Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανέλαβε ευθύνη για τρείς επιθέσεις
  • [02] Διάσκεψη για το αέριο προτείνει η Ρωσία
  • [03] Λήγει η προθεσμία για το ΕΤΑΚ
  • [04] Κανονικά τα δρομολόγια του Μετρό
  • [05] "Οχι στον προσχηματικό διάλογο"
  • [06] Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία
  • [07] "Πολιτική με φιλολαϊκό πρόσωπο"
  • [08] Ελπίζουν σε ανάκαμψη
  • [09] Νέα συλλαλητήρια σήμερα
  • [10] Διπλωματικός πυρετός

  • [01] Ανέλαβε ευθύνη για τρείς επιθέσεις

    Η εφημερίδα "Το Ποντίκι" ανακοίνωσε σήμερα ότι τη Δευτέρα, μετά από σχετικό τηλεφώνημα, έλαβε 11σέλιδη προκήρυξη από την οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", με την οποία η οργάνωση αυτή αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση στις 5 Ιανουαρίου 2009 εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ που φρουρούσαν το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια, για την επίθεση στις 23 Δεκεμβρίου 2008 εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί και για την επίθεση εναντίον της πετρελαϊκής εταιρίας Shell στο Παλαιό Φάληρο στις 24 Οκτωβρίου 2008.

    Η εφημερίδα "Το Ποντίκι" δημοσιεύει την προκήρυξη αυτή στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα, Πέμπτη.

    [02] Διάσκεψη για το αέριο προτείνει η Ρωσία

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ είχε αργά απόψε με πρωτοβουλία του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο οποίος τον προσκάλεσε στη Διάσκεψη κορυφής των χωρών-καταναλωτών ή διαμετακομιστών του ρωσικού αερίου, τη σύγκλιση της οποίας πρότεινε η Ρωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Μενβιέντεφ προσκάλεσε επίσης στη Μόσχα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο "ΡΙΑ-Νόβοστι", εκτός από τους επικεφαλής της ΕΕ και την προεδρεύουσα Τσεχία, "στη Διάσκεψη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα μπορούσαν να λάβουν μέρος οι ευρωπαϊκές χώρες - καταναλωτές του ρωσικού αερίου, καθώς και οι χώρες - διαμετακομιστές, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας".

    Νωρίτερα ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης Κορυφής για την έξοδο από την κρίση του αερίου το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιούσενκο αρνήθηκε να μεταβεί στη Μόσχα και αντιπρότεινε την Πράγα ως έδρα μιας έκτακτης Διάσκεψης κορυφής.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    "Μη αξιόπιστους προμηθευτές και συνεργάτες της ΕΕ", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τη Ρωσία και την Ουκρανία, εφ' όσον συνεχίσουν να μην σέβονται τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ΕΕ για την παροχή του φυσικού αερίου.

    Στην περίπτωση μάλιστα που η διακοπή της παροχής συνεχιστεί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παροτρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες και όλους τους ενδιαφερόμενους να καταφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Τσέχο πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέθετε, σήμερα το πρωί το φυσικό αέριο δεν έρρεε.

    Εξήγησε ότι οι δύο πλευρές έχουν υποσχεθεί πως θα στείλουν ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου, διαφωνούν όμως ως προς τα σημεία εισόδου και τις διαδρομές. Οι απεσταλμένοι επόπτες της ΕΕ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν την κατάσταση, το θέμα όμως των διαδρομών είναι αποκλειστικά ευθύνη των δύο χωρών και όχι της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε από πλευράς του ότι το ενεργειακό αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας.

    "Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να ξανανοίξουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου" που έκλεισαν εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης.

    Η Τσεχία σκοπεύει να πρωτοστατήσει στη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενεργειακή επάρκεια για 120 ημέρες, μεγαλύτερο αριθμό ενεργειακών προμηθευτών και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει τη μεταφορά φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η ΕΕ χρειάζεται ταχύτατα την αναθεώρηση της οδηγίας για τον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

    Εργαζόμαστε, είπε, για να υπάρξει η νομοθετική πρόταση ενώπιον του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, όσο το δυνατόν ταχύτερα.

    Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη, μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

    Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, τα 5 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που προβλέπονται στις επενδύσεις για υποδομές στην ενέργεια, να διατεθούν άμεσα για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ενεργειακή αλληλοδιασύνδεση.

    Για τον πρόεδρο της Επιτροπής, η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο σύνολό της.

    Θα δούμε, είπε, κατά πόσον το πρόβλημα είναι τεχνικό, ή εάν υπάρχει έλλειψη πολιτικής θέλησης για σεβασμό της συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες με την ΕΕ.

    Η Gazprom πάντως και η αντίστοιχη ουγγρική απέδειξαν ότι δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους απένταντι στους Ευρωπαίους πολίτες και εδώ και μία εβδομάδα αντιμετωπίζουμε την απαράδεκτη κατάσταση κράτη-μέλη της ΕΕ να μην μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο, κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

    Υπάρχει επάρκεια αερίου στην Ελλάδα

    Την διαβεβαίωση ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει κάνενα πρόβλημα επάρκειας με φυσικό αέριο μέχρι τέλος Ιανουαρίου, έδωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, την κ. Έλσα Λοβέρδου, Ειδική Γραμματέα Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, τον κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ και τον κ. Νικόλαο Μαυρομμάτη Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ για το θέμα της κρίσης του φυσικού αερίου.

    "Σύμφωνα με τον σημερινό μας προγραμματισμό μέχρι και τις 30 του Γενάρη η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει προγραμματισμός από την πλευρά της ΔΕΠΑ για καινούργια φορτία με πλοία LNG, με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα έρθουν στην Ρεβυθούσα. Το πρώτο έρχεται την Παρασκευή, το επόμενο έρχεται την άλλη εβδομάδα. Υπάρχει προγραμματισμός πλήρης μέχρι το τέλος του μήνα και άρα εμείς θα είμαστε η μόνη χώρα από αυτές που δυνητικά θα μπορούσαν να πληγούν από αυτήν την κρίση που τελικά δεν θα πληγεί", τόνισε ο κ.Χατζηδάκης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει επίσης ένα αίτημα από τη Βουλγαρία, η οποία αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλης κλίμακας πρόβλημα αυτήν την ώρα για ενίσχυση από τη δική μας την πλευρά σε φυσικό αέριο. "Συμφωνήσαμε να γίνει η επαφή με την βουλγαρική πλευρά έτσι ώστε αύριο ει δυνατόν να γίνει μια συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για να δούμε πως είναι δυνατόν από κάποια δικά μας περισσεύματα να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες στη Βουλγαρία, γιατί μεταξύ των άλλων υπάρχει πρόβλημα με τα νοσοκομεία τους. Βεβαίως αυτό με δύο προϋποθέσεις: Πρώτον ότι δεν θα υπάρξει θέμα στη δική μας πλευρά και δεύτερον ότι από πλευράς τεχνικής θα γίνει σαφές ότι μπορεί να προχωρήσουμε προς αυτή τη κίνηση", τόνισε ο υπουργός.

    Ερωτηθείς αν θα ζητηθούν αποζημιώσεις από την GAZPROM ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι "υπάρχουν οι συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν διαδικασία αποζημιώσεων και διαδικασία διαιτησίας σε περίπτωση που τελικώς δεν εκπληρωθούν οι συμβατικοί όροι" και επισήμανε ότι τα σχετικά θέματα θα τα κοιτάξει η ΔΕΠΑ και θα κινηθεί με βάση τις προβλέψεις των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τους προμηθευτές της.

    Ερωτηθείς εαν εξετάζει αλλάγες των εποπτευομένων από το υπουργείο ΔΕΚΟ, με αφορμή δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ για τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ.Τάκη Αθανασόπουλου, οκ.Χατζηδάκης ειπε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

    [03] Λήγει η προθεσμία για το ΕΤΑΚ

    Λήγει σήμερα, 15 Ιανουαρίου 2009, η προθεσμία καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

    Παράλληλα, ισχύει η διευκρίνιση του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα στις εμπρόθεσμες διορθωτικές δηλώσεις για το ΕΤΑΚ.

    [04] Κανονικά τα δρομολόγια του Μετρό

    Κανονικά θα κινηθούν τελικά σήμερα οι συρμοί του Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τη διοίκηση της ΑΜΕΛ, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκε η "χρυσή τομή" αναφορικά με τα αιτήματα που προέβαλαν οι εργαζόμενοι και είχαν σχέση με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008-2009.

    [05] "Οχι στον προσχηματικό διάλογο"

    «Το ΚΚΕ δεν παλεύει για αναβολή, αλλά για ματαίωση της μεταφοράς των αμερικανικών όπλων, που προορίζονται για τον σφαγιασμό του παλαιστινιακού λαού», τόνισε από το Μεσολόγγι, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο περιοδείας της στην Αιτωλοακαρνανία, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα, που βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή την αντίδραση του Κόμματος στο ενδεχόμενο χρήσης του λιμανιού του Αστακού για την τροφοδοσία του Ισραήλ, μέσω ΗΠΑ, σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα να παλέψει για την ελευθερία του και για μία κυρίαρχη και ανεξάρτητη πατρίδα».

    «Αξίζει να βάλουμε και τα κορμιά μας μπροστά για να μην περάσει ούτε ένας σάκος πυρομαχικών, που έχει σαν προορισμό το Ισραήλ», υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ και επανέλαβε πως «το Ισραήλ δοκιμάζει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού βόμβες λευκού φωσφόρου, η χρήση των οποίων είναι απαγορευμένη».

    Επαναδιατύπωσε δε, τη θέση του κόμματος για επίλυση του ζητήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εδάφη του '67, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και με αποχώρηση των ισραηλινών από όλα τα αραβικά εδάφη, χωρίς όρους.

    Αναφερόμενη στις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε πως «δεν μας αποκοιμίζουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καθώς έχουμε ξαναζήσει ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ» και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «έχουν παραδώσει γη και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόταση του υπουργού Παιδείας περί έναρξης διαλόγου με τα κόμματα, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε κανένα προσχηματικό διάλογο, όταν σειρά νόμων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και των λαϊκών στρωμάτων. Ένας τέτοιος διάλογος μόνο στην νομιμοποίηση αυτών των κατευθύνσεων θα μπορούσε να συνεισφέρει».

    Σημείωσε ακόμη, πως το ΚΚΕ συζητά στο πλαίσιο της Βουλής και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του κόμματος για την Παιδεία, θα κατατεθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «το ΚΚΕ δεν αποπροσανατολίζεται, προετοιμάζεται για τις εκλογές, παλεύοντας μέσα στις τάξεις των λαϊκών στρωμάτων και οργανώνοντας την πάλη τους. «Ας κάνει όποτε θέλει ο πρωθυπουργός τις εκλογές», κατέληξε.

    [06] Περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία

    O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα μεταβεί σήμερα στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

    Το μεσημέρι, θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση φορέων και κατοίκων εναντίον της χρησιμοποίησης του λιμανιού του Αστακού για τη μεταφορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη βάρβαρη επίθεση κατά του Παλαιστινιακού λαού. Το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Μεσολόγγι.

    "Να προστατεύσουμε το άσυλο"

    Την ανάγκη προστασίας του ασύλου στα πανεπιστήμια, "αλλά και να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο απαξίωσης του ασύλου στην κοινωνία", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, με Πρυτάνεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Προέδρους Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Κ. Μουντζούρης και ο αντιπρύτανης Γ. Σπάθης, ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας, ο Πρύτανης της ΑΣΟΕ Γρ. Πραστάκος, ο Πρύτανης του Παντείου Π. Τσίρης, ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Τρ. Πατρασκίδης, η αντιπρύτανης του Χαροκοπείου Σμ. Αντωνοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών Ι. Χάλαρης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδης.

    Ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της συζήτησης στη βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    Ειδικότερα για το θέμα του ασύλου ο κ. Αλαβάνος δήλωσε:

    "Διατυπώσαμε και την άποψή μας για το άσυλο και είπαμε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει και το άσυλο να προστατεύσουμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τον κίνδυνο απαξίωσης του ασύλου στην κοινωνία. Μβ αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι το πρώτο πράγμα, το οποίο οφείλει να κάνει κάποιος, είναι να βρει τις κατάλληλες μεθόδους και να στηρίξει την πανεπιστημιακή κοινότητα στην προσπάθειά της να έχει η ίδια τη δυνατότητα να αυτοπροστατεύσει το άσυλο".

    Για τον διάλογο που έχει εξαγγείλει ο νέος υπουργός παιδείας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "Η πρώτη φάση του διάλογου ανάμεσα στα κόμματα θα γίνει την επόμενη βδομάδα κι εμείς φυσικά θα καταθέσουμε και θα υπερασπίσουμε τις απόψεις που έχουμε και θα ακούσουμε, φυσικά, την κάθε σκέψη και την κάθε πρόταση. Όμως δεν έχουμε μια "tabula rasa", δεν έχουμε ένα λευκό χαρτί, διότι, δυστυχώς, το χαρτί είναι γεμάτο από ορνιθοσκαλίσματα και ανορθογραφίες σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία την παιδεία".

    [07] "Πολιτική με φιλολαϊκό πρόσωπο"

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλου, και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, o Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

    «Αυτή τη Κυβέρνηση τη γνωρίζαμε ως ανίκανη. Δεν πιστεύαμε πως είναι και απίστευτη. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να συνεδριάζουν σε καθημερινή βάση και να αντιληφθούν μία σειρά από προβλήματα με πρώτο αυτό της γραφειοκρατίας.

    Επειδή όμως εμείς δεν το πιστεύουμε τους ενημερώνουμε πως τα προεκλογικά τους πυροτεχνήματα σύντομα θα λάβουν τέλος και θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει από τον ελληνικό λαό».

    Αναφερόμενος στην τροπολογία του Υπουργείου Απασχόλησης ο Βελόπουλος τόνισε ότι «η Κυβέρνηση βρισκόμενη η ίδια σε ομηρία από Υπουργούς, δελφίνους και διαπλεκόμενους θέλει και τους πολίτες όμηρους.Χιλιάδες νέοι των «Stage», όμηροι, ανασφάλιστοι με 400 ευρώ και τώρα μια νέα στρατιά 60.000 ομήρων για το δημόσιο».

    Τέλος, μιλώντας για την παραίτηση του διοικητή του ΙΚΑ υπογράμμισε ότι «μετά την αναχώρηση Αλογουσκούφη και οι άνθρωποί του, τα γνωστά εξαπτέρυγα, φαίνεται ότι αποχωρούν ατάκτως. Το ζήτημα δεν είναι η εναλλαγή των χρυσών παιδιών στις ΔΕΚΟ και τους Οργανισμούς, αλλά η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σε πολιτική με φιλολαϊκό προσανατολισμό».

    [08] Ελπίζουν σε ανάκαμψη

    Πρεμιέρα εκπτώσεων σήμερα στα εμπορικά καταστήματα, που θα διαρκέσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε ανάκαμψη και αύξηση της αγοραστικής κίνησης ελπίζει ο εμπορικός κόσμος.

    Οι σύλλογοι υπενθυμίζουν σε καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των πωλούμενων με έκπτωση προϊόντων είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, το ποσοστό της έκπτωσης, που διαφημίζει κάθε κατάστημα, θα πρέπει να είναι πραγματικό και όχι παραπλανητικό (και μαζί με το ποσοστό να γίνεται αναφορά ότι πρόκειται για έκπτωση, π.χ., "20% έκπτωση").

    Την προσοχή του αγοραστικού κοινού να μην εντυπωσιάζεται από επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις αλλά να πραγματοποιεί την αναγκαία έρευνα αγοράς, να συγκρίνει ποιοτικά χαρακτηριστικά, να αγοράζει βάσει της σχέσης ποιότητας και τελικής τιμής και όχι βάσει του τυχόν υπέρογκου ποσοστού έκπτωσης και - το κυριότερο- να μην καταφεύγει στο υπαίθριο εμπόριο, το οποίο παρέχει κακής ποιότητας προϊόντα, χωρίς καμία διασφάλιση και εγγύηση ζητά Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

    Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, όπου ακόμη και η μικρότερη αγορά έχει την αξία της, η ώριμη καταναλωτική συμπεριφορά δεν εξυπηρετεί μόνο το αγοραστικό κοινό αλλά παράλληλα αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο για το υγιές, στεγασμένο και οργανωμένο εμπόριο.

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, «ειδικά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βέβαια είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός ανάλογα με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός ή της καθεμιάς».

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

    1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

    2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

    3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος. Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά, ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής (σήμανση, ενημέρωση κτλ).

    4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».

    5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.

    6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.

    7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε (πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κτλ) στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    [09] Νέα συλλαλητήρια σήμερα

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα οι αστυνομικοί προγραμματίζουν τη δική τους πορεία.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), θα συγκεντρωθούν στις 12 στο Σύνταγμα, προκειμένου, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή τους, «να καταδικαστούν τα φαινόμενα βίας, απ' όπου και αν προέρχονται, και να δηλωθεί κατηγορηματικά ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με κατασταλτικά μέτρα».

    Στη μία φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συναντηθούν στα Προπύλαια.

    Παράλληλα, τη δική τους ξεχωριστή συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν οι φοιτητές-μέλη της ΠΚΣ που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, διαμαρτυρόμενοι για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [10] Διπλωματικός πυρετός

    Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 χρόνων, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Από την έναρξη της επίθεσης των Ισραηλινών έχουν σκοτωθεί 1033 Παλαιστίνιοι και 4.850 έχουν τραυματίστεί , σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας στη Γάζα, Μουαουίγια Χασανέιν.

    Τις τελευταίες ώρες σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι σε επίθεση που έγινε κοντά στο μεθοδιακό πέρασμα Σούφα, στην περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας. Άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε σπίτι ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας. Το 13χρονο παιδί σκοτώθηκε σε επίθεση στη Σάμπρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γάζας. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας και δύο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

    Διπλωματικές προσπάθειες

    Στο μεταξύ, η Χαμάς δήλωσε ότι υπέβαλε στην Αίγυπτο τις απόψεις του σχετικά με το αιγυπτιακό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός.

    "Το κίνημα υπέβαλε μια λεπτομερή άποψή του στην αιγυπτιακή ηγεσία...Δεν υπάρχουν διαφωνίες με την αιγυπτιακή ηγεσία. Το ζήτημα είναι οι διαφορές σχετικά με το πώς θα γίνει η διαβούλευση με τον σιωνιστή εχθρό (το Ισραήλ) μέσω τις πρωτοβουλίας αυτής", ανέφερε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σαλάχ αλ-Μπαρτνάουιλ.

    Ο ίδιος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την απάντηση της Χαμάς στο αιγυπτιακό σχέδιο, με βάση το οποίο ενδέχεται να τερματιστεί η 19ημερη ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας.

    Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ σχετικά με το σχέδιο για τη λήξη του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι βρίσκεται η Αίγυπτος, μετά από την ανακοίνωση της Χαμάς ότι συμφωνεί με τις αιγυπτιακές προσπάθειες.

    "Έχουμε τη συμφωνία της Χαμάς και περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ, του οποίου ο απεσταλμένος Άμος Γκιλάντ αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο την Πέμπτη", δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε πάντως την ανησυχία του σχετικά με τις πληροφορίες ότι η Χαμάς έχει συμφωνήσει με το αιγυπτιακό σχέδιο, ενώ ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος διέψευσε ανακοινώσεις που τον ήθελαν να επιβεβαιώνει την συμφωνία της ισλαμιστικής οργάνωσης.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία διαφοράς στο αιγυπτιακό σχέδιο και δεν εξέφρασε την υποστήριξη του.

    Ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα κάλεσε τις αραβικές χώρες του Κόλπου σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σήμερα για να εξετάσουν την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Εκκληση του γγ του ΟΗΕ

    "Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, κάνοντας εκ νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η αιγυπτιακή πρωτοβουλία θα αποδώσει γρήγορα καρπούς. "Οι επιθέσεις της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και παράλληλα καταδικάζω την εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών", δήλωσε.

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο άντρες εξέφρασαν τα "κοινά αισθήματα απογοήτευσης και οδύνης για τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα". Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο κ. Μπαν επρόκειτο να ζητήσει να ενημερωθεί για την πρόοδο της αιγυπτιακής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπούλ Γάιτ, υψηλά στελέχη της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποιούν συνομιλίες με μία αντιπροσωπία της Χαμάς.

    Η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, της οποίας θα ακολουθήσει μακρόχρονη εκεχειρία και άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα παρουσία των εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η τρίτη φάση της πρωτοβουλίας προβλέπει συμφιλίωσης της Χαμάς με την Φατάχ του Προέδρου Αμπάς.

    Ο κ. Μπαν Κι-Μουν θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, μεταβαίνοντας σε Ιορδανία, Ισραήλ και Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έχει άμεσες επαφές με τη Χαμάς.

    Επιστρέφει στη Λάρνακα το "Αρίων"

    Ισραηλινά πολεμικά σκάφη ανέκοψαν στα διεθνή ύδατα τον πλουν του ελληνικού σκάφους "Αρίων" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και το υποχρέωσαν να επιστρέψει στην Κύπρο,δήλωσαν στο Ρόιτερ επιβαίνοντες στο πλοίο.

    "Μας περικύκλωσαν τέσσερα πολεμικά σκάφη,καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την πλοήγηση.Μας είπαν ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να μας κρατήσουν μακρυά από τη Γάζα " δήλωσε η Χουάιντα Αραφ, εκ των οργανωτών της αποστολής και πρόσθεσε ότι η αναχαίτιση έγινε σε απόσταση 100 μιλίων βορειοανατολικά των ακτών της Γάζας,σε διεθνή ύδατα.

    "Μας πλησίασαν πολύ κοντά και απείλησαν ότι αν συνεχίσουμε θα ανοίξουν πυρ" τόνισε η Αραφ στο Ρόιτερ.

    Η εκπρόσωπος της οργάνωσης " Free Gaza" ,Κάριν Πέιλι τόνισε ότι οι 21 επιβαίνοντες στο σκάφος αποφάσισαν μετά από αυτή την εξέλιξη να επιστρέψουν στην Κύπρο.

    Χθες,ισραηλινά πολεμικά υποχρέωσαν επίσης να απομακρυνθεί ένα ιρανικό σκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 7:30:36 UTC