τρίγλιας, στη Γαλάτιστα, αλλά και στη διασταύρωση της Ορμήλιας, εξακολουθούν να παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών στο νομό Χαλκιδικής, με την κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται ομαλά.

    Κλειστή εξακολουθεί να είναι η Εγνατία Οδός στην Κουλούρα Ημαθίας, ενώ τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν και στην είσοδο της Κομοτηνής.

    Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου άνοιξαν τον Ισθμό, ενώ αποχώρησαν και από τα δύο μπλόκα της Μεσσηνίας στο Ασπρόχωμα και την Τσακώνα και ανοιχτός είναι ο δρόμος στην εθνική Τρίπολης - Καλαμάτας.

    Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου του Ισθμού Παν. Πρεβερέτος δήλωσε ότι ο κ. Χατζηγάκης δέχθηκε να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης η κορινθιακή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, η πατάτα και οι ζωοτροφές.

    Αντίθετα, σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι αγρότες των Χανίων, αποκλείοντας την δημόσια οικονομική υπηρεσία Κισάμου καθώς και το δρόμο μπροστά από αυτή που οδηγεί στα Μεσόγεια και την Δυτική Κίσαμο.

    Την απόφαση να ανοίξουν για δύο ώρες σήμερα από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι την εθνική οδό Χανίων -Ηρακλείου πήραν οι αγρότες των Χανίων.

    Οι αγρότες που από την προηγούμενη Τρίτη έχουν αποκλείσει την εθνική οδό στη θέση «Πλατάνι» αποφάσισαν σε ένδειξη καλής θέλησης να ανοίξουν για δύο ώρες την εθνική οδό παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ομάδα αγροτών.

    Την πρόταση για άνοιγμα της εθνικής οδού για 2 ώρες έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε, ότι από τα μέτρα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ικανοποιείται ουσιαστικά κανένα αίτημα τους..

    Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκαν αργά χθες το απόγευμα και δήμαρχοι από την περιοχή του Αποκόρωνα που ζήτησαν από τους αγρότες να ανοίξουν την εθνική οδό.

    Η έκκληση αυτή ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση μερίδας αγροτών που ζήτησε από τους δημάρχους να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα τους.

    Οι αγρότες των Χανίων αποφάσισαν επίσης να συνεχίσουν και σήμερα τον αποκλεισμό των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών σε Χανιά και Κίσαμο , ενώ θα επανακαθορίσουν τη θέση τους μετά και από παγκρήτια συνάντηση των ομοσπονδιών της Κρήτης στο Βραχάσι Λασιθίου.

    Δηλώσεις Σ.Χατζηγάκη

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το πακέτο μέτρων αφορά αποζημιώσεις λόγω καταστροφών που υπέστησαν οι αγροτικές παραγωγές και όχι ενισχύσεις.

    «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ΕΕ για το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αποζημιώσεις αγροτών, μέσω ΕΛΓΑ, και όχι για ενισχύσεις προς αγρότες.

    «Από την πρώτη στιγμή, είχα δηλώσει ότι όλα τα χρήματα, που θα δοθούν στους αγρότες, δίνονται με βάση το κοινοτικό κεκτημένο», αναφέρει ο υπουργός. Επικαλείται δε και ανακοίνωση της Επιτροπής από τις 22/1/09 περί προσωρινού κοινοτικού πλαισίου «για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» και ότι «υπό ορισμένες συνθήκες, κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη χορήγησης νέων προσωρινών κρατικών ενισχύσεων».

    Ο κ. Χατζηγάκης μεταβαίνει την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συναντήσει την αρμόδια Επίτροπο Γεωργίας, Φ. Μπόελ, προκειμένου να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις.

    Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα για τις αντιδράσεις γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που αφορούν τις αποζημιώσεις στα σιτηρά, δήλωσε ότι υπάρχουν πραγματικά γεγονότα (ξηρασία, φυτοπαθολογικά κ.α.) που δικαιολογούν απόλυτα τις εγκριθείσες αποζημιώσεις.

    [07] Γενική απεργία στη Γαλλία

    Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απεργούν σήμερα στη Γαλλία, όπου τα συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία για να καταγγείλουν την πολιτική της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί απέναντι στην οικονομική κρίση και να ζητήσουν την προστασία της απασχόλησης, της αγοραστικής δύναμης και του τομέα των δημοσίων υπηρεσιών.

    Σε όλη τη Γαλλία αναμένεται να διοργανωθούν 200 διαδηλώσεις. Στο Παρίσι, οι απεργοί θα συγκεντρωθουν στις 15.00(ώρα Ελλάδος) στην πλατεία της Βαστίλης και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί πορεία προς την Οπερα.

    Η γενική απεργία είναι ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα των μεταφορών, καθώς μόνο το 35% των δρομολογίων των τρένων παραμένει σε λειτουργία στο Παρίσι και την περιφέρεια, ενώ δεκάδες πτήσεις έχουν ματαιωθεί. Η λειτουργία των σχολείων, των τραπεζών, των νοσοκομείων, των δικαστηρίων, των ταχυδρομείων και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης αναμένεται να πληγεί από τη σημερινή απεργία.

    Το απεργιακό κίνημα υπογραμμίζει τους φόβους για την αυξανόμενη ανεργία, τη δυσαρέσκεια για την απροθυμία της κυβέρνησης Σαρκοζί να ενισχύσει τους καταναλωτές και τη δυσφορία απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, στο οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση.

    "Εχουμε την ανάγκη να βγάλουμε μια οργισμένη κραυγή", δήλωσε ο Φρανσουά Σερέκ του συνδικάτου CFDT.

    Σε μία σπάνια επίδειξη ενότητας, τα οκτώ εθνικά συνδικάτα της Γαλλίας υποστήριξαν ομόφωνα την κήρυξη της απεργίας και συνέταξαν κοινό κατάλογο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, τις οποίες κατηγορούν ότι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση για να προχωρήσουν σε απολύσεις και να περικόψουν το κόστος παραγωγής.

    Πρόκειται για την πρώτη εθνική απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνεται σε βιομηχανοποιημένη χώρα εξαιτίας της κρίσης και υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των γάλλων ψηφοφόρων.

    Αν και η Γαλλία δεν έχει πληγεί από την οικονομική κρίση στον βαθμό που έχουν πληγεί η Βρετανία και η Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σταθερά. Ο αριθμός των ανέργων έφθασε τα 2,07 εκατομμύρια τον Νοέμβριο (αύξηση 8,5% στο σύνολο του περασμένου έτους).

    Με τους οικονομικούς αναλυτές να προβλέπουν υποχώρηση κατά 2% της ανάπτυξης το 2009, ο Νικολά Σαρκοζί έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2008 με στόχο την τόνωση των επενδύσεων και την προστασία των μεγάλων βιομηχανιών.

    Η ηγεσία των συνδικάτων θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας εισάγοντας μέτρα υποστήριξης των καταναλωτών.

    Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του αψήφησε τα συνδικάτα και τις διαδηλώσεις προσπαθώντας να περάσει σειρά μεταρρυθμίσεων και αντιλαϊκών μέτρων, φαίνεται τελευταία ανήσυχος απέναντι στην προοπτική κοινωνικών ταραχών.

    Τον Δεκέμβριο, φοβούμενος ότι οι ταραχές στην Ελλάδα θα μεταφερθούν στη Γαλλία, απέσυρε σχέδιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έπειτα από μαθητικές διαδηλώσεις εναντίον της.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι περισσότερο προσεκτικός απέναντι στα συνδικάτα για τη σημερινή απεργία και υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνει το μήνυμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 January 2009 - 11:30:26 UTC