Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διϋπουργική επιτροπή για την οικονομία
  • [02] Σύσταση Προανακριτικής ζητά το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] Διϋπουργική επιτροπή για την οικονομία

    Η διϋπουργική επιτροπή για την οικονομική πολιτική θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 11.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών εξετάστηκαν στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνήλθε χθες, υπό τον πρωθυπουργό.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι συζητήθηκε η διοικητική μεταρρύθμιση και η προώθηση του ΕΣΠΑ για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους της, καθώς και η πορεία εφαρμογής του προγράμματος το 2009.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην εφαρμογή της εγκυκλίου του πρωθυπουργού για την καλή νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι οι νόμοι θα πρέπει να αξιολογούνται για τους στόχους τους, αλλά να γίνεται και έρευνα για την εφαρμογή τους.

    Μίλησε ακόμη για την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωσή της σε όλους τους τομείς, ενώ υπογράμμισε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστους ίδρυσής τους.

    Ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία ενόψει των κινδύνων από έκτακτα φυσικά φαινόμενα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι "θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων", σημειώνοντας ότι προωθείται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου και για την ίδρυση επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατία.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το βάρος θα σηκώσουν τα Επιμελητήρια, τα οποία θα ενισχυθούν, ενώ πρόσθεσε ότι για να μη χαθεί χρόνος θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω των ΚΕΠ, ώστε να ιδρύονται οι επιχειρήσεις ''σε γραφεία μίας στάσης''.

    Δηλώσεις υπουργού Οικονομίας

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Standard & Poorβs, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Βασικός λόγος για τον οποίο η Standard & Poorβs αξιολόγησε τη χώρα μας σε χαμηλότερη κατηγορία, είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη διεθνή οικονομική κρίση με υψηλό δημόσιο χρέος και υψηλό έλλειμμα. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, θέλω να επισημάνω ότι από σχεδόν 100% του ΑΕΠ το 2004, σήμερα έχει μειωθεί στο 93% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα, επίσης, έχει μειωθεί κατά πολύ από το 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004. Παραμένει, όμως, υψηλό, εξαιτίας της απόφασης της Κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

    Σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Άλλωστε, πολλές χώρες της ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3% του ΑΕΠ, όσον αφορά το έλλειμμα.

    Επειδή είμαστε μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε - για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί μας το επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%. Και αυτό θα γίνει με σχέδιο και χωρίς να παραγνωρίσουμε σε καμία περίπτωση την ανάγκη για κοινωνική συνοχή. Αυτό ακριβώς θα επιδιώξουμε με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος του μήνα».

    [02] Σύσταση Προανακριτικής ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, ο εισηγητής ΚΤΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κινήματος, Χάρης Τσιόκας και ο Γραμματέας του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Φώτης Χατζημιχάλης, θα δώσουν σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.

    Αίτημα για Προανακριτική

    Πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Βατοπαιδίου επανυπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Α. Παπανδρέου.

    Οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος,το Ν. 3126/2003 " περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών" και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής (α) για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος από τους τότε υπουργούς και υφυπουργούς: Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Γεώργιο Βουλγαράκη, (β) για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του τότε υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, (γ) για τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργων και συμμετοχών και (δ) για την ενδεχόμενη ευθύνη των ως άνω τότε υπουργών και υφυπουργών για ηθική αυτουργία στις πράξεις των εμπλεκομένων στη υπόθεση υπηρεσιακών παραγόντων και λοιπών συμπραττόντων.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,"επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις,που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής επί της προηγούμενης σχετικής πρότασης τους,"δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση της πρότασης και στη διεξαγωγή επ' αυτής κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008".

    Συνέντευξη Τύπου για την οικονομία

    "Οι επιλογές της κυβέρνησης ναρκοθετούν την ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής δεν ασχολείται με την διάσωση της οικονομίας αλλά με την διάσωση της ΝΔ", ανέφεραν τα στελέχη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, Δ. Κουσελάς και Ε. Κουτμερίδης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα: «Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

    Η κ. Κατσέλη "έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στην οικονομία και κύμα μαζικών απολύσεων, που δημιουργούν αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στην κοινωνία" και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης και αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας που βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες, και παρουσίασε τις προτάσεις ενός βραχυχρόνιου προγράμματος εξόδου από την κρίση με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ασθενέστερων στρωμάτων και των ανέργων.

    Ειδικότερα η κ.Κατσέλη αναφέρθηκε σε 20 επιμέρους τομείς της οικονομίας με παραδείγματα, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 κάνοντας λόγο για "μνημείο πολυπλοκότητας, αδιαφάνειας και σπατάλης φόρων", στα έργα με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), επισημαίνοντας ότι μετά τρία χρόνια δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση ούτε ενός έργου καθώς στην πρωτοφανή προχειρότητα όσον αφορά την χορήγηση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σε συνεργασία με τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας κ.Κατσέλη αναφερόμενη στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε διαρροές και μισόλογα για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την επέκταση της περαίωσης ακόμη και την κατάργηση του ΕΤΑΚ, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά. Επισήμανε επίσης ότι παρατηρείται δραματική υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού που για το 2008 φθάνει το ποσό των 3,5 δισ.ευρώ.

    Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου ο κ.Κουσελάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται μεγάλη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην πενταετία έγιναν στο δημόσιο τομέα περισσότερες από 120.000 προσλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 70.000, δηλαδή έγιναν 50.000 προσλήψεις περισσότερες από τις ανάγκες. Ο κ.Κουτμερίδης επισήμανε ότι ο ανασχηματισμός που έγινε γρήγορα θα ακυρωθεί στην πράξη από την ίδια την κοινωνία καθώς θα βλέπει τα προβλήματα της να αυξάνονται και να διογκώνονται.

    Δηλώσεις για την Standard & Poor' s

    "O διεθνής Οίκος Standard & Poor' s, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Αυτό σημαίνει δυσκολίες στο δανεισμό και υψηλότερο κόστος δανεισμού που επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη. Για την κατάσταση αυτή, ακέραια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και η οικονομική της πολιτική. Μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, που οδήγησε την χώρα στην ύφεση, σε δημοσιονομική εκτροπή και σε υπερχρέωση", αναφέρει σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας και Οικονομικών, Λούκα Κατσέλη.

    Η κυβέρνηση, αυτό που πρέπει να κάνει αυτήν τη στιγμή, είναι να προχωρήσει σε ένα επικαιροποιημένο και αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Είναι το ελάχιστο που έχει να κάνει. Φοβάμαι ότι αδυνατεί να το κάνει και γι' αυτό καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε εκλογές, αναφέρει η κ.Κατσέλη.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Συνέντευξη Τύπου για τη δοκιμασία του λαού της Γάζας, από παραγωγικούς φορείς και συλλόγους (ΓΣΕΕ, ΔΣΑ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΒΕΕ , Υπερνομαρχία κ.α.) (11:00:00, Αθήνα/ΔΣΑ)

  • Συνέντευξη Τύπου από τον ΟΠΑΠ και τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων (11:00:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο)

    Θέμα της συνέντευξης είναι η ανακοίνωση ανάληψης από τον ΟΠΑΠ του έργου αναμόρφωσης παιδικών χαρών του Δήμου Αθηναίων και του γηπέδου του Αθλητικού Κέντρου Γκράβας

  • Συνεδρίαση της Διϋπουργικής για την Οικονομία (11:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Πορεία φοιτητών ΠΚΣ από την πλατεία Χημείου για τους Παλαιστίνιους και εκπαίδευση (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Τα ονόματα των καλυτέρων αθλητών της χρονιάς που πέρασε θα ανακοινώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στο Δημαρχείο. (11:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου στο ΠΑΣΟΚ των Ν. Σηφουνάκη, Χ. Τσιόκα και Φ. Χατζημιχάλη για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (11:30:00, Αθήνα/Χαριλάου Τρικούπη)

  • Συλλαλητήριο αστυνομικών (12:00:00, Αθήνα/Σύνταγμα )

  • Πορεία μαθητών από το Άγαλμα Βενιζέλου (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο (12:00:00, Αθήνα/Προπύλαια)

  • Συμβολική περικύλωση του υπουργείου Παιδείας (12:00:00, Αθήνα)

  • Ο Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί με τον Πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα (12:00:00, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ )

  • Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο της Γουϊάνας (12:30:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα βρεθεί σε συγκέντρωση φορέων και κατοίκων κατά της χρήσης του λιμανιού για την τροφοδοσία των Ισραηλινών - (13:00:00, Αστακός)

  • Η διοίκηση της τεχνικής εταιρίας ΔΙΑΣΤΑΣΗ καλεί τους δημοσιογράφους σε συνάντηση στο ουζερί "ΑΓΟΡΑ", κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας για τις "Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των Μηχανικών και των Κατασκευώ (13:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με εκπροσώπους του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί αύριο 15 Ιανουαρίου στις 13:30, στο Υπουργείο, με εκπροσώπους των διυλιστηρίων, του ΣΕΕΠΕ (13:30:00, Αθήνα)

  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

    Αθλητική ατζέντα

  • Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στη Βιέννη

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα-Συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου - 16:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας (φάση «16», α` αγώνας): Εργοτέλης-Ξάνθη - 16:45:00

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (10η Ημέρα, Α΄ Όμιλος): Ολυμπιακός -Λε Μαν - 21:45:00, ΣΕΦ

  • Ποδόσφαιρο-Γ΄ Εθνική (2ος όμιλος, 19η ημέρα),

    15:00 Λαμία-Νίκη Βόλου

    15:00 Εθνικός Κατερίνης-Παναιτωλικός


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 5:30:17 UTC